Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Miért pont a NAV kerülhetett az amerikaiak célkeresztjébe?
  2014-10-20 17:48:46, hétfő
 
  Miért pont a NAV kerülhetett az amerikaiak célkeresztjébe?
20141017_120330

Nem cáfolt információk szerint a Vida Ildikó, a NAV elnöke és az adóhatóság két másik vezetője is szerepel a beutazási tilalommal sújtottak listáján. De miért pont ők?

Hiszen az államigazgatás számos más vezetőjének nevéhez fűződnek ellentmondásos ügyek, legyen szó a Nemzeti Bank piaci ár feletti ingatlanvásárlásairól, nemzeti dohánykoncesszióról vagy Erzsébet-utalványról. Nem is beszélve az évi több ezer milliárd forint közpénz elköltésének tisztaságáért felelős Közbeszerzési Hatóságról, vagy éppen a négy éven keresztül Nyerges Attila politikai tanácsadó hatókörében tevékenykedő fejlesztési miniszterről. Németh Lászlóné éppúgy a Simicska-Nyerges-birodalom egyik vezető posztjáról került a miniszteri székbe, mint ahogy Vida Ildikó a Mahír Zrt-nél betöltött vezetői pozícióját cserélte az APEH-elnöki tisztségre. De ugyanez a káderpolitika emelte a Közbeszerzési Döntőbizottság élére Kövesdi Zoltánt, aki kinevezése előtt néhány héttel még a Közgép Zrt. felügyelőbizottsági tagja volt. (A fentiek alapján egyértelműen Simicskához és Nyergeshez köthető Kövesdi az elmúlt hetekben csendben távozott a KDB éléről, ezzel mintegy közvetve igazolva a Simicska-Orbán-háború tényét. Hasonlóképp távozott a Közbeszerzési Hatóság éléről Gajdos Róbert.)

Bár az Egyesült Államok ügyvivője elzárkózott attól, hogy a beutazási tilalommal sújtottak ügyében bármi konkrétumot eláruljon, a döntés kontextusát mégis az általa emlegetett korrupciós ügyek, illetve egyetlen konkrét személy, Horváth András emlegetése adta meg. A NAV-botrány kirobbantójának megnevezése pedig közvetetten megerősíti azt a sajtóértesülést, hogy Vida Ildikó - és talán még két másik NAV-vezető - szerepel az Egyesült Államokból kitiltottak listáján.

Betelt a pohár egy adóellenőrnél, feljelentette a NAV-ot from atlatszo.hu on Vimeo.

Az Átlátszó információi alapján - ahogyan ezt több cikkben is megírtuk - a hálózatos áfa-csalások körüli ügyekben nem a NAV elnökének volt tényleges szerepe - ugyanakkor az adóhatóság első számú vezetőjeként nyilvánvaló felelősséggel tartozik beosztottai döntéseiért. Hogy mást nem mondjunk, megkerülhetetlen a NAV elnökének felelőssége a Kiemelt Ügyek Adóigazgatóságának de facto megszüntetése kapcsán. Vida Ildikóval szemben elég konkrétan köthető bizonyos döntésekhez a kiemelt adózókért és ügyekért felelős főigazgató, Somos Katalin.

Mint azt több cikkben is megírtuk, a főigazgató asszony több esetben megakadályozta, hogy a KÜIG munkatársai végigmehessenek egy-egy áfa-csaló hálózaton. A cikkek megjelenése után szerettük volna megszólaltatni a NAV valamelyik felsővezetőjét, de a megkeresésünket elutasították - igaz, helyreigazítási kérelem sem érkezett. Ehhez képest két hónappal később az adóhivatal - jóhírének megsértésére hivatkozva - kártérítési pert indított az Átlátszó ellen.


Tovább a teljes NAV-dossziénkra

Mi kétségkívül jobban jártunk, mint Horváth András, akinél házkutatás is volt, és aki ellen két ügyben is nyomoznak. Nincs ugyanakkor hír az általa feltárt ügyekben zajló nyomozás állásáról - információink szerint a nyomozás nehezen halad, mivel egyetlen rendőrtiszt küzd a rendkívül szövevényes ügyekkel.

Az amerikai ügyvivő többször utalt rá, hogy az emlegetett korrupciós ügyekben a magyar kormány rendelkezésére állnak a bizonyítékok - Horváth András és Vancsura István, a másik nyilvánosságot vállaló volt NAV-os két éve részletesen leírták az illetékes kormánytagokhoz eljuttatott leveleikben mindazt, amit a NAV-nál áfacsalás-ügyben tapasztaltak. Javaslatokkal is éltek, de válaszra sem méltatták őket. Korrupciót emleget, Horváth Andrásra hivatkozik és a kormány rendelkezésére álló információkról beszél az ügyvivő, miközben az adóhatóság elnökét beutazási tilalommal sújtják. Úgy tűnik, az Egyesült Államokban komolyabban vették Horváthékat.

Becker András

http://blog.atlatszo.hu/2014/10/miert-pont-a-nav-kerulhetett-az-amerikaiak-celker esztjebe/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A rejtélyes 7750: diszkrét és drasztikus
  2014-10-20 17:41:53, hétfő
 
  A rejtélyes 7750: diszkrét és drasztikus


A rendkívül kevés eset során, amikor a 7750-es proklamációt alkalmazta az Egyesült Államok, leginkább afrikai diktátorok és klientúrájuk, valamint dél-amerikai drog- és emberkereskedők, és velük kapcsolatban álló állami tisztviselők ellen vetették be.

