Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
SYDNEY 2000 és ATHEN 2004
  2008-07-26 23:11:01, szombat
 
  SYDNEY 2000 Olimpia
Sydneyben 135 olimpiai pont a magyar mérleg
Link linken olvasható

ATHEN 2004 Olimpia
Link linken olvasható

Sajnos a weblapok szerkezete megváltozott az eddigiekhez képest és nem tudtam részletes leírást feltenni. Ezért elnézést kérek a Kedves Látogatóimtól és a blog olvasóktól.


 
 
0 komment , kategória:  Olimpia  
ATLANTA 1996 Olimpia
  2008-07-26 22:09:52, szombat
 
  ATLANTA 1996 XXVI. nyári Olimpia




Szomorú centenárium.
Világméretű felháborodást váltott ki a NOB határozata, amely a centenáriumi olimpia helyszínét jelölte ki. Athén helyett ugyanis Atlanta "nyert", s a tradíciók helyett a pénz világa került ki győztesen a párharcból. Persze, szegény görögök nem versenyezhettek a Coca-Cola és a CNN világhírnevével.
A megnyitón 197 ország 10849 versenyzője vonult fel, a szervezők 26 sportág 271 versenyszámában osztottak érmeket. A számok grandiózus volta mellett természetesen a szervezés is remekül sikerült. A szervezők számítása bevált, Atlanta minden idők legsikeresebb olimpiájaként vonult be a történelembe. Az üzleti mutatók káprázatosra sikeredtek. Az olimpia költségvetése 1,6 milliárd dollár volt, ebből az amerikai kormány 227 milliót magára vállalt, de a szponzorok is hosszú sorban álltak. Az NBC például 456 milliót fizetett a televíziós közvetítési jogokért, a Coca-Cola 250 milliót adott, a belépőjegyekből 430 millió folyt be. A szállodák és az éttermek bevétele a játékok idején 5,1 milliárd dollár volt! A biztonságról közel 30 ezer szövetségi ügynök és katona gondoskodott, de mégis megtörtént a baj. Mindenkinek a müncheni tragédia rémképe villant fel, amikor a hírügynökségek világgá röpítették a hírt: 1996. JÚLIUS 27-ÉN AZ ATLANTAI CENTENNIAL OLYMPIC PARKBAN CSŐBOMBA ROBBANT, AMELY 2 EMBERT MEGÖLT ÉS 111-ET MEGSEBESÍTETT A CNN világhíradó képei sokkolták a sportkedvelőket: vérben fekvő emberek, zokogó hozzátartozók.



Egyetlen televíziós társaság tudott csak közvetett felvételt mutatni magáról a robbanásról: a német állami televízió ZDF éppen interjút készített az amerikai úszónővel, Janet Evansszel, amikor a robaj hallatszott. Evans elmenekült, a tévétársaság pedig messziről forgatta tovább a riadalmat keltő eseményt Mi is történt valójában? Éjjel egy óra tájban egy akcentussal beszélő, feltehetően fehér férfi telefonon bejelentette: az Olimpiai Parkban bomba fog robbanni. Ezzel egy időben a parkban egy gyanús csomagra lettek figyelmesek, amelyet a tűzszerészek elszállítottak a helyszínről. (Érdekes, hogy később éppen a megtalálót, Richard Jewellt gyanúsították, ám a férfi tisztázta magát a vádak alól!) Negyed kettőkor robbanás rázta meg a parkot, amelynek során ketten (egy színes bőrű amerikai asszony, valamint egy török operatőr - utóbbi szívrohamban) meghaltak. A helyszínre érkező FBI-osok még két éles bombát hatástalanítottak. Éjjel kettőkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság rendkívüli ülésen vitatta meg a teendőket, és Francois Carrard, a testület főigazgatója Avery Brundage '72-es mondását ("A játékoknak folytatódniuk kell!") idézte kis különbséggel: "The show will go on! A játékok folytatódnak!"
A magyar csapat ezúttal 212 sportolóval (146 férfi, 66 nő) érkezett az Egyesült Államokba, s azzal a céllal, hogy a hagyományokhoz hűen sikeresen szerepeljen. Pedig az előjelek nem bizonyultak túl kedvezőnek: ökölvívónk Lakatos Pál (48 kg) már a mérlegelést sem "élte túl" ugyanis túllépett a megengedett súlyhatáron.
Az első aranyra öt napot kellett várni, de az az érem csodaszámba ment. Miután Rózsa Norbert borzalmas teljesítményt nyújtva csak a B döntőbe kvalifikálta magát a 100 méteres mellúszás fináléjában, s ott rajthoz sem állt, szinte hihetetlen, hogy 200-on győzni tudott. 2:12,57-es időeredményét csak honfitársa, GÜTTLER KÁROLY
Güttler Károly


és az orosz Kornyejev tudta megközelíteni Másnap ismét az uszodáé volt a főszerep: először EGERSZEGI KRISZTINA győzött a 200 méteres hátúszás döntőjében (2:07,83 perc), az amerikai Hedgepeth és a német Rund előtt, majd CZENE ATTILA az 1-es pályán (!) startolva óriási meglepetésre győzött a 200 méteres vegyes úszás döntőjében (1:59,91 mp)a finn Sievinen és a kanadai Myden előtt. ATLÉTIKÁBAN KISS BALÁZS REMEKELT (81,24 m), s bár az amerikai szervezők mindent elkövettek, még Lance Deallel sem tudták aranyat nyerhetni. Pedig példátlan módon nem nyolc-, hanem kilencfős döntőt "szerveztek", hogy versenyzőjük a döntőben is dobókörbe állhasson. KOVÁCS ISTVÁN ,,KOKO"(ökölvívás, 54 kg)
KOKO


