Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A magyar konyha remekei két napba sűrítve
  2014-11-11 23:36:51, kedd
 
   
  A magyar konyha remekei két napba sűrítve

Éppen egy hete nagy vendégvárásban voltunk. A férjem rokonai érkeztek hozzánk látogatóba két napra. Igyekeztünk kitenni magunkért, én különösen konyhai és kényelmi szempontból.

A facebook-oldalon is megosztottam veletek a menü összeállításával kapcsolatos dilemmáimat, a sok hasznos hozzászólást ezúton is köszönöm! Végül persze szépen letisztult a tennivalók listája. Később mégis úgy alakult, hogy egész héten a maradékokat ettük, mert kissé túlbecsültem a szükséges mennyiséget.

Hétfőn reggelire kürtőskalácsot sütöttem. Mindig elámulok, hogy egy egyszerű kelt tésztából milyen sok, jellegében teljesen különböző sütemény készíthető. Ha meg akarunk lepni bárkit, szerintem a kürtőskalács kedves gesztus, még ha a sütőben is készült.






Kürtőskalács a sütőből

Hozzávalók 4 kalácshoz:
25-30 dkg liszt
1 csipet só
1,5 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 tojás
1,5 dl tej
1 dkg élesztő
5 dkg olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
kókusz, fahéj, vaníliás cukor, darált dió... :)

Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne fél evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Közben kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a sót és a cukrokat, közepébe fészket készítünk, beleütjük a tojást és a felfuttatott élesztőt, belereszeljük a citromhéjat. Mikor először sütöttem, elég volt a 25 dkg liszt, most viszont még 5 dkg-t hozzá kellett adnom, hogy szép sima legyen a tészta. Próbálgatni kell! Sima tésztává dagasztjuk, közben hozzáadunk 2,5 dkg olvasztott vajat is. Kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
A sütőt bekapcsoljuk a legmagasabb hőmérsékletre, grill fokozatra. A tésztát fél cm vékonyra nyújtjuk, ujjnyi széles csíkokra felvágjuk, majd az olvasztott vajjal bekent sütőhengerre tekerjük úgy, hogy pici hézag maradjon a sorok között. Majd néhányszor a munkalapon meghengergetjük, így eltűnnek a hézagok, és egyenletes lesz a borítás. Lekenjük a tésztát olvasztott vajjal és megszórjuk kristálycukorral.
A sütőrácsot a sütő középső sínjére helyezzük, ráfektetjük a kalácsot. Mikor már elkezd barnulni rajta a cukor, fordítunk egyet rajta. Ezt addig csináljuk, míg egyenletesen meg nem sül. Vigyázat, itt pillanatokról van szó! Még forrón dióba/kókuszba/fahéjba/vaníliába forgatjuk, picit várunk, hogy hűljön, majd egy kakaó mellett megesszük.

Sokáig gondolkodtam, hogy mégis milyen eszközt kreáljak az elkészítéshez, mert sajnos igazi sütőhengerem nincs. Aztán ahogy recepteket keresgéltem, láttam, hogy többen úgy oldják meg, hogy sörösdobozt vagy konyhai papírtörlő hengerét alufóliával bevonják, és arra tekerik a tésztát. Nosza, én is elkezdtem gyűjtögetni még a WC-papír gurigákat is (amikből kettőt egymás mellé illesztve kaptam egy hosszabb hengert és úgy bugyoláltam fóliába), és állíthatom, hogy tökéletesen működik! :)

Ebédre csirkehúsleves és marhapörkölt készült, desszertnek pedig almás túrótortát sütöttem. A levest úgy készítettem, mint szerintem bárki: 1 egész csirkét feltettem főni hideg vízben, amit persze megsóztam és szemes borssal ízesítettem. Mikor a hús félig puha volt, hozzáadtam 3 nagy sárgarépát, 2 petrezselyemgyökeret, 1 szem burgonyát, 1 kisebb zellert és 1 kisebb karalábét, 2 kisebb vöröshagymát és néhány gerezd fokhagymát, valamint egy nagy csokor petrezselymet. Közben ellenőriztem, hogy elég sós-e. Amikor puhára főtt, a leves egy részében tésztát főztem, majd leszűrtem a levét, hozzáadtam a tésztát, a zöldséget és a húst külön tálra szedtem, így kínáltam. Van viszont egy trükk, amit nem olyan régen tanultam: pár napig a hűtőben nyugodtan eláll a leves, ha nem keverjük bele a tésztát. Attól ugyanis - nem tudom, miért - hamar megsavanyodik.

A maradék leveshús és zöldség a hét további részében jó szolgálatot tett. Tepsibe halmoztam őket, megszórtam kakukkfűvel, és grill fokozaton kissé megpirítottam az egészet. Több napi ebéd született ezzel a trükkel!





Már a dobozban: szuper irodai ebéd az átsütött leveshús

A marhapörköltről sajnos nincs fotóm, de biztosan készítek még máskor is, akkor megadom majd a receptet.

