Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Eritrit
  2021-08-22 22:04:01, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Dioptáze ásvány
  2021-08-22 22:03:00, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
A depresszió ugyanúgy károsítja a szívet, mint az elhízás
  2021-08-22 20:26:25, vasárnap
 
  A depresszió ugyanolyan negatív hatással van a szívre, mint az elhízás vagy a magas koleszterinszint, ugyanis nemcsak a mentális állapotunkat, hanem az agyunk és a testünk egészségét is veszélyezteti. A depresszió a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában is kiemelkedő szerepet játszik. Természetesen más kockázati tényezők is lehetnek, akár a dohányzás, a magas vérnyomás, az elhízás vagy a magas koleszterinszint.

Az egyik leggyakoribb pszichiátriai rendellenesség a világon nem más, mint a depresszió. Majdnem minden negyedik ember legalább egyszer megtapasztalja ezt a lelkiállapotot az életében.

A depresszió nemcsak szomorúságot okoz, hanem az alapvető biológiai folyamatokra is hatással van, amelyek szabályozzák az alvást, az étvágyat, az anyagcsere-aktivitást, a hormonokat, a glükózszint szabályozását, a neurotranszmittereket és az immunitást. Ezek a zavarok önmagukban nemcsak a depresszió kialakulásához járulnak hozzá, hanem a mai társadalom leggyakoribb betegségeihez is, mint például szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz, stroke, korai öregedés vagy Alzheimer-kór. Ezek a zavarok olyan negatív hatást gyakorolnak a szívre, mint maga az elhízás. Éppen emiatt a WHO a depressziót az egyik vezető halálokok közé sorolta.

A depressziónak nagyon sok tünete van. Ilyen például a szomorúság, a reménytelenség, az érdeklődés elvesztése. Kialakulhat súlygyarapodás, az étvágy is megváltozhat. Fáradtság is megjelenhet, a beteg úgy érezheti, hogy mindenféle mozgás nehezére esik, képtelen aludni vagy túl sokat alszik. A depressziós személy nyugtalan, bűntudta van és értéktelennek érzi magát, képtelen a megfelelő döntéshozatalra és sokat gondol a halálra, az öngyilkosságra.

A depressziót mindenképpen kezelni szükséges. Azonban ha csak enyhe tüneteink vannak, a gyógynövények és kiegészítők is nagyon sokat segíthetnek. Ilyen gyógynövény lehet például a sáfrány, hiszen tele van antioxidáns vegyületekkel, amelyek növelik a hangulatfokozó szerotoninok szintjét az agyban.

Az aranygyökér önmagában is csökkenti a depressziós tüneteket, de sáfránnyal kombinálva talán még hatásosabb.

A cink elengedhetetlen a megfelelő agyműködéshez, hiánya növelheti a depresszió kockázatát. Már az antidepresszáns gyógyszerek mellé is javasolják a cink fogyasztását, mivel csökkenti a depresszió tüneteit. Egy másik fontos ásványi anyag a depressziós személyek számára, a magnézium. Hat hét után jelentkeznek a pozitív hatásai.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A polifenol antioxidánsokban gazdag Aloe vera
  2021-08-22 20:23:51, vasárnap
 
 



Az Aloe vera több tíz aktív vegyületet tartalmaz, ennek köszönhetően már évszázadok óta alkalmazza a hagyományos orvoslás. A leveleiben lévő gélben sok bioaktív vegyületet találhatunk, éppen ezért ezt a részét használhatjuk fel gyógyítási célokra és betegségmegelőzésre.

Az Aloe vera pozitív tulajdonságai nagyon szerteágazóak: egyaránt fertőtlenítő, antioxidáns, antibakteriális, antimikrobiális, vírusellenes és gombaellenes hatású.

Tele van értékes tápanyagokkal: fitonutriensekkel, A-, C-, B- és E-vitaminnal, valamint folsavval, kolinnal, szelénnel, cinkkel, kalciummal, magnéziummal, káliummal, mangánnal, vassal, rézzel, illetve krómmal.

Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns polifenolokat is, amelyek aktívan részt vesznek a szabad gyökök semlegesítésében, ezzel segítenek leküzdeni a szervezetet érő fertőzéseket és betegségeket is.

A gyógynövény zsírsavakban és aminosavakban is rendkívül gazdag. Összesen 22 aminosav létezik, az emberi egészség fenntartásához körülbelül 8 aminosavra van szükség, az Aloe vera mindet tartalmazza. Ez is mutatja, miért olyan hasznos számunkra.

