Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Elriasztja a szúnyogokat jót tesz a száj egészségének
  2024-03-05 22:17:52, kedd
 
  Elriasztja a szúnyogokat és jobb szájegészséget biztosít - eukaliptuszolaj

Az illóolajokat belsőleg ugyan nem alkalmazhatjuk, maximum szájüreg-öblögetésre, mégis nagyon sokféleképpen felhasználhatjuk azokat. Cikkünkben az eukaliptusz-illóolaj csodás hatásairól lesz szó.

Nyáron igencsak gyakori, hogy szúnyogok szaporodnak el a környékünkön, és ezek aztán nem kímélnek sem időset, sem fiatalt, sem gyereket - megcsípnek bennünket, hogy aztán nagy piros foltot és dudort hagyjanak a bőrünkön, amely fáj és viszket is. Az eukaliptuszolajat azonban - valamilyen bőrtápláló olajjal elkeverve - a bőrünkön is alkalmazhatjuk. Ha például erdei kirándulásra megyünk, érdemes a fedetlen testrészeinket bekenni egy ilyen eleggyel, merthogy a szúnyogok nem szeretik a hűsítő, mentolos illattal bíró eukaliptusz illatát.

Az illóolajok - különösen a téli megfázásos időszakban az eukaliptusz-illóolaj - aromaterápiás hatásait mindenképpen érdemes kihasználni. Használhatjuk a gőzölési formát - amikor is vízbe csepegtetünk illóolajat és fölé hajolunk -, vagy diffúzorba is csepegtethetünk az illóolajból. Az eukaliptusz-illóolaj ugyanis nagyon hatékony a tüdő és a légutak megtisztításában és előnyös lehet a légúti fertőzések leküzdésében, merthogy olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek hatékonyak a vírusok, a gombák és a baktériumok ellen.

Az ízületi gyulladás egy krónikus betegség, amely nagy fájdalommal is együtt járhat. Ugyan léteznek rá kenőcsök, gyógyszerek és krémek, de mielőtt ezekhez nyúlnánk, mindenképpen tegyünk egy próbát az eukaliptusz-illóolajjal, mivel nagyon hatékony a gyulladás csökkentésében és a fájdalom csillapításában. Keverjünk el egy evőkanálnyi szőlőmagolajat, jojobaolajat vagy kókuszolajat és 10-15 csepp eukaliptusz-illóolajat, és ezzel kenegessük a fájó testrészt.

Egy vizsgálatba olyan személyeket vontak be, akiket térdprotézissel operáltak. A vizsgálati alanyokat 2 csoportra osztották. Az egyik csoport tagjainak műtétet követően eukaliptusz-illóolajat kellett belélegezniük, míg a másik csoport tagjainak nem. Azok, akik az illóolajat belélegezték, sokkal kisebb fájdalomról számoltak be, mint azok a betegek, akiknek nem volt lehetőségük az illóolaj belélegzésére. Az illóolajat belélegzőknek az idegrendszerére és vérnyomására is pozitívan hatott az eukaliptusz-illóolaj, ugyanis sokkal kiegyensúlyozottabbak voltak, és a vérnyomásuk is csökkent. Ezek a pozitív hatások az eukaliptusz-illóolajban található 1,8-cineol vegyületnek volt köszönhető.

Az eukaliptusz illóolaja nemcsak műtét után lehet a támaszunk, de műtét előtt is nagy hasznát vehetjük. A szorongás nagyon gyakori műtét előtt. Talán nincs is olyan ember, aki ne idegeskedne a műtét előtti órákban, percekben. Azonban az eukaliptusz-illóolaj belélegzése nagyon hatékony a szorongás csökkentésében is.

Ma már olyan rágógumival is találkozhatunk, amely eukaliptuszolajat tartalmaz. A rágózás önmagában is nagyon hasznos, hiszen eltávolítja a fogakról és az ínyről a lepedéket, illetve ezzel segít megakadályozni az ínygyulladás és az ínyvérzés kialakulását. A cukormentes rágógumi jó a nyálmirigyek stimulálására, azonban nem helyettesíti a fogselymet és a fogmosást.

