Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ezért kezdj el meditálni, ha eddig még nem tetted!
  2016-01-19 22:15:54, kedd
 
  Ezért kezdj el meditálni, ha eddig még nem tetted! - nem csak stressz csökkentő, de az agyat is megváltoztatja

Sara Lazar, a Massachusettsi Általános Kórház és a Harvard neurológus professzora az elsők között volt, akik a meditáció és tudatosítás eddig tudományosan fel nem tárt mechanizmusait tanulmányozták, az agy digitális leképezésével. Amit felfedezett, az teljességgel meglepte - éspedig az, hogy a meditáció gyakorlatilag képes megváltoztatni az agyat.





Fotó: Flickr.com

Az alábbi interjúban erről számol be:

K: Mi sarkallta arra, hogy a meditációt, tudatosítást és ezeknek az agyra gyakorolt hatásait tanulmányozni kezdje?
Lazar: Egyik barátnőmmel a bostoni maratonra edzettünk. A futás során megsérültem, és a gyógytornászom azt javasolta, hogy hagyjam abba a futást és csak nyújtó gyakorlatokat végezzek. Így fizioterápiaként elkezdtem jógázni. Kezdtem rájönni, hogy nagyon hatásos és szemmel láthatóan használ, ezért kíváncsivá tett és meg akartam érteni a hatásmechanizmusát.

A jógaoktatóm olyanokat mondott, hogy a jóga növeli az együttérzést és kinyitja a szíved. Gondoltam magamban, hogy igen, igen, persze, de én csak a tornagyakorlatok miatt vagyok itt. De észrevettem, hogy nyugodtabb lettem.
Jobban megálltam a helyem a stresszes helyzetekben. Sokkal együttérzőbb lettem és a dolgokat mások szemszögéből is képes voltam meglátni. Azt gondoltam, hogy ez csupán placebo hatás. Elkezdtem magyarázat után kutakodni a szakirodalomban, és azt találtam, hogy a meditációt összefüggésbe hozták a stressz, depresszió, nyugtalanság, fájdalom és álmatlanság csökkenésével, valamint az életminőség javulásával is.

Abban az időben a molekuláris biológia témakörében készültem a doktorátusra. Ekkor úgy döntöttem, hogy a bacilusok helyett inkább a meditációt tanulmányoznám, és végül ez a tanulmány lett a posztdoktorátusi dolgozatom.

K: Hogyan zajlott a kutatómunka?
Lazar: Az első tanulmány egy olyan csoportot hasonlított össze egy kontrollcsoporttal, amelynek a résztvevői már több ideje meditáltak. Azt tapasztaltuk, hogy a régóta meditálók agykérgének inszuláris és szenzoriális régióiban nagyobb kiterjedésű szürkeállomány volt. Amikor öntudatosabb vagy, sokkal jobban figyelsz a légzésedre, a hangokra és a jelen pillanat megélésére, a kognitív funkció pedig nem annyira aktív. Az érzékek ilyenkor kiélezettebbek.

A frontális lebeny szintjén is nagyobb mennyiségű szürkeállományt találtunk - ez a régió felel a funkcionális memóriáért és a döntéshozatalért.

Sok tanulmány bizonyította már, hogy a kor előrehaladtával az agykéreg mérete csökken - nehezebben veszel észre dolgokat és a memória is gyengébb. De ebben a lebenyben az 50 éves meditáló résztvevőknél ugyanannyi szürkeállomány volt, mint a 25 évesekében.

Ekkor merült fel az a kérdés, hogy akik a többieknél több szürkeállománnyal rendelkeztek, már a meditáció elkezdése előtt is ennyivel rendelkeztek-e vagy sem. Így elkezdtünk egy második vizsgálatot.

Két csoportba osztottuk a résztvevőket: azokra, akik már nem meditáltak, és azokra, akik egy nyolc hetes stressz csökkentő meditációs tréningen vettek részt.

K: Mi lett az eredmény?
Lazar: A két csoportnál az agy öt zónájában véltünk felfedezni méretbeli különbségeket a nyolc hét után. A meditáló csoportnál a következő négy területen tapasztaltunk növekedést:

Legszembetűnőbb különbség a limbikus rendszer felépítésében részt vevő hátulsó övtekervény (gyrus cinguli posterior) szintjén volt, azon a részen, ami az elme álomállapotáért és az identitástudatért felel;
A bal hippokampusznál, amely a tanulási folyamatokban játszik szerepet, a kognitív képesség és érzelmi irányítás központja;
A halánték- és falcsonti lebenyek találkozásánál, amely a véleményformálásért, együttérzésért és empátiáért felel;
Az agytörzsi híd szintjén, amely számos szabályzó, ingerületátvivő anyag termelődésének a helye.
Egy helyen pedig látható térfogatcsökkenést tapasztaltunk a meditáló csoport körében, ez pedig az amigdala, amely az agy ,,üss vagy fuss" reakcióját váltja ki, felelős a szorongási-, félelmi- és általános stressz reakciókért. Ez a csökkenés pedig magától értetődően maga után vonta a stressz csökkenését is.

