Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
A dió gyógyhatásairól
  2019-02-26 21:30:13, kedd
 
 



Régen a diófa minden részét felhasználták a gyógyításban és az egészségmegőrzésben. Manapság sajnos feledésbe merültek jótékony tulajdonságai. Az orvostudomány atyja, Hippokratész volt az első, aki írásba foglalta a dió gyógyhatását, és kiemelte féreghajtó, gilisztahajtó voltát. A régi görögök és rómaiak is használtak diókivonatot bőrgombásodás és más bőrfertőzések ellen. Sőt, még halálos mérgek semlegesítésére is felhasználták.

A népi orvoslás szerint a dió jótékony hatásai közé sorolható, hogy gyógyít bizonyos tályogokat, és jó a ficamokra. A testen megszünteti a véraláfutásokat. Mézzel, sóval, hagymával keverve pedig a kutyaharapásra jó.

Tanninokban és polifenolokban gazdag, nem is beszélve a többszörösen telítetlen zsírsavakról. Húsz gerezd dió kb. 2 gramm omega-3-zsírsavat (alfa-linolénsav) tartalmaz, melynek szívre gyakorolt jótékony hatása felbecsülhetetlen. A dió gyümölcse, azaz a magja, más számos értékes anyagot is tartalmaz: fehérjét, ásványi anyagokat (Mg, K, Ca), és vitaminokat (E-, B-vitamin). Gyógyhatását tekintve többek között gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatású.

- Régen hajnövesztésre is diókészítményt ajánlottak: Pörkölt, őrölt dióhéjat borral, olajjal keverve, a fejbőrre kenve alkalmazták.

- Egy régi orvosi javaslat szerint, minden reggel: éhgyomorra vegyünk magunkhoz két-három dió beléből, kevés jó minőségű aszalt fügéből, húsz rozmaring-levélből, két-három só szemcséből készült csemegét, amit összezúzással, töréssel, keveréssel állítunk elő. Ez meg fog védeni a mérgezésektől és a fertőzésektől.

- A spanyolok szellemi gyengeség ellen is ajánlják. Kiváló a szívre és az észre - mondják. Javasolják még vérszegénységre, sápadtságra is.

- Ha valakinek erősödésre, hízásra van szüksége, a dióbél-fogyasztás igen ajánlott. Fehérjetartalma nagyobb, mint a húsé, tojásé, és szinte teljes értékű.

- A cukorbetegeknek is javasolják, mert cukor- és poliszaharid-tartalma alacsony, emellett a létfontosságú aminosavak és olajok nagyobb részét tartalmazza, és igen tápláló. A cukorbetegségre hajlamos egyéneknél az omega-3 fokozott bevitele javíthatja az inzulinképződést, így csökkentve a cukorbetegség kockázatát. Ezen okból kifolyólag cukorbetegek is fogyasszák bátran: nem növeli a vércukorszintet.

- A dióbél egészségmegőrző, szív- és érrendszeri betegségeket megelőző hatása fokozottan érvényesül a dióolajban.

- A dió csökkenti a vérnyomást, javítja az érfalak rugalmasságát, és gyulladás gátló tulajdonságai is vannak.

- Csökkenti a koleszterinszintet, a vérrögképződést, a trombózisveszélyt.

- Hazánk népi gyógyászatában gyakran alkalmazták a diót, belsőleg vértisztítóként, bél- és gyomorhurut ellen, külsőleg sebkezelésre.

- Alzheimer-kórt késleltető hatást is tulajdonítanak a dióolajnak, valamint lázcsillapító hatást is.

- A középkorban elsősorban magját fogyasztották, emellett reuma és idegpanaszok ellen teát is készítettek belőle.

A friss diót fogyasztás előtt áztassuk be egy éjszakára, hogy az enzimgátló réteg lekerüljön róla. Majd másnap szárítsuk meg, és már fel is lehet használni. Ellenkező esetben a szervezetnek sokat kell dolgoznia azon, hogy valamennyi tápanyagot hasznosítson belőle. Így sokkal finomabb is, hiszen nincs olyan kesernyés íze!

Közvetlen fogyasztáshoz a legjobb a friss, idei dió. Sütéshez, pirításhoz használjuk inkább a tavalyról maradt termést. A tavalyi egész diót könnyen felfrissíthetjük, ha egy éjszakára beáztatjuk, és aztán törjük meg. A gerezd szinte pattanva törik majd szét, nem is beszélve arról, hogy megindul benne az Élet, ezáltal fokozódik áldásos hatása. A pucolt diót is felfrissíthetjük ugyanezen a módon, az áztatóvizével pedig meglocsolhatjuk a szobanövényeket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az "E" vitamin jó hatásairól
  2019-02-26 21:25:52, kedd
 
 



Az E vitamint valahogy kevésbé érzik fontosnak az emberek, pedig hiánya komoly problémákat okozhat, míg a megfelelő fajtájú E vitamin szedése védelmet jelent a szívbetegségekkel és a rákkal szemben. Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Az E-vitamin antioxidáns tulajdonsága elismert tény, és kiemelt szerepe van a szabad gyökök elleni küzdelemben. Az antioxidáns hatás jelen esetben azt jelenti, hogy az E-vitamin védi a szervezetet az oxidációs folyamatoktól.

