|
2017-08-17 23:50:11, csütörtök
|
|
|
|
|
|
Fóliában sült hal spenótsalátával - Zsolttól
A nyár elképzelhetetlen sült hal nélkül. És itt most nem a hekkre gondolok! Grillezéskor feltétlenül próbáljuk ki a zöldfűszerekkel pácolt, fóliában egyben sütött halat. Egyszerű, gyors és szenzációs!
Ha családdal grillezni indulunk, a grillezésre szánt halakat már előre, otthon a konyhában is előkészíthetjük. Befűszerezés után belegöngyöljük a fóliába, és hűtőtáskában könnyen szállítható. Megérkezés után csak elő kell venni, és már dobhatjuk is a parázsra. A köretnek szánt salátákat otthon meg lehet mosni, az öntetet el lehet hozzá készíteni, és a helyszínen már nincs is más dolgunk, mint összekeverni.
Fóliában sült tengeri fogas spenótsalátával és zöldfűszeres tejföllel
Fóliában sült hal spenótsalátával
Hozzávalók:
4 db 300g-os tengeri fogas
2 citrom
4 evőkanál petrezselyem
4 teáskanál kapribogyó
10 dkg zsenge vagy mini spenót
1 szál zöldhagyma
1 szál angolzeller
2 cl olívaolaj
½ citrom leve
A zöldfűszeres-tejfölös szószhoz:
1 szár angolzeller
snidling
petrezselyemzöld
bazsalikom
kapor
25 dkg tejföl
12,5 dkg joghurt
olívaolaj
só
2 gerezd fokhagyma
Elkészítés: 1. Elkészítjük a tejfölös szószt, ehhez a zöldfűszereket apróra vágjuk, és a tejföllel elkeverjük. Hűtőszekrényben pihentetjük.
2. A halakat megtisztítjuk (a hal előkészítését a képgalériában láthatod), eltávolítjuk a pikkelyeket, kívül-belül sózzuk. A citromról levágjuk a héját (fehér résszel együtt), majd felkarikázzuk, és a kapribogyóval, valamint a petrezselyemmel együtt a halakba töltjük.
3. Az alufóliát megkenjük olívaolajjal, a halakat becsomagoljuk, és a grillen mindkét oldalát 10-10 percig sütjük. (Sütőben 180-200 fokon ugyanígy süthetjük.)
4. A spenótleveleket megmossuk, lecsöpögtetjük, a zöldhagymát, az angolzellert összevágjuk, jól összekeverjük, olívaolajjal, citromlével, és egy csipet sóval ízesítjük.
5. A grillezett tengeri fogast a spenótsalátával tálaljuk. A tejfölös szószt összeforgathatjuk a salátával, vagy adhatjuk külön is a hal mellé.
A salátát kiegészíthetjük pár szem koktél paradicsommal is.
Elkészítés: 35-40 perc
Fogyasztható: azonnal
A halakról
A piacon általában kedden és szerdán van friss hal, ezért ha tehetjük, ezeken a napokon menjünk vásárolni. A hét elején vagy a végén már nem biztos, hogy igazán friss halat kapunk, de azért mindig érdeklődjünk a halasoknál, a halboltokban vagy az nagyobb áruházak halosztályán az áru minőségéről. Vásárolhatunk fagyasztott halat is, mivel az újfajta fagyasztási eljárásoknak köszönhetően mikrobiológiailag jobb eredményt érnek el, mint a friss halak, de a friss hal mindig szaftosabb, lédúsabb, és a profik mindig meg tudják állapítani, hogy friss vagy fagyasztott halból készült étel van eléjük tálalva.
Fóliában sütés
Ha fóliában sütünk, lehetőség szerint ne válasszunk túl nagy halakat, kb. 20-30 cm nagyság az ideális, és szinte bármilyen édesvízi vagy tengeri hal elkészíthető így. A fóliában sült hal pontosan a fóliában sütés miatt megőrzi az aromát és nedvességet, vagyis az így készült hal szaftos és illatokban gazdag. Ha azonban ropogós halra vágyunk, akkor érdemesebb bő olajban vagy zsiradékban, sűrűn beirdalt vagy vékony szeletekre vágott halat sütni. Így a hal ropogós, de sokkal szárazabb marad. Ez egy más típusú elkészítési mód, ehhez a keszeg, kárász és törpeharcsa jó választás.