végig fölényesen küzdve, a fináléban a kubai Mesát legyőzve állhatott a dobogó legfelső fokára. A kajak-kenusok két aranyat hoztak: KŐBÁN RITA A NŐI KAJAK 500 méteres távján, míg HORVÁTH CSABA, ÉS KOLONICS GYÖRGY A KENU KETTESEK 500 MÉTERES TÁVJÁN GYŐZÖTT
Az olimpia pompáját azonban befeketítette egy bombatámadás, amelyet az Olimpiai Parkban követtek el. Pedig a szervezők mindenre felkészültek. Az olimpia előtt egy hónappal ugyanis lezuhant egy személyszállító repülőgép New York partjainál, s a szervezők már akkor terrortámadásra gyanakodtak. Emiatt 10 500 rendőr, 2500 FBI- és CIA-ügynök, valamint 9000 katona vigyázott a sportolók biztonságára. Az olimpia sztárjai közül kiemelkedett a legeredményesebb versenyző amerikai úszónő, Amy van Dyken, de a legnagyobb sztárnak kétségkívül Carl Lewist tartották, aki Atlantában 36 évesen is győzött távolugrásban, ezzel megszerezte 9. olimpiai aranyát. Sorozatban harmadik elsőségét szerezte a török Naim Suleymanoglu súlyemelésben (64 kg), valamint az orosz Alekszandr Karelin birkózásban (130 kg). Anglia egyetlen aranyérmét Steve Redgrave nyerte, igaz ő személy szerint sorozatban már a negyedik olimpiáján bizonyult a legjobbnak
Az olimpia hősének (az amerikai férfi és női kosárlabda-válogatott után szabadon) az amerikai női torna "Dream Team" aprócska tagja, Kerry Strug bizonyult. A csapatversenyben Strug sérült bokával (!) is vállalta az ugrást, ezzel biztosítva az aranyérmet. A 145 centi magas, 39 kg testsúlyú lányt edzője, Károlyi Béla ölben vitte a dobogóhoz. Sikerét elismerendő még Bill Clinton elnök is meghívta a Fehér Házba.
Az olimpia érem táblázatán egyébként az Egyesült Államok végzett az élen (44 arany, 32 ezüst, 25 bronz), megelőzve Oroszországot (26/21/16) és Németországot (20/18/27). MAGYARORSZÁG VÉGÜL A 12. HELYEN ZÁRT. KÜLDÖTTSÉGÜNK A 7 ARANYHOZ NÉGY EZÜSTÖT (CSOLLÁNY, GÜTTLER, A CSIPES, RAJNA, ADROVICZ, HORVÁTH G. KAJAK NÉGYES ÉS A KÖVES, NAVARRETE, SZABÓ B. KARDCSAPAT) ÉS TÍZ BRONZOT TETT HOZZÁ, ÍGY A NEMZETEK ÉREMTÁBLÁZATÁN A 12. HELYEN ZÁRT. Ha nem számítjuk az 1984-es Los Angeles-i játékokat, amelyiken nem vettünk részt, akkor ezt megelőzően utoljára 1924-ben fordult elő, hogy nem kerültünk be a legjobb tíz nemzet közé. Igaz, azt is illik megjegyezni, hogy Atlantában már 197 ország vett részt (1992-ben, Barcelonában 172), így ez a 12. nem olyan nagyon rossz helyezés, még ha jobbra is számítottunk.

Olimpiai képtáram: Link Nagyon sok érdekes kép van feltöltve

 
 
0 komment , kategória:  Olimpia  
Egerszegi Krisztina olimpia
  2008-07-26 21:22:41, szombat
 
  Egerszegi Krisztina többszörös olipmpiai bajnok
,,Gyere, Egérke! Gyere, kicsi lány!" - üvöltötte a mikrofonba Vitray Tamás riporter a szöuli olimpia női 200 hát döntője során, Egerszegi Krisztina első ötkarikás győzelménél. Akkor legfeljebb csak sejthettük, hogy legenda született.
Egerszegi egérke Szöul 1988 200 back Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2008-07-26 19:59:05
feltöltő: maroka
nézettség: 7981
szavazatok: 1
kommentek: 0
kulcs: 1988, Szöul, Egerszegi, Krisztina, arany,
kategória: sport
leírás: Krisztina Egerszegi Seul 1988 200 hát Aranyérem [m14]
Vitrai Tamás nevezte Krisztit egérke-nek a közvetítés és a drukkolás hevében.


URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!



Az 1974. augusztus 16-án született Egerszegi Krisztina, minden idők egyik legjobb úszónője, a szakágban egyedülálló módon öt aranyéremmel büszkélkedhet. Továbbá azzal, hogy rajta kívül csak az ausztrálok klasszisa, Dawn Fraser nyert egymás után háromszor ugyanabban a számban olimpiai bajnoki címet.



Barcelonában már esélyesként állt rajtkőre, miután egy évvel korábban 100 és 200 hát világ- és Európa-bajnoki címet szerzett, s 400 vegyesen is Eb-győztes lett. Nem mellékesen: az athéni kontinensbajnokságon 200 háton repesztett 2:06.62-es világcsúcsát 2008 februárjában sikerült csak megdöntenie a zimbabwei Kirsty Coventrynek (2:06.39). Egerszegi az 1992-es, barcelonai játékokon élete legjobb formájában versenyezve 100 és 200 háton, valamint 400 vegyesen a dobogó tetejére állhatott, ezáltal Európa legjobb, a világ második legjobb sportolónőjének választották. 18 évesen már a sportág legendái között emlegették, a szakértők szerint nála jobb vízfekvésű úszó aligha volt. Az atlantai olimpiára világbajnoki ezüsttel (1994, 200 hát) és Európa-bajnoki győzelmekkel hangolt. Összesen két vb- és kilenc kontinensaranyig jutott, magyar bajnoki címből - a mob.hu szerint - pedig 85-öt gyűjtögetett össze. Az 1996-os játékokon 400 vegyesen bronz, 200 háton aranyérmet szerezett (nézd meg a videót az alábbi linken:
Link
- utóbbi számban hatalmas fölénnyel verte a világot, 4,15 másodperccel, márpedig olimpián ezen a távon rajta kívül még senki sem győzött ilyen különbséggel. 100 háton nem indult, jóllehet, a vegyes váltóban úszott részidejével ott is győzhetett volna. Fiatalon, 22 évesen vonult vissza, ma három gyermek édesanyja, s nem mellesleg: itthon az előző évszázad legjobb női sportolójának választottak

 
 
1 komment , kategória:  Olimpia  
BARCELONA 1992 Olimpia
  2008-07-26 20:38:12, szombat
 
