Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Égess el egy babérlevelet és a stressz azonnal elillan!
  2024-03-03 22:00:19, vasárnap
 
  A babérlevélről kiderült, hogy a leghatékonyabb gyógynövény a stressz ellen, de nem mindegy, hogy használjuk! Most megmutatjuk a leghatékonyabb és legegyszerűbb praktikát, amitől pillanatok alatt ellazulhatsz!

A stressz legjobb ellenszere a babérlevél
Manapság szinte elkerülhetetlen, hogy stressz érjen bennünket. A felgyorsult világ mindenkire hatással van, a stressz és a feszültség a napjaink részévé vált. Gyakran vagyunk ingerlékenyek, és sokszor már olyan dolgokon is idegeskedünk, amiken valójában felesleges lenne. A mindennapi stressz elűzésére azonban van egy nagyon hatékony módszer! Létezik a világon egy olyan gyógynövény, mely nyugtató és lazító hatású, így elűzhetjük vele a stresszt.

Egy orosz tudós, Gennady Malakhov rájött, hogy a babérlevél az egyik legjobb nyugtató és stresszoldó fűszer a világon. A mediterrán területről származó babérlevél napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ugyanis már nem csak ételeink fűszerezésére alkalmazhatjuk, de az alternatív gyógyászatban is egyre felkapottabb.

Így alkalmazd a babérlevelet, ha szeretnéd elűzni a stresszt
Feszültség oldásra és a stressz elűzésére úgy használható leghatékonyabban a babérlevél, ha elégetjük. Helyezzük egy hamutálcára, gyújtsuk meg, majd hagyjuk el a helyiséget 10-15 percre, míg a levél teljesen elég, ezután fejti ki ugyanis nyugtató hatását. Menjünk vissza a szobába, és relaxáljunk néhány percig. Fontos, hogy közben csak pozitív dolgokra gondoljunk, és ne törjük magunkat a napi teendőkön, a munkahelyi, vagy családi problémákon. Egy kis idő elteltével érezni fogjuk, ahogyan ellazulunk, és nyugodtabbá válunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A paprika gyógyhatásairól
  2024-03-03 21:55:02, vasárnap
 
 



Az antimikrobiális hatásokkal rendelkező paprika véd a krónikus betegségekkel szemben - köményes paprikasaláta-recepttel

Nyáron nemcsak sokan fogyasztanak, hanem sokan termesztenek is paprikát, legyen szó piros, sárga vagy zöld színű paprikáról. A magyar ember kedveli a lecsót, de nyersen is fogyasztjuk ezt a zöldséget, hiszen tele van tápláló anyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek rendkívül jót tesznek az egészségnek. Ma már egész évben elérhető és fogyasztható ez az egészséges zöldség.

A paprika csak kevés kalóriát tartalmaz, ellenben sok víz van benne, amely remekül hidratál is a nyári melegben. Nagyon magas a C-vitamin-tartalma, amely egy rendkívül erős antioxidánsnak számít. A paprika ezen kívül polifenolokban és karotinoidokban is bővelkedik, amelyek a természetben is előforduló antioxidánsoknak számítanak.

Milyen vitaminokat tartalmaz még a paprika a C-vitaminon kívül?
Ilyen például a K-, a B6-, a B9-, az A- és az E-vitamin. Ez utóbbi két vitamin szintén magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik.

A paprika megakadályozza egy olyan enzim termelődését, amely az erek szűkületét okozza, ami pedig megemeli a vérnyomást magas vérnyomást okozva. A paprika egy ACE nevű enzimet tartalmaz, amely elősegíti az erek kiszélesedését, ezzel elősegítve az erek relaxációját és a vérnyomás csökkentését.

A szívbetegségeknek sokféle kockázati tényezője van, ilyen például a cukorbetegség és az elhízás. A paprika rendszeres fogyasztása azonban nagyon sokat segíthet a kockázati tényezők csökkentésében, illetve a paprikának nagyon magas az antioxidáns-tartalma, ami csökkenti a szervezetben az oxidatív stresszt, ezzel is mérsékelve a szívbetegségek kockázati tényezőit.

A paprika gazdag forrása a kapszaicin nevű vegyületnek is, amely pedig a zsírbontásban és így a fogyásban lehet nagy segítségünkre. A paprika rendszeres fogyasztása segít meggátolni a zsír felhalmozódását a szervezetben, így lehet a segítségünkre abban az esetben, ha a célunk a fogyás.

A paprika antimikrobiális hatásokkal is rendelkezik, így nagyfokú védelmet jelenthet azon fertőzések és betegségek kialakulása ellen, amelyet vírusok, baktériumok és gombák okoznak. Nem mellesleg a paprika olyan anyagokban is bővelkedik, mint a flavonoidok és flavonolok, amelyek szintén nagyon hatékonyak a különféle mikroorganizmusokkal szemben.