Talán a legjobb E-vitamin forrás a mandula, amelynek 100 grammja 26 milligramm E-vitamint tartalmaz. Elsősorban nyersen ajánlott fogyasztani, de a hidegen készült olaj és mandulatej is kiváló forrás. A magok közül még elsőrendű forrása az E-vitaminnak a szezámmag, tökmag, napraforgó. Kiválóan juthatunk hozzá ehhez az esszenciális vitaminhoz sötétzöld színű, nagy levelű zöldségek: mángold, spenót, mustár zöldje, tarlórépalevél, kelkáposzta fogyasztásával. Szintén nagyon hasznosak a növényi olajok: legjobb a búzacsíra, de kiváló a napraforgó, kendermag, kókuszolaj, olíva, gyapotmag hidegen sajtolt olaja is.


A törökmogyoró és a fenyőmag rendkívül ízletesek, és szintén jelentős mennyiségben tartalmazzák ezt az antioxidánst. Ugyancsak remek forrás az avokádó, amellyel egy egyszerű szendvicset is superfooddá változtathatunk, vagy a petrezselyem, amit fűszerként rengeteg ételben használhatunk, nemcsak egészséges, de ízletes is lesz tőle. Ugyancsak ajánlott az olívabogyó, aszalt sárgabarack, taro gyökér, búza, pirospaprika, margarin, bazsalikom, oregánó, kivi, mangó, pisztácia, mogyoróvaj, chili és a paradicsom gyakori fogyasztása. Figyeljünk azonban oda a mennyiségekre, az E-vitamin túlzott fogyasztása ugyanis szintúgy nemkívánatos tünetekhez vezethet, mint annak hiánya!

Az E-vitamin az alábbi kedvező hatásokkal rendelkezik:

- Védi a bőrt a korai öregedéstől, erősíti a körmöket, a hajszálakat.

- Lassítja a sejtek öregedését, és rendszeres szedésével fiatalosak maradhatunk.

- Nagyon fontos szerepe van a szem egészségének megtartásában, az időskori látásélesség romlásának megelőzésében.

- Részt vesz a szervezet fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcseréjében, valamint a folyadékháztartásban.

- Antioxidáns hatása miatt javasolt a fogyasztása szívbetegeknek, megelőzhető vele az érelmeszesedés.

- Sportolóknak, különösen testépítőknek többlet E-vitaminra van szükségük a megfelelő izomfejlődéshez, mivel javítja az izmok teljesítményét, késlelteti kifáradásukat.

- Erősíti az immunrendszert, különösen idősebb embereknek hasznos.

- Jó hatású tüdőbetegségek esetén, segítséget jelenthet Parkinson-kórosoknak, mivel enyhíti az izomrángásokat.

- Javítja a sejtek regenerációs folyamatát, ezért különösen hasznos betegség utáni, legyengült állapotban.

- Óvja az oxidációtól az A-vitamint és a többszörösen telítetlen zsírsavakat (egyetlen molekula E-vitamin 200 telítetlen zsírsav molekulát képes megvédeni az oxidációtól).

- Csökkenti a vérnyomást és megelőzi az érrendszeri betegségek kialakulását.

- Több oxigént juttat a szervezetbe, növeli az állóképességet és gyorsítja a regenerálódást.

- Az A-vitaminnal együtt védi a tüdőt a levegőszennyeződés károsító hatásai ellen.

- Csökkenti a már meglevő betegségek erősségét, mint például a cukorbetegség tüneteit.

- Mérsékli a kimerültség jeleit, hatásos segítség a krónikus fáradtság legyőzésében.

- Megakadályozza a durva hegesedéseket külsőleg és belsőleg egyaránt. Helyileg alkalmazva jól felszívódik a bőrön át.

- Meggyorsítja az égési sebek gyógyulását.

Az E-vitamin hiánya

Többek között az alábbi veszélyforrásokkal számolhatunk, ha nem viszünk be elegendő E-vitamint a szervezetünkbe:

- Az E-vitamin hiánya az immunrendszer gyengülését okozza.

- A termékeny korú nőknél csökken a megtermékenyülés esélye.

- Izomsorvadás, ivarrendszeri zavarok, a vörösvértestek károsodása, a vérszegénység (anémia) bizonyos fajtái alakulhatnak ki.

- Az idegrendszer is kárt szenved, ami idegességben, feszültségben jelentkezik. Gyengül az emlékezőtehetség, ezért kimondottan előnyös, ha erősen leterhelt időszakban E-vitamint szedünk.

- Csökken a figyelem, az izmok is veszítenek feszességükből.


Birtalan Katalin - Természetgyógyász, Forrás : Link és Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Mirha gyógyhatásai
  2019-02-26 21:18:13, kedd
 
 



A mirhát ősidők óta használják az Arábiában és Afrikában honos mirhafa kérgében keletkező és onnan a bemetszések helyén kicsurgó mézgagyantát szájmosó folyadékban száj- és torokfájás kezelésére, valamint eredményesen enyhíti a fogínygyulladással járó fájdalmat.

