Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Androméda
  2021-08-05 21:06:29, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csillagászat  
Tejút
  2021-08-05 21:04:24, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csillagászat  
Szűz csillagkép
  2021-08-05 21:01:12, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csillagászat  
Szív köd
  2021-08-05 21:00:19, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csillagászat  
Szélkerék galaxis
  2021-08-05 20:59:19, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csillagászat  
Nagy medve spirálgalaxis
  2021-08-05 20:58:11, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csillagászat  
Spirálgalaxis
  2021-08-05 20:56:07, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csillagászat  
Az eper gyógyhatásairól
  2021-08-05 20:53:34, csütörtök
 
 



Tavasszal és nyáron sokan várjuk az eperszezont. Az epernek nagyon finom az íze, minél tovább érleli a nap, annál édesebb és ízletesebb. Azonban ne csak azért fogyasszuk rendszeresen, mert finom, hanem azért is, mert nagyon egészséges. Mutatjuk is, miért olyan hasznos ez a gyümölcs és egy receptet is közlünk.

Az eper tele van értékes vitaminokkal. Különösen antioxidáns az C-vitaminban rendkívül gazdag, amely kiemelkedő szerepet játszik az immunrendszer egészségének fenntartásában. Az eper segíthet a szervezetünknek elkerülni a betegségeket, illetve a gyors gyógyulást is támogatja.

Az eper tele van antioxidáns antociánokkal is. Kutatások igazolják, hogy rendkívül hasznos az antociánokban gazdag táplálékok fogyasztása, mivel csökkenthetik a szívroham kialakulásának kockázatát. Az antociánok megakadályozhatják a vérlemezek összecsapódását és a vérnyomás csökkentésében is kiemelkedő lehet a szerepük.

A gyulladás számos problémát okozhat a szervezetben. A krónikus gyulladást olyan súlyos állapotokkal is összefüggésbe hozták már, mint a stroke, a szívroham, illetve a rákos betegségek. Az eper gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, ami jelentősen mérsékelheti ezeknek a betegségeknek a kockázatát.

A rost kulcsfontosságú az emésztőrendszer egészséges működése szempontjából. Az eper rostban is bővelkedik. Ha éppen diétázunk, az epret mindenképpen fogyasszuk, hiszen a rostos táplálkozás ilyenkor elengedhetetlen. Ráadásul a víztartalma is rendkívül magas, ami pedig a székrekedés megelőzésében lehet segítségünkre.

Az eper gazdag forrása a káliumnak is, ami segít semlegesíteni a nátrium hatását a szervezetben. Még abban az esetben is, ha nincs magas vérnyomásunk, lényeges, hogy rendszeresen fogyasszuk ezt a kulcsfontosságú tápanyagot.

Ennek a finom gyümölcsnek alacsony a glikémiás indexe, így kiemelkedő szerepe van a vérnyomás szabályozásában. Tanulmányok igazolják, hogy a rendszeres eperfogyasztás csökkentheti a cukorbetegséggel kapcsolatos szövődmények kialakulását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A lyukasbél-szindróma jelei és tünetei
  2021-08-05 20:48:07, csütörtök
 
  Manapság sokan szenvednek a lyukasbél-szindrómában úgy, hogy még csak nem is tudnak a probléma létezéséről. Mutatjuk is, hogy milyen tünetei vannak ennek a betegségnek és azt is, hogy mit tehetünk ellene.

A bél áteresztő képessége vagy a lyukasbél-szindróma miatt a bélfal begyullad, ami azt eredményezi, hogy toxinok, baktériumok és emésztetlen ételrészecskék kerülnek be a véráramba. Az idegen anyagok miatt az immunrendszerre fokozott teher hárul, ami súlyos egészségügyi panaszokat is okozhat.

A szivárgóbél-szindróma azt is jelenti, hogy a belekben sérülnek a sejtek, amelyek nem termelnek elegendő enzimet az emésztéshez. Ezt azt eredményezi, hogy nem szívódnak fel és nem hasznosulnak az alapvető tápanyagok, ami viszont hormonális egyensúlyhiányhoz és legyengült immunrendszerhez vezethet.