A táplálkozás fontos szerepet játszik az életkorral összefüggő látásvesztés kialakulásának késleltetésében. Különösen két karotinoid, a lutein és a zeaxantin javítja a szem egészségét. Mindkét tápanyag megvédi a retinát az oxidatív károsodástól. A paprika gazdag ezekben a karotinoidokban, illetve más védő tápanyagban, mint amilyen a C-vitamin is. Ezeknek a tápanyagoknak a rendszeres fogyasztása csökkenti a makuladegeneráció és a szürkehályog kockázatait.

A paprika antioxidánsokban is bővelkedik, amelyek védelmet jelenthetnek a szívbetegségekkel és a rákos betegségekkel szemben. Bőségesen tartalmaz polifenolokat, mint például lutein, kapszaicin és kvercetin. Antioxidáns hatása mellett kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatása is, így csökkenti a krónikus betegségek kockázatait.

A paprikából remek salátát is készíthetünk, mutatjuk a receptet.

Köményes paprikasaláta hozzávalói:
3-3 db zöld, sárga és piros színű paprika;
3 evőkanál olívaolaj;
1 teáskanál őrölt kömény;
ízlés szerint só, bors;
extraszűz olívaolaj;
egy kisebb csokor petrezselyem.

Elkészítése:
Mossuk meg és szeleteljük fel a paprikákat. A petrezselymet mossuk meg és aprítsuk fel. Keverjük össze az olívaolajat, a sót, a borsot, a petrezselymet, és az egészet adjuk hozzá az összekevert salátához.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A fültőmirigy egészségéért természetesen
  2024-03-03 21:49:43, vasárnap
 
  A fültőmirigy egészségét sok minden befolyásolja, legfőképpen az életmód

Az emberi szervezetben mirigyek hálózata található meg, amelyeknek kulcsszerepük van az optimális egészség megőrzésében. Az egyik ilyen mirigy nem más, mint a fültőmirigy, amelynek nemcsak az emésztési folyamathoz és annak szabályozásához van köze, de még a szájüreg egészségéhez is. Ez a mirigy az állkapocsnál helyezkedik el. Meg is duzzadhat, fájhat, gyulladt állapotba is kerülhet, és sajnos daganat is kialakulhat a test ezen részén. Cikkünkben leírjuk, hogy milyen szerepe is van a fültőmirigynek, és milyen életmódbeli szokások hatnak negatívan ennek a mirigynek az egészségére.

A nyálmirigyek közül a fültőmirigy számít a legnagyobbnak, amely segíti a nyáltermelést, az emésztést, és fenntartja a jó szájüregi higiéniát.

A fültőmirigy egészségét sok minden befolyásolhatja, például azok az ételek, amelyeket elfogyasztunk. A tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott étrend segíti és támogatja a mirigyek optimális működését. A megfelelő hidratálás megtámogatja a nyáltermelést, ami megakadályozza a szájszárazság kialakulását. Ez azért lényeges, mivel a szájszárazság oka lehet a mirigyfertőzések kialakulásának. Az A- és C-vitaminban gazdag táplálékok és más antioxidánsok hozzájárulnak az immunrendszer megerősödéséhez, illetve csökkentik a fültőmirigyet érintő fertőzések kockázatait.

A dohányzás és a fültőmirigy egészsége, betegsége között szoros kapcsolat áll fenn. A kutatási eredmények szerint a dohányzás fokozza a fültőmirigy-fertőzések kockázatait, de a nyálmirigyek, így a fültőmirigy daganatos betegségeinek esélye is jelentősen megnövekszik dohányzás hatására. A dohányzás ezen kívül károsítja a mirigyek véráramlását, veszélyeztetve ezzel a hatékony működésüket. A dohányfüstben olyan káros vegyi anyagok találhatók meg, amelyek gyengítik a szervezet immunválaszát, így pedig sokkal nagyobb lesz az esély a betegségek és fertőzések kialakulására.

A megfelelő életmód megválasztása, az egészséges táplálkozás, a dohányzás elkerülése csökkentheti a daganatok és a fültőmirigy-betegségek kockázatait.

A nyálmirigy- és fültőmirigy-fertőzés nagyon fájdalmas lehet, és ilyenkor duzzanat jön létre, ami nagyon megnehezíti a nyelést is. Ezekről a fertőzésekről azt kell tudunk, hogy gyakran bakteriális jellegűek. De nagyon könnyen elkerülhetjük az egészséges életvitellel és a megfelelő szájhigiénia betartásával. A hidratáltság megőrzése is lényeges, illetve jó, ha tartózkodunk az immunrendszert veszélyeztető szokásoktól, például a fokozott alkoholfogyasztástól.

