Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Szarvascsapat pihi
  2024-03-12 23:03:28, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Kakas és a tyúkok
  2024-03-12 23:01:31, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Gímszarvas
  2024-03-12 22:59:55, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Feketerigó - sárgarigó
  2024-03-12 22:58:24, kedd
 
 




 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Csalogány
  2024-03-12 22:54:12, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Bagolylak
  2024-03-12 22:52:25, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
A retek segíti a máj munkáját
  2024-03-12 22:30:35, kedd
 
 



A C-vitaminban gazdag retek segíti a máj munkáját - kiüríti a toxinokat a szervezetből

A retek egy roppant egészséges zöldség, ugyanis tele van olyan értékes tápanyagokkal, amelyek aktívan hozzájárulnak az egészségünkhöz. Ezek a tápanyagok a következők: C-vitamin, foszfor, folát, kalcium, kálium és vas.

Amennyiben emésztési problémáink vannak, fogyasszunk rendszeresen retket, merthogy magas rosttartalma segíthet az olyan panaszokon, mint a haspuffadás vagy a székrekedés. Ezen kívül a zöldség fokozza az immunitást, remek vízhajtó hatással rendelkezik, és még a fáradtságot is csökkenteni tudja, ugyanis energiát szolgáltat a szervezet számára.

A retek antimikrobiális és antibakteriális tulajdonságokkal bír. Ily módon segít a méreganyagok szervezetből történő kiürítésében.

Ha 2-es típusú cukorbetegségben szenvedünk vagy kezdődő vércukorproblémáink vannak, akkor is érdemes a retket rendszeresen beilleszteni az étrendünkbe, mivel remek vércukorszint-csökkentő hatással rendelkezik.

Napjainkban nagyon sokan szenvednek az úgynevezett reuma nevű betegségtől. Ilyenkor többek között a térd ízületei duzzadnak meg, ami nemcsak a mozgástartományt szűkíti be, de rendkívül nagy fájdalommal is jár, nem mellesleg a reuma gyulladást is generál a szervezetben, és duzzanatot is okozhat. A retek levéből azonban nagyon jó pakolást készíthetünk a térdünkre, amely nemcsak a gyulladást, hanem a duzzanatot is csökkenteni képes. Préseljük ki egy retek levél, áztassunk meg benne egy vékonyabb szövetet, majd ezt helyezzük a fájó térdízületre. Az is jó megoldás, ha nagyon vékonyan felkarikázunk egy retket, majd ezt helyezzük a térdünkre, amelyet mindenképpen rögzítsünk fáslival, kendővel vagy gézzel.

Télen a megfázásos időszakban is érdemes retket fogyasztani, mivel remek immunerősítő hatásokkal is rendelkezik. Egy nagyszerű természetes immunerősítőt is készíthetünk a segítségével. Hámozzunk meg és reszeljünk le két-három retket, majd adjunk hozzá egy ujjnyi lereszelt gyömbért is. Keverjük el nyers mézzel, és mindennap fogyasszunk belőle megelőzésként egy-egy teáskanállal. Ha mégis megbetegednénk, akkor emelhetjük az adagot 2-3 teáskanálra is. Ez a keverék nagyszerű antibakteriális és antimikrobiális hatással rendelkezik, nem mellesleg csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást is.

A retek olyan tápanyagokat is tartalmaz (C-vitamin, tiamin és A-vitamin), amelyek segítenek leküzdeni a nagyfokú fáradtságot.

A máj a szervezet emésztőrendszerének létfontosságú része. Amennyiben a májunk megbetegszik, az komoly bőrtüneteket is okozhat. A retek olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek segítenek a máj méregtelenítésében és a toxinok kiürítésében.

A retek nagy része víz, amely segít a testünk hidratálásában. A hatékony hidratálás megakadályozza a bőr kiszáradását. A retek C-vitaminban is bővelkedik. Ez a vízben oldódó vitamin segít fenntartani a csontok, a porcok és a bőr egészségét, és fokozza a kollagéntermelést.

