Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
A szív egészségéért
  2024-03-11 22:36:12, hétfő
 
 



Piros gyümölcsök és zöldségek a szív egészségéért

A szív egészsége mindennél fontosabb. A piros zöldségek és gyümölcsök nagyon is hozzájárulnak a szív egészségének fenntartásához, ugyanis tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat, és elősegítik a szervezet hidratációját, hiszen nagy mennyiségben tartalmaznak vizet is. Ezek a táplálékok nagyon sokat segíthetnek a szív egészségének fenntartásában, illetve jó hatással vannak az érrendszerre is, így segíthetnek az érelmeszesedés kockázatait is csökkenteni. Egyes tanulmányok szerint a piros színben pompázó zöldségek és gyümölcsök még a rákos betegségek kockázatait is csökkentik. Mutatunk is néhány vörös színű táplálékot, amely nagyon pozitívan hat a szív- és érrendszer egészségére.

Az eper C-vitaminban és folátban is bővelkedik. A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amely nemcsak a kollagénképződéshez és az íny védelméhez járul hozzá, de az erek és az immunrendszer egészségét is biztosítani tudja. A C-vitamin ezen kívül egy antioxidáns vitamin is, így jól tesszük, ha a szezonban annyi epret fogyasztunk, amennyit csak tudunk.

A vörös áfonya is nagyon sok C-vitamint tartalmaz, és nagyon hatékony a húgyutak egészségének megőrzésében. A gyümölcs antioxidánsai nemcsak a húgyúti fertőzésekkel és betegségekkel szemben jelentenek védelmet, hanem a gyomor betegségei ellen is megóvhatnak bennünket, amit úgy érnek el, hogy megakadályozzák, hogy a H. pylori nevű baktérium megtapadjon a gyomor nyálkahártyáján.

A paradicsom gazdag forrása a likopinnak, amely szintén egy antioxidáns, és nagy szerepe van a rákos betegségek megelőzésében. Ezen kívül káliumot és C-vitamint is tartalmaz. A kálium jótékony hatással van a szív egészségére, ugyanis segít a vérnyomás szabályozásában és az egészséges vércukorszint fenntartásában.

A piros paprika is magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik. Ez a vitamin egészségesen tartja az ereket és a kapillárisokat. De a paprika tartalmaz még A-vitamint, amely pedig a bőr, a csontok, a fogak és a szem egészségét biztosítja.

A cékla antocián nevű antioxidánsokban bővelkedik. Ezek a vegyületek szintén nagyon hatékonyak az érrendszer védelmében, ezen kívül a céklának kiemelkedő a vérnyomás-szabályozó szerepe és hatása is.

A hüvelyesek, mint amilyen a vörös vesebab, tele vannak oldható és oldhatatlan rostokkal, amelyek csökkentik az LDL-koleszterin-szintet, növelik a HDL-koleszterin-szintet, kezelik a vércukorszintet és elősegítik az egészséges testsúlyt. A bab magas rosttartalma jót tesz a szív egészségének. A vörös vesebab csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait.

A vöröshagyma több mint 25 különböző antociánt tartalmaz. A kvercetinnek is jó forrása, egy antioxidáns flavonoidnak, amely segít fenntartani a normális vérnyomást. Allicinben is bővelkedik, amely védi a szív- és érrendszert az antioxidáns-aktivitás fokozásával, a reaktív oxigénfajták szintjének csökkentésével és a glutationtermelés stimulálásával. Az allicin segíthet a vérnyomás és az LDL-koleszterin-szint csökkentésében is.

Kutatások szerint a grépfrút rendszeres fogyasztása is csökkentheti a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét. Ezen kívül kiváló rost- és káliumforrás, ami szintén jót tesz a szív egészségének.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A lábunk is öregszik
  2024-03-11 22:32:56, hétfő
 
  A lábunk is öregszik: időskori láb- és lábujjbetegségek

A címbéli mondattal senki nem mond semmi újat, hiszen nyilvánvaló, hogy nemcsak a szerveink, a sejtjeink és az agyunk megy át az öregedési folyamatokon, a végtagjainkon is megtapasztalhatjuk, hogy bizony azok is öregszenek. Mint ahogy a kézfejünk is ráncosodik, úgy a lábunk is öregszik, és már nem lesz olyan hetvenéves korunkban, mint ifjan. Mutatunk is néhány jelet, tünetet és elváltozást, amely azt mutatja, hogy a fiatalságunk elmúlt, és a testi változások esetünkben is elkezdődtek, illetve olyan tápanyagokat is felsorolunk, amelyek az egészségesebb öregedést teszik lehetővé.

A kor előrehaladtával az anyagcsere is lelassul, és ez bizony zsírpárnák kialakulásához vezethet. Az egyetlen testrészünk talán, ahol egyre kevesebb lehet a zsír, ahogy idősebbek leszünk, a lábunk. Ez azért probléma, mivel minél kevesebb zsírpárna van például a talpunkon, annál nehezebb lehet a járás, és annál inkább megtapasztaljuk a lábfejet, talpat és sarkat érintő fájdalmat. A cipőbe helyezett megfelelő talpbetét és természetesen a kényelmes cipő sokat segíthet a lábfájdalom megelőzésében.