  BARCELONA 1992 Olimpia





Ha egy király és egy elnök összefog, akkor nem lehet kétséges a siker. Barcelona 1992-es olimpiájához ez kellett: JÁNOS KÁROLY spanyol uralkodó, valamint Juan Antonio Samaranch NOB-elnök lobbi hadjárata meghozta az eredményét. A XXV. nyári olimpia igazi fesztiválként vonult be a történelembe.
Színpompás megnyitóval és egy emlékezetes dallal várta a Montjuic-stadionban megjelenteket a helyi szervező bizottság. A "Barcelona", amelyet a világhírű spanyol énekesnő Monserrat Caballé és az olimpia kezdete előtt néhány hónappal AIDS-ben elhunyt Queen-frontember, Freddy Mercury énekelt szinte fogalommá vált, s bizony néhány nézőt megkönnyeztetett. AZ OLIMPIAI LÁNGOT egyébként közel százezer ember várta a barcelonai kikötőben, ahová július 25-én éjszaka érkezett meg a Rosalinda nevű vitorlás fedélzetén. A megnyitón - rendhagyó módon - NYÍLVESSZŐ SEGÍTSÉGÉVEL SZERETTÉK VOLNA MEGGYÚJTANI A LÁNGOT, ám a vállalkozó szellemű íjász, a mozgássérült Antonio Rebollo elvétette a célt, a vessző a kandeláber felett elszállt, így elektronikus úton kellett meggyújtani a stadion fáklyáját. PERSZE MINDEBBŐL A NÉZŐK SEMMIT SEM VETTEK ÉSZRE.
169 ország 9364 versenyzője, köztük 217 magyar (159 férfi, 58 nő) indult a versenyen - szerencsére kirobbanó sikerrel. A szöuli 11 aranyérem után az elvárás egyértelmű volt: DARNYI, EGERSZEGI, A VÍVÓK ÉS A KAJAK-KENUSOK EGYÉRTELMŰ FAVORITNAK SZÁMÍTOTTAK. Az első aranyat Egerszegi Krisztina szerezte,
Egerszegi Krisztina


aki a 400 méteres vegyes úszásban legyőzte a korábbi világbajnok kínai Lin Lit. Időeredménye alig maradt el a világcsúcstól (4:36,54). Ezután következett a két hátúszó szám, ahol már csak egy vetélytársa volt, a szintén magyar Szabó Tünde személyében. 100 méteren 1:00,68, 200 méteren 2:07,06 perces időeredménye is súrolta a világrekordot. Darnyi Tamás is 400 vegyesen kezdett, s hatalmas fölénnyel utasította maga mögé a mezőnyt (4:14,23 mp). A 200 méteres távon már nem volt ennyire egyértelmű a győzelme, sőt az utolsó ötven méterre úgy fordult a mezőny, hogy Czene Attila vezetett, s Darnyi mindössze a 4. helyen állt. Gyorsúszásban azonban Tamás verhetetlen volt, így 2:00,76 perces idővel győzött, Czene végül 3. lett.
Birkózóink közül FARKAS PÉTER érkezett esélyesként, s ahogy kell, végig is verte a mezőnyt. A kötöttfogásúak 82 kg-os döntőjében a lengyel Stepient 6:1-gyel küldte haza. REPKA ATTILA néhány súlycsoporttal lejjebb a 68 kg-osok között nyert, még úgy is, hogy a fináléban a FÁK versenyzője, Dogucsijev beleharapott (!) a karjába. A legnagyobb meglepetést egy másik küzdősport, a cselgáncs képviselői szolgáltatták: Hajtós (71 kg) és Csák (65 kg) ezüst-, valamint a nehézsúlyú Csősz bronzérme mellett a paksi Kovács Antal (95 kg) felállhatott a dobogó legfelső fokára. Ez a váratlan éremeső még a Magyar Rádió felkészült munkatársait is meglepte: jobb híján a rádió spanyolországi tudósítóját küldték a helyszínre, aki bevallottan ott először látott tatamin zajló küzdelmet. Nem véletlen, hogy a pontot érő "juko" helyett gyakran "yuccát" mondott.
Tornában ÓNODI HENRIETTA folytatta a magyar hagyományokat, s a Sant Jordi-csarnokban a román Milosovicivel holtversenyben lett aranyérmes az ugrás fináléjában. Magyar tornásznőként 1956 után először! A 10. aranyérmet a vívók szállították: Szabó Bence a férfi kard döntőjében leiskolázta az olasz Marint (5:1, 5:1), míg tizenegyedik alkalommal A NŐI KAJAK NÉGYESNEK (KŐBÁN RITA, MÉSZÁROS ERIKA, CZIGÁNY KINGA, DÓNUSZ ÉVA) JÁTSZOTTÁK EL A MAGYAR HIMNUSZT.
Ami a többieket illeti: a tenisz első komoly versenyén (1988-ban még csak bemutató sportágként volt jelen) nagy meglepetésre az amerikai Jennifer Capriati és a svájci Marc Rosset győzött. Tornában mindenki a FÁK versenyzőjéről, Vitalij Scserbóról beszélt, aki hat aranyérmet szerzett. Atlétikában Carl Lewis megszerezte 8. olimpiai elsőségt, míg a 400 méteres gátfutás fináléjában az amerikai Kevin Young megdöntötte Edwin Moses világcsúcsát (46,78 mp). 100 méteren a férfiaknál a brit Linford Christie, a nőknél az amerikai Gail Devers papírforma győzelmet aratott, de utóbbi pórul is járt, a 100 méteres gátfutás döntőjében vezető helyen az utolsó akadályban felbukott. Ám nem az övé volt a legnagyobb bukás, mert rúdugrásban Bubka már a kezdő magasságán kiesett!
Az olimpia szenzációját azonban a Dream Team jelentette: az NBA profi játékosaiból verbuvált amerikai kosárlabda-válogatott minden mérkőzésén 100 pont felett dobott, s átlag 43,75 pontos különbséggel nyerte a meccseit. (Ennél nagyobb differenciára csak az 1956-os játékokon aranyérmes amerikai válogatott volt képes!) A sztárok (Michael Jordan, Magic Johnson, Larry Bird, Patrick Ewing, David Robinson, Scottie Pippen, Charles Barkley, Karl Malone, John Stockton, Clyde Drexler, Chris Mulin, Christian Laettner) csapata meghatározó élményt jelentett mindenkinek, hiszen ilyen szuperalakulat talán soha többet nem lesz a földön. Az éremtáblázat élén a Független Államok Közössége végzet (45 arany, 38 ezüst, 29 bronz), megelőzve az Egyesült Államokat (37, 34, 37) és Németországot (33, 21, 28). MAGYARORSZÁG A 8. LETT 11 ARANY-, 12 EZÜST- ÉS 7 BRONZÉREMMEL

Olimpiai képtáram: Link Nagyon sok érdekes kép van feltöltve





 
 
0 komment , kategória:  Olimpia  
SZÖUL 1988 Olimpia
  2008-07-26 19:48:55, szombat
 