Térségünkben méltánytalanul elhanyagolják a mirha egészségünkre gyakorolt pozitívumait, pedig megannyi gyógyhatással rendelkezik.

Már az ókorban is úgy tartották, hogy elűzi a negatív gondolatokat és védelmet nyújt a kísértésekkel szemben, éppen ezért imádkozáskor és meditáció alkalmával is használták. Egyiptomban, a mirha olajat a halottak bebalzsamozásához használták. Napjainkban elsősorban füstölők formájában népszerű. A keresztény hitvilágban az értelem, az alázatosság és a tiszta lélek jelképe. Erősen kesernyés, intenzív aromájú ízvilággal rendelkezik. A mirhaolaj - antivirális és fungicid tulajdonságainak köszönhetően - korunk egyik legjobban őrzött "egészségügyi titka".

Terápiás hatásait illetően,

- fertőtlenítő hatású, enyhíti a torokfájdalmat, megfázás, légzőszervi megbetegedés, emésztési rendellenesség kezelésére, de sebek gyógyítására is alkalmas.

- Csökkenti a vér koleszterinmennyiségét, és segítséget nyújt a szívinfarktus megelőzésében.

- A megszárított kéregből készült tea belsőleg alkalmazva, jól mérsékli a felső légútak fertőzésével járó köhögést és elősegíti a köpetürítést.

- A mirha nemcsak megnyugtatja a hörgők izgalomban lévő nyálkahártyáját, hanem serkenti a szervezet immunrendszerét is, fokozza ezáltal a fertőzéssel szembeni ellenállását.

- Kitunő száj fertőtlenítő. Elősegíti a száj sebek gyógyulását. Megszünteti a foginygyulladást. Szájfertőzések és torokfájás esetén a mirhacseppes toroköblítés rendkívül hatásos. Szájvízként, legjobb hatását kamillával és mentával vegyítve fejti ki.

- Megkönnyíti a meghűlés és nátha gyorsabb lefolyását.

-A belőle készített cseppeket különböző pszichés megbetegedések, hisztériás rohamok és a koncentrálóképesség csökkenése esetén is sikerrel alkalmazzák.

- Különösen téli időszakban, a bedugult orr panaszainak enyhítése érdekében csepegtessünk néhány csepp mirhaolajat kevés vízzel elvegyítve a párologtatóba, majd éjszakára hagyjuk a esetén hálószobába, hatására reggelre élénkebbé válik a szaglásunk.

- Természetgyógyászok állítása szerint, a mirhaolajos belső öblögetés nőgyógyászati panaszok rendkívül hatásos fertőtlenítőszer.

- A mirha-, levendula- és citromfűolaj keverékével sikeresen kezelhető a lábgomba.

- Az arcbőr problémáinak gyógyítására mirha-, rózsa- és kamillaolaj keveréke hatásos, ha teljes gyógyulást nem minden esetben eredményez, de biztosítja a bőr megfelelő rugalmasságát és nedvességtartalmát.

- A mirha alkalmazása egy meglehetősen fontos tényező bizonyos rákfajták és bélrendszeri problémák kivédésére.

- Hatékony a görcsök megszüntetésében.

- Redukálja a fekélyek kialakulásának esélyét, valamint - számos feljegyzés szerint - a fekélyek utáni kezelésekkor segíti a gyorsabb felépülést.

Hogyan alkalmazzuk?

Belsőleg - Szárított herba: 1 evőkanálnyi szárított herbát keverjen el 4 dl meleg vízben, majd szűrje le.

Megfázás esetén: naponta igyék 1 csésze teát.

Kivonat: 2-5 csepp kivonatot tegyen a fogmosó vízbe.

Mirha illóolaj: Erős vírus és baktériumölő, gyulladáscsökkentő, sejtregeneráló, tonizáló, és hurutoldó. Különösen hatékony a szájnyálkahártya és a gége betegségeinek kezelésében. Kiváló bőr- és szájápoló, ezért gyakori összetevője a szájvizeknek és fogkrémeknek. Elősegíti a sebgyógyulást, jó sebfertőtlenítő. Az illóolaj összetevői gyulladásgátló és fájdalomcsillapító anyagot tartalmaznak.

Vigyázat! A mirha nagyon nagy adagokban hosszú időn át használva veszélyes lehet, ezért ne lépje túl az ajánlott adagot. Ne fogyasszunk nagyobb mennyiséget, mivel intenzív izzadást, heves szívdobogást, esetenként hasmenést és fejfájást is okozhat. Csökkentheti a pajzsmirigy működést. Pajzsmirigy alulműködése esetén nem ajánlott. Vesebetegek, vagy terhes kismamák, ne fogyasszák a mirhát mivel menstruációt serkentő hatással rendelkezik.

Birtalan Katalin - Természetgyógyász, Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 236 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2902
  • e Hét: 19569
  • e Hónap: 51055
  • e Év: 255756
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.