Az utóbbi napokban a közvéleményt a Bush elnök által 2004-ben aláírt 7750-es számú proklamáció tartja lázban, amely alapján a NAV-hoz és a magyar kormányhoz közel álló, 10-nél kevesebb személyt kitiltottak az USA-ból. Azóta mindenki a bikkfanyelven megfogalmazott hivatalos nyilatkozatokat próbálja megfejteni. Mi is ez a 7750? Milyen gyakran használja Amerika korrupt külföldi kormánytagokkal szemben? Bevetették-e már más, fejlett ,,nyugati" ország elitje ellen is? Én is megpróbáltam egy kicsit utánajárni ezeknek a kérdéseknek.

“A Fidesz kézi vezérlésre állította a nagy kontrollszervezeteket és a független hatalmi ágakat"

Jancsics Dávid az ELTE-n végzett, jelenleg a City University of New York falai közt dolgozik. A kutatóval arról beszélgettünk, mit meséltek a korrupcióról államtitkárok és milyen hatása van a rendszerszintű mutyinak az ország működésére. Tovább a teljes interjúra.

Először is a 7750 alkalmazásáról nincsenek nyilvánosan elérhető statisztikák. Annyit lehet tudni, hogy nagyon ritkán alkalmazzák, 2004 és 2007 között mindössze néhány tucatszor használták. Komoly vitákat váltott ki például, amikor egy híresen korrupt egyenlítői-guineai miniszterrel szemben véletlenül elfelejtették alkalmazni, és az ki-be járhatott a 35 millió dolláros malibui luxuslakása és az anyaország között. Rossz nyelvek szerint ebben állítólag Egyenlítői-Guinea frissen feltárt olajmezői is szerepet játszottak, melyek kitermelésére amerikai vállalatok kaptak lehetőséget.

Az amerikai külögyminisztériumot törvény kötelezi, hogy tartsa titokban minden 7750 alapján visszavont vízum ügyét. Ezt bizonyára Szijjártó Péter és Rogán Antal is nagyon jól tudja, ezért óriási PR-fogás a részükről, hogy felszólították az amcsikat, hozzák nyilvánosságra bizonyítékaikat.

Mindez persze azt is jelenti, hogy a kiszivárgott információk nagy valószínűséggel nem az amerikaiaktól kerültek ki. Több forrás is egybehangzóan állítja, hogy az amerikaiak diszkréten próbálták meg kommunikálni az ügyet a magyar kormánnyal. Az USA-nak tehát valószínűleg nem Magyarország nyilvános megleckéztetése volt a fő célja. Ami biztos, hogy a rendkívül kevés eset során, amikor a 7750-et alkalmazták, leginkább afrikai diktátorok és klientúrájuk, valamint dél-amerikai drog- és emberkereskedők, és velük kapcsolatban álló állami tisztviselők ellen vetették be.

A 7750 a korrupciót elsősorban bevándorlási szempontból kezeli, ez abból is látszik, hogy a vízum elutasításához egy magas rangú diplomata hivatalnok, az Undersecretary for Political Affairs aláírása szükséges. Ez a legmagasabb szintű professzionális karrierdiplomata pozíció, ettől feljebb már az elnök által politikai alapon kinevezett diplomaták és a külügyminiszter állnak. Mivel a mostani tiltás bevándorlási ügynek minősül, nagyon valószínű, hogy az amerikaiak a részükről elintézettnek tekintik a dolgot és további eljárást nem kezdeményeznek.

A 7750 egyébként meglehetősen tágan értelmezi a korrupció fogalmát és nem szükséges hivatalos vizsgálati eredmény (nyomozás, bírósági döntés stb.) hozzá, elég ha a hivatalnok számára “meggyőző erejű bizonyítékok" állnak rendelkezésre. Az ügyben eljáró amerikai diplomatának nagyfokú diszkréciója van abban, hogy mikor, hogyan és kivel kapcsolatban alkalmazza a klauzulát. Bár általában is igaz az, hogy az amerikai tisztviselők, pl. konzulok, nagy döntési szabadsággal rendelkeznek bevándorlási és vízum ügyekben, fontos különbség, hogy ebben az esetben Magyarország kormányzati és üzleti elitjével kapcsolatban hoztak tiltó döntést.

A 7750 alkalmazása egy hivatalosan is szövetséges ország kormányzati szereplőivel szemben a diplomácia világának finomra hangolt kommuniciójában rendkívül drasztikus lépésnek tűnik.

Az biztos, hogy szimbolikus és politikai üzenete is van a történetnek, de nem hinném, hogy az amerikaiak blöffölnének ezügyben. Ezeket az embereket nem véletlenül tiltották ki. Két egymástól független, általam megbízhatónak tartott forrás is állítja, hogy a magyar kormányhoz közel álló szereplők két amerikai cégtől követeltek kenőpénzt adókedvezményért és áfakulcsváltoztatásért cserébe. A kenőpénzt egy kormányközeli alapítványon (khm) keresztül kellett volna kutatási és elemzési megrendelések formájában kifizetni, állítólag 2 milliárd! forint közeli értékben.

A felajánlásban állítólag az is benne volt, hogy a NAV a cégek üzleti ellenfeleire szintén milliárdos nagyágrendű bírságokat szabna ki, ezzel jelentősen gyengítené a konkurenciát és komoly piaci előnyhöz juttatná az amcsikat. Mivel a megzsarolt vállalatok nem adták be a derekukat, a NAV elkezdte szorongatni őket, ezért azok végül felnyomták az egész társaságot a kormányuknál. Az, hogy nagy valószínűséggel NAV-os csúcsvezetők is az amerikai tiltólistán vannak, egybecseng ezzel a verzióval.