  SZÖUL 1988 Olimpia





A japánok gyakorlatilag biztosra vették, hogy az 1964-as tokiói olimpia után 24 évvel, a XXIV. nyári ötkarikás játékoknak újra ők lesznek a házigazdái. Nos, az 1988-as rendezést valóban Ázsia kapta meg - másodszor -, de nem Nagoya, hanem a NOB-tagok megdöbbentő, 52:27-es arányú voksolása alapján a Koreai Köztársaság fővárosa, Szöul. Ez a japánok mellett igazából a koreaiakat bosszantotta fel - a 38. szélességi körtől északabbra, azaz a KOREAI NÉPI DEMOKRATIKUS KÖZTÁRSASÁGBAN. Amire a két nagyhatalom képtelen volt, azt egy kicsi távol-keleti keleti ország megvalósította: 1988-RA BEKÖSZÖNTÖTT AZ OLIMPIAI BÉKE. A moszkvai, valamint a Los Angeles-i bojkott hullám után a dél-koreai Szöulban 160 ország 13 304 sportolója jelent meg, immár a teljes sportbarátság jegyében.
A Koreai Köztársaság fővárosa a "béke, harmónia, haladás" jelmondat jegyében varázslatos olimpiát rendezett. Első alkalommal lehetett fejlődő ország a játékok házigazdája, s Szöul nem akart lemaradni az elődök mögött. Csak a kommunista berendezkedésű Észak-Korea és hat másik ország nem jött el - a KNDK képes volt az ősi ellenség (ne felejtsük el, 35 évvel korábban még javában dúlt a koreai háború) lehetetlenné tétele érdekében azt híresztelni, hogy Szöulban kolerajárvány tört ki. Pedig az olimpia nem erről, hanem a sztárokról, a rekordokról és a botrányokról szólt. A játékok legeredményesebb sportolója a kelet-német úszónő, Kristin Otto volt, aki hat aranyérmet szerzett; nem véletlen, hogy a koreai Hankook Ilbo-Korea Times nevű újság őt választotta az olimpia MVP-jének, azaz "legértékesebb versenyzőjének". De őt mégse emeljük "Spitz-i" magasságba (az amerikai úszólegenda Mexikóban két, Montrealban hét első helyet szerzett), hiszen azóta már bevallotta, hogy doppingolt Az amerikai úszó Matt Biondi öt, és Janet Evans három aranya mellett egy kis ország aratott nagy sikert a medencék partján: Anthony Nesty Suriname történetének első aranyát szerezte a férfi 100 méteres pillangóúszásban.
Atlétikában az amerikaiak taroltak: a csinos, hosszú hajú, festett körmű Florence Griffith-Joyner 3 aranya és egy ezüstje mellett sógornője, Jackie Joyner-Kersee két aranyat (hétpróba, távolugrás), míg Carl Lewis 2 aranyat (100 m, távolugrás) és egy ezüstöt (200 m) szerzett. Apropó, 100 méter! Az olimpia legnagyobb botrányát a kanadai Ben Johnson szolgáltatta, aki szenzációs 9,79 mp-es világcsúccsal nyerte a 100 métert, ám doppingolás miatt diszkvalifikálták, így a 2. helyezett Lewis kapta az aranyérmet. DOPPINGOLÁS MIATT két bolgár súlyemelőtől, Grablevtől (56 kg) és Gencsevtől (67,5) is visszavették az olimpiai aranyat, és sajnos mi is bekerültünk a "fekete krónikába": megsemmisítették SZANYI ANDOR (100) MÁSODIK, VALAMINT CSENGERI KÁLMÁN (75) NEGYEDIK HELYÉT Is. A magyar sportvezetés igyekezett eltussolni az ügyet, s mivel az olimpián szenzációs magyar sikerek születtek, ez sikerült is.
Az atlétikai versenyeken még bőven akadt csillaghullás. A kalapácsvető Szedihnek, a 400 méteres gátfutásban Mosesnek, és a tízpróbázó Thompsonnak sem sikerült megszereznie harmadik ötkarikás aranyérmét, versenyszámaikban a 2., a 3., és a 4. helyen végeztek. Szegény Moses 1978 és 1988 között csupán egyszer kapott ki, s a szöuli döntőben még egyszer Thompsonnak pechje volt, mert rúdugrás közben eltört a rúdja, megsérült, de így is folytatta a versenyt, amit meglepetésre a német Schenk nyert meg. A kenyaiak is meglepték a világot, hiszen 800-on Ereng, 1500-on P. Rono, 5000-en Ngugi, 3000 akadályon Kariuki győzött.
A labdarúgótornán a brazil Romario lett a gólkirály 7 találattal, ám a döntőben a szovjetek legyőzték a brazilokat. Birkózásban elkezdődött Karelin nagy menetelése, de ezt lehet mondani a súlyemelő Suleymanogluról, aki Szöulban hatszor javított világcsúcsot. Ökölvívásban a +91 kg-ban Lennox Lewis győzött, még kanadaiként, a fináléban Riddick Bowe-t verve.
Az éremhalmozók között még meg kell említeni az amerikai Greg Louganist (műugrás, 2 arany), a szovjet Dmitrij Bilozercsevet (torna, 3 arany, egy bronz) és a román Daniela Silivast (torna, 3 arany, 2 ezüst, egy bronz).
A szöuli játékokon 188 magyar sportoló vett részt (152 férfi, 36 nő), s Helsinki 16 aranyérme óta a legeredményesebb játékokat zárta 11 arannyal, 6 ezüsttel és 6 bronzzal.
AZ ÉREMGYŰJTÉST 1988. SZEPTEMBER 21-ÉN DARNYI TAMÁS kezdte meg, aki a 400 méteres vegyes úszásban 4:14.75 perces világcsúccsal győzött. Nézd meg az alábbi videó linken:
Link
Vitrai Tamás közvetítette az úszást.
Egy nappal később az öttusázók taroltak: egyéniben Martinek János győzött, s ez a siker a csapatnak (Martinek, Mizsér Attila, Fábián László) is ARANYÉRMET JELENTETT. MARTINEK ezzel a legfiatalabb öttusázó lett, aki valaha is olimpiai bajnokságot nyert. A nap harmadik (összesen pedig a 4.) aranyérmét SIKE ANDRÁS NYERTE; A FERENCVÁROS birkózója a döntőben a bolgár Balov ellen bizonyult jobbnak. Szeptember 23-ára egy arany jutott: Szabó József, az 1987-es strasbourgi világbajnok legjobb számában, a 200 méteres mellúszásban Európa-csúccsal győzött. Egy nappal később Borkai Zsolt tornában, azon belül is ló lengésben állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Teljesítményének értékét növeli, hogy sérülten versenyezve is a maximális 10 pontot érte el, csakúgy, mint a szovjet Bilozercsev és a bolgár Geraszkov. Szeptember 25-én ismét a medencék világára figyelt Magyarország: Darnyi Tamás a 200 méteres vegyes úszást is világcsúccsal (2:00,17 perc) nyerte, míg az olimpia legfiatalabb győzteseként a 200 méteres hátúszásban EGERSZEGI KRISZTINA utasította maga mögé a sokkal esélyesebb kelet-német úszókat Nézd meg az alábbi videó linken:
Link
Vitrai Tamás közvetítette az úszást.
"Egérke" Kriszti