Fóliában sütéshez pl. a tengeri fogas (branzino), aranydurbincs vagy királydurbincs (dorade royal) kitűnően választás. Hipermarketekben általában beszerezhető, közepes árfekvésű halak, szálkát nem tartalmaznak, könnyű őket tisztítani, és kaphatóak kisebb-nagyobb méretekben. A tengeri halak többsége nyersen is fogyasztható, akár sütve, gőzölve, főzve, grillezve, rostlapon sütve is készíthetjük. Érdemes sütés közben vagy utána sózni, hogy a víztartalmát ne húzza ki a só.
Fűszerezés
Bátran alkalmazzunk friss fűszereket: petrezselymet, bazsalikomot, zsályát, mentát, citromos kakukkfüvet, fokhagymát. A grillezésre szánt halunk belsejébe tölthetjük a különböző fűszereket és más ízesítőket, ami lehet rozmaring, zöldhagyma, citrom, olívabogyó, kapribogyó.
A spenótról
Közismert tény, hagy a spenót nagyon magas vastartalmú zöldségféle, igen gazdag ásványi sókban is. Leggyakrabban főzelékként használják, amit az óvodások igen kedvelnek. Kevesebben tudják azonban, hogy a spenótnak több fajtája van, ez megmutatkozik méretben és ízben is.
Bébi spenót salátának
A zsenge spenóthajtások vagy a mini spenót, amit nálunk is termesztenek, de a hazai boltokban elsősorban a többnyire Olaszországból importált változatát lehet kapni, igen jól felhasználható friss salátaként. Nem kell főznünk, aprítanunk, elég csak megmosni, lecsepegtetni, és máris fogyasztható. Klasszikus ecetes-olajos öntetet tehetünk rá, vagy például extra szűz olívaolajat citromlével, mogyoróolajat fehérborecettel. De készíthetjük tejföllel, joghurttal, kefirrel is. Kiegészíthető más zöldségfélékkel, pl. zöldhagymával, tavaszi retekkel és más salátafélékkel is. A mini spenót zsenge levelei azonban könnyen összeesnek, törnek, ezért esztétikai értéküket gyorsan elveszítik. Ezért mindig óvatosan tisztítsuk őket, és az önteteket csak tálalás előtt vagy evés közben tegyük rá, így mindig friss és ropogós marad. Ez amúgy érvényes a többi zsenge salátafélére is.
Nem csak főzeléknek...
Dunszt Zsolt
A spenót nagyobb, klasszikus fajtáját ill. leveleit leforrázva akár burkolásra (bardírozás) is alkalmas. Sós, szódabikarbónás vízzel a leveleket leforrázzuk, a vaskos szárát ne vágjuk ki, mert így könnyebben kezelhető. A forró vízből kivéve egyből jeges vízbe tesszük, abból egyenként kivéve, konyharuhára fektetve leszárítjuk a leveleket, és ezután már kivághatjuk a szárát. Ezekkel a levelekkel be is burkolhatjuk, bele is göngyölhetjük a halakat, de akár húst is.
Szintén a ,,nagy zöldlevelűek" családjába tartozik a mangold, hasonlóképpen értékes és hasonlóképpen felhasználható, mint a spenót. Legközelebb Horvátországban találkozhatunk vele gyakrabban, ott általában a halételek mellé burgonyát és fokhagymás mangoldot (blitvát) kínálnak.
Dunszt Zsolt, fotó: Győrfi Viki, syling: Kovács Andrea
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: petrezselyemzöld, elképzelhetetlen, hipermarketekben, szódabikarbónás, előkészíthetjük, zöldfűszerekkel, hűtőszekrényben, spenótsalátával, kiegészíthetjük, spenótleveleket, fehérborecettel, horvátországban, zöldségfélékkel, petrezselyemmel, lecsöpögtetjük, felhasználható, olaszországból, salátafélékkel, zöldfűszereket, királydurbincs, spenóthajtások, belegöngyöljük, találkozhatunk, leggyakrabban, képgalériában, előkészítését, hasonlóképpen, aranydurbincs, göngyölhetjük, vásárolhatunk, megmutatkozik, paradicsommal, petrezselymet, megtisztítjuk, lecsepegtetni, kiegészíthető, nyár elképzelhetetlen, hekkre gondolok, zöldfűszerekkel pácolt, grillezésre szánt, köretnek szánt, tejfölös szószt, zöldfűszereket apróra, tejföllel elkeverjük, halakat megtisztítjuk, képgalériában láthatod, citromról levágjuk, petrezselyemmel együtt, halakba töltjük, alufóliát megkenjük, halakat becsomagoljuk, grillen mindkét, Dunszt Zsolt, Legközelebb Horvátországban, Győrfi Viki, Kovács Andrea,
|
|
|
|