A hidratálás, azaz a szájszárazság megelőzése azért is elemi, mivel a nyál megkönnyíti az evést és a beszédet, hiszen nedvesen tartja a szájüreget. Egy másik kulcsfontosságú szempont, hogy megtisztítja a fogakat a káros baktériumoktól, és egyensúlyba hozza a szájüreg pH-értékét, így csökkentve az ínybetegségek és a fogszuvasodás esélyét. Ezen kívül ásványi anyagokat is tartalmaz, például kalciumot és foszfort, amelyek pozitívan hatnak a fogzománc állapotára.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
PMS-re természetesen
  2024-03-03 20:49:28, vasárnap
 
  Mellékhatás nélküli természetes szerek premenstruációs szindrómára

A premenstruációs szindrómát szokták PMS-nek is nevezni. Ez egy olyan tünetegyüttes, amely a menstruációt megelőző időszakban, előtte egy-két héttel vagy pár nappal jelentkezik és sok-sok fájdalmat, panaszt és kellemetlenséget tud okozni. A PMS kialakulásában sok minden szerepet játszhat, de elsősorban a hormonális egyensúlytalanság lehet az oka. A szakértők szerint a nem éppen egészséges életmód, a túlsúly, a dohányzás és a koffein, a magas cukorbevitel is oka lehet ennek a tünetegyüttesnek.

A PMS tünetei széles skálán mozognak. A tünetek között szerepel a hangulatingadozás, a depresszió, a puffadás, az ételek utáni sóvárgás, a derékfájás, a hasi görcsök, a mellérzékenység és az ingerlékenység. Ezek a tünetek legfőképpen a hormonális ingadozások miatt következnek be.

A PMS tüneteinek csökkenésében sokat segíthetnek a természetes módszerek. Nagyon lényeges, hogy próbáljuk inkább ezeket alkalmazni, mintsem a gyógyszereket, hiszen a testünknek ilyenkor a legkevésbé sem gyógyszerekre van szüksége.

Ha csak tehetjük, pihenjünk, amikor a tünetek felbukkannak, mivel a pihenés, az ágynyugalom szinte minden testi és lelki tünet csökkentésében a segítségünkre lehet.

Ha nem tehetjük meg, hogy ledőljünk egy kicsit, akkor kipróbálhatjuk az Aloe vera gélt is, amely nagyon hatékonyan képes enyhíteni a PMS tüneteit. Miben és hogyan segít? Például abban, hogy segít kiüríteni a szervezetből azokat a toxikus anyagokat, amelyek jelentősen képesek felerősíteni a premenstruációs szimptómákat.

Amennyiben valakit hónapról hónapra gyötörnek a PMS tünetei, akkor mindenképpen érdemes kipróbálnia a búzafűlét. A búzafűlé tele van hasznos tápanyagokkal, azaz vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Megtalálható benne az A-vitamin, a B-vitamin, a C-vitamin, az E-vitamin, illetve a kalcium, a vas, a nátrium, a kálium és a magnézium, amely tápanyagok szintén nagyon eredményesen képesek enyhíteni a tüneteket.

A spárga is rendkívül hasznos lehet, mivel fitoösztrogénekben gazdag, amelyek stabilizálni tudják az ösztrogénszintet a szervezetben. A spárga éppen ezért nemcsak a PMS, hanem a menopauza tüneteit is csökkenteni tudja.

A halak, a magvak és a diófélék is csökkentik a tüneteket, mégpedig azért, mert gazdag forrásai az omega-3 zsírsavaknak, amelyek nemcsak a hormonszintet stabilizálják, hanem a hangulatot is szabályozzák, ezen kívül jót tesznek a véráramlásnak, és még a migrént is csillapítani tudják.

A pitypang vízhajtó hatással rendelkezik. Amennyiben folyadékretencióval kapcsolatos PMS tüneteket tapasztalunk, mint például duzzanat és puffadás, akkor a pitypang remek lehetőség lehet tea formájában.

A fürtös poloskavész nevű gyógynövényt általában a menopauza kellemetlen tüneteire javasolják a szakértők, hiszen enyhíti a hőhullámokat és az éjszakai izzadást. Azonban hatékony természetes gyógymód lehet azok számára is, akik alacsony ösztrogénszinttel rendelkeznek, vagy a szervezetükben megemelkedett az androgén hormonok mennyisége.

