Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Fecskegyülekező
  2019-02-21 22:43:46, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Az áfonya gyógyhatásairól
  2019-02-21 19:09:51, csütörtök
 
 



A keringési zavar az egyik leggyakoribb népbetegség. Az erekben ilyenkor nem megfelelő a véráramlás, ami felléphet létfontosságú szerveinkben, mint az agyban vagy a szívben, de a végtagokban: karokban, lábakban is. A rossz keringés okozója általában érelmeszesedés vagy érelzáródás.

Különösen veszélyeztetettek a keringési zavarok kialakulásában a cukorbetegek, a magas vérnyomással küzdők, a túlsúlyosak és dohányzók. Az alacsony vérellátással járó oxigén- és tápanyaghiány miatt az érintett szervek nem működnek megfelelően, súlyosabb esetben akár el is halhatnak.

Az elégtelen vérkeringés felléphet az artériákban és a vénákban is, következtében pedig a végtagzsibbadástól kezdve a járás közbeni izomfájdalmakon át olyan életveszélyes állapotok is kialakulhatnak, mint a vénás trombózis, a stroke vagy az infarktus.

Védje még időben az ereit, keringését egyszerű módon, mellékhatásoktól mentesen!
A fekete áfonya teljes szervezetünkre jótékonyan hat, de különösen támogatja a szem és a szív- és érrendszer egészségét.

A fekete áfonya egyszerre édes és finom, miközben alacsony a kalóriatartalma és tele van mikrotápanyagokkal, antioxidánsokkal. Fél bögre áfonyában annyi antioxidánst találunk, mint öt adag almában, borsóban, sárgarépában vagy brokkoliban.

Ennek a parányi gyümölcsnek jól ismert az érfalvédő hatása. Csökkenti a hajszálerek kóros törékenységét és áteresztőképességét, meggátolja a vérlemezkék összetapadását.

Mivel hatóanyagai az erekben fokozzák a vérkeringést, a fekete áfonya fogyasztása nagyon hasznos rossz vérkeringés esetén.

A várandósság alatt kifejezetten ajánlott aranyér és visszér kezelésére, mivel ilyenkor nagyobb eséllyel alakulnak ki ezek a betegségek. Ha valaki gyakori véraláfutásokkal küzd, szintén érdemes fekete áfonyát fogyasztania.

A fekete áfonya hozzájárul a megfelelő szívműködéshez több hatásával is.

Egyrészt a benne lévő flavonoidok megerősítik a hajszálereket, másrészt a gyümölcs megakadályozza a kalcium vérerekben történő lerakódását, amivel elejét veheti az érelmeszesedésnek is.

A fekete áfonya igen erős, ámde teljesen természetes vérhígító hatással rendelkezik, amivel sikeresen akadályozza meg, hogy a vérlemezkék összetapadjanak. Ezáltal azt is megelőzheti, hogy vérrög alakuljon ki, mely egyébként rendkívül veszélyes lehet.

A fekete áfonya igen jelentősen serkenti a mikrokeringést. Állatokon és már embereken elvégzett kutatások során is bebizonyosodott, hogy a fekete áfonya csökkenti az erek áteresztőképességét, miközben fokozza a vérkeringést és javítja az érrendszer tónusát. A kutatók azt is megállapították, hogy a fekete áfonya javítja a hajszálerekben a véráramlást, és így megszünteti a vénás és mikropangást a lábakban.

Mivel erősíti a hajszálereket, a szem vérellátásában is fontos szerepe van. Egy vizsgálat során egy hónapon keresztül feketeáfonya-kivonattal kezeltek 31 pácienst. A kísérlet végén beigazolódott, hogy a hajszálerek megerősödtek, és az - elsősorban a cukorbetegség okozta - ideghártya-bántalmak esetében csökkent a szembevérzés.

Fekete áfonya gyümölcslé jó hatású :
- A hajszálerek erősítésére.
- Aranyérrel és visszérrel küszködőknek.
- Látásromlást tapasztalóknak.
- Cukorbetegeknek.

A fekete áfonya levét a népi gyógyászat már régen használja a vércukorszint csökkentésének céljából. Kutyákon végzett kísérletek is bizonyították, hogy ténylegesen képes csökkenteni a vércukor szintjét, még akkor is, ha cukrot fecskendeztek be mérés közben.
Forrás : gyógyszernélkül magazin
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Kínai angyalgyökérről
  2019-02-21 11:40:16, csütörtök
 
 



A kínai angyalgyökeret joggal nevezik "női ginzeng"-nek, mert széles körben alkalmazzák a különféle női bántalmak kezelésére. A kínai nők a menstruációs ciklus rendezésére, a méhkontrakciók által okozott fájdalmas menstruációs görcsök csökkentésére, a premenstruációs szindróma kellemetlenségeinek enyhítésére használják. A Dong Quai jó hatású a menopauza idején a hormonváltozások által kiváltott hőhullámok és más panaszok ellen. A kínai angyalgyökér igen sok vitamint, köztük főleg A, B12 és E-vitamint tartalmaz és gazdag különféle ásványi anyagokban. Kiemelkedő folsav és B-12 vitamin tartalommal bír.

A Dong Quai gyógyhatásai:

A Dong Quai kínaiul “visszatérés állapotát" jelent - sugalja a normális, rendes menstruációs ciklushoz való visszatérést.

A Dong Quai olyan növényi hormont - fitoösztrogént - tartalmaz, mely gyengébb ugyan, mint a szervezet termelte hormon, de képes az emberi sejteken lévő ösztrogénreceptorokhoz kapcsolódni. Így ezek a fitoösztrogének segítenek a hormonháztartás helyreállításában. Magas kumarintartalomának köszönhető hogy tágítja az ereket, növeli a vér áramlását a méhben és más szervekben, és serkenti a központi idegrendszer működését. A kumarinokról az is bebizonyosodott, hogy gyulladáscsökkentő és izomgörcsoldó hatásuk van, így oldja a menstruációs görcsöket. A kumarinszármazékokat egyébként kiterjedten alkalmazzák trombózis megelőzésére, mivel véralvadásgátló hatásuk van.

- Alkalmas szinte minden gyógyászati panasz kezelésére - a szabálytalan menstruációtol a hormonális változások által okozott menopauzális tünetekig. Ezek megelőzik a görcsöket, gátolják a véralvadást, ellazítják a hajszálereket. Kiegyensúlyozza az ösztrogén aktivitást.

- A Dong Quai szedése megakadályozhatja a vérszegénységet.

- Csökkenti a magas vérnyomást. Nők és férfiak egyaránt használhatják álmatlanság és magas vérnyomás ellen.

- Az egyik leggyakrabban használt élénkítő gyógynövény. Más tonizáló növényekkel együtt gyakran használják gyógynövényborokban a vitalitás fokozására.

- Ajánlott a maláriára és köhögéscsillapításra egyaránt

- A melegítő gyógynövényként is ismert kínai angyalgyökér javítja a has, a kéz, a láb vérkeringését.

- Dunsztkötésben gyógyítja a tályogot és a kelést.

