Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
Ombudsmanig érő megtorlás
  2009-01-02 20:20:41, péntek
 
  Ombudsmanig érő megtorlás



Nemrég az állampolgári jogok parlamenti biztosa a nagy nyilvánosság előtt tette világossá, hogy munkatársait zaklatják a hatóságok. A zaklatások kapcsolatban állhatnak a hivatal által vizsgált ügyekkel (állampolgárok elleni jogsértések). A hatékony ügyintézés érdekében fokozott jogvédelmet kért hivatalának. Segélykérése fohász maradt, a parlament ingerküszöbét nem érte el, vizsgálóbizottság nem alakult, néhány nap múlva a sajtó is napirendre tért az eset felett.

A legenda szerint Mátyás király is rádörrent olykor az egyébként művelt és éles eszű udvari bolondjára, és lefejeztetéssel fenyegette csípős megjegyzéseiért. A bolond azzal vágott vissza, hogy a király azért nem tehet ilyent, mert akkor ő maga terjesztené az országban a fejetlenséget. Titokban azt remélem, hogy a polgári demokrácia az abszolút monarchiánál haladottabb társadalmi formáció, és az ombudsmannak is érdemibb szerep jut a hajdani udvari bolondnál, de csalatkoznom kell. Lefejezéssel nem fenyegetik ugyan, de lehetetlenné teszik az ő és hivatala munkáját.

Ha ez úszik a felszínen, meg kell vizsgálni, hogy mi van a mélyben. Mi az a nyersanyag, amellyel az ombudsmannak nap mint nap dolga akad? Miből adódnak az állampolgári sérelmek, amelyeket az állampolgárok a hatóságoktól szenvednek el? Jogos sérelem akkor éri a polgárt, ha ügyét nem az érvényes jogszabályok szerint intézik. Azaz ha az eljárás korrupt, vagy az ügyfélre nézve diszkriminatíven megtorló. Az ombudsman sok ilyen esetbe ütközik, sok bosszúságot okoz a hatóságnak, ezért hát a hivatal munkatársainak gáncsolása. Könnyen fényt deríthetünk az ügyek természetére, ha csak az utóbbi hónapok néhány közismert korrupciós esetét elemezve vonunk le következtetéseket. Kiviláglanak a korrupciós mechanizmusok. Zuschlag ügyében az ügyész szervezett bűnözésről (maffiáról) beszél, vagyis mindenki benne van elejétől végéig, a csalási ötlettől az ötletek elbírálásán keresztül a kifizetésekig, sőt a pénz valóságos felhasználásáig. Mi sem jellemzőbb, mint hogy a fővádlott érdekében a lopott pénz is előkerült nagyrészt, pedig azt ő szétosztotta... A maffia is szolidaritást vállal tagjaiért - ez a modell már Chicagóban is működött a harmincas években: a villamosszék-esélyes fővádlott bevall egy csomó bűnt, amit nem ő követett el, és mentesít másokat, őt elítélik, ül, vagy az állam "jóvoltából" exitál. Zuschlag esetében is működik a szolidaritás, vigye csak el ő egyedül a balhét, de a maffia a családról gondoskodik.

Még nagyobb fényt gyújt a megértéshez a Weiszenberger-ügy: itt az uniós pénzt lopják szervezetten, csapatostul. Párthálózat deríti fel a megbízható ügyfelet, aki majd visszajuttat a pénzből. A hálózat révén benn vannak a közigazgatásban is. Ott elkészül azon pályázók névsora, akik nyerni fognak. Ez fülbegyónásos alapon a bírálókhoz is eljut. Ha azok vétenének (véletlenül érdemek szerint bírálnak), többet nem kell bírálniuk, mert nem hívják őket a bizottságba. Ha baki van, korrigál az állami alkalmazottakból álló hatóság. Ők teljesítenek, mert féltik az állásukat. A pénzt folyósítják, majd jönnek a weiszenbergerek a kalappal, és kérik a jusst. A Weiszenberger-eseten túl az Európa-terv első akcióterve is ezt példázza. Ez 2007-2008-ra vonatkozott. Az összes "csókos" projektet bevették, de eddig csak egyet fogadott el Brüsszel, az is ellenzéki városból, Debrecenből származik. A többi - beleértve a 4-es metrót is - még sok pelenkát elhasznál, mire tisztába teszik. Igen, a látszatra is adni kell. Néha ellenzéki ötleteket is befogadnak, nehogy szó érje a ház elejét. (Nincs ok azonban az örömre. A sors olyan lesz hozzájuk, mint a román hadseregben a magyar regrutákhoz a Kárpátok géniuszának diktatúrája alatt.) Nyert pályázattal a zsebében kezd el csak igazán szenvedni a városvezetés. Hiába teljesít időben, és nyújtja be az okmányokat, a hatóságok hónapokig, néha évekig nem folyósítják a pénzt. A kivitelező vállalkozót viszont ki kell fizetni. Természetesen hitelből, annak meg kamata van és lejárata is. Gyakran mennek csődbe cégek azért, mert támogatást kaptak - papíron, de pénzt nem látnak hónapokig. Ha mindenen átvergődnek, és kierőltetik a fizetést is, akkor jön a szabálytalansági eljárás. Ez már a pályázat kiírásában bele van kódolva. Menet közben többször változnak a feltétételek, amelyek utólag már teljesíthetetlenné válnak. A pályázó belelépett a csapdába. A "vadőr" csak ahhoz a csapdához megy, ahol "nem barát" a pályázó. Az ellenőrzés ugyanis szúrópróba szerint történik, a pályázók töredékét ellenőrzik csak. Azt, hogy ki legyen a "töredék", pontosan jelentik az üzletfelhajtó hálózatok. A vizsgált százalék is stimmel, földrajzilag is jól van elosztva, és benn a zsákban az összes nem barát. A baráti oldalon nincs szabálytalanság. Ott csak Brüsszel tár fel hibákat, mint például a fővárosi gigaméretű szennyvízkezelő és csatornázó projektnél, ahol véletlenül csak egy kivitelező maradt lábon a pályázaton. Ez hatvanmilliárd forint többletköltségébe kerülhet a fővárosnak, amit nyilván az adófizetőkre zúdítanak majd.

