Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mitől lesz sikeres a grillparti?
  2015-05-29 22:46:21, péntek
 
  Mitől lesz sikeres a grillparti?

Csodásan omló halak, pikánsan fűszerezett húsok, roppanó zöldségek, hűs italok... és a szabadtűz összetéveszthetetlen illata! A nyári vendégeskedések színhelye magától adódik: a zöld kert árnyat adó nyugalmában még a sült falatok is valahogy jobban esnek.

A sikeres grillezésnek is megvannak a fortélyai, lássuk!






Az előkészületektől a lakomáig

Pácolj!

Készíts pácot, ebbe tedd a megtisztított húst, halat vagy zöldséget. Érdemes legalább egy éjszakát a pácban pihentetni a finomságokat, hogy az ízek átjárhassák. Ha húst és halat készítesz, ne tegyél sót a pácba, mert a só vizet von el, tehát kiszárad sütéskor; a sózást inkább hagyd a tálalás előtti pillanatra! Pácoláskor a húsokat ne tedd műanyag edénybe, mert bepállnak. Használj inkább fém edényt, és soha ne zárd le légmentesen. Az is fontos, hogy a hússzeletek egyenletes vastagságúak legyenek. Az esetleges inakat és nagyobb zsírereket legalább 4-5 centinként vágd át, hogy ne ránthassák össze a húst.

Pikáns pác

1 dl olívaolaj
1 nagy fej lilahagyma
fél dl alma- vagy borecet
2 babérlevél
8-10 szem egész fekete bors
1 száraz cseresznyepaprika
1 gerezd fokhagyma
1-1 mokkáskanál szárított rozmaring és kakukkfű
A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Az olajat és az ecetet összekeverjük, majd belekeverjük a többi hozzávalót.

Sütés előtti teendők

Vedd ki a hűtőből a sütésre szánt dolgokat. A hús, a hal és a kolbászok íze felerősödik, valamint szaftosabb is lesz, ha nem hidegen teszed fel sülni.

Következhet a tűzgyújtás. Kezelt, festett vagy impegrált fát, kerti hulladékot, csikket vagy műanyagot ne tegyél a tűzre. A parázsló vegyszerekkel kezelt tűzifából mérgező anyagok távoznak, amelyeket a zsír felfog, így pompás pecsenyéd mérgező vegyszerek tárházává válik. Használj inkább faszenet, gyújtósnak pedig száraz gallyakat. A tűz akkor megfelelő, ha mindenhol körülbelül azonos mértékben izzik a parázs. Ez akár fél órába is beletelik, de várd ki türelemmel, mert ha nem parázson, hanem lángon sütsz, a hús külseje megég, a belseje pedig véres marad. Ha a tűz túl erős lenne, akkor némi hamu rászórásával kicsit lefojthatod - ez arra is jó, hogy hosszabb ideig adjon egyenletes hőt.






Indulhat a sütés!

A grillrácsot olajozd meg, vagy szalonnabőrrel dörzsöld át, majd tedd a parázs fölé. Csak akkor tedd rá a sütnivalót, amikor már forró, mert így nem ragad hozzá a hús vagy a hal. A forgatáshoz villa helyett csipeszt használj - ne engedd, hogy a hús értékes leve elvesszen, és a finom falatok kiszáradjanak. Ha azt szeretnéd, hogy a sültek különös ízt és illatot kapjanak, a sütés utolsó néhány percében dobj a tűzre babérlevelet, kakukkfüvet vagy rozmaringot. Figyelj arra is, hogy gyorsan bezáruljanak a hús pórusai, ezért a szeletek egyik oldalát süsd addig, amíg az a hőtől kifehéredik, majd a másik oldalával is tedd ugyanezt, így kevésbé szárad ki, és megőrzi ízeit. Az elkészült húsokat szeletelés előtt hagyd 10 percig állni. Ez idő alatt a nedvek ismét porhanyóssá teszik az ínycsiklandozó falatokat.

És ami még elengedhetetlen...






Saláták

A jó sülthöz jó saláta is jár. A legfontosabb mindig a jó minőségű alapanyag. Nyáron dúskálunk a friss zöldségekben, tehát egy rövid piaci körséta, és máris megvannak az összetevők. Ízesítésre olívaolajat, balzsamecetet vagy citromot, zöldfűszereket, fokhagymát, kapribogyót használj.

