Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Az eper flavonoidjainak gyógyhatásairól
  2024-03-25 22:00:40, hétfő
 
 



Az eper flavonoidjai megvédhetnek a degeneratív betegségektől - tavaszi salátareceptek: főszerepben az eper

Az eper a legkedveltebb gyümölcsök egyike. Sokan szeretik kellemes illatát, zamatos húsát és az ízét is. Nemcsak önmagában fogyaszthatjuk, de készülhet belőle szörp és dzsem is.

Az eper gazdag forrása a flavonoidoknak, például a fisetinnek és a kvercetinnek. Mindkét flavonoid segít lelassítani a szervezetben zajló öregedési folyamatokat. Minél gyorsabban öregszenek a sejtjeink, annál nagyobb valószínűséggel alakulnak ki olyan betegségek, mint szívbetegség, cukorbetegség, rákos megbetegedés, krónikus vesebetegség vagy éppen Alzheimer-kór.

Az öregedő sejtekről azt kell tudnunk, hogy gyulladást keltő vegyi anyagokat termelnek. Márpedig a gyulladás talaján sokféle, köztük krónikus és rákos betegségek jönnek létre. Tudósok arra jöttek rá, hogy léteznek úgynevezett szenolitikumok, amelyek segítenek ezeket a rákos sejteket elpusztítani, azonban ezek előállítása költséges. Az eper flavonoidjai viszont természetes szenolitikumként tudnak működni, így nincs is más dolgunk, mint rendszeresen epret fogyasztani.

A szenolitikumokkal kapcsolatban számtalan vizsgálatot végeztek. A kutatók szerint ez a természetben is előforduló anyag olyan betegségek megelőzésében lehet a támaszunk, mint például szürkehályog, szívbetegségek, tüdőbetegség, cukorbetegség, csontritkulás vagy demencia.

Ez azonban még nem minden. A szenolitikumokkal kapcsolatban az is bizonyítást nyert, hogy az öregedő sejteket akkor is képesek elpusztítani, azaz akkor is kifejtik pozitív hatásaikat, ha valaki történetesen már cukorbeteg vagy valamilyen tüdőbetegségben szenved. Például a szenolitikumokat alkalmazták azoknál a betegeknél is, akik tüdőfibrózisban szenvedtek. Ez a betegség erőtlenné és gyengévé teszi a betegeket, viszont a szenolitikumok javították a betegek állóképességét.

A szenolitikumok tehát sok pozitív hatással rendelkeznek. Egyrészt jótékony hatást gyakorolnak a fizikai egészségre, másrészt meghosszabbítják a várható élettartamot is.

Az eperben található flavonoidok - mint a fisetin és a kvercetin - pedig nemcsak a szívbetegségektől védhetnek meg bennünket, hanem akár a rákos betegségektől is. Mindkettő gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal rendelkezik, azaz megköti a káros hatású szabad gyököket, így védi ki az oxidatív stressz létrejöttét, illetve még a gyulladást is csökkenti. Márpedig ezek a tényezők mind-mind okai lehetnek a krónikus betegségek kialakulásának.

Az epret fogyaszthatjuk önmagában, turmixitalba tehetjük, desszerteket készíthetünk belőle, de remek salátákat is. Most két ilyen receptet mutatunk be.

Epres spárgasaláta hozzávalói:
2 marék spárga,
3 csésze eper,
1 evőkanál méz,
1 citrom,
egy csipet só,
5 dkg fetasajt.

Elkészítése:
Blansírozzuk a spárgát, majd azonnal dobjuk jeges vízbe, hogy roppanós maradjon. Vágjuk fel kisebb darabokra. Az epret mossuk meg és szeleteljük fel. Keverjük össze a spárgát és az epret egy salátástálban. Keverjük el a citrom levét, a mézet és a sót, öntsük a salátánkra. A salátához adjuk hozzá a felkockázott fetasajtot.

Epres pitypangsaláta hozzávalói:
2 csésze eper,
2 marék zsenge pitypanglevél,
1 kisebb lila hagyma,
10 dkg fetasajt,
1 evőkanál méz,
1 evőkanál citromlé,
ízlés szerint só és bors.