Szóval van jogsértés bőven, és ezért a nagyüzem az ombudsman hivatalában. Megérdemelne ő is egy szolidaritási aláírásgyűjtést. Bizonyára ezrével gyűlnének az aláírások. Talán listázni tudná azokat a lelketlen hivatalnokokat is, akik a törvénytelenségekben lelkesen közreműködnek - ahelyett, hogy félreállnának, netán hangot adnának a törvénysértéseknek. Esküjükhöz híven.

Boros Imre, közgazdász
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kiegyezés, de nem velük
  2009-01-02 20:13:34, péntek
 
  2009-01-01


Kiegyezés, de nem velük
Álláspont



Javaslom, holnaptól járjuk a vidéket, a falvakat, a kis- és nagy településeket, járjuk be az országunkat, kevesebbet utazzunk külföldre. Erre az elhatározásra jutottam év végén Gyulán, ahol néhány napot töltöttem. Meg kellett állapítanom, hogy a vidék él és élni akar. Mindezt a román határszélen, a Viharsarokban, egy olyan településen éltem meg, amely akár Ausztria egyik kisvárosa is lehetne. Igaz, itt nincsenek hófödte csúcsok, sípályák, hütték, gasthofok, de van a Fehér-Körös, a várost átszelő élő csatorna, benne vadkacsák s halak, a folyócskát átívelő hidakkal, meleg vizes gyógyfürdő-komplexum és hangulatos kis kocsmák, vendéglők és egy százéves cukrászda. De nem is ez az érdekes, hanem az itt élő embereknek a magatartása, szemlélete, amit nem tudott kiirtani negyven év átmeneti szocializmusa és az elmúlt tizenkilenc év rendszerváltozási kudarcsorozata.

Nem vizsgáltam a város politikai erőviszonyait, csatározásait, azt sem, hogy miért egy szocialista országgyűlési képviselő asszony lett Gyula polgármestere. Azt sem vizsgáltam, hogy mekkora lehet a polgári erők, az ellenzék mozgásszabadsága, mert lehet, hogy a szólásszabadság kimerül azokban a Gyurcsányt bíráló cikkekben, amelyek a kisgazdapárt területi székházának faliújságján találhatók. Azt viszont vizsgáltam, hogy mi lehet az az összetartó erő, mi lehet az az emberi minőség, ami a lepusztult (sajnos Romániában lévő) Nagyszalontához és az elszegényedő Sarkadhoz képest kiemeli Gyulát a környező települések közül.

Immár évek óta karácsonykor a város központjában, a Harruckern téren felépítik a betlehemi jászolt. Az idén is ezt tették. - Láss csudát! - szólalt meg mellettem egy asszony a férjéhez s gyerekeihez fordulva a lámpákkal feldíszített, kivilágított parkban késő este. - Itt van a jászol - magyarázta szinte magának -, Máriával, Józseffel, a kis Jézussal és a háromkirályokkal. Itt vannak az élő bárányok, békésen ropogtatják a szénát. - Majd hitetlenkedve kérdezte: - Nem lopják el az állatokat, a bölcsőből a kis Jézust! Ilyen ma létezik?

Hát igen. Valamilyen okból a gyulaiak nem lopják el a látványt. Bár a Várfürdő szaunájában a helyi értelmiségiek klikkesedésről, a szocialista városvezetés érdek-összefonódásairól és a közvagyon elherdálásának eseteiről, a Gyulai Húskombinát széthordásáról, a nagy munkanélküliségről beszéltek, ettől azonban még az átlagpolgárok becsületesek lehetnek - gondoltam én. Persze fejétől bűzlik a hal, mert ha kormányzati szinten évek óta az MSZP és az SZDSZ a nemzeti vagyon átjátszásával, a sok százmilliárd eurós kölcsön eltüntetésével foglalatoskodik, akkor mi várható el egyes vidéki hatalmaskodóktól?

Ennek ellenére hinni kell az erkölcsös magatartás példamutató erejében. A valamikori megyeszékhely, Gyula erkölcsében, kispolgári, pontos és kiszámítható életvitelében sokak számára követendő mintát adhatott. Lehetett tanulni például Apor Vilmos katolikus plébánostól, aki a legnehezebb időszakban, az ország darabokra hullásának kezdetétől - a Partium, Erdély, Kárpátalja, a Felvidék, Csallóköz, Bácska, a Bánság, a Drávaköz és Burgenland erőszakos elszakításától - egészen 1941-ig vezette jó pásztorként nyáját. De lehetett emberi tartást is tanulni a mártírhalált halt Apor Vilmostól, aki győri püspökké való kinevezése után, 1945-ben testével állta útját a székesegyházába betörő szovjet katonáknak, akik a templomban menedéket kereső nőkre támadtak. Ezek a tények nem lehettek hatás nélkül az itt élőkre. Mint ahogy az sem, hogy miután Harruckern János György 1721-ben megkapta a császári háztól a gyulai uradalmat, folyamatosan fejlesztette. Gyönyörű barokk kastélyt épített, korszerű gyümölcs- és szőlőgazdálkodást hozott létre, ritka növényeket telepített, és gondot fordított a vadállomány növelésére is. Bár a helybeliek aggódnak, hogy az átépített Almásy-kastélyt és az iskolafelszámolási kényszer miatt tavaly kiürített százéves iskolaépületet is eladják aprópénzért a mai közélet kufárjai. Reménykedjünk, hátha 2009-re nem a kapzsiság, a mindenároni pénzszerzés, a nemzeti érdekek semmibe vétele győzedelmeskedik a döntéshozókban. Persze ebben reménykedni dőreség tőlem az új esztendőben. A boldoggá avatott Apor-féle emberek vagy a Harruckernek igazából nemcsak magyaroknak tartották magukat, de úgy is viselkedtek. Miért lehetetlen azt kívánni a választók kegyelméből hatalomba kerülő balliberális oldaltól, hogy tudja, a hazát adó ország nem arra való, hogy kirámolják, minden értékétől megfosszák, lakóit a nélkülözésbe hajszolják. Erkel Ferenc jut eszembe, aki nem tartotta reménytelennek a helyzetet, amikor a gyulai Várfürdő egyik ősfájának lombjai alatt megírta a Bánk Bán zenéjét 1861-ben. Tiborc fájdalma, Tiborc panasza végül is áttörte az idegen, megdönthetetlennek vélt Habsburg-hatalom falát. S lett világosság, lett kiegyezés, lett szabadság. Igaz, ez nem egy ember műve volt. Magyarország jóakaratú polgárainak alkotása volt. Ma is, mint akkor, a jóakaratú polgárokkal kell kiegyezni. Csak így válhatunk újra szabadokká.

