|
2015-04-11 23:14:17, szombat
|
|
|
|
|
|
Hova tűnt a rácponty?
Valamikor régen, még a hatvanas években a Matróz csárdában legendásan jól csinálták. A Szabadság híd lábánál az alsó rakparton a Közgazdasági (akkor még Marx Károly nevét viselő) Egyetem alatt volt a csárda, elsősorban diákok és kamionosok látogatták.
Olcsón nagy adag halakat lehetett enni, ráadásul rendkívül finomakat. Az első gebinesek között volt, nagyon elütött az akkor még uniformizált pesti vendéglőktől. Még egy helyen volt pompás rácponty: a Mátyás Pincében, de az már akkor is közönséges halandók számára megfizethetetlen volt.
Ma elég ritkán látni az étlapon, nem tudom, miért. Nagyon finom, és nem túl bonyolult elkészíteni. Vagy mégis?
Rácosan nem csak halat készíthetünk, hanem húst is
Régebbi receptek szerint (amelyek általában a pontyfilézés technikájának leírásával kezdődnek) általában a karikára vágott krumplira tesszük a szalonnával beírdalt halat, rá hagymát, paradicsomot, paprikát, így megsütjük, a vége felé még tejföl jön rá. Néha én is próbálkoztam, nem lett rossz, de valahogy nem volt az igazi. A hal kicsit nyers maradt, vagy nem járta át rendesen a paprika-paradicsom íze.
Újabban inkább szabálytalanul csinálom (azért remélem, nem jön a rendőr értem), de szerintem egyszerűbb és főleg biztosabb és sikeresebb.
Tehát: először is kis olaj-vaj keverékben nagyjából megsütöm a kicsit belisztezett halat. Készen vett filét, a filézés tudományát sajnos máig nem sikerült elsajátítanom. Nem is kell feltétlenül ponty legyen, lehet más hal is, akár tengerből is jöhet. A krumplit héjában megfőzöm, meghámozom, karikára vágom, ez jön az aljára, rá a hal. Irdalva nem lesz, nem is lehet a már megsütött halat, örülök, ha törés nélkül kiveszem az egyes darabokat. Egyszerűen betekerem szalonnával a halakat. Ezután nem hagyma, paprika és paradicsom jön rá, hanem mindez együtt, összefőzve - vagyis egy finom, ízes lecsó, ami a halsütés után ugyanabban serpenyőben készül. Sok tejföl a rétegek közé, és már mehet is a sütőbe. Mérsékelt tűzön jó félórát rotyog, és kész is. A krumpli megitta a rá csöpögő finom levet, az egész homogén, mégis érezni, hogy hal van benne.
Sokat kell belőle csinálni, úgyis elfogy !
Mozzarella
Forrás: Mindmegette.hu -- Mozzarella morfondírozásai |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-halas |
|
Címkék: megfizethetetlen, morfondírozásai, szabálytalanul, technikájának, elsajátítanom, közgazdasági, paradicsomot, uniformizált, belisztezett, vendéglőktől, próbálkoztam, készíthetünk, pontyfilézés, serpenyőben, elkészíteni, mindmegette, feltétlenül, szalonnával, meghámozom, elsősorban, sikeresebb, keverékben, legendásan, kamionosok, mozzarella, tudományát, látogatták, egyszerűen, egyszerűbb, paradicsom, összefőzve, leírásával, ugyanabban, közönséges, általában, nagyjából, hatvanas években, alsó rakparton, első gebinesek, helyen volt, pontyfilézés technikájának, karikára vágott, szalonnával beírdalt, vége felé, rendőr értem, kicsit belisztezett, filézés tudományát, krumplit héjában, egyes darabokat, halsütés után, rétegek közé, krumpli megitta, Marx Károly, Mátyás Pincében,
|
|
|
|
hatvanas években, alsó rakparton, első gebinesek, helyen volt, pontyfilézés technikájának, karikára vágott, szalonnával beírdalt, vége felé, rendőr értem, kicsit belisztezett, filézés tudományát, krumplit héjában, egyes darabokat, halsütés után, rétegek közé, krumpli megitta, egész homogén, megfizethetetlen, morfondírozásai, szabálytalanul, technikájának, elsajátítanom, közgazdasági, paradicsomot, uniformizált, belisztezett, vendéglőktől, próbálkoztam, készíthetünk, pontyfilézés, serpenyőben, elkészíteni, mindmegette, feltétlenül, szalonnával, meghámozom, elsősorban, sikeresebb, keverékben, legendásan, kamionosok, mozzarella, tudományát, látogatták, egyszerűen, egyszerűbb, paradicsom, összefőzve, leírásával, ugyanabban, közönséges, általában, nagyjából, gebinesek, kezdődnek, bonyolult, krumplira, biztosabb, szerintem, rendkívül, megsütjük, finomakat, darabokat, csárdában, mérsékelt, csinálták, rakparton, tengerből, megsütött, valamikor, szabadság, betekerem, halsütés, rendesen, ráadásul, paprikát, beírdalt, csinálni, rácponty, receptek, hatvanas, pincében, karikára, halandók, valahogy, lehetett, kiveszem, krumplit, megfőzöm, sikerült, megsütöm, csinálom, homogén, csöpögő, filézés, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 3173
- e Hét: 12676
- e Hónap: 26581
- e Év: 156288
|
|
|