Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Pita, a lapos kenyerek alfája és omegája
  2015-08-14 23:11:11, péntek
 
   
  Pita, a lapos kenyerek alfája és omegája

A Földközi tenger térségének kedvelt lapos kenyere, a pita igazi életmentő. Ez az ősi kenyérféle a modern életvitelünkhöz is szervesen hozzátartozik, hiszen kevés munkával gyorsan elkészíthető, kínálhatjuk kenyérként köretnek, tölthetjük, feltétekkel megpakolva összesüthetjük, vagy akár szendvicset is készíthetünk belőle.

A pita az első kenyerek és az első receptek egyike. A vízzel elkevert lisztből sütött lepény egymástól függetlenül a világ különböző pontján, sokféle néven, de hasonló alakban született meg. A tűztől meleg kövön vagy a cserépedény, esetleg a kályha - mint az indiai tandoor - belső falán sütött friss kenyér még manapság is sok nép konyháján megtalálható.

Ami a görögöknél a pita, az Indiában a naan vagy a chapati, de ide sorolható többek között a taljánok pizzája, a kolumbiai arepas, a perzsa lavash, a norvég lefse, a mexikói tortilla vagy barbari, vagy épp az etióp injera.





A tortilla is pita-rokon: többféle módon tölthetjük

Ezek a lapos kenyerek nem csak köretként szolgáltak, hanem feltekerve vagy félbehajtva szendvicseket készítettek belőlük, illetve evőeszközéül szolgáltak a szaftosabb fogásoknak. Tipikus példa az indiai naan, amivel könnyedén felkanalazható bármilyen curry.

A kenyerek sokfélesége a különböző tájegységekre jellemző gabonák és egyéb alapanyagokon túl a technológián is múlt. Míg sok helyütt - például Mezopotámiában - csak vízzel kikevert őrleményből készült a kenyér, addig az élesztővel kísérletező és azt gyakorta használó egyiptomiak már ezzel az anyaggal együtt készítették a kenyeret. Az így kapott tészta a hő hatására felpuffadt, és a kihűlt kenyér belsejében tölthető zseb keletkezett.





Az indiai chapati is a lapos kenyerek családjába tartozik

A kenyerekhez leggyakrabban használt alapanyag a búza, de készíthető rozs-, rizs- vagy kukoricalisztből, illetve teljes kiőrlésű lisztekkel kevert változataikból. A lapos kenyerek ezen kívül különféle fűszerekkel is ízesíthetőek, s a tésztába süthető alapanyagok száma szinte végtelen.

A lepénykenyerek közvetlenül fogyasztás előtt is ízesíthetőek, ugyanis ilyenkor gyakorta előfordul, hogy a kenyeret kis zsiradékon megpirítják, átmelegítik őket, esetleg a tésztába tett töltelékkel ilyenkor sütik össze, mint az olasz szendvicskenyér, a piadina esetében. Esetleg a fokhagymás ghível, azaz tisztított vajjal megkent indiai naan esetéből kiindulva a fűszeres zsiradékkal meg is locsolhatjuk, kenhetjük a kisült lepényeket.





Az olasz piedina is készülhet pitával

A sokféle lapos kenyér közül talán az egyik legismertebb a közel-keleti és a Földközi-tenger térségébe tartozó konyhák lapos kenyere, a pita, más néven khubz vagy taboon. Az arab térséghez tartozó khubz eredete az Indus vidéki tandoor kemencében sült kenyerekig vezethető vissza, ami a mai napig jól felismerhető, hiszen az arab kenyeret sok esetben ma is tanduurban, egy indiai eredetű kemence belső falán sütik.

A pita (πίτα) név eredete visszanyúlik egészen az ókori Görögországig, jelentését tekintve jól jellemzi a ma ismert kenyeret, ugyanis a pita lapos, vékony réteget jelent. Az évezredes múlttal rendelkező kenyérféle a 21. században is megállja a helyét, és megannyi módon felhasználhatjuk. A pitát általában a különféle húsételek mellé kínálják, illetve a húst és a hozzá tartozó szószokat, köreteket a pitába tekerik, vagy abba töltve kínálják.





