Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nagyanyáink házipatikája II. rész
  2012-02-25 22:25:31, szombat
 
   
  Nagyanyáink házipatikája II. rész


Rosszullétek, betegségek esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni, de enyhe, átmeneti panaszainkat különféle házi praktikákkal is enyhíthetjük. Nagyanyáink jól tudták, hogy fűben-fában orvosság: gyógynövények, zöldségek, gyümölcsök, sőt, akár tejtermékek is segíthetnek a különféle fájdalmak és egyéb tünetek csillapításában.





Ha az ízület fáj:

Sajgó ízületeinket gyógynövényes borogatással, pakolással, fürdővel nyugtathatjuk. A borogatáshoz a választott gyógynövényből készítsünk főzetet, szűrjük le, majd egy kendőt vagy törölközőt áztassunk a majdnem teljesen kihűlt teába, végül kicsavarva helyezzük a fájó testrészre. A gyógynövényt kevés forró vízzel elkeverve, majd egy kendőre kenve pakolást készíthetünk a beteg testrészre. A fürdőhöz áztassuk be a kiválasztott gyógynövényt szobahőmérsékletű vízbe, fél nap múlva szűrjük le, majd öntsük a fürdővízbe.

A fekete nadálytő pakolás enyhíti az ízületi fájdalmakat. Használhatjuk zúzódásra, ficamra, rándulásra, köszvényes és reumás fájdalmakra.

Gyulladáscsökkentő hatóanyagai révén a csalánból készített borogatás is enyhíti az ízületi gyulladás okozta fájdalmat; belsőleg pedig a csalán tinktúra vagy a gyermekláncfűből készített tea fogyasztása hozhat enyhülést reuma, köszvény és egyéb ízületi panaszok esetén.

Az ízületi betegségekben szenvedőknek tanácsos kerülni a zsíros ételeket, a vörös húsokat, valamint a zsírosabb tejtermékeket. Helyette inkább sok zöldség- és gyümölcsfélét, hüvelyeseket, halat, sovány húsokat, olívaolajat, olajos magvakat érdemes választani. A mediterrán étrend ugyanis nemcsak a szívbetegségek kockázatát csökkenti, hanem hozzájárulhat a különféle ízületi panaszok mérsékléséhez is.


Tipp: Sajgó ízületeinkre készítsünk gyógynövényes krémet!
Ehhez nem kell mást tennünk, csak tinktúrát készíteni a kiválasztott gyógynövényből, majd egy megfelelő ,,alapkrémbe" keverni.

Hozzávalók: 20 gramm szárított fekete nadálytő, 20 gramm szárított gyermekláncfűgyökér, 1,5 dl 96 %-os alkohol (helyette tiszta vodkát is használhatunk), alapkrém (pl. lehet kedvenc bio test- vagy arcápoló krémünk, illetve beszerezhetünk natúr shea vajat vagy kókuszvajat)

Elkészítés: A gyógynövényeket helyezzük szorosan záródó, sötét üvegedénybe, öntsük rá a szeszt, majd zárjuk le. A keveréket tartsuk hűvös helyen, és naponta rázzuk fel, majd kb. másfél-két hónap elteltével szűrjük le. A kész tinktúrából egy teáskanálnyit keverjünk kb. 20 gramm alapkrémhez.


Azokon a bizonyos napokon...





Fájdalmas menstruációra és egyéb női bajokra a forró cickafarkfű tea az egyik legjobb természetes ,,orvosság": gyulladásgátló, görcsoldó, fájdalomcsillapító, vérzéscsillapító és vértisztító hatású. Nagyanyáink módszere, a törölközőbe bugyolált forró fedő vagy meleg vizes palack hasra helyezése is jelentősen mérsékeli a görcsöket, de próbálkozhatunk meleg gyógynövényes (pl. cickafarkfű, kamilla) borogatással is. Ha a fájdalmat esetleg hányinger, émelygés is kíséri, hatásos lehet a borsmenta és a gyömbér tea. Segíthet, ha egy kevés levendulaolajat kenünk hasunk és derekunk bőrére, ez ugyanis fájdalomcsillapító és lazító hatású.


Nemcsak az idő borús?

Ha a komor, télies időjárás nyomot hagyott hangulatunkon, vagy éppen a munkahelyen bosszantottak fel annyira, hogy elhatalmasodott rajtunk az idegesség, akkor eljött az ideje egy nagy bögre forró, nyugtató hatású teának. A szinte minden betegségre ajánlott ,,háziszer", a citromfűtea, remek megoldás: oldja a feszültséget, csökkenti a nyugtalanság érzését és kellemesebb alvást biztosít, ráadásul még az íze és illata is nagyon finom. Kiváló ideg- és szívnyugtató, szorongáscsökkentő és természetes altató a macskagyökér tea is, de ezt mértékkel igyuk, kismamáknak pedig nem ajánlott.

Átmeneti, enyhe alvászavarainkon a lefekvés előtt elkortyolt langyos, mézes tej, a népi gyógyászat egyik kedvelt altatója segíthet.

Egy fárasztó, stresszel és idegeskedéssel teli nap után kényeztessük magunkat aromaterápiával! A citromfű- vagy a levendula illóolaj párologtatása megnyugtat, ellazít, és elűzi az álmatlanságot.


Kisebb égési sérülésekre, sebekre, csípésekre:

A konyhai ügyetlenkedéssel okozott kisebb égési sérülésekre és apróbb vágásokra, valamint rovarcsípésekre érdemes otthon cserépben aloe verát tartani. Csak vágjunk le egy darab levelet a növényről, és a benne lévő sűrű növényi nedvvel kenjük be a sérült bőrfelületet. Ez ugyanis gyulladáscsökkentő, hámregeneráló és baktériumölő hatású.





A sebkezelésre, gyulladáscsökkentésre és hámosításra az egyik legbeváltabb természetes gyógymód a körömvirágkenőcs használata. A gyógynövényes krémnél leírtaknak megfelelően akár házilag is elkészíthetjük a körömvirág tinktúrát és krémet.

Amikor migrén gyötör:
A borsmenta csillapítja a hányingert és görcsoldó hatású, a citromfű pedig nyugtató és feszültségoldó, ezért ezeknek az 1:1 arányú keverékéből készített teával csökkenthetjük fejfájásunkat.

Forrás:Vitamin Sziget - V. Magdi


 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Címkék: körömvirágkenőcs, vérzéscsillapító, alvászavarainkon, gyermekláncfűből, ügyetlenkedéssel, elhatalmasodott, csillapításában, rovarcsípésekre, próbálkozhatunk, levendulaolajat, aromaterápiával, gyógynövényeket, gyógynövényből, gyulladásgátló, beszerezhetünk, csökkenthetjük, feszültségoldó, elkészíthetjük, idegeskedéssel, szívbetegségek, gyümölcsfélét, nyugtathatjuk, betegségekben, hozzájárulhat, használhatjuk, tejtermékeket, gyógynövényes, álmatlanságot, párologtatása, hámregeneráló, fejfájásunkat, bosszantottak, hangulatunkon, használhatunk, teáskanálnyit, mérsékléséhez, különféle fájdalmak, választott gyógynövényből, kendőt vagy, majdnem teljesen, fájó testrészre, gyógynövényt kevés, kendőre kenve, beteg testrészre, fürdőhöz áztassuk, kiválasztott gyógynövényt, fekete nadálytő, ízületi fájdalmakat, csalánból készített, ízületi gyulladás, csalán tinktúra, gyermekláncfűből készített, Vitamin Sziget,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Mi lenne ha  Png csokor  Png nő  Paul David Tripp Április 20  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Reggel van  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Nem tudhatod  Ágai Ágnes – Csendélet  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Adakozás  Jó éjszakát  Akik bántanak téged  Minden harmadik...  A boldog családok mind hasonló...  Png virág  Az engedelmesség miért nem vál...  Makszim Gorkij gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Reggel van  Facebookon kaptam  Png lepke  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Jónás Tamás – Végtelen b...  Bounty krémes  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Akarat  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Egy maradéktalanul uralt világ  Nagyon különös  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Nevem  Szívem  Alázat  Ami embereknek lehetetlen, az...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Hogy lehet megtartani  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kaffka_Margit  Szép álmokat!  Albert Einstein gondolata  Tavaszi kép  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Png telefon  Fekete-erdő desszert 
Bejegyzés Címkék
különféle fájdalmak, választott gyógynövényből, kendőt vagy, majdnem teljesen, fájó testrészre, gyógynövényt kevés, kendőre kenve, beteg testrészre, fürdőhöz áztassuk, kiválasztott gyógynövényt, fekete nadálytő, ízületi fájdalmakat, csalánból készített, ízületi gyulladás, csalán tinktúra, gyermekláncfűből készített, ízületi betegségekben, zsíros ételeket, vörös húsokat, zsírosabb tejtermékeket, mediterrán étrend, szívbetegségek kockázatát, különféle ízületi, kiválasztott gyógynövényből, megfelelő &#8222, gyógynövényeket helyezzük, keveréket tartsuk, kész tinktúrából, teáskanálnyit keverjünk, bizonyos napokon&#8230, forró cickafarkfű, egyik legjobb, törölközőbe bugyolált, fájdalmat esetleg, kevés levendulaolajat, munkahelyen bosszantottak, nagy bögre, szinte minden, nyugtalanság érzését, lefekvés előtt, népi gyógyászat, citromfű- vagy, levendula illóolaj, konyhai ügyetlenkedéssel, darab levelet, benne lévő, sérült bőrfelületet, egyik legbeváltabb, körömvirágkenőcs használata, gyógynövényes krémnél, körömvirág tinktúrát, borsmenta csillapítja, citromfű pedig, körömvirágkenőcs, vérzéscsillapító, alvászavarainkon, gyermekláncfűből, ügyetlenkedéssel, elhatalmasodott, csillapításában, rovarcsípésekre, próbálkozhatunk, levendulaolajat, aromaterápiával, gyógynövényeket, gyógynövényből, gyulladásgátló, beszerezhetünk, csökkenthetjük, feszültségoldó, elkészíthetjük, idegeskedéssel, szívbetegségek, gyümölcsfélét, nyugtathatjuk, betegségekben, hozzájárulhat, használhatjuk, tejtermékeket, gyógynövényes, álmatlanságot, párologtatása, hámregeneráló, fejfájásunkat, bosszantottak, hangulatunkon, használhatunk, teáskanálnyit, mérsékléséhez, menstruációra, gyógynövények, gyógynövényt, praktikákkal, szenvedőknek, enyhíthetjük, bőrfelületet, sebkezelésre, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4156
  • e Hét: 13659
  • e Hónap: 27564
  • e Év: 157271
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.