Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Éva mai szép képe
  2019-03-29 19:38:29, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Milyen lesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus .....
  2019-03-29 19:12:41, péntek
 
  Milyen lesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus monstranciája?
2019. március 29., péntek | 9:59
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkársága pályázatot hirdetett a kongresszus reprezentatív monstranciájának művészi tervezésére és elkészítésére. A kétfordulós pályázat lezárult, a zsűri meghozta döntését, a győztes terv kivitelezése megkezdődött.
A 2020-ban megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületének látványos része az új, alkalmi monstrancia elkészítése. A rendezvényt szervező NEK Titkárság 2018 februárjában nyílt, kétfordulós pályázatot írt ki az ötvösművészeti tárgy terveinek elkészítésére. A zsűri feladatát Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezetésével liturgiában, művészettörténetben és tárgyalkotásban jártas tagok látták el. A zsűri tagja Fábry Kornél, a NEK főtitkára; Füzes Ádám, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Egyházművészeti Bizottságának elnöke; Dragonits Márta belsőépítész, az Ars Sacra Alapítvány elnöke, a NEK művészeti albizottságának elnöke; Kontsek Ildikó művészettörténész, múzeumigazgató, a NEK művészeti albizottságának tagja; Lipóczki Ákos DLA, ötvösművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tárgyalkotó Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense; Varga Péter DLA ötvös, restaurátorművész, a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának rendes tagja volt.
A zsűri egyhangú döntése értelmében Lenzsér-Mezei Kata építész, ötvösművész koncepciója került ki győztesen. A végső formájában elfogadott monstrancia 2019 szeptemberében készül el.
A pályázatban benyújtott tervdokumentáció digitális képek, életnagyságú modellek, anyagminták és műszaki dokumentáció formájában tudta meggyőzni a szakértőket arról, hogy a végső mű megfelel majd a liturgikus céloknak, a rendezvény célkitűzéseinek és a kortárs esztétikai igényességnek.
...... ........... .............


Lenzsér-Mezei Kata monstranciája a hasonló szakrális ötvösművek hagyományos felépítését követi. A talapzat és a (nodusszal, vagyis a fogást megkönnyítő, középen szélesedő gombbal ellátott) szár felett a legszentebb szentséget glóriaszerűen öleli körül a napsugarakat idéző aranyozott üvegkorong, amelyet kívülről fémkeret övez. Az Oltáriszentség külső védelmét egy mindkét oldalról átlátszó üveggel lezárt szentségház biztosítja. A nagy monstranciából egyszerű mozdulattal kivehető az önálló talapzattal, szárral ellátott középső rész, az ostyát tartalmazó kis úrmutató. A talapzat és a körbefutó fémkeret anyaga dörzscsiszolt nemesacél. A változatos felületkidolgozás és üveg társítása figyelemreméltó hatást kelt. A kivehető úrmutató selyemfényűre polírozott ezüstből, míg az ostyához legközelebb kerülő szentségház magas fényű aranyozott ezüstből készül. Az elkészítés során két rétegben aranyat hordanak majd fel a látványterven látható víztiszta üvegkorongra. A szárba kék színű üvegbetét kerül, ami elölről és hátulról fényesen csillog, oldalról viszont matt felületen törik majd meg rajta a fény.
A feliratok és egyéb motívumok süllyesztett, illetve síkban tartott arany berakásként jelennek majd meg. A kisebbik talapzaton csak keresztek, a nagyobb talapzaton az A [alfa] és Ω [omega] betűk is szerepelnek. A hosszú száron a kongresszus mottója (,,Minden forrásom belőled fakad") lesz olvasható magyar és latin nyelven. A készítés idejét és alkalmát az arany kapszula körirata fogja megjelölni:

,,+LII.+CONGRESS+EUCHARISTIC+INTERNAT+BUDAPEST+2020"
A monstrancia teljes magassága 157,5 centiméter, ebből a kivehető rész 70,5 centiméter.

Forrás és fotó: NEK Titkárság
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
Ferenc pápa őszinte ölelése
  2019-03-29 19:08:35, péntek
 
  ....