Az orbáncfű olyan fitokemikáliákat tartalmaz, amelyek nagyon hatékonyak a hangulat szabályozásában. Előnyös lehet premenstruációs szindróma esetén is, ugyanis javítja a hangulatot, csökkenti a szorongást, a depressziós tüneteket, a hangulatváltozásokat és az ingerlékenységet.

Napjainkban nagy népszerűségnek örvend a kurkuma. Nem véletlenül, hiszen ezernyi gyógyhatása ismeretes. Kutatások igazolják, hogy javítja a negatív hangulatot, de jó lehet még a szorongás csillapítására és a hangulatváltozásokra is.

A fűszerek királynőjeként tartják számon a sáfrányt, amely szintén jó hatással lehet a hangulatra, és az ingerlékenységet is mérsékli.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Egészséges zöldségek és gyümölcsök
  2024-03-03 20:44:45, vasárnap
 
 


Egészséges zöldségek és gyümölcsök - színesek, illatosak és jót tesznek nekünk

A gyümölcsöknek és zöldségeknek mindenképpen a napi étrend részét kell képezniük, hiszen kulcsszerepük van az egészség megőrzésében és a betegségek elkerülésében. Olyan alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak az egészséghez és a jólléthez. Segíthetnek bizonyos betegségek elleni védelemben is. Ezeket a táplálékokat a legjobb szezonban megvásárolni. Antioxidánsokban is bővelkednek ezek a táplálékok, mint például folát, foszfor, cink, magnézium, E-vitamin, C-vitamin, A-vitamin, béta-karotin.

A zöldségek és gyümölcsök kiváló forrásai az élelmi rostoknak, amelyek teltségérzetet okoznak, éppen ezért megakadályozzák, hogy egyszerre túl sokat fogyasszunk azokból.

Ezek a táplálékok csökkentik az elhízás kockázatait és segítik fenntartani az ideális testsúlyunkat. A zöldségeknek és gyümölcsöknek szerepük van a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében is.

Az antioxidánsoknak és a fitokemikáliáknak is gazdag forrásai. Ezek a biológiailag aktív hatóanyagok segíthetnek megvédeni bennünket a különféle betegségektől. Minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, annál kisebb lesz a kockázata a 2-es típusú cukorbetegségnek, de a stroke, a szív- és érrendszeri betegségek, a rákos betegségek, például a torok-, bél- és gyomorrák, a magas vérnyomás kockázata is csökken.

A gyümölcsök sokféle ízben, formában és színben kaphatók. Nagyon egészséges az alma, a körte, a citrusfélék, a csonthéjas gyümölcsök, a bogyós gyümölcsök, a dinnye, a paradicsom és az avokádó.

Az alma gazdag forrása a rostoknak, ezen kívül a káliumnak és a C-vitaminnak is. Ez a vitamin antioxidáns hatással rendelkezik, ami védi sejtjeinket az oxidatív károsodás ellen.

A zöldségek számos változatban elérhetők: zöld leveles zöldségek (spenót, saláta), keresztesvirágú zöldségek (káposzta, karfiol, kelbimbó, brokkoli), gyökérzöldségek, olyan zöldségek, amelyek ehető szárral rendelkeznek, mint például a zeller és a spárga, illetve a sort gazdagítják a hagymafélék, mint a vöröshagyma, a metélőhagyma vagy a fokhagyma.

A kelbimbó a keresztesvirágú zöldségek táborát gyarapítja, tele van A-vitaminnal, K-vitaminnal és C-vitaminnal, illetve jó rost- és kalciumforrásnak számít. Ezek a tápanyagok segítenek a csontokat és az immunrendszert egészségesen tartani, és magas rosttartalmuk csökkenti a rákos betegségek kockázatait.

A gyökérzöldségek közül az édesburgonyát emelnénk ki, amely sok A-vitamint tartalmaz. Ez a vitamin jó a látásnak, az immunrendszernek, illetve a bőr egészségét is fenntartja.

A hasonló színű zöldségek és gyümölcsök általában hasonló védőanyagokat tartalmaznak. A piros táplálékok - mint a paradicsom és a görögdinnye - likopinban bővelkednek, amelyek fontos szerepet tölthetnek be a szívbetegségek és a prosztatarák megelőzésében.

A zöld zöldségek - mint például a spenót és a kelkáposzta - luteint és zeaxantint tartalmaznak, amelyek segíthetnek megvédeni az életkorral összefüggő szembetegségektől.

A kék és a lila táplálékok - mint például az áfonya és a padlizsán - antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek gátolják a rákos sejtek növekedését.

