Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 47 
Csodálkozik valaki? 450-ből 1
  2009-01-13 20:36:36, kedd
 
  Csodálkozik valaki? 450-ből 1


2009.01.13. 13:01

A gazdasági válság kirobbanásakor Gyurcsány arra kérte az állami cégek vezetőit, hogy mondjanak le a 2008-as prémiumuk és jutalmaik 50%-ról, a 2009-es prémiumuk és jutalmaik 100%-ról, szolidaritást vállalva a nehéz helyzetbe került országgal és dolgozókkal.

"Utasítani nem tudom, de kérem az állami cégek vezetőit: a 2008-as, eddig ki nem fizetett, több hónapos prémiumokat és jutalmakat ne vegyék fel" - Gyurcsány októberben.

A MÁV vezetők vagy a BKV elnök prémiumából kiindulva nem kevés pénzről van szó, 2008-ban 700 millió forintot terveztek ebből, 2009-re pedig 1,4 milliárd forintot.

Apropó, MÁV:
A MÁV vezérigazgató havi fizetése bruttó 3,2 millió forint, ami mellett "prémiumjuttatásban is részesülhet", ez az éves alapbér 80 százaléka lehet pluszban, vagyis 30,72 millió forint, ezt kaphatja a fizetésén felül. Bruttó 69 millió forint/év. Azannyát!

Nézzük csak, tavaly októberben a MÁV elnök milyen készségesen megígérte, hogy lemond a prémiumáról:



Nos, akkor nézzük, mennyire szolidárisak az állami cégek vezetői, akik ugye nem a cégük profitjából kapják a nem kevés fizetésüket, jutalmukat, 13. havi bérüket!

Össze-vissza 1, azaz EGY darab megtévedt, szerencsétlen állami vezető utalta el a vagyonkezelő számlájára a 2008-as prémiumát, 1 millió forintot. De szerintem már ő is megbánta. Remélem anonim marad az illető, nehogy a többi állami vezető kiutálja a golf klubból ...

Komolyan azt hitte valaki is, hogy önként lemondanak több millió vagy több tízmillió forintról? Magyar ember. Önként. Több millióról. Hogy lesz a gyerekeknek lakás meg autó?

http://webcast.tv2.hu/dynamic/f.html?video_id=383888

Friss:
Ha esetleg Ön is izgult, hogy kimarad ebből a nemes kezdeményezésből, a kormányszóvivő ma minden kételyt eloszlatott:
"A Blikk kérdésére a szóvivő azt is elárulta: magánszemélyek is csatlakozhatnak a szolidaritási akcióhoz, nekik levelet kell írniuk a vagyonkezelő vezérigazgatójának, aki ezt követően tájékoztatja őket, hogyan történhet a befizetés."

Ön már írja a levelet az Vezérigazgatónak, hogy hova lehet utalni? Mennyit fog erre áldozni? Ne kíméljen, ossze meg másokkal is hogy mennyire szolidáris ön a maradék fizetéséből, amelynek 60%-át legombolja az Állam Bácsi....

260 komment
Címkék: közélet abszurd





A bejegyzés trackback címe:
http://blog.hu/goldmine/hedgehog.php/874485

Kommentek, trackbackek, visszapingek:
Szeretném látni az összes kommentet! (260)
Az utolsó 100 komment:


http://vastagbor.blog.hu/2009/01/13/csodalkozik_valaki_is_450_bol_1#more874485
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Medvegyev: Ukrajna nem nyitott
  2009-01-13 20:28:17, kedd
 
  Medvegyev: Ukrajna nem nyitotta meg rendszerét az orosz gáz előtt
,,Ezt az egész zenés játékot más országból vezénylik"
2009. január 13. 16:04

Medvegyev kijelentette, hogy Ukrajna meg sem nyitotta vezetékrendszerét az orosz gáz előtt, és mivel a Gazprom nem tud a fizika törvényein változtatni, nem képes gázt küldeni Európa felé. Azt mondta: ,,Az a benyomás alakul ki, hogy ezt az egész zenés játékot más országból vezénylik." Medvegyev ugyan nem kívánt konkrét államot megjelölni, de a hírügynökségek ezzel kapcsolatban emlékeztettek arra, hogy Ukrajna és az Egyesült Államok stratégiai együttműködési chartát írt alá decemberben, és ebben egyebek mellett az is szerepel, hogy az Egyesült Államok segíti Ukrajna energia-infrastruktúrájának fejlesztését.

http://www.mno.hu/portal/608951

Gázában bombákkal, Európában megfagyással ajándékozzák meg az embereket Izraelből.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az SZDSZ kollektív öngyilkossá
  2009-01-13 17:53:59, kedd
 
  Se program, se szövetségesek

Babarczy Eszter: Az SZDSZ kollektív öngyilkossága
2009. január 13. 17:31 | Utolsó módosítás:2009. január 13. 17:43


A két nagy klientúra-építő párttal szemben az SZDSZ nem tud mást felhozni, mint hogy saját klientúrájuk nem rasszista; sőt, az is lehet, hogy szereti az avantgarde művészetet. ,,A mi korrupciónkat jobb ízlésű, kellemesebb és szellemesebb emberek csinálják, mint bárki más korrupcióját!" Ez van a liberális párt zászlajára írva- vélekedik Babarczy Eszter.


Azt hittem, Kóka után már nem jöhet rosszabb, de Fodor Gábor eddigi elnöksége alatt az SZDSZ elérte azt a pontot, hogy Gegesy Ferenc - a legsikeresebb SZDSZ-es polgármester - városrészében sem számít már versenytársnak. Nem tudom eldönteni, hogy John Emesét áldozatnak dobták oda a kemény mag még megmaradt erői, vagy John Emese képviselné a Fodor-féle megújulást, és ezért indították - a kudarc mindenesetre elgondolkodtató. Pontosabban az gondolkodtat el, hogy nem is vártam mást, és a reakciókból ítélve nem voltam ezzel egyedül.

Hogy az ajánlócédulákkal csaltak-e valóban, nem lényegtelen, de alig hiszem, hogy ez döntötte el a ferencvárosi első fordulót. Választásról választásra hangosabbak azok a pletykák, melyek szerint a ,,nagyok" megpróbálják letarolni a terepet (vagyis minden ajánlószelvényt begyűjteni, hogy a kicsiknek ne maradjon), és ugyanezen pletykák szerint a nagy pártok élnek azzal a fogással, hogy a vontatókötélre vett kicsiknek a tartalékból osztják ki a kellő számú ajánlócédulát. Ha így van, nem meglepő, hogy fel sem merül a választási törvény módosítása. A parlamentben melyik nagy párt akarna lemondani arról a kényelmes helyzetről, hogy látszólag független kis pártokat tartson rövid pórázon?

