Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
A "D" vitamin előnyeiről
  2021-10-27 20:29:10, szerda
 
  Fogyasszunk D-vitamint! Csökkenti a stroke és szívroham kockázatát

A D-vitaminnal kapcsolatban az utóbbi időszakban, években rengeteg új kutatási eredmény született. Régebben csak a csontok nem megfelelő egészségi állapotával hozták összefüggésbe ennek a vitaminnak a hiányát, majd a gyenge immunrendszerrel. Most már a pajzsmirigybetegségben szenvedők érdekében is azt mondják a hozzáértők, hogy nagyon fontos a rendszeres pótolása.

A D-vitamin a napfény hatására termelődik a szervezetünkben, talán ezért is szenved a hiányától az emberek jelentős hányada télen és a tavasz közeledtével. Éppen ezért mindenképpen pótolnunk szükséges, hiszen a legújabb kutatások azt is megállapították, hogy ez a vitamin akár a szívroham és a stroke kialakulásának kockázatát is csökkentheti. Nem véletlen, hiszen minél alacsonyabb a szervezetünkben a D-vitamin szintje, annál nagyobb az esély a szívinfarktus és a stroke kialakulásának.

Egy kutatásba több mint 4000 idősebb személyt vontak be. Megállapításra került, hogy azok esetében, akiknél alacsony D-vitamin-szintet mértek, szinte mindenkinél előfordult valamilyen krónikus betegség, mint például szívkoszorúér-betegség vagy diabétesz. A kutatók végül azt a megállapítást tették, hogy minél magasabb valakinek a szervezetében ennek a vitaminnak a szintje, annál kisebb az esélye a szívroham, a szívhalál, a stroke kialakulásának, és ezzel természetesen a halál kockázata is jelentősen lecsökken.

A D-vitamin fontossága, az egészségre gyakorolt hatása tehát vitathatatlan, hiszen ez a vitamin nemcsak a stroke és a szívinfarktus megelőzésében lehet segítségünkre, hanem a jó memória és a kognitív egészség megőrzésében is, és aktívan hozzájárul az Alzheimer-kór megelőzéséhez is.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a D-vitamin akkor is hasznos lehet, ha valakinél már kialakult a koszorúér-betegség. Ebben az esetben a szakorvossal kell konzultálni, aki a megfelelő dózist előírja, hiszen minden vitamin esetében személyre szabott kezelési tervre van szükség. Csak a szakorvos tudja megállapítani, hogy kinek mennyi vitaminra van szüksége a meglévő betegségek és a szedett gyógyszerek ismeretében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Antioxidánsokban bővelkedő táplálékok
  2021-10-27 09:49:39, szerda
 
  Antioxidánsokban bővelkedő táplálékok, amelyeket ne hagyjunk ki az étrendünkből

Az antioxidáns táplálékok javítják a bőr állapotát, jót tesznek a szív egészségének és még számtalan más pozitív hatással is rendelkeznek. Segítenek például késleltetni vagy megelőzni a sejtek sérüléseit, az oxidatív stressz káros hatásait. Az oxidatív stressz megnöveli az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a szívbetegség, a diabétesz vagy a rákos megbetegedések.

Nagyon sok antioxidáns vitamin, ásványi anyag és egyéb anyag létezik, ilyen az A-, a C-, a K-, illetve az E-vitamin, valamint a cink, a jód, a mangán, a glutation, az alfa-liponsav, a kvercetin, a karotinoidok, a zeaxantin és a flavonoidok. Azért lényeges, hogy antioxidánsokban gazdag táplálékokat fogyasszunk, mivel ezek semlegesítik a szabad gyököket és kivédik a káros hatásaikat. Nagyon sok ilyen táplálék van, most csak néhányat sorolunk fel.

Az egyik legjobb antioxidánsban bővelkedő táplálék az áfonya. Ez a gyümölcs nagyon sok C-vitamint tartalmaz és alacsony a kalóriatartalma. Javítja az agyműködést, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Antociánokat is bőven tartalmaz, amelyek csökkentik a szívbetegségek kockázatát.