Ha ez tényleg így történt, akkor a legaggasztóbb része a történetnek számomra nem is a kormányközeli ragadozók, hanem a NAV szerepe a korrupcióban. Azt, hogy az adóhatóság körül valami nagyon nincs rendben, már a Horváth András ügy óta sejteni lehetett. A mostani történet azonban még annál is hajmeresztőbb, hiszen azt sugallja, a kormányzati intézményrendszer csúcsán szerveződő korrupt hálózatok zsarolásra, megfélemlítésre és a konkurenciával való leszámolásra egyaránt előszeretettel használják az adóhivatalt.

Belegondolni is hátborzongató, hogy informális klikkek közvetlenül irányíthatnak egy ilyen hatalommal rendelkező szervezetet, hiszen ez azt jelenti, a kisvállalkozótól az amerikai nagyvállalatig bárki levadászható prédának számít.

Sajnos azonban a magyar állampolgárok nem hívhatják segítségül a 7750-es proklamációt. Reménykedjünk tehát, hogy mindez csupán egy B kategóriás maffiafilm túlspilázott forgatókönyve és nem a 2014-es magyar valóság. NAV-korrupció ügyben egyébként itt olvasható egy nemrég megjelent érdekes tanulmány.

Jancsics Dávid

http://blog.atlatszo.hu/2014/10/a-rejtelyes-7750-diszkret-es-drasztikus/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Harmadik napja nem cáfolja a NAV a Vida Ildikó kitiltásáról
  2014-10-20 17:38:15, hétfő
 
 
Harmadik napja nem cáfolja a NAV a Vida Ildikó kitiltásáról szóló hírt
akiraly


ma 9:52


Még pénteken érdeklődtünk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál hogy

valóban megtiltották-e a NAV-vezér Vida Ildikó beutazását az Egyesült Államokba?
Megtiltották-e a NAV bármely vezetőjének a beutazást az Egyesült Államokba?
Ha nem tudják megmondani, miért nem?

Kérdéseinkre mindezidáig nem kaptunk semmilyen választ.

A beutazási botrányt a Napi Gazdaság pénteki cikke robbantotta ki, amiben azt állították, hogy az Egyesült Államok amerikai cégek elleni NAV-vizsgálatra reagálva rendelt el beutazási tilalmat a NAV vezetői ellen. Az amerikai nagykövetség ügyvivője, André Goodfriend még aznap tagadta, hogy bármilyen adóhatósági vizsgálatról tudna, ugyanakkor megerősítette, hogy néhány magyartól elvették a beutazás jogát, mert “korrupcióval kapcsolatos gyanúba" keveredtek.

Azt, hogy kiket tiltottak ki, hivatalosan semmilyen forrás nem erősítette meg. Azok közül, akiknek a neve felmerült, Vida kivételével mind közleményben tagadták érintettségüket, Vidáét azonban eddis sem maga, sem a NAV nem cáfolta. Ahogy az amúgy az amerikaiaktól az érintettek megnevezését követelő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sem.

http://444.hu/2014/10/20/a-nav-nem-mondja-nem-tudja-nem-arulja-el/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az étolajon csúszott el a magyar mutyi
  2014-10-20 17:20:42, hétfő
 
 
Az étolajon csúszott el a magyar mutyi

spirk

2014.10.20. 13:22

Az Orbán-kormány oroszbarát politikájának és a jogállamiság csorbítását célzó kormányzati intézkedéseknek csak áttételesen van közük ahhoz, hogy magyar közszereplőket, kormányközeli üzletembereket tiltottak ki az Egyesült Államokból. A kitiltás hátterében egy olyan, már-már intézményesült áfacsalás húzódik meg, amelynek elszenvedői között amerikai cégek is vannak. Utóbbiak megelégelték, hogy az adóhatóság nem lép fel a csalók ellen, mindezt pedig egy korrupciós kísérlet is megfejelte. Az üzletemberek és kormánytisztviselők kitiltása csak az első lépés, várhatóan nem áll meg itt az ügy.

Már két-három évvel ezelőtt a washingtoni politikai döntéshozók fülébe jutott, hogy áfacsalók mérgezik a magyarországi étolajpiacot, jelentős érdeksérelmet okozva ezzel azoknak a piaci szereplőknek, amelyek legálisan működnek. A csalások károsultjai között van az amerikai érdekeltségbe tartozó, palackozott és ömlesztett étolajakat, takarmánydarákat gyártó, Bunge nevű cég is.

Abból, hogy az áfacsalások zavarják őket, a Bunge nem is csinált titkot. Már három évvel ezelőtt nagydobra verték, hogy becslésük szerint csak a napraforgó- és repcemag-kereskedelemben az áfacsalók éves szinten legkevesebb mintegy 20−25 milliárd forint áfát nem fizetnek meg Magyarországon, ami a teljes áruforgalom 20 százaléka. Ráadásul ha az értékesítés során többször is csalnak, még nagyobb lehet a költségvetést érintő kár.
Adócsaló hálózatok

Az áfarendszer lényege, hogy a láncban mindenki csak azután fizet, amennyivel a termék értékét növelte, de az adót egyben tovább is hárítja a lánc következő tagjára, így a végén a fogyasztó állja a számlát. Az értékesítési láncolatban viszont minden egyes láncszemmel megnövekedik a lehetőség a végső fogyasztó által ténylegesen megfizetett adó elcsalására. A rendszerből eredő következmény lett a fiktív számlagyártás egy-két éves cégekkel és eltűnő tulajdonosokkal. Minél nagyobb az áfakulcs, annál nagyobb biznisz a csalás. Az áfacsalásokkal okozott kár egyes becslések szerint az ezermilliárdot is elérheti évente. Részletesebben itt olvashat a módszerekről.

Világosan látszott, hogy a környező országokban is a magyarhoz hasonló árakon van a napraforgó és a repcemag, a gyártók is hasonló önköltség mellett dolgoznak, mégis nagy tételben van a magyar piacon olyan importáru, aminek a fogyasztói árából áfával együtt lehetetlen ezt az önköltséget legálisan kitermelni.

A Bunge által gyártott Vénusz és Floriol emiatt jóval drágább, mint a boltokban található más hasonló termékek. Rögtönzött kutatásunk szerint míg a legtöbb üzletben a Vénusz 400 forint körül kapható, addig egyes import olajok és sajátmárkás termékek akár már 250 forint környékén is megvehetők.

Az áfacsalók ténykedése nem csak a Bunge-t zavarta, bár leginkább az amerikai cégnél csapódott le ennek hatása. Nem véletlen, hogy
a cég vezetése már korábban nyilvánosan jelezte: csak a kormányzat segítségével lehet a csalók ellen felvenni a harcot.

A Bunge egyik, azóta a cégtől távozott vezetője 2012 nyarán úgy nyilatkozott: kevés közvetlen bizonyítékuk van arra, hogy ténylegesen kik állnak az áfacsalás mögött, ,,ami azzal a veszéllyel jár, hogy a legálisan működő cégek kivonulnak".
169957404
Fotó: Bloomberg / Europress / Getty

De az már ekkor világos volt, hogy a csalás mögött sokszor föld alatti hálózatban működő szervezett bűnözői csoportok állnak. Ebben az időben történt, hogy a Bunge összeállt a legnagyobb magyar agrárcéggel, a Csányi Sándorhoz kötődő Bonafarmmal, hátha így sikerrel lobbizhatnak a kormányzatnál az áfacsalások visszaszorítása miatt.
A NAV nem csinált semmit?

Csakhogy az adóhatóság képtelen volt megálljt parancsolni a csalóknak, bizonyos jelek pedig arra utalnak, hogy emögött a tehetetlenség mögött nem a szakmai inkompetenciát kell keresni. Hogy az adóhivatalban léteznek olyan cégek, amelyek valamiért érinthetetlenek, arra már az áfacsalós botrányt kirobbantó, kiugrott Horváth András is többször utalt, év elején pedig ezekről részletesen beszámolt a Nemzeti Nyomozó Irodának is. Állítása szerint az egyik kft.-t vizsgáló revizort valakik
az adóhivatalon keresztül telefonon arra utasították, hogy engedje el a céget, pedig egyértelmű volt, hogy a beszállítói oldalon komplett adócsaló hálózat van.

Az utóbbi években egyébként több NAV-dolgozónál is felmerült a gyanú, hogy összejátszik az adócsalókkal.

Az Észak-budapesti Adóigazgatóságnál két ügyintéző pénzért állított ki nullás adóigazolásokat köztartozásokat felhalmozott vállalkozóknak. A feljelentésben vesztegetés mellett közokirat-hamisítás, hivatali visszaélés és zsarolás is szerepelt, a hírek összesen 17 érintettről szóltak.
A Dél-budapesti igazgatóságnál eközben egy osztályvezetőt kapcsoltak le, aki a gyanú szerint megállapodott különböző cégekkel, hogy azok valótlan tartalmú adóbevallást nyújthatnak be, majd a jogtalanul visszaigényelt adót elosztják egymás között.
De lebukott egy pénzügyőr is, aki egy budapesti ügyvédnek szivárogtatott adatokat a NAV-nál indult büntetőügyekben.

Az biztosnak látszik, hogy a szervezett bűnözés nyakig benne van az áfacsalásokban. Az sem ritka, hogy az ebben mozgolódó vállalkozóknak nyomuk vész, a rejtélyes körülmények között meghalt Welsz Tamás szlovákiai üzlettársai (akik ugyancsak áfacsalásban utaztak) szintén fura módon tűntek el, haltak meg.
Egy visszautasított ajánlat

Bár Horváth állítását, miszerint bizonyos cégeket nem vizsgál az adóhatóság, nem tudta semmilyen konkrétummal bizonyítani, könnyen lehet, hogy az amerikai követségre a piaci szereplőktől befuthattak olyan jelzések és információk, amelyek a volt adóellenőr állítását igazolják.

Így például az olyan korrupciós ajánlat is, amellyel információnk szerint éppen
a Bunge-t keresték meg egy kormányzathoz közel álló, de nem kormányzati szervezet vezetői.

Az ,,üzlet", amit kínáltak, pofonegyszerű volt: ha a cég pénzzel támogat egy, az ajánlattevők által megnevezett alapítványt, akkor elintézik, hogy a NAV az amerikai céget is békén hagyja. Egy másik forrásunk szerint a kormányhoz közeli szereplők stratégia megállapodást ajánlottak annak fejében, hogy a cég szintén ennek az alapítványnak visszacsorgassa a megállapodással összefüggében szerzett pénzek egy részét.

Információnk szerint a korrupciós kísérletről már nyár közepén értesült az amerikai nagykövetség, azon keresztül pedig Washington, amely egy ideje árgus szemekkel figyeli a magyarországi eseményeket, különös tekintettel a kormányzathoz közel álló üzleti körök ténykedéseit.

Mindezek fényében az a tény, hogy a NAV-ra berágtak az amerikaiak, megmagyarázná azt a sajtóértesülést is, miért kerülhetett Vida Ildikó NAV-vezér és más adóhatósági vezető is a kitiltott személyek közé.

Az ügyben kerestük a Bunge vezetését is. Grászli János, a cég kereskedelmi igazgatója megerősítette, hogy 2012-ben a Bunge komolyan beleállt a csalások elleni küzdelembe. Az akkori külföldi régiós menedzser egy nagyobb szabású együttműködést próbált összehozni a hasonlóan hátrányosan érintett iparági szereplőkkel, így került képbe a Bonafarm és más malomipari cégek.

Grászli szerint az együttműködésből egy tanulmány született az Ernst and Young segítségével. Ebben arra tettek részletes javaslatot, hogy csökkentsék 10 százalék alá az alapvető élelmiszerek áfáját, mert a magas kulcs nagy haszon realizálását teszi lehetővé a csalók számára. A tanulmány szerint az alapvető élelmiszerekkel kapcsolatos nagyszabású áfacsalás megbénítja az iparágat, és több, mint 128 milliárd forint - durván 500 millió euró - bevételtől fosztja meg évente a költségvetést.

A dolgozatot több helyen is publikálták. A Bunge akkori holland igazgatója pedig ajánlatot tett a kormány számára a szorosabb együttműködésre, hogy együtt léphessenek fel a csalókkal szemben. Grászli János azt nem tudta megmondani, hogy ez a tanulmány jutott-e el később az amerikaiakhoz.

A Bunge korábbi topmenedzserét egyelőre nem sikerült elérnünk.
Nincs ebben politika, de

Úgy tudjuk, hogy a drasztikus amerikai lépésnek, a kormánytisztviselők és a kormányhoz közel álló üzletemberek kitiltásának csak áttételesen van köze az Orbán-kormány által folytatott bel- és külpolitikához.

Magyarán a kitiltás hátterében nem az húzódik meg, hogy a kormány az elmúlt években látványosan leépítette a fékek és ellensúlyok rendszerét, nekiment a civileknek és az oroszokhoz közeledve nyugatellenes retorikát folytat, hanem az, hogy az áfacsalások miatt hátrányos helyzetbe kerültek amerikai érdekeltségek, ez pedig már az Egyesült Államok nemzetgazdaságát sérti.

Az viszont, hogy
egyáltalán sor kerülhetett ilyen drasztikus lépésre, összefügg azzal, hogy a rendszerváltás óta soha nem volt ilyen rossz a viszony Budapest és Washington között

- mondták a külgazdasági világára is rálátó piaci forrásaink.

Úgy tudjuk, hogy az ügynek lesz folytatása. Az szinte biztosra vehető, hogy Washington nem hátrál, hiába próbálja Szijjártó Péter külügyminiszter azt a látszatot kelteni, mintha ezt a botrányt egy egyszerű washingtoni látogatással tisztázni lehetne.

http://index.hu/gazdasag/2014/10/20/usa_kitiltas_korrupcio_nav_szijjarto_orban_ko rmany_bunge_kormanykozeli_alapitvany_afacsalas_botrany/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
"A gyanúba került kormánytisztviselőktől meg kell szabadulni
  2014-10-20 17:13:30, hétfő
 
  "A gyanúba került kormánytisztviselőktől meg kell szabadulni"

2014. október 20., hétfő, 12:00 Utolsó frissítés: 2 órája

Szerző: Kósa András

Még az eddiginél is sokkal kínosabb lehet a magyar kormány, illetve az érintett fideszes üzletemberek, háttéremberek számára a kitiltási botrány, ha nem sikerül nagyon gyorsan, az amerikai kormánynak megfelelő módon rendezni az ügyet. Edward Snowden nyilvánosságra hozott titkosszolgálati információiból ugyanis nemcsak az derült ki, hogy az amerikai fél valószínűleg lehallgatóközpontot működtet Budapesten, hanem az is, hogy a magyar politikusok árulkodósak, így aztán Washingtonban pontosan tudják, hogy mi történik Magyarországon.

Mióta Edward Snowden, az NSA (National Security Agency, az USA egy hírszerző szervezete) egykori munkatársa kirobbantotta a talán a WikiLeaksnél is súlyosabb kiszivárogtatási ügyet, mindenki biztos lehet benne, hogy az amerikai kormánynak pontos információi vannak a mindenkori magyar belpolitika történéseiről, jól ismerik a központi adminisztráció tagjait és a környezetükben dolgozókat, beleértve a Fidesz-közeli üzletembereket is.

Snowden jelenleg Oroszországban van, de arról nincsenek megíbzható adatok, hogy aktuális információi is lennének az NSA környékéről, arról pedig még kevésbé, hogy ezekbe engedné betekinteni az orosz felet. Ettől fügetlenül az is tény, hogy Moszkva is rendszeresen kínos helyzetbe hozza az Orbán-kormányt olyan információk nyilvánosságra hozatalával, amiket az legalább ideiglenesen titokban szeretett volna tartani. Elég csak a paksi bővítési szerződésre vagy éppen Alekszej Miller Gazprom-elnök és Orbán Viktor legutóbbi találkozójára gondolni - mindkettő komoly hitelvesztést okozott az EU-ban és a NATO-ban is a kormánnyal szemben.

Így aztán biztosak lehetünk abban, hogy az információk a kormányzati tisztviselők kitiltásáról, melyeket furcsamód a napigazdasag.hu, egy kormányközeli szervezethez tartozó sajtóorgánum hozott először nyilvánosságra, nehezen maradtak volna titokban. Lázár János államtitkárként 2014 januárjában, a lehallgatási botrány kapcsán azt mondta, hogy ez érdemben befolyásolhatja az USA és Magyarország kapcsolatát, amíg a helyzetet az Egyesült Államok nem tisztázza, és kilátásba helyezte, hogy fokozni kell az elektronikus információk védelmét - akárki is nyeri a választásokat.

Profik

Rácz András, a Finn Külügyi Intézet munkatársa írta a Nemzetközi Visegrád Alap támogatásával készült, a visegrádi tagállamokat érintő WikiLeaks táviratokat feldolgozó tanulmánykötet magyar fejezetét. A 734 Magyarországot érintő távirat feldolgozása során Rácz András szerint világossá vált, hogy egyszerűen semmilyen alapja nincs annak a kormányzati retorikának, hogy ,,az amerikaiak nincsenek tisztában a magyarországi helyzettel". ,,A táviratokból kiderül, hogy az amerikai diplomácia nagyon profi módon szerzi be az országról a szükséges információkat, ezeket nagy szakértelemmel dolgozzák fel, és tökéletesen tisztában vannak azzal, mi, miért történik nálunk" - mondta Rácz, hozzátéve, szerinte ez ,,jó, ugyanis az USA a legfontosabb szövetségesünk, és jó, ha a szövetségesek pontosan ismerik egymást".

Lehet ez még kínosabb?

Fotó: AFP / Ole Spat

A kutató szerint ebben ráadásul az is segíti őket, hogy ,,a magyar politikusok elképesztő felelőtlenséggel viselkednek sok esetben, és ha bármi olyan történik, ami nem tetszik nekik, párttól függetlenül a legnagyobb lelkesedéssel rohannak el diplomatákhoz árulkodni". Rácz András szerint ez 2006-2010 között elsősorban a Fidesz politikusaira volt jellemző, akik például energetikai kérdésekben, a Déli-Áramlat gázvezetéket illetően siettek informálni az amerikai partnereket, míg akkoriban a Gyurcsány-kormány és az MSZP tagjai igyekeztek magyarázni a bizonyítványt. Az Egyesült Államok Budapesten szolgáló diplomatái a különböző oldali panaszokból nagy szakértelemmel rakták össze a ,,puzzle"-t. Bár a WikiLeaks-táviratok a 2006-2010 közötti időszakról tartalmaznak információkat, nincs ok feltételezni, hogy módszertani értelemben az amerikai diplomácia azóta másképp működne - tette hozzá a kutató.

Rácz András szerint a helyzet ráadásul annyiban súlyosabb is lehet, hogy a hagyományos, diplomáciai csatornákon történő információszerzés az amerikai intelligence community-nek (azaz mindazon szervezetek összességének, amelyek információkkal látják el a washingtoni kormányzatot) csak az egyik része. A Snowden-akták nyilvánosságra kerülése óta nem zárható ki az sem, hogy a budapesti amerikai követség egyes munkatársai a hagyományos diplomáciai eszközökön kívül más módszerekkel is szereztek információkat: tavaly októberben a magyar Külügyminisztérium hivatalosan is aggodalmát fejezte ki, és tájékoztatást kért Washingtontól, amikor egyes WikiLeaks-iratokból olyan információk láttak napvilágot, hogy Budapesten is lehallgatóközpontot működtethet az NSA. ,,Ha ez igaz - és hangsúlyozom, kutatóként tényszerűen nem tudom megmondani, hogy igaz-e, mert nincs rá nyilvános forrás -, akkor az amerikai fél valószínűleg sokkal több információval rendelkezik, mint azt a kormány valaha is gondolta, ebből pedig még nagyon kellemetlen dolgok sülhetnek ki, akár kormánytagokról is, főleg, ha ezek az információk valahogy nyilvánosságra kerülnek" - mondta Rácz András.

Egy folyamat

Az elmúlt hónapok megnyilvánulásait nem nehéz egy folyamat részeként értelmezni: nyilvános kritika előbb helyettes államtitkári szinten, majd Bill Clinton mondatai Orbán Viktorról, végül Barack Obama beszéde a magyar civilek elleni kormányzati vegzálásról. Rácz András szerint valószínűleg nem járunk messze az igazságtól, ha az eseményeket úgy interpretáljuk, hogy az amerikai fél először a háttérben jelezte kifogásait a magyar kormány felé, de erre semmilyen érdemi válasz nem érkezett. Ezután jött a nyilvános kritika, szintén eredmény nélkül. Aztán következtek a konkrét lépések. ,,Könnyű látni, hogy a sor folytatható, vagyis ha a kormány most sem reagál érdemben, akkor jönnek az újabb szankciók, a kitiltottak listája például korlátlanul bővíthető. Ezen kívül szóba jön a kormánykritikus civil szervezetek, és általában a civil szféra eddiginél komolyabb támogatása" - mondta Rácz András.

Fotó: AFP / Jim Watson

Mint a hvg.hu megírta, információink szerint az ügy nem feltétlenül ,,magyarspecifikus", amerikai részről a térség több kormányát is kritika érhette a korrupció és az antidemokratikus jelenségek miatt. Ennek tudható be például az is, hogy az utóbbi hetekben soha nem látott fokozatra kapcsolt a román korrupcióellenes ügyészség. ,,A román történések teljesen beleillenek a képbe: a jelek szerint ott történt érdemi reagálás az amerikai kritikákra, nálunk nem, ezért nincsenek szankciók a román kormánnyal szemben" - mondta Rácz András.

Hogy milyen egyéb következményei lehetnek a mostani lépéseknek, azt a kutató szerint azért nehéz megjósolni, mert uniós tagállammal, szövetséges országgal ilyen még nem történt. ,,De az biztos, hogy Szijjártó Péternek nagyon kemény tárgyalásokra kell felkészülnie jövő héten Washingtonban. Azt talán túlzás mondani, hogy feltörlik vele a padlót, mert a vendéglátók az udvariasság és a tényszerűség okán nyilván a magyar-amerikai viszony kétség kívül meglévő pozitív elemeit is hangsúlyozni fogják (mert vannak ilyenek is, gondolhatunk például az afganisztáni szerepvállalásra), de emellett nyilván nagyon keményen rákérdeznek majd az érintett korrupciós ügyekre is" - mondta, hozzátéve, a magyar kormány, ha az ország alapvető kül- és biztonságpolitikai érdekeit szem előtt tartva reagál, akkor ebben a helyzetben leginkább csak annyit tehet, hogy a gyanúba került kormánytisztviselőktől minél rövidebb idő alatt megszabadul. ,,Ennek megvannak a civilizált, elfogadott módjai. De bármiféle tagadás vagy elkenés a történtek után tartalmilag értelmetlen."

Az mindenesetre mindenki számára nyilvánvaló lehet a mostani történések után, hogy ,,továbbra is azzal elintézni az amerikai kifogásokat, hogy 'ezek úgysem tudnak rólunk semmit' vagy óriási dilettantizmust, vagy óriási cinizmust jelent. Esetleg mind a kettőt egyszerre".


http://hvg.hu/itthon/20141020_kitiltas_Racz_Andras_kormany_amerika_Fide
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Kedves Vezető csendben hurokba lépett
  2014-10-20 07:57:40, hétfő
 
  A Kedves Vezető csendben hurokba lépett

Szijjártó már megint nem tudja, mit beszél. Csaknem teljesen mindegy, hogy milyen bizonyítékai vannak az USÁ-nak az egyébként mindenki által tudottan korrupt magyar politikusokkal és államigazgatási vezetőkkel szemben, sőt annál rosszabb nekünk, ha nincsenek ilyen bizonyítékok -- ha elrendelik ellenük a harmadik világbeli diktatúrák (inc. Oroszország) keresztapáira szokványosan kirótt beutazási tilalmat, önmagában a tény veti vissza a rezsim image-ét oly mértékig, amelyet ők már sosem fognak tudni javítani. Amerika szerint az Orbán-kormány egy pimf diktatúra. És nem indokolja, mert mindenki tudja. És ahogy senkinek nem szükséges indokolnia, ha egy köztudottan cégéres gazembert nem enged be a házába, hiába megy el az aztán nyafogni a bíróságra. Irreleváns. Persze Amerika máskor meg éppen támogatja a diktátorokat. De sajna nem a NATO és az EU berkein belül.

Most olvasom a hvg.hu-n: "Nemrég derült ki, borzalmasan alakult a magyar ipari termelés augusztusban. Az elemzők jelentős növekedést vártak, ezzel szemben a termelés 5,7 százalékkal múlta alul a júliusit. Elsőre senki nem tudta, mi lehet az oka a megtorpanásnak, aztán, ahogyan a Portfolio.hu megírta, világossá vált, a német Audi a nyár utolsó hónapjában három hétre leállította a motorgyártást, pedig előzetesen még a termelés felfutása volt várható a német autógyár új termelési kapacitásainak üzembe helyezése miatt. A leállást az Audi nem jelezte előzetesen, ami szokatlannak mondható, ahogyan a világpiaci autóipari kereslet sem torpant meg, így az sem indokolta a csaknem teljes havi leállást. Forrásunk szerint ezzel a lépéssel érzékeltette azt Németország a magyar kormánnyal, mennyire függ a magyar gazdaság a németektől, ha egy nagy autógyár 3 heti termeléskiesése is ekkora zuhanást képes előidézni az ipari termelésben."

Elég döbbenetes, nemde? Lassan a helyére kerül a kormány. Reméljük, az ország nem.


https://www.facebook.com/Narancskod?fref=nf
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Német hírszerzés: Oroszország legyint az embargóra, évekre e
  2014-10-20 07:52:13, hétfő
 
  Német hírszerzés: Oroszország legyint az embargóra, évekre előre tartalékolt

A német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) szerint Oroszország több mint 600 milliárd dollárnak megfelelő tartalékot halmozott fel, aminek révén akár évekig kibírhatja a Nyugat szankciós politikáját - írta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap.

A beszámoló szerint az orosz vezetés szeptemberben 619 milliárd dollárnak megfelelő tartalékkal rendelkezett, ami a 2014-re tervezett állami kiadások 162 százalékát teszi ki.

Moszkva egyedül ebből a forrásból 20 hónapon keresztül tudná finanszírozni a kiadásokat, és nagyjából négy évig államcsőd nélkül át tudna vészelni egy pénzügyi válságot, tekintve, hogy az államadósság viszonylag alacsony, a hazai össztermék (GDP) csupán 13 százalékát teszi ki - írta a Bild am Sonntag a BND adataira hivatkozva.A német hírszerzés adatai nagyobb tartalékokra utalnak, mint ahogy eddig sejteni lehetett.

Az orosz központi bank legutóbbi közleménye szerint az intézmény október elején 454,7 milliárd dollár értékű arany- és devizatartalékkal rendelkezett.A jegybank október eleje óta már 13 milliárd dollárt költött a rubel védelmére. A rubelt hónapok óta nyomás alatt tartja, hogy a befektetők elfordulhatnak az orosz értékpapír- és pénzpiacoktól Oroszország ukrajnai szerepvállalása, és az emiatt kivetett nyugati szankciók hatására. A folyamat októberben még tovább erősödött, ahogy a kőolaj világpiaci ára gyors csökkenésbe kezdett.

MTI

http://pestisracok.hu/nemet-hirszerzes-oroszorszag-legyint-az-embargora-evekre-el ore-tartalekolt/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy amerikai, egy német és egy orosz nő be­szélget:
  2014-10-20 07:36:57, hétfő
 
  Egy amerikai, egy német és egy orosz nő be­szélget:
Az amerikai:
− Amikor férjhez mentem, kijelentet­tem, hogy nem fogok mosni. Nem lát­tam a férjemet egy na­pig, majd meg­jelent egy mosógéppel.
A német:
− Amikor férjhez mentem kijelentettem, hogy nem fogok mosogatni. Nem lát­tam a férjemet két napig, majd meg­je­lent egy mosogatógéppel.
Az orosz:
− Amikor férjhez mentem kijelentettem, hogy nem fogok semmit sem csinálni. Nem láttam a férjemet három napig. A negyedik nap már kezdtem egy kicsit látni az egyik szememmel.
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Munkába kell állítani az országot!
  2014-10-20 07:33:05, hétfő
 
  Munkába kell állítani az országot!

Ezt mondta Orbán Viktor a reggeli Kossuth-műsorban. Arról nem beszélt ez az ártatlan, hogy nemcsak munka kell, hanem a megélhetést minimum biztosító munkabér!! Az mégsem lehetséges, hogy a multiknál (például az autógyáraknál) értéket előállító fizikai munkát végzők nettó 70 ezer forint körül keressenek. A nyakkendősök, azok, akik életükben soha nem állítottak elő értéket, például a rettenetes létszámú államtitkár és államtitkár-helyettes jövedelme havi egymillió forint, amelyből az egykulcsos adónak és a családi adókedvezménynek köszönhetően nem, vagy alig fizetnek adót.

Szemét módon a kieső 500 milliárd forint adóbevételt a világ legmagasabb, 27 százalékos áfájával vonják el a jövedelemhez alig jutóktól. Szóba hozta még Orbán a hiteleket is. Vagy lesz segítség a devizahiteleseknek, vagy nem.
Elképesztő, hogy a minimálbéres munkahelyért is mennyire kell ragaszkodni. Azért nincs sztrájk, mert hoztak egy gyalázatos új munkatörvénykönyvet, ráadásul az emberek amint sztrájkba kezdenének, az összetartás minimumának hiánya miatt azonnal beáll valaki a helyükre, és máris munkanélküliek lesznek. Aztán megnézhetik magukat, legközelebb hol állhatnak majd munkába... Valószínűleg külföldön, mert kiszorulnának az országból.
Egyetlen szakszervezetis gané írta alá: Gaskó István. Ráijesztettek, ha nem írja alá, mehet krampácsolni. Az ő korában? Egész életét leélte dús gazdagon, most meg majd szegényednek el?? Na ne! Most veri a nyálát álszent módon a munkavállalók érdekében a szemétláda.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ez ám a nem semmi! Útépítés 4,5 milliárdért/km
  2014-10-20 07:30:54, hétfő
 
  Ez ám a nem semmi! Útépítés 4,5 milliárdért/km.
Kilométerenként 4,5 milliárd forintért épül egy sokakat bosszantó út Siófokon. Az acélhíd szerkezetét a Közgép építheti.Mindezzel együtt is: ORSZÁGUNKBAN meglepően sok ilyen méregdrága építkezés zajlik. Ezeknek köszönhetően - ha valahol egy kapavágás megesik - a KSH máris az építőipar szárnyalásáró ad ki diadaljelentést! Egy tegnapi információnk szerint a pesti Andrássy - úton a nyáron leégett palota renoválása közel negyed százalékos iparági Íteljesítménybővüléssel" fog hozzájárulni a “magyar" GDP növekedéséhez!
Tombol ORSZÁGUNKBAN a kormányzati dicsőségkommunikáció! Ami még ennél is nagyobb baj az az, hogy igen sokba kerül.
A Krím - félszigetet a Kercsi - szoros fölött Oroszországgal összekötő TENGERI HÍD nagyjából 10 km. hosszú lesz. Azon nemcsak közúti járművek, hanem vonatok is fognak közlekedni, közműveknek fog helyet biztosítani. Ezért aztán úgy jó ötszörös szélességű lesz, mint a szóban forgó elkerülő utacska. ÉS EZ HÍD LESZ - nem pedig egy 430 méter hosszú “utca"! Egy minimum 23 - szor hosszabb, ötször szélesebb tengeri híd.
Ez a tengeri híd kerül (átszámolva) kb. 300 milliárd forintba!
Jah! Hogy az nem a mi ORSZÁGUNKBAN épül? Ez igaz. Mi minimum ezer milliárdból hoznánk ki!
NEKÜNK VAN MIBŐL!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2014.09 2014. Október 2014.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 541 db bejegyzés
e év: 6200 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6073
  • e Hét: 20303
  • e Hónap: 31414
  • e Év: 184910
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.