Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vedd anyai oltalmadba életünket!
  2020-03-16 16:58:43, hétfő
 
  A Könnyező Szűzanya búcsúját ünnepelték Győrben 2020. március 15., vasárnap.
A koronavírus miatti vészhelyzet bejelentésének idején nem gyűlt össze tömeg a Könnyező Mária búcsújára Győrben. Március 15-én, a hívek búcsúnapján nem telt meg a székesegyház. Akik ott voltak, Veres András vezetésével sokak nevében és sokakért imádkoztak.
Csendes a Káptalandomb. A hívek megfogadták Veres András megyéspüspök kérését, mellyel a kormány által meghirdetett veszélyhelyzethez kapcsolódott. A Győri Egyházmegye Könnyező Szűzanya-búcsúját nem a hagyományos ünnepélyes keretek között tartották meg.
A templom azonban virágdíszben van. A főoltáron, az oltárasztal előtt és a mellékoltárokon óriási, piros-fehér-zöld színű virágokból alkotott csokrok. A padok foghíjasan telnek csak meg a Győri Egyházmegye szeretett ünnepén, holott ez az az ünnep, amikor minden alkalommal zsúfolásig tele van a székesegyház. Most visszafogott az ünneplés. ,,Búcsúra jöttünk szép Szűz Máriához" - hangzik fel az ének, megkezdődik a bevonulás. A főpásztorral csak Németh László helynök, Böcskei Győző plébános, Méry László székesegyházi káplán és Kálmán Imre püspöki irodaigazgató koncelebrál. Az asszisztenciában a papnövendékek vonulnak be a püspökkel. A szentmisét a Mária Rádió közvetíti, hogy otthonról is be tudjanak kapcsolódni a hívek a búcsú liturgiájába.
A kis közösség sokakért imádkozott, azokért is szólt a fohász, akik nem jöttek el. Az egész liturgiát átszőtte az ének, a búcsú hagyományos dallamai, a kispapok recitálva olvasták fel az olvasmányt és a szentleckét.
,,Sokan kerestek a kéréssel, hogy a nevükben is imádkozzunk. Ebben az esztendőben a székesegyház sajátos felajánlást kapott, 2000 szál virágot. Képviselje azokat, akik bár szeretnének, de nem tudnak itt lenni. Köszöntésük személyes és kedves lesz ezáltal" - szólt az ünneplőkhöz Veres András főpásztor.
A napi evangéliumban - Jézust kérdezi a szamáriai asszony Jákob kútjánál - Jézus arról beszél, hogy ,,eljön az óra, sőt már itt is van, amikor az igazi imádók lélekben és igazságban imádják az Atyát". A főpásztor Jézus válaszát összekapcsolta a mai helyzettel: fontos jól érteni Jézus szavait; több országban bezárják a templomokat, itthon nem tarthatunk 100 főnél több résztvevővel zárt helyen rendezvényeket.
Veres András arról elmélkedett, mi a jelentősége annak, hogy templomba, szentmisére járunk, hogy ez hitünk megélésének alapvető formája. Az evangéliumban Jézus ezzel szemben arról beszél, Istent lélekben és igazságban kell imádnunk.
Vajon Jézus számára nem fontos a hely, a templom? Hiszen Isten lélek, mindenütt jelen van, mindenütt megszólítható. Ha így gondolkodunk, rosszul értelmezzük Jézus szavait - állapította meg a püspök, s utalt arra, hogy a Mária-jelenések során a Szűzanya mindig megfogalmazza a kérést, hogy építsenek templomot a találkozás helyén. ,,Miért szükséges a templomba menni? Jézus szavait átgondolva azt kell megérteni, hogy nekünk, embereknek van szükségünk a templomra. A hívő közösségnek kell egy hely, ahol össze tudnak jönni imádkozni, és a szentmisét is csak közösségben tudjuk ünnepelni" - ezt a sokszor feltett kérdést bontotta ki a főpásztor. Jézus különleges jelenlétet ígért azoknak, akik nevében összegyűlnek imádkozni, így különleges jelentősége van a helynek. A templomok, kegyhelyek a kegyelem sajátos kiáradásának helyszínei.