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Az étel nem magántulajdon, meg kell osztanunk másokkal!
  2019-03-29 19:05:00, péntek
 
  Március 27-én a délelőtti általános kihallgatás keretében a Szentatya a Miatyánk imának a ,,mindennapi kenyerünkre" vonatkozó kéréséről elmélkedett. Ferenc pápa beszédének fordítását teljes egészében közöljük. Link  
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Ferenc pápa: Arra kaptunk meghívást, hogy visszatérjünk ....
  2019-03-29 19:02:59, péntek
 
  Ferenc pápa: Arra kaptunk meghívást, hogy visszatérjünk az Úrhoz
Ferenc pápa március 28-án a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmise homíliájában a megtérésre hívott. Isten irgalmas, és arra hív, hogy térjünk vissza hozzá teljes szívünkkel. Fontos az Úr szavára hallgatni, hogy ne keményedjen meg a szívünk - hangsúlyozta a Szentatya.
Homíliájában a pápa a napi olvasmányból indult ki. Kiemelte: ha hosszú ideig nem figyelünk az Úr hangjára, szívünk olyanná válik, mint az öntözetlen föld, amely megkeményedik. Amikor ennek a szívnek nem tetszik valami, megrágalmazza az Urat. A napi evangéliumban (Lk 11,14-23) Jézus világosan fogalmaz: ,,Aki nincs velem, az ellenem van". Vagy engedelmes a szíved, vagy elvesztetted a hűséget - emlékeztetett a Szentatya.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Útravaló – 2019. március 29.
  2019-03-29 18:57:57, péntek
 
  Képen: Szent Lőrincnek szentelt szentély,
...... ..............


Az ószövetségi olvasmányban Isten azt ígéri, olyan lesz népéhez, mint a harmat, és hogy övéi kivirágoznak, hajtásai messze érnek - ha engedik, hogy a bálványok helyett ő boldogítsa őket. A stációtemplom ismét egy Szent Lőrincnek szentelt szentély, amely mellett források vannak. Így a mai miseszöveg tanító tartalmával szól a keresztségre készülőkhöz és az egész Egyházhoz: megengedni Istennek, hogy megajándékozzon minket örömével. Azért válik örömünneppé a húsvét, mert az Atya a keresztség vize által örömével, az őt egész valójával szerető Fiúval ajándékoz meg bennünket, valamint a Szentlélekkel, akit szívünkbe áraszt, hogy általa már innen a földről gyökeret ereszthessünk Isten országába.
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
3. nagyböjti hét péntek 03.29
  2019-03-29 18:56:10, péntek
 
  OLVASMÁNY Ozeás próféta könyvéből
Minden teremtmény a mi szolgálatunkra áll, ha Istenhez térünk, és csak neki szolgálunk.
Szamaria végveszélye idején így hirdette az igét Ozeás:
Térj vissza az Úrhoz, a te Istenedhez, hisz bűnöd miatt buktál el! Bűnbánó szavakkal térjetek vissza az Úrhoz! Mondjátok neki: ,,Végy el minden gonoszságot, hogy elnyerjük a jót, és ajkunk gyümölcsét hozhassuk áldozatul, Asszíria nem segít rajtunk, lóra sem szállunk többé. Nem mondjuk kezünk alkotásának ezután: »Te vagy a mi istenünk!« - mert az árva csak nálad talál irgalmat."
Az Úr pedig ezt az ígéretet tette:
,,Meggyógyítom hűtlenségüket, s szívemből szeretni fogom őket, elfordul tőlük haragom. Népemhez olyan leszek, mint a harmat; virul majd, mint a liliom, gyökeret ereszt, mint a nyárfa. Hajtásai messze ágaznak, pompás lesz, mint az olajfa, s illatos, mint a Libanon, Visszatérnek, hogy árnyékomban lakjanak, búzát termelnek, és gondozzák a szőlőt, amelynek olyan híre lesz, mint a Libanon bora. Mi köze Efraimnak ezentúl a bálványokhoz? Én hallgatom meg, én viselek rá gondot. Olyan leszek, mint a zöldellő jegenyefenyő; tőlem származik gyümölcsöd."
Aki bölcs, értse meg ezeket! Aki értelmes, lássa be ezt mind! Mert egyenesek az Úr útjai, azokon járnak az igazak, de a gonoszok elbuknak rajtuk.
Ez az Isten igéje. Oz 14,2-10

Jézus mondja: ,,Tartsatok bűnbánatot, mert közel van a mennyek országa!" Mt 4,17 - 7 b. tónus.
EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Isten az egyetlen Úr: szeressük őt mindennél jobban!
Abban az időben egy írástudó megkérdezte Jézustól: ,,Melyik az első a parancsok közül?"
Jézus így válaszolt: ,,Ez az első: »Halld, Izrael! Az Úr a mi Istenünk, az egyetlen Úr. Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből!« A második hasonló ehhez: »Szeresd felebarátodat, mint önmagadat!« Ezeknél nincs nagyobb parancsolat."
Az írástudó erre azt válaszolta: ,,Valóban, jól mondtad, Mester, hogy ő az Egyetlen, és hogy rajta kívül nincs más. És azt is, hogy őt teljes szívünkből teljes elménkből és teljes erőnkből szeretni, embertársunkat pedig úgy szeretni, mint saját magunkat, többet ér minden égő- vagy véres áldozatnál."
Jézus az okos felelet hallatára megdicsérte: ,,Nem jársz messze Isten országától." Ezután már több kérdést nem mertek neki föltenni.
Ezek az evangélium igéi. Mk 12,28b-34