- Kutatások igazolták hogy az egész növény erősíti a májfunkciókat

- Vizelet- és szélhajtó

- Étvágyjavító, idegerősítő, gyomor- és bélproblémákkal küzdők étrendjében értékes fűszer.

Hogyan alkalmazzuk?

Menstruáció előtti panaszok, menstruációs rendellenességek, görcsök enyhítésére elég bevenni naponta 600 mg kínai angyalgyökér-kivonatot. Ugyanez a hatás elérhető 30 csepp tinktúrával is, naponta háromszor.

Kapszula, tabletta vagy folyadék formájában a kivonat 0,8-1,1% ligustilidet tartalmazzon. Olyan készítményeket is lehet használni melyben a kínai angyalgyökeret más görcsoldó hatású gyógynövényekkel keverték, mint például a barátcserje, édesgyökér vagy a szibériai ginseng.

VIGYÁZAT!

Terhes nő ne szedje és szoptatás alatt sem ajánlott. Ugyancsak ne használja a menstruáció alatt, különösen ha erős a vérzése. Kisgyerekek, valamint női daganatos betegséggel küszködők (mellrák, petefészekrák, méhrák) ne fogyasszák! Érzékenyebb embereknél a nagyobb mennyiség használata hasmenést okozhat.

Óvatosságot igényel a kínai angyalgyökér használata, ha bármilyen vérhígítót, antidepresszánst vagy cukorbetegségre való gyógyszert szed. Ezek befolyásolhatják egymás hatását, ezért cukorbetegek nem fogyaszthatják!

A kínai angyalgyökérnek enyhén hashajtó hatása lehet. Alkalmazása alatt kerülni kell a napozást, mert a növény gyökerében lévő psoralen nevű összetevő fokozott fényérzékenységet válthat ki, és erős leégést okozhat. Bármilyen műtét előtt két nappal fel kell függeszteni a fogyasztását!

Forrás : Birtalan Katalin - Természetgyógyász Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Angelika gyógyhatásai
  2019-02-21 11:35:59, csütörtök
 
 



Európa magasabb hegyvidékein, az északi országokban őshonos: Izlandon, Szibériában, Magyarországon viszont termesztik. Kétéves gyógynövény, melynek minden része felhasználható.

Mit tartalmaz?

Illóolajokat, kumarinokat, keserű- és cserzőanyagokat, valamint flavonoidokat. Az angyalfű gyökere serkenti a gyomor-, epe- és hasnyálmirigynedvek termelését és kiválasztását, amik együtt kiváló étvágyjavító hatást biztosítanak neki, ezért svédkeserűk egyik legfontosabb összetevőjeként is ismert gyógynövény.

Az angelika gyógyhatásai belsőleg alkalmazva:

- Vizelethajtó, szélhajtó hatású

- Elősegíti az emésztést, illatos keserüanyag-tartalma miatt étvágyjavító

- Oldja a simaizomgörcsöket, javítja a vastagbél perisztaltikáját, így elősegíti a kiürülést is

- Gyomorhurut, bélhurut, epebántalom esetén alkalmazott teák alkotórésze

- Antibakteriális hatásáról ismert

- Lázcsillapítás, valamint vizelethajtás esetén fokozza más lázcsillapító, illetve vizelethajtó gyógynövények hatását

- A központi idegrendszert nyugtatja: kimerültség, álmatlanság, pánikbetegség, túlhajszoltság esetén teája hatásos szer

- Az északi országokban, például a németeknél fűszerként, salátaként és főzeléknek elkészítve is felhasználják a levelét

Külsőleg alkalmazva: Fürdővízbe áztatva oldja és enyhíti az izomgörcsöket. Ideggyulladás, köszvény és reuma esetén gyulladáscsökkentő hatású. Szeszes kivonata reuma ellen bedörzsölőként, gyógykrémbe keverve fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású.

Keverékben jól lehet használni a következő növényekkel együtt:

Étvágyjavítás esetére: kálmosgyökér, cickafarkfű, kakukkfű, édeskömény (mindig étkezés előtt, édesítés nélkül).

A drogot a likőr-, az illatszer-, a kozmetikai és a cukoripar is szívesen alkalmazza.

Figyelem! Várandós anyukáknak, szoptatós kismamáknak tilos a használata! Vesegyulladás, gyomorfekély, fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) esetén használata tilos! Vízhajtó és lázcsillapító szerek hatását felerősíti, illetve helytelen használata fotodermatitiszt okozhat ( fényérzékenységet).
Forrás : Birtalan Katalin - Természetgyógyász,
Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az enzimekről - érdemes tudni !
  2019-02-21 11:31:56, csütörtök
 
  Az enzimek a szervezet minden egyes funkciójában részt vesznek; az emésztéstől a méregtelenítésen keresztül az immunrendszerig kritikus szerepet játszanak az egészség fenntartásában. Az enzim az élet kulcsa, vagyis a létfontosságú funkciók nem indulnak be nélküle.

1. Miért szükségesek az enzimek az életünkben?
Az enzimek nélkülözhetetlen szerepet játszanak minden egyes biokémiai reakcióban. Limitált mennyiségben vannak jelen a szervezetben, mivel többször felhasználódnak. Nyers zöldség -és gyümölcsfogyasztással, valamint táplálék-kiegészítők formájában történő utánpótlásuk nagyon is fontos az egészségünk helyreállításához.

Ahhoz, hogy az emésztés megfelelő módon történjen meg, a négy legfontosabb enzim közül háromnak mindenképpen jelen kell lennie a folyamatnál.

Az amylázoknak nevezett enzimek segítik a szénhidrátok és a keményítők (növények, zöldségfélék, tészták és kenyér) megemésztését. A rosszul megemésztett szénhidrátodk/keményítők erjedésnek indulnak a szervezetben, gázokat termelnek, és számos kellemetlen tünetet okoznak.

A proteáz enzimek a proteinek (vörös húsok, fehér húsok, hal és csonthéjasok) megemésztésében játszanak szerepet. A rosszul megemésztett proteinek bomlásnak indulnak a szervezetben, emésztési zavarokat, esetleg méregfelhalmozódást okoznak.

A lipáz enzimek a zsírokat semmisítik meg, és közreműködnek a zsírsavak egyensúlyának kialakításában. A nem kellőképpen megemésztett zsírok bomlásnak indulnak a szervezetben, kellemetlen szagokat gerjesztenek, és tönkreteszik a koleszterinszintet.

A celluláz nevű enzim megsemmisíti a cellulózt (a zöldségfélékben és más növényekben található rostokat). A testünk nem termel cellulázt. (A szintetikus rostoknak köszönhetően, amelyekből nap mint nap fogyasztunk, sokszor komoly egészségügyi problémák alakulnak ki.) Az emésztetlen cellulóz viaszszerű bevonatot képez a vékonybél belső falán; ez betegségek kialakulását eredményezheti.

A legszélesebb körben ismert enzim a laktáz, ez végzi el a tejcukor-laktóz felbontását. Ha a szervezet nem termel laktázt, akkor nem semmisül meg a tejben lévő laktóz, ez pedig emésztési problémákat eredményezhet. (Néhány tejtermék allergiás tüneteket okozhat.)