A szájüregben gyakran alakul ki plakk, ami nemcsak a fogakat, de a fogínyt is roncsolja. A gyógynövény elpusztítja a plakkokat képző baktériumokat, így sokféle szájüregi gondtól óvhat meg bennünket.

A gyógynövény igen gazdag béta-szitoszterinben, így segít optimalizálni a koleszterinszintet. Ezzel a hatással pedig a szív és az érrendszer egészségét is védi.

Hatékony vegyületei jó hatással vannak az emésztésre és segít leküzdeni az emésztési zavarokat, például a székrekedést.

Az Aloe verának kiemelt szerepe van a vércukorszint stabilizálásában és a gyulladás csökkentésében, mindemellett a szervezet méregtelenítésében is aktívan részt vesz. Ez a gyógynövény a poliszacharidoknak is a gazdag tárháza, így az immunrendszer védelmét is nagyszerűen ellátja.

Az Aloe vera gélből nagyon sokféle DIY szépségápolási terméket készíthetünk, hiszen javítja a bőr állapotát, csökkenti a rácokat és növeli a szervezetben a kollagéntermelést. Ez utóbbi azért is nagyon hasznos, mert, ahogy öregszünk, úgy csökken a szervezetünkben a kollagén mennyisége, ez pedig felgyorsítja az öregedési folyamatokat. Megjelennek a rácok, a bőr szárazzá és megereszkedetté válik, az Aloe vera azonban segíthet ebben is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A lenmagolaj visszafordíthatja a szív- és érrendszeri betegs
  2021-08-22 20:20:09, vasárnap
 
  A lenmagolaj visszafordíthatja a szív- és érrendszeri betegségeket

A klimax sok kellemetlen tünetet hozhat magával. Többek között ilyen lehet a hangulatingadozás, a hőhullám, a depresszió vagy a fejfájás. A menopauza szakaszába lépő nőknek minél több antioxidánsban gazdag táplálékot kellene fogyasztani, hiszen mára bebizonyosodott, hogy ezeknek köszönhetően jelentősen javulhatnak a klimaxos tünetek.

Egy vizsgálatba olyan nőket vontak be, akik már mutatták a menopauza kellemetlen tüneteit, leginkább a depressziót, a szorongást, a hőhullámokat, az alvási gondok az, izom- és ízületi problémákat, az ingerlékenységet, a kimerültséget, illetve az alacsony koncentrációt.

A hölgyek 3 hónapon keresztül minden nap magas antioxidáns-tartalmú ételeket kaptak. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy ez az étrend megtette a hatását, ugyanis szinte minden nőnél jelentősen csökkentek a menopauzára oly jellemző fizikai, lelki, érzelmi tünetek. A kutatók leszögezték, hogy az antioxidáns-tartalmú táplálékok rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a menopauza kellemetlen tüneteinek csökkenésével.

A fentebb leírt megállapításnak az a magyarázata, hogy az antioxidánsokban gazdag zöldségek, gyümölcsök és egyéb táplálékok növényi fitoösztrogénekben gazdagok, amelyek az ösztrogén receptoraihoz kötődve csökkentik a menopauza tüneteit, mint például a hőhullámok intenzitását és gyakoriságát. Mindemellett mérsékelik a szervezetben a gyulladást, amely szintén fokozza a hőhullámok kialakulásának esélyét.

A másik nagy felfedezés az, hogy a lenmagolaj akár vissza is fordíthatja a posztmenopauza szakaszába lépő nők esetében a szív- és érrendszeri károsodásokat. Ez a felfedezés már csak azért is nagyon jó hír, mivel ennek a betegségnek az előfordulása drasztikusan megemelkedik a menopauzában, illetve a posztmenopauzában.

Bebizonyosodott az is, hogy a lenmagolaj nagy segítség lehet ebben az időszakban, mivel akár vissza is fordíthatja a szív- és érrendszeri betegségeket. A kutatás során a bizonyítást nyert, hogy a lenmagolaj csökkenti az összkoleszterin, az LDL-koleszterin, illetve a triglicerid szintjét, melyek magas értéke, mind-mind kockázati tényezője a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Bazsalikom - minden konyhában ott a helye
  2021-08-22 20:17:05, vasárnap
 
 



A bazsalikom fantasztikus gyógy- és fűszernövény, amely nagyszerűen kombinálható a rozmaringgal és a másik mediterrán fűszernövénnyel, a kakukkfűvel, ezért minden konyhában ott van a helye. Nagyszerűen megállja a helyét, amikor hús- vagy halételeket, zöldséges, sajtos menüket, illetve salátákat és leveseket készítünk.