Az sem meglepő, hogy lelkes önkéntesek helyett fizetett egyetemisták gyűjtik a cédulákat. Lelkes önkénteseket még konszenzusosnak tekinthető és teljesen politikamentes célokhoz is nehéz találni, nemhogy a manapság kifejezetten megbélyegzőnek számító politikai tevékenységhez - különösen a baloldalon, amelynek az elmúlt évek amatőrizmusával még a magát baloldaliként definiáló ifjúságot is elidegenítette. Nyugdíjas nénikre még számíthat az MSZP és a Fidesz, de az SZDSZ és az MDF legfeljebb a nagy generáció nosztalgiájára - a nagy generáció azonban éppen fejest ugrik a politikai elitből az üzleti világba; nem érnek rá szabad idejükben politizálgatni.

Ami meglepő, az az SZDSZ öngyilkossága, az, hogy lényegében feladta a harcot, vagyis meg sem próbálja már mozgósítani az akárhogy értett liberalizmus lehetséges szimpatizánsait. Például engem. Kóka legyalulta a kulturális bázist a maga arrogáns-újgazdag stílusával - az SZDSZ egyik lehetséges bázisa a közalkalmazott értelmiség volt. Fodor aztán, amikor lehetőséget kapott, legyalulta a vállalkozói bázist, mert képtelen volt eldönteni, a piacpárti retorikát akarja-e folytatni, vagy vissza akar térni az (értelmiségi) értékekhez (vagy mihez is?). Mindkettőjüknek csak arra tellett, hogy kihátráljanak egy adott pozícióból, de nem sikerült beletalálniuk egy másikba. Ha az SZDSZ a következő két év választásain eltűnik, megérdemelten tűnik el. Nincs programja, nincsenek szövetségesei és a rendszerváltás legelszántabb politikai bázisát sikerült lenulláznia.

Nem kell a liberalizmus?
Bár az alapító kemény mag többnyire sikertörténetként értékeli, hogy egyáltalán kihúzták 2009-ig. -Hol van még egy demokratikus ellenzékből szerveződött párt a parlamentben? Mind kiestek már rég! - mondta büszkén nekem az egyik nagy név. - De kedvesem, mondtam volna neki, ha szóhoz jutottam volna, a 'demokratikus ellenzék' szóösszetétel maga az akna, amire az SZDSZ is ráfutott! Hol van az a választópolgár, húsz évvel a rendszerváltás után, akit még meghat a demokratikus ellenzék emlegetése? Húsz év nem volt elég hozzá, hogy az emberi jogok absztrakt jogfilozófiai álláspontját olyan politikai programmá fejlesszék, amelynek értelme van egy friss piacgazdaságban. Vajon miért?

A nagy generáció tagjai úgy vélik - és persze számtalan kutatással és politikai tapasztalattal alá is tudják ezt támasztani --, hogy ennek a népnek egyszerűen nem kell a liberalizmus. Már ahogy ők értik a liberalizmust. A pálya széléről figyelve persze könnyen beszél az ember, de fel nem foghatom, miért nem jutott eszébe egyetlen valaha liberális értelmiségi politikusunknak sem, hogy a jogállamiságra éppenséggel volna kereslet egy friss piacgazdaságban. A kádár-kori hőstettek már nem hatnak meg senkit, sőt, a népesség jelentős részét kifejezetten zavarják. De a tisztességre, a szabálykövetésre, a jogok és törvények komolyan vételére, amelynek nevében a kádár-kori hőstetteket elkövették, volna ma Magyarországon kereslet. Csak a kínálat tűnt el.

Az ajánlószelvényekkel való trükközés ronda dolog, de össze sem mérhető az önkormányzati vagyonnal való trükközéssel, a zsidó negyed és az Andrássy út kiárusításával, a BKV megcsapolásával és más hasonló praktikákkal, amelyekkel SZDSZ-es képviselőket vádolnak vagy vádoltak.

Ha nem lesz liberális rendpártiság, az MSZP pedig, mint ahogy minden jel erre utal, megreformálhatatlan, akkor lesz majd jobboldali rendpártiság. Nem a Fideszre gondolok, hanem arra, amitől még a Fidesz stratégiái is félnek: hogy előbb-utóbb a Jobbik, kihasználva azt az előnyét, hogy még nem terjedt ki rá a politikai elit bűze, jobbről előz a néplélek finomítatlan kifejezéséért folytatott nemes versenyben. Egyébként, a fenébe is, én is arra szavaznék, akiről elhinném, hogy be tudja és be akarja tartatni a törvényeket.

http://hvg.hu/velemeny/20090113_szdsz_babarczy_ferencvaros.aspx
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egyelőre megkapják a zsíros ka
  2009-01-13 17:47:50, kedd
 
  Kohnék, mert a helytartók továbbra is híven szolgálják a gyarmatosítók érdekeit.
Piszkosfred, k, 2009/01/13 - 11:45



Egyelőre megkapják a zsíros kamatokat

Önelégültségtől óvta Magyarországot Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Pénzügyi Alap (IMF) vezérigazgatója, mert bár a vártnál gyorsabban javult a pénzpiaci helyzet az őszi válság után, továbbra is nehéz az országunk külső pénzügyi ellátása.

Az IMF és az Unió hitelprogramjának tavaly októberi bejelentés óta a forint többnyire stabil maradt (azaz nem az égbe szökött, csak történelmi magasságokba az Euroval szemben - a szerk.), az államkötvények és a tőzsde hozama esett, a hazai leánybankokat megtámogatták a külföldi anyabankok. A befektetői bizalom helyreállításához a kormánynak összhangba kell hoznia gazdaságpolitikáját a saját programjával, azaz biztosítania kell hazánk további lerablását, a globalista karvalytőke kegyetlen és gonosz uralmát.

Az IMF vezére a magas államadóssági szint miatt helyénvalónak nevezte a költségvetési hiány 2.6 százalékra való csökkentését a hazai össztermékhez mérve, miközben tízezreknek szűnik meg az állása, százezrek nem fogják majd tudni fizetni a felvett hiteleiket és veszik el a kocsijukat, kerülnek az utcára a hitelből vett lakásukból. Emellett üdvözölte a banktámogató törvényt, amely feltőkésítéssel és garanciavállalásokkal erősíti a hazai pénzintézeteket, azaz a kapott 15 milliárd dollár nem a gazdaságba ment, hanem az adósságszolgálatra: a pakisztáninál majdnem kétszer akkora kamatokat is hitelből fizetjük.