Az eukaliptusz-illóolajat csakis öblögetésre használhatjuk, vízzel hígítva. Ha lenyeljük, sokféle mellékhatás jelentkezhet: szédülés, álmosság, gyomorpanaszok, izomkontroll elvesztése.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Csökkentik az elhízás kockázatait
  2024-03-05 22:13:02, kedd
 
  Csökkentik az elhízás kockázatait és javítják a beszédkészséget idős személyeknél : antociánok

Az antociánok nagyon sokat segíthetnek, ha éppen fogyókúrázunk, illetve a későbbiekben az ideális testsúly megőrzésében is számíthatunk ezekre a növényi vegyületekre. Az antociánoknak kiemelkedő a szerepük a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Milyen hatásuk van az antociánoknak? Remekül csökkentik a szervezetben a gyulladást, ezen kívül rákellenes és antimikrobiális hatással is rendelkeznek, és egyes kutatási eredmények arra mutatnak rá, hogy rendszeres fogyasztásukkal akár még a cukorbetegség is megelőzhetővé válhat.

Nagyon sokféle táplálék tartalmaz antociánokat, különösen a zöldségek és a gyümölcsök. Azonban még ezek között is vannak olyanok, amelyek jóval több antociánt tartalmaznak, mint a társaik. Ha antociánokban bővelkedő táplálékot szeretnénk fogyasztani, együnk sok hagymát, vörös szőlőt, ribizlit, áfonyát, szilvát vagy málnát.

Az antociánok nemcsak gyulladást csillapítanak, hanem az oxidatív stressz szintjét is csökkenteni tudják. Milyen betegségek kerülhetők el ezeknek a hatásoknak köszönhetően? Többek között a rákos megbetegedések, a szív- és érrendszeri betegségek, az anyagcsere-problémák vagy éppen a szemet érintő betegségek.

Ahogy idősödünk, úgy a szemünket is egyre több kár éri, pontosabban egyes behatások jóval intenzívebben hatnak, mint fiatalabb korunkban. Ezért is érdemes antociánokban bővelkedő táplálékokat rendszeresen fogyasztani, merthogy ezek a tápanyagok védelmet jelenthetnek a szem számára az UV-károsodásokkal szemben, de az olyan időskori szembetegségektől is megóvhatnak bennünket, mint amilyen a glaukóma vagy éppen a szürkehályog.

Az antociánok voltaképpen olyan bioflavonoidok, amelyek csökkentik a sejtkárosodások kialakulásának esélyét. Emellett nagyon hatékonyak a gyulladáscsökkentésben is, és biztosítani tudják a hormonális egyensúlyt is, valamint még a tápanyagok jobb felszívódását is megtámogatják.

Tanulmányok sora igazolja, hogy az antioxidánsokban és az antiociánokban gazdag táplálkozás megakadályozza a kognitív hanyatlás kialakulását. Éppen ezért idősebb korban is jól tesszük, ha antociánokban bővelkedő táplálékokat fogyasztunk, hiszen ezzel elősegítjük, hogy a későbbiekben ne legyenek memóriaproblémáink.

Mivel az antociánok pozitívan hatnak a szem egészségére is, így ha rendszeresen fogyasztjuk azokat, megakadályozhatók lesznek a különféle látásproblémák, és az éjszaki vakság is megelőzhetővé válik.

Az eddigi kutatási eredmények szerint az antociánok segíthetnek csökkenteni a vérnyomást, a koleszterinszintet és a gyulladást, ezáltal pedig minimalizálhatják a szívet érintő betegségek kockázatait.