Elkészítése:
Mossuk meg az epret és a pitypangleveleket, majd keverjük el az összetépkedett leveleket és a feldarabolt epreket egymással. Vágjuk kisebb darabokra a lila hagymát és adjuk az epres pitypanglevelekhez. Keverjük össze a mézet, a citromlevet, a sót és a borsot, és öntsük a salátánkra. Végezetül adjuk hozzá a felkockázott fetasajtot.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az erdőterápia egészségre gyakorolt hatása
  2024-03-25 21:54:18, hétfő
 
  A mai rohanó világban nagyon sokan küzdenek különféle betegségekkel, amelyeket elsősorban a magas fokú stressz generál.
Ki ne lenne stresszes ebben a világban, amikor oly sok minden bizonytalan?
Dolgozni azonban muszáj, és az életből a lehető legjobbat kell kihozni még akkor is, ha sok esetben ez nagyon nehéz. Az embereknek meg kell találniuk azokat a dolgokat, amelyek örömet okoznak és boldogsághormonokat szabadítanak fel a szervezetükben. Az erdőben töltött időnek sok pozitív hatása ismeretes. Nem véletlen, hogy napjainkban oly nagy szerepe van az úgynevezett erdőterápiának.

Az erdőterápia ma már egy létező dolognak számít szerte a világon. Egy úgynevezett terapeuta - olyan, mint egy túravezető - emberek egy csoportjával erdei sétára indul. Szándékosan lassan haladnak a túra során, hogy az emberek rácsodálkozzanak az erdőben tapasztalt természeti szépségekre, a fákra, az aljnövényzetre, a madarakra, az erdőben lakó kisebb állatokra. Hiszen az életben nagyon sokszor csak rohanunk, és az emberek még a szabadidejükben is próbálnak mindent gyorsan csinálni, azonban az erdőterápiának éppen az a lényege, hogy lassan történjen meg a természet felfedezése.

Az erdei terápia Japánból származik. A neve nem más, mint Shinrin-yoku. Az 1980-as évek végén útjára indult terápiára azért volt szükség, mert azt vették észre, hogy nagyon sok ember küzd stresszel, mégpedig a munkahelyi stresszben szenvedők aránya ugrott meg nagyon. Ekkor találták az úgynevezett ,,erdei fürdőzést", amelynek nagyon sok pozitív hatását jegyezték le, többek között az immunrendszer erősítését, a hangulat javítását, a stressz csökkenését és a figyelem javulását.

A kutatást végzők azt írták le, hogy az erdei séta jelentős mértékben csökkentette az erdőben sétálgató embereknél a kortizolszintet, amely magas szintje sokféle betegség kialakulásában játszik vezető szerepet. A magas kortizolszint oka lehet a szívbetegségek, a fejfájás és a magas vérnyomás kialakulásának.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy az erdőben élő fák olyan illóolajokat, illatanyagokat bocsátanak ki, amelyek antimikrobiális hatásokkal rendelkeznek, így erősítve az immunrendszert, fokozva az immunitást. Az erdei séta hatására megnő az immunsejtek aktivitása, így az emberek szervezete sokkal hatékonyabban képes megbirkózni a vírusokkal és a rákos sejtekkel.

A természetben töltött idő abban is segít, hogy hatékonyabban gondolkodjunk, és még a kreativitást is fokozza. Egy tanulmányban leírták, hogy azok a vizsgálati alanyok, akiket túrázni vittek, sokkal hatékonyabbnak bizonyultak a kreatív problémamegoldó feladatokban, mint azok, akiknek nem volt lehetőségük túrázni.

Számos tanulmány írta azt is le, hogy az erdőben eltöltött idő korrelált a jobb hangulattal, hiszen az erdei séta pszichés hatásai elősegítik a jobb fizikai, szellemi és mentális egészséget.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 146 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2587
  • e Hét: 27478
  • e Hónap: 58964
  • e Év: 263665
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.