Arra a kérdésre, hogy az IMF kért-e a hitelért cserébe kézzelfogható intézkedéseket, úgy válaszolt az igazgató, hogy a programot a magyar(országi) illetékesek dolgozták ki, követve a több országot már tönkrevert uzsoraszervezet általános tanácsait. Szerinte a 2010-es választásoknak nem szabad beleszólnia a pénzügyi programokba, azaz az esetleges új kormánynak esze ágában sem fog járni tárgyalásokat kezdeményezni az adósságkönnyítésről, átütemezésről, esetleges az adósság elengedéséről. A hitel rövid távra szól, de ha elhúzódik a válság, a forrás és azzal egyetemben a cionglobalista elnyomás is meghosszabbítható, akármilyen kormány alakuljon.

Az IMF vezérigazgatója választás elé állítja a kormányt: a kabinet vagy újabb megszorításokkal pótolja a rossz pénzügyminisztériumi tervezés alapján elmaradó bevételeket, vagy a több, mint 15 milliárd dolláros kölcsönszerződést felmondják.
Dominique Strauss-Kahn elmondta: az uzsorások csak akkor hajlandók hitelezni a magyar veszteségeket, ha a kormány betartja a vállalásait, azaz ha még jobban, még erőteljesebben kiszipolyozhatják, lerabolhatják az országunkat.

Világszerte hatalmas költségvetési hiányokat tapasztalunk (elsősorban az Egyesült Államokban), Magyarország viszont szigorú pénzügyi politikát követ, azaz hűen szolgálja a gyarmattartókat. Strauss-Kahn szerint ez nem baj, mivel a befektetők bizalmának erősítése fontosabb, mivel a bizalom elnyerése biztosítja a növekedés lehetőségét is az ő számukra, nekünk pedig az adósrabszolgaságot, a nyomort, a nélkülözést, az országunk kiárusítását, megszállását, végső soron a palesztinizálódást.

(Origo, Hír TV nyomán Szent Korona Rádió)


http://szentkoronaradio.com/belfold/2009_01_13_kahn-fouzsoras-nyilatkozata-gyarma ti-latogatasarol
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
John Emese esete a "nácikkal"
  2009-01-13 17:30:08, kedd
 
  John Emese esete a "nácikkal"

2009-01-13 16:45 barikád.hu



John for Ferencváros
Azért van valami disszonáns abban, amikor a nagyember elmondja aktuális nemzet-, illetve köztársaságmentő (nem kívánt kihúzandó) ötletét, előadja, hogy a haza megmentésén fáradozik éppen, miközben a kutya nem hisz neki azok között, akiknek pedig kellene (ti. választópolgároknak). Normális esetben ez nem így van.

Normális?!

Persze mifelénk egyre kevesebb dolog normális. A kormányzás legfőbb várományosa abban az időszakban akkor rúgja össze a port Oroszországgal, amikor egy újszülött is tudja, hogy a Medve jóindulatára igenis szükség van. Rajta (is) múlik, hogy fűtünk-e télvíz idején, ami elég nyomós ok.

Az se normális, hogy úgy csusszannak bizonyos nyelvek a nagy és dicső Nyugat ülepe felé, hogy éppen a Nyugat egyik kedvence, a ,,narancsos" Ukrajna cseszik ki Európa felével, piszkálgatva azokat a bizonyos gázcsapokat.

Göncz az élen

Mindezek után pedig itt az újabb pofon: a legnépszerűbb politikusok - holtverseny - Szili Katalin és Göncz Kinga. Az, hogy a külügyminiszter vajon mit tudott produkálni, ami miatt a népszerűségi listák élén áll, hát ez alighanem 2009 nagy talánya lesz. Lehet, hogy annyira furcsa népség lett ez a magyar idő közben, hogy immáron a teljes dilettantizmust és hozzá nem értést kezdi el honorálni?

További üröm az ürömben, hogy említett két listavezető a társadalom csupán 45 százalékának tetszik - a Szonda Ipsos szerint. A nagy mágusok közül Orbán Viktor volt miniszterelnök tartja magát (44 százalék, 4. hely), Gyurcsány Ferenc regnáló miniszterelnök tör fel mint a talajvíz (immáron a 16-19. helyen tanyázik, sokszoros holtversenyben). Eddig a tájleírás.

Sunyiba...

Elgondolkodott azon valaki is, hogy milyen az, amikor úgy vezeti az elit a társadalmat, hogy a vezetettek nagyobb része számára a vezetők nem rokonszenvesek, vagy egyenesen a sunyiba kívánják őket? Ha nem tudjuk a választ, akkor nézzünk körbe a házunk táján, mert a helyzet sajnos ez. A különböző választásokon fel-felmerültek ,,apró trükkök százai", a láncszavazástól kezdve a megvásárolt cigányokig, azonban az a méretű cinikus nemtörődömség, amit ma tapasztalhatunk, hát ilyenben azt hiszem nem nagyon volt még részünk.

Az egy dolog, hogy a választójoggal rendelkezők egyre inkább tesznek a politikára - de hogy ez fordítva is így legyen? Ferencvárosban a fél világ csalt, vagy legalábbis meg van vádolva csalással. Mókás, hogy eddig egyedül az MSZP-re és (bizony...) a Jobbikra nem fröccsent a sárból.

Elárult liberalizmus

John Emese SZDSZ-es képviselőjelölt ,,kreativitásról" (a köznyelvben: vérbő pofátlanság) tett tanúbizonyságot, amikor azt mondta, hogy Janás Ferenc kerületi szadeszos tótumfaktum csak tovább provokálta a provokátort, amikor azt pedzegette, hogy választási értesítő nélkül nem használhatóak semmire a biankó ajánlószelvények (ahelyett, hogy feljelentést tett volna a rendőrségen). John mást se csinál, csak keni a kumiszt, menteni próbálja a menthetetlent, miközben egyre mélyebbre ássa magát, tovább szalámizva az így is 1-2 százalékos pártját. Köszönjük Emese, de ha ez a liberalizmus, akkor inkább nem kérünk belőle.

Csak mellékesen: pontosan az ilyenek miatt erősödik a Jobbik, mint John Emese és Janás Ferenc.

Elárult konzervativizmus

Vagy a másik az MDF. Emlékezzünk csak, hogy is volt a korrupcióval, meg a tiszta kezek politikájával? A Dávid-párt addig keménykedett a populistázással, amíg kiderült, hogy a teljes magyar politikai pártspektrum legnagyobb populistái éppen ők. A régi tiszta kezek politikájából, csak néhány jogellenesen kizárt (nagyobb részben azóta kényszerűen fideszes) politikus és pár száz hamisított ajánlószelvény maradt. Hol marad Dávid Ibolya mindent elsöprő tiltakozása és elhatárolódása a ferencvárosi MDF-szervezet ajánlószelvény-hamisító akciója ellen? Hova tűntek a tiszta kezek?