Sok jele és tünete lehet ennek a problémának. Az egyik ilyen tipikus jel az étkezés után jelentkező puffadás. A megváltozott bélműködés, mint hasmenés, székrekedés és IBS is jelezheti a szivárgóbél-szindrómát. De gyenge immunitás, ételallergia, egyes bőrbetegségek, mint az akne, rozácea és ekcéma is következményei lehetnek a problémának, hasonlóképpen a fejfájás, a fáradtság, az agyi köd és a rossz koncentráció. Gyanakodhatunk még erre a betegségre akkor is, ha sokat szorongunk vagy depressziósak vagyunk, illetve valamilyen autoimmun betegségben szenvedünk.

Mi okozhatja ezt a betegséget? Többek között az, ha gyulladás alakul ki a bélrendszerben, de az antibiotikumok is felelőssé tehetők, hiszen ilyenkor felborul a bélflóra egyensúlya. A magas cukortartalmú ételek is károsítják a bélfalat, illetve a tartósítószerek, a vegyi anyagok is okai lehetnek a szivárgóbél kialakulásának. További kiváltó tényezők lehetnek még egyes élelmiszerek, amelyek intoleranciát váltanak ki, de a krónikus stressz és a túlzott alkoholfogyasztás is szerepet játszhat.

A diéta a bél gyógyításának az egyik kulcstényezője. A gyulladást keltő étrend kerülése nagyon sokat segíthet. Jó, ha mellőzzük a glutént, a tejtermékeket, a feldolgozott és a cukros ételeket. Csökkentsük vagy kerüljük el teljesen a kávét és az alkoholt. A kávénak a savassága hat negatívan a bél egészségére, míg az alkohol gyulladást kelthet a szervezetben.

Fontos, hogy megnöveljük a probiotikumok és a prebiotikumok bevitelét, hiszen ezek teremtik meg alapvetően a bélflóra egyensúlyát, így megfelelő lesz a rossz és a jó bélbaktériumok aránya.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Gyógynövények az ízületi gyulladás ellen
  2021-08-05 20:45:16, csütörtök
 
  A legtöbben úgy gondolnak az arthritiszre, mint az öregek betegségére. Ez részben igaz: átlagosan 60 éves korban diagnosztizálják ezzel az embereket. Az ízületi gyulladás azonban sokkal fiatalabbakat is érint; már huszonéves korban is szembesülhetünk ezzel a problémával.

Vannak gyógynövények, amelyek biztonságos alternatívái az arthritiszre felírt gyógyszereknek. Itt olvashat 10 növényről, amely azonnali enyhülést nyújt az arthritiszes fájdalomra és duzzadásra.

Az arthritisz során az ízületek porcai lassan elkopnak és megmerevednek, majd eldeformálódnak. Okozhatja autoimmun betegség is, amikor a test immunrendszere a saját szöveteit támadja meg. Általában a kisebb ízületek gyulladásával kezdődik a baj, amely fokozatosan erősödő fájdalommal és duzzanatokkal jár. A fájdalom és a duzzadások gyógyszeres beavatkozás ellenére is megmaradhatnak.

Kurkuma
A kurkuma, amely a curry jellegzetes színét adja, rengeteg fájdalomcsillapító tulajdonsággal rendelkezik. Kurkumint és kurkuminoidot tartalmaz - olyan vegyületeket, amelyek csökkentik a gyulladást és lassítják az ízületi gyulladás előrehaladását. Az összes hatóanyagából profitálhatunk, ha étrend-kiegészítő formájában fogyasztjuk. A kurkumát emellett külsőleg is alkalmazhatjuk fájdalomcsillapításra.

Gyömbér
A gyömbért évezredek óta használják gyulladások kezelésére. Csökkenti a test prosztaglandin-szintjét, ezzel nyugtatva az ízületeket. Kutatások kimutatták, hogy a gyömbér hatékonyabban csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, mint a nem-szteroid gyulladáscsökkentők. A gyömbér ezen kívül segít a hányinger, a menstruációs görcsök és a fejfájás csillapításában is.

Eucommia
A hagyományos kínai orvoslás gyakorlói eucommia kérget használnak a csípő és az ízületek fájdalmaira. Ez megerősíti a csontokat, az ínakat és az ínszalagokat. Az eucommia gyógyítja a szöveteket sérülések után. Tartalmaz egy vegyületet, amely serkenti a kollagéntermelést, amely pedig a szövetek egyik fontos alkotóeleme. Az eucommia fogyasztását leginkább étrend-kiegészítőként javasolják. A magas vérnyomásban szenvedőknek ajánlott konzultálni a háziorvosukkal, mielőtt elkezdik az eucommia fogyasztását.