Stefka István

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A válság előszelétől a totális
  2009-01-02 20:09:49, péntek
 
  A válság előszelétől a totális gazdasági összeomlásig

2008. december 31., szerda 11:51 InfoRadio


Ami tavaly nyáron másodlagos jelzálogpiaci válságnak indult, mostanra egy totális gazdasági összeomlássá vált, és a következő év várhatóan a mély gazdasági krízis jegyében telik majd - írja év végi összefoglaló elemzésében a Concorde Értékpapír Zrt.


2009, a mély gazdasági válság jegyében telik majd - derül ki a Concorde elemzéséből. Móró Tamás, a befektetési szolgáltató cég vezető elemzője szerint nem túlzás az idei évet az 1929-33-as válság időszakához hasonlítani, még ha nem is látunk majd 25%-os munkanélküliséget és éhező emberek tömegeit.

A válságra adott reakciók gyorsabbak és mások, mint hetven éve, és talán ez adhatja a reményt, hogy jövő év végén már némileg optimistábbak lehetünk.

Az elemző a 2008-as év piaci eseményeit felidézve emlékeztet, hogyan omlottak össze és tűntek el a süllyesztőben a világ legnagyobb intézményei közt számon tartott, patinás pénzintézetek. A sort március közepén az ötödik legnagyobb amerikai befektetési bank, a Bear Stearns kezdte, amely különböző jelzálogpiaci termékeken elveszítette a saját tokéjét, így hitelkereteit felmondták, és megindult a befektetők tömeges pénzkivonása.

A bankra a JP Morgan tett vételi ajánlatot az amerikai központi bank, a Fed asszisztálásával. Ezt követően úgy látszott megnyugodnak a piacok: május közepére a részvénypiacok megközelítették - igaz el nem érték- korábbi csúcspontjaikat. Ekkor még a fő félelem az infláció volt, és az elemzők már a 200 dolláros olajárat vizionálták.

A rekord a nyár közepén 147 dollár volt, csak összehasonlításképpen: jelenleg 40 dollár a kőolaj világpiaci ára. A nagy kőolajtermelő országok, mint pl: Oroszország részvénypiaca új csúcsra emelkedtek. Az orosz RTS indexet 2500 pontig szárnyalt, ugyanez az index most 650 ponton áll.

Még tombolt az olajpiaci bika, már érkeztek hírek arról, hogy valami nagyon nincsen rendben a pénzügyi szektorral - emlékeztet rá a Concorde elemzője. Július 11-én a Freddie Mac és a Fannie Mae nevű amerikai, állami garanciával működő jelzáloghitelezők és garantőrök árfolyama összeomlott, miután kiderült, hogy óriási tőkehiánnyal küzdenek.

Az amerikai kormány őket még megmentette a két céget: 79,9 százalékban tulajdonossá vált bennük, egyben állami garanciát adott az általuk kibocsátott értékpapírokra, így lényegében államosította őket.

Szeptember 15-én következett az az esemény, amelyet azóta a szakemberek csak "a Lehman előtti, és a Lehman utáni időként" emlegetnek. Ezen a napon jelentett csődöt az egyik legpatinásabb amerikai befektetési bank, a Lehman Brothers. A hír hidegzuhanyként érte a befektetőket, hisz a Bear Stearns és a Fannie-Freddie páros megmentése után arra számítottak, hogy a Lehman-t is megmentik, nem engedik, hogy fizetésképtelenné váljon.


Cikkünk folytatódik, lapozzon!
1 2 Következő oldal »


http://inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-248220
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lovas István - Sajtófigyelő
  2009-01-02 20:00:52, péntek
 
  Lovas István - Sajtófigyelő
2009. január 1. 16:30:22

INDEPENDENT independent.co.uk



Dubaiban a Gázai-övezetet érő izraeli bombázások és az ott élő palesztinokkal való együttérzés miatt nem tartották meg a szokásos szilveszteri ünnepséget, jelentette a független brit lap.



*****új



Robert Fisk, a lap közel-keleti tudósítójának Egyiptom rothadt állama túl erőtlen és korrupt a cselekvéshez címet kapott írásában az olvasható: jellemző, hogy Mubarak elnök, a brutális diktátor Washingtonra mutogat, amiért a Gázai-övezetbe vezető, saját országában lévő rafahi átkelőhelyet nem hajlandó megnyitni. A valódi ok: attól fél, hogy ha ezt megteszi, a nyugati országok leállítják rezsimének nyújtott pénzügyi támogatásukat.



THE WALL STREET JOURNAL wsj.com



A neokon hit Wall Street Journalbeli gyülekezete eddigi legmélyebb pontját érte el azzal a cikkel, amely gúnyt űz az amerikai Rachel Corrie-ból, akit évekkel ezelőtt 23 éves korában taposott halálra egy izraeli bulldózer, amikor a fiatal nő saját testével védelmezett lerombolástól egy palesztin házat. A gúny első számú célpontja azonban Cynthia McKinney volt amerikai kongresszusi képviselőnő, aki rajta volt azon a hajón, amely gyógyszert akart vinni a Gázai-övezetbe, de célja elérése előtt egy izraeli naszád beléhajtott.



GLOBAL RESEARCH globalresearch.ca



A független kanadai agytröszt azt javasolja, hogy az ENSZ Közgyűlése az ENSZ alapokmánya 22-ik cikkelyét alkalmazva azonnal hozzon létre egy nemzetközi büntetőbíróságot az Izrael által a palesztinok és Libanon terhére elkövetett népirtás, háborús és emberiség elleni bűntettek kivizsgálására, a felelősök bíróság elé állítására, valamint elítélésére.