Van még két másik fontos enzim is, a szukráz és a maltáz, ezek a cukor megemésztésénél játszanak szerepet.

Amikor főként főtt (sült), fagyasztott, vagy bármi más módon feldolgozott ételeket fogyasztunk szükségünk van a plusz enzimekre. Az enzimek hőhatásra megsemmisülnek. (Még a párolás is kárt tesz bennük!)

Szükségünk van enzimekre, mert:

- Amikor eszünk, az enzimek felaprítják az ételt, hogy a szervezet az abban található tápanyagokat felhasználhassa.

- Emésztő enzimek nélkül az étel nem hasznosítható a szervezet számára.

- Az étel allergiák esetében a károsodott bélfal nem képes elegendő enzimet termelni.

- A laktóz allergia a laktáz enzim hiánya miatt jön létre. Ez az észak- és kelet-európai népeknél a glutén/gliadin érzékenyég következtében tönkrement bélbolyhok következménye. A károsodott bélbolyhok már immunsejteket sem tudnak termelni a betolakodók ellen.

- Az emésztő enzim hiányában a belső elválasztású mirigyeink közül a hasnyálmirigy kerül stressz alá, hogy minél több enzimet termeljen. Ezzel a hasnyálmirigy elfárad és a vércukor-szabályozáshoz szükséges hormonokból sem tud eleget termelni.

- Az emésztő enzimek, az immunrendszer szerves részeként is kulcsfontosságú szerepet játszanak. Emésztő enzim hiányban nem csak az emésztés gyengül, hanem az immunrendszer is.

- A szervezet energia háztartásában munkálkodnak, valamint lehetővé teszik, hogy a vitaminok, ásványok, más tápanyagok és hormonok a szervezetben elvégezzék a munkájukat.

- Enzimek által jön létre az agy, a máj, a szív, a tüdő normális működése is.

- Az enzimek immunfunkcióval is rendelkeznek és elpusztítják a betolakodókat.

- Az enzimek további csoportja az ereinkből ,,takarítja" ki az ott lerakódott káros anyagokat (koleszterin).

Dr. Berker és Dr. Myers vizsgálataiból derült ki, hogy szív és vérkeringési betegségben szenvedőknek, magas vérnyomással rendelkező betegeknek kritikusan alacsony az emésztő enzimek szintje. Enzimek nélkül a szervezetünk egyszerűen nem működik.

2.Mi a külömbség enzim és enzim között?... avagy miért jobbak a növényi alapú enzimek az állatiakhoz képest?
Az enzimek harmadik forrása a "kiegészítő élelmiszer enzim" készítmények. Ezeket laboratóriumi körülmények között, növényekből vonják ki, ezért "növényi enzimek" néven is ismeretesek. Az enzimeket - a vitaminoktól és az ásványi anyagoktól eltérő módon - nem lehet szintetikus úton előállítani. A készítmények leggyakrabban kapszula formájában kerülnek a fogyasztóhoz; a kapszulákat az étellel együtt kell lenyelni, mert a hatóanyag így képes segíteni az emésztésben. Az enzimek a nyelőcsőtől kezdve egészen a végbélig kifejtik hatásukat.

Léteznek emberi fogyasztásra előkészített állati enzimek is, ezek közül az egyik a pancreatin, amelyet a sertések vagy a szarvasmarhák hasnyálmirigyéből vonnak ki. A pancreatinnak lúgos pH-ra van szüksége a működéshez. Az emésztési folyamat későbbi fázisaiban fejti ki hatását, a lúgos vékonybélben, ahol a zsírok emésztése történik

Van még másik három enzim, amelyek bizonyos körülmények között hasznosak lehetnek. A bromelaint az ananász növényből vonják ki, a papaint pedig a papayából. Ezeket a sörkészítésnél és a húspuhításnál használják fel. A pepsin olyan enzim, amely a gyomorban elősegíti a proteinek felbontását; általában sertések gyomrából vonják ki, működéséhez savas pH szükséges.

A szervezet számára - mivel a teljes emésztési folyamatban részt vesznek - a növényi eredetű enzimek a leghasznosabbak. Ezért fogyasszuk a zöldségeink egy részét nyersen és szedjünk enzimeket táplálék-kiegészítőből (papaint és bromelaint ) papaya és ananász kivonatbol.

3.Hogyan pótolhatjuk kivülröl az enzimeket?


Mivel a szervezetünk működését az enzimek munkája teszi lehetővé, létfontosságú, hogy biztosítsuk magunknak a szükséges enzimmennyiséget. Az elhasználódó enzimeket csakis egyetlen módon lehet pótolni: az élelemmel, amit elfogyasztunk . A öregedés fokozatosan megfoszt minket a szükséges emésztő enzimek termelésétöl, hogy azonnal elkezdjék az emésztési munkák elvégzését. A szervezet más pontjain ugyanez az enzimenergia szükséges a javítások, a szabályzások, az alrendszerek reaktivizálásának elvégzéséhez. Ezeknek az alrendszereknek az emésztés során nincs más választásuk: ki kell kapcsolniuk magukat. Ezért jelenthetjük ki bátran, hogy az a legjobb, ha enzimekben gazdag nyers ételeket fogyasztunk, mert ezek az enzimek maguk elvégzik a táplálék megemésztését, így nincs szükség a szervezeten belüli enzimátcsoportosításra. (Nyers élelem helyett megfelelnek a növényi kivonatokból készült enzimkapszulák is.)

Az élelem alapos megemésztése érdekében kiegészítő növényi emésztőenzimeket alkalmaznak. Optimális feltételek mellett ez a kezelés három dolgot eredményez:

• az élelem teljes megemésztését;

• a tápanyagok vérbejutását;

• a salakanyagok megfelelő mértékű kiürülését.

A következő lista a legfontosabb táplálék- kiegészítőből szedett emésztő enzimeket és azok munkáját foglalja össze.

Proteáz - fehérje emésztés/bontás

Gyomorsav / sósav - fehérje emésztés/bontás

Papin és bromelin (növényi eredetű) - fehérje emésztés/bontás

Amíláz - szénhidrát és keményítő emésztés/bontás

Lipáz - zsírok és olajok emésztése/bontása

Celluláz - étkezési rost bontása

Laktáz - tejtermékben található tejcukor bontása

•Szacharáz - szacharóz, étkezési cukor bontása (befejezi az amiláz munkáját)

•Maltáz - maltóz és gabona bontása(befejezi az amiláz munkáját)

A növényi eredetű enzimek sokkal előnyösebbek, mint az állati enzimek, mert sokkal gyorsabban aktiválódnak. Már a bevétel után megkezdik a munkájukat, akkor, amikor az élelem a gyomor felső részében van. Időnként már a nyelőcsőben működésbe lépnek.


