Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Paradicsom télire
  2014-08-26 23:37:57, kedd
 
   
  Paradicsom télire

Elérkezett a paradicsom befőzésének ideje. Készíthetünk paradicsomlevet, paradicsompürét, darabos paradicsomot, de tartósíthatjuk egészben és aszalva is. Cikkünkben összeszedjük a tudnivalókat.

Hogy miért érdemes otthon szöszmötölni a paradicsom tartósításával? Mert olcsóbb, főleg ha a paradicsomot mi magunk termeljük meg. Mert egészségesebb, mint a tartósítószerekkel, adalékokkal dúsított bolti paradicsom (tisztelet a kivételnek). Mert a saját kezünk munkáját élvezhetjük minden alkalommal, amikor felbontunk egy üveget. Mert kedvünk szerint fűszerezhetjük is a különböző paradicsomokat.





Frissen minden nap fogyasszuk paradicsomot!

Néhány alapfogalom

Passzírozás: A paradicsom passzírozása lehetséges kézi passzírozóval, de ezzel időigényes a munka ráadásul általában fröcskölnek, koszolnak is. Szinte minden típusú húsdarálóhoz kapható passzírozó betét is, ezekkel akár óránként 50-100 kg paradicsomot is le lehet passzírozni.

Szárazdunszt: A szárazdunszttal kapcsolatban két fontos tudnivaló van. Az egyik, hogy a befőzendő anyagot forrón kell az üvegbe tölteni. Mialatt az üvegeket töltögetjük, hagyjuk a paradicsomot alacsony fokozaton forrni. Az üvegeket jól le kell zárni, meg is lehet fordítani, de nem muszáj. A szárazdunszthoz az üvegeket pokrócba kell bugyolálni, és ebben kihűteni. A pokrócot tehetjük kosarakba is, így könnyebb a mozgatásuk. Figyeljünk arra is, hogy az üvegek teljesen tiszták, csíramentesek legyenek.

Szalicil, nátrium-benzoát, borkősav: ha lehetséges az első kettő használatát kerüljük el, még kis mennyiségben sincs rájuk szüksége a szervezetünknek. Ha megfelelő üvegeket és rájuk illő fedőket használunk, elegendő a száraz dunszt.





Az üvegeket újra felhasználhatjuk jövőre

Paradicsomlé készítés

Ez a legegyszerűbb, hiszen csak át kell törni, passzírozni a megmosott, lecsumázott nyers paradicsomot. A levet 15 percet forraljuk majd előmelegített üvegekbe töltjük, lekötjük, szárazon dunsztoljuk.
Darabos paradicsom

Vegyünk öt kiló érett paradicsomot, mossuk meg, szedjük le a szárát és a zöld részeket, majd tördeljük, vágjuk darabokra. Főzzük 20 percig, forrón töltsük, üvegekbe majd szárazon dunsztoljuk ki.
Ízesített paradicsom

A fentiknek megfelelő a kezdés (mosás, zöld részek kivágása, tördelés, vágás). Adjunk hozzá egy kicsumázott zöldpaprikát, egy-két fej megtisztított vöröshagymát és megtisztított, felszeletelt zellergumót, néhány zellerzöldet, majd főzzük az egészet pépesre. Törjük át, forrón töltsük üvegekbe, kössük le és gőzöljük szárazon.

Egész paradicsom

A még nem teljesen érett paradicsomokat tegyük üvegbe, és öntsünk rá annyi olajat, ami ellepi. Kössük le az üveget, és tegyük a kamrába. Akár salátát is készíthetünk belőle télen.





Aszalva is bátran próbáljuk ki

Magos paradicsom

Aki nem akar passzírozással bajlódni és nem zavarja a paradicsom apró magja, készíthet gyors paradicsomlét is. A paradicsomokat megmossuk, és egy almareszelő segítségével egészben lereszeljük, a héja a kezünkben marad, ezt kidobjuk. Egy lábosban feltesszük főni a paradicsomot, forrás után 10 percig kisebb hőfokon rotyogtatjuk. Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére egy kis olajat töltünk, és szorosan rácsavarjuk a tetőt, majd szárazdunsztba tesszük, és ott kihűtjük.





Tésztaszószokhoz kiváló a paradicsompüré

A paradicsom eltevéséne másik egyszerű és kézenfekvó módja az aszalás, aki kóstolt már szárított paradicsomot, tudja, hogy a nyár minden íze megtalálható benne. Érdemes ezzel is otthon próbálkozni, mert boltban elég drága, és ha elsőre a félig aszalt paradicsomot próbáljuk ki házilag, már biztosak is lehetünk benne, hogy a teljes szárítás is menni fog, isteni végereménnyel.

Aki pedig az édes ízeket kedveli, bátran próbálja ki a chilis paradicsomlekvárt vagy a paradicsomos málnadzsemet is!