A pita-tekercsek, azaz a wrapok, egyre népszerűbbek

A pita segítségével - a különböző nemzetek lapos kenyérre hangolt receptjeiből merítve - könnyedén készíthetünk előételeket, főételeket vagy változatos szendvicseket, sőt a pitát is elkészíthetjük mi magunk.

A lepénykenyér elkészítéséhez semmi másra nincs szükség, csak lisztre, némi élesztőre és vízre. A rugalmas, kör alakúra nyújtott tésztát pedig kisüthetjük a sütőben, vagy akár egy száraz serpenyő vagy palacsintasütő is megteszi. Ez utóbbiak használatakor arra ügyeljünk, hogy a tészta belsejében képződő forró gőz könnyedén utat talál a tésztán lévő repedéseken keresztül, és akár égési sérüléseket is okozhat. Ha különféle őrleményeket, extra alapanyagokat is adunk a tésztához, arra figyeljünk, hogy ezek az adalékok könnyedén megéghetnek, amíg a kenyér sül.

Ha nincs kedvünk pitát készíteni, akkor szinte bármelyik nagyobb élelmiszerboltban hozzájuthatunk, sőt az albán, görög, török vagy keleti pékségekben is vehetünk belőle. A pita mérete általában a 10 centiméteres átmérőtől kezdve nagyjából a 25 centis átmérősig terjed.





Készíthetünk szendvicset is a pitából, akár sonkával, sajttal töltve

A friss pitával ellentétben a bolti, előre megsütött pitát fogyasztás előtt érdemes átmelegíteni, amire nagyon jó módszer, ha kis olívaolajon lepirítjuk a kenyeret. Az olívaolajba tehetünk egy kis zöldfűszert is, a görögös vacsora mellé dukál az oregánó vagy a bazsalikom, de a kakukkfüvet vagy egy kevés indiai fűszerkeveréket is kipróbálhatunk.

A kenyeret nem csak köretként kínálhatjuk, hanem két pita közé tehetünk felvágottat, sajtot, majd száraz serpenyőben összesüthetjük. Az így kapott szendvicset - a pita méretétől függően - vághatjuk 2-4-8 darabba is. Ez a fajta szendvics nem csak melegen, de hidegen is nagyon finom. Önmagában, különféle szószokkal vagy saláta mellé is kínálhatjuk.

Tipikus közel-keleti menü a pitával tálalt hummusz vagy padlizsánkrém, azaz a baba ghanoush. Ezeknél az ételeknél az étkezés folyamán a pita nem csak köretként, hanem evőeszközként is szolgál. Természetesen ezek az egyedi ízvilággal bíró szószok a különféle töltött pitákban is szerepet kaphatnak.





A megpirított pita mártogatókhoz, krémekhez, így a hummuszhoz is ideális

A zsebesre sütött pitát természetesen érdemes megtölteni. A töltésnél ügyeljünk arra, hogy a tészta csak bizonyos súlyt képes megtartani, ha túltöltjük, repedni fog, és a tartalma kiömlik. Szintén óvatosan kell bánni a folyékony összetevőkkel, a szószokkal és a nedves zöldségekkel, mert ezek is könnyen feláztathatják a tésztát, és a batyu menthetetlenül kiszakad. Jobb és biztosabb módszer, ha a zsebbe szánt falatokat a vékony, nagyobb típusú pitára helyezzük, és feltekerjük azt, majd legalább az egyik végét alufóliába fogjuk.

