Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egy elfelejtett gyógynövény
  2013-10-09 22:25:38, szerda
 
   
  Egy elfelejtett gyógynövény
10 tény a kakukkfűről

Milyen gyógynövény jut eszébe, ha megfázás, nátha, influenza kínozza? A kamilla, a hársfa vagy a bodza? És hol van a sorból a kakukkfű?

Ismerjük meg a trónról méltatlanul letaszított gyógynövényt, melyet már évezredek óta alkalmazunk gyógyításra, fűszerezésre.

Végre egy hasznos növény, mely a kertben vagy a balkonládában is megterem, és könnyű begyűjteni, akár kirándulásaink alkalmával is! Ha azonban a bolti megoldások hívei vagyunk, a gyógynövényes szaküzletben is könnyen hozzáférhető. És hogy miért is olyan hangsúlyozzuk ezt? Mert sokoldalúsága miatt megkerülhetetlen, és igenis ott a helye házipatikánkban és fűszeres polcunkon: a kakukkfű ugyanis fertőtlenít, gátolja a baktériumok szaporodását, csökkenti a gyulladást és köptető hatása van, de grillezések alkalmával is a középpontba kerülhet. Összegyűjtöttünk 10 érdekességet róla, és ahhoz is van egy-két értékes tippünk, hogyan használjuk a háztartásban.


Jó tudni!
A hazai sziklagyepeken gyűjtött "mezei" kakukkfű fűszernek ugyan jó, de gyógynövényként nem válik be! Ezek ugyanis más hatóanyagokat tartalmaznak, mint mediterrán "testvérük", és kevésbé hatásosak. Keressük hát a "közönséges" kakukkfüvet!
1. A kakukkfüvet régóta ismerjük: Mózes dúsan termő kakukkfűvel találkozhatott a Hóreb-hegyén, és a mezopotámiai receptkönyvekben is felbukkan, sőt már Egyiptomban is előszeretettel alkalmazták a halottak mumifikálására.

2. A görögöknél a kecses eleganciát jelképezte, de a vitézség jele is volt: a harcba készülő férfiak ruhájára a nők kakukkfüvet hímeztek. Innen ered latin neve is (Thymus), mely a görög "Thymon" szóból származik (jelentése bátorság).

3. A rómaiak Vénusz növényének tekintették: az asszonyok illatosításra, arcpirosításra használták, míg a katonák erejük fokozódását várták a belőle készült fürdőtől. Gyógyítottak is vele: köhögéscsillapítóként, emésztésserkentőként és bélféregűzésre használták.

4. Európában a nagy pestisjárvány idején fertőtlenítőszerként használták, míg az első világháborúban a katonák sebeit kezelték vele.

5. A csecsemőmirigy a kakukkfű virágjához hasonlatos alakja miatt e növényről nyerte nevét (thymus).

6. Teaként érdemes kipróbálni hurutos megfázás, köhögés idején, ezt pedig a következőképpen készítjük el: egy teáskanálnyi füvet forrázzunk le 2 dl vízzel, és igyunk belőle naponta 2-3 csészével! Emellé párologtassuk az illóolajat is, egy-két cseppet mindössze!






7. Jellegzetes aromája, illata a kerti grillpartik nélkülözhetetlen fűszerévé teszi: míg kellemes zamatát érezzük étkezés közben, nem árt tudnunk, hogy a sütéskor keletkező rákkeltő vegyületeket is semlegesítjük vele. 8. Fűszerként illik a húsok, a gomba és a paradicsomos ételek mellé, ha pedig valamilyen mediterrán ételt készítünk, szinte biztos, hogy előkerül. A HáziPatika.com Egészségreceptjei közül ajánljuk a kakukkfüves zöldségtálat, a fűszerrel készült gombaragut és egy különleges kecskesajtos,húsos összeállítást is, melyek hozzávalói között szerepel a fűszernövény.

9. A kakukkfű több köhögéscsillapító gyógyszer alapanyaga, az orvostudomány pedig bőrgomba elleni ecsetelőszerként, bélféregűzőként is használja. A szépségiparban bőrpirosító kenőcsök, szájvizek, illatszerek alapanyagaként hasznosítják. Bőrgombásodás esetén készíthetünk belőle ecsetelőt házilag is: 2 evőkanálnyi gyógynövényt 100 ml gyógyszertárban vásárolt tiszta alkohollal leöntünk, jól zárt üvegben másnapig állni hagyjuk, szűrjük.

Figyelem!Terhes, szoptatós édesanyák, pajzsmirigy-elégtelenségben szenvedők nem használhatják a kakukkfüvet gyógyszermennyiségben!