Imádság
Uram, Jézus Krisztus! Vezess végső célom, a mennyei Atya felé! Belátom, hogy egyedül a krisztusi út, a szeretet útja, a remény útja, a megbocsátás útja, az öröm útja, az igazi szabadság útja, az élet tiszteletének útja vezet az Atyához az örök üdvösségre! Segíts megtalálnom a helyes utat és támogass, hogy ezt az utat soha el ne hagyjam s azon meg ne álljak! Segíts kegyelmeddel, hogy mindig közelebb kerüljek az Atyához! Légy velem és te vezess életutamon! Vezess a szeretet útján!

Az írástudók feladata, hogy a mózesi törvény előírásait értelmezzék és a törvény helyes megtartására tanítsák az embereket. A törvénymagyarázat azt jelenti, hogy konkrét élethelyzetekre alkalmazzák az isteni parancsokat. Ha a mindennapi életben az emberek között előfordult valamilyen vitás helyzet, akkor az írástudókhoz fordultak, akik olyan részeket kerestek a törvényben, amelyek megoldást adhattak a vitás ügyben. A különféle vallási vagy politikai csoportokhoz tartozó írástudók konkrét ügyek nélkül is vitáztak olykor arról, hogy bizonyos törvényi előírásoknak mi a helyes értelme.
A mai evangéliumi részben arról olvasunk, hogy egy ilyen vitába akarják bevonni Jézust. Bár Márk evangélista a kérdező írástudóval kapcsolatban nem említ ellenséges szándékot, mégsem mondhatjuk, hogy jóindulatú volt a kérdés, mert az előzményekben az írástudók először az adófizetéssel (vö. Mk 12,13-17), majd a feltámadással (vö. Mk 12,18-27) kapcsolatban tették próbára Jézust egy-egy vitában. A mostani kérdés arra irányul, hogy a törvények közül melyik a legfontosabb. Jézus válasza egyértelmű: a szeretetnél, amelyet mindenekelőtt Isten felé, valamint embertársaink felé kell gyakorolnunk, nincs fontosabb. A szeretet e kettős irányú parancsa minden más előírást felülmúl.
Megvalósítom-e ezt? Vajon valóban az a legfontosabb számomra, hogy szeressem Istent és embertársaimat?
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Úszó Országos Bajnokság 2. nap
  2019-03-29 18:46:02, péntek
 
  Media klikk videó Link

Eredmények:
Férfiak:
400 m gyors:
1. Milák Kristóf (BHSE) 3:50.56 perc
2. Holló Balázs (Egri Úszó Klub) 3:51.03
3. Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK Veszprém) 3:51.38

50 m pillangó:
1. Szabó Szebasztián (Győri Úszó SE) 22.99 mp - országos csúcs
2. Cseh László (BVSC-Zugló) 23.47
3. Takács Krisztián (Győri Úszó SE) 23.80

200 m vegyes:
1. Cseh László (BVSC-Zugló) 1:59.34 perc
2. Bernek Péter (BVSC-Zugló) 1:59.58
3. Verrasztó Dávid (FTC) 2:00.24

4x200 m gyorsváltó:
1. BVSC-Zugló (Kozma Dominik, Németh Nándor, Cseh László, Bernek Péter) 7:24.70 perc
2. Egri Úszó Klub 7:26.90
3. FTC 7:30.23

*

Nők:
400 m gyors:
1. Késely Ajna (Kőbánya SC) 4:05.12 perc
2. Kapás Boglárka (UTE) 4:05.56
3. Hosszú Katinka (Iron Swim Budapest) 4:09.01

50 m pillangó:
1. Molnár Flóra (Délzalai Vízmű SE) 26.83 mp
2. Bordás Beatrix (Hullám 91 ÚE) 26.95
3. Touretski Sasha (Győri Úszó SE) 27.00

200 m vegyes:
1. Hosszú Katinka (Iron Swim Budapest) 2:10.05 perc
2. Jakabos Zsuzsanna (Győri Úszó SE) 2:12.75
3. György Réka (Vasas SC) 2:13.81

4x200 m gyorsváltó:
1. FTC (Verrasztó Evelyn, Fehérvári Réka, Mihályvári-Farkas Viktória, Szilágyi Liliána) 8:16.18 perc
2. Kőbánya SC 8:18.00
3. Győri Úszó SE 8:19.28