Szeptember 29-én a kardválogatott győzött: a döntőben 4-8-as hátrányról egyenlítve, jobb találataránnyal verve a Szovjetuniót. A mindent eldöntő asszóban Gedővári győzött Alsan ellen, így 28 év után ismét a magyar kardcsapat lett az olimpiai bajnok.
Szeptember 30-ra KÉT ARANYÉREM MARADT: KAJAK-KENUBAN Gyulay Zsolt (kajak 500 m), valamint 1000 méteren a KAJAK NÉGYES (Ábrahám Attila, Gyulay Zsolt, Hódosi Sándor, Csipes Ferenc) diadalmaskodott.
A 33 világcsúcsot hozó olimpia éremtáblázatán a Szovjetunió végzett az élen (55 arany, 321 ezüst, 46 bronz), a második az NDK (37, 35, 30), míg a harmadik az Egyesült Államok (36, 31, 27) lett


Olimpiai képtáram: Link Nagyon sok érdekes kép van feltöltve

 
 
0 komment , kategória:  Olimpia  
OLIMPIA INDULÓ videón
  2008-07-26 19:44:05, szombat
 
  Nekünk győzni kell!! az olimpián is.
nagyon jó a klipp, feltétlen nézze meg, aki meglátogat engem

Link

Olimpikonjaink verseny számaiból vannak a felvételek.
Gratulálok a videó klip készítőjének és hogy feltette a XouTube tárhelyre,ezt külön köszönöm.

 
 
0 komment , kategória:  Olimpia  
LOS ANGELES 1984 Olimpia
  2008-07-26 17:31:19, szombat
 
  LOS ANGELES 1984 Olimpia





Párizs (1900, 1924) és London (1908, 1948) után Los Angeles lett a harmadik város, amely másodszor rendezhetett nyári olimpiát, mégpedig 1932 után 1984-ben. Az amerikaiaknak azonban nagy pechjük volt, hogy éppen Moszkva után következtek, mert visszakapták a "kölcsönt". Noha négy esztendővel korábban maguk az amerikai sportolók is felháborodtak országuk bojkottján, ez nem tántoríthatta el a Szovjetuniót, hogy - ugyanerre kötelezve a VARSÓI SZERZŐDÉS TAGÁLLAMAIT - MEGTAGADJA A RÉSZVÉTELT AZ 1984-ES LOS ANGELES-I JÁTÉKOKON. Amíg Moszkvában a keleti blokk, addig az Egyesült Államokban a Nyugat ünnepelhetett. MAGYAROK SEM VETTEK RÉSZT. Hivatalosan persze nem mondták ki a szovjetek, hogy a revánsvágy fűti őket, cserébe kreáltak néhány indokot. Azt terjesztették - és ebben volt is valami igazság -, hogy az amerikai szervezőket már nem a couberteni eszme, hanem a pénzsóvárság vezeti, s ez a fajta mentalitás ellenkezik az olimpia eszmeiségével. Emellett féltették sportolóik biztonságát "az országban tapasztalható ellenséges és heves kommunistaellenes közhangulattól". A Szovjetunió felhívásához 13 ország csatlakozott, de ennek ellenére is rekordszámú nevezés érkezett. 140 ország 6800 sportolója jelezte részvételét, többek között az ugyancsak kommunista berendezkedésű Románia (nyertek is 20 aranyat), valamint Kína, amely 1952 óta először vett részt az olimpián. Ám a minőségi összehasonlítás már egyáltalán nem volt ilyen kedvező az amerikaiak számára. A szovjet, keletnémet, bolgár, magyar, csehszlovák, lengyel és kubai sportolók távollétében a súlyemelés teljesen komolytalanná vált, s három másik sportág, birkózás, a kajak-kenu és az öttusa versenyeinek színvonalát is erősen megsínylette a bojkott
megnyitóünnepség viszont minden addigit felülmúlt; erről meggyőződhetett a Coliseum közel 100 ezer nézője, valamint a televízió képernyője előtt ülők is. A stadionba "sugárhajtású űrhajós" szállt le, 84 zongorista játszotta Gershwin jól ismert Kék rapszódiáját. Az olimpiai lánggal Jesse Owens unokája, bizonyos Gina Hemphill futott be a stadionba, ahol az 1960-as olimpia tízpróbázó bajnoka, Rafer Johnson gyújtotta meg a fáklyát.
APROPÓ, FÁKLYA! NEM VÉLETLEN, HOGY EZ AZ OLIMPIA VOLT AZ ELSŐ NYERESÉGES VÁLLALKOZÁS (MINTEGY 225 MILLIÓ DOLLÁRT HOZOTT A SZERVEZŐK KONYHÁJÁRA), a kontinensen végighordozott olimpiai lángot például bárki cipelhette egy kilométeren keresztül potom 3000 dollárért. De így is olyan sokan jelentkeztek, hogy az útvonalat igencsak kacskaringóssá kellett tenni. Nyolc évvel azután, hogy a montreali játékok hatalmas anyagi csőddel zárultak, Los Angeles elképesztő mérleget vonhatott meg, s ez a pénzügyi zseni, a rendező bizottság elnöke, Peter Ueberroth érdeme. Amíg az 1980-as Lake Placid-i téli olimpiába a 381 szponzor együtt 9 millió dollárral szállt be, Los Angelesben a 30 főszponzor mindegyikének 4 millió volt a beugró. Mégis sokan ugrottak, megneszelve a hatalmas reklámlehetőségeket. Az ABC tévétársaság 225 millió dollárt fizetett a közvetítésekért, a Coca-Cola 50 milliót, a McDonald's 55 milliót plusz 9 millió hamburgert adott. Az olimpia végül 230 millió dolláros nyereséggel zárt, Ueberroth pedig később úgy zárta az évet, hogy a Time magazin szilveszteri címlapján saját magát láthatta viszont, mint az "Év embere Az olimpia sztárja kétségkívül Carl Lewis volt, aki Jesse Owens berlini rekordját beállítva 4 aranyérmet szerzett. Csapattársa, Valerie Brisco-Hooks három aranyat zsebelt be (200 m, 400 m és 4x400 m). A brit Sebastian Coe megismételte négy évvel korábbi 1500-as győzelmét, amire eddig még soha nem volt példa (igaz, az amerikai Jim Lightbody 1904-ben és az 1906-os "olimpián" is győzött). Megvédte címét az angol Daley Thompson (tízpróba), míg az amerikai Edwin Moses (400 m gát) 1976 után lett ismét a legjobb. Ennél is többet várt az ismétlésre a német Ulrike Meyfarth, aki 1972-es győzelme után 12 esztendővel lett olimpiai bajnok. Tornában a román színekben versenyző Szabó Katalin - Lewishoz hasonlóan - négy aranyérmet szerzett, amit megtoldott még egy ezüstéremmel is. Az igazi sztár azonban a mindössze 16 éves amerikai kedvenc, Mary-Lou Retton volt; ő két aranyéremmel zárta az olimpiát. Úszásban az amerikai nők taroltak: 14 számból 11 aranyat szereztek; Mary T. Meagher és Tracy Caulkins három-három alkalommal is a dobogó legfelső fokára állhatott. A férfiaknál az amerikai Rick Carey (három arany: 100 m hát, 200 m hát, 4x100-as vegyes váltó) és a német Michael Gross (két arany: 100 m pillangó, 200 m gyors) volt a legnagyobb sztár. Az Egyesült Államok győztes férfi kosárlabda-csapatában is rábukkanunk olyan nevekre, akikről hallunk még: Michael Jordan, Patrick Ewing, Chris Mullin, Sam Perkins, Alvin Robertson, mondhatnánk, hogy ez volt az első Dream Team.