A fehér táplálékok - mint például a karfiol - szulforafán nevű vegyületet tartalmaznak, amelyek segítenek a rákos betegségekkel szembeni védelemben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A véradás előnyei
  2024-03-03 20:40:42, vasárnap
 
  A véradás előnyei - csökkenő vasszint és a betegségek kockázatainak csökkenése

Napjainkban sokan adnak vért rendszeres időközönként, de még mindig nem elegen. Amennyiben nincs olyan betegségünk, amely indokolná, hogy nemet mondjuk a véradásra, úgy mindenképpen tegyük meg, hiszen amellett, hogy nagyon jó érzés segíteni másokon, még előnyei is vannak, ha vért adunk. Mutatjuk is, hogy melyek ezek!

A rendszeres véradással a véráramlás is jelentősen javul. Tanulmányok leírása is azt igazolja, hogy a rendszeres véradók körében alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Azok, akik többször, azaz rendszeresen adnak vért, sokkal jobb vérképpel rendelkeznek, azaz jobb összkoleszterinszinttel és LDL-koleszterin-szinttel rendelkeznek, mint azok, akik nem járnak véradásra.

A véradás egyik legfontosabb előnye, hogy hatására a vért adó egyének normál vasszinttel rendelkeznek. A vörösvértestek vasat tartalmaznak, hogy oxigént és más tápanyagokat szállítsanak a sejtekhez, a szövetekhez és a szervekhez. A hemokromatózis nem más, mint vastúlterhelés, azaz olyan rendellenesség, amikor is túl sok vas halmozódik fel a szervezetben, ez viszont olyan betegségeket okozhat, mint cukorbetegség, májbetegség és szívproblémák. Az ilyen problémától szenvedő embereknek gyakran javasolják is a véradást, mint lehetőséget.

Mivel a rendszeres véradással javul a vér áramlása és csökken a magas vasszint kialakulásának lehetősége, ily módon a rákos betegségek kockázata is csökken, legalábbis egyes kutatási eredmények szerint. A kutatások azt mutatják ugyanis, hogy a rákos sejtek jobban függenek a vastól, mint a normális sejtek. A vizsgálati eredmények szerint a rendszeres véradás jelentősen csökkenti a tüdő-, a nyelőcső-, a prosztata- és a nyirokrendszeri rák, azaz a limfóma kialakulásának kockázatait.

A rendszeres véradás még a testsúlykontrollt is szabályozza. A fogyást ugyan nem segíti elő, de nagyon hatékonyan kezeli a kalóriát, azaz nagyon pozitívan hat az anyagcserére.

A szervezetben felhalmozódott vas tehát veszélyes. Nemcsak a rák kockázatát növeli meg, hanem májbetegséget is okozhat. Amikor az oxidált vas felhalmozódik a májban, ez megakadályozza, hogy a máj kiszűrje a toxinokat, azaz jelentősen gátolja a munkája elvégzésében. Ezen kívül a vas szoros összefüggést mutat az alkoholos zsírmájbetegséggel. A májcirrózisban szenvedő betegeknél is azt figyelték meg, hogy magas vasszinttel rendelkeznek.

A rendszeres véradás azért is jó, mert ilyenkor sok mindent ellenőriznek. Megnézik a hemoglobinszintet, a vérnyomást és a fertőző, illetve más betegségeket, így ha esetlegesen megbetegedtünk, akkor a kezelésünk is rögtön elkezdődhet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Kakaó : Még a szív egészségét is javítja
  2024-03-03 20:35:42, vasárnap
 
 



A kakaót már évezredekkel ezelőtt is ismerték az emberek. A kakaó szó a ,,Theobroma" nevű kifejezésből származik. Ez egy görög szó, ami annyit tesz, hogy ,,az istenek eledele". Ebből is láthatjuk, hogy már az ókori görögök is előszeretettel fogyasztották ezt a nem mindennapi és egészséges táplálékot.

A kakaó nagyon sok tápanyagot tartalmaz, éppen ezért az az étcsokoládé, amely legalább 75%-ban tartalmaz kakaót, szintén nagyon egészséges.

A kakaóról tudnunk kell, hogy gazdag forrása a flavonoidoknak, legfontosabb flavonoidjai a flavonolok, amelyek nagy mennyiségben megtalálhatók a zöld teában is. Olyan vegyületek is megtalálhatók a kakaóban, amelyek segítik ezeknek a flavonoloknak a felszívódását. Prebiotikus élelmi rostokban is bővelkedik, amely jó hatással van a bélmikrobiom összetételére. A szív egészségét is támogatja, mivel gazdag forrása a magnéziumnak és az argininnek. Az arginin egy aminosav, amely nitrogén-monoxidot termel az erekben, hogy segítsen szabályozni az erek működését és megakadályozza a vérrögképződést.