Az almás túrótortáét viszont annál hamarabb megadom, mert isteni finom, könnyű sütemény, elkészíteni sem nehéz, csak egy jó nagy keverőtál kell hozzá, mert hatalmas adag! Persze így sem kell félni, hogy megmarad, de ha valaki szeretné, nyugodtan felezze-kétharmadolja a hozzávalók mennyiségét.





Az aranyló almatorta jól illik az őszi asztalra

Lisztmentes almás túrótorta

Hozzávalók:
8 dkg mazsola
75 dkg savanykás alma
1 citrom leve
5 tojás
12,5 dkg vaj
25 dkg porcukor
1 kg tehéntúró
1 csomag sütőpor
2,5 csomag (10 dkg) vaníliás pudingpor

Elkészítés: Az almát meghámozzuk, kis cikkekre vágjuk, meglocsoljuk a citrom levével, majd félretesszük.
A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk 3 tojás sárgáját és még 2 egész tojást, és alaposan kihabosítjuk. Hozzákeverjük az áttört túrót, a pudingporral elkevert sütőport, az almát és a megtisztított mazsolát is. 3 tojás fehérjéből kemény habot verünk, beleforgatjuk a túrómasszába és az egészet kivajazott kapcsos tortaformába (28 cm-es) simítjuk.
180 fokra előmelegített sütőben legalább 75 percig sütjük (az eredeti recept szerint), ellenőrizzük tűpróbával. Nekem több mint másfél óra alatt lett kész, a sütés vége felé a torta tetejét letakartam alufóliával.
A formában hagyjuk kihűlni, majd tortatálra csúsztatjuk, tetejét megszórjuk porcukorral és tálaljuk. Próbáljátok ki, nem fog csalódást okozni!

A keddi menetrendünk viszont az előre eltervezetthez képest alaposan megváltozott, ugyanis étteremben ebédeltünk, és indulás előtt is csak egy kis maradék tortát ettek a vendégek. Így hát a vasárnap elkészített szilvás gombócot is csak később ettük meg. A hagyományos, burgonyás tésztával készült gombóc nem a kedvencem, de nyáron felfedeztem magamnak ezt az osztrák változatot, és nagyon elnyerte a tetszésemet. Akkor sárgabarackkal készítettem, most a szilva volt szezonális. De szerintem szederrel vagy eperrel sem lehet rossz!





Rejtsünk a túrós tésztába nyáron barackot, ősszel szilvát!

Szilvásgombóc másképp

Hozzávalók kb. 15-18 gombóchoz:
6 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás
30 dkg túró
20 dkg liszt
9 darab szilva felezve, magozva
15-18 kávéskanál cukor
A tálaláshoz:
pirított zsemlemorzsa
fahéjas cukor
natúr joghurt

Elkészítés: A puha vajat alaposan kikeverjük a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a tojást, az áttört túrót és a lisztet. Összedolgozzuk a hozzávalókat formázható tésztává. Tiszta nejlonba csomagolva legalább fél óráig a hűtőben pihentetjük.
Majd lisztezett deszkán 5 cm átmérőjű rudat formálunk belőle, ebből pedig 1 cm vastag korongokat vágunk. A korongok közepére helyezünk 1-1 fél szem szilvát (vagy akár egészet is lehet), amelyek magházába tettünk 1 kockacukrot vagy 1 kávéskanálnyi cukrot, és gombócot formálunk. Ilyen állapotban akár mehetnek is a fagyasztóba, vagy bő, forrásban lévő sós vízben az újraforrástól számított 4-5 perc alatt főzzük meg. (Ha fagyasztottuk, akkor felengedés nélkül mehetnek a vízbe.)
Lecsepegtetjük a gombócokat, megforgatjuk a zsemlemorzsában, natúr joghurttal és fahéjas cukorral tálaljuk.

A kenyérlángost szintén keddre szántam, de végül csak csütörtök estére készült el. Ott csücsült a hűtőben rengeteg házi tejföl, kár lett volna veszni hagyni! Áthívtuk hát a barátainkat, és némi fröccs kíséretében szépen elmajszoltuk. Mondanom sem kell, hogy gyorsan fogyott!





Egyszerű és nagyszerű a kenyérlángos, már csak a sarka maradt a fotózásra

Kenyérlángos

Hozzávalók:
20 dkg főtt burgonya (1 öklömnyi krumpliból)
50 dkg finomliszt
2-3 kávéskanál só
2 dl víz (a krumpli főzővizéből)
2 dkg élesztő
1 kiskanál cukor
3 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
25 dkg sonka és/vagy kolozsvári szalonna
20 dkg füstölt kolbász
2-3 fej lilahagyma

Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk kb. 1 dl langyos, cukorral ízesített vízben. A krumplit összetörjük, elkeverjük a liszttel és a sóval. Hozzáadjuk a habos élesztőt, és még némi langyos víz hozzáadásával sima tésztává formázzuk. Duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, egy kiolajozott gáztepsibe szépen elegyengetjük. Még csupaszon 180 fokos hőlégkeveréses sütőben elősütjük, hogy egy kis kérget kapjon, ne ázzon majd el (10-15 perc). Ekkor megkenjük a zúzott fokhagymával ízesített tejföllel, megszórjuk a felszeletelt hagymával, szalonnával és kolbásszal, majd további kb. 25 perc alatt készre sütjük.