Ezekben a tekert vagy töltött pitákba nagyon jól mutatnak a falatnyi pirított húsok, a különféle saláták, de sajtokkal, grillezett zöldségekkel is megtölthetjük őket. Klasszikus változatnak számít a görög gyros, ahol a lesütött sertés-, csirke- vagy bárányhús mellé salátát, némi tzatzikit és sok esetben sült krumplit is csomagolnak, de ezekben a tekercsekben szinte bármilyen ételt újra alkothatunk szendvics vagy wrap formájában. Azoknál a szendvicseknél, ahol nem a zsebet használjuk ki, ott érdemes nagyobb, vékonyabbra nyújtott pitát venni, mert azt sokkal könnyebb feltekerni is, másrészt finomabb, ha a szendvicsben csak vékony rétegekben van jelen a kenyér.

A megmaradt raguk is tökéletes helyre lelnek benne, de ha valami egyszerűbbre vágyunk, akkor csupán néhány szelet felvágottat és sajtot is fel lehet tekerni. Igazi olasz hangulatot teremthetünk, ha prosciuttót és mozzarellát halmozunk a pitába, amihez dukál egy kis maroknyi rukkola is, esetleg néhány szelet parmezán. Az eredmény garantáltan egyedi szendvics. Ezekből a tekert pitákból kétujjnyi szeleteket is vághatunk, s ha fogpiszkálóval rögzítjük, akkor már készen is vannak a gusztusos előételnek szánt falatkáink.





Pizza-alapnak is használhatjuk a pitát

A pitát rokona, a pizza helyett is használhatjuk. A kisebb korongokon egyedi ízvilágokat teremthetünk, minden családtagnak megalkothatjuk a maga kedvenc kis pizzáját. A pitapizza készítés a gyerekek számára is jó móka, és közösen hamar elkészül az ebéd vagy a vacsora.

Pita

Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
20 dkg rétesliszt
2,5 dkg élesztő
3 dl langyos víz
2 csipet cukor
2 csipetnyi só
2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: Az élesztőt egy kis tálban elmorzsolom, hozzáadom a cukrot, és addig morzsolom tovább, amíg az élesztő megfolyósodik. Ekkor a langyos vízhez öntöm. A szobahőmérsékletű liszthez hozzáadom a sót és az élesztős vizet, majd kézzel vagy a robotgép tészta karjával addig gyúrom, amíg sima felületű, rugalmas tésztát nem kapok. Ekkor nagyobb tálba fektetem, konyharuhával letakarom, és hagyom, hogy a duplájára keljen.
A megkelt tésztát vékonyan lisztezett deszkán átgyúrom, majd 8-10 gombócra szedem. A gombócokat szintén átgyúrom, majd konyharuhával letakarom, és legalább 10 percet hagyom pihenni. Ezután korongokká nyújtom a gombócokat, újra takarom, és még fél órát pihentetem a tésztát.
Végezetül sütőpapíros tepsire teszem a korongokat, és 200 fokos sütőben 5-6 perc alatt megsütöm. Sütő helyett száraz serpenyőben is készíthetjük a pitát. Ilyenkor egy tiszta konyharuhával érdemes a serpenyőbe lenyomni, hogy jobban átsüljön.

Házi naan

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
7 g szárított élesztő
1 teáskanál só
3-4 evőkanál tejföl
nagyon kevés langyos víz

Elkészítés: Az alapanyagokat összedolgozom, majd egy konyharuhával fedett tálban kicsit hagyom kelni. Ezután egyforma gombócokra szedem, és finoman lisztes deszkán vékony lapokat nyújtok belőle. Forró, száraz serpenyőben sütöm úgy, hogy egy tiszta konyharuhával le-lenyomkondom a serpenyő fenekére, és ügyelek rá, hogy ne égjen meg.





