|
2011-09-29 11:05:40, csütörtök
|
|
|
Szüreti káposztás csülkös bableves
Videó link/törzsasztal oldalon
Link
.........
.........
Második változat Krajcsoviczné Jancsó Mária receptje
Hozzávalók:
- 50 dkg savanyú káposzta
- 25 dkg tarkabab
- 1 kisebb füstölt csülök
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg liszt
- 2 dl tejföl
- 5 dkg zsír
- fél csokor kapor
- 3 db babérlevél
- ecet
- só
. cukor
. őrölt fűszerpaprika ízlés szerint
Elkészítése:
A babot és a csülköt előző este beáztatjuk.
Másnap a csülköt feltesszük főni, később, amikor a csülök már puhulni kezd, hozzáadjuk a babot, a babérlevelet, és tovább főzzük. Ha a csülök sós, vigyázzunk hogy el ne sózzuk.
Közben az apróra vágott hagymát zsírban üvegesre pirítjuk, és ezen a hagymás zsíron a savanyú káposztát megpároljuk, majd a puhuló babhoz keverjük.
Amikor a csülök megfőtt, kivesszük a levesből, a csontról lefejtjük a húst, és kockákra vágjuk.
Ezután világos paprikás rántással besűrítjük és tejfölözzük a levest, majd sóval, cukorral, ecettel utánaízesítjük és kiforraljuk. Végül beletesszük a kockára vágott csülköt, meghintjük apróra vágott kaporral, és tálaljuk.
...... ............
Harmadik változat:
Tárkonyos-káposztás bableves füstölt csülökkel
Hozzávalók
1,5 dl tejszín
- 1 késhegynyi borsikafű
- 1 evőkanál pirospaprika
- 2 dl tejföl
- ízlés szerint só
- 10 dkg zsír
- 5 gerezd fokhagyma
- 10 dkg finom liszt
- 1 db citrom
- 1 db vöröshagyma
- 10 dkg fehérrépa
- 2 db babérlevél
- 20 dkg sárgarépa
- 50 dkg savanyú káposzta
- 1 db tojás
- 30 dkg szárazbab
- 1 kg csülök
- 1 késhegynyi tárkony
Elkészítése
A főzés előtt egy nappal a csülköt hideg vízbe tesszük, és a vizet többször cseréljük rajta. A babot kiválogatjuk, és előző nap azt is beáztatjuk, hogy hamarabb megpuhuljon.
A csülköt hideg vízben feltesszük főni, majd ha elkészült, leszűrjük. A levében megfőzzük a beáztatott babot. Amikor a bab puhulni kezd, hozzáadjuk az átmosott, rövidre vágott savanyú káposztát és a karikára szelt zöldségeket. Felengedjük hideg vízzel, beletesszük a babérlevelet meg
a borsikafüvet, ízlés szerint sózzuk, és az egészet puhára főzzük. Közben egy tojásból liszttel csipetkét készítünk, és beleszaggatjuk a levesbe. Az apróra vágott vöröshagymát
a zsíron üvegesre pároljuk, hozzáadunk két evőkanál lisztet, és barna rántást készítünk. Simára keverjük a zúzott fokhagymával, a pirospaprikával, 1 dl tejföllel és a tejszínnel. A rántást folyamatos keverés közben a leveshez adjuk, vigyázva, hogy ne legyen csomós. Tálalás előtt beletesszük a kockára vágott csülköt. Megszórjuk a frissen vágott tárkonnyal, és meglocsoljuk a maradék tejföllel.
Citromot vagy ecetet is adhatunk hozzá.
...... ........... .............
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
Címkék: pirospaprikával, beleszaggatjuk, utánaízesítjük, krajcsoviczné, fűszerpaprika, meglocsoljuk, babérlevelet, kiválogatjuk, fokhagymával, borsikafüvet, pirospaprika, vöröshagymát, beletesszük, vöröshagyma, felengedjük, megpuhuljon, elkészítése, tejfölözzük, kiforraljuk, törzsasztal, zöldségeket, megpároljuk, beáztatjuk, tejszínnel, feltesszük, babérlevél, folyamatos, késhegynyi, beáztatott, hozzáadjuk, tárkonnyal, hozzávalók, hozzáadunk, meghintjük, besűrítjük, vigyázzunk, csülköt előző, csülköt feltesszük, apróra vágott, hagymás zsíron, savanyú káposztát, puhuló babhoz, csülök megfőtt, csontról lefejtjük, kockára vágott, főzés előtt, csülköt hideg, vizet többször, babot kiválogatjuk, levében megfőzzük, beáztatott babot, karikára szelt, Krajcsoviczné Jancsó Mária,
|
|
|
|
csülköt előző, csülköt feltesszük, apróra vágott, hagymás zsíron, savanyú káposztát, puhuló babhoz, csülök megfőtt, csontról lefejtjük, kockára vágott, főzés előtt, csülköt hideg, vizet többször, babot kiválogatjuk, levében megfőzzük, beáztatott babot, karikára szelt, egészet puhára, tojásból liszttel, zsíron üvegesre, zúzott fokhagymával, rántást folyamatos, leveshez adjuk, frissen vágott, maradék tejföllel, pirospaprikával, beleszaggatjuk, utánaízesítjük, krajcsoviczné, fűszerpaprika, meglocsoljuk, babérlevelet, kiválogatjuk, fokhagymával, borsikafüvet, pirospaprika, vöröshagymát, beletesszük, vöröshagyma, felengedjük, megpuhuljon, elkészítése, tejfölözzük, kiforraljuk, törzsasztal, zöldségeket, megpároljuk, beáztatjuk, tejszínnel, feltesszük, babérlevél, folyamatos, késhegynyi, beáztatott, hozzáadjuk, tárkonnyal, hozzávalók, hozzáadunk, meghintjük, besűrítjük, vigyázzunk, megszórjuk, káposztát, megfőzzük, fokhagyma, kivesszük, lefejtjük, csipetkét, készítünk, rántással, leszűrjük, csülökkel, fehérrépa, sárgarépa, elkészült, káposztás, tejföllel, tárkonyos, szárazbab, cseréljük, borsikafű, paprikás, változat, citromot, átmosott, pirítjuk, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
47466 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 11351
- e Hét: 34411
- e Hónap: 67565
- e Év: 301312
|
|
|