Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
6 tény a szezámolaj gyógyhatásáról
  2024-03-02 22:09:41, szombat
 
 



Ez az olaj nagyon gazdag linolsavban, amely egyike annak a két esszenciális zsírsavnak, melyeket a szervezetünk nem tud előállítani.

A legújabb kutatások kimutatták, hogy fontos szerepet töltenek be a vérnyomás szabályozásában, és a koleszterin szint szabályozásában, jótékony hatása van a szívre, vesére, valamint rendkívül jó a kiszáradt bőr ápolására is.

Cukorbetegség: 2011-ben publikált tanulmány szerint (Clinical Journal of Nutrition) a szezám olaj javítja a gliclazide hatását, mely nem más, mint egy szájon át bevehető gyógyszer, kettes típusú cukorbetegség esetén. Egy másik tanulmány szerint (2006, Journal of Medicinal Foods) csökkenti a vérnyomást valamint a glükóz szintet hipertenzív cukorbetegség esetén.

Magas vérnyomás: 2006-ban készült tanulmány szerint (Yale Journal of Biological Medicine) hatásos komplementer gyógyírnek is alkalmazható hipertóniás betegek esetén. Továbbá, az összes, háztartásban előforduló olaj kiváltása a szezám olajjal jótékony hatással lehet a vérnyomás normális szintre állításában.

Fogbetegségek: A szezám olaj, a fogbetegségekre gyakorolt jótékony hatását már az Ayurvédikus gyógyászatban már régóta ismert. A módszer lényege nem más, mint a lehető leghosszabb ideig öblögetés a szezám olajjal. Kutatások szerint a szezám olaj képes csökkenteni a fogínygyulladást valamint használata által csökkenthető a fogkő keletkezése.

Masszázs szezám olajjal: 2000-ben készült tanulmány szerint (Indian Journal of Medical Research) újszülöttek esetén a szezámolajjal történő masszázs elősegíti a csecsemők növekedését valamint nyugodt alvást biztosít.

Sclerosis multiplex: Klinikai tesztek szerint, az állatok esetében (egér) a szezám olaj képes csökkenteni a betegség kifejlődését, valamint pozitív hatással van a Huntington kór esetén is.

Antibiotikumtól származó veseelégtelenség: A szezám olaj laboratóriumi patkányok esetében csökkentette az oxidatív sérüléseket, melyeket antibiotikum szedése váltott ki a vese esetén.

Egyéb érdekességek a szezám olaj kapcsán: Az esszenciális zsírsavak segítik a táplálék életenergiává alakulását és áramlását a szervezetben.

Az olajak finomítási eljárásai miatt, esszenciális zsírsav hiány mutatkozik. A linolsav hiány okozhat hajhullást, bőrkiütéseket, hangulatváltozást, ízületi gyulladást, a fertőzésekre való fogékonyságot, lassabb sebgyógyulást.

A kutatások, végzett kísérletek szerint az olajban levő szezamin phytoösztrogén, csökkenti a szívbetegségek és vesebetegségek kockázatát.

A finomítatlan olaj tartalmaz egy szezamolnak nevezett antioxidánst, amely megköti a szabad gyököket.

Japánban végzett tanulmány szerint a szezamol védi a DNS-t a szabad gyökök ártalmas hatásaitól.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Minden napra, gyógyulásra, alma
  2024-03-02 22:00:31, szombat
 
 



A bölcs és mindenre közmondásokat faragó rómaiaktól maradt ránk az ,,Ab ovo usque ad mala" szállóigévé lett mondás nem csak jelképez valamit, hanem szó szerint is értendő (tojástól az almáig, elejétől a végéig). A római étkezés tényleg a tojással kezdődött és gyümölccsel, sok esetben almával fejeződött be. Az alma élettani hatásait ismerve ez egy igen bölcs döntés volt a rómaiaktól, a gyomorra gyakorolt hatása mellett, egy almát megenni felér egy fogmosással.

Az alma fogyasztása különösen fontos és ajánlott a kismamáknak, állapotos nőknek és gyermekeknek. A nátha és egyéb megbetegedések esetén a gyógyszer - főhatáron kívül - szervezetre kifejtett megerőltető hatása és mellékhatásai miatt babáknak és kismamáknak lehetőleg kerülendő. Ezt legegyszerűbben megelőzéssel érhetjük el, melyben segítségünkre lehet az alma.


