Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
A halolaj és a hal még a migrént is enyhíti
  2024-03-16 22:49:40, szombat
 
  A halolaj és a hal még a migrént is enyhíti - csökkenti a gyulladást és a fájdalmat is csillapítja

A migrén nagyon bosszantó és fájdalmas is lehet. Tarthat órákon át, de egyes emberek akár napokig is szenvedhetnek migrén miatt. A migrénes fejfájást ugyanis lüktető fájdalom jellemzi, amely főleg csak a fej egyik részére, azaz vagy csak a bal, vagy csak a jobb oldalára korlátozódik.

A migrénnel élők nemcsak a fejfájás miatt szenvednek, hanem hányingertől, fény- és hangérzékenységtől is, illetve látászavarok, úgynevezett vakfoltok is megjelenhetnek. A migrén általában a nőket érinti. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a fiatalabb nők szenvednek elsősorban ettől a betegségtől. Ennek az is az oka, hogy a migrén előfordulása és gyakorisága a kor előrehaladtával csökken, egyre ritkábbá válik.

A halak és a halolaj omega-3 zsírsavat tartalmaznak. Ezek DHA (dokozahexaénsav) és EPA (eikozapentaénsav) néven ismertek. Az omega-3 zsírsav másik formája az ALA vagy más néven alfa-linolénsav. Az ALA növényi forrásokból származik.

A többszörösen telítetlen zsírsavak egyensúlya a szervezetben nemcsak a fájdalomra, hanem a testben és az agyban kialakult gyulladásra is hatással van. A többszörösen telítetlen zsírsavak elsősorban az omega-3 zsírsavak, amelyek főleg halakban és halolajokban találhatók meg nagyobb mennyiségben.

A kutatók azt figyelték meg, hogy míg az omega-3 zsírsavak számítanak a legjobb gyulladáscsökkentőnek, addig az omega-6 zsírsavak az előidézői is lehetnek a szervezetben kialakult gyulladásnak.

A gyulladás nem ördögtől való dolog, hiszen a szervezet gyulladással reagál a különféle fertőzésekre és sérülésekre. Ha azonban nem ügyelünk a megfelelő omega-3 és omega-6 zsírsavak arányára - mivel mindkét omega-zsírsavra szüksége van a szervezetünknek -, akkor az egyensúly felborul, és így alakul ki a szervezetben gyulladás.

Sajnos a mai modern ételek kisebb arányban tartalmaznak omega-3 zsírsavakat, ellenben omega-6 zsírsavakban bővelkednek, amelyek a szervezetben szisztémás gyulladást okoznak, ez pedig oka lehet a krónikus és a degeneratív betegségek kialakulásának.

Egy kutatásba migrénben szenvedő nőket vontak be. Az egyik csoport tagjai csakis omega-3 zsírsavat, míg a másik csoport tagjai omega-6 zsírsavat kaptak. Az első csoportba tartozó alanyoknál mintegy 70 százalékkal csökkent a migrén előfordulása és gyakorisága, ezzel szemben a másik csoportban szintén minden alanynál felerősítette az omega-6 zsírsav a migrénes tüneteket. Míg az omega-3 zsírsavak elősegítik a gyulladást és fájdalmat csökkentő oxilipinek termelődését, addig az omega-6 zsírsavak éppen ellenkezőleg, azaz segítik ezeknek az oxilipineknek a termelődését.

A migrénes betegeknek tehát arra kell törekedniük, hogy növeljék az étrendjükben az omega-3 zsírsavak bevitelét, míg az omega-6 zsírsavak mennyiségét csökkenteniük szükséges. A kutatók tehát úgy vélik, hogy a halolaj csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást, és a szakértők úgy gondolják, hogy a gyulladás csökkentése szerepet játszhat a migrénes rohamok megelőzésében vagy a tünetek kezelésében. A halolaj befolyásolhatja a sejtek egymással történő kommunikációját is a fájdalom csökkentése érdekében.