Lapugyökér
A lapu egy széles levelű, évelő növény, amely gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal rendelkezik. A gyökerét szárított őrlemény, kivonat vagy főzet formájában szerezhetjük be. Arthritisz kezelésére fogyasszunk belőle napi két alkalommal.

Csalán
A csalán hihetetlenül hatékony az arthritisz és a köszvény minden formájának gyógyításában. A gyulladáscsökkentő hatásai a benne lévő tápanyagokkal együtt segít csillapítani a fájdalmat és erősíteni a csontokat. A csalán, ha külsőleg alkalmazzák, szúró, csípő érzést okoz a bőrön, amely elnyomja az ízületi gyulladás okozta fájdalmat. A csalán leveleit apró szőrök borítják, amelyeknek magas a szilíciumtartalmuk. Amikor a levél hozzáér a bőrhöz, a szőröcskék hegyes vége - és velük együtt a bennük lévő tápanyagok - a bőrbe fúródnak. Ezek a vegyületek stimulálják a neuronokat, ezzel csökkentik a fájdalmat. A csalántea megelőzi a vízvisszatartást, táplálja a vesét és a mellékvesét.

Fűzfakéreg
A fűzfakéreg az egyik legrégebb óta használatos gyógynövény gyulladások kezelésében. Hippokratész idejében az emberek ezt rágcsálták a fájdalom csillapítására. Aszpirin jellegű vegyületeket tartalmaz, amelyek hatékonyan kezelik az enyhétől súlyosig terjedő fájdalmat a térdben, a csípőben és az ízületekben. Tea vagy étrend-kiegészítő kapszula formájában is fogyaszthatjuk. A fűzfakéreg túladagolása kiütéseket és allergiát okozhat; ügyeljünk a helyes adagolásra! Szalicilát érzékenyek nem fogyaszthatják!

Édesgyökér
Az édesgyökérben található glicirrizin meggátolja és csillapítja a gyulladásokat. Elpusztítja a testben lévő szabadgyököket és megakadályozza a gyulladást okozó enzimek termelődését. Az édesgyökér bioboltokban kapható szárított őrlemény, főzet, kivonat, gélek és kapszulák formájában. Magas vérnyomás betegeknek kerülniük kell.

Tömjén
A tömjén is a gyulladáscsökkentő tulajdonságairól híres. A Közel-Keleten és Indiában honos Boswellia-fák kérgéből kivont gyantából készítik. A tömjén blokkolja a leukotriént - azt az anyagot, amely megtámadja az egészséges ízületeket az autoimmun betegségek során. A boswellia kivonata hatékony a fájdalomcsillapításban és az ízületi funkciók helyreállításában a degeneratív ízületi gyulladásos betegeknél. Kapszula és külsőleg alkalmazható krémek formájában is kapható.

Macskakarom
Az Uncaria tomentosa vagy macskakarom egy újabb csodálatos növény, amely gyógyítja az arthritisz okozta duzzanatokat. Már az Inka Birodalomban is használták. Csökkenti a vér húgysavtartalmát, ezzel gyógyítva a köszvényt. A macskakarom a degeneratív ízületi gyulladás okozta fájdalmakra is jótékony hatással van. Vérhígító gyógyszerek szedése mellett ne fogyasszunk macskakarmot!

A mennydörgésisten indája
A Tripterygium wilfordii, más néven a ,,mennydörgésisten indája" a kínai orvoslás egyik legrégebbi gyógynövénye, amellyel az ízületi gyulladást kezelik. A gyökerének kivonata elnyomja a túl aktív immunrendszert, így kiváló alternatív gyógymód lehet a reumás ízületi gyulladás kezelésére. A mennydörgésisten indáját leginkább külsőleg használatos krémek formájában ajánlják.

Mielőtt természetes módon kezdjük kezelni az arthritiszt, kérdezzük meg háziorvosunkat az esetleges mellékhatásokról! Tartsuk észben, hogy a gyógynövények gyulladáscsökkentő hatásai nem gyógyítják meg az ízületi gyulladást, csak csillapítják a vele járó fájdalmat!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 168 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3670
  • e Hét: 20337
  • e Hónap: 51823
  • e Év: 256524
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.