"Naponta egy alma, az orvost távol tartja."
"Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma."

Számtalan hasonló régi mondás igazolja, hogy a távoli múltban az almát is a gyógynövények közé sorolták. Egészen különleges tisztelet övezte, mint a gyógyászat egyik hajtóerejét. Az a hatalmas gyógyító erő, amit ennek a csodálatos gyümölcsnek tulajdonítottak az ősi gyógynövényekkel foglalkozó emberek, kiemelte a gyümölcsök sorából.
Az ősi egyiptomiak, görögök és rómaiak tisztelték és szerették az almát, több tucatnyi változatát nemesítették ki. India ajurvédikus orvosai voltak az elsők, akik hasmenés gyógyítására írták fel betegeiknek. Kínai orvosok századokon keresztül használták a fa kérgét cukorbetegség gyógyítására. A német rendfőnöknő és herbalista, bingeni Hildegard is nyers almát ajánlott az egészséges embereknek, és főtt almát minden betegségre első kezelésként. A sápkóros kislányokat egynémely vidéken olyan almával etették, amelybe napokon át vasszögek voltak beszurkálva. Sok helyen találkozunk az almával a mitológiában is. Az alma a megtermékenyülés, érzéki szerelem s az eredendő bűnnek szimbóluma volt. Az almafát mindenki ismeri, és gyümölcslevének értékessége és kellemes íze miatt nálunk mindenütt termesztik. A gyökér kérge florizin keserű glikozidát tartalmaz, mely a malária parazitákat elpusztítja, ezért a kinin pótszere volt.

A modern tudomány felfedezte, hogy az almának rendkívüli gyógyító értéke van, hála a gyümölcs húsának, ami gazdag pektinben (az érés során feloldódó rostok anyaga). A nyers, finoman reszelt alma a különböző eredetű hasmenéseknek, a vérhasnak és a paratifusznak gyakorlatban bevált gyógyszerre. Nyersen fogyasztva segíti az emésztést, vitamin-, foszfor- és almasav-tartalmánál fogva az agyra jótékonyan hat, a vese és a máj működését is szabályozza. A tapasztalat azt igazolja, hogy ott, ahol sok almát fogyasztanak, köszvényes beteg nemigen fordul elő. Az almalé frissen üdítő és kiválasztást fokozó ital, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztés körüli zavar esetén is ajánlott. Megjegyezzük, hogy főleg kismamáknak és kicsiny gyermekeknek almalé fogyasztása mellett kerülni kell a pácolt, az erősen fűszerezett ételeket és a füstölt húsokat.
Tanulmányok igazolják, miszerint a pektin segít enyhíteni a hasmenést. A bélben ugyanis olyan baktériumok működnek, amelyek az almapektint a hurutos bélnyálkahártyák felületét védő réteggé alakítják. Továbbá a pektin salakképző anyagokat juttat a székletbe, amivel egyaránt segít a hasmenés és a székrekedés enyhítésében. Székrekedés esetében az orvosok rostokban gazdag étrendet javasolnak, mivel így salakképző anyagok kerülnek a bélsárba. A salakképző anyag serkenti az összehúzódást és ezzel enyhíti a székrekedést.

A pektin csökkentheti a vér koleszterinszintjét is, ami a szívbetegségek és a szívrohamok fő rizikófaktora. A pektin jelenlétében az elfogyasztott koleszterin mindaddig a bélcsatornában marad, amíg ki nem ürül. Egy alma elfogyasztása főétkezés vagy tejtermék elfogyasztása után, egyfajta védettséget nyújt a koleszterin ellen. A pektin megköti a vastagbélben a rákkeltő anyagokat, ezért gátolhatja a bélrák kialakulását. Az alma pektinanyaga segít a szervezetből kiüríteni az ólmot, a higanyt és más mérgező nehézfémeket. A városban élő kismamáknak és gyermekeknek ezért ajánlott napi egy alma elfogyasztása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A bazsalikom csillapíthatja az ízületi fájdalmakat is
  2024-03-02 21:45:58, szombat
 
 



Néhol a zöldségek királyaként emlegetik, sok ázsiai országban pedig szent növénynek számít. Lássuk, hogy ennek a sokak által nagyra tartott növénynek milyen jótékony hatása van az egészségünkre.