Évente ezrek indulnak el a kegyhelyekre, hogy a Szűzanyát tisztelve kérjék pártfogását. A gyakran hangoztatott kijelentés kapcsán - ,,imádkozom otthon, nem kell nekem ahhoz templomba menni" - Veres András azt fogalmazta meg, hogy minden templom különleges hely, ahol a hívők közös imádsága különös meghallgatásra talál. Jézus nem a templomi kultusz ellen szól, hiszen eljárt a zsinagógába, elzarándokolt az ünnepekre Jeruzsálembe. Jézus nem individualista vallásosságot akart, közösségbe hívta az őt követőket. A szamáriai asszonnyal beszélgetve Jézus azok ellen emelte fel szavát, akik csak látszatvallásosságra törekszenek, akik csak szavakban élik meg hitüket. Mert hiába megyünk kegyhelyekre, ha életünket nem igazítjuk Jézus tanításához. Jézus tőlünk azt az imádást kéri, hogy az Atyát méltó módon, lélekben és igazságban imádjuk, ahogy ezt a Szűzanya példáján látjuk.
Arra buzdított a főpásztor, hogy nehéz helyzetben, amikor úgy érezzük, imádkozni sem tudunk, forduljunk Máriához, akinek súlyos megpróbáltatások jutottak, mégis mintát tudott adni, hogyan kell lélekben és igazságban imádni Istent. Szent-Gály Katától idézett sorokkal biztatott Veres András a követendő magatartásra:
...... ........... ........


,,Ha vándorlásom útján / a szenvedés elérne, / s egészen összetörne / a gond s a fájdalom, / ne engedd meg, hogy ajkam / dacos miértre nyíljék, / hanem szemedbe nézve taníts meg mondanom. / Úgy, mint Anyád, oly lágyan, / szent titkot sejtő hittel, / melyet, ha úgy akarja, / fellebbent majd az Úr. / S ha válaszát nem értem: / még egyszer meg ne kérdjem, / csak éljek újra csendben, / imádva, szótlanul."
A szentmise végén a papság és az asszisztencia a Könnyező Mária-kegyképhez vonult. Veres András Mária közbenjárását kérte Egyházunkért, hazánkért, egyéni és családi életünkért: ,,Szereteteddel és jóságoddal emelj fel minket bűneinkből! Növeld hitünket, erősítsd reményünket, és tökéletesítsd szeretetünket. Segíts, hogy hitünkben a Fiad iránti hűségünk mindennapos megújítása által szabadon és örömmel kitartsunk; a szenvedések és küzdelmek közepette az élet terheit Fiaddal együtt készséges szívvel vállaljuk, bízva abban, hogy Húsvét szent titka is reánk ragyog. Öleld át az Anya és az Úr alázatos Szolgálóleánya szeretetével azokat, akik leginkább várják ezt a szeretetteljes felkarolást, és azokat is, akiknek odaadására Te különösen is számítasz. Vedd anyai oltalmadba a mi életünket, akik ma újra bizalommal fölajánljuk magunkat Neked."
A kegykép előtt a hívek folytatták az imát, így fejeződött be a hívek búcsúja a koronavírus fertőzés idején.