Tudjuk, hogy a papayában és az ananászban remek proteinmegsemmisítő enzimek vannak. Ezek olyan pH értéket igényelnek, amelyre a testnek általában nincs szüksége. Az aspergillus növények (egysejtű növények), amelyek a természetes élelmiszerekben találhatók, a legfontosabb növényi-enzim források. Az emberi testben ezek fejtik ki a legerősebb hatást, biztosítják a zsírok, a szénhidrátok és a proteinek megemésztését is. Az aspergillus-enzimek kettős célt szolgálnak: megakadályozzák, hogy a salakanyag behatoljon és tárolódjon a sejtekben, és kitisztítják a sejtekből a régi hulladékot.

Mivel egyre több embernél jelentkeznek az élelmiszer-allergiák, és mivel egyre több genetikailag alterált élelmiszer jelenik meg a boltokban, az enzimeknek helyet kell kapniuk az étrendünkben.

4.Összefüggés a betegségek és az enzimhiány között.
Már hallottuk, sokszor ezt a kifejezést hogy “azzá leszel, amit eszel".Reálisan nézve, ez a mondás úgy igaz, hogy “azzá leszel, amit a szervezeted meg tud emészteni és fel tud szívni"
Az enzimek nélkülözhetetlen szerepet játszanak a sejtek, szövetek, csont, izom és szervek működésében, azok energia ellátásában, és az emésztésben is. Enzimek szabályozzák az energiaszintünket, az immunrendszerünk válaszképességét, a gyulladás szintjét és a szervezet azon képességét, hogy az ételt az emésztés során megfelelő formájúvá tegye és a tápanyagokat fel tudja szívni.
Ehhez hozzájön a szív és érrendszer, és az izületek egészségi állapota, valamint a rákos sejtek felismerése, közömbösítése és eltávolítása, amelyek ismételten enzimek által szabályozott folyamatok.

Enzimek és hatásuk bizonyos egészségügyi panaszokban és betegségeken.
gészségügyi panasz/ betegség - (enzim)

+++ (Megbízható, és relatívan egyetértő és stabil vizsgálati eredmény markáns egészség növelő hatás ) :
Hát és derék fájás (kimotripsin, tripsin)
Hasnyálmirigy elégtelenség (beleértve a hasnyálmirigy gyulladást) (teljes profilú emésztő enzim)
Izom és izületi szalag sérülés, húzódás, ficam (kimotripsin, tripsin)


++ (Ellentmondásos és nem elegendő mennyiségű vizsgálati eredmény, vagy elővizsgálatok eredménye, melyek alátámasztják legalább a minimális egészségnövelő hatást) :
Ceoliákia (teljes profilú emésztő enzim)
E Izületi szalag gyulladás (proteolitikus enzimek)mésztési elégtelenség (Lipáz)


+ ( Tradicionális felhasználásból származó eredmény, kevés tudományos vizsgálati eredménnyel, kevés vagy minimális mértékben szolgáltat tudományos bizonyítékot, minimális egészségnövelő hatást.) :
Felnőttkori pattanások - acne rosacea (teljes profilú emésztő enzim)
Krónikus candida túlszaporodás (teljes profilú emésztő enzim)
Crohn betegség (teljes profilú emésztő enzim)
Étel allergiák (teljes profilú emésztő enzim)
Gyomorsav túltermelés és reflux (GERD) (teljes profilú emésztő enzim)
Derékfájás (papain) (teljes profilú emésztő enzim)
Izom és izületi szalag sérülés, húzódás (papain) (teljes profilú emésztő enzim)

5.Enzimhiány és a korai öregedés.
Mivel a szervezetünk működését az enzimek munkája teszi lehetővé, létfontosságú, hogy biztosítsuk magunknak a szükséges enzimmennyiséget. A öregedés fokozatosan megfoszt minket a szükséges enzimek megtermelésének képességétől. Vizsgálatok bizonyítják, hogy szinte valamennyi betegség visszavezethető az enzimek hiányára vagy egyensúlyának zavarára.

Ezek a finom vegyületek minden élő sejtben jelen vannak - az állatok szervezetében éppúgy, mint a növényekében. Az enzimek valójában energizált proteinmolekulák. Szervezetünk két módon juthat hozzájuk: előállítja (endogén enzimek) és az elfogyasztott élelem révén (exogén enzimek). Mindkét forrás esetében jelentkezhetnek problémák.

Először: ahogy idősödünk a testünk működésének hatékonysága csökken, így egyre kevesebb enzimet állít elő.

Másodszor: főként preparált (főtt, sült) ételeket fogyasztunk, és ezek az elkészítési eljárások elpusztítják az enzimeket. Mindebből az következik, hogy csakis a nyers ételeket fogyasztó gyermekek jutnak megfelelő enzimmennyiséghez. Ha valaki koros és/vagy elkészített ételeken él, akkor a szervezetének nem áll rendelkezésére az egészséges és energikus működéshez szükséges enzimmennyiség. Mivel az enzimek proteinmolkeulák, a szervezetnek folyamatos aminosav-ellátásra van szüksége annak érdekében, hogy pótolja az elvesztett metabolikus enzimeket. Ha az emésztési folyamat nem teljes, csökken az aminosav-ellátás, és ennek következtében a szervezet még kevesebb metabolikus enzimet képes előállítani...

(Dr. James B. Summer, a Nobel-díj várományosa így fogalmazott: "...negyven után az ember öregnek kezdi érezni magát. Ennek oka a szervezetben lévő enzimek mennyiségének csökkenésében keresendő. A fiatal sejtekben jóval több enzim van, mint a korosakban. Az elöregedett sejtekben felgyülemlettek a matebolikus szennyeződések és mérgek...")

Dr. Metchnikoff szerint a bolgár parasztok annak a ténynek köszönhetik hosszú életüket, hogy életük során lassan használják fel az enzimellátmányukat, mert főként joghurtot és nyers ételeket fogyasztanak. Ha nem akarjuk túl hamar kimeríteni a készletünket naponta nyers ételeket kell ennünk - vagy emésztést elősegítő növényi enzimeket kell fogyasztanunk.

Más szóval: ha arra kényszerítjük a testünket, hogy az emésztéshez termeljen enzimeket, akkor kevesebb metabolikus, a testünk építéséhez és "tatarozásához" szükséges enzimet tud előállítani. A táplálékkiegészítőként fogyasztott enzimek nem csupán az emésztésben segítenek, hanem a test építésében, reparálásában, megfiatalításában is, elvégzik azokat a feladatokat, amelyek egyébként a saját, korlátozott készletünkben lévő enzimekre várnának.

6.Enzimhiány és az agyér zsugorodás.
Minden funkciónak tökéletes összhangban kell lennie a többivel. Amikor szervezetünkből hiányzik egy bizonyos enzim, vitamin vagy ásványi anyag, akkor felborul az egyensúly, és ez betegség kialakulásához vezethet. Ha valakinek emésztési problémái vannak, akkor gondok lesznek a sejtek újratermelődésével, ez pedig komoly betegségekhez vezethet. Kissé furcsának tűnhet, hogy a nem megfelelő emésztés ilyen gondokat okozhat, de a kutatások és a klinikai tapasztalatok is bizonyítják azt hogy:

- nem jutunk elegendő tápanyaghoz;

- a tápanyag nem ég el, nem válik "üzemanyaggá", hanem zsír formájában lerakódik;

- fokozatosan megmérgeződnek a sejtek, kialakulnak a betegségek.