A zsírok kulcsfontosságúak az egészségünk szempontjából. A retek támogatja az epetermelést a májban, ami elősegíti az egészséges zsírok emésztését és felszívódását is.

A zöldségekben, például a retekben található rostok elősegítik az emésztést. A rostok segítenek megelőzni a belek lassúságát, és a szervezetet hatékonyan szabadítják meg a méreganyagoktól.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Jót tesz a hangulatnak és méregtelenít
  2024-03-12 22:16:00, kedd
 
 



Jót tesz a hangulatnak és méregtelenít is : zöld kávé
Nagyon sokféle kávé megtalálható a piacon. Az utóbbi időszak egyik legnagyobb slágere talán a zöld kávé, amely számos egészségvédő hatással rendelkezik. A hagyományos kávék különféle folyamatokon esnek keresztül, míg eljutnak a boltok polcaira. Maga a pörkölés megváltoztatja a kávébab aromáját, ízét, tápanyag-koncentrációját, ezzel ellentétben a zöld kávét nem pörkölik, és nyers állapotában marad, így az összes tápanyagot megőrzi, ami csak benne van.

A zöld kávé többek között fokozza az anyagcserét, segít a stressz legyőzésében, illetve a fogyást is megtámogatja. Mutatjuk, hogy miért is olyan egészséges kávéalternatíva a zöld kávé, és miért fogyasszuk rendszeresen!

A zöld kávé tehát megtámogatja a fogyás folyamatát.
Hogyan?
A zöld kávé gazdag forrása a klorogénsavnak, amely segít a szervezetnek a zsírégetésben. Ezen kívül csökkenti a szénhidrátok felszívódását és megakadályozza, hogy a vércukorszint túlságosan megemelkedjen. Az anyagcserére is pozitívan hat. Ezek a hatások pedig mind-mind elősegítik a fogyást.

A zöld kávéban található klorogénsav tehát stabilizálja a vércukorszintet és fokozza az inzulinérzékenységet. Emellett csökkenti a zsírfelhalmozódást és a gyulladást, valamint javítja a vércukorszintet, és ezzel a 2-es típusú cukorbetegség előzhető meg.

A zöld kávéra a vérnyomás szabályozásában is számíthatunk, ugyanis csökkenti a magas vérnyomást, és ezzel optimalizálni tudja a szív egészségét. A tápanyagai segítenek az erek kitágításában, és csökkenteni tudják a kortizol, azaz a stresszhormon szintjét, amelyről köztudott, hogy vérnyomásnövelő hatással bír. Ha szeretnénk a vérnyomásunkat kordában tartani, akkor mindenképpen próbáljuk ki a zöld kávét.

A zöld kávé tehát klorogénsavat is tartalmaz, amely remek antioxidáns hatással is rendelkezik. Elősegíti a bőrsejtek regenerálódását, és lassítja a finom vonalak és mélyebb ráncok megjelenését. Emellett védelmet jelent a bőr számára a káros hatású UV-sugarakkal szemben is. Elősegíti az bőrsejtek regenerálódását, ezért bőrápoló termékekben is használják a zöld kávét.

A zöld kávéban lévő antioxidánsok fokozzák a kognitív és a pszichomotoros teljesítményt is, és ezzel akár az Alzheimer-kór is megelőzhetővé válik.

A koffein hatására dopamin szabadul fel a szervezetben, ami segít fokozni a hangulatot, de az agy működését is javítja, és a figyelmet is növeli.

Koffeintartalma növeli a dopamin felszabadulását, az agyi hírvivőkét, amelyek növelik a hangulatot, a figyelmet, az éberséget, és javítják az agy működését.