A bazsalikom az egyik legegészségesebb gyógynövény a világon. Nemcsak az íze kellemes, hanem nagyon sok és értékes tápanyagot is tartalmaz. Ilyen például a K-vitamin, amely zsírban oldódik és nélkülözhetetlen a megfelelő véralvadáshoz. De erre a vitaminra van szükségünk az egészséges szívhez és érrendszerhez, illetve a csontok fejlődéséhez is.

A bazsalikom a béta-karotinoidok kitűnő forrása, amelyek erős antioxidánsok, védelmet jelentenek a sejtek számára, hiszen védik őket a szabad gyökök károsító hatásaitól. De más olyan betegségtől is megóvhatnak bennünket, mint például szívbetegség vagy rákos megbetegedések.

A bazsalikom sok flavonoidot és illóolajat is tartalmaz. Ezek nemcsak antioxidáns, hanem gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkeznek. Tápanyagtartalma is kiemelkedő, hiszen megtalálható benne a vas, a kalcium, a mangán, a magnézium, a C-vitamin és a kálium.

Fokhagymás bazsalikomleves

Hozzávalók:
1 csokor bazsalikom levele
4-5 gerezd fokhagyma
húsleves alaplé
1 nagy marék spenót
2 szárzeller
2 evőkanál olívaolaj
1 csésze friss zöldbab
só, bors
10 dkg reszelt parmezán sajt

Elkészítése:
Az olívaolajon dinszteljük meg a fokhagymát, majd dobjuk hozzá a kis darabokra felvágott szárzellert és pároljuk 5 percig. Adjuk hozzá a felaprított spenótleveleket és a megtisztított, megmosott zöldbabot. Engedjük fel a húsleves alaplével, majd főzzük addig a levest, míg a zöldségek roppanósan puhák lesznek. Közben fűszerezzük meg a levesünket, ha szükséges. Tálalásnál szórjuk meg parmezán sajttal és nagyon apróra vágott bazsalikommal.

Ez a leves egy kicsit különleges, de a sajt és a bazsalikom kiváló harmóniát alkot ezzel a zöldséglevessel. Az íze fantasztikus és igazi mediterrán hangulatot ígér, amellett, hogy nagyon egészséges is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A leghatásosabb turmixösszetevők
  2021-08-22 19:58:33, vasárnap
 
  A leghatásosabb turmixösszetevők: gyömbér, borsmenta, koriander, ananász, citromlé, zöld tea

Nincs is finomabb, ha az energiát adó zöldségekből és gyümölcsökből készítünk egy nagyszerű turmixot. Lássuk be, szükségünk is van némi plusz energiára, hiszen ezek az italok nagyszerű löketet adnak ahhoz, hogy fáradtság és álmosság nélkül lássuk el nap mint nap a munkánkat.

A turmixok tele vannak értékes tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyekre szükségünk is van az egészségünk megőrzése érdekében.

Cikkünkben némi ötletet nyújtunk, hogyan és milyen összetevőkkel tudjuk a legfinomabb tápanyagdús turmix italokat elkészíteni, hogy nyáron is erős maradjon az immunrendszerünk és elkerüljenek bennünket a betegségek.

A turmixitalok alapjai lehetnek a zöldségek és a gyümölcsök, amelyeket aztán felturbózhatunk nagyon sok finomsággal. A zöld tea is kiváló alapja lehet egy-egy smoothie-nak, hiszen tele van antioxidánsokkal, leginkább katekinekkel és flavonoidokkal. De adhatunk hozzá egy kevés mandulatejet, hogy krémes állagú turmixitalt kapjunk.

A citromlé nemcsak kiváló májtisztító és méregtelenítő hatással rendelkezik, de valahogy harmóniát is teremt a turmixba került alapanyagok között és finom ízt ad az italunknak.

A bogyós gyümölcsök cukor hozzáadása nélkül édessé varázsolhatják a turmixunkat. Ha azonban egy markánsabb, sűrűbb italt szeretnénk készíteni, akkor nagyon jó megoldás, ha banánt vagy avokádót adunk hozzá.

A fehérjetartalom növelése érdekében magvakat is adhatunk a turmixunkhoz, például lenmagot, chiamagot, amelyek értékes omega-3 zsírsavakat tartalmaznak. Ha nem szeretjük a banánt, ezek a magvak sűrítőként is használhatók.

Friss gyógynövényeket és fűszernövényeket is nyugodtan adjunk smoothie-hoz, hiszen ezek tele vannak antioxidánsokkal, serkentik az emésztést és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek. Használhatunk gyömbért, vagy borsmenta és koriander leveleit is az italunk készítésekor.