A Szovjetunió és az NDK távolmaradásával az Egyesült Államok zárt az éremtáblázat élén (83 arany, 61 ezüst, 30 bronz), akkora fölénnyel, mint az 1904-es, St. Louis-i olimpiai óta soha. A második helyen Románia (20 arany, 16 ezüst, 17 bronz), a harmadikon az NSZK (17 arany, 19 ezüst, 23 bronz) végzett, míg a negyedik a visszatérő Kína lett

Olimpiai képtáram: Link Nagyon sok érdekes kép van feltöltve




 
 
1 komment , kategória:  Olimpia  
MOSZKVA 1980 Olimpia
  2008-07-26 17:09:41, szombat
 
  MOSZKVA 1980 Olimpia





Ha valaki nem vette volna észre a montreali "csonka olimpiát", azoknak a két nagyhatalom, Szovjetunió és Egyesült Államok prezentált egy másikat. A szovjet hadsereg 1979-es afganisztáni bevonulását rossz szemmel néző amerikai elnök, Jimmy Carter felszólította a világot: ne induljanak el a moszkvai játékokon. Ezért meg kell fizetniük! - adta ki a jelszót Carter 1980. január 20-án, azzal a tudattal, hogy az általa meghirdetett bojkotthoz legalább az USA NATO-szövetségesei csatlakoznak, azonban csak a Német Szövetségi Köztársaság mutatkozott szolidárisnak. Végül 30 ország az előzetes nevezés ellenére nem jött el (közülük Japán, Kanada, Kína, az NSZK és az Egyesült Államok számított jelentős veszteségnek), míg 33 ország már magát a meghívólevelet is válasz nélkül hagyta. A megnyitóünnepségen megjelent 81 nemzet közül 16-an - tiltakozásul az Afganisztán ellen irányuló agresszió ellen - nem saját, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ötkarikás zászlaja alatt vonultak be a Lenin-stadionba. Magát az eseményt azonban kevésbé zavarta mindez. Az olimpiai politikai felhangoktól mentes, színvonalas versenyt hozott; a kitűnően szervezett show nem fajult "kommunista felvonulássá". (Érdekes, hogy az amerikai sportolók tiltakoztak a bojkott ellen. Azt hangoztatták, hogy ezzel a lépéssel nem a Szovjetuniót, hanem őket sértik meg.) MOSZKVÁBAN 1980 JÚLIUSA VIDÁM NAPOKAT HOZOTT AZ EMBEREKNEK. Az üzletekben a pultokra hús is került, a hal friss volt, a krumpli olcsóbb lett, ami abban az időben külön-külön is komoly szenzációnak számított, így együtt meg pláne. A várost pedig kicsinosították, HADD LÁSSA MEG A VILÁG és a "nyugati fertő", hogy A SZOCIALIZMUS LEGERŐSEBB BÁSTYÁJA MILY CSODÁLATOS OLIMPIÁT RENDEZ..





A vetélytársak távolmaradásával egyértelműen érvényesült a szovjet és a kelet-német fölény. Tornában a szovjet Alekszander Gyityatyin nyolc érmet szerzett (közte 3 aranyat), ennyit még soha senkinek nem sikerült egy olimpián. A nőknél a román Nadia Comaneci kettő aranyéremmel gazdagodott, így összesen már 5. bajnoki címét szerezte meg. Az olimpia egyik történelmi hősének a kubai Teofilo Stevenson számított, aki a játékok ökölvívó-történetében először szerzett három aranyérmet ugyanabban a súlycsoportban.
Atlétikában a legfontosabb 100, illetve 200 méteres síkfutást a skót Allan Wells, valamint az olasz Pietro Mennea nyerte, de az olimpia legnagyobb párharcát a Steven Ovett, Sebastian Coe csata jelentette. A 800 méteren világcsúcstartó Coe eltaktikázta magát - Ovett nyert; 1500 méteren a világcsúcstartó Ovett omlott össze - Coe győzött. Micsoda dráma! A csodát azonban ismét egy etióp futó jelentette. Abebe Bikila látványos feltűnéséhez hasonló volt honfitársa, Miruts Yifter megjelenése. A 162 centiméter magas és mindössze 56 kg testsúlyú futóról, senki sem tudta hány éves, még ő maga sem. Ránézésre 40 felett lehetett... Nos, ez az "öregember" 5000 méteren és 10 ezer méteren is bajnokságot nyert!
Sorrendben elért három olimpiai aranya (1968, 72, 76) után negyedszerre már nem sikerült győznie a hármasugró Szanyejevnek, "Szuhumi Kenguruja" 17,24 méterrel második lett, a honfitárs Udmäe (17,35) mögött. A montreali győztesek közül a férfiaknál csak a maratoni futó NDK-s Cierpinski és a szovjet kalapácsvető Szedih védte meg elsőségét, utóbbi 81,80 méteres világcsúccsal. A nőknél a keletnémet Wöckel 200-on, a szovjet Kazankina 1500-on, az NDK 4x100-as váltója, a szintén NDK-s Jahl diszkoszvetésben tudott duplázni. A hölgyeknél a szovjet Olizarenko 800-on, valamint az NDK sprintváltója szállította a világcsúcsot. Úszásban nagy meglepetésre egyetlen férfi világcsúcs született (kilenc női rekord mellett): az 1500 méteres gyorsúszásban Vlagyimir Szalnyikov 14:58,27 perces idővel - több mint négy másodperccel! - megdöntötte az amerikai Goodell világcsúcsát. Az úszóversenyek legeredményesebb versenyzője két kelet-német úszónő, Rica Reinisch és Barbara Krauss lett. Mindketten három-három aranyérmet nyertek hát-, illetve gyorsúszásban.