Sok minden más is készült a konyhában, de azokat majd egy másik alkalommal mesélem el. Hektikus napok következnek, így elképzelhető, hogy a jövő héten nem találkozunk. Viszont gyűjtöm majd a jobbnál jobb recepteket, és amint időm engedi, megosztom őket.

Mandula

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: összeállításával, kristálycukorral, zsemlemorzsában, meglangyosítjuk, marhapörköltről, meghengergetjük, hőlégkeveréses, kürtőskalácsot, lecsepegtetjük, csirkehúsleves, sárgabarackkal, vendégvárásban, belemorzsoljuk, eltervezetthez, összedolgozzuk, kétharmadolja, elkészítéshez, belereszeljük, fagyasztottuk, előmelegített, megtisztított, hozzáadásával, petrezselymet, kávéskanálnyi, beleforgatjuk, hőmérsékletre, pillanatokról, hozzákeverjük, szilvásgombóc, megpirítottam, megsavanyodik, újraforrástól, kenyérlángost, elegyengetjük, túlbecsültem, egyenletesen, magyar konyha, hete nagy, férjem rokonai, menü összeállításával, tennivalók listája, maradékokat ettük, szükséges mennyiséget, egyszerű kelt, kürtőskalács kedves, tejet meglangyosítjuk, felfuttatott élesztőt, sütőt bekapcsoljuk, legmagasabb hőmérsékletre, olvasztott vajjal, sorok között, munkalapon meghengergetjük,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kellemes délutánt kívánok  képre írva  Png csokor  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fehér virág  Png férfi  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Albert Einsteinről  Sose bánj semmit  Png virág  Facebookon kaptam Annuska bar...  Jó éjszakát  Adakozás  Hogy lehet megtartani  A másik dolog,  Akik bántanak téged  Régi emberek, akikre máig büsz...  Reménység és erő Krisztustól e...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Lóhere  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Nem számIt  Szép estét kedves látogatóimna...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Szép estét kedves látogatóimna...  Ágai Ágnes – Csendélet  Fehér virág  Szép estét  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Paul David Tripp Április 21  Egy lelki imádság  Szép álmokat!  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Akarat  Paul David Tripp Április 20  Png virág  Png fotel  Zilahy Lajos gondolata  Kerüld el az evangélium örömén...  A televizió nem a kultúrát kép...  Irgalom és ítélet  Nevem  Nevem  Hazára minden embernek szükség...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  Hiányzik  Facebookon kaptam  Elköszönt  Akik bántanak téged  Az igazi szeretetért rendszeri...  Akarat  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  A jó emberek mindig szépek mar...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Őrizkednünk kell...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Paul David Tripp Április 19  Albert Einsteinről  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód... 
Bejegyzés Címkék
magyar konyha, hete nagy, férjem rokonai, menü összeállításával, tennivalók listája, maradékokat ettük, szükséges mennyiséget, egyszerű kelt, kürtőskalács kedves, tejet meglangyosítjuk, felfuttatott élesztőt, sütőt bekapcsoljuk, legmagasabb hőmérsékletre, olvasztott vajjal, sorok között, munkalapon meghengergetjük, tésztát olvasztott, sütő középső, kakaó mellett, hosszabb hengert, nagy csokor, részében tésztát, húst külön, hűtőben nyugodtan, maradék leveshús, átsütött leveshús, marhapörköltről sajnos, almás túrótortáét, hozzávalók mennyiségét, aranyló almatorta, őszi asztalra, almát meghámozzuk, citrom levével, vajat habosra, áttört túrót, pudingporral elkevert, megtisztított mazsolát, egészet kivajazott, eredeti recept, sütés vége, torta tetejét, formában hagyjuk, keddi menetrendünk, előre eltervezetthez, vasárnap elkészített, osztrák változatot, szilva volt, túrós tésztába, puha vajat, vaníliás cukorral, hozzávalókat formázható, hűtőben pihentetjük, korongok közepére, újraforrástól számított, kenyérlángost szintén, hűtőben rengeteg, sarka maradt, krumpli főzővizéből, élesztőt felfuttatjuk, krumplit összetörjük, habos élesztőt, kiolajozott gáztepsibe, zúzott fokhagymával, felszeletelt hagymával, másik alkalommal, jövő héten, jobbnál jobb, összeállításával, kristálycukorral, zsemlemorzsában, meglangyosítjuk, marhapörköltről, meghengergetjük, hőlégkeveréses, kürtőskalácsot, lecsepegtetjük, csirkehúsleves, sárgabarackkal, vendégvárásban, belemorzsoljuk, eltervezetthez, összedolgozzuk, kétharmadolja, elkészítéshez, belereszeljük, fagyasztottuk, előmelegített, megtisztított, hozzáadásával, petrezselymet, kávéskanálnyi, beleforgatjuk, hőmérsékletre, pillanatokról, hozzákeverjük, szilvásgombóc, megpirítottam, megsavanyodik, újraforrástól, kenyérlángost, elegyengetjük, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4411
  • e Hét: 13914
  • e Hónap: 27819
  • e Év: 157526
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.