,,Nácikártya"

Mert - ha valakinek nem lenne tiszta - pont erről van szó. A választók szavazógéppé való alacsonyítása, a tehetségtelenség és a becstelenség mindenhol visszatetszést keltenek. Ezek után nem azzal kéne foglalkozni, hogy a ,,szélsőséges" pártok harmadik erővé léphetnek elő - ahogy például az SZDSZ (mily' meglepetés...) teszi.

Először is, mutassanak egy szélsőséges pártot, másodszor pedig a ,,szélsőséges" pártok erősödése legnagyobb részben a ,,nem szélsőséges" pártok álszentsége, becstelensége és nagyképűsége miatt tapasztalható. Ahogy említettük: a ,,szélsőséges" pártok nem keveredtek bele választási csalás gyanújába, ellentétben a szalonképes parlamenti pártok nagy részével. Ezek után pedig nem a magyarázhatatlant kéne magyarázni, hanem elgondolkodni. Mondjuk azon a helyzeten, hogy miközben az MDF és az SZDSZ magabiztosan tűnik el, addig a Jobbik erősödik. Lehet, hogy a "nácikkal" való figyelemelterelés lejárt lemez?

Záptojás és Ferencváros

Ami a Ferencvárosban történik nem más, mint a korrupció mocsarában fuldokló pártokról alkotott kiváló kép. ,,Nesztek, itt vagyunk mi, úgyhogy kajáljátok, amit kifőztünk nektek" - mondják ők, vagy legalábbis ilyesmi hallatszik ide, lefelé. Ezek után ki csodálkozik, ha egy-egy prominens méregdrága öltönyén néhány záptojás köt ki?

2002 novemberében Orbán Viktor 48 pontos népszerűségi indexe a 22. helyre volt elég. Ma már 45 ponttal vezetni lehet a népszerűségi rangsort. Büszke lehet magára Szili Katalin és Göncz Kinga - és bárki más a listán?

Kőrösi Viktor Dávid
hírextra.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kavarognak az indulatok az IMF
  2009-01-13 16:34:21, kedd
 
  Strauss-Kahn-látogatás: sokszólamú vélemények

Kavarognak az indulatok az IMF-vezér magyaroszági látogatása körül
2009-01-13 10:57

Az SZDSZ a Parlament Költségvetési Bizottságának összehívását kezdeményezi, hogy meghallgassák Veres János pénzügyminiszter és Simor András jegybankelnök beszámolóját az IMF hitelkerettel kapcsolatos helyzetről és problémákról.



Ezt tartalmazza az a közlemény, amelyet a volt koalíciós partner adott ki ma délelőtt, akkor, amikor a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn éppen Budapesten tárgyal. A sajtóban egymásnak ellentmondó hírek terjednek a látogatás valódi céljáról - van olyan médium, amely azt igyekszik kommunikálni, hogy a Valutaalap vezére komolyan dorgálni jött Budapestre, mások szerint ez nem lenne indokolt. A Világgazdaság elemzése is ez utóbbi véleményt támasztja alá.
Mindez persze nem jelenti azt, hogy Magyarország ne kapna bíráló szavakat, de nem látni olyan jeleket, melyek arra utalnának, hogy a kormány nem tartja be a gigantikus IMF-hitelről kötött megállapodásban foglaltakat.



IMF-megállapodás:
Dorgálni vagy dicsérni jött az IMF igazgatója?

Bajnai: Ne legyen illúziónk, még befelé megyünk a válságba

Parragh: a strukturális reformok minden eddiginél fontosabbak

Mekkora az IMF-hitelünk kamata?

A nyugdíjasok kétharmada egyetért a 13. havi nyugdíj korlátozásával

További cikkek a témában>>

Az SZDSZ most kiadott közleménye ugyanakkor szinte drámai hangon jelenti be: újra válaszút előtt áll Magyarország, ha közelebb akar kerülni Európához, akkor alkalmazkodik, ha nem, akkor elesik az IMF hiteltől is, és európai sereghajtóvá válik. Az IMF vezérigazgatója nem azért érkezett Magyarországra, hogy dicsérjen, hanem azért, hogy válaszokat kapjon azokra a kérdésekre, melyek a kormány eddigi intézkedéseivel kapcsolatosak - véli a közlemény.

A ma már ellenzéki párt szerint egyébként nagyobb bátorságra lett volna szükség a tényekkel való szembenézéshez. Ha pedig a kormány nem változtat, pótköltségvetésre lesz szükség. A magyar adófizetők és vállalkozások már eddig is erőn felül adóztak, ezért az SZDSZ már most jelezni kívánja: ha a kormány adóemelésből kívánja finanszírozni az állami túlköltekezésből adódó lyukak befoltozását, ahhoz nem lesz partner. A gazdaság erősítéséhez sokkal inkább reformokra, szerkezeti átalakításokra, az adók és az állami kiadások csökkentésére van szükség.

Mint egyébként Bajnai Gordon, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a Világgazdaságnak adott hétfői interjújában rámutatott: azonnal reformokra van szükség, elsősorban is jelentős adó- és járulékátcsoportosítás kell. Korábban a kormányfő is utalt már erre.

VGO


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tőkés a magyar bor védelmében
  2009-01-13 15:50:42, kedd
 
  Kivágatnák Kaló Imre szőlőültetvényét - Tőkés a magyar bor védelmében
2009-01-13. 11:22


Kaló Imre egri borászt, a szakma egyik jeles képviselőjét a magyarországi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal arra akarja kötelezni, hogy ,,engedély nélkül telepített" szomolyai egy hektáros nemes szőlőültetvényét 2009. március 31-i határidővel kivágja. A kirívó eset nem magában álló - olvashatjuk Tőkés László sajtóirodájának szerkesztőségükhöz eljuttatott közleményében, alább a folytatás, valamint felszólalása. A Kuruc.info pedig szurkol Kalónak, aki nemcsak a legkiválóbb magyar borászok egyike, hanem csodálatos hitszónok is, aki borainak ismertetése közben úgy beszél a magyarság sorsáról és hivatásáról, hogy az többet ér egy hátizsáknyi tanulmánynál.