- Egy országos csúcsot és öt olimpiai szintidőt hozott a Debrecenben zajló 121. úszó országos bajnokság csütörtöki napja. A legizgalmasabb versenyt női 400 méter gyorson láthatta a közönség. Az egy napja 800-on győztes Késely Ajnának ezúttal komolyabb kihívói akadtak a 200 méter pillangón aranyérmes Kapás Boglárka és a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka személyében.
A Kőbánya és az UTE klasszisa már a táv negyedénél előrébb volt, mint Hosszú, aki végig a harmadik helyen tempózott. Késely és Kapás rendkívül kiélezett küzdelmet folytatott, szinte minden fordulónál tíz századon belül volt a különbség kettejük között.
Kapás egyszer, 250 méternél vezetett, de ifjúsági olimpiai bajnok riválisa jobban bírta a hajrát, így ő szerezte meg második aranyát. A szoros verseny eredményeként mindketten olimpiai A szintet úsztak, illetve Kapás most teljesítette a vb-induláshoz szükséges időt, amely Késelynek már korábban megvolt.
A nap legjobb időeredménye Szabó Szebasztiánhoz fűződik, aki 22.99 másodperces országos csúccsal diadalmaskodott 50 méter pillangón. A győri sportoló éppen Cseh Lászlót előzte meg, akinek a rekordját hét századdal múlta felül. A BVSC 33 éves klasszisa viszont így sem maradt arany nélkül, ugyanis alig fél órával később 200 méter vegyesen már a leggyorsabbnak bizonyult.
- A kétszeres világbajnok Cseh nagy harcot vívott klubtársával, Bernek Péterrel, akit végül maga mögött tudott tartani, ráadásul mindketten megúszták a világbajnoki és az olimpiai induláshoz szükséges időt, így az eddigi ranglistavezető - ezúttal harmadik - Verrasztó Dávid ebben a számban nem állhat rajtkőre Kvangdzsuban.
- A nőknél - Cseh Lászlóhoz hasonlóan - Hosszú Katinka is 200 méter vegyesen vigasztalódott, méghozzá fölényes győzelemmel Jakabos Zsuzsanna előtt. A szám két vb-indulója közül előbbi az ötkarikás szintidőt is teljesítette.
Késelyhez hasonlóan Milák Kristóf is megnyerte második egyéni aranyát Debrecenben, a szerdai 200 méter pillangó után csütörtökön 400 méter gyorson csapott elsőként a célba
 
 
0 komment , kategória:  vízi sport  
Kijutott az Eb-re az U17-es Magyar foci válogatott
  2019-03-29 18:39:57, péntek
 
  Magyarország - Norvégia 1:0
Zuigéber Ákos góljával 1-0-ra legyőzte a magyar U17-es labdarúgó-válogatott az Eb-selejtező elitkörében a bosnyákokat, így kijutott a májusi Európa-bajnokságra.
U17-es válogatottunk a norvégok 1-0-s legyőzése után pénteken délután azzal a tudattal lépett pályára, hogy amennyiben legyőzi a bosnyákokat (és a belgák pontot szereznek a norvégok ellen) már a második játéknap után biztosíthatja helyét a májusi, írországi Európa-bajnokságon. A bosnyák csapat szoros meccsen 1-0-ra kikapott kedden a belgáktól, így számukra a versenyben maradás volt a tét, egy újabb pontvesztéssel elszálltak volna az esélyeik az Eb-részvételre.
Preisinger Sándor több helyen is változtatott keddi kezdőcsapatán, Balogh Botond eltiltása miatt nem kapott helyet a kezdőben (helyére Posztobányi Patrik húzódott vissza, Tóth Borisz pedig a középpályára került), valamint Molnár Rajmund és Komáromi György is bekerült a csapatba.
Lendületesen kezdtük a mérkőzést, már az első percekben megszerezhettük volna a vezetést, de Molnár Rajmund 2 méterről már nem tudta irányítani a jobbról, félmagasan érkező labdát. Az első húsz percben irányította a meccset a magyar válogatott, de a támadójátékunk nem volt kellően hatékony, az ellenfél tizenhatosának közelében kissé pontatlanul futballoztunk.
A félidő derekán kissé felhoztuk a bosnyákokat, kiegyenlített lett a meccs, egy-egy lehetőség a vendégek előtt is adódott. Mielőtt azonban elhihették volna, hogy megszerezhetik a vezetést, a magyar válogatott gólt szerzett: egy szép, ziccerig játszott akció végén Buna Gábor centerezett a jobb oldalról, Zuigeber Ákos pedig 10 méterről, állítgatás nélkül a kapu jobb alsó sarkába továbbított (1-0).
 
 
0 komment , kategória:  Magyar foci  
03.29 keresztút templomunkban képekben
  2019-03-29 18:33:33, péntek
 
  ...... ......



...... ........... ......



...... ......



...... ........... ..........



...... ......



...... ..........



 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2019.02 2019. Március 2019.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 506 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1083
  • e Hét: 36069
  • e Hónap: 69223
  • e Év: 302970
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.