A bazsalikom (Ocimum basilicum L.) dísz-, fűszer-, és gyógynövény. Népies elnevezései: bazsalikusfű, buszujok, kerti bazsalikum, királyfű, német bors.

Kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény, ami illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz. A zöld növényi részekben sok a C-vitamin.

Bazsalikom történelem
Általában az élettel és a halállal hozták kapcsolatba, így ez az aromás illatú növény nem csupán az ételek fűszerezésére, vagy gyógyításra szolgált, hanem például az indiaiak hite szerint a következő életbe való eljutást segítette. Annak ellenére, hogy már az ókori ázsiai kultúrák gyógynövényként és fűszerként használták, Európában csak a XVI. században terjedt el.

Eredetileg Dél-Ázsiából, Perzsiából, Afrikából került Európába, és itt is kedvelt, egynyáriként termesztett kerti, cserép- és fűszernövény lett. Jellegzetes illatú és dús aromájú, színe zöld, virága pedig fehér színű.

Az ajakosak családjába tartozó Ocimum nemzetség 50-60 faja Afrika, Ázsia, Amerika trópusi tájain honos. A Dél-Ázsiából származó O. basilicum a legjobban elterjedt és termesztett faj, amely a mérsékelt égövi klímát is elviseli. Ismerete és termesztése hazánkban több száz éves.

Származás, illetve levélnagyság alapján hazánkban két nagyobb típushoz tartoznak a termesztett változatok: a nagy levelű dél-európai típus és a kisebb levelű afrikai, amely utóbbi illóolajában a linalol helyett kámfor van.

A bazsalikom felhasználása
A bazsalikomot évszázadok óta használják Indiában (Ayurveda) és Európában egyaránt, mivel felfedezték kiváló gyógyító tulajdonságait.

A bazsalikom nyersen, salátához adva képes olyan betegségek kezelésére, illetve a tünetek enyhítésére, mint az artritisz, asztma, bronhitisz vagy bizonyos bőrbetegségek.

Igen sokoldalúan használható: levesek, (különösen fehér babból készült) főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, gyógytea készítésére.

Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül. Különösen az olasz ételek ízesítésére (leves, pizza, saláta, tojásos ételek, babételek) fűszerezésére, ecetkészítésre alkalmas és uborka savanyításánál ad kellemes ízeket és illatokat.

Szárított leveleit légmentesen lezárt fűszertartóban, fénytől védve tárolhatjuk. Ugyanakkor lefagyasztva vagy kevés só-ecet-olívaolaj keverékben eltéve is megmarad kellemes, gyógyító hatása.

Igazi bio-növény, mivel csak a gyomoktól kell megvédeni őket. Betegségek és kártevők elleni vegyi védelemre nincs szükség.

A bazsalikom gyógyhatása
A bazsalikomnak számos fajtája létezik. Ezek közül soknak olyan gyulladás csökkentő hatása van, mint bizonyos szintetikus készítményeknek, gyulladás csökkentő gyógyszereknek.

A bazsalikom leveléből készült forrázatot gyomorrontásra, étvágytalanságra, idegnyugtatóul, szélhajtóul, vizelethajtóul használják. Hatásos bélférgek hajtására, pattanásos bőr kezelésére és az immunrendszer erősítésére. Jó idegerősítő. Antibakteriális hatása miatt toroköblögetésre kitűnő.

A gyógynövény csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. A gyógyszerészek bebizonyították, hogy szoptató anyukáknál serkenti a tejelválasztást.

A növény leveléből kinyert lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmazható. Kenőcsökben nehezen gyógyuló sebekre alkalmazzák.

A bazsalikom képes csökkenteni a vér glükóz szintjét, tehát vércukor problémák orvosolásában is kiváló segítőtárs.

Fürdővízbe téve kiváló nyugtató és stresszoldó.

Ízületi gyulladásos betegeknél csökkenti a duzzanatot és a gyulladást.

A bazsalikom jótékony tulajdonságáért, erőteljes illatáért és gyulladás csökkentő hatásáért a benne található eugenol nevű olaj a felelős.