A turmixunkhoz adhatunk antioxidánsokban bővelkedő kelkáposztát, hiszen ezek a vegyületek eredményesen harcolnak a szabad gyökökkel szemben.

Az uborka frissítő és tisztító hatásokkal rendelkezik és szintén sok antioxidánst tartalmaz. A friss, reszelt gyömbér segíti az emésztést és fokozza az anyagcserét, a koriander levelei pedig gyulladást csökkentenek és javítják az emésztést.

Az ananász gyulladáscsökkentő bromelainban és C-vitaminban gazdag. A citromlé természetes vízhajtó és méregtelenítő hatása is kiemelkedő, az áfonya pedig szívvédő fitonutriensekben bővelkedik. A sárgarépa gazdag forrása az antioxidáns béta-karotinnak, míg a borsmenta energizál, javítja az emésztést és csökkenti az IBS tüneteit.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Egészségesebb pajzsmirigy 4 táplálékkal
  2021-08-22 19:56:02, vasárnap
 
  A pajzsmirigy az egyik legfontosabb mirigy a testünkben. Szerepe van a hormonok kiválasztásában és szabályozásában, az energiatermelésben, a súlykontrollban, az alvásban és a hőmérséklet szabályozásában is. A hormonok, mint a test hírvivői, különböző funkciókat látnak el a szervezetben.

Alapvetően kétféle betegség érinti a pajzsmirigyet, hiszen alul és túl is működhet, de természetesen más pajzsmirigybetegségek is léteznek. Ez a szervünk nagyon jól reagál, ha étrendet és életmódot változtatunk, így ha gyógyszerre is szorulunk és mellette megreformáljuk a táplálkozásunkat és az életvitelünket, sokkal kevesebb kellemetlen tünettel kell majd számolnunk és a gyógyulás útjára is léphetünk.

A természetes táplálkozás, az étrend-kiegészítők és az egészséges élet a legjobb módja annak, hogy a pajzsmirigy működését támogassuk és optimalizáljuk. Nagyon hasznos lehet az alga, ugyanis a pajzsmirigynek jódra van szüksége a hormonok előállításához. Az alga pedig egy nagy szerű természetes jódforrás, de emellett esszenciális aminosavakat, A-, C- és E-vitamint, omega-3 zsírsavakat, kalciumot, vasat, cinket és magnéziumot is tartalmaz, amelyek mind nagyon hasznosak a pajzsmirigy számára.

A szelén legnagyobb mennyiségben a pajzsmirigy szövetében található, nem véletlen, hiszen szüksége van erre a tápanyagra, hogy metabolizálja az általa termelt hormonokat. Az egyik leggazdagabb szelénforrásnak a gombák számítanak, de a szezámmag is gazdag forrása ennek a tápanyagnak. A brazil dió egy antioxidáns szuper ételnek számít, amely szintén pozitívan hat a pajzsmirigy egészségére.

A cink ugyanolyan fontos mint a szelén, hiszen szerepet játszik a T4 hormon T3-ra való átalakításában. A tökmag az egyik leggazdagabb forrása a cinknek, éppen ezért, ha csak tehetjük, fogyasszuk rendszeresen ezeket a tápanyagokat.

A pajzsmirigy számára vannak olyan táplálékok, amelyek negatívan befolyásolják a működését. Az egyik ilyen a szója, mivel zavarja a jód felszívódását és a pajzsmirigy működését.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A citrom-fahéj keverék top 10 jótékony hatása
  2021-08-22 19:46:41, vasárnap
 
  Milyen kedvező tulajdonságait ismerjük a citromnak?
1. Gazdag a C-vitamin tartalma

2. Lúgosítja a testet

3. Méregteleníti a szervezetet

4. Felturbózza az immunrendszert

5. Támogatja az emésztést

6. Segíti a fogyást

7. Jó a vesekő kezelésére

8. Enyhíti a szem problémákat

9. Szembeszáll a rákkal

10. Antibakteriális

A fahéj pedig az alábbi problémák kezelésére jó:
1. Szabályozza a vércukor szintet

2. Jó a candida gombás fertőzés kezelésére

3. Jót tesz a gyomornak

4. Antibakteriális

5. Megelőzi a rákot

6. Enyhíti az izületi fájdalmakat

7. Segít a fogyásban

8. Javítja a memóriát

9. Antioxidáns

10. Csökkenti a koleszterin szintet

11. Enyhíti a fogfájást és az íny problémáit

12. Jó a köhögés, torokfájás és megfázás kezelésére

13. Megelőzi az Alzheimer-kórt

14. Hozzájárul a jobb hangulathoz

15. Megelőzi a Parkinson-kórt.

Ön tudta, hogy e két alapanyag kombinációja az egyik legerősebb keveréket biztosíthatja egészsége számára?
Az alábbiakban találja a keverék által biztosított jótékony hatásokat:

- Begyógyítja az aknét és a pattanásokat:

Keverjen össze pár csepp citrom levet és egy teáskanál fahéjport, hogy egy hatásos kenőcsöt hozzon létre az akné és a pattanások ellen. Vigye fel a keveréket az érintett területekre, majd öblítse le 15 perc elteltével.