KHALEEJ TIMES khaleejtimes.com



Az Egyesült Arab Emírségek angol nyelvű, vezető lapja Izrael gázai missziója kudarcra van ítélve címet kapott cikkében azt írja: a palesztinoknak - mint bármely megszállás alatt szenvedő népnek - joguk van az ellenállásra, de az illegális megszállóknak csak egyetlen egyhez van joguk: a teljes visszavonulásra. De még az Izrael és a Hamasz között fennálló fél éves tűzszünetet is Izrael szegte meg, amikor november 5-én hat Hamasz harcost ölt meg és nem volt hajlandó - mint azt előírta volna a tűzszüneti megállapodás -megszüntetni a blokádot. AHamasz által mutatott ellenállás szelleme a szervezetet tovább erősíti és ha a hivatalába lépő Obama nem változtat Washington irányvonalán, a keserű következmények az egész világot negatívan befolyásolják.



INFORMATION CLEARING HOUSE informationclearinghouse.info



A holokauszt emberek tömeges meggyilkolása, elsősorban tűzzel. Ennek áldozatai ma Gáza lakói. E poklot amerikai technológiával Izrael hozta a semita arabokra és ,,ennél antiszemitább politika elképzelhetetlen", írja a népszerű amerikai honlap.

Forrás: Magyar Nemzet
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kik, mik azok a magyarok?
  2009-01-02 19:57:00, péntek
 
  Kik, mik azok a magyarok? Hogyan is kellenénk a zsidóktól reszkető Vatikánnak?
2009. január 2. 15:12:52

Mondjuk minket nem zavar, hogy a pápa idén is elkerüli hazánkat.



Nem is a személyével, hanem azzal a szabadkőműves központtal van bajunk, amelynek bábja, s nem vezetője a volt német bíboros. De hogy a zsidók, tótok, oláhok fontosabbak legyenek, mint a keresztény Magyarország, az a jelzésértékű. Igaz, mit is keresne Raczinger egy zsidó gyarmaton? A Vatikán mára egy cionista koszfészek lett, amelynek semmi köze a krisztusi tanításokhoz.



Nem áll jól a 2009-re tervezett magyarországi pápalátogatás ügye - derül ki XVI. Benedek mostanában körvonalazó terveiből. Amint ugyanis a Magyar Kurír katolikus hírügynökség - a Kathpressre hivatkozva - a minap közzétette, az egyházfő, bár régóta érvényes meghívása van hazánkba, idén minden bizonnyal elkerüli Magyarországot.



A közzétett tervek szerint a pápa ebben az évben ellátogat ugyan a közép-kelet-európai térségbe, ám lehetséges úti céljaként nem hazánkat, hanem Szlovákiát, Romániát, illetve Csehországot jelölték meg.



Így volt ez akkor is, amikor II. János Pál pápa, hiába kérlelték kétségbeesetten a magyar katolikusok, 1999-es romániai látogatásán nem kereste fel Erdélyt, hanem programja Bukarestre korlátozódott. Az egyházpolitikai és diplomáciai szempontok - a Szentszék felettébb tapintatos viszonyt kíván ápolni a szomszédunkban kvázi hivatalos vallásként létező, a katolikusokkal hagyományosan feszült viszonyban élő ortodox egyházzal - felülírták hát a kétszeresen is kisebbségben élő romániai magyar katolikusok szempontjait. Isten, illetve földi helytartójának útjai mindazonáltal kifürkészhetetlenek; annyi azonban bizonyos, hogy ha a pápa nem akar kockáztatni, akkor a térségből Csehországot választja.




--------------------------------------------------------------------------------


HunHír.Hu kommentár:



A zsidóktól függő, simlis, életrajz-hamisító korábbi pápa magyarokat gyalázó magatartása sokakat eltántorított a magyarországi katolikus egyháztól. A sok zsidó származású főpap, akik mind mind csak a kajmánoknak tetsző prédikációikkal idegesítik az embereket, az ősmagyar egyházak felé tolják őket. A Vatikán valójában egy magalkuvó, cionista koszfészek, amelynek már semmi köze a krisztusi tanításokhoz.

Forrás: Hunhir.hu



http://www.nemenyi.org/default.asp?SID=1&AID=0&Direkt=Kik__mik_azok_a_mag yarok_Hogyan_is_kellenenk_a_zsidoktol_reszketo_Vatikannak_52942
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Németh Zsolt: "Izrael joga a b
  2009-01-02 19:50:17, péntek
 
  Németh Zsolt: "Izrael joga a biztonságához nem kérdőjelezhető meg"

"Izrael joga a biztonságához nem kérdőjelezhető meg" Interjú Németh Zsolttal, a parlament Külügyi Bizottságának fideszes elnökével
Németh Zsolt a Külügyi Bizottság képviseletében - a szocialista alelnökkel, Hárs Gáborral együtt - négynapos látogatást tett Izraelben, s utána arról beszélt, hogy "morális alapon" támogatja Izrael biztonsági igényeit. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pedig részt vett a kereszténydemokrata és konzervatív pártokat tömörítő Demokratikus Közép Internacionálé (CDI) végrehajtó bizottságának madridi ülésén, ahol - összhangban a szervezettel -, biztonságos határokkal létrejövő, független és szuverén Izrael és Palesztin állam mellett tette le a voksát. Vajon az EU-hoz alkalmazkodik a Fidesz vagy a legnagyobb ellenzéki párt csatlakozik a Jose Maria Asnar és Silvio Berlusconi által fémjelzett és erősen Izrael-párti jobbközép tengelyhez? Vagy nem a Fideszről, csupán a magyar külpolitika EU-hoz hasonuló masinériájáról van szó? Ezekről beszélgettünk a parlament épületében az Orbán-kormány volt külügyi államtitkárával.

- Mi volt a tárgyalás apropója? Hogyan jött létre az a látogatás, melyet Hárs Gáborral (MSZP), a Külügyi Bizottság alelnökével tett?

- A látogatást mi kezdeményeztük. Találkoztunk a Kneszet Külügyi Bizottsága elnökével, találkoztunk Tomi Lapid miniszter úrral, régi ismerősömmel. Találkoztunk a Külügyminisztérium államtitkárával, Shofer úrral, Saron miniszterelnök fiával - aki a Kneszet Külügyi Bizottságának a tagja -, valamint izraeli arabokkal. A Yad Vashem Intézetben is voltunk, ahol a Külügyi Bizottság nevében koszorút helyeztünk el. Meghívásomra nemsokára a palesztin külügyi delegáció látogat Budapestre. Külön kezeljük az izraeli és a palesztin ügyeket, nem kötjük össze.