MAGYARORSZÁGNAK a szocialista blokkban játszott központi szerepét mi sem bizonyította jobban, mint az a tény, hogy minden idők legnagyobb magyar küldöttsége jelent meg a moszkvai olimpián. 261 HAZAI SPORTOLÓ (180 FÉRFI, 81 NŐ) ÁLLT RAJTHOZ és végül 7 arany-, 10 ezüst- és 15 bronzéremmel Magyarország az éremtáblázat 6. helyén végzett.
LEGELSŐ ARANYÉRMÜNKET VARGA KÁROLY szerezte a kisöblű sportpuskások 60 lövéses fekvő számában. Ezt követte két kötöttfogású birkózóarany: először NÖVÉNYI NORBERT GYŐZÖTT A 90 KG-OSOk között (a fináléban a román Dinut verte), s szerezte birkózó-pályafutása egyetlen világverseny-győzelmét, majd KOCSIS FERENC következett a 74 kg-osok mezőnyében (a fináléban a szovjet Bikov ellen nyert). Két nappal később MAGYAR ZOLTÁN következett, aki megvédte montreali elsőségét ló lengésben, s második olimpiai bajnoki címével búcsúzott az aktív sportolástól. WLADÁR SÁNDOR ÚSZÓGYŐZELMÉT az tette még szebbé, hogy a 200 métetes hátúszás döntőjében egy másik magyar, VERRASZTÓ ZOLTÁN ELŐTT CSAPOTT ELSŐKÉNT a célba. A 17 éves gimnazista fiú - Széchy Tamás tanítványa - első komoly versenyét nyerte meg, ezt később megtoldotta még két Eb-arannyal (1981, Split - 100 és 200 m hát), és egy világbajnoki címmel (1982, Quayaquil - 200 m hát). 1985-ben visszavonult, azóta állatorvosi hivatásának él. HATODIK ARANYÉRMÜNK BACZAKÓ PÉTER nevéhez fűződött, aki montreali 3. helyét Moszkvában aranyéremre váltotta a súlyemelés félnehézsúlyának összetett versenyében. 7. ARANYÉRMÜNKET A FOLTÁN LÁSZLÓ ÉS VASKUTI ISTVÁN KENU KETTES NYERTE a sportág 500 méteres viadalán. Az olimpia éremtáblázatán a Szovjetunió végzett az élen (80 arany, 69 ezüst, 46 bronz), megelőzve az NDK-t (47 arany, 37 ezüst, 42 bronz) és a Bulgáriát (8 arany, 16 ezüst, 17 bronz), s A MAGYAR CSAPAT A 6. HELYET FOGLALTA EL (7arany -10 ezüst-15 bronz).

Olimpiai képtáram: Link Nagyon sok érdekes kép van feltöltve

 
 
0 komment , kategória:  Olimpia  
Anna Névnapra
  2008-07-26 16:52:29, szombat
 
  Anna Névnapra.
Anna név eredete:
A héber Hannah névből ered. Jelentése: kellem, báj, kecsesség.
Lelkes, s kíváncsi. Gyakran hirtelen cselekszik és makacs, de kitartó természete mindig kisegíti a bajból.

"Nagyra becsülöm azt a barátom, aki időt talál számomra a naptárában, de még jobban szeretem azt, aki elő sem veszi a naptárát, ha rólam van szó."
Robert Brault



Köszöntöm az Annákat sok szeretettel.

 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
MONTREAL (KANADA) 1976 Olimpia
  2008-07-26 12:58:55, szombat
 
  MONTREAL (KANADA) 1976 Olimpia





München óta az olimpiák szellemisége kibővült egy újfajta kifejezéssel: fő a biztonság! A terrortámadás által beivódott félelemérzést a szervezők hatalmas népünnepéllyel próbálták feledtetni, ám kiderült: AZ ÚJKORI OLIMPIÁK TÖRTÉNETÉNEK LEGNAGYOBB PÉNZÜGYI BUKÁSÁT ÉPPEN A MONTREALI "MEETING" HOZTA MEG. S a további bonyodalmakról még nem is szóltunk.
München után a XXI. nyári olimpia megint nem csak a méterekről, a másodpercekről, a győztesekről és a vesztesekről szólt. A kanadai gazdasági szakemberek azóta feltehetően szemlesütve fogadják, ha valaki szóba hozza előttük az 1976-os montreali játékok financiális szervezését. A kanadai város számára a huszonegy nemhogy nyerő szám nem lett, hanem olyan súlyos pénzügyi bukással zárta a játékokat, hogy a helyi lakosoknak húsz éven át speciális olimpiai adót kellett fizetniük az adósságok törlesztésére. Józan ésszel felfoghatatlan, hogy a kanadaiak mennyire figyelmen kívül hagyták az "ADDIG NYÚJTÓZKODJ, AMEDDIG A TAKARÓD ÉR" ARANYIGAZSÁGÁT. A kassza zárásakor azzal szembesültek, hogy közel 1 milliárd dolláros számlát (!) kellene kifizetniük, csekély nyolcszorosát a tervezettnek. Montrealnak semmi sem volt drága. Olimpiai stadion 300 millió dollárért, uszoda 70 millióért, kerékpárstadion 50 millióért, s hogy néhány kisebb tételt is említsünk: a biztonsági embereknek walkie-talkie készülékek 1,5 millióért, s három daru bérlésére egymillió, pedig ha ezeket megveszik, olcsóbb lett volna.
A nevezési határidő lejártáig 119 ország jelezte indulási szándékát a kanadai szervezőbizottságnál, a megnyitóünnepségen azonban csupán 94, a záróünnepségen pedig mindössze 84 ország képviselői jelentek meg. AZ OLIMPIA ELSŐ BOJKOTTJÁT ÉLTE MEG. Az olimpia előtt Új-Zéland rögbi csapata pénzdíjas bemutatóversenyekre Dél-Afrikai Köztársaságba utazott, ám ezzel megszegték az apartheid-bojkottot. A kongói sportvezető, Jean Claude Ganga felhívására 28 afrikai ország jelentette be, amennyiben az új-zélandiak maradhatnak, úgy távol marad a játékoktól, A NOB azonban hajthatatlan maradt (azzal indokolta döntését, hogy a rögbi nem olimpiai sportág), így az afrikai kontinens legtöbb csapata távozott Montrealból. Marokkó, Kamerun és Egyiptom például úgy lépett vissza, hogy sportolói az első napon még rajthoz álltak.
Fekete Afrikát mindössze Szenegál és Elefántcsontpart képviselte, de például Irak és Guyana is szolidaritást vállalt a visszalépőkkel. Volt egy másik érdekes eset is, amely kisebbfajta diplomáciai bonyodalmat okozott: A KANADAI KORMÁNY A KÍNAI NÉPKÖZTÁRSASÁGRA VALÓ POLITIKAI TEKINTETTEL TAJVAN CSAPATÁT ELUTAZÁSRA KÉNYSZERÍTETTE.
1976-os olimpia a bojkotton kívül a DOPPINGRÓL SZÓLT, ELSŐ ÍZBEN gyanúsítottak meg sportolókat azzal, hogy anabolikus szteroidokkal élnek. Főleg az NDK-ból érkezett úszónők kerültek a figyelem középpontjába (mint később kiderült, nem véletlenül!), hiszen a négyszeres olimpiai aranyérmes KORNELIA ENDER vezetésével a 11 női egyéni úszószámból 10 a kelet-németek nyertek - közülük nyolcat világcsúccsal. Néhány "megtévedt bárány" már a versenyeken lebukott: két olimpiai bajnok súlyemelő, a lengyel Kaczmarek és a bolgár Hrisztov, s az ugyancsak bolgár, 2. helyezett Blagojev már az olimpián visszaadta az érmét. Nagyot bukott a világ egyik legjobb öttusázója, a Münchenben csapatban arany-, egyéniben ezüstérmes szovjet ONYISCSENKO, AKI EGY ELMÉS SZERKEZETET SZERELT BE A PÁRBAJTŐRÉBE, AMIVEL MŰKÖDÉSBE TUDTA HOZNI A TALÁLATJELZŐT. Az ily módon gyakorlatilag legyőzhetetlen, ravasz Borisz rajtavesztett, és száműzték az olimpiáról.
Ennek ellenére a játékokon történtek POZITÍV DOLGOK is. 32 új világcsúcs született, közülük a legemlékezetesebb Edwin Moses sikere volt, de akadt három duplázó atléta is a finn Lasse Viren (5000 és 10 000 méteren), a kubai Alberto Juantorena (400 és 800 méteren), valamint a szovjet Tatjana Kazankina (800 és 1500 méteren) személyében
Sztárokat keresgélve a vízből illik "kiemelni" a toronyugró olasz dibiasit is, aki sorrendben harmadik olimpiáján győzött. Úszásban az amerikai James Montgomery 100 m gyorson áttörte az 50 mp-es álomhatárt (49,99), s még két váltóval is aranyérmes lett. Honfitársa, John Naber 200 m háton jutott túl egy mérföldkőn, azaz 2 perc alá (1:59,19 p), ő négy első helyet szerzett
Tornában új csillag született: a mindössze 14 esztendős román NADIA COMANECI a legmagasabb, 10-es pontszámot kapta felemáskorlát gyakorlatára, emellett még gerendán és egyéni összetettben is győzött.
NADIA COMANECI


