Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szökő év - február 24
  2020-02-29 11:22:48, szombat
 
  A szökőév olyan év, amely több napot tartalmaz az év szokásos hosszánál azért, hogy a naptárt szinkronba hozza a csillagászati (tropikus évvel) vagy évszakok szerinti idővel (latinul: annus bissextilis, azaz 'szökőnapos év').
Az évszakok és a csillagászati események nem egész számú napok szerint ismétlődnek, ezért a naptár, ami ugyanannyi napot tartalmaz, minden évben elcsúszik a világ eseményeihez képest. Ha időnként beillesztünk egy plusz napot az évbe - vagy egyéb módon időnként módosítunk az év hosszán - akkor ez a csúszás korrigálható.
A szökőnapokat - melyek a naptárat hangolják össze a csillagászati év hosszával - nem szabad összekeverni a szökő másodpercekkel vagy ,,ugró másodpercekkel", amelyek az órát hozzák szinkronba a nap hosszával.
..


- Valamennyien tudjuk, hogy a négyévente számított szökőévekben a február egy nappal hosszabb szokott lenni, úgy, mint az idei évben is. Az viszont már kevéssé ismert, hogy a hosszabb februárnak mégsem az utolsó, 29. helyett február 24. - napját tekintjük szökőnapnak. Ez utóbbi pedig nem kisebb történelmi személyiség, min Julius Caesar római államférfi nevéhez köthető.
A nikaiai zsinatra volt visszavezethető a naptár megcsúszása
Az évszakok, illetve a csillagászati jelenségek, események, nem egész számú napok szerint ismétlődnek. Emiatt a naptár, amely ugyanannyi napot tartalmaz, mindig egy kissé elcsúszik az ismétlődő csillagászati eseményekhez képest. amelynek az a lényege, hogy a naptári és a csillagászati év között mutatkozó különbséget, meghatározott időnként, egy beiktatott plusz naptári nappal szüntetik meg. Még az ókorban, a Kr.u. 325-ben megtartott nikaiai zsinaton tették meg a tavasz kezdőnapjának március 21.-ét, amely egy csillagászati eseményhez, a tavaszi napéj-egyenlőséghez kötődik. A naptári és a csillagászati év közötti különbség azonban a 16. század második felére már tíz naptári napra hízott fel, emiatt elkerülhetetlenné vált a naptárreform, amelyet XIII. Gergely pápa 1582-es rendelete vezette be. - Gergely naptárt
...... ........... ..............


Magyarországon csak öt évvel később, 1587-ben vezették be a Gergely-naptárat,
mégpedig úgy, hogy az október 21-i szombati napot november 1., vasárnap követte. Ma a világ legtöbb országában a Gergely-naptárt alkalmazzák.
*
-Szökőév és szökőnap
A Gergely-naptár a naptári és a csillagászati év közti különbséget úgy küszöböli ki, hogy meghatározott évenként a normál esetben 28 napos februárhoz egy további naptári napot rendel hozzá. Az ilyen éveket nevezzük szökőévnek, ám az úgynevezett szökőnap mégsem a toldaléknap, február 29-e, mint arra többnyire gondolnánk, hanem február 24. napja.
Ennek az első látásra szokatlan számításnak szintén az ókorba nyúlnak vissza a gyökerei, ami a nagy római államférfi, Julius Caesar naptárreformjához köthető.
Caesar rendelte el ugyanis, hogy ,, a március kalendasa előtti hatodik nap kettőztessék meg" - ez pedig a mai naptár szerint február 23. napja, amelyet a szökőnap, azaz február 24. követ. A Gergely-naptár szerint szökőév a minden, néggyel osztható év, kivéve a 100-zal oszthatókat. Szökőévek viszont a 400-zal is oszthatóak.
- A századfordulós évek közül éppen ezért csak a 400-al is osztható évek lehetnek szökőévek; ilyen volt például a 16. és 17. század fordulója, az 1600-as év, de legutóbb a millenium éve, 2000 is. A következő századfordulós szökőévre még meglehetősen sokat kell várni, legközelebb a 2400-as lesz ilyen év.
- Háromezer évente egynapos csúszás
A Gergely-naptárban minden 400 évre 97 szökőév jut. A Gergely-naptár egész pontosan 365, 2425 napból, míg a csillagászati év 365,2422 napból áll. Ennek megfelelően - szemben a 16. századi naptárreformig széles körben használt Julián-naptárral - a Gergely naptár csak 3000 évente marad el egy teljes naptári nappal a csillagászati naptár mögött..
A Julián-naptárban - amely minden néggyel osztható évbe ugyancsak a februárhoz told hozzá egy plusz napot - a naptári év 365,25 napból áll.
- A Julián-naptárban 130 évenként adódik ösze egy naptári nappá a naptári és a csillagászati év közötti különbség.
A kínai vagy például a héber időszámításban a naptár holdhónapokban méri az időt. Itt a szökőévnek ennek megfelelően nem szökőnapja, hanem szökőhónapja van, ami a kínaiaknál egy meglehetősen bonyolult számítás alapján kerül be a naptárba.