Intelmek a bazsalikommal kapcsolatban!
Terhes nők csak fűszermennyiségben fogyaszthatják. Menstruáció elősegítésére használható. Gyógyszermennyiségben csak az orvossal történt megbeszélés szerint alkalmazzuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Házi bőrápoló praktikák
  2024-03-02 21:37:13, szombat
 
  Fűszernövényekkel a szépségért - házi bőrápoló praktikák

A rozmaringgal, a mentával és a kakukkfűvel nem csak az ételek ízén javíthatsz: ezek az aromás fűszernövények a testnek és a léleknek is jót tesznek, ugyanis kisimítják a ráncokat, elűzik a tavaszi fáradtságot, és el is lazítanak.

Bazsalikom - Relaxálj!
Ez a csodásan illatozó növény sokkal többre képes a saláták és a levesek ízesítésénél: segíti az emésztést, oldja a görcsöket, sőt, még az enyhe hőemelkedést is megszünteti. Ráadásul a léleknek is hasznos, teaként fogyasztva segít a stressz leküzdésében, és megnyugtatja a túlfeszített idegeket. A főzet elkészítéséhez rakj egy csészébe 2 teáskanálnyi frissen felaprított bazsalikomot, önts rá 150 ml forró, de már nem forrásban levő vizet, és 5-7 percen keresztül hagyd állni. Előtte, persze, fedd le a csészét egy kistányérral, nehogy elillanjanak a levelekből kioldódó, értékes olajok! Végül szűrd le a teát, ízesítsd mézzel, és apró kortyokban idd meg.





Petrezselyem - Kisimítja a ráncokat
A közkedvelt fűszernövény sok A-, C-, valamint E-vitamint tartalmaz, ennek köszönhetően pedig feszesíti a bőrt, és lassítja annak öregedését. Vágj össze apróra félcsészényi petrezselyemzöldet, és keverd össze 2 evőkanálnyi zsíros túróval. A szem- és szájkörnyéket kihagyva vidd fel a masszát az arc és a dekoltázs megtisztított bőrére, majd 20 perc múlva távolítsd el a pakolást egy kozmetikai törlőkendővel. A maradékot öblítsd le langyos vízzel.





Kakukkfű- Tisztít
Ez az aromás fűszernövény igazi kényeztetést biztosít a bőrnek: magas cserzőanyag-tartalma révén ismét egyensúlyba hozza a faggyútermelést, és eltávolítja a felesleges zsírt. A tisztító gőzfürdő elkészítéséhez egyszerűen tegyél 2 evőkanál kakukkfüvet egy tálba, önts rá 5 dl forró vizet, boríts egy törölközőt a fejedre, és lehunyt szemmel kb. 20 percig tartsd az arcod a forró gőz fölé. Az eredmény: szép, tiszta és üde arcbőr!





Rozmaring - Feltölt energiával
Reggelente nehezen térsz magadhoz? A következő fürdő gyorsan feltölt energiával!
Tegyél egy tálba 200 g rozmaringot, forrázd le, hagyd lefedve ázni 15 percig, majd szűrd le, öntsd a kb. 37 fokos fürdővízbe, és 10 percre merülj el a habokban. A rozmaring természetes anyagai javítják a vérellátást és a keringést, friss illata pedig életre kelti a testet és az érzékeket. Végül egy ötlet a zuhanyozáshoz: keverj 200 ml semleges illatú tusfürdőhöz 1-2 csepp rozmaringos illóolajat. Habosítsd fel a nedves bőrön, majd alaposan öblítsd le langyos vízzel.





Menta - Élénkít
Egész nap úton voltál, és estére elnehezült a lábad? A következő gyógynövényes aromamasszázs egy pillanat alatt ismét fitté tesz! Keverj össze 2 csepp borsmenta- és 50 ml jojobaolajat, tegyél belőle egy keveset a lábfejedre és a vádlidra, majd körkörös mozdulatokkal masszírozd be a bőrödbe. Utána moss kezet, polcold fel a lábad, és lazíts így 10 percig. A mentaolajban található mentol javítja a vér- és a nyirokkeringést, így a felesleges folyadék könnyebben tud távozni a szövetekből.



Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
A 10 legegészségesebb növény
  2024-03-02 21:31:23, szombat
 
  Tudósok megállapították, hogy melyik a 10 legegészségesebb élelmiszer a világon.