- Izraeli tárgyalásain a vendéglátók fölvetették-e a kényes magyarországi problémákat, így a zászlóégetés ügyét, vagy a gyűlöletbeszéd-törvényt?

- Izrael állam számára Magyarország fontos európai, lassan Európai Unió-s partner s alapvetően úgy tekintenek a magyarokra, hogy mi várható az EU-val folytatott két-, illetve többoldalú kapcsolatok szempontjából. A meghatározó az volt, hogyan állunk Izrael állam biztonságának a kérdéséhez, a terrorizmushoz. Hivatalos tárgyaláson, továbbá hangsúlyosabban a gyűlöletbeszéd-törvényről kérdeztek, és a zászlóégetés ügye is szóba került.

- Túl szigorúnak vagy túl puhának tartották a törvényt?

- Vázoltam nekik a helyzetet. Tisztában vagyok a politikai kontextussal. Tomi Lapid ugyanakkor azt is megkérdezte tőlem, hogy miért nincsen rendőrségi eljárás a Tilos Rádió-ban elhangzó Barangó-féle szöveggel kapcsolatban.

- Másokról nem kérdezett Tomi Lapid? A Demokrata és a többi, ehhez hasonló jobboldali-szélsőjobboldali orgánum cikkeiről, újságíróiról nem érdeklődött?

- Érdekes módon, nem.

- Van-e a Fidesz-nek önálló Közel-Kelet politikája vagy megegyezik a többi parlamenti pártéval? Illetve mennyire az EU álláspontját követi a Fidesz az izraeli-palesztin viszály kérdésében?

- A Fidesz-nek van formálódó, karakterrel rendelkező Közel-Kelet politikája. Izrael jogát a biztonságához - például, ami a biztonsági fal építését is jelenti - nem kérdőjelezzük meg. Ami már problémásabb, az a fal nyomvonala. Ugyanakkor jó jelzés az izraeli kormányfő részéről, hogy nyolc kilométeres szakaszon újraszabályozzák a fal nyomvonalát. Pozitív irányba mutató lépés a gázai övezet zsidó települései egy részének a felszámolása is. A palesztin-ügy ugyanakkor zsákutcában van.

- Kiknek a hibájából?

- A nemzetközi nyomás csökkenése miatt, mely korábban mind a két félre nehezedett. A 2003-as év az Amerika-EU tengelyben fontos változásokat hozott, és ha nincsen meg az összhang Európa és Amerika között, akkor az ilyen krónikus válságok nem kezelhetőek. Ehhez még hozzátevődött az amerikai választási kampány. Mind a két oldal - az izraeli és a palesztin - úgy érzi, hogy nincs partner, akivel tárgyalni lehetne. Elindult az egyoldalú lépések politikája.

- Hogy van az, hogyha az európai politikai térképet nézi az ember, Európában jobboldali kormányfők - Aznar és Berlusconi - támogatják Izraelt. Magyarországon miért nem támogatja a jobboldal aktívan Izraelt?

- Nyugat-Európában jelentkezik egy új, baloldali antiszemitizmus, ami Izrael állam intézkedéseinek a minősítésében jelentkezik. Ezzel nem azt mondom, hogy minden Izrael-bírálat mögött antiszemitizmus van. Magyarországon a kisebbségek belpolitikai célokra történő felhasználása alapvetően a baloldal politikai játékszere és be kell vallanom, hogy a jobboldal még nem találta meg rá a választ.

- Bár a jobboldal széles spektrumú, de a szélsőjobbnak komoly felelőssége van a helyzet kialakulásáért. A szélsőjobboldali orgánumokat nem baloldaliak írják, csakúgy nem baloldaliak szervezik a szélsőséges tüntetéseket. Az antiszemitizmus leginkább a szélsőjobboldalon van jelen, s ezzel a jobboldalnak kell megküzdenie.

- Igen, de a következményeket tekintve, a baloldal próbálja meg a jobboldal legitimitását megkérdőjelezni az antiszemitizmus vádjával. Innentől kezdve a jobboldal védekező magatartásra kényszerül, s még nem találta meg a módot a probléma kezelésére. Ami pedig a következményeket illeti, végül itt maradnak az érintettek, vagyis a magyarországi zsidóság és a polgári oldal a gondok kezelésére.

- Ugye nem gondolja azt, hogy a Demokrata című lapot baloldaliak írják?

- Nem, de ha az eredmény szempontjából nézzük, ha összehasonlítjuk a bal- és jobboldali kormányok teljesítményét ebben a kérdéskörben, akkor nincs miért szégyenkeznünk. A Terror Háza megemlékezés-sorozatot tart a magyarországi holokauszt 60. évfordulójára. A Holocaust múzeum alapkövét Orbán Viktor tette le, a Holocaust emléknapot mi vezettük be az iskolákba és a polgári kormány idején épült ki az államilag támogatott restitúció rendszere. De az antiszemitizmus problémájára - s részben a jobboldal saját hibájából is - még nem találtuk meg a választ. A baloldalt kiüresedett, kongó üresség jellemzi, és militáns hangulatkeltéssel tölti ki ezt a vákuumot. Egyik fő céljuk az, hogy "küzdjenek" a rasszizmus és az idegengyűlölet ellen. Ugyanakkor engedélyezték a "Vér és Becsület Kulturális Egyesület" rendezvényének a megtartását, amit mi megakadályoztunk. Ezek után megalázó és méltánytalan állandóan magyarázkodni.

Visszatérve a Közel Keletre: a két állami megoldás irányában kellene hatni, lehetőleg kölcsönös és kétoldalú párbeszéd eredményeként. Az egyoldalú lépéseket nem helyeslem. Magyarország - a többi közép-kelet-európai országgal együtt - komolyan fogja tudni befolyásolni az EU-t. Izrael külkereskedelmének több mint hatvan százalékát az EU-val bonyolítja le, ám olyan erős EU-ellenességgel találkoztam Izraelben, csak részben a tükörképe az EU Izraellel kapcsolatos politikájának. Ám részben függvénye az USA-Izrael viszonynak, hiszen az Egyesült Államokból komoly támogatás és jövedelemtranszfer érkezik Izraelbe.