A tanulmányok szerint az antociánok gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása javítja az agy működését, például az antociánokban gazdag cseresznyelé javította egy vizsgálat során az enyhe és közepes demenciában szenvedő 70 éves vagy annál idősebb emberek beszédét és memóriáját. Az antociánok ugyanis fokozták a vér áramlását, így segítettek aktiválni az agy azon területeit, amelyek szabályozzák a beszédet, a memóriát és a figyelmet. Az aszalt gyümölcsök, az áfonya és a cseresznye is tele vannak antociánokkal.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A boka duzzanatának természetes kezelése
  2024-03-05 21:25:07, kedd
 
  A boka duzzanatának nagyon sokféle oka lehet. Bizonyos egészségi állapotok is meghúzódhatnak a háttérben, illetve a nem megfelelő életmód is oka lehet ennek az állapotnak. Mutatjuk is, hogy pontosan milyen dolgok is okozhatnak bokaduzzanatot, illetve azt is megmutatjuk, hogy milyen módszerekkel csökkenthetjük azt.

Azonban mielőtt bármilyen otthoni terápiát is alkalmazunk, mindenképpen érdemes egy alapos kivizsgáláson is részt vennünk, mivel a bokaduzzanat mögött komoly, súlyos betegségek is állhatnak. A komoly vesebetegség is okozhat ilyen tünetet, azt viszont nem gyógyítja meg egy kellemes lábfürdő, mindenképpen kezelni szükséges, hiszen az életünkbe is kerülhet, ha csupán a házi módszerekre hagyatkozunk.

A boka duzzanatát okozhatja krónikus vénás elégtelenség. A varikózus véna okozhat ilyen szimptómát, amelyet mindenképpen kezeltetni szükséges.

Ödéma súlyos betegségek esetén is kialakulhat, ilyen például a szívelégtelenség, a tüdőbetegség, a májbetegség, a vesebetegség és a pajzsmirigybetegség.

Allergiás reakció következménye is lehet a boka duzzanata, illetve akkor is kialakulhat, ha fehérje- vagy B6-vitamin-hiányban szenvedünk.
Léteznek bizonyos ösztrogéntartalmú hormongyógyszerek, amelyek szintén fokozzák az ödéma kialakulását. A menstruációs ciklus kezdete előtt és terhesség alatt is gyakran tapasztalnak a nők ilyen tünetet.

Nyáron is sokan panaszkodnak a láb duzzanatára. Ennek oka nagyon egyszerű. Gravitáció hatására a folyadék felhalmozódik a szövetekben, és ez a boka duzzanatát idézi elő.

A boka duzzanatán kívül más tünetekkel is számolnunk kell. Ilyenkor a bőr feszül, kifényesedik. A láb fáj, míg az ízületek merevvé válnak, ami a járást is jelentősen megnehezíti.

Az egyik legjobb módszer nem más, mint az Epsom-sós fürdő, amely jelentősen csökkenteni tudja a boka duzzanatát, mivel magnéziumot tartalmaz és ez jó hatással van a szervezet vízháztartására.

Az olajos masszázs is nagyon hatékony lehet, mivel felfrissíti a bőrt, így megszűnik a feszülő érzés a boka körül, mindemellett a boka duzzanatát is csökkenteni tudja. Ha nem értünk a masszázshoz, mindenképpen bízzuk szakemberre, mert nagyon sok kárt okozhatunk, ha nem megfelelő módon és irányban történik a láb masszázsa.

Léteznek olyan illóolajok, amelyek szintén felhasználhatók a boka duzzanatának csökkentésére. Nagyon sokat segíthet a majoránna-, a levendula-, a borsmenta-, az eukaliptusz- és a kamilla-illóolaj.

Az ülő életmód is fokozza a duzzanat kialakulását, így érdemes rendszeresen mozogni, sportolni.