K: Mennyi ideig kell valakinek meditálnia, hogy változások álljanak be az agy szintjén?
Lazar: A mi adataink szerint az agy ezen változásai mindössze nyolc hét után tapasztalhatóak. A stressz csökkentő meditációs programunkban résztvevők heti egy ülésen vettek részt. Itt kaptak egy hangfelvételt és azt az utasítást, hogy gyakorolják napi negyven percig. Ez volt minden.

K: Tehát napi 40 perc?
Lazar: Nos, őszintén szólva ez a dolog lényegesen változó volt a tanulmány során. Egyesek minden nap 40 percig gyakorolták, mások kevesebbet. Voltak, akik hetente csak párszor meditáltak.

A mi tanulmányunkban a napi 27 perc volt az átlag, vagyis durván egy fél óra. Nincs kellő mennyiségű információ arra vonatkozóan, hogy pontosan hány perc gyakorlásra van szüksége valakinek a hatás eléréséért.
Egyes jógaoktatók és jógázók - tudományos bizonyítékok híján ugyan - azt állítják, hogy már napi 10 perc is elegendő a jó hatás eléréséért. Ezt persze még tesztelnünk kell.

Egy olyan tanulmány elvégzésére készülünk, amelytől azt reméljük, hogy funkcionális magyarázatot fog majd adni ezekre a változásokra. Más kutatók eredményei azt mutatják, hogy a meditáció hozzájárulhat a figyelemképesség növeléséhez és az érzelmeket irányító képességekhez. De legtöbbjük olyan tanulmány volt, amely nem vonta be az idegi képalkotó eljárásokat. Úgyhogy most a viselkedési felméréseket kombinálni fogjuk a neuroimagisztika módszereivel.

K: A tudományos bizonyítékokat figyelembe véve, mire ösztönözné az olvasókat?
Lazar: A meditációs gyakorlatok ugyanolyanok, mint más gyakorlatok. Ez az elme tornája. Ugyanúgy, ahogy a fizikai gyakorlatok erősítik egészségünket, segítenek jobban kezelni a stresszt és előre kitolják az élettartamot, úgy a meditáció is hasonló hatásokkal bír.

De ugyanúgy, mint a fizikai gyakorlatok, ez sem képes mindent meggyógyítani. Csupán jótékonyan kiegészíti az adott terápiát, önmagában nem alkalmazható betegségek gyógyítására. Számos betegség kapcsán vizsgálták már hatását, az eredmények pedig számottevően változók: egyes tüneteket befolyásolhatnak, másokra pedig semmilyen hatásuk nincsen. Még a kutatások kezdetén vagyunk és most kezdjük csak felismerni, hogy mire használható és mire nem.

K: Ezeket a korlátokat fontolóra véve, mi lenne az ön javaslata?
Lazar: Sokaknak segíthet. A legfontosabb, hogy keressünk egy jó oktatót, mert ugyan könnyűnek tűnik, de nagyon összetett is egyben. És jó, ha megértjük, mi zajlik az elménkben. A jó oktató pedig ehhez nyújt segítséget.

K: Ön is meditál? És ugyanígy, oktató segítségével?
Lazar: Igen és igen.

K: Hogyan befolyásolta az ön életét?
Lazar: 20 éve meditálok, úgyhogy elmondhatom, hogy jelentős hatást gyakorolt az életemre. Nagyon jól összekapcsol a realitással. Csökkenti a stresszt. Segít tisztábban gondolkodni. Nagyon jó a személyes kapcsolatokra nézve. Sokkal empatikusabb és együttérzőbb vagyok az emberekkel szemben.

K: Hogyan végzi a meditációs gyakorlatokat?
Lazar: Attól függ. Van olyan nap, hogy 40 percet gyakorlok. Máskor csak 5-öt. Megint máskor pedig semennyit. Pont, mint ahogy a fizikai edzésekkel lenni szokott. A leg ideálisabb heti három alkalommal végezni. De ha minden nap gyakorolsz egy keveset, az is kiváló. Biztosan több hatása lenne, ha többet meditálnék. Nem tudom, hogy az én agyam milyen mértékben változott. De az biztos, hogy egyelőre nagyon jól érzem magam tőle.