A kakaó flavonoidjai javítják az ereket bélelő sejtek működését és egészségét, ami jobb endothelfunkciót eredményez. Ha nem megfelelő az endothelfunkció, akkor ez szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet, ilyen lehet például az érelmeszesedés, a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. Endotheldiszfunkciót sok minden okozhat, például a dohányzás, azaz a cigarettafüst, a magas vércukorszint és a magas LDL-koleszterin-szint. A kakaóban található flavonoidok azonban segíthetnek megelőzni az endothelfunkciók károsodását.

A kakaó nemcsak a szívre, hanem az agy egészségére is pozitívan hat, hiszen javítja az agy működését és a kognitív funkciókat. A kakaó olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek javítják a memóriát, a figyelmet, a nyelvi megértést és az egyéb mentális folyamatokat. Mivel fokozza az agyi véráramlást, így csökkenti a mentális fáradtságot is. Az öregedéssel csökken a vér áramlása az agy bizonyos régióiban. Azonban a kakaó fogyasztását követően sokkal jobb eredményeket tapasztaltak azon idősebb személyek esetében, akiknek memóriafeladatokat kellett elvégezniük.

A kakaó tehát antioxidánsokat, azaz flavonoidokat és polifenolokat tartalmaz. Ezek az antioxidánsok azonban nemcsak a kakaóban és az étcsokoládéban találhatók meg, hanem egyes zöldségekben és gyümölcsökben is. Ezek az antioxidánsok segítenek semlegesíteni a szabad gyököket a szervezetben.

A kakaó olyan vegyületekben is bővelkedik, amelyek stimulálhatják az endorfin nevű hormonok termelődését, ez pedig segíthet a hangulat javításában és a stressz csökkentésében.

A kakaóban található flavonolok összefüggésbe hozhatók a jobb kognitív funkciókkal. Ez segíthet a tanulásban és a memória fokozásában.

A kakaó jó forrása az alapvető ásványi anyagoknak, mint például magnézium, vas és kálium. Ezek a tápanyagok pedig létfontosságú szerepet játszanak a különböző testi funkciókban. Támogatják az immunrendszer működését és segítik az izomműködést.

A kakaóban olyan vegyületek is megtalálhatók, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, ez pedig segít a krónikus betegségek megelőzésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A jóga egészségre gyakorolt hatásairól
  2024-03-03 20:30:47, vasárnap
 
  Csökkenti a hátfájást, növeli a testtudatosságot és méregteleníti a testet : jóga

A jógának számos előnye létezik az egészségre nézve. Amellett, hogy fokozza a rugalmasságot, még a fájdalom, különösen a hátfájás enyhítésében is a segítségünkre lehet. A jóga ezen kívül szabályozza a vérnyomást, illetve csökkentheti a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatait. Mutatjuk is, miért válasszuk ezt a sportot és miért jógázzunk rendszeresen!

A jógát már évezredek óta gyakorolják Indiában. Ma már szerte a világon nagy népszerűségnek örvend, és sokan azért is választják ezt a mozgásformát, mivel mind a testi, mind a lelki egészségre pozitív hatást gyakorol.

A jóga aktívan részt vesz a szervezet méregtelenítésében, hiszen miközben az izmokat és az ízületeket nyújtjuk, minden belső szerv mozgásban, edzésben van, amely folyamat nemcsak a véráramlást növeli meg, hanem a szervek és a sejtek oxigénellátását is. Az egészséges véráramlás viszont azt jelenti, hogy a szervezetből nemcsak kiürülnek a toxinok, hanem a sejtek elegendő tápanyaghoz is jutnak, ami pedig jelentősen lelassítja az öregedési folyamatokat.

A jóga speciális pozitúrái rendkívül jó hatással vannak az izmokra, az ízületekre és a csontokra. Lehetővé teszi az inak és az ízületek kenését, ami pedig javítja a funkcionalitásukat, illetve sokkal rugalmasabbá varázsolja azokat.

A rendszeresen végzett jógagyakorlatok nagyon sokat segíthetnek a fogyásban is. Ha ezt még az egészséges táplálkozással is kiegészítjük, garantált lesz a sikerélmény, már ami a fogyókúránkat illeti.

A jóga az izom és a csontrendszer fájdalmát is enyhíteni tudja, Legfőképpen ízületi gyulladásban szenvedő embereknél nyújthat hathatós segítséget.

Mivel a jóga nemcsak a testet mozgatja meg, hanem a légzésre is ügyelünk a jógagyakorlatok során, így nagyon hasznos lehet azok számára is, akik valamilyen légzőszervi problémában, például asztmában szenvednek.