A vonatkozó EU-szabályozások igen kedvezőtlen kihatással vannak a nagy múltú magyar szőlőművelésre és borászatra. Vészesen fogy a szőlőtermő terület, illetve azon borászati kisgazdaságok talpon maradási esélye, melyek versenyképes, minőségi bort képesek előállítani. Az európai támogatási rendszer a kisközösségeket és a kistermelőket sújtja a leginkább.

A magyar bortermelők legjobbjainak termékeit világszerte a kimagasló borok között tartják számon. A magyar borászat különleges hírnevet és elismerést szerzett Magyarországnak.

A határon túlra szakadt magyar borvidékek jövője szempontjából sem közömbös, hogy az európai direktívák milyen irányt szabnak szőlő- és borkultúránknak.

Mindezeket szem előtt tartva, Tőkés László EP-képviselő 2009. január 12-i strasbourgi felszólalásában teljes körű, Kárpát-medencei kitekintéssel emelte fel szavát a nagy hagyományú magyar borászat védelmében - tudatában annak, hogy itt nem egyszerűen egy gazdasági ágazatról van szó, hiszen az igazi jó bor ennél sokkal többet jelent: kultúránk szerves része, közös európai érték.

Az Európán kívülről, szinte akadálytalanul importált borok dömpingje láttán az Európai Unió önkorlátozó és - egyes - tagországait megrövidítő borászati politikája szinte érthetetlen.

Európai képviselőnk a továbbiakban is szorgalmazni fogja a jelenlegi EU-támogatási rendszer felülvizsgálatát, annak érdekében, hogy a kárpát-medencei magyar szőlőművelés és bortermelés nehogy visszafordíthatatlanul hátrányos helyzetbe kerüljön, és hogy a minőségi bortermelők és kisközösségeik a kialakult nemzetközi versenyben talpon tudjanak maradni.

Alább közöljük Tőkés László felszólalását.

Strasbourg-Nagyvárad, 2009. január 12.

Tőkés László EP-képviselő sajtóirodája


F E L S Z Ó L A L Á S

a hagyományos magyar szőlő- és borkultúra védelmében

A cola és a chips eluralkodása által jellemezhető, egészségtelen táplálkozás globális korszakában a világviszonylatban is jelentős Kárpát-medencei magyar szőlő- és borkultúra védelmében emelem fel a szavam.

A rosszul felfogott EU-direktívák értelmében, manapság azokat támogatják európai pénzekkel, akik kivágják szőlőültetvényeiket, és nem egyszer azokat büntetik, akik új ültetvényeket, nemes szőlőfajtákat telepítenek.

A Kárpát-medencében - a történelmi Magyarországon - volt található egykor Európa egyik legnagyobb szőlőfelülete, mintegy 600 ezer hektár kiterjedésében. 1948-ban Magyarországon még 260 ezer hektáron termett borszőlő - mára azonban ez a terület 40 ezer hektárra zsugorodott.

Ami túlélte a kommunista diktatúrát - azt most az Európai Unió vágatja ki magukkal a borosgazdákkal.

Meddig tarthat tovább a Kárpát-medencei borászat, a szőlő-gazdák és a természeti környezet ilyetén módon való tönkretétele?!

,,Bort, búzát, békességet!" - ezzel a magyar népi köszöntéssel kívánok földműves népünknek és európai Testvéreinknek áldott új esztendőt!

Strasbourg, 2009. január 12.

Tőkés László

EP-képviselő
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nemkívánatos személy Abbász az
  2009-01-13 15:48:00, kedd
 
  Nemkívánatos személy Abbász az arab csúcson
2009-01-13. 14:24


A Hamász küldöttsége és az egyiptomi titkosszolgálat vezetője kedden tovább egyeztetett azokról a lépésekről, amelyek elvezethetnek a tűzszünethez a Gázai övezetben, ahol harmadik hete tart az izraeli offenzíva. Kuvaiti képviselők egy csoportja kedden közleményben tudatta: nem tartják kívánatosnak Mahmúd Abbásznak, a Palesztin Hatóság elnökének jelenlétét a jövő heti arab csúcstalálkozón.

Az al-Arabíja hírtelevízió úgy tudja, a vita elsősorban arról folyik, hogy az izraeli szárazföldi csapatoknak még a tűzszünet bejelentése előtt ki kell-e vonulniuk a Gázai övezetből vagy sem.

Hírek szerint a gázai Hamász-vezetés inkább hajlik a kompromisszumra, mint az iszlamista szervezet emigráns vezetése Damaszkuszban. Az emigráns vezetőség háromfős küldöttsége hétfő este érkezett vissza a szíriai fővárosból Kairóba, hogy folytassa a megbeszéléseket Omar Szuleimán tábornokkal, az egyiptomi titkosszolgálat főnökével. A Hamász számos gázai tagja ekkor már az egyiptomi fővárosban volt.

Mostanáig alig jártak kézzelfogható eredménnyel az Izrael és a Gázai övezetet védő szervezet közötti alapvető nézetkülönbségek elsimítására tett diplomáciai erőfeszítések.

A MENA hivatalos egyiptomi hírügynökség eközben arról számolt be, hogy az utóbbi 24 órában a rafahi határátkelőn orvosok, segélymunkások és emberjogi aktivisták 17 fős csoportját engedték be a Gázai övezetbe. A csoport tagjai Németországból, Írországból, Franciaországból és Görögországból érkeztek. A határátkelő közelében lévő egyiptomi el-Arís repülőterére pedig marokkói, jordániai és szaúd-arábiai segélyszállítmányok érkeztek.

Kuvaiti képviselők egy csoportja - többségükben iszlamisták - kedden közleményben tudatta: nem tartják kívánatosnak Mahmúd Abbásznak, a Palesztin Hatóság elnökének jelenlétét azon a jövő heti arab csúcstalálkozón, amelyet az izraeli offenzívában lerombolt Gázai övezet újjáépítéséről tartanak a Perzsa-öböl menti országban.

A közleményt az ötvenfős kuvaiti parlament 21 képviselője írta alá. Indoklásukban Abbász "negatív állásfoglalásaira" hivatkoznak, amelyeket a gázai övezeti harcokról tett, illetve arra, hogy elnöki megbízatása január 9-én lejárt. Az aláírók felszólították a kormányt, hogy nyilvánítsa nemkívánatos személynek Abbászt, és arra kérték a kuvaiti nem kormányzati szervezeteket, hogy "jogi eszközökkel" akadályozzák meg látogatását.