A megemésztetlen táplálékkal az a legnagyobb probléma, hogy gyakran átjut a test különböző részeibe, és lerakódik. Ez a lerakódás több módon mutatkozhat meg: magas koleszterinszint, kálciumfelesleg, arthritis, cellulit, és - ami mindezeknél sokkal komolyabb - az artériák belsejében lévő lerakódás.

Az egészséges agyműködéshez egészséges idegekre, erős endokrin rendszerre, és folyamatos oxigén- és glukózellátásra van szükség. Ezek a feltételek csak az emésztőrendszer helyes működése esetén teljesülnek. Az öregedés során a test kevesebb olyan hormont és vegyi anyagot termel, amely fontos az emlékezetfunkcióhoz. A megfelelő enzimek segítenek megerősíteni a főbb szervek működését, az enzimegyensúly helyreállása után a szervezet ismét termelni kezdi a memóriafrissító anyagokat. Az enzimkúra eredménye bámulatos lehet; alkalmazóiknak többé nem kell tartaniuk az öregséggel együttjáró emlékezetvesztéstől.

A papaya-fa legapróbb része a virágtól a gyümölcs húsáig (virágja, magjai, levele, hajtásai, tejszerű nedve, amit latexnek neveznek, kérge, gyökere és gyümölcse) egyaránt gyógyító erővel rendelkezik.

Ez a növény a különféle enzimek, ásványi anyagok, vitaminok és fehérjék gazdag forrása

A papaya tartalmazza mindazokat az enzimeket, amelyek megkönnyítik a fehérjék, a szénhidrátok és a lipidek emésztését. A papain fehér nedvét, vagy folyadékát találjuk meg a zöld gyümölcsben, de amint a gyümölcs megérik, enzimtartalma minimálisra csökken.

A papain, amely a legfontosabb és legerősebb hatású enzimje a papayának, a pepszint és a pankreatint meghaladó mértékben segíti az emésztést.

Hatékonyságát a belekben uralkodó aktuális kémhatás (pH) nem befolyásolja hátrányosan, vagyis a legtöbb enzimünkkel ellentétben savas pH-jú környezetben és gyomorsav hiányában is működik.

A papain lebontja az elfogyasztott hús rostjait is, előkészítve azt az emésztéshez. Ez indokolja a papaya fogyasztásának fontosságát a húsevők széles tábora számára, ugyanakkor a vegetáriánusok emésztési folyamatára is kifejti jótékony hatását.

A szakemberek a papaint, mint a legerősebb fehérje emésztő enzimet tartják számon. Ez az enzim saját súlyának 35-szörösét kitevő hús megemésztését teszi lehetővé. Ez elsősorban azoknak fontos, akik fehérjebontó-enzimtermelés elégtelenségben, vagy gyomorsavhiányban szenvednek, mivel a fehérjeemésztéshez szükséges pepszin a gyomorban csak savas közegben fejti ki hatását. A gyomor normális savasságának előfeltétele a megfelelő szintű sósavtermelés, amely nagyon sok embernél nem kielégítő mértékű. Számukra az egészséges, jó emésztés kézenfekvő módja a rendszeres papayafogyasztás. A rosszul emésztett fehérje az emésztő-rendszerben hozzájárul ahhoz, hogy nyálkás fehérjeanyagok, úgynevezett mucoproteinek (poliszacharid-fehérje vegyületek) a belek nyálkahártyáira rakódjanak le. Az elégtelen fehérjeemésztés már önmagában is alacsony energiaszintet, a szervezetben önmérgező és egyéb nem kívánatos folyamatokat eredményezhet és egy sor betegség, pl. székrekedés, köszvény, cukorbetegség, magas vérnyomás stb. hátterében állhat.

A papaya a papain mellett számos egyéb enzimet is tartalmaz, melyek elsősorban a szénhidrátok és a lipidek emésztését segítik elő. Ezek az enzimek képesek behatolni a szövetekbe, ott segítenek feloldani az esetleges sérülések nyomait, a meszesedéseket és javítják az elmeszesedett artériák állapotát is.

Az egészséges étkezés nélkülözhetetlen része az élő, enzimben gazdag táplálék fogyasztása. Az enzimkutatók szinte kivétel nélkül arra a megállapításra jutottak, hogy az ételek legalább 75%-a nyers, hőkezelés mentes étel kell, hogy legyen, amit szükség esetén további enzimkivonatokkal is ki lehet/kell egészíteni. Ennek hiányában a szervezet, ha egyáltalán képes rá, kénytelen máshonnan elvonni enzimeket. Ezáltal gyengül az immunrendszer, az öregedés folyamata látszólag felgyorsul, betegségeknek teszi ki a legyengült testet. A túl sok és többnyire ugyanolyan főtt/sült étel évtizedek során teljesen kimeríti a szervezetet. A krónikus és degeneratív betegségek valójában a súlyos enzimhiány miatt tudnak megjelenni a legyengült szervezetben.

A mellékhatások nélküli enzimkivonatok nemcsak az egészség és hosszú élet számára fontosak, hanem megvédenek a betegségekkel szemben is.

Forrás: Jakab István - Lúgosítás a kor-talanság útja c. könyvéböl - Enzimek a gyógyítás új horizontja
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Aszaltszilva gyógyhatásairól
  2019-02-21 11:17:04, csütörtök
 
 



100 gramm aszalt szilva fedezi a napi antioxidáns szükségletünket.

Az aszalt szilva antioxidáns értéke 5.770 ORAC/100 g. Napi javasolt antioxidáns szükségletünk = 5000 ORAC. Az aszalt szilva erős antioxidáns hatású. Szervezetünkben folyamatosan keletkeznek az úgynevezett szabad gyökök, amelyek sejtkárosító, sejtpusztító hatásúak és gátolják számos létfontosságú életfunkciónkat. A szabad gyökök károsító hatását ellensúlyozhatjuk az úgynevezett antioxidánsok bevitelével.

Egyetlen aszalt szilva több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint például egy maréknyi áfonya, ami antioxidánsokban szintén gazdag. Vas, kalcium, szelén, A-, B-, és C-vitamin tartalmának köszönhetően óvja a sejteket, védelmet nyújt a daganatos-, a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, és az idegrendszert is erősíti. Változó korba lépő nőknek is ajánlott, mivel segít visszafordítani a menopauza miatt kialakult csontritkulás folyamatát. Ha figyelembe vesszük, milyen egyéb jótékony hatásai vannak a szilvának és az aszalt szilvának, akkor méltán tekinthetjük az egyik legegészségesebb gyümölcsünknek. A szilva és az aszalt szilva rendkívül gazdag káliumban, elősegíti a vér sav-bázis egyensúlyának megtartását, a szívritmus normalizálását és a salakanyagok kiürítését. Rendkívül gazdag forrása továbbá a vasnak, a kalciumnak, a magnéziumnak és a foszfornak is. Az egyik legjobb vértisztító, emellett serkenti az emésztést. Köztudomású, hogy az aszalt szilva a székrekedés ellen az egyik legeredményesebb természetes segítség. A szilvában lévő mangán hatására az emésztést segítő enzimek tökéletesebben végzik munkájukat.