Olajban eltett aszalt paradicsom

Hozzávalók:
1 kg piros koktélparadicsom vagy apró lucullus
3 dl extra szűz olívaolaj
2-3 ág friss kakukkfű
2-3 ág friss rozmaring
3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A paradicsomokat négybe vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Közepesen meleg sütőbe tesszük, majd kb. 20 perc múlva takarék lángon (kb. 100 fokon) további 3-4 órát szárítjuk. Akkor jók, ha már ráncosak, az a lényeg, hogy ne legyen bennük nedvesség. Használhatunk aszalógépet is. A kiszáradt, kihűlt paradicsomot üvegbe tesszük, és felöntjük annyi olajjal, hogy ellepje. Beletessszük a fűszereket, és lezárjuk. Hűtőben vagy hűvös helyen tároljuk, 2 hét múlva már lehet használni.

Paradicsom-pesto

Hozzávalók:
1 gerezd fokhagyma
2 dl olívaolaj
10 dkg szárított paradicsom
2 evőkanál paradicsompüré

bors
pici cukor
1 kezeletlen citrom héja

Elkészítés:
A hozzávalókat egy mixer segítségével pürésítünk, ízesítjük, ha még szükséges.





Télen milyen öröm lesz majd egy gyors vacsorához a házi paradicsomszószunk!

SB

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Címkék: koktélparadicsom, tésztaszószokhoz, felhasználhatjuk, szárazdunszttal, szervezetünknek, paradicsompürét, szárazdunszthoz, paradicsomlevet, paradicsompüré, paradicsomokat, szárazdunsztba, tartósításával, tartósíthatjuk, passzírozással, fűszerezhetjük, paradicsomlét, csíramentesek, megtisztított, egészségesebb, passzírozóval, legegyszerűbb, használhatunk, végereménnyel, előmelegített, kapcsolatban, passzírozása, paradicsomot, paradicsomlé, rotyogtatjuk, készíthetünk, mennyiségben, málnadzsemet, zöldpaprikát, megtalálható, hozzávalókat, összeszedjük, paradicsom befőzésének, paradicsom tartósításával, saját kezünk, különböző paradicsomokat, paradicsom passzírozása, munka ráadásul, szárazdunszttal kapcsolatban, befőzendő anyagot, üvegbe tölteni, üvegeket töltögetjük, paradicsomot alacsony, üvegeket pokrócba, pokrócot tehetjük, üvegek teljesen, első kettő, száraz dunszt,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam Krisztinától  Alázat  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Alázat  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reggel van  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Akarat  Png csokor  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Akarat  Fekete-erdő desszert  Egy maradéktalanul uralt világ  Kaffka_Margit  Szép estét  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  Png cica  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Paul David Tripp Április 21  Png kutya  Albert Einsteinről  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  A televizió nem a kultúrát kép...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png csokor  Mi lenne ha  Örülök, hogy látlak!  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Hazára minden embernek szükség...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Fekete-erdő desszert  Hazára minden embernek szükség...  képre írva  A másik dolog,  Egy lelki imádság  Png fotel  Facebookon kaptam  Akarat  Akarat  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Fekete István - Akác  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Szívem  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Alázat  Az igazi szeretetért rendszeri...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Kellemes délutánt kívánok  210 éve született a SZÓZAT meg...  Rátalálsz  Akarat  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam Krisztinától  Julian Brass gondolata  Png telefon  Szép estét kedves látogatóimna...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Bertolt Brecht -től idézet  A másik dolog,  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Fekete István - Akác  Jó éjszakát  Png kutya  Nagyi telefonál  Szép estét kedves látogatóimna...  Kerüld el az evangélium örömén...  Sokan azt tartják 
Bejegyzés Címkék
paradicsom befőzésének, paradicsom tartósításával, saját kezünk, különböző paradicsomokat, paradicsom passzírozása, munka ráadásul, szárazdunszttal kapcsolatban, befőzendő anyagot, üvegbe tölteni, üvegeket töltögetjük, paradicsomot alacsony, üvegeket pokrócba, pokrócot tehetjük, üvegek teljesen, első kettő, száraz dunszt, üvegeket újra, zöld részeket, fentiknek megfelelő, kicsumázott zöldpaprikát, egészet pépesre, paradicsom apró, paradicsomokat megmossuk, almareszelő segítségével, kezünkben marad, lábosban feltesszük, paradicsom eltevéséne, nyár minden, félig aszalt, teljes szárítás, édes ízeket, chilis paradicsomlekvárt, paradicsomos málnadzsemet, paradicsomokat négybe, mixer segítségével, gyors vacsorához, koktélparadicsom, tésztaszószokhoz, felhasználhatjuk, szárazdunszttal, szervezetünknek, paradicsompürét, szárazdunszthoz, paradicsomlevet, paradicsompüré, paradicsomokat, szárazdunsztba, tartósításával, tartósíthatjuk, passzírozással, fűszerezhetjük, paradicsomlét, csíramentesek, megtisztított, egészségesebb, passzírozóval, legegyszerűbb, használhatunk, végereménnyel, előmelegített, kapcsolatban, passzírozása, paradicsomot, paradicsomlé, rotyogtatjuk, készíthetünk, mennyiségben, málnadzsemet, zöldpaprikát, megtalálható, hozzávalókat, összeszedjük, segítségével, húsdarálóhoz, felszeletelt, zellerzöldet, sütőpapírral, paradicsomos, tudnivalókat, beletessszük, szárazdunszt, szöszmötölni, vöröshagymát, lereszeljük, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4411
  • e Hét: 13914
  • e Hónap: 27819
  • e Év: 157526
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.