Forrás: Origo 2016.02.29.
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Címkék: visszavezethető, holdhónapokban, századfordulós, másodpercekkel, időszámításban, naptárreformig, magyarországon, csillagászati, kezdőnapjának, meghatározott, egyenlőséghez, kettőztessék, valamennyien, szökőévekben, naptárreform, eseményekhez, korrigálható, meglehetősen, szökőnapokat, beillesztünk, összekeverni, eseményeihez, szökőhónapja, szökőnapnak, ismétlődnek, különbséget, toldaléknap, alkalmazzák, számításnak, legközelebb, bissextilis, megfelelően, személyiség, oszthatókat, megcsúszása, úgynevezett, szökőév olyan, naptárt szinkronba, csillagászati események, világ eseményeihez, plusz napot, évbe –, csúszás korrigálható, szökőnapokat –, naptárat hangolják, szökő másodpercekkel, órát hozzák, négyévente számított, nappal hosszabb, idei évben, hosszabb februárnak, nikaiai zsinatra, Julius Caesar,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Próbálj meg ...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png csokor  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hiányzik  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Nagyon különös  Akarat  Png kutya  Idő  Png virág  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Png csokor  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Idő  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Alázat  Jó éjszakát  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Kaffka_Margit  Fehér virág  Nevem  A Megváltó szolgálatában  Png kutya  Ágai Ágnes – Csendélet  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Hogy lehet megtartani  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Éretlen vers  Kaffka_Margit  Bounty krémes  Julian Brass gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Popper Péter szavai  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  George Gordon Lord Byron: Inez...  Png nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Nem számIt  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Örülök, hogy látlak!  Png telefon  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bounty krémes  A másik dolog,  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Soha ne kedvezz...  Erdőn  Facebookon kaptam  Idő  Akarat  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png fotel  Png rózsa csokor  Szabolcska Mihály – Ákác...  Kövesd a cowboyt!  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra, 
Bejegyzés Címkék
szökőév olyan, naptárt szinkronba, csillagászati események, világ eseményeihez, plusz napot, évbe &#8211, csúszás korrigálható, szökőnapokat &#8211, naptárat hangolják, szökő másodpercekkel, órát hozzák, négyévente számított, nappal hosszabb, idei évben, hosszabb februárnak, nikaiai zsinatra, naptár megcsúszása, csillagászati jelenségek, kissé elcsúszik, ismétlődő csillagászati, beiktatott plusz, tavasz kezdőnapjának, csillagászati eseményhez, október 21-i, világ legtöbb, normál esetben, további naptári, ilyen éveket, úgynevezett szökőnap, első látásra, ókorba nyúlnak, nagy római, március kalendasa, 100-zal oszthatókat, századfordulós évek, következő századfordulós, 2400-as lesz, teljes naptári, csillagászati naptár, februárhoz told, naptári nappá, kínai vagy, héber időszámításban, naptár holdhónapokban, szökőévnek ennek, meglehetősen bonyolult, visszavezethető, holdhónapokban, századfordulós, másodpercekkel, időszámításban, naptárreformig, magyarországon, csillagászati, kezdőnapjának, meghatározott, egyenlőséghez, kettőztessék, valamennyien, szökőévekben, naptárreform, eseményekhez, korrigálható, meglehetősen, szökőnapokat, beillesztünk, összekeverni, eseményeihez, szökőhónapja, szökőnapnak, ismétlődnek, különbséget, toldaléknap, alkalmazzák, számításnak, legközelebb, bissextilis, megfelelően, személyiség, oszthatókat, megcsúszása, úgynevezett, kínaiaknál, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 9085
  • e Hét: 32145
  • e Hónap: 65299
  • e Év: 299046
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.