A rendszeres lábápolás ellenére a sarok kirepedezhet, ami nagy fájdalommal is együtt járhat. Az érett bőr kevesebb elasztint és olajat termel, emiatt a láb bőre is szárazabbá és kevésbé rugalmassá válik. A túlsúly csak tovább súlyosbítja a problémákat. Azonban ha rendszeresen eltávolítjuk a sarkunkról az elhalt hámréteget, és mindennap bekenjük sarokpuhító krémmel a lábunkat, akkor ez a probléma pillanatok alatt a múlté lehet.

A plantar fasciitis nevű betegség nem mást jelent, mint gyulladást, illetve a talpon végighúzódó izomköteg húzódását, túlnyújtását. Ebből a problémából más gondok is adódhatnak: sarokkinövés, sarokfájdalom, boltozati fájdalom. Ez a betegség sok minden miatt kialakulhat: terhesség, lúdtalp, fokozott fizikai aktivitás, túlsúly, nem megfelelő lábbeli viselése. A pihenés, a jeges borogatás és az izmok rendszeres, ám kíméletes nyújtása segíthet a tünetek csökkentésében.

A benőtt köröm bármely életkorban gondot okozhat, azonban idősebb korban az egyik leggyakoribb lábprobléma. A fokozott izzadás, a túlsúly, a cukorbetegség növeli a kockázatokat. A szűk cipő viselése, illetve a nem megfelelő körömvágási technika miatt alakul ki ez a probléma. Körömgombásodás is állhat a háttérben. A gyógypedikűrös nagyon hatékonyan tudja megszüntetni a benőtt körmöt. Súlyosabb esetben sebészeti beavatkozásra is szükség lehet.

A 65 év feletti emberek jelentős hányada szenved az ízületi porckopástól. Ez a betegség a porc lebomlását jelenti. Ilyenkor a csont dörzsölődik a csonton, ami nagy fájdalmat okozhat. Terápiákkal, kiegészítőkkel és esetenként műtéti beavatkozásokkal csökkenthető és megszüntethető a fájdalom.

Az Achilles-ín-gyulladás is gyakori probléma idősebb korban. Ilyenkor a lábban lévő inak begyulladnak, mivel a lábban is csökken a váráramlás. Az Achilles-ín-gyulladás nemcsak a sarok, hanem a boka fájdalmát is okozhatja. A jegelés, a pihentetés és a gyógyszerek jelentősen segíthetnek a tünetek csökkentésében.

A cukorbetegség károsíthatja az idegeket. A láb bizsereghet, zsibbadhat, de szúró érzést is érezhetünk. Lábfekély is kialakulhat, ami a cukorbetegség egyik fő szövődménye.

Az ízületi gyulladás egyik fájdalmas formája a köszvény. Elsősorban a férfiakat sújtja ez a betegség. A húgysav ilyenkor kristályként rakódik le a szervezetben. A köszvény nevű betegség általában a nagylábujjakat érinti. A köszvényes lábujj merevvé válik, megduzzadhat és fájhat is. A tünetek csökkentése érdekében javasolt a rendszeres vízfogyasztás. Ételek és italok, amelyeket kerüljünk, ha köszvényünk van: alkohol, cukros, zsíros ételek, vörös hús, kagyló.

A kalapácsujj azt jelenti, amikor is egy rendellenes görbület van a nagylábujj középső ízületeiben. Azonban nemcsak a nagylábujjat, több más lábujjat is érinthet ez a betegség.

Idősebb korban a lábujjakban bekövetkező stressztörések is sokkal gyakoribbak. A nők esetében a menopauzával járó hormonváltozások csökkenthetik a csontsűrűséget, aminek hatására gyakoribbá válhatnak a csonttörések. A csontjainkat testmozgással, megfelelő étrenddel és kiegészítők szedésével erősíthetjük meg.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Egy élet a kezedben
  2024-03-11 21:35:21, hétfő
 
  Ezt mondja Dorothy Law Nolte, az Egy élet a kezedben című versnek a szerzője, amely rövid időn belül bejárta a világot:

Ha a gyerekek kritizálva élnek,
Megtanulják milyen megbélyegezettnek lenni.

Ha a gyerekek ellenségeskedésben élnek,
Megtanulnak veszekedni.

Ha a gyerekek kicsúfolva élnek,
Megtanulnak szégyenlősnek lenni.

Ha a gyerekek megszégyenítve élnek,
Megtanulnak bűnösnek lenni.


Ha a gyerekek toleráns légkörben élnek,
Megtanulnak türelmesnek lenni.

Ha a gyerekek bátorítva élnek,
Megtanulnak bízni.

Ha a gyerekek megdicsérve élnek,
Megtanulják megbecsülve érezni magukat.

Ha a gyerekek méltóságban élnek,
Megtanulják az igazságot.

Ha a gyerekek biztonságban érzik magukat,
Megtanulnak hinni.

Ha a gyerekek hitelesen élnek,
Megtanulják mit jelent szeretni.

Ha a gyerekek elfogadva és barátságban élnek,
Megtanulják megtalálni a szeretetet a világban!
Forrás: Szaléziak.HU
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 146 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4497
  • e Hét: 29388
  • e Hónap: 60874
  • e Év: 265575
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.