Milyen halakat fogyasszunk?
Például lazacot, makrélát, pisztrángot vagy szardíniát. ALA-ból pedig sokat tartalmaz a chiamag, a dió, az őrölt lenmag és a lenmagolaj.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A gyomorrontás tojással is kezelhető?
  2024-03-16 22:45:49, szombat
 
  Gyomorrontáson sokan estek már át. Elmondható, hogy elsősorban a gyermekek ,,betegsége", de azért felnőtteknél is előfordul, hogy több ételt esznek a kelleténél egy-egy étkezés alkalmával. Gyomorrontás esetén a gyomor túlterhelődik és olyan tünetek jelentkezhetnek, mint hasmenés, hányinger, hányás, puffadás vagy székrekedés. Léteznek olyan gyógynövények és táplálékok, amelyek nagyon hatékonyak a gyomorrontás tüneteinek enyhítésében. Ha azonban a tünetek nem múlnak el vagy súlyosbodnak, mindenképpen orvosi kivizsgálás szükséges.

A gyömbér nagyon hatékony lehet a gyomorpanaszok kezelésében. Gyomorégés, gyomorrontás, émelygés és hányás esetén főzzünk egy adag gyömbérteát, és kis kortyokban fogyasszuk el. Forraljunk fel 2 dl vizet, majd adjunk hozzá egy nagyobb ujjnyi meghámozott és lereszelt gyömbérgyökeret. Szűrve, de szűrés nélkül is fogyaszthatjuk.

A kamillából készült tea is számos gyomor- és bélrendszeri probléma esetén fogyasztható. Alkalmazható puffadásra, emésztési zavarokra, hasmenésre, hányingerre és hányásra. A kamilla emellett gyulladáscsökkentő és bélnyugtató hatással is rendelkezik.

A borsmenta szintén nagyon hatékony székrekedés, hasmenés, puffadás és gyomorfájdalom esetén. Nemcsak gyomorrontás esetén alkalmazható a gyógynövényből készült tea, hanem azok számára is, akik IBS-szel, azaz irritálisbél-szindróma nevű betegséggel küzdenek. A menta sok gyomorpanaszon segíthet, de fokozhatja a savas reflux tüneteit, és azok a személyek is mértékkel fogyasszák, akik vesebetegségben, májbetegségben vagy epehólyag-betegségben szenvednek.

Az édesgyökér az egyik leghatékonyabb gyógynövény gyomorpanaszok és a gyomorfekély természetes kezelésében. A savas reflux enyhítésére is fogyaszthatjuk az édesgyökeret tea vagy tabletta formájában.

A lenmag rostokban bővelkedik, így segít a bélmozgás szabályozásában. Nemcsak a gyomorrontás tüneteit enyhíti, de krónikus székrekedés esetén is alkalmazható. A lenmagot fogyaszthatjuk őrölt formában, például joghurtban elkeverve, de a lenmagolajat is fogyaszthatjuk.

A pektin is egyfajta rost, amely enyhíti a gyomorpanaszokat és elősegíti a jól baktériumok elszaporodását. Az alma gazdag forrása a pektinnek. A pektin akkor is hasznos, ha hasmenéstől vagy székrekedéstől szenvedünk.

Ha gyomorpanaszunk, hasmenésünk van, akkor fogyaszthatunk tojást, ugyanis a tojás jelentősen lassítani tudja a bélmozgást. Ha azonban a gyomorrontás székrekedéssel párosul, jobb, ha nem eszünk tojást, ugyanis csak súlyosbítja a tüneteket.

Amennyiben a gyomorrontás mellett hasmenésünk van, mindenképpen ügyeljünk az elektrolitok pótlására. A banán jó választásnak bizonyul, hiszen tele van káliummal.

Hasmenés esetén kerüljük a rostban gazdag táplálékokat, ugyanis ezek az ételek csak fokozzák a tüneteket. Ellenben a fehér rizs nagyon hatékony a hasmenés megszüntetésében.

Hasmenés és hányinger esetén jó lehet még a pirítós is. Igyunk mellé egy bögre kamillateát, amit ezúttal ne ízesítsünk se mézzel, se citromlével.

A főtt burgonya könnyen emészthető, és keményítőtartalmú energiaforrást biztosít a szervezet számára. Gyomorrontás esetén kerüljük az erős fűszerek és a vaj hozzáadását, egy pici sót azonban adhatunk hozzá.

Emésztési problémák esetén nagyon sokat segíthet a citromos-gyömbéres víz, amely enyhíti az émelygést, és segíti az emésztést. C-vitamint és más antioxidánsokat is biztosít a szervezet számára. Nemcsak a gyomorpanaszokat enyhíti, de az immunrendszert is erősíti ez az ital.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 146 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4013
  • e Hét: 28904
  • e Hónap: 60390
  • e Év: 265091
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.