Az aszalt szilva szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai

- Hashajtó. Az aszalt szilvának nagy a gyümölcscukor és rosttartalma, ezért leginkább hashajtó hatását ismerik, amelyet rosttartalmának köszönhet - akár frissen, akár aszalt szilva formájában fogyasztjuk.

- Vizelethajtó. A beáztatott aszalt szilvát főzzük húsz percig. A kihűlt lének rendkívül magas ásványtartalma van. Ha naponta fogyasztunk ilyen lét, serkenthetjük vele a vese működését.

- Szabályozza az emésztést, ugyanakkor rostban is rendkívül gazdag.

- Fogyasztásával egyedül a cukorbetegeknek kell óvatosabban bánni, mivel magas cukortartalommal rendelkezik. 100 g aszalt szilva, 300 kalóriát tartalmaz!

- Koleszterincsökkentő. Megköti a felesleges zsírokat, mielőtt azok a bélből felszívódna, felhalmozódnának a hasfalban, derékon, csípőtájékon, combon - tehát még a fogyni vágyók is nyugodtan ehetik. Nem véletlen hát, hogy fogyókúrázóknak melegen ajánlják. Napi 20 dkg szilva elfogyasztása olcsó, és ízletes, jó kiegészítője lehet egy fogyókúrás menünek.

- Fáradságűző, regeneráló, frissítő, nyugtató hatású. Nagyon fontos az idegrendszer számára, segíti az agy anyagcseréjét, ezáltal segíti elő a megfelelő gondolkodást, tanulást, a memória működését.

- Hatásos a csontritkulás ellen. A Florida Állami Egyetem táplálkozástudományi professzora, Bahram H. Arjmandi professzor, nagy reményekkel néz tesztelése elébe, mert a 2004-ben végzett állatkísérletei azt mutatták, hogy a nőstény patkányok, amelyeknek petefészkét műtéttel eltávolították, az aszalt szilva táplálék-kiegészítéstől visszanyerték csonttömegük jelentős részét.

- A mexikói Független Egyetem tanára Jose Fausto Rivero bebizonyította, hogy az aszalt szilva erős antibakteriális hatással is bír, ami többek között akadályozza a fogszuvasodásért, fogínygyulladásért felelős baktériumok szaporodását.

- A tudomány mai állása szerint az aszalt szilva radikális immunrendszer erősítő, antioxidáns tartalma veri az erdei (vad) gyümölcsökét

Hihetetlen, hogy ez az élelmiszerünk mi mindenre jó és mennyi betegséget lehet vele megelőzni vagy gyógyítani.

Figyelem!
Ne vásároljunk műanyag tasakba csomagolt kén/kén-dioxid tartalmú aszalt szilvákat, mivel ezek gyorsaszalva voltak, sok kozülük még hozzáadott cukros mázat is tartalmaz!

Az aszalt szilvát megfőzzük vagy éjszakára beáztatjuk, majd megisszuk a levét, így elősegítjük a rendszeres, szabályos székletet. Táplálkozáskutatók szerint az aszalt szilva kiváló immunrendszererősítő, ráadásul az áfonyával ellentétben könnyebben beszerezhető. Szakértők szerint az egészség védelme és az immunrendszer erősítése érdekében naponta három aszalt szilvát fogyasszunk.
Forrás : Birtalan Katalin - Természetgyógyász Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
MSN - hasznos hatásai
  2019-02-21 10:35:23, csütörtök
 
  Az MSM egy természetben előforduló tápanyag, kén vegyület, megtalálható a normál emberi és más gerinces táplálékban, és jelen van minden élő szervezetben. A kén az emberi testben legnagyobb mennyiségben előforduló elemek között a nyolcadik. Nagy múltja van a gyógyítás terén. Az emberiség évszázadokon át áztatta magát kénben gazdag, ásványi hévizekben, hogy meggyógyítsa különböző betegségeiket. Míg a kén természetes gyulladáscsökkentő hatása egy sor egészségügyi problémánál, mint arthritis, izom és izületi fájdalom, segítséget nyújtott, még mindig nem volt ismert igazán, hogyan működik a kén a testben.

Honnan jön az MSM?
Az msm köre az óceánban kezdődik, ahol a planktonok, ezek a mikroszkópikus növények kén vegyületet bocsátanak ki. Ezek a sók az óceán vízében nagyon illékony vegyületté alakulnak át, dimethil-sulfiddá (DMS), amely a vízből gáz formájában távozik. A DMS felszáll a felsőbb légkörbe, ott ózon és ultraibolya sugárzás hatására MSM-mé alakul. Az MSM a DMS teljesen természetes forrásából származik, ami az erdei fenyőfából ered. A DMS kétszeres oxidációja során jön létre az MSM, annál sokkal jobban oldódik vízbe és eső formájában tér vissza a földre. A földön a növények az MSM-et a gyökerükön keresztül veszik fel, és koncentrálják. Az MSM és a benne található kén beépül anövény struktúrájába. A növény anyagcseréje során visszakerülnek a kénvegyületek a tengerbe.

Miért van szükségünk MSM-re?

Az MSM, és a hozzá kapcsolódó vegyületek 85%-át teszik ki az élő szervezetekben található kénnek. Sok kutató úgy vélekedik, hogy a kén súlyosan elhanyagolt ásványi tápanyag, ami elengedhetetlen szerepet játszik az emberi táplálkozásban.
Majdnem mindenki a modern társadalomban MSM hiányos, és az idő előrehaladtával még fokozódik a hiány. Ami ma történik az életünkben, hogy túl sok az élelmiszerfeldolgozás. Az MSM legnagyobb előfordulása a tejben van. Az MSM természetes előfordulása sok friss gyümölcsben, zöldségben, tengeri élőlényekben, húsban. A baj, hogy a melegítés és feldolgozás csökkenti az MSM tartalmat. A hagyma, fokhagyma, spárga, káposzta, kelbimbó magas kéntartalmú étkek, még több van viszont a pirospaprikában és a tojásban. Az ételfeldolgozás, mint mosás, főzés szintén csökkenti az MSM szintet.

A leghatékonyabb útja annak, hogy biztosítsuk a megfelelő MSM szintet a testben, hogy tartósan beépítsük az ember napi ételkiegészítő programjába. Erre az MSM kapszula tökéletesen megfelel.

Hatás:

Annak ellenére, hogy az MSM gyakran úgy jellemzik, mint a osteoarthritis (izületi gyulladás) áttörő gyógyítója, az előnyei jóval túlmutatnak a krónikus betegségek kezelésén. Valójában az atléták és fitness rajongók elkezdték az MSM olyan esetekben is eredményesen felhasználni, mint fájdalomcsökkentés, sérülések utáni érzékenység, gyulladásgátlás vagy izomgörcs, izületi túlfeszítés. Kenőcs formájában kificamodott bokánál, könyöknél, vállnál, megfeszült izmoknál, szalagoknál, ínsérüléseknél.