A fahéj antimikrobiális tulajdonsága segít a fertőzött területet rendbehozni, a citromlé pedig a savasságával felgyorsítja a foltok kiszáradását.

-Enyhíti az izületi fájdalmakat:

Jól keverjen össze két teáskanál őrölt fahéjjat, egy teáskanál nyers mézzel és egy kis citromlével egy pohár vízben. Fogyassza egy alkalommal minden reggel, még reggeli előtt.

Forró gyógynövényként a fahéj erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ami igen jól jön a fájdalom esetén.

- Segít a fogyásban

Adjon citromlevet és őrölt fahéjjat egy pohár vízhez vagy zöldteához, ami abban az esetben egy hatékonyabb opció , ha gyorsan szeretne eredményeket elérni a fogyással.

A citrom jól ismer a zsírégető tulajdonságairól és a fahéj pedig híres arról, hogy a tulajdonságáról, hogy felgyorsítja az anyagcserét. A kettő kombinációjából egy remek ital hozható létre a kalóriák és a zsír égetésére.

-Köhögés és megfázás elleni orvosság

E két hozzávaló kombinációja nagyon hatékony lehet, ha épp köhögéssel vagy megfázással küzd, adjon hozzá mézet a további jótékony hatásért.

A citromlé löketet ad az immunrendszernek és legyőzi a fertőzéseket a benne található magas C-vitamin tartalomnak köszönhetően. A fahéj erős antibakteriális és vírusölő hatással rendelkezik ami enyhíti a fájó toroktól való szenvedést.

- Csökkenti a ráncokat

Ez az egyszerű kombináció egy olcsó öregedésgátló oldat. Egyszerűen csak keverje őket össze és vigye fel arcára, gyengéden masszírozza bőrébe, majd hagyja rajta pár percig, mielőtt lemossa.

A gazdag antioxidáns tartalom a citromlében segít gyógyítani az öregedő bőrt és a fahéj csökkenti a ráncok láthatóságát, mivel kollagén fokozó tulajdonságokkal rendelkezik.

- Mélytisztítja a hajat

Vigye fel fejbőrére a fahéjból és citromléből készült keveréket hajmosáskor, ha mélytisztításra vágyik.

A citromlé egy fantasztikus összetevő a fejbőr gyógyítására a savas természete miatt. A fahéj pedig segít a fejbőr hámlasztásában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
10 érv a Nemes-Sörélesztő mellett:
  2021-08-22 19:34:07, vasárnap
 
  1. B-vitamin pótlás: lényegesen jobb B-vitamin felszívódást biztosít, mint a mesterséges B-vitamin kapszulák.

2. Fáradékonyság, Gyengeség ellen: a B-vitaminok, az energia termelés főszereplői a testünkben.

3. Agy és ideg erősítés: a B-vitaminoknak kulcsszerepe van, van az idegi jelátviteli folyamatokban. Mérséklik a stresszt, a szorongást, a depressziót.

4.Növényi Fehérje pótlás: a Nemes-Sörélesztőnek, majdnem az 50%-a növényi fehérje. Kiváló minőségű fehérjét pótolhatunk vele.

5. Javul az alvás: ha van elegendő B-vitamin, az alvásunk kiegyensúlyozottabb lesz.

6. Nyomelemeket pótolhatunk vele: Szelén, Króm, Mangán, Réz, Vanádium, Molibdén forrás.

7. Természetes Béta-Glükán forrás: ennek a vegyületnek, fontos Immunerősítő hatásai vannak.

8. Hasznos magas Vércukor esetén: a benne lévő króm és a B-vitaminok, javítanak az inzulin működésén a szervezetünkben.

9. Vérképzés: a B-vitaminokra szükség van a vörösvérsejtek termelődéséhez.

10. Tele van természetes lizinnel: a lizin csökkenti a herpesz kialakulásának esélyeit.

Az Egészség legyen veled!
Forrás : Mannavita hírlevél
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 168 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5184
  • e Hét: 21851
  • e Hónap: 53337
  • e Év: 258038
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.