Mivel a jógagyakorlatok a belső szerveket is alaposan, mégis kíméletesen átmozgatják, így nagyon hasznos lehet azok számára is, akik valamilyen gyomor- és bélrendszeri problémával küzdenek, hiszen a jóga gyakorlatai jó hatással vannak a has izmaira, fokozzák a gyomornedvtermelést és még az emésztésben is a hasznunkra lehet.

A fizikai előnyök mellett a jóga egyik legnagyobb pozitívuma, hogy segít kezelni a stresszt, amelynek pusztító hatása van mind a testi, mind a lelki egészségre. A stressz sokféleképpen jelentkezhet, beleértve a hát- és a nyaki fájdalmat, az alvási problémákat, a fejfájást, a koncentrációs képesség csökkenését. Mivel a jóga a meditáción és a mély légzésen alapszik, így segíthet javítani a mentális jóllétet. A rendszeres jógagyakorlatok nyugalmat és mentális tisztaságot teremtenek, növelik a testtudatosságot, enyhítik a krónikus stresszmintákat, összpontosítják a figyelmet, ellazítják az elmét és a koncentrációra is pozitívan hatnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A hagyma kevésbé ismert hatásairól
  2024-03-03 20:26:37, vasárnap
 
 



A hagymáról senki sem gondolná, hogy növeli a vágyat, pedig a legutóbbi kutatások szerint még erre is nagyon jó ez a zöldség. Azt gondolhatjuk, ha valaki a szexuális együttlét előtt hagymát fogyaszt, az nem hogy növelné, még csökkenti is a vágyat. Igaz, hogy nem éppen kellemes az illata, az viszont tény, hogy egy nagyszerű afrodiziákumról van szó, legalábbis a legújabb kutatási eredmények szerint.

A hagyma nemcsak mint remek nemivágy-fokozó szerepelt jól, hanem még a szexuális életet is javíthatja, legalábbis a kutatási eredmények erre mutatnak rá.

A hagymával kapcsolatban bebizonyosodott, hogy javítani tudja a vérkeringést. A zöldség ugyanis olyan szulfidokat tartalmaz, amelyek aktívan részt vesznek a koleszterinszint szabályozásában, illetve a magas vérnyomás kezelésében. Ezek a hatások nemcsak a szív- és érrendszeri egészséget javítják, hanem a vérkeringést is fokozzák, beleértve a nemi szervek vérkeringését, és a hagyma pluszban még a nemi vágyat is növeli.

Amikor gyengül az immunrendszerünk, akkor sokkal fáradtabbnak érezhetjük magunkat és még a libidónk is jelentősen lecsökkenhet. A hagyma fogyasztása azonban segíthet leküzdeni a fáradtságból adódó problémákat. A hagymában ugyanis olyan fitokemikáliák vannak, és természetesen sok C-vitamint is tartalmaz, amelyek együttesen segítenek az immunrendszer megerősítésében. Ezek a tápanyagok segítenek azoknak a méreganyagoknak a kiürítésében, amelyek betegségeket generálnak. Ez azért lényeges, mert a testben lévő különféle kórokozók is okai lehetnek az alacsony libidónak.

A hagyma antioxidánsokban is bővelkedik, amelyeknek nagy szerepük van a spermaszám növelésében, illetve a libidó fokozásában. Ugyanilyen hatásai vannak egyébként a gyömbérnek is.

A hagymával kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy segít megnövelni a tesztoszteronszintet. Más kutatások pedig arra mutattak rá, hogy mind a férfiak, mind a nők esetében fokozza a nemi szervek egészségét, illetve nemcsak a férfiaknál, hanem a nőknél is fokozza a nemi vágyat, így tehát megéri a szexuális együttlét előtt egy kevés hagymát falatozni, ha szeretnénk az ágyban azt a bizonyos szikrát életben tartani.

Nem pusztán a hagyma, hanem más zöldségek is támaszaink lehetnek a libidó fellendítésében. A cékla például vitaminokban, ásványi anyagokban és étrendi nitrátokban gazdag, amelyek szintén segítenek a szexuális élet fellendítésében.

A zeller kiváló választás a szexuális stimuláció fokozására. Androszteront tartalmaz, amely hormon szintén segíthet a szexuális vágy növelésében.

A fokhagyma allicin nevű vegyületet tartalmaz, amely megnöveli a nemi szervek véráramlását, ezzel segítve a férfiakat az erekció elérésében és fenntartásában szexuális aktus közben.

A gyümölcsök rendszeres fogyasztása szintén segíthet a jó szexuális élet fenntartásában, ugyanis tanulmányok szerint mintegy 15%-kal csökkenti a merevedési zavarokat.