Fotó: Lambert Attila
Trauttwein Éva/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Címkék: megpróbáltatások, asszisztenciában, mellékoltárokon, szeretetteljes, individualista, bejelentésének, szolgálóleánya, összekapcsolta, meghallgatásra, rendezvényeket, irodaigazgató, megszólítható, evangéliumban, megfogalmazza, székesegyházi, tökéletesítsd, papnövendékek, közbenjárását, szereteteddel, asszisztencia, szeretetünket, elzarándokolt, vallásosságot, összegyűlnek, székesegyház, visszafogott, liturgiájába, hangoztatott, káptalandomb, megyéspüspök, kapcsolódott, kiáradásának, kegyhelyekre, meghirdetett, gondolkodunk, magatartásra, koronavírus miatti, hívek búcsúnapján, hívek megfogadták, kormány által, hagyományos ünnepélyes, templom azonban, oltárasztal előtt, mellékoltárokon óriási, padok foghíjasan, főpásztorral csak, papnövendékek vonulnak, búcsú liturgiájába, egész liturgiát, búcsú hagyományos, kispapok recitálva, székesegyház sajátos, Könnyező Szűzanya, Könnyező Mária, Veres András, Győri Egyházmegye Könnyező Szűzanya-búcsúját, Győri Egyházmegye, Szűz Máriához”, Németh László, Böcskei Győző, Méry László, Kálmán Imre, Mária Rádió, Vajon Jézus, Hiszen Isten, Szent-Gály Katától, Könnyező Mária-kegyképhez, Veres András Mária, Lambert Attila, Trauttwein Éva, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Akarat  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Szép estét kedves látogatóimna...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Nevem  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Png ház  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Alázat  Neked tudnod kell  Szabolcska Mihály – Ákác...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Alázat  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Png telefon  Adakozás  Kövesd a cowboyt!  Régi emberek, akikre máig büsz...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Garai Gábor - Takarítás  Idő  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Fekete István - Akác  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Szívem tiéd  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Png telefon  Akarat  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Akarat  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Png virág  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png csokor  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Lóhere  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Alázat  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Idő  Png ház  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevem  Radikális szeretet  A másik dolog,  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Fekete-erdő desszert  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Csak a fogyatkozás látható  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Png férfi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Őrizkednünk kell...  Elköszönt 
Bejegyzés Címkék
koronavírus miatti, hívek búcsúnapján, hívek megfogadták, kormány által, hagyományos ünnepélyes, templom azonban, oltárasztal előtt, mellékoltárokon óriási, padok foghíjasan, főpásztorral csak, papnövendékek vonulnak, búcsú liturgiájába, egész liturgiát, búcsú hagyományos, kispapok recitálva, székesegyház sajátos, ünneplőkhöz Veres, napi evangéliumban, szamáriai asszony, igazi imádók, főpásztor Jézus, jelentősége annak, evangéliumban Jézus, találkozás helyén, templomba menni, hívő közösségnek, sokszor feltett, kegyelem sajátos, gyakran hangoztatott, hívők közös, templomi kultusz, ünnepekre Jeruzsálembe, szamáriai asszonnyal, imádást kéri, követendő magatartásra, szenvedés elérne, szentmise végén, élet terheit, szeretetteljes felkarolást, kegykép előtt, hívek folytatták, hívek búcsúja, koronavírus fertőzés, megpróbáltatások, asszisztenciában, mellékoltárokon, szeretetteljes, individualista, bejelentésének, szolgálóleánya, összekapcsolta, meghallgatásra, rendezvényeket, irodaigazgató, megszólítható, evangéliumban, megfogalmazza, székesegyházi, tökéletesítsd, papnövendékek, közbenjárását, szereteteddel, asszisztencia, szeretetünket, elzarándokolt, vallásosságot, összegyűlnek, székesegyház, visszafogott, liturgiájába, hangoztatott, káptalandomb, megyéspüspök, kapcsolódott, kiáradásának, kegyhelyekre, meghirdetett, gondolkodunk, magatartásra, egyházunkért, résztvevővel, virágdíszben, jeruzsálembe, szeretetével, főpásztorral, közösségben, egyházmegye, beszélgetve, oltárasztal, közösségnek, jelentősége, pártfogását, tanításához, hagyományos, állapította, zsinagógába, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 526
  • e Hét: 35512
  • e Hónap: 68666
  • e Év: 302413
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.