(MTI korrigálva)

Kapcsolódó: Arab külügyminiszteri válságülés lesz pénteken Kuvaitban


http://kuruc.info/r/1/33362/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elvénülésünk távlatai
  2009-01-13 15:38:55, kedd
 
  Elvénülésünk távlatai
2009. Január 13. 4:34:28


Arra kérem a mostanában kedvetlen olvasót, ha túlságosan megviselte idegeit a nemzetpusztító csődpolitika, s az illatosított kéjgáz, melyet a média sikerpropagandája naponta rápermetez - ne olvassa el ezt a jegyzetet. Azokat az idős kortársaimat is óvnám e jegyzet olvasásától, akiket ingerel már a címe is, akik személyes sértésnek veszik, ha szembesülniük kell azzal a letaglózó valósággal, hogy túlzottan megnőtt a népességben az öregek aránya - tehát a társadalom kötelező eltartási terhe.





Örülnék viszont, ha olyan politikusok - hivatalnok, szerkesztő, akadémikus, író-művész kiszolgálóikkal együtt - elolvasnák, akik ennek a történelmi bűnténynek társtettesei - mit szól hozzá a lelkiismeretük? Ha van.
Alapul véve a viszonyításnál a hazai átlagéletkort, valamint a folyamat időmértékét: a világ leggyorsabban elvénülő országa vagyunk. Ez önmagában nagyobb veszedelem, mint az összes gazdasági bajunk, a dolláradóssággal együtt. Már csupán azért is, mert sem a politika, sem a tudomány, sem a közgondolkozás nem számol vele, sunyi ellendrukkal hallgat róla a sajtó, a szaksajtó; a társadalom elöregedésének a veszedelmei a parlamentben, a közéleti vitákban, a tudományos vizsgálatokban - programokban kutatásokban - felmérésekben, a tananyagokban, a pártprogramokban úgyszólván szóba sem kerülnek.
Az alábbi elnagyolt és igen-igen hiányos vázlatnak csupán az a célja, hogy valamelyest jelezze a veszedelmet.
,,Szürke veszedelem '
- A magyar társadalom vészes elöregedésének nyilvánvaló oka a negyven év óta gyorsuló iramban fogyatkozó utánpótlás, a népesedési csőd. Végképp eltorzult a társadalom korszerkezete: az egészséges korszerkezet korfája egy nem túl széles alapú piramishoz hasonlít (a széles alap a túlszaporodást jelzi), az elöregedés korfája évtizedek során már-már a fejére állított piramishoz kezd hasonlítani, ahogy a nagyszülők-dédszülők korosztálya többségbe kerül az unokák, dédunokák csoportjaihoz képest. Az elvénülés - a ,,szürke veszedelem' - tehát a tartósan elégtelen születések következménye. (No igen, a tartósan elégtelen születés is - következmény )
- Folyamatosan romlik a keresők és az eltartottak kívánatos aránya, csökkennek a reálbérek, a reálnyugdíjak, romlik tehát az életszínvonal a hasonló fejlettségű, szervezettségű, de jó korszerkezetű gazdaságokhoz képest. Igaz, kevés a gyermekkorú eltartott, de az időskorú ellátás-eltartás többszörösét igényli a gyermekkorúnak.
- Az elöregedés arányában nő a társadalmi rezsi. Nálunk egyébként is igen magas a társadalmi rezsi (az adósságszolgálat évi sok száz milliárdja is növeli), rátelepszik minden termékre, teljesítményre, akár a legkorszerűbb technikát, módszert alkalmazva is - nemzetközi viszonyításban - egyre drágábban termel a társadalom.
- Következésképpen: a külpiacon folyamatosan romlanak a cserearányok. S minthogy az ország a külpiacot nem nélkülözheti, versenyképességét csak úgy őrizheti meg, ha ellentételezve a magasabb rezsit, mély szinten tartja a reálbéreket, a reálnyugdíjakat, adóztatással, ,,megszorításokkal', ha a gyermekes családok megnyomorításával föléli a .jövő beruházásait, noha az évtizedek óta fosztogatott maradék jövőtől egyre kevesebbet lehet rabolni. Ha dobra veri mélyen szállított áron a nemzeti vagyon vakarékát is, s újabb kiszolgáltatottságokat kínál fel még lehetséges újabb kölcsönökért, ,,privatizációs' ügyletekért - tovább nő tehát az unokákra hagyott terhes örökség: a máris visszafizethetetlen adósságtömeg.
- A hatalmat birtokló - lényegében illegitim bitorló - ,,elit' csak úgy őrizheti mérhetetlen költségeket fölemésztő hatalmát, ha betársul a közéletet végképp elszennyező korrupcióba, s a korrupciót törvényesíti.
- A pénz vásárlóértéke az elöregedés arányában folyamatosan morzsolódik, az infláció növekvő nyomását csak a gazdaságot, a vállalkozást, a munkakedvet, a társadalmi közérzetet sértő-károsító ,,megszorításokkal' lehet valamelyest kivédeni.
,,Utánam az özönvíz!'
- A betegségeikkel, megélhetési gondjaikkal küszködő, létszámban is egyre szaporodó öregek meghatározó tényezői a közvéleménynek, s nemigen azon gyötrődnek, mi lesz húsz vagy ötven év múlva az országgal. (Tisztelet a kevés kivételnek.) Ami nekik hiányzik, azonnal kellene; kapnak minden hazug ígéreten. Ködbe vesznek tehát a távlatok, s - még a hagyományosnál is végletesebben - az ,,éljünk, a mának' szemlélete uralkodik el.
- Ez a szemlélet mintegy ,,népi' hátteret ad annak a bűnös politikának, amely naponta zúdítja az országra dicsekvéseit, hazug ígéreteit, miközben sandán a nemzeti vagyon teljes elidegenítésére, a nemzeti jövő teljes kifosztására szánta el magát, mint egy gonosz vénember, aki - megérezve, hogy halála közeleg - elődeitől örökölt minden vagyonát elissza, elkártyázza, bagóért is dobra veri, csak hogy ne maradjon semmi érték - de annál több adósság - utódainak, a jogos örökösöknek. Mondván: ,,Utánam az özönvíz!'
- A költségvetés bevétele egyre kevésbé követheti a terhek növekményét, forrásai beszűkülnek, eldugulnak a kifosztott országban. (Az elidegenített nemzeti vagyon már nem nemzeti vagyon, új tulajdonosai ragaszkodnak garantált nyereségükhöz - a nem garantált hozam szaporítását dörzsölt könyvelőkre bízva, sikerdíjjal megfűszerezve. Viszont nyereségüket nem forgatják vissza a termelésbe, ha nem kívánja az érdekük - vagy kiszippantják az országból, vagy tovább ,,privatizálnak'.) Új adónemeket kell tehát kitalálni, új extraadókkal-járulékokkal terhelni a munkabért. így a munkaadó, a vállalkozó rákényszerül, hogy a munkabérrel még inkább takarékoskodjék - tovább nő a nyilvántartott, s a nyilvántartásból már kiszorult munkanélküliség.
