|
2015-05-29 22:46:21, péntek
|
|
|
Mitől lesz sikeres a grillparti?
Csodásan omló halak, pikánsan fűszerezett húsok, roppanó zöldségek, hűs italok... és a szabadtűz összetéveszthetetlen illata! A nyári vendégeskedések színhelye magától adódik: a zöld kert árnyat adó nyugalmában még a sült falatok is valahogy jobban esnek.
A sikeres grillezésnek is megvannak a fortélyai, lássuk!
Az előkészületektől a lakomáig
Pácolj!
Készíts pácot, ebbe tedd a megtisztított húst, halat vagy zöldséget. Érdemes legalább egy éjszakát a pácban pihentetni a finomságokat, hogy az ízek átjárhassák. Ha húst és halat készítesz, ne tegyél sót a pácba, mert a só vizet von el, tehát kiszárad sütéskor; a sózást inkább hagyd a tálalás előtti pillanatra! Pácoláskor a húsokat ne tedd műanyag edénybe, mert bepállnak. Használj inkább fém edényt, és soha ne zárd le légmentesen. Az is fontos, hogy a hússzeletek egyenletes vastagságúak legyenek. Az esetleges inakat és nagyobb zsírereket legalább 4-5 centinként vágd át, hogy ne ránthassák össze a húst.
Pikáns pác
1 dl olívaolaj
1 nagy fej lilahagyma
fél dl alma- vagy borecet
2 babérlevél
8-10 szem egész fekete bors
1 száraz cseresznyepaprika
1 gerezd fokhagyma
1-1 mokkáskanál szárított rozmaring és kakukkfű
A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Az olajat és az ecetet összekeverjük, majd belekeverjük a többi hozzávalót.
Sütés előtti teendők
Vedd ki a hűtőből a sütésre szánt dolgokat. A hús, a hal és a kolbászok íze felerősödik, valamint szaftosabb is lesz, ha nem hidegen teszed fel sülni.
Következhet a tűzgyújtás. Kezelt, festett vagy impegrált fát, kerti hulladékot, csikket vagy műanyagot ne tegyél a tűzre. A parázsló vegyszerekkel kezelt tűzifából mérgező anyagok távoznak, amelyeket a zsír felfog, így pompás pecsenyéd mérgező vegyszerek tárházává válik. Használj inkább faszenet, gyújtósnak pedig száraz gallyakat. A tűz akkor megfelelő, ha mindenhol körülbelül azonos mértékben izzik a parázs. Ez akár fél órába is beletelik, de várd ki türelemmel, mert ha nem parázson, hanem lángon sütsz, a hús külseje megég, a belseje pedig véres marad. Ha a tűz túl erős lenne, akkor némi hamu rászórásával kicsit lefojthatod - ez arra is jó, hogy hosszabb ideig adjon egyenletes hőt.
Indulhat a sütés!
A grillrácsot olajozd meg, vagy szalonnabőrrel dörzsöld át, majd tedd a parázs fölé. Csak akkor tedd rá a sütnivalót, amikor már forró, mert így nem ragad hozzá a hús vagy a hal. A forgatáshoz villa helyett csipeszt használj - ne engedd, hogy a hús értékes leve elvesszen, és a finom falatok kiszáradjanak. Ha azt szeretnéd, hogy a sültek különös ízt és illatot kapjanak, a sütés utolsó néhány percében dobj a tűzre babérlevelet, kakukkfüvet vagy rozmaringot. Figyelj arra is, hogy gyorsan bezáruljanak a hús pórusai, ezért a szeletek egyik oldalát süsd addig, amíg az a hőtől kifehéredik, majd a másik oldalával is tedd ugyanezt, így kevésbé szárad ki, és megőrzi ízeit. Az elkészült húsokat szeletelés előtt hagyd 10 percig állni. Ez idő alatt a nedvek ismét porhanyóssá teszik az ínycsiklandozó falatokat.
És ami még elengedhetetlen...