A görögdinnye nemcsak a libidó fokozásában segít, hanem az erekció javításában is. Citrullint tartalmaz, amely a szervezetben argininné alakul, ezek az aminosavak pedig fokozzák az érrendszeri egészséget.

Az őszibarack gazdag forrása a C-vitaminnak, amely javítja a sperma minőségét és növeli a spermiumok számát. Egyes tanulmányok szerint a meddőségi problémákon is segíthet.

Az eper és a málna tele van olyan tápanyagokkal, például cinkkel, amelyek szintén fokozzák a libidót. Férfiaknál a cink fokozza a tesztoszteronszintet és segíti a spermiumtermelést is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A hízás, a stressz és a harag kapcsolata
  2024-03-03 20:15:45, vasárnap
 
  A mai világban azt vehetjük észre, hogy egyre több a frusztrált, dühös és stresszes ember. Ennek természetesen sok oka lehet, és ezek az érzelmek akár természetes válaszok is lehetnek különböző helyzetekre, azonban az örökké haragos és dühös ember könnyebben megbetegszik, mint az a személy, aki nem ad teret ezeknek a negatív érzelmeknek. A harag és a stressz akár még súlygyarapodást is okozhat - legalábbis egy tanulmány szerint.

A stressz nem más, mint egy pszichés és fiziológiai reakció, amikor valamilyen fenyegetettséget, veszélyt tapasztalunk. Ennek hatására stresszhormonok, azaz kortizolhormon termelődik és árasztja el a szervezetet. Kortizolra ugyan szükség van vészhelyzetben, azonban ha mindig stresszesek vagyunk, akkor ennek a hormonnak sosem csökken a szintje, és ez kiváltója lehet a krónikus betegségek kialakulásának. A magas kortizolszint pedig már oka lehet a súlygyarapodásnak, a hízásnak.

Hogyan okozhat hízást a stressz? A stressz befolyásolja az étkezési szokásainkat, ugyanis egy-egy stresszes helyzetben főleg a magas kalóriatartalmú, cukros, édes és zsírosabb ételeket kívánjuk. Ez a hatás annak is köszönhető, hogy a kortizol kapcsolatba lép az agy jutalmazó központjával, és amikor megemelkedik a kortizolszint, akkor egész egyszerűen az egészségtelen ételeket kívánjuk és részesítjük előnyben az étkezéseink alkalmával. Azonban ezek az ételek nemcsak súlygyarapodást okoznak, de még alapvető tápanyagokat, azaz vitaminokat és ásványi anyagokat sem tartalmaznak.

A megemelkedett kortizolszint sok másra is hatással van, többek között arra is, hogy a szervezetünk hogyan és miként tárolja a zsírt. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a krónikus stressz megnöveli a zsigeri zsír mennyiségét, amely elsősorban a hasi részen rakódik le. A hasi zsír azonban sokféle betegség okozója lehet, ilyen például a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri betegségek. A kortizol még a vércukor zsírként történő tárolását is elősegíti, ami szintén elhízáshoz vezethet.

A stressz az alvási szokásokat is megzavarhatja. Az alvásnak nemcsak a mennyisége, de a minősége is megváltozhat. Ha nem alszunk eleget, felborul a ghrelin- és a leptinhormonok egyensúlya, ami viszont fokozott éhségérzethez és csökkent teltségérzethez vezethet, nem mellesleg ennek hatására is a kalóriadús táplálékokat fogjuk előnyben részesíteni.

A stressz és a harag nem ugyanaz, mégis gyakran együtt járnak. A harag szintén kiválthat fiziológiai válaszokat a szervezetben, amelyek ugyancsak elhízást eredményezhetnek. A harag következménye is lehet az érzelmi evés. A haragos ember gyakrabban fogyaszt magasabb kalóriatartalmú ételeket, amelyek átmenetileg ugyan enyhülést nyújthatnak, azonban súlygyarapodást okoznak.

A harag olyan hormonok felszabadulását idézi elő, mint az adrenalin és a noradneralin, amelyek felkészítik a testet a cselekvésre. Ezek a hormonok rövidtávon ugyan, de befolyásolják az étvágyat és az anyagcserét is. A krónikus harag azonban tartós hormonális egyensúlyhiányhoz vezethet, amely hízást eredményez. A stresszhormonok megzavarják a normális anyagcsere-folyamatot is, ami zsírfelhalmozódáshoz vezethet.

A stressz és a harag kezelésében segítenek a stresszoldó technikák, az egészséges megküzdési stratégiák kidolgozása és a megfelelő alvás. Ha másként nem megy, mindenképpen szakember segítségét szükséges igénybe venni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 146 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4497
  • e Hét: 29388
  • e Hónap: 60874
  • e Év: 265575
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.