A zöld kávébab természetes méregtelenítőként is működik, segít kiüríteni a méreganyagokat, a szennyeződéseket, a felesleges zsírt és a koleszterint a szervezetből. Támogatja az immunrendszert és optimalizálja az általános egészséget és jóllétet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Allergiaszezon idején is ehetjük
  2024-03-12 22:10:15, kedd
 
  Táplálékok, amelyekre allergiaszezon idején is számíthatunk

Az allergiásoknak nem kell bemutatni az allergia kellemetlen tüneteit. Az orrfolyás, a tüsszögés, a könnyező és kivörösödő szemek minden allergiás ember számára ismerős tünet lehet. Az allergia kialakulásáért az immunrendszer gyengesége tehető felelőssé, illetve a szervezetben kialakuló gyulladás, amely általában a beleket is érinti. Márpedig az immunrendszerünk jelentős százaléka a bélrendszerben található, így a logika is azt diktálja, hogy elsősorban az immunrendszer, azaz a bélrendszer egészségére és annak fenntartására szükséges fókuszálnunk.

Milyen tápanyagokra van az immunrendszerünknek szüksége, hogy kellőképpen megerősödjön? Elsősorban vitaminokra és ásványi anyagokra, mint például C-vitamin, A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, szelén és cink. Egyes táplálékok és gyógynövények is a segítségünkre lehetnek az immunrendszer megerősödésében, mutatjuk is, melyek ezek.

Az Aloe vera erős gyulladáscsökkentő, hűtő és nyugtató hatásokkal rendelkezik, nem mellesleg olyan tápanyagokban is bővelkedik, amelyek nagyon sokat segítenek az immunrendszer megerősítésében. A gyógynövénynek nagy a szerepe a bélrendszer kiegyensúlyozott működésében is, hiszen olyan emésztési zavarokra is használhatjuk, mint például székrekedés, hasmenés vagy éppen puffadás. Az Aloe verában olyan enzimek is megtalálhatók, amelyek segítik a táplálékok könnyebb lebomlását, illetve elősegítik az egyes tápanyagok, azaz vitaminok és ásványi anyagok jobb felszívódását.

A másik remek gyógynövény, amely segíthet, az alma. Az almahéj tele van értékes antioxidánsokkal, amelyek megakadályozzák a hisztamin felszabadulását, ezzel is csökkentve az allergiák kialakulásának az esélyét. Az antioxidánsok ezen kívül megakadályozzák a sejtek károsodását is és a gyulladás csökkentésében is nagy a szerepük. Márpedig ez nagyon fontos, hiszen a krónikus betegségek kialakulásában nagy a szerepe a szervezetben kialakuló gyulladásnak.

A csalán levelei is tartalmaznak olyan vegyületeket, amelyek csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladást. Nagy szerepük van még a hisztamin blokkolásában is. Úgy működik, mint egyes antihisztamin gyógyszerek, viszont nincsenek negatív mellékhatásai.

A vöröshagyma is rendelkezik antihisztamin tulajdonságokkal. Az egyik ilyen antihisztamin vegyülete nem más, mint a kvercetin, amely csökkenti a vérben a hisztaminszintet. A hagyma ezen kívül polifenolokban és flavonoidokban is bővelkedik, amelyeknek az immunrendszer megerősítésében van nagy szerepük.

A kurkuma is segíthet az allergia leküzdésében, mégpedig a benne található kurkumin nevű vegyület miatt. A kurkumin ugyanis megállítja a gyulladást keltő molekulák termelődését.

Az omega-3 zsírsavak nagy mennyiségben találhatók meg a halakban. Ezek a tápanyagok a gyulladásos állapotok megelőzésében lehetnek a segítségünkre. Omega-3 zsírsavban a diófélék és a magvak is bővelkednek, különösen a dió és a lenmag tartalmazza nagyobb mennyiségben. A diófélék magnéziumban is gazdagok, amely segít csökkenteni a gyulladást és a stresszt, illetve szabályozza a vérnyomást, az idegátvitelt és az inzulin-anyagcserét is. Sok magnéziumot tartalmaznak a hüvelyesek, a halak és a búzakorpa is.