10. A lakásban fellelhető penészfoltokat úgy is megszüntethetjük, ha egy kisebb méretű spriccelős üveget tömény kakukkfűolajjal, vagy kakukkfűolaj és alkohol elegyével töltünk meg, majd ezzel közelről permetezzük be a gombatelepeket. A felületet aztán tiszta ronggyal töröljük át! Fontos, hogy a művelet során gumikesztyűt és maszkot is viseljünk, mert a kakukkfűolaj fő komponense irritálhatja bőrünket és nyálkahártyánkat.

Forrás:www.hazipatika.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Címkék: nélkülözhetetlen, megszüntethetjük, receptkönyvekben, összegyűjtöttünk, megkerülhetetlen, ecsetelőszerként, nyálkahártyánkat, következőképpen, gyógynövényként, gyógyszertárban, házipatikánkban, bélféregűzőként, kakukkfűolajjal, elégtelenségben, mumifikálására, szépségiparban, világháborúban, sziklagyepeken, kirándulásaink, előszeretettel, penészfoltokat, bélféregűzésre, gombatelepeket, alapanyagaként, találkozhatott, csecsemőmirigy, arcpirosításra, pestisjárvány, párologtassuk, orvostudomány, hangsúlyozzuk, illatosításra, összeállítást, semlegesítjük, gyógynövényes, sokoldalúsága, elfelejtett gyógynövény, hársfa vagy, trónról méltatlanul, hasznos növény, kertben vagy, bolti megoldások, gyógynövényes szaküzletben, helye házipatikánkban, kakukkfű ugyanis, baktériumok szaporodását, középpontba kerülhet, hazai sziklagyepeken, kakukkfüvet régóta, mezopotámiai receptkönyvekben, halottak mumifikálására, kecses eleganciát,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Png telefon  Az igazi szeretetért rendszeri...  Egy bizonyos határt  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Erdőn  Bertolt Brecht -től idézet  Soha ne kedvezz...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Nem számIt  Nagyi telefonál  Varga János Veniam - Fontos sz...  Alázat  Png virág  Reggel van  Alázat  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png cica  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Png csokor  Nem méltó hozzád  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Png kutya  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Jó éjszakát  s immár én is felragyogva, ért...  Akarat  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Fekete István - Akác  Alázat  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  képre írva  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Adakozás  Erdőn  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Reggel van  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Egy lelki imádság  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Bertolt Brecht -től idézet  Rátalálsz  Png kutya  Idő  Alázat  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Egy hatékony szolga  A sors  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Ágai Ágnes – Csendélet  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
elfelejtett gyógynövény, hársfa vagy, trónról méltatlanul, hasznos növény, kertben vagy, bolti megoldások, gyógynövényes szaküzletben, helye házipatikánkban, kakukkfű ugyanis, baktériumok szaporodását, középpontba kerülhet, hazai sziklagyepeken, kakukkfüvet régóta, mezopotámiai receptkönyvekben, halottak mumifikálására, kecses eleganciát, vitézség jele, harcba készülő, rómaiak Vénusz, asszonyok illatosításra, katonák erejük, belőle készült, nagy pestisjárvány, első világháborúban, katonák sebeit, kakukkfű virágjához, következőképpen készítjük, teáskanálnyi füvet, kerti grillpartik, sütéskor keletkező, paradicsomos ételek, kakukkfüves zöldségtálat, fűszerrel készült, különleges kecskesajtos, kakukkfű több, orvostudomány pedig, szépségiparban bőrpirosító, lakásban fellelhető, kisebb méretű, felületet aztán, művelet során, nélkülözhetetlen, megszüntethetjük, receptkönyvekben, összegyűjtöttünk, megkerülhetetlen, ecsetelőszerként, nyálkahártyánkat, következőképpen, gyógynövényként, gyógyszertárban, házipatikánkban, bélféregűzőként, kakukkfűolajjal, elégtelenségben, mumifikálására, szépségiparban, világháborúban, sziklagyepeken, kirándulásaink, előszeretettel, penészfoltokat, bélféregűzésre, gombatelepeket, alapanyagaként, találkozhatott, csecsemőmirigy, arcpirosításra, pestisjárvány, párologtassuk, orvostudomány, hangsúlyozzuk, illatosításra, összeállítást, semlegesítjük, gyógynövényes, sokoldalúsága, balkonládában, bőrgombásodás, használhatják, hatóanyagokat, fűszerezésre, paradicsomos, gyógyítottak, háztartásban, zöldségtálat, szaküzletben, kakukkfűolaj, mezopotámiai, érdekességet, irritálhatja, szaporodását, tartalmaznak, teáskanálnyi, kecskesajtos, gumikesztyűt, vegyületeket, hozzáférhető, fűszernövény, készíthetünk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4156
  • e Hét: 13659
  • e Hónap: 27564
  • e Év: 157271
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.