Íme a lista

Cékla

Miért egészséges?
Alkotóelemei csökkentik a vér homociszteinszintjét, amely az érfalak meszesedését okozza. Természetes színezőanyaga pedig csökkenti a rák kialakulásának esélyét.

Hogyan fogyasszuk?
Gyökere és levele egyaránt fogyasztható. Gumóját, amelyből céklasalátát főzünk, inkább nyersen lereszelve, olívaolajjal, citrom levével ízesítve együk.

Aszalt szilva
Miért egészséges?

Segíti az emésztést, de amellett fontos antioxidáns, megköti a rákos daganatot okozó szabadgyököket.

Hogyan fogyasszuk?
Előételnek kiváló, ha vékony sonkaszeletbe tekerjük, átszúrjuk egy fogpiszkálóval, majd forró sütőben kisütjük.

Gránátalma
Miért egészséges?
A Közel-Keleten már régóta ismert almaszerű gyümölcs hatóanyaga jelentősen csökkenti a vérnyomást, és fokozza a véráramlást a szívben.

Hogyan fogyasszuk?
Százszázalékos formában, levét kipréselve, esetleg rosttal együtt. Ne hígítsuk, ne cukrozzuk.

Mángold
Miért egészséges?
Ezen kínai kelhez hasonlító növény hatóanyagai, a karotinoidok megvédik a szem retináját az öregedés hatásaitól, a beépülő pigmentanyagok megszűrik a káros sugarakat.

Hogyan fogyasszuk?
Vágjuk csíkokra a leveleket, forrósított olíva olajon pirítsuk 5-7 percig, frissen sült húsokat, halakat körítsünk vele.

Porcsin
Miért egészséges?
A Magyarországon ritkán fogyasztott kipusztíthatatlan ,,gyomnövény" húsos levelei tartalmazzák a legtöbb omega-3 zsírsavat, amely a szívbetegségek ellen véd. Ráadásul 20-30-szor több rákot pusztító melatonin van benne, mint bármelyik másik zöldségben.

Hogyan fogyasszuk?
Salátának a legjobb, ropogós, lédús, enyhén citromos ízű.

Fahéj
Miért egészséges?
A fahéj segít kordában tartani a vércukorszintet, napi egy gramm a fűszernövényből jelentősen javítja a kettes típusú cukorbetegek állapotát, ráadásul a káros koleszterin szintjét is csökkenti.

Hogyan fogyasszuk?
Őrölve kapható, nem kell vele mást tenni, mint rászórni a reggeli müzlire vagy bele a délutáni kávéba.

Káposzta
Miért egészséges?
Sulforafan nevű hatóanyaga segíti a rákos sejtek pusztításáért felelős enzimeket.

Hogyan fogyasszuk?
A káposzta elkészítésének számtalan módja van Európában, a leghatékonyabb mégis nyersen, apróra reszelve, salátában.

Guajáva
Miért egészséges?
Ennek az enyhén savanykás trópusi gyümölcsnek a legmagasabb a likopintartalma, amely a rák megelőzésében segít. Ugyanakkor magas, 63 %-os rosttartalma az emésztést könnyíti.

Hogyan fogyasszuk?
Az egész gyümölcsöt héjastól, magostól. Csak a héjában több a C-vitamin, mint egy egész narancs húsában.

Goji bogyó
Miért egészséges?
Ez a mazsola nagyságú déligyümölcs a szeder és a cseresznye között félúton ráksejteket pusztító anyagokat tartalmaz, és fokozza az inzulintermelést, ami fontos a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében.

Hogyan fogyasszuk?
Keverjük joghurtba vagy szórjuk a müzlibe.

Tökmag
Miért egészséges?
A legegyszerűbb módja a magnézium bevitelnek, ami a szívproblémák megelőzésében játszik nagy szerepet.

Hogyan fogyasszuk?
Akár héjastul is, nyersen vagy pörkölve.

Tökmagkrém: Előételnek is kiváló, pirítósra, zöld salátával. A tisztított, megpirított tökmagot olívaolajjal turmixba tesszük, ízlés szerint sóval, borssal, citrom levével ízesítjük, majd alaposan összekeverjük. Hűtőben sokáig eláll, kenyérrel szendvicskrémnek is kiváló.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 146 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4013
  • e Hét: 28904
  • e Hónap: 60390
  • e Év: 265091
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.