Tapasztalatok mutatják, hogy az MSM gyakran annyira hatásos fájdalomcsökkentő, hogy az orvosok csökkenteni tudják a felírt gyógyszerek mennyiségét. A végeredmény, fájdalommentesség kevesebb, vagy egyáltalán nem fellépő mellékhatással, ami pedig gyakran előfordul fájdalomcsökkentő gyógyszereknél. Fontos még megjegyezni, hogy az MSM a testben is természetesen előforduló kén vegyület, nem hasonló a szervetlen szulfidokhoz, szulfitokhoz és szulfátokhoz, amikre sokan allergiásak.

Másik nagyon fontos tulajdonsága a természetes egészség megőrzésében az MSM-nek, hogy kitűnő allergia megelőző. Sokak szerint a legfontosabb szer az allergia megelőzésében az antihisztamin hatóanyag megjelenése óta, ami 40 évvel ezelőtt volt. Azok az emberek, akik szájon át szedik az MSM-et, vagy orrcseppet egészítenek ki vele nem szenvednek a szokásos szemégéstől, orrfolyástól, rekedtségtől, ami a pollen, por allergia állandó velejárója.

Az MSM-nek van anti parazita hatása is. A két leggyakoribb, béltraktusban előforduló parazitát vizsgáltuk. A Giardia egy parazita fertőzés a vékonybélben, ami a tápanyagok elégtelen felszívódását eredményezi. Ez a leggyakoribb oka a víz által okozott hasmenésnek az Egyesült Államokban. Az MSM egészen hatásos a szájon át történő szedés esetén a tünetek enyhítésében, és a betolakodó elleni harcban.

Nagyon sok nő szenved trichomonas parazita által okozott élesztő-betegségben. A tünetek, mint viszketés, bűzös és elszineződött folyás. Mind a helyi és szájon át történő MSM kezelés hatékony.

Az MSM segít kontrollálni a elsavasodást és gyomorégést természetes úton. Sajnos sokan, akik gyógyszert szedtek a probléma megoldására, még rontottak is a helyzeten azzal, hogy függővé váltak tőle. MSM egy olyan táplálékkiegészítő, amely jobb eredményeket mutatott azzal, hogy stabilizálta az emésztési folyamatokat és környezetet 3000 mg/napi adagnál.

Az Oregon Health Sciences University (Oregoni Egészségtudományi Egyetem) kísérleteket végzett először egereken, majd embereken. Kísérletek egyik meglepő eredménye a horkolás csökkentése volt. 35 kísérleti alany, aki krónikus horkolásban szenvedett vízzel higított MSM folyadékot cseppentett az orrába 15 perccel lefekvés előtt , ez egy-négy napon belül 80%- ban csökkentette a tüneteket.
Sok éves oregoni klinikai kísérletek bebizonyították a következő fájdalom- és gyulladáscsökkentő előnyöket, komoly mellékhatások nélkül:
Gátolja az idegrostok fájdalom impulzusait (analgézia)
Gyulladás csökkentés
Serkenti a vérellátást
Csökkenti az izom spazmusokat (izomgörcs)
Puhítja a hegesedéseket

(a mérgezési tanulmány kimutatta, hogy az MSM-nél még a só is ártalmasabb)

További duplavak-placebo kísérletek bizonyították, hogy azoknál, akik MSM-et szedtek 100%-an eredményes volt a hajnövekedési szempont, sokkal gyorsabban nőtt a hajuk. A csillogó haj kategóriában 30 %-uk mutatott pozitív változást. Egy másik kísérlati csoportnál a köröm növekedést és vastagodást vizsgáltak. 50% az MSM szedőknek számolt be gyorsabb körömnövekedésről, körömerősödésről. (A placebo csoportnál 10 % növekedés, és senki nem tapasztalt körömvastagodást)
Ezen kísérlet alapján kijelenthetjük, hogy az MSM értékes segítője a köröm növekedésnek és erősödésnek. A haj és köröm állapotának pozitív változása mindössze 6 hét alatt tapasztalható volt, ami a kísérleti alanyokat lenyűgözte, a kozmetológus pedig már szabad szemmel is megkülönböztette ki szedett MSM-et és ki nem. (Ezután jöttek a mérési vizsgálatok)

A klinikai tapasztalatok mutatják, hogy az MSM a következő panaszok esetén nyújt segítséget:
allergia
izületi gyulladás
akné
rák: mell, vastagbél
gyomorsavtúltengés/ gyomorégés
székrekedés
égés
törékeny, puha körmök
diabetes
szem problémák
túlérzékenység gyógyszerekre
rovar csípés
tüdő betegségek
izom fájdalom
fog problémák
paraziták, élősködők
reumatikus izületi betegségek
sebesedés, hegek
horkolás
bőr, haj, köröm• stressz
napégés
izület, ízköz
ész élesítő

Forrás : Link
Egyéb hasznos információk : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Homoktövis gyógyhatásairól
  2019-02-21 10:29:33, csütörtök
 
 



A homoktövis termése gazdag könnyen emészthető szénhidrátokban, szerves savakban, ásványi anyagokban, bioaktív összetevőkben és vitaminokban, köztük az antioxidánsnak számító A, C és E- vitaminokban.

A homoktövis gyógyhatásai

- A homoktövisben található C-vitamin erősíti az immunrendszert és alkalmas a megfázásos, illetve lázas betegségek gyógyítására.

- Magas antioxidáns-tartalma miatt a homoktövis lassíthatja az öregedési folyamatokat, valamint rákmegelőző hatással bír.

- Antioxidáns hatása mellett a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is egyre nagyobb szerepet játszik.

- A homoktövisben különféle fitoszterolok, köztük ergoszterol, sztigmaszterol és a lanoszterol is található, amelyek jelentősen hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez, valamint a homoktövisben található biogén-amin-kolin, melyet sokszor tévesen vitaminként említenek, hozzájárul a szervezetben található zsírlerakódások csökkentéséhez.

- A homoktövisben kimutatták a kobalamin, a B12-vitamin biológiailag aktív formáját is, így azok, akik nem fogyasztanak állati eredetű táplálékot, a homoktövissel hozzájuthatnak ehhez a fontos vitaminhoz.

- A homoktövis gazdag A-provitamin -ban(gyümölcse ebből a vegyületből 5-18mg/100g-ot tartalmaz), ami nem csak a látást javítja, hanem védi a bőrt és a nyálkahártyát is. Egyes orvosi szaklapokban belső napvédőként is említik, mivel javítja a szervezet védekezőképességét az UV-sugárzás ellen.

A gyümölcsből készült homoktövisolaj gyógyhatásai

A gyümölcsből nyerhető olaj mélyvörös-narancssárga színű. Íze és illata ugyanolyan, mint a gyümölcsé. A húsolaj telített zsírsavakból (palmitinsav), egyszeresen telítetlen zsírsavakból (főleg palmitolein- és oleinsav), valamint többszörösen telítetlen zsírsavakból (linol- és linolénsav) áll. Az egyszeresen telítetlen palmitoleinsav egyéb növényi olajokban -a makadámdió-olaj kivételével- egyáltalán nem, vagy csak nyomokban található meg, míg a homoktövis-húsolaj figyelemreméltó 35%-os koncentrációban tartalmazza.