- Minthogy a fogyatkozó termelő korosztályok eltartási terhe folyamatosan nő, a nyugdíjrendszer nem stabilizálható. A nyugdíjak értékállóságának megőrzése az elöregedés-folyamatában megoldhatatlan.
- A társadalombiztosítás, a betegellátás máris csődhelyzetben vergődik, és nincs rá esély, hogy az elöregedés növekvő nyomása ellenében a csődhelyzettől szabaduljon. Tehát megvonja a betegellátás, a gyógyszerellátás, a kórházi ellátás egyre több - törvény szerint kötelező - szolgáltatását.
- Szűkül a ,,mentőbázis', ritkulnak a tehetségek.
- Lohad a vállalkozói kedv, elgyávul a kezdeményezés, gyengül, sorvad az innováció.
- ,,Az infrastruktúra egy főre jutó költségei megnövekednek' - olvasom egy külföldi szaktanulmányban.
- Nyomott, szorongó, rossz a társadalmi közérzet. (Lám, idáig elágaznak a sokat emlegetett ,,magyar pesszimizmus' gyökerei.)
- Az öregek érdekérvényesítésének az átlagnál sokkal jobbak az esélyei, s igyekeznek élni is vele, akár a fiatalság - de kiváltképp a még meg sem születettek - rovására is. Elvénülő társadalom már csak ezért sem lehet ifjúságpárti. Sőt, mint a legnépesebb szavazótábor, melyet a pártok körüludvarolnak, bevetik voksaikat az országos politika befolyásolására, elöregítésére is.
- Eljön az idő, amikor a nyugdíjas korúak és a nyugdíjazásra készülődök - tekintélyüket, közvéleményt teremtő szerepüket is latba vetve - többségbe kerülnek a szavazótáborban. S ennek a demokratikus többségnek - lehetnek bizony veszedelmei.
- Rosszfajta feszültségek támadnak a korosztályok között. Érdekvédelmi szervezetek, érdekcsoportok felszíthatják ezeket akarva-akaratlanul.
- Jönnek a betelepülők, jönnek a vendégmunkások. Már tudniillik a világot próbáló vándorhadaknak az a selejtje, amely népét éberen védő ország határát át sem lépheti. Jön tehát a ,,másság', jön a sok ,,szép idegen', s az csak később derül ki, amikor már szabadulni sem lehet tőlük, mennyire érdemel tiszteletet ez a ,,másság', mennyire ,,szép' ez az idegen.
Egyébként is: a hazai demográfiai vakum, a nemzetközi demográfiai túlnyomás közegében - elszigetelhető egyáltalán? Meddig?
Gyógyulás: 40-50 év
Ki kell térnem legalább egy rövidre fogott utalással arra is, miért a legveszedelmesebb társadalmi kór az elvénülés. Gondoljuk el: a politika, a gazdaság kórjai - számtalan példával igazolja a történelem - irányváltással, megfelelő terápiával, végső esetben forradalommal évek alatt gyógyíthatók. Az erkölcsi züllés gyógyítása már évtizeddel mérhető, de fokozatos könnyebbség kíséri. Az elvénülés lappangási ideje 20-25 év, szövődményei csak ezután jelentkeznek (addig látványosan emelte az ,,életszínvonalat' a kannibál menü), s gyógyítása, az egészséges korszerkezet helyreállítása - a középidőig évről, évre fokozódó terheléssel! - 40-5O év.
Először: el kell érni a népesség szinten tartását biztosító születésszámot. Igen szerényen számítva ez ma nálunk évi plusz ötvenezer.
Ha öt év alatt elérnénk, attól kezdve évi ötvenezer fő ellátásával nőne az alsó eltartási teher Évről évre csak nő a teher - a nevelkedő gyerek még sem a szülőknek, sem a társadalomnak nem ,,törlesztheti' eltartását -, durva általánosítással tíz év múlva már félmillió, húsz év múlva egy millió az eltartandók többlete. Csak ezután kezdődhet fokról fokra, az évjáratok munkába állásával a mai, szentté avatott ,,stabilizációnál' ezerszer fontosabb népesedési stabilizáció megalapozása, s 40-50 év alatt orvosolhatnánk a halálos kórt, jóvá tehetnénk az elmúlt negyven esztendő - részben erőszakolt, részben önkéntes - népirtásának bűntetteit.
Ezeket az újabban felkapott szólamokat: ,,Az a jó, ha fogyunk! Minél kevesebben leszünk, annál jobban élünk!', ,,Ezen a területen az optimális lakosságszám 6-7 millió', ,,Elég ötmillió magyar!' - vajon a korlátoltság vagy épp a nagyon is átgondolt ,,liberális' stratégia termeli? Vajon tudatosan hallgatják el, hogy ez a kitervelt elvénülés a társadalmat évről évre kegyetlenebbül szorítja présbe, nyomorítja el?
A nyugdíjrendszer, a társadalombiztosítás mai csődje még annak a következménye, ami 1958 és 1978 között hiányzott a születésszámból. Az azóta összehozott népesedési passzívum -legalább kétszerese az előző húsz évinek - még az elkövetkező húsz évben terhelődik súlyos következményeivel a társadalomra, már elkerülhetetlenül. Számolnunk kell tehát azzal, hogy a magyar társadalom, már ma is alig elviselhető terheit nem szaporítja a születésszám ötvenezres növelésével, nem vállalja a 20-25 évig növekvő terheléssel járó, s csak 40-45 év múlva elérhető népesedési stabilizációt. Tehát fogyunk tovább, vénülünk tovább. S a nemzetnek már ma sem nevezhető lakosságban a magyar etnikum lélekszáma gyorsuló iramban csökken, majd elvesztve tartását, hirtelen omlik össze, esik szét.

S akkor Kölcseyvel így szól a Sors:
Törvényem él. Hazád őscsillagzatja,
Szülötti bűnein leszáll; Szelíd sugárit többé nem nyugtatja,
Az ősz apák sírhalminál.
És más hon áll a négy folyam partjára,
Más szózat és máskeblű nép;
S szebb arcot ölt e föld kies határa,
Hogy kedvre gyúl, ki bájkörébe lép.

Ez a hazai ,,szürke veszedelem' előre kiszámítható menetrendje. Szükségszerűen érvényesül, ha marad a negyven éve kormányszinten gyakorolt, s az utóbbi években felpörgetett népirtó politika, s tovább erőlteti a már magától is érvényesülő, gyorsuló népfogyatkozást.


