Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Kobaltkálcit ásvány
  2021-08-24 23:53:27, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Kavansit és stilbit ásvány
  2021-08-24 23:52:20, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Sárga kálcit ásvány
  2021-08-24 23:51:13, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Fahéj mindig legyen a konyhában
  2021-08-24 23:01:35, kedd
 
 



A fahéj nemcsak illatos, de nagyon finom is. Nemcsak rostokban bővelkedik, hanem káliumban is, emellett olyan antioxidánsokkal van tele, mint A-, K- és B-vitaminok. A fahéj nagyon sok egészségügyi előnnyel rendelkezik, mutatjuk is, hogy melyek ezek.

A fahéj azért is olyan egészséges, mert hatékonyan küzd a fertőzésekkel szemben, hiszen antibakteriális, vírusellenes és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a fűszernövény nagyon hasznos lehet légúti fertőzések esetén is.

Mivel nagyon sok antioxidánst tartalmaz, így hatékony az oxidatív stresszel szemben, ami sajnos aktívan hozzájárul a krónikus betegségek kialakulásához, akár a cukorbetegség, a szívbetegség és a rákos megbetegedések esetében.

A fahéj nemcsak a fertőzésekkel szemben harcol eredményesen, hanem a sérült szövetek gyógyításában is verhetetlen. Segít csökkenteni a duzzanatot például ízületek esetében, miközben megakadályozhatja a vérlemezkék összetapadását, így a vérrögképződés ellen is nagyon hatásos lehet. Ezek a tulajdonságok miatt hasznos lehet olyan krónikus gyulladásos betegségek esetén is, mint például az ízületi gyulladás.

Ez a csodás fűszer a vérkeringést is fokozza, ez különösen kedvező az ízületi betegségeknél, ahol a keringéssel is gondok lehetnek.

A hormonokra nagy szükségünk van, hiszen nagyon sok élettani funkció függ tőlük. Az inzulin is egy ilyen hormon, amelynek a vércukorszint szabályozása az egyik kiemelt feladata. A fahéj rendszeres fogyasztása javítja az inzulinérzékenységet és segíthet a vércukorszint szabályozásában, ezzel pedig csökkennek a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezői.

A fahéj egy olyan vegyületet is tartalmaz, amely mérsékli annak az enzimnek az aktivitását, amely szerepet játszik a koleszterin képződésében. Így elmondható erről a gyógynövényről, hogy nemcsak a vércukorszint, hanem a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentésében is aktívan részt vesz, amivel csökkentheti a szívbetegségek kialakulását.

A fahéjra más problémák esetén is számíthatunk. Jót tesz például az emésztésnek, de a szem egészségét is javítja, sőt még a fogyásunkat is támogathatja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A máriatövis jobb májműködést biztosít
  2021-08-24 22:49:04, kedd
 
  A máriatövis egy hazánkban is kedvelt gyógynövény, júliusban és augusztusban virágzik. Már több száz évvel ezelőtt is májbetegségek kezelésére alkalmazták. Többféle elnevezése is létezik, többek között Mária bogáncsnak és szent bogáncsnak is ismerik. A gyógynövény leveleit régebben salátának is készítették, a virágait pedig megpörkölték és kávé készült belőle.

A máriatövis már a középkorban is nagy népszerűségnek örvendett, többek között máj-, vese- és lépbetegségek kezelésére használták. Manapság leginkább a máj különféle betegségeinek gyógyítására alkalmazzák, mint például májcirrózis, krónikus májbetegség vagy gyulladásos májbetegség.

A máriatövis fő bioaktív vegyülete a szilimarin. Ez a flavonoid erős májvédőnek számít, nagyon jó hatással lehet a következő betegségekre: májrák, alkoholos zsírmáj, hepatitisz. A szilimarin azért is nagyon hatékony gyógyító, mivel antioxidáns és gyulladáscsökkentő is egyben, de a vírusellenes hatása is kiemelkedő, így nagyon hasznos lehet a fogyasztása hepatitisz-C esetében.

A gyógynövény önmagában is alkalmazható, de kombinálható E-vitaminnal is, így még jobban ki tudja fejteni a pozitív hatásait. Nagyon hatékony lehet ebben a kombinációban a májfunkciók javításában.

A zsírmájbetegség az egyik leggyakoribb májat érintő betegség szerte a világon. Kialakulásában sok tényező is szerepet játszik: elhízás, cukorbetegség, magas trigliceridszint és a helytelen, egészségtelen táplálkozás.

A máj az egyik legnagyobb szervünk. Amellett, hogy a szervezet méregtelenítését végzi, anyagcsere funkciókat is ellát. Ezen kívül átalakítja a felesleges cukrot glikogénné, de szabályozza a véralvadást, és nagy szerepe van a fertőzések leküzdésében is. Az egyetlen olyan szervünk, amelynek a sejtjei nagyon könnyen képesek a regenerálódásra.

A máriatövisnek nemcsak májvédő, hanem neuroprotektív szerepe is van, a kutatások azt mutatják, hogy eredményesen használható az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kezelésére is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 168 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4442
  • e Hét: 21109
  • e Hónap: 52595
  • e Év: 257296
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.