Saláták
A jó sülthöz jó saláta is jár. A legfontosabb mindig a jó minőségű alapanyag. Nyáron dúskálunk a friss zöldségekben, tehát egy rövid piaci körséta, és máris megvannak az összetevők. Ízesítésre olívaolajat, balzsamecetet vagy citromot, zöldfűszereket, fokhagymát, kapribogyót használj.
Gyümölcsök a rácson
A grillezés nemcsak a húsok kiváltsága: remek eljárás a zöldségek és a gyümölcsök elkészítésénél is. A zöldségek grillezése hasonló a húsokéhoz, a gyümölcsök esetében viszont kicsit más a helyzet: a forró rostély karamellizálja a bennük található cukrot, és porhanyóssá teszi húsukat. Ha még nem próbáltad, itt az alkalom: vágj fel körülbelül 2 centis szeletekre ananászt, almát, banánt, barackot és mangót, majd olívaolajba mártott ecsettel vékonyan kend be a gyümölcsök vágott oldalait, és grillezd őket 2-3 percig. Mennyei finomság!
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: előkészületektől, vendégeskedések, elengedhetetlen, karamellizálja, ínycsiklandozó, zöldfűszereket, szalonnabőrrel, elkészítésénél, megtisztított, kiszáradjanak, vegyszerekkel, összekeverjük, megtisztítjuk, balzsamecetet, legfontosabb, bezáruljanak, grillezésnek, rászórásával, vastagságúak, belekeverjük, zöldségekben, babérlevelet, finomságokat, kakukkfüvet, légmentesen, felaprítjuk, rozmaringot, mindmegette, mokkáskanál, kifehéredik, kapribogyót, felerősödik, lefojthatod, átjárhassák, grillrácsot, porhanyóssá, nyári vendégeskedések, zöld kert, sült falatok, sikeres grillezésnek, megtisztított húst, pácban pihentetni, ízek átjárhassák, sózást inkább, tálalás előtti, hússzeletek egyenletes, esetleges inakat, hagymát megtisztítjuk, ecetet összekeverjük, többi hozzávalót, sütésre szánt, parázsló vegyszerekkel,
|
|
|
|
nyári vendégeskedések, zöld kert, sült falatok, sikeres grillezésnek, megtisztított húst, pácban pihentetni, ízek átjárhassák, sózást inkább, tálalás előtti, hússzeletek egyenletes, esetleges inakat, hagymát megtisztítjuk, ecetet összekeverjük, többi hozzávalót, sütésre szánt, parázsló vegyszerekkel, zsír felfog, belseje pedig, grillrácsot olajozd, parázs fölé, forgatáshoz villa, finom falatok, sültek különös, sütés utolsó, tűzre babérlevelet, szeletek egyik, másik oldalával, elkészült húsokat, nedvek ismét, ínycsiklandozó falatokat, legfontosabb mindig, friss zöldségekben, rövid piaci, grillezés nemcsak, húsok kiváltsága, gyümölcsök elkészítésénél, zöldségek grillezése, gyümölcsök esetében, forró rostély, bennük található, gyümölcsök vágott, előkészületektől, vendégeskedések, elengedhetetlen, karamellizálja, ínycsiklandozó, zöldfűszereket, szalonnabőrrel, elkészítésénél, megtisztított, kiszáradjanak, vegyszerekkel, összekeverjük, megtisztítjuk, balzsamecetet, legfontosabb, bezáruljanak, grillezésnek, rászórásával, vastagságúak, belekeverjük, zöldségekben, babérlevelet, finomságokat, kakukkfüvet, légmentesen, felaprítjuk, rozmaringot, mindmegette, mokkáskanál, kifehéredik, kapribogyót, felerősödik, lefojthatod, átjárhassák, grillrácsot, porhanyóssá, forgatáshoz, következhet, olívaolajat, olívaolajba, fűszerezett, nyugalmában, hússzeletek, centinként, fokhagymát, ránthassák, gyümölcsök, lilahagyma, pihentetni, sütnivalót, tűzgyújtás, pillanatra, összetevők, ízesítésre, szeletekre, zsírereket, hulladékot, szaftosabb, egyenletes, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 3380
- e Hét: 18252
- e Hónap: 32157
- e Év: 161864
|
|
|