Fekete Gyula 1997. VI. 02.

http://www.mariaorszaga.hu/index.php?menu=bovebben&kod=4201&rovat=
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Máris gondok vannak a gázszál
  2009-01-13 15:34:51, kedd
 
 
Máris gondok vannak a gázszállítással


Jóllehet Oroszország megnyitotta a csapot, nem áramlik, vagy csak csekély mennyiségben az orosz gáz Ukrajnán át - közölte az Európai Bizottság szóvivője.




Azt mondja: a helyzet nagyon komoly, a bizottság képviselői igyekeznek meggyőzni az orosz és az ukrán illetékeseket, hogy a lehető legtöbb bekerülési ponton indítsák el a lehető legnagyobb mennyiségben a gázt. Az ukrán Naftogaz szerint a csővezeték működtetői nem állapodtak meg időben a bekerülő földgáz mennyiségéről, sem annak irányáról. Reggel Oroszország az Ukrajnán át vezető öt csővezeték egyikén, a balkáni vezetéken újította csak fel a szállításokat.

(MR)
http://www.polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=35960



Továbbra is "eltűnik" Ukrajnában a gáz - ismét lopják?
2009-01-13. 14:31


Medvegyev közölte Moszkvában: telefonon tájékoztatta az EU illetékeseit arról, hogy Ukrajna nem engedi az ottani gáztárolókhoz az orosz megfigyelőket.

Korábban írtuk: Gondok vannak az Oroszországból reggel nyolc óta Ukrajnába küldött, Európának szánt gáz szállításával. A Gazprom szerint az általuk a vezetékekbe pumpált energiahordozó nem jelent meg a román-ukrán határon, valószínűleg Ukrajnában maradt. Az Európai Bizottság illetékesei is igyekeznek meggyőzni a feleket.

Nem áramlik, vagy csak csekély mennyiségben orosz gáz az Európai Unióba Ukrajnán át, annak ellenére, hogy Oroszország kedden felújította a gázszállításokat - közölte kedden az Európai Bizottság szóvivője. A helyzet nagyon komoly, a bizottság képviselői igyekeznek meggyőzni az orosz és az ukrán illetékeseket, hogy a lehető legtöbb bekerülési ponton indítsák el a lehető legnagyobb mennyiségben a gázt.

Az ukrán Naftogaz szintén azt kérte kedden, hogy valamennyi tranzitirányban minél hamarabb indítsák újra a szállítást. A cég szerint a csővezeték működtetői nem állapodtak meg időben a bekerülő földgáz mennyiségéről, sem annak irányáról. Ezért a Naftogaz a Gazpromot tette felelőssé.

A Gazprom máris tiltakozott Ukrajnánál, mert komoly problémákat tapasztalt a ma reggel nyolc óta Ukrajnán keresztül Nyugat-Európába - első körben Romániába és Moldovába - szánt 76 millió köbméter gáz továbbításával - írja a Nol. A problémát az okozza, hogy a román-ukrán határon reggel nyolc óta még nem indult meg a gáz Románia felé. A Gazprom ebből ismét arra következtet, hogy Ukrajknán belül eltűnik a gáz. Arról egyelőre nincs infomáció, hogy a feltételezett gázlopások ellenőrzésére Ukrajnába küldött uniós szakértők mindehhez mit szólnak. Az internetes portál arról is értesült, hogy a Gazprom ma nem tervez Magyarországra - és ezzel együtt a többi nyugat-európai országba - sem szállításokat.

Korábban a Gazprom közölte, hogy megindították az orosz gázt, legelőször a kurszki területen lévő Szudzsa állomás felől a Balkán irányába közép-európai idő szerint 8 órakor. Orosz becslések szerint a gáz Lengyelországba már szerdán délután 16 óra körül megérkezhet. Ukrán részről viszont azt mondták: mivel jelenleg ,,visszafelé" áramlik a gáz a tranzitvezetéken (az ukrajnai tárolóktól az ipari létesítmények felé), az áramlás megfordítása nyomán Ukrajna nyugati határára legkorábban 36 óra múlva juthat el a gáz.

Molnár Csaba nem erősítette meg a gázszállítás megindulásának hírét

Nem tudta hivatalosan megerősíteni Molnár Csaba energiaügyi miniszter azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint kedden reggel Oroszország felől újra elindult a nyugati irányú gázszállítás. A miniszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az egyes kategóriába tartozó üzemekre vonatkozó gázkorlátozás feloldása akkor lesz lehetséges, ha a kategória 7 millió köbméteres összfogyasztását jelentősen meghaladó keleti gázimport érkezik Magyarországra. Az eddigi károkat firtató kérdésekre reagálva a miniszter közölte: nem az a kérdés, hogy milyen károk voltak, hanem hogy milyen károk maradtak el. Hozzátette, hogy Szlovákiához, Bulgáriához és Szerbiához képest Magyarországon minimális károkat kellett elkönyvelni.

Kedden az ország várható gázfogyasztása 63-65 millió köbméter körül alakul, ebből 53 millió köbmétert hazai tározókból, 4 milliót nyugati importból, a fennmaradó mintegy 9 milliót pedig hazai termelésből fedezik - ismertette Molnár Csaba. Hozzátette, hogy a magyar-német együttműködés keretében megvalósuló déli tranzitforgalom csorbítatlanul folyik majd, 4,7 millió köbméter gáz érkezik Szerbiába, 1,5 millió Bosznia-Hercegovinába, végül 1 millió Horvátországba.

Molnár Csaba újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy amennyiben a magyar állam részéről jogos volt a gázfogyasztás ideiglenes korlátozása bizonyos fogyasztói körben, akkor a törvények szerint az érintett cégeknek kártérítés igénylésére nincs lehetőségük. Az időjárási kilátásokról a miniszter elmondta, hogy túl vagyunk a tél leghidegebb napjain, az egész hét folyamán felmelegedés várható. Az energiaügyi miniszterek hétfői brüsszeli tanácsülésével kapcsolatban Molnár Csaba beszámolt arról, hogy a magyar delegáció három sarkalatos pontot hangsúlyozott: a tagállamok egymás közötti szolidaritását a gázellátásban, az európai áram- és gázhálózatok összekötésének fontosságát, valamint az energiaforrások diverzifikációjának szükségességét.

(Nol - MTI)


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 47 
2008.12 2009. Január 2009.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1115 db bejegyzés
e év: 7232 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1023
  • e Hét: 11290
  • e Hónap: 22401
  • e Év: 175897
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.