Forrás: http://filantropikum.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Meditációk  
Címkék: neuroimagisztika, döntéshozatalért, tornagyakorlatok, posztdoktorátusi, fizioterápiaként, befolyásolhatnak, figyelemképesség, legszembetűnőbb, szürkeállományt, előrehaladtával, tanulmányunkban, hippokampusznál, szakirodalomban, tapasztalhatóak, ingerületátvivő, álomállapotáért, megváltoztatni, szürkeállomány, tanulmányoznám, tanulmányozták, gyógytornászom, kiélezettebbek, mechanizmusait, bizonyítékokat, találkozásánál, együttérzésért, termelődésének, massachusettsi, megváltoztatja, meggyógyítani, folyamatokban, hozzájárulhat, gyakorlatilag, csökkenésével, gyakorlatokat, filantropikum, elsők között, teljességgel meglepte, meditáció gyakorlatilag, alábbi interjúban, agyra gyakorolt, bostoni maratonra, futás során, jógaoktatóm olyanokat, jóga növeli, tornagyakorlatok miatt, stresszes helyzetekben, dolgokat mások, meditációt összefüggésbe, életminőség javulásával, molekuláris biológia, bacilusok helyett, Sara Lazar, Massachusettsi Általános Kórház,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Png virág  Hazára minden embernek szükség...  Reggel van  Png csokor  A boldog családok mind hasonló...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Nem számIt  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  képre írva  Akik bántanak téged  Soha ne kedvezz...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png virág  Sokan azt tartják  Paul David Tripp Április 19  Paul David Tripp Április 19  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Soha ne kedvezz...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Sose bánj semmit  Kellemes délutánt kívánok  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Varga János Veniam - Fontos sz...  Sokan azt tartják  Radikális szeretet  Alázat  Mai harmónia kártyám  képre írva  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Fehér virág  Adakozás  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lóhere  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fehér virág  Szép estét kedves látogatóimna...  Kerüld el az evangélium örömén...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png ház  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Még csak most kezdődik a nap  Neked tudnod kell  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Alázat  Kövesd a cowboyt!  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam Krisztinától 
Bejegyzés Címkék
elsők között, teljességgel meglepte, meditáció gyakorlatilag, alábbi interjúban, agyra gyakorolt, bostoni maratonra, futás során, jógaoktatóm olyanokat, jóga növeli, tornagyakorlatok miatt, stresszes helyzetekben, dolgokat mások, meditációt összefüggésbe, életminőség javulásával, molekuláris biológia, bacilusok helyett, meditációt tanulmányoznám, tanulmány lett, posztdoktorátusi dolgozatom, első tanulmány, olyan csoportot, régóta meditálók, jelen pillanat, kognitív funkció, érzékek ilyenkor, frontális lebeny, régió felel, funkcionális memóriáért, agykéreg mérete, többieknél több, meditáció elkezdése, második vizsgálatot, nyolc hetes, meditáló csoportnál, következő négy, limbikus rendszer, elme álomállapotáért, identitástudatért felel, tanulási folyamatokban, kognitív képesség, helyen pedig, meditáló csoport, csökkenés pedig, stressz csökkenését, stressz csökkentő, ülésen vettek, dolog lényegesen, tanulmány során, hatás eléréséért, olyan tanulmány, meditáció hozzájárulhat, figyelemképesség növeléséhez, érzelmeket irányító, idegi képalkotó, viselkedési felméréseket, neuroimagisztika módszereivel, tudományos bizonyítékokat, meditációs gyakorlatok, elme tornája, fizikai gyakorlatok, adott terápiát, eredmények pedig, kutatások kezdetén, korlátokat fontolóra, személyes kapcsolatokra, emberekkel szemben, meditációs gyakorlatokat, fizikai edzésekkel, neuroimagisztika, döntéshozatalért, tornagyakorlatok, posztdoktorátusi, fizioterápiaként, befolyásolhatnak, figyelemképesség, legszembetűnőbb, szürkeállományt, előrehaladtával, tanulmányunkban, hippokampusznál, szakirodalomban, tapasztalhatóak, ingerületátvivő, álomállapotáért, megváltoztatni, szürkeállomány, tanulmányoznám, tanulmányozták, gyógytornászom, kiélezettebbek, mechanizmusait, bizonyítékokat, találkozásánál, együttérzésért, termelődésének, massachusettsi, megváltoztatja, meggyógyítani, folyamatokban, hozzájárulhat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 14872
  • e Hónap: 28777
  • e Év: 158484
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.