- A palmitoleinsav jól felszívódik a bőr felső rétegeiben, és segíti a hámosodást, azaz az új bőrsejtek képződését. A húsolaj magas arányban tartalmaz béta-karotint, továbbá E-vitamint. Mivel mindkettő a bőrben található zsír egy-egy komponense, ezek is könnyen felszívódnak.

- A húsolaj gyulladáscsökkentő hatású, hozzájárul a sérülések gyógyulásához.

- A homoktövis segíti a mikrokeringést, és egy egészséges, rugalmas szerkezetű bőrt eredményez.

- A magas béta-karotintartalom természetes fényvédelmet ad UV-szűrő tulajdonsággal rendelkezik.

- A C- és az E-vitaminnal együttműködve serkenti a bőrben a kollagénképződést, és szájon át történő fogyasztása esetén bizonyos típusú napfényallergiák ellen is hatásos.

- Antioxidatív tulajdonságokkal rendelkezik, és gátolja az oxidációs folyamatok által kiváltott sejtelváltozásokat.

- A bőr alatti zsírszöveteket dúsító képessége alkalmassá teszi pigmentációs zavarok ellensúlyozására. Ezáltal nem csak ápolja, hanem fiatalítja is a bőrt. Ezt a hatást használja ki a kozmetikai ipar: 0,5 - 2% közötti koncentrációban használják a homoktövisolajat az arcbőr nappali és éjszakai ápolására. Az Anti-Aging termékek még mindig növekvő piaca érdekes felvevőpiac lehet a homoktövis számára.

A homoktövismagolaj gyógyhatásai

A homoktövis-magolaj sárga színű, tehát első pillantásra megkülönböztethető a húsolajtól. Szagtalan és íztelen. A magolajban a gyümölcshúsolajhoz képest nagyobb koncentrációban találhatók meg a többszörösen telítetlen zsírsavak. Ezek a szintén megtalálható fitoszterolokkal és tokoferolokkal kombinálva hámosító és bőrgyógyító hatásúak. Ez irritált, pikkelyes, száraz bőrnél igazolódik be.

A homoktövismagolaj alkalmas:

- Allergiák, tisztátalan bőr (akne), égési sérülések vagy akár felfekvések kezelésére. Ugyanakkor megelőző jelleggel is használható a napi bőrápolásban.

- A magból készült olaj gazdag Omega-3 és Omega-6 zsírsavakban. Említésre méltó itt az Omega-3 zsírsavak közé tartozó alfa-linolénsav magas, 34% körüli aránya. Az Omega-3 zsírsavak a természetben említésre méltó mennyiségben csak a lenolajban és a tengeri halak zsírjában fordulnak elő. Egyedül a makadámdió-olajban lelhető fel hasonló koncentráció.

- A magolajat használják fájdalmak esetén, a nyálkahártya sérülésekor, májvédőként, továbbá immunerősítőként is.

- Az egykori Szovjetunióban sugárterhelések kezelőanyagaként is ismerik.

- A kozmonautákkal végzett kísérletek kimutatták, hogy a húsolaj fogyasztása emelte a vérben a vitaminok szintjét, továbbá a vizeletben csökkentette a kiválasztott metabolitok mennyiségét is. Jurij Gagarinnak, az űrben járt első embernek legendás utazása előtt szintén homoktövist kellett fogyasztania, hogy megerősítse szervezetét a kozmikus sugárzás, a súlytalanság és a hőmérséklet-ingadozások hatásaival szemben.

- A vadon is termő növény a radioaktív sugárzás esetén is segíthet. Az 1986-os csernobili atomkatasztrófa után a sugárzásnak kitett sérülteket homoktövisolajjal kezelték. Pontosan ez a felhasználási terület teszi érdekessé a homoktövis alkalmazását a rák elleni küzdelemben alkalmazott sugárterápia során is. Vizsgálják az olaj tumorgátló hatását, valamint a nőgyógyászatban történő felhasználási lehetőségét a méh és a méhnyak nyálkahártya-sérülései esetén.

Aki homoktövisolajat használ, annak érdemes megfigyelnie a címkén található apró betűs részben a jelölést, hogy pontosan melyik olajról van szó, vagy a kettő keverékéről.

A gyümölcsfeldolgozás melléktermékei is gazdagok fehérjékben, zsírokban, aminosavakban, A, C, D és E-Vitaminban, karotinoidokban, flavonoidokban és mikrotápanyagokban.

A levelek és gyümölcsmaradványok kiegészítő táplálékként való felhasználása sertések esetén közel 21%-os egészségjavulást eredményezett.

Egy kínai tanulmány szerint a kecskék tejhozama 6-7% körüli mértékben növekedett, a szárnyasok gyarapodását 9-13%-kal tudták növelni, miközben a tojáshozam 25-29% közötti mértékben javult.

Belső-Mongóliában tanulmányokban kimutatták, hogy a hagyományos tápláláshoz képest juhonként 5 kg testtömeg-növekedést és kb. 30%-kal több kasmírgyapjú-mennyiséget lehet elérni.

Indiai vizsgálatok bizonyították, hogy a homoktövis leveleinek nyersfehérje-tartalma (18 és 25% között) sokkal magasabb, mint a vörös heréé (17,1%), és összehasonlítható a fehér heréével (24,7%). Ezzel ellentétben a zsírtartalom a homoktövis levelében (3-5% között) magasabb, mint a vörös herében (3,6%) vagy a fehér herében (2,7%). Emiatt a haszon- és háziállatok élelmezésében a kínálat bővítésére jó lehetőség a homoktövis-kivonatok adagolása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Erek savasodása ellen - brokkolival
  2019-02-21 09:28:18, csütörtök
 
 



A University of Warwick (Anglia) kutatói azt találták, hogy a brokkoli elősegíti az erek megfelelő működését és védelmet jelenthet az agyagcsere és táplálkozás során szervezetünkbe kerülő káros savakkal szemben, ami a cukorbetegség kialakulásához is hozzájárulhat.

A kutatók szerint ez a rendkívül jótékony, szív-, és érrendszer védő hatás a brokkoliban található szulforafánnak köszönhető. Ez a vegyület ugyanis elősegíti a lúgosító puffer rendszerek működését és csökkenti a káros savak sejtpusztító tevékenységét.

Ennek hatására a brokkoli, a káposzta, a kelbimbó csökkentik a stroke és szívbetegségek kialakulási esélyét. A cukorbeteg embereknél 500%-kal magasabb eséllyel alakul ki szív-, és érrendszeri betegség, melynek elsődleges oka az erek károsodása.

A szulforafán egy olyan fehérjét aktivál (nrf2), mely védi a vér-, és nyirokereket és 73%-kal csökkenti a savasodás mértékét.

A kutatás vezetője szerint a brokkoli és más zöldségek fogyasztása hozzájárulhat a szív-, és érrendszer egészségéhez, a cukorbetegség megelőzéséhez.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 236 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1139
  • e Hét: 17806
  • e Hónap: 49292
  • e Év: 253993
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.