A kételkedés kezelése Jó éjszakát Akarat Kiss Éva - Amerre a ház lelke ... Facebookon kaptam Az engedelmesség miért nem vál... Akarat Facebookon kaptam Facebookon kaptam Osváth Erzsébet - Gólya a réte... Facebookon kaptam Krisztinától Facebookon kaptam Mit beszél, nem értem, hogy m... Ágai Ágnes – Csendélet Alázat Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Hazára minden embernek szükség... Segítsük barátainkat, hogy meg... Facebookon kaptam A jó emberek mindig szépek mar... Kövesd a cowboyt! Hogyan éljünk boldogan, amíg m... Egy bizonyos határt Áprily Lajos - Gyümölcsoltó Png cica Facebookon kaptam George Gordon Lord Byron: Inez... Paul David Tripp Április 20 Facebookon kaptam Png lepke Neked tudnod kell Nagyon különös Facebookon kaptam Cs Ildikótó... Jó reggelt, jó napot mindenkin... Paul David Tripp Április 21 Facebookon kaptam Facebookon kaptam Szívem Albert Einstein gondolata Facebookon kaptam George Byron - Ahogy itt jár -... Facebookon kaptam Lóhere Segítsük barátainkat, hogy meg... Png csokor Hiányzik Facebookon kaptam Szép napot kívánok Png virág Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam A kételkedés kezelése A jó emberek mindig szépek mar... Facebookon kaptam Makszim Gorkij gondolata Png virág Mindig jusson idő nevetni Jó reggelt, jó napot mindenkin... Kerüld el az evangélium örömén... Hogyan éljünk boldogan, amíg m... Gyerekként sokat küzdöttünk az... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Még csak most kezdődik a nap Png virág Gyökössy Endre - Virágok virág... Alvó cicák Aki nem dolgozik, ne is egyék Kerüld el az evangélium örömén... Varga János Veniam - Fontos sz... Alvó cicák Facebookon kaptam Facebookon kaptam Hogyan lehet Jézust szenvedély... Kerüld el az evangélium örömén... Szép estét kedves látogatóimna... Facebookon kaptam Tanuld meg ezt a versemet Mi lenne ha Popper Péter szavai Az engedelmesség miért nem vál... Facebookon kaptam Szép napot kívánok Facebookon kaptam A tömeg, a Mester, a módszer, ... Reménység és erő Krisztustól e... Facebookon kaptam Akarat Alvó cicák Elköszönt Facebookon kaptam Adakozás Facebookon kaptam Kerüld el az evangélium örömén... Illyés Gyula - Milyen hamar.
|
|
|
|
nyár elképzelhetetlen, hekkre gondolok, zöldfűszerekkel pácolt, grillezésre szánt, köretnek szánt, tejfölös szószt, zöldfűszereket apróra, tejföllel elkeverjük, halakat megtisztítjuk, képgalériában láthatod, citromról levágjuk, petrezselyemmel együtt, halakba töltjük, alufóliát megkenjük, halakat becsomagoljuk, grillen mindkét, spenótleveleket megmossuk, angolzellert összevágjuk, csipet sóval, grillezett tengeri, spenótsalátával tálaljuk, salátát kiegészíthetjük, piacon általában, napokon menjünk, halboltokban vagy, nagyobb áruházak, újfajta fagyasztási, friss halak, profik mindig, fóliában sült, fóliában sütés, tengeri fogas, tengeri halak, különböző fűszereket, spenót nagyon, óvodások igen, spenótnak több, zsenge spenóthajtások, mini spenót, hazai boltokban, többnyire Olaszországból, önteteket csak, többi zsenge, spenót nagyobb, leveleket leforrázzuk, vaskos szárát, forró vízből, halételek mellé, petrezselyemzöld, elképzelhetetlen, hipermarketekben, szódabikarbónás, előkészíthetjük, zöldfűszerekkel, hűtőszekrényben, spenótsalátával, kiegészíthetjük, spenótleveleket, fehérborecettel, horvátországban, zöldségfélékkel, petrezselyemmel, lecsöpögtetjük, felhasználható, olaszországból, salátafélékkel, zöldfűszereket, királydurbincs, spenóthajtások, belegöngyöljük, találkozhatunk, leggyakrabban, képgalériában, előkészítését, hasonlóképpen, aranydurbincs, göngyölhetjük, vásárolhatunk, megmutatkozik, paradicsommal, petrezselymet, megtisztítjuk, lecsepegtetni, kiegészíthető, felkarikázzuk, összekeverjük, mogyoróolajat, zöldhagymával, becsomagoljuk, kapribogyóval, konyharuhára, salátafélére, grillezéskor, halboltokban, alkalmazzunk, fogyasztható, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 2910
- e Hét: 12413
- e Hónap: 26318
- e Év: 156025
|
|
|