Az indiai naant töltik is, ízesítik is

WM
Forrás: Mindmegette.hu -- Gabona és pékáru
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: felhasználhatjuk, kukoricalisztből, szendvicskenyér, fűszerkeveréket, életvitelünkhöz, összesüthetjük, hozzájuthatunk, menthetetlenül, feláztathatják, elkészítéséhez, mezopotámiában, felkanalazható, változataikból, lepénykenyerek, szendvicseknél, elkészíthetjük, palacsintasütő, kipróbálhatunk, fogpiszkálóval, megalkothatjuk, szendvicseket, görögországig, konyharuhával, alapanyagokat, használatakor, megfolyósodik, összedolgozom, tájegységekre, alapanyagokon, leggyakrabban, természetesen, evőeszközként, összetevőkkel, megtölthetjük, hozzátartozik, padlizsánkrém, lapos kenyerek, pita igazi, modern életvitelünkhöz, első kenyerek, első receptek, vízzel elkevert, világ különböző, tűztől meleg, kályha –, indiai tandoor, naan vagy, taljánok pizzája, kolumbiai arepas, perzsa lavash, norvég lefse, mexikói tortilla,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Hogy lehet megtartani  Elköszönt  Facebookon kaptam Annuska bar...  Alázat  Kellemes délutánt kívánok  Bounty krémes  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Alázat  Facebookon kaptam  Esti kép  Kaffka_Margit  Gyökössy Endre - Virágok virág...  képre írva  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png telefon  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Hiányzik  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Sokan azt tartják  Ágai Ágnes – Csendélet  Hiányzik  Szép napot kívánok  Fehér virág  Bounty krémes  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Hiányzik  Facebookon kaptam  Nevem  Adakozás  Tavaszi kép  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Nem számIt  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png fotel  Még csak most kezdődik a nap  Fehér virág  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Elköszönt  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Nem tudhatod  Png cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Nagyon különös  Mindig jusson idő nevetni  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Fekete-erdő desszert  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Adakozás  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Fehér virág  Garai Gábor - Takarítás  Csak a fogyatkozás látható  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Mai harmónia kártyám 
Bejegyzés Címkék
lapos kenyerek, pita igazi, modern életvitelünkhöz, első kenyerek, első receptek, vízzel elkevert, világ különböző, tűztől meleg, kályha &#8211, indiai tandoor, naan vagy, taljánok pizzája, kolumbiai arepas, perzsa lavash, norvég lefse, mexikói tortilla, etióp injera, szaftosabb fogásoknak, indiai naan, kenyerek sokfélesége, különböző tájegységekre, élesztővel kísérletező, anyaggal együtt, kihűlt kenyér, indiai chapati, kenyerekhez leggyakrabban, tésztába süthető, lepénykenyerek közvetlenül, tésztába tett, olasz szendvicskenyér, piadina esetében, fokhagymás ghível, fűszeres zsiradékkal, kisült lepényeket, olasz piedina, sokféle lapos, egyik legismertebb, arab térséghez, arab kenyeret, indiai eredetű, ókori Görögországig, pita lapos, évezredes múlttal, pitát általában, különféle húsételek, hozzá tartozó, pitába tekerik, pita segítségével, különböző nemzetek, lepénykenyér elkészítéséhez, száraz serpenyő, tészta belsejében, tésztán lévő, adalékok könnyedén, pita mérete, friss pitával, olívaolajba tehetünk, görögös vacsora, oregánó vagy, kakukkfüvet vagy, kevés indiai, pita méretétől, fajta szendvics, pitával tálalt, baba ghanoush, étkezés folyamán, egyedi ízvilággal, különféle töltött, megpirított pita, zsebesre sütött, töltésnél ügyeljünk, tészta csak, tartalma kiömlik, folyékony összetevőkkel, nedves zöldségekkel, batyu menthetetlenül, zsebbe szánt, egyik végét, tekert vagy, falatnyi pirított, különféle saláták, görög gyros, lesütött sertés-, tekercsekben szinte, zsebet használjuk, szendvicsben csak, megmaradt raguk, eredmény garantáltan, tekert pitákból, gusztusos előételnek, pitát rokona, pizza helyett, kisebb korongokon, maga kedvenc, pitapizza készítés, gyerekek számára, ebéd vagy, élesztő megfolyósodik, langyos vízhez, szobahőmérsékletű liszthez, élesztős vizet, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1372
  • e Hét: 10875
  • e Hónap: 24780
  • e Év: 154487
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.