Gyümölcsök a rácson

A grillezés nemcsak a húsok kiváltsága: remek eljárás a zöldségek és a gyümölcsök elkészítésénél is. A zöldségek grillezése hasonló a húsokéhoz, a gyümölcsök esetében viszont kicsit más a helyzet: a forró rostély karamellizálja a bennük található cukrot, és porhanyóssá teszi húsukat. Ha még nem próbáltad, itt az alkalom: vágj fel körülbelül 2 centis szeletekre ananászt, almát, banánt, barackot és mangót, majd olívaolajba mártott ecsettel vékonyan kend be a gyümölcsök vágott oldalait, és grillezd őket 2-3 percig. Mennyei finomság!






Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: előkészületektől, vendégeskedések, elengedhetetlen, karamellizálja, ínycsiklandozó, zöldfűszereket, szalonnabőrrel, elkészítésénél, megtisztított, kiszáradjanak, vegyszerekkel, összekeverjük, megtisztítjuk, balzsamecetet, legfontosabb, bezáruljanak, grillezésnek, rászórásával, vastagságúak, belekeverjük, zöldségekben, babérlevelet, finomságokat, kakukkfüvet, légmentesen, felaprítjuk, rozmaringot, mindmegette, mokkáskanál, kifehéredik, kapribogyót, felerősödik, lefojthatod, átjárhassák, grillrácsot, porhanyóssá, nyári vendégeskedések, zöld kert, sült falatok, sikeres grillezésnek, megtisztított húst, pácban pihentetni, ízek átjárhassák, sózást inkább, tálalás előtti, hússzeletek egyenletes, esetleges inakat, hagymát megtisztítjuk, ecetet összekeverjük, többi hozzávalót, sütésre szánt, parázsló vegyszerekkel,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Ébredj  Kellemes esti időtöltést  Az udvariasság alapja: önismer...  Muratáj  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Különös!  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  György napra  Szép estét kedves látogatóimna...  Viharban csak az a fa marad ál...  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Palóc Grand Canyon  Életművészet  A világnak égető szüksége van ...  Föld napja április 22  Április 22. a Föld napja,  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Esti kép  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Jó éjszakát  Zilahy Lajos gondolata  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Ébredj  Messziről jött ember  Emlék  Paul David Tripp Április 24  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  A fák lelke  Ez a jó az alvásban.  Alvó cica  Mindenünk, amink van, amit sze...  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ahogy emelkedik a rezgés...  Beney Zsuzsa - Tavasz  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A Gömb  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Szent György napi hiedelmek, s...  Mosolyogtál már ma?  A fenyő nem szép fa, (...)  Gárdonyi Géza - Április végén  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A Gömb  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Gaál Viktor gondolata 
Bejegyzés Címkék
nyári vendégeskedések, zöld kert, sült falatok, sikeres grillezésnek, megtisztított húst, pácban pihentetni, ízek átjárhassák, sózást inkább, tálalás előtti, hússzeletek egyenletes, esetleges inakat, hagymát megtisztítjuk, ecetet összekeverjük, többi hozzávalót, sütésre szánt, parázsló vegyszerekkel, zsír felfog, belseje pedig, grillrácsot olajozd, parázs fölé, forgatáshoz villa, finom falatok, sültek különös, sütés utolsó, tűzre babérlevelet, szeletek egyik, másik oldalával, elkészült húsokat, nedvek ismét, ínycsiklandozó falatokat, legfontosabb mindig, friss zöldségekben, rövid piaci, grillezés nemcsak, húsok kiváltsága, gyümölcsök elkészítésénél, zöldségek grillezése, gyümölcsök esetében, forró rostély, bennük található, gyümölcsök vágott, előkészületektől, vendégeskedések, elengedhetetlen, karamellizálja, ínycsiklandozó, zöldfűszereket, szalonnabőrrel, elkészítésénél, megtisztított, kiszáradjanak, vegyszerekkel, összekeverjük, megtisztítjuk, balzsamecetet, legfontosabb, bezáruljanak, grillezésnek, rászórásával, vastagságúak, belekeverjük, zöldségekben, babérlevelet, finomságokat, kakukkfüvet, légmentesen, felaprítjuk, rozmaringot, mindmegette, mokkáskanál, kifehéredik, kapribogyót, felerősödik, lefojthatod, átjárhassák, grillrácsot, porhanyóssá, forgatáshoz, következhet, olívaolajat, olívaolajba, fűszerezett, nyugalmában, hússzeletek, centinként, fokhagymát, ránthassák, gyümölcsök, lilahagyma, pihentetni, sütnivalót, tűzgyújtás, pillanatra, összetevők, ízesítésre, szeletekre, zsírereket, hulladékot, szaftosabb, egyenletes, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3380
  • e Hét: 18252
  • e Hónap: 32157
  • e Év: 161864
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.