Részesítsük előnyben a magnéziumban gazdag táplálékokat, mivel a magnézium hiánya vízvisszatartást és duzzanatot is okozhat. Magnéziumban bővelkednek a diófélék, a magvak, a hüvelyesek, a rostokban bővelkedő gabonák és a zöld leveles zöldségek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A burgonya egészségre gyakorolt hatásai
  2024-03-05 21:19:01, kedd
 
 



Az egyik leggyakoribb élelmiszer a világon nem más, mint a burgonya. Ez a táplálék az egész világon nagyon népszerű, és háború idején is gyakran csak ezt fogyasztották az emberek. Nem pusztán azért, mert többek között ez a táplálék volt elérhető, hanem azért is, mivel sok olyan tápanyagot tartalmaz, amely energiát biztosít az emberi szervezet számára.

Amennyiben rendszeresen fogyasztunk burgonyát, úgy biztosítani tudjuk a szervezet víz- és ionellátását. Ez azért van így, mivel a burgonya gazdag forrása a káliumnak. A legtöbb kálium a burgonya héjában és közvetlenül a héj alatt található.

A burgonya nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint, B-vitaminokat, és a C-vitamin is megtalálható benne. Ez utóbbi egy antioxidáns, amely nagyon hatékony az immunrendszer erősítésében.

A burgonya javarészt, kb. 70-80%-ban vizet tartalmaz, így nagyszerűen hidratálja a testünket. Egészséges zöldségről van ugyan szó, de csak abban az esetben, ha semmit nem használunk az elkészítéséhez, például tejfölt, vajat, tejet vagy sajtot.

Egy könnyen emészthető táplálékról van szó, hiszen javarészt csak szénhidrátot tartalmaz, azonban ha sokat fogyasztunk ebből a zöldségből, akkor savasságot is okozhat.

Rostokban is bővelkedik, elősegíti a belek perisztaltikus mozgását, illetve megnöveli a gyomornedvek szekrécióját, ami megkönnyíti az emésztést. Mivel magas a rosttartalma, így megvédhet bennünket az olyan betegségekkel szemben, mint például a vastagbéldaganat. A rostos táplálkozással csökkenthető a koleszterinszint, így elkerülhetővé válnak a szívbetegségek.

A burgonya tehát C-vitaminban, B-komplex-vitaminokban, magnéziumban, foszforban, cinkben és káliumban is bővelkedik, éppen ezért ha nyers burgonyát összekeverünk mézzel és ezt arcpakolásként használjuk, akkor egy remek, bőrtápláló arcmaszkot kaphatunk. Az égési sérüléseket is nagyon hatékonyan gyógyítja, ugyanis csökkenti a gyulladást és elősegíti a gyorsabb gyógyulást.

A burgonya nagyon hatékony lehet a belső és a külső gyulladás csökkentésében. Míg a C-vitamin-tartalma csökkenti a szövetek gyulladását, addig a zöldségben található B6-vitamin és kálium a belekben kialakult gyulladást enyhíti. Azoknak is javasolható a fogyasztása, akiknek szájfekélyük van. Az ízületi gyulladásban és a köszvényben szenvedők számára is enyhülést hozhat ez a zöldség, azonban nagy mennyiségben fogyasztva - illetve hússal párosítva - fokozhatja mind az ízületi gyulladás, mind a köszvény tüneteit.

A magas vérnyomásnak számos oka lehet, beleértve a cukorbetegséget, a stresszt, a túlsúlyt, az elhízást, az emésztési zavarokat és a rossz étrendi választásokat. A burgonyában található rostok nemcsak a koleszterinszint, hanem a vérnyomás csökkentésében is segíthetnek. Káliumot is tartalmaz, amely értágítóként működik és részt vesz a magas vérnyomás csökkentésében.

Az agy megfelelő működése nagymértékben függhet a glükózszinttől, az oxigénellátástól, a B-vitamin-komplex szintjétől, bizonyos hormonoktól, az aminosavaktól, az omega-3 zsírsavaktól. A burgonya minden fent említett igényt kielégíthet, továbbá segíti a kognitív aktivitást, és az agy teljesítményét is fokozza.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 146 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4963
  • e Hét: 29854
  • e Hónap: 61340
  • e Év: 266041
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.