A férfiaknál Andrianov lett a nagy sztár négy első, két második és egy harmadik helyével. Ökölvívásban három később profi vb-címig jutott amerikai öklöző is győzött súlycsoportjában: félnehézsúlyban Leon Spinks, középsúlyban Michael Spinks, kisváltósúlyban "Sugar" Ray Leonard; nehézsúlyban pedig Münchenhez hasonlóan újra a kubai Teofilo Stevenson lett az első.
Az aranyérmek számát tekintve az 1924-s párizsi olimpia óta nem szerepeltek olyan szerényen a magyar sportolók, mint 1976-ban, Montrealban. A XXI. nyári olimpiai játékokon 177 MAGYAR SPORTOLÓ (124 FÉRFI ÉS 53 NŐ) ÁLLT RAJTHOZ, AKIK 22 ÉRMET SZEREZTEK. Az ELSŐ ARANYÉRMÜNKET MAGYAR ZOLTÁN nyerte, aki tornában a ló lengésben diadalmaskodott. A Ferencváros 35-szörös magyar bajnok tornásza a Magyar-vándor, az orsó és a szökkenő-vándor eredeti saját elemével kimagaslott a mezőnyből. Pályafutása alatt világversenyen nem tudták megverni ló lengésben. A KÖVETKEZŐ ARANYÉRMET TORDASI ILDIKÓ szerezte női tőrvívásban - igaz a nevezési listán még Schwarzenberger Ildikó néven szerepelt. A döntőben két órán keresztül küzdött az olasz Collinóval. 4-4-es állásnál megsérült, miután az olasz tőre felszakította sisakját és az arcát. A döntő találatot azonban még sérülten is ő vitte be.
HARMADIK ARANYÉRMÜNKET NÉMETH MIKLÓS szerezte gerelyhajításban. A sportoló családban felnőtt fiú (édesapja, Németh Imre az 1948-as londoni olimpián kalapácsvetésben nyert olimpiai bajnokságot, édesanyja, KONDOROSI ERZSÉBET DISZKOSZVETÉSBEN nyert magyar bajnokságot) első dobására hatalmas világcsúcsot dobott: a gerely 94,58 méterre szállt. Versenyzői pályafutását befejezve az olasz válogatott dobóedzőjeként dolgozott, majd új típusú gerelyeket tervezett, amelyekkel óriási világcsúcsokat dobtak. Később ezeket a sporteszközöket betiltották.
NEGYEDIK ARANYÉRMÜNK A VÍZILABDA válogatotthoz fűződött. A Csapó Gábor, Cservenyák Tibor, Faragó Tamás, Gerendás György, Horkai György, Kenéz György, Konrád Ferenc dr., Molnár Endre, Sárosi László, Sudár Attila dr., Szívós István dr. összetételű csapat óriási fölénnyel nyerte a játékokat, sőt a GÓLKIRÁLYI CÍMET IS MAGYAR PÓLÓS, FARAGÓ SZERZETE MEG 22 TALÁLATTAL.
Az éremtáblázat élén a Szovjetunió végzett (49 arany, 41 ezüst, 35 bronz), megelőzve az NDK-t (40 arany, 25 ezüst, 25 bronz) és az Egyesült Államokat (34 arany, 35 ezüst, 25 bronz). MAGYARORSZÁG A 10. HELYEN ZÁRT 4 ARANY-, 5 EZÜST-, ÉS 13 BRONZÉRMET SZEREZVE.

Olimpiai képtáram: Link Nagyon sok érdekes kép van feltöltve




 
 
1 komment , kategória:  Olimpia  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2008.06 2008. Július 2008.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 136 db bejegyzés
e év: 1158 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4105
  • e Hét: 27165
  • e Hónap: 60319
  • e Év: 294066
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.