A narancsban sok C-vitamin van, amely nagy szerepet játszik az immunrendszer erősítésében. A C-vitamin a megfázás és az influenza megelőzésében is jeleskedik. Ez egy olyan tápanyag, amely nagy hasznunkra lehet az allergia megelőzésében is. Gazdag forrásai a citrusfélék, a brokkoli, az eper, a paradicsom, a paprika.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A stressz magnéziumhiányt és memóriavesztést is okozhat
  2024-03-12 22:07:21, kedd
 
  Amikor stresszesek vagyunk, akkor a mellékvesék stresszhormont, mégpedig kortizolt szabadítanak fel. A stressz nagyon sokféle tünetet okozhat.

A stressz fizikai tünetei közé tartoznak a hangulatingadozások, a koncentrálási nehézség, a csökkent nemi vágy, az álmatlanság, a fejfájás, a magas vércukorszint, az izzadás, az olyan emésztőrendszeri problémák, mint például gyomorégés, hányinger, savas reflux. A stressz fizikai tünete lehet még a magas pulzusszám, a légszomj és a mellkasi fájdalom.

A stressz negatívan hat a szervezetre és nagyon sokféle egészségi problémát vonhat maga után. A stressz szorongást okoz, ami a vérnyomás emelkedését idézi elő. A magas vérnyomás pedig fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait.

A stresszhormonok a gondolkodásra is kihatnak, ugyanis hatással vannak az agyban lévő szinapszisokra, amelyek közrejátszanak az új információk megtanulásában és eltárolásában. Ha nem vagyunk stresszesek, sokkal jobb memóriának örvendünk.

A stressznek még a párválasztásban is nagy a szerepe. Kutatások igazolják, hogy ha valaki stresszes, ideges, akkor mások kevésbé látják őt vonzónak, nem mellesleg a stressz még a libidóra is negatívan hat. A nőknél termékenységi problémákat okoz a stressz, illetve szabálytalan menstruációs ciklushoz is vezethet.

A stressz idővel teljesen kimeríti a szervezet vitamin- és ásványianyag-raktárait, elsősorban a magnézium szintje válik nagyon alacsonnyá. Ezen kívül a stressz izomgörcsöket, székrekedést és mentális problémákat is okozhat. A magnézium pótlása azonban segíthet a stressz csökkentésében, megszüntetésében.

A stressz okozhat enyhe hajhullást is, azonban a krónikus stressz következtében kialakulhat az Alopecia areata nevű betegség, amely nagyfokú hajhullással járhat együtt.

A stresszt nagyon fontos kezelni, csökkenteni, hiszen az állandóan jelenlévő stressz nagyon sok és komoly egészségi problémát és betegséget okozhat. Mit tehetünk? Figyeljük meg, hogy esetünkben mi is vált kis stresszt, és próbáljuk meg ezeket a szituációkat elkerülni. Nagyon fontos a mélylégzés-technika elsajátítása. Az egészséges szokások kialakítása is segíthet a stressz tüneteinek csökkentésében, és ha semmi sem segít, kérjük szakember segítségét!

Szorongás és stressz enyhítésére nagyon sokféle gyógytea létezik, de mi magunk is készíthetünk egy nagyszerű teakeveréket, mutatunk is egy receptet.

Levendulás szorongásoldó teakeverék hozzávalói:
1 evőkanál zöld tea,
1 evőkanál szárított levendulavirág,
1 evőkanál kamillavirág,
1 evőkanál citromfű.

Elkészítése:
Nincs is más dolgunk, mint a gyógynövényeket egy befőttesüvegbe tenni, alaposan összekeverni, és egy jól záródó kupakot helyezni az üvegre.
Hogyan használjuk?
Forraljunk fel 2 dl vizet, közben tegyünk egy teáskanálnyi gyógynövénykeveréket a csészébe. Öntsünk rá forró vizet, hagyjuk állni, majd szűrjük le, és fogyaszthatjuk is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 146 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3550
  • e Hét: 28441
  • e Hónap: 59927
  • e Év: 264628
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.