Az eper szintén nagyon sok vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz és antociánokban is gazdag. Minél sötétebb a színe, annál gazdagabb ebben a növényi vegyületben. Az eper védi a szívet, hiszen csökkenti az LDL-koleszterin-szintet és növeli a HDL értékeit.

A spenót két nagyszerű antioxidánst is tartalmaz, az egyik a lutein, míg a másik a zeaxantin. Mindkét antioxidáns szerepet játszik az életkorral összefüggő makula degeneráció megelőzésében.

A lila káposzta gazdag az antioxidáns A-, C- és K-vitaminokban, ezek mind részt vesznek az immunrendszer megerősítésében és az egészséges bőr fenntartásában. Antoicán-tartalma kiemelkedő, ezért a lila káposzta nagyon egészséges, hiszen gyulladást csökkent, elősegíti a fogyást, véd a szívbetegséggel szemben és rákellenes hatásokkal is rendelkezik.

A paradicsom nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns A- és C-vitamint. Ezen kívül likopinban is gazdag, ami csökkenti a szívroham kockázatát és javítja a bőr állapotát.

A cékla sok antioxidáns betaint tartalmaz. Ennek a vegyületnek nagy szerepe van az emésztés javításában és a vastagbélrák ellen is némi védelmet jelenthetnek. A cékla nemcsak élelmi rostokban, hanem káliumban, vasban és folsavban is gazdag. Ezek az ásványi anyagok a gyulladás csökkentésében játszanak kiemelkedő szerepet.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Stresszűző, nyugtató gyógynövények
  2021-10-27 09:45:51, szerda
 
  Sok ember kezdi ismét felfedezni a gyógynövények erejét. A gyógynövények egészségre gyakorolt pozitív hatásait már az ókori Egyiptomban is maximálisan kihasználták. Nagyon sok alkalmas közülük a stressz csökkentésére és a szorongás oldására, cikkünkben most ilyen gyógynövények kerülnek terítékre. Ezek már ősidők óta bizonyítanak, miért ne használnánk ki mi is áldásos hatásaikat?

Az ázsiai ginszenget évszázadok óta használják a hagyományos kínai orvoslásban. Ez a gyógynövény adaptogén hatásokkal rendelkezik, támogatja a kognitív funkciókat és csökkenti a mentális fáradtságot stressz esetén. Emellett fokozza az éberséget, növeli az energiaszintet, enyhíti a szorongást és a depressziót, valamint csökkenti a stressz okozta gyulladásos betegségeket.

A kamillát már az ókori Egyiptomban, Görögországban és Rómában is ismerték és nagyon kedvelték. Kivonatként és teaként is fogyaszthatjuk, hogy javítsa az alvás minőségét. A gyógynövény csökkenti az éjszaki felébredések számát, illetve javítani tudja a nappali munkateljesítményt is. Ezen kívül a szorongás csökkentésében is kiemelkedő a szerepe.

A szent bazsalikomnak fontos szerepe van az ájurvédában, amely adaptogén gyógynövénynek minősül. Csökkenti a stressz tüneteit, például a feledékenységet, a kimerültséget és az alvási problémákat. Mindemellett enyhíti a szorongás, a stressz és a depresszió kellemetlen tüneteit és nagyon hatásos a stressz okozta károkkal szemben is.

A levendula is segíthet csökkenteni a depresszió, a szorongást és a krónikus fáradtságban szenvedő betegek tüneteit, de az álmatlanság kezelésében is hasznunkra válhat.

A citromfű javítja a hangulatot és a kognitív teljesítményt, mérsékli a szorongás tüneteit - például a hangulatingadozást vagy az ingerlékenységet -, miközben növeli a nyugalmat és fokozza az éberséget. A szorongás enyhítésével javítja az alvást és ritkítja az alvászavarokat.

Az aranygyökér is csökkenti a stresszel összefüggő fáradtságot, növeli a koncentrációt és javítja a hangulatot a depresszióban szenvedő emberek esetében, de pozitív hatással van a memóriára és a koncentrációs képességre is.

Az orbáncfű befolyásolja az agy szerotonin felvételét, segít visszafordítani a szorongást és a depressziót, illetve javítja a stresszre adott választ.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 215 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1802
  • e Hét: 26693
  • e Hónap: 58179
  • e Év: 262880
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.