- Az Európával szembeni tartózkodás nem véletlen. Bizonyára Ön is tapasztalta az európai sajtó Izrael-ellenes megnyilvánulásait, és a különféle izraeli egyetemek és áruk elleni európai bojkottok felvetését.

- Igen, hallottam minderről. Az EU-n belüli, a Visegrádi országokkal szövetséges magyar külpolitikának meg kell próbálni ellensúlyoznia, illetve semlegesíteni ezeket a tendenciákat. A Fidesz és Orbán Viktor egyébként hangsúlyosan érdekelt abban, hogy az antiszemita jelenségek visszaszoruljanak Európában, de Izraelnek is lépnie kell európai megítélése javításáért.

- Ha már Orbán Viktornál tartunk - nagy megértéssel olvastam a Magyar Nemzet 2004. február 25-i számában, a kommunizmus áldozatainak emléknapján "Szívtájék" címen megjelent írását, ahol azt írta, hogy 1944-ben a magyar zsidókat ért tragédia sebe "a nemzet szívén esett". És abban, hogy minél hamarabb begyógyuljon, mindannyian érdekeltek vagyunk..." Szép szavak. Ám, segít-e e sebet begyógyítani az, amit szintén Orbán Viktor mondott tavaly, a Pesti Vigadóban, 2003. február 6-án tartott ország értékelő beszédében: "A hírek szerint Izrael miniszterelnöke hozzájárult ahhoz, hogy az izraeli titkosszolgálat, a Moszad a terrorizmus ellenes koalíció országaiban is végrehajthasson célzott likvidálásokat. Természetesen megkérdezték a magyar nemzetbiztonsági ügyekért felelős államtitkárt is, aki elmondta, hogy fenntartásokkal fogadja a hírügynökségi jelentést, mert ez idáig még nevüket vállaló nyilatkozók nem álltak a hír mögé, de leszögezte, most idézem őt: magyar területen a hatóságok hozzájárulása nélkül nem hajtható végre ilyen tevékenység. És az engedélyével, jól értettük, hogy az engedélyével igen, tisztelt hölgyeim és uraim..." Szóval, hogy került a Moszad Orbán Viktor országértékelő beszédébe?

- Ne felejtsük el, hogy milyen hisztéria volt az iraki háború idején az USA egyoldalú lépései miatt és hogy az amerikaiak részéről konkrét fenyegetések is elhangzottak, hogy aki nem viselkedik rendesen, annak nincs kegyelem. Az inkriminált hírre sokan felfigyeltek az egész világon, nem csak Magyarországon.

- Akkor miért nem az amerikaiakat említette Orbán Viktor a beszédben?

- Talán szerencsésebb lett volna, ha ez így hangzik el. Ha nem csak az izraeli politikán keresztül bírálja az amerikaiakat.

- Izrael egyfajta státusztörvényt alkalmaz a diaszpóra zsidóságával kapcsolatosan. Izrael bizonyos jogokat, mégpedig állampolgári jogokat biztosít a zsidó és zsidó származású emberek számára az egész világon. Az Ön által képviselt külpolitika ezt teszi/tenné a határokon kívül élő magyarokkal. Vagy tévednék?

- Ne keverjük össze a kettős állampolgárságot és a státusztörvényt. Izraeli utam során imponált az, hogy a vallási értékeket látványosan tisztelik, és hogy a hazafiság, a cionizmus rendkívül fontos és jelen van a mindennapi életben. Meggyőződésem az, hogy sokkal közelebb vagyunk egymáshoz, mint azt első pillanatban gondolnánk.

Novák Attila
szombat.org
2008. július 21. 16:36:40

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mi van akkor, ha a Fidesz nagy
  2009-01-02 19:41:14, péntek
 
  Mi van akkor, ha a Fidesz nagyon győz az EP-választásokon?

Tényleg akkor mi történik? Szerintem semmi

A kormány nem fog lemondani. Gyurcsány Ferenc meg főleg nem. Ha az emlékezetem nem csal, akkor a legutóbbi EP választásokat is a Fidesz nyerte. Nem kicsit. Nagyon. Szinte 2/3-os többséggel. Aztán mi lett az eredménye? Elnyertük a 2006-os országgyűlési választásokat. Őszöd stílusában mást is mondhattam volna.


De így volt ez 2002-ben is. Abban az évben is, a közvélemény-kutatás bűvöletében élt a legnagyobb ellenzéki párt. Akkor is elnyerte magát a jobboldal. Így lett a bal a jobb. A két forduló között, amikor is Orbán Viktor neki kezdett a kampánynak, nem is volt baj. A második fordulót messze a jobboldal nyerte. Csak kissé későn.

Nem tartom valószínűnek, hogy 2009-ben előrehozott választások lesznek. De mi történik ha győz nagy arányban a Fidesz? 2008 márciusában is olyan mértékben győzött a Fidesz, amely Európában is ritka. Ez azt mutatja, hogy a Fidesz nagy győzelmekre sincs felkészülve. A közvélemény-kutatások szerint is 15-18 százalékkal volt több az Igenek száma. A kormány és a kormányfő is a helyén maradt. 2008-ban Belgiumban bukott meg kormány népszavazás miatt. De az Európa. Ez itt meg Magyarország! Ki állította meg az órát? Hobó ezt ma is kérdezhetné!!

Sokkal riasztóbb az a jelenség, hogy a miniszterelnök, és az MSZP meghatározó politikusai már az EP választások ellen kampányolnak. Már most kisebbítenék a jelentőségét. Az is elgondolkodtató, hogy a miniszterelnök már konzervatív fordulattal riogatja a megmaradt híveit, és a közvéleményt.

Azt sem szabad elhinnie a jobboldalnak, hogy tulajdon képen Gyurcsány Ferenc már lélekben feladta. És ő már a 2010 utáni évekre készül. Mindenki más feladná. De ő nem! Gyurcsány a végsőkig fog harcolni. Az EP választások után osztogatásba kezd, hála az IMF-nek.

Viszont a legnagyobb ellenzéki pártnak végre kommunikációt, és taktikát kellene váltania. Szintén a közvélemény-kutatások eredményei alapján a társadalom nagy része már fél a válságtól. Erre nem szerencsés válasz a parlamenti kivonulás. Valamint az sem, hogy így nem jó! Előbb-utóbb meg kell majd mondani, a Fidesznek is, hogy így szeretnék.

Ugyanakkor a bal-lib média naponta csöpögteti,- tudatosan és jól szervezetten- a társadalom poharába a mérget, amellyel mérgezi a lelkeket. Amely már tapintható, és mérhető módon érzékelhető a társadalomban. Az emberek egyre bizonytalanabbul érzik magukat. Egyre reménytelenebbnek látják a jövőt! Egyre kevésbé ismerik ki magukat ebben a globalizált, válság felé sodródó világban! Így elhiszik a hazugságról, hogy igaz! Kételkedni kezdenek az igazságban. Közben pedig fokozódik a feszültség az embereken belül is, és a közösségek tagjai között is. Ez sajnos jó hír a fizetett manipulátoroknak! A kétkedők, a bizonytalanok, a félelemben élők könnyen manipulálhatók! Ez a mostani KISZ-generáció amely hatalmon van 1990 előtt azt tanulta, hogy: ,,a lét determinálja a tudatot"! A szocialisták megtanították az országgal, hogy : ,,a Létbizonytalanság tudja csak igazán meghatározni a tudatot"! Választások előtt pedig ez nagy előny is lehet.

Azt is világosan kommunikálni kell, hogy a jobboldal nem hataloméhes. Mert nem jobboldal vásárol 400-500 Ft-okért, meg babgulyásért, meg lejárt szavatosságú tésztákért szavazatokat. Nem lógat 19000 Ft-os mézes madzagot a nyugdíjasoknak, nem oszt ki nekik egyszeri kifizetéseket, hogy aztán elinflálódva, 22-szer adót emelve a többszörösét visszavegye.

Ron Werber nevével fémjelzett nagysikerü gyűlölet kampányt sem a jobboldal folytatott. Az MSZP hataloméhségét bizonyítja a 2004 évi népszavazáskor a 23 millió román munkavállalóval való riogatás, 2002-ben a láncszavazás, a köteles beszéd, a köztisztviselők megvásárlása.

A szocialisták győztek 2006-ban hazugsággal, csalással, foggal, körömmel. Gyurcsány és kommunikációs kommandója járta az országot. Mindenkit átverő hazárdjátékával. A média mellette. Követte minden lépését őt az egyetlen helyes útirányként feltüntetve. Tapsolt neki a nyugdíjas, az értelmiségi, a fiatal. Miközben őt is és mindenkit kiforgatják lassan mindenéből. Ez a ma Magyarországa, a gazdasági összeomlás szélén. 1989 tavaszán is gazdasági csőd előtt állt az ország. Mindezt az akkori miniszterelnök Németh Miklós jelentette be az országgyűlésben. Akkor 21 milliárd dollár adósságról szóltak a számok. Azóta eltelt több, mint tizennyolc év. Az akkorinak több, mint négyszerese lett a teher! Miközben már nincs mit eladni, mert a közvagyon szép csendben szőrén-szálán eltűnt.

A szocialisták 2006 nyarán, a győztes választások után felrúgták a társadalmi szerződést. Mert nem adóemeléssel, nem megszorításokkal kampányoltak! Most meg megegyeznének mindenkivel, hogy terítsék a felelősséget! Az IMF hitelt hőstettként ünnepelni? Például Pakisztán 3%-os kamattal kapta az IMF-től, Magyarország 5%-sal. Köszönjük IMF! Köszönjük Unió!

A lakosság türelme kezd elfogyni. Mert a válság a közhangulatba is begyűrűzik. A megélhetési költségek folyamatosan emelkednek. Például a közüzemi számlák a fogyasztói kosárban-amely egyre kisebb és kisebb lesz- már túllépik a 60%-os lélektani határt. Ma egy átlagos jövedelmű dolgozó fizetése 12-13%-át fizeti ki, hogy munkába járjon. Mintegy 53-55%-át azért, hogy ki tudja fizetni a fűtés, a víz, és villanyszámláját! Ez a szomorú tény rövidesen igen nagy társadalmi elégedetlenséget fog generálni.

Amely mondjuk 2010 végén, vagy 2011 elején robbanhat. Ezért hát nehéz győzelem lesz ez a jobboldalnak. Ha nagyon is győz a jobboldal 2009 június elején, akkor már tényleg valamilyen használható programmal kell előállni, hogy hosszú idő után a jobb legyen a jobb!

Lőrincz Miklós


http://ctrlma.hu/?q=content/mi-van-akkor-ha-fidesz-nagyon-gy%C5%91z-az-ep-v%C3%A1 laszt%C3%A1sokon
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gaskó: mit keresnék egy Fidesz
  2009-01-02 19:35:38, péntek
 
  Gaskó: mit keresnék egy Fidesz-kormányban?

Péntek, 2009. január 2. 10:48 - Frissítve: Péntek, 2009. január 2. 10:51
Népszabdság

Cáfolta azokat a találgatásokat a vasúti sztrájkot szervező szakszervezet elnöke, hogy közlekedési miniszteri posztot ajánlottak volna fel számára egy leendő Fidesz-kormányban. Gaskó István a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta: nincs az a párt, amelyik eredménnyel tudná felkérni politikai vagy kormányzati szerepre. Szociáldemokratának vallja magát, az MSZP politikáját azonban ultra-neoliberálisnak.
Bármikor folytatódhat a felfüggesztett vasutassztrájk, mert a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) nem adja fel követeléseit - mondta a Népszabadságnak Gaskó István. A szakszervezet elnöke szerint a kormányzati elutasítás mögött a miniszterelnök politikai bosszúja áll, amiért a szakszervezet részt vett az egészségbiztosítás privatizációja elleni tiltakozásban.

,,Gyurcsány Ferenc megüzente, hogy ne is számítsunk követeléseink teljesülésére. Úgy látjuk tehát, hogy politikailag akadályozzák a megállapodás létrejöttét a vasúttársasággal. Azt remélem, hogy a miniszterelnök belátja, ez az állapot nem tartható fenn sokáig, s meghozza a vasutasok számára kedvező döntést. Mi erre a döntésre szeretnénk kérni" - mondta a lapnak a VDSZSZ elnöke.

Zoom / Arató Judit
Gaskó szerint amúgy a kormány terjeszti róla, hogy közlekedési miniszteri posztot kaphat a Fidesztől, illetve hogy feltűnhet a párt választási listáján. A VDSZSZ elnöke közölte: 1990 óta vezeti a vasutas szakszervezetet és ebben nem is lesz változás.

,,Nincs az a párt, amelyik eredménnyel tudna felkérni politikai vagy kormányzati szerepre. Én szociáldemokrata értékrendet vallok magaménak, mit keresnék egy jobboldali párt listáján? Az a bajom, hogy a magát baloldaliként meghatározó szocialista párt olyan ultra-neoliberális politikát folytat, ami szerintem összeegyeztethetetlen a baloldali értékekkel" - fogalmazott.

A szakszervezet vezető elmondta azt is: félti a családját, de biztos benne, hogy az őket ért fenyegetések nem komolyak. A munkabeszüntetésről egyébként nem egyedül dönt, hanem egy 15 fős sztrájkbizottság. Gaskó szerint ugyanakkor a vasutasok körében továbbra is nagy a sztrájk támogatottsága és nem félnek a megtorlástól.
Gaskó: mit keresnék egy Fidesz-kormányban?

2009. január 2.
12:07


Ez ékes bizonyítéka, mennyire felkészült a fidesz a kormányzati szerepvállalásra.
Határozott program, szervezeti felépítés, megoldások! "Sírok, nevetek, meg vagyok hatva!"

vas-utas
2009. január 2.
12:10


Ez a Gaskó is egy lassan már egy celeb, nem akarja valamelyik média kivinni Őt Dél Amerikába, vagy Afrikába? Természetesen csak oda szóló repjeggyel...

kaifas
2009. január 2.
12:24


Valami tévedés lehet.Méghogy kormány,inkább diliház.

alien24
2009. január 2.
15:04


azert bator a fidesz, eladnanak valamit es jattolni kellene a nepnek is belole ha gasko a kozelben van :P
sot, ott az ado, mivel az a magyar nep bevetele siman jar neki belole jelentos resz, lazan vissza osztjak

delfin
2009. január 2.
15:58


Gaskóék nagy tévedésben vannak!
Mivel állami tulajdonról van szó, nem csak a vasutasoknak kéne
a pénzből kapni, hanem minden magyar állampolgárnak!
Lehet hogy be is nyújom a számlát nekik!

zimezum
2009. január 2.
16:12


Jól mondja Gaskó,valóban nem keresne annyit miniszterként,mint szakszervezeti vezetőként-jelenleg az alap 800 ezer és 1 millió között van-,plusz a nem elhanyagolható prémium!!,s mint minisztert le lehetne váltani,el lehetne zavarni,de mint szakszervezeti vezetőt,nem lehet elküldeni a vasúttól.Neki biztos az állása,amíg a szakszervezet vezetője.A vasutasók béréért "önzetlenülharcol,hiszen a vasuta dolgozónak a 10%-os emelés +18 ezret jelent,a prémium a dolgozónak nem biztos,viszont ugyanez Gaskóna k
80-120 ezer forit plusz havonta.

bjnk
2009. január 2.
18:04


Ha Gaskó úr idézete valós: "1990 óta ő vezeti a vasutas szakszervezetet és ebben nem is lesz változás" akkor kérdezem:
1.Mindegyik szakszervezet osztja ezt a véleményt?
2.Ilyen véleményt csak nem demokratikus működésű szervezet (párt) vezetője szokott-legalábbis eddig- nyilvánosságra hozni.
3. Vasutasok DEMOKRATIKUS........

http://www.zoom.hu/belfold/gasko-mit-keresnek-egy-fidesz-kormanyban-35514.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Haszid zsidók települnek Hódme
  2009-01-02 19:31:20, péntek
 
  Haszid zsidók települnek Hódmezővásárhelyre


Szélsőséges, ortodox zsidók települnek Hódmezővásárhelyre, ami felboríthatja a helyi társadalmi életet.
hubatka, p, 2009/01/02 - 12:09

A meglévő, jól beilleszkedett neológ zsidók mellé most nagyszámú haszid zsidó települne Hódmezővásárhelyre.
Az üggyel kapcsolatban részletes, további, megdöbbentő információkat tartalmazó tényfeltáró cikk lesz olvasható a következő Magyar Jelenben (január 8.)!

Raguczki Gábor, az önkormányzat kisebbségügyi és vallásügyi referense és az izraelita hitközség kántora, a helyi rádióban beszélt a problémáról.

Dr. Erdélyi Miklós az izraelita hitközség ügyvezető elnökének nyilatkozatára reagált Raguczki. Miután már pletyka szinten kiszivárogtak, Erdélyi tudatta Hódmezővásárhely népével, hogy haszid zsidók érkeznek a városba. Szó van a haszidok pénzeléséről, védelméről és egyes források szerint az önkormányzat már a zsinagóga melletti általános- és zeneiskolát is a szélsőséges haszidoknak ajánlotta fel.

Elhangzott a műsorban, hogy pár napos rendezvényről van szó először, illetve egy hagyományőrző táborról, ám, ezen hétvégék majd "csúcsosodnak", sőt, további itt létről lehet szó - hogy ez mit jelent, csak sejtjük, főleg a felajánlások tudatában...

Raguczki, a műsorvezető kérdésére válaszolva kifejtette, hogy a város vezetősége kereste meg a haszidokat "jóhiszeműen", hogy a már meglévő, nemrégiben felújított infrastruktúrát kihasználhassák. A fő ok megválaszolása elől kitért azonban Raguczki, hárította a polgármesterre (Lázás János, Fidesz) a válaszadás terhét, mert tőle származik ez a kétes megítélés alá eső ötlet.

Raguczki szerint is problémás lehet a csoport jelenléte. Nemcsak a keresztények között, hanem esetleg a több éve ott élő és beilleszkedett "neológ" zsidók többségében is ellenérzést válthatnak ki az ortodoxok. Az önkormányzati referens - aki maga is a neológ zsidó hitközségnek a tagja -, szerint egyik zsidó csoport biztos, hogy kikopik. Mivel Hódmezővásárhelyen körülbelül a neológ zsidók csoportja harminc főre tehető, így nagyszámú ortodoxok bejövetