Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szőlő, a legfontosabb gyümölcs
  2013-10-08 19:57:34, kedd
 
   
  Szőlő, a legfontosabb gyümölcs

Ha a szőlő beszélni tudna - és elmesélhetné történetét -, valószínűleg az emberiség egész históriája kirajzolódna az indákhoz hasonlóan szerteágazó, hosszúra nyúló elbeszéléséből.

Ha ősz, akkor szüret, szőlő- és borfesztivál, mulatság, étel- és italkóstolók a világon majd' mindenütt, ahol a közel 16 000 fajtával büszkélkedő szőlő megterem.




Az ősz szimbolikus gyümölcse, amely ellenállhatatlanul zamatos


A nagyszemű, ropogós, gyakran mag nélküli, édes csemegeszőlők - legyenek halványzöldek, rozé árnyalatúak vagy mély bordók - frissen fogyasztva a legízletesebbek. A vékonyabb héjjal és magasabb cukortartalommal rendelkező borszőlők sokféle fajtájából pedig remek borok, sherryk, borpárlatok, pálinkák készülnek. Nem is szólva a szőlőből nyert különböző gyümölcslevek, lekvárok, zselék, a süteményeket gazdagító mazsola, sőt a szőlő magjából sajtolt, rendkívül jótékony hatású olaj élvezetéről, illetve a salátákat ízesítő vörös vagy fehér borecet használatáról!

Szőlőtörténet - civilizációtörténet?
A szőlő (tudományos összefoglaló nevén: Vitis) termesztésének és fogyasztásának története szinte egyidős a civilizáció történetével, ezért is nehéz meghatározni, hol kezdték termelni, ki és pontosan mikor dolgozta fel először, vagy készítette belőle az első bort.

Régészeti kutatások szerint, amelyek az egy helyen jelentősebb mennyiségben talált szőlőmag-leleteken alapulnak, minden bizonnyal a mai széles értelemben vett Kelet-Mediterráneum területéről terjedt el a szőlő termesztése. Ugyan Kr. e. 8000 tájáról származó leletek is fennmaradtak Damaszkusz (Szíria), Büblosz (Libanon) és az ősi török város Çatal Hüyük területén, az első igazi szőlőtermelő vidék Grúzia területén húzódott - ahol ma is jelentős szőlő- és borgazdálkodás folyik. Kr. e. 7000-5000 közötti időszakból kerültek elő olyan szőlőmag-leletek, amelyekből tudósok arra következettek, hogy itt termeszthették először a később mindenütt elterjedt, Magyarország területén is őshonosként számon tartott ligeti szőlőt (Vitis silvestris). Ebből fejlődött ki aztán az úgynevezett kerti szőlő (Vitis sativa), majd 2000-3000 évvel később a Vitis vinifera, amely bortermő szőlőként vált ismertté. Ez utóbbi ősi gyümölcs bizonyult nem csupán a leginkább élvezetesnek, de élettani hatásait tekintve is a legkomplexebbnek - édes és kellemesen savas összetevőket egyaránt tartalmazott. Elterjedését az is befolyásolta, hogy míg a ligeti szőlő termesztésével járó kísérletek hosszú távon kevés sikerrel jártak, a bortermő szőlőt, amelynek maradványaira Grúziában nagyobb mennyiségben bukkantak, igen jól tudták szaporítani. A nemesítések következtében, a különböző éghajlati és talajviszonyokhoz alkalmazkodva, valamint a betegségeknek mind inkább ellenálló fajták elterjedésének köszönhetően ma világszerte sokféle szőlővel lehet találkozni a szinte áttetszően fehér színűtől a mélyfeketéig - a fürtök nagyságát, tömörségét, összetett ízeit nem is említve!





Kezdődik a szüret!

Az olaj mellett kétségkívül a bor jelentette az ókori nagy civilizációk meghatározó folyékony élelmezési cikkét - ennek legfőbb oka, hogy a 17. századig a forralás nélküli víz emberi fogyasztásra alkalmatlan volt, ezért a bor (amely jelentősen különbözött a ma ismertek többségétől, és jóval alacsonyabb alkoholtartalommal is rendelkezett), valamint a sör adta a folyadékfogyasztás döntő hányadát.

A híres ókori történetíró, Thuküdidész a Kr. e. 5. század végén azt írta, hogy a Földközi-tenger népeinek kiemelkedését a barbárságból a szőlő- és olívatermelés elsajátítása jelentette - és mind az ókori Görögországban, mind pedig a Római Birodalomban hódoltak is mindkettőnek.

Szőlő és bor a mítoszok és a Biblia világában
A szőlő elterjedésének történetében a fogyasztás és a feldolgozás minden részletének feltárása hosszú évek kutatómunkáját igényelné. Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy a szőlőből nyert bor nem egyszerűen élvezeti és kereskedelmi cikket jelentett az antik világban, de komoly mitológiai kultúrkincs is fűződött hozzá, amely aztán átalakulva a keresztény világban is máig meghatározó szerepet tölt be.

A görög mitológiában Dionüszosz, a rómaiban Bacchus a bor és mámor istene - kultusza nem csupán azért volt annyira népszerű, mert az istenek világát hozta nagyon közel az emberekhez, de az egyetlen olyan isten volt, aki szó szerint valósággá tudott válni. Hisz a bort bárki elfogyaszthatta, ezáltal magában tudhatta annak istenét, aki elhozta a mámort, vagyis valódi gondűzőként működött.





Bacchust gyakran örökítették meg borfogyasztás közben

Az ókori Athénban napokon át tartottak a Dionüszosz-ünnepségek, amelyek során egymást érték a színházi előadások, pajzán mulatságok - és mindezt féktelen ivászat övezte. A római bacchanáliák pedig olyan botrányosak voltak, hogy Kr. e. 186-ban be is tiltották. Természetesen ez sem valósulhatott meg egyik napról a másikra, és a kultusz titokban továbbélt - végül Julius Ceasar, engedve a széles néprétegek nyomásának, feloldotta a tilalmat. Baccchust a köznép isteneként tartották számon, és alakjának értelmezése a tiltás idején jelentősen megváltozott, vallásos tisztelet övezte. A Kr. e. 1. században pedig boristenből valóságos megváltóvá nemesedett, olyan túlvilági istenné, aki híveit a halál utáni élettel ajándékozza meg, de kapcsolata a színházzal továbbra is megmaradt. Tény, hogy a korai kereszténység római elterjedésére Bacchus és kultusza is hatást gyakorolt.

Egészen más értelmet nyert a zsidó hagyományban, ahol törvények szabályozzák a bor fogyasztását, és a vigasztalással, valamint a közösségi élettel áll összefüggésben. Az ókori Izraelben a boráldozatot szentségtörésnek tartották, ezért is tettek különbséget a tiszta és a szennyezett bor között - az előbbit csak a rabbi szigorú felügyelete mellett készíthették (és készítik ma is a kóser bort), ezzel is kizárva az idegenek részvételét. A szombat hagyományosan a kiddussal (áldással) vette kezdetét, amelyet a család a később együtt elfogyasztott bor felett mondott/énekelt el, de a bor szabályozott fogyasztása minden fontos esemény (esküvő, barmicvó, temetés) során szerepet kapott és kap ma is a zsidó hagyományban. Nagy valószínűséggel a szigorú szabályok mögötti parancsokban az a mélyen gyökerező félelem játszott kulcsszerepet, miszerint szigorúan vallásos zsidók más vallásúakkal nem érintkezhettek. A közös borozás ugyanis meghittséggel tölti el a résztvevőket, közel hozza egymáshoz az embereket, férfiak és nők kapcsolatát is elmélyítheti, amely akár házassággal is végződhet.

A Bibliában Mózes IV. könyvében olvasható, hogy követői az ígéret földjén először egy szőlőfürtöt pillantottak meg - és az Ótestamentum majd' minden könyvében szó esik a szőlőről és a borról. Az Újszövetségben János evangéliumában Jézus szőlőtőhöz hasonlítja magát. A képzőművészeti alkotások sokaságának is témát adó Kánai menyegző csodája éppúgy a borhoz köthető, mint később a keresztény istentiszteletek eucharisztiája, amely a 4. századtól része a liturgiának. A 13. században Aquinói Szt. Tamás pontos útmutatást is adott arról, hogy az eucharisztia - amely persze sokkal inkább eredeztethető a pogánynak tekintett athéni áldozati szertartásokból, mint a zsidó hagyományból -, csakis borral végezhető, mert ez volt Krisztus akarata. Mint írja: ,,mert a szőlőnek bora leginkább megfelel e szentség hatásának, amely a lelki öröm, mert írva vagyon, hogy a bor örömmel tölti el az ember szívét."

Szőlőtermesztés világszerte
A különböző klimatikus viszonyokhoz rendkívül jól alkalmazkodó szőlőfajták természetesen nem csupán az ókori világ nagy folyam menti társadalmaiban (ókori egyiptomi falfestmények már professzionális szőlőfeldolgozásról tanúskodnak), de később a világ szinte minden táján elterjedtek, és igen jó szolgálatot tettek a széles néprétegek számára éppúgy, mint az arisztokrácia tagjainak. A híres francia és toszkán szőlőtermelő vidékek mellé felsorakoztak az északabbra fekvő országok mind nagyobb kiterjedésű termelésre alkalmas földjei, köztük a híres magyar borvidékek is. Bár a magyar szőlőtermelés nagy hagyománnyal rendelkezik, a híres tokaji szőlőfajták nemesítése valószínűleg IV. Béla király uralkodása alatt vette kezdetét, aki a mai Észak-Magyarországon messze túlnyúló területre hozatott olasz telepeseket, akik furmintot telepítettek a környékre, és muskotállyal, hárslevelűvel egyaránt foglalkoztak.

A ma is világhírű tokajiról maga az ínyencként is elhíresült Napkirály, XIV. Lajos mondta a hagyomány szerint, hogy az a borok királya, a királyok bora. Próbálkozott is több ország a hamisításával. Az egri bikavérről vagy a villányi karakteres vörösborokról és számos kiváló magyar fehér és vörös borról is fejezeteket lehetne írni!




A karakteresek sajtok, vékonyra szeletelt érlelt sonka is kitűnő kísérője a bornak

A bortermelés Európán kívül Észak- és Dél-Amerikában éppoly elterjedt, mint Ausztráliában vagy Ázsia számos országában. A legnagyobb kiterjedésű szőlőtermelő vidékek azonban ma is Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban és Törökországban találhatók.

A szőlő azonban nem csupán borként, de aszalt formájában: mazsolaként is régóta igen kedvelt csemege. A meleg éghajlatú vidékeken termő, mag nélküli szőlőfajtákból aszalással, szárítással nyert sokféle mazsola nedvességtartalmát 15-18 %-ra redukálják, miközben a gyümölcscukortartalma jelentősen koncentrálódik, és elérheti a 33-35 %-ot is. A színben, méretben egyaránt nagy változatosságot mutató mazsolákat számos nyelvben külön névvel is illetik.




A mazsolák is sokfélék lehetnek

Más kifejezést használnak a döntően Törökországból, Iránból származó nagy szemű, mézszínű ,,aranymazsolára", megint mást a kisebb szemű, kékesfekete, Görögországból eredeztethető fajtákra, valamint az egészen apró sötétbarna mazsolára. Mindegyikre jellemző azonban, hogy káliumban, magnéziumban, kalciumban és vasban, foszforban egyaránt gazdagok, és bővelkednek aminosavakban, B-vitaminokban - így a téli hónapok vitaminszegény táplálkozásában is igen jótékony a mértékletes mazsolafogyasztás, de vigyázat, energiatartalma sem kevés!

Egy-egy szelet mazsolás kuglóf, kalács vagy épp túrós batyu, pite évszaktól függetlenül nagyszerű reggelire vagy uzsonnára. A hagyományosan a hideg hónapokban készülő gyümölcskenyerek pedig elképzelhetetlenek akár többféle mazsola nélkül.

A friss csemegeszőlő azonban dióval, rokforttal vagy más kéksajttal és jókora markényi vegyes salátával előétel vagy könnyű ebéd, vacsora is lehet - kevés borecettel és szőlőmagolajjal locsolva maga a tökéletes őszi harapnivaló.




Többféle szőlőből, emmentáli típusú sajtból, dióból is készülhet őszi saláta

Fehér, rozé és feketeszőlőből gyümölcssaláta, -leves, -mártás egyaránt készülhet, de fehérborban párolva sültek mellé és kerülhetnek köretként zamatos szőlőszemek.

Nagyszerű desszert a szőlős rétes, ha készen vásárolt, jó minőségű réteslapot használunk, gyorsan elkészül.

Szőlős rétes
Hozzávalók 2 rúd réteshez:
1 csomag réteslap (6 lapos)
45-50 dkg mag nélküli fehér csemegeszőlő
8 dkg frissen darált dió vagy mogyoró
5 dkg porcukor
5 dkg olvasztott vaj
2 evőkanál vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: A szőlőfürtöket leszemezzük, a nagyobb szőlőszemeket hosszában félbevágjuk. A diót a cukorral elkeverjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy nagy tepsibe sütőpapírt helyezünk.
Nedves konyharuhára terítünk egy réteslapot, amelyet vékonyan megkenünk olvasztott vajjal, majd ezt még kétszer megismételjük. Az így kapott 3 réteg réteslapra szórjuk a diókeverék felét, majd a szőlő felét úgy, hogy a szélein 1-1 cm-t körben szabadon hagyunk. A konyharuha segítségével feltekerjük. Lapos fakanál vagy széles pengéjű kés segítségével átemeljük az előkészített tepsire. A maradék réteslappal és hozzávalóval ugyanígy járunk el.
A réteseket a maradék vajjal vékonyan megkenjük, 25-30 perc alatt aranyszínűre sütjük. Még melegen meghintjük vaníliás porcukorral. Langyosan tálaljuk.





Omlós tészta, tejszínes túrókrém sok szőlővel
Pohárkrémekben, túrótortákban is gyönyörűek a friss szőlőszemek, de vaníliakrémmel rétegezett piskótával is remek desszertek varázsolhatók belőlük.

A sötét szemű szőlőből készülhet lekvár vagy zselé is, de amíg tart a szezon, érdemes minél többet frissen fogyasztani, hisz B-vitaminok, C-, valamint K-vitamin is található benne, vasat, magnéziumot, kalciumot, foszfort, cinket is tartalmaz. Magas víz- és rosttartalma pedig igen jótékonyan hat az emésztésre.

HL

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: cukortartalommal, legkomplexebbnek, istentiszteletek, spanyolországban, franciaországban, szentségtörésnek, gyümölcskenyerek, szertartásokból, energiatartalma, legízletesebbek, változatosságot, professzionális, szőlőmagolajjal, szőlőtermesztés, valószínűséggel, táplálkozásában, elfogyaszthatta, feketeszőlőből, elterjedésének, gyümölcssaláta, vaníliakrémmel, szőlőfajtákból, pohárkrémekben, társadalmaiban, borgazdálkodás, olaszországban, termesztésének, törökországban, kutatómunkáját, termesztésével, vigasztalással, görögországból, magyarországon, képzőművészeti, eucharisztiája, vitaminszegény, legfontosabb gyümölcs, szőlő beszélni, emberiség egész, indákhoz hasonlóan, világon majd’, vékonyabb héjjal, szőlőből nyert, süteményeket gazdagító, szőlő magjából, salátákat ízesítő, civilizáció történetével, első bort, szőlő termesztése, első igazi, később mindenütt, úgynevezett kerti, Ugyan Kr, Római Birodalomban, Julius Ceasar, Bibliában Mózes IV, Újszövetségben János, Aquinói Szt,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Krisztinától  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szívem  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Miért kiabálunk amikor dühösek...  George Byron - Ahogy itt jár -...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Őrizkednünk kell...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Hiányzik  Facebookon kaptam  Akarat  Png ház  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Png kutya  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Esti kép  Tavaszi kép  Esti kép  Mi lenne ha  Rátalálsz  Leonardo da Vinci gondolata  Png virág  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Julian Brass gondolata  Szívem  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Éretlen vers  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Leonardo da Vinci gondolata  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png fotel  Soha ne kedvezz...  Nagyon különös  Bertolt Brecht -től idézet  Paul David Tripp Április 21  Akarat  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Esti kép  képre írva  Nagyi telefonál  A boldog családok mind hasonló...  Ágai Ágnes – Csendélet  Csak a fogyatkozás látható  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Szívem tiéd  Leonardo da Vinci gondolata  Zilahy Lajos gondolata  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Fehér virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Fehér virág 
Bejegyzés Címkék
legfontosabb gyümölcs, szőlő beszélni, emberiség egész, indákhoz hasonlóan, világon majd&#8217, vékonyabb héjjal, szőlőből nyert, süteményeket gazdagító, szőlő magjából, salátákat ízesítő, civilizáció történetével, első bort, szőlő termesztése, első igazi, később mindenütt, úgynevezett kerti, leginkább élvezetesnek, legkomplexebbnek &#8211, ligeti szőlő, bortermő szőlőt, nemesítések következtében, különböző éghajlati, betegségeknek mind, szinte áttetszően, mélyfeketéig &#8211, fürtök nagyságát, olaj mellett, ókori nagy, forralás nélküli, híres ókori, ókori Görögországban, szőlő elterjedésének, feldolgozás minden, antik világban, keresztény világban, görög mitológiában, rómaiban Bacchus, istenek világát, egyetlen olyan, bort bárki, ókori Athénban, színházi előadások, római bacchanáliák, kultusz titokban, széles néprétegek, köznép isteneként, tiltás idején, halál utáni, színházzal továbbra, korai kereszténység, zsidó hagyományban, közösségi élettel, ókori Izraelben, boráldozatot szentségtörésnek, előbbit csak, rabbi szigorú, kóser bort, idegenek részvételét, szombat hagyományosan, később együtt, szigorú szabályok, közös borozás, ígéret földjén, szőlőfürtöt pillantottak, képzőművészeti alkotások, borhoz köthető, keresztény istentiszteletek, eucharisztia &#8211, pogánynak tekintett, zsidó hagyományból, szőlőnek bora, lelki öröm, ember szívét, különböző klimatikus, ókori világ, világ szinte, arisztokrácia tagjainak, híres francia, északabbra fekvő, híres magyar, magyar szőlőtermelés, híres tokaji, hagyomány szerint, királyok bora, egri bikavérről, villányi karakteres, karakteresek sajtok, bortermelés Európán, legnagyobb kiterjedésű, szőlő azonban, meleg éghajlatú, 33-35 %-ot, döntően Törökországból, kisebb szemű, egészen apró, téli hónapok, mértékletes mazsolafogyasztás, hideg hónapokban, friss csemegeszőlő, tökéletes őszi, szőlős rétes, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4411
  • e Hét: 13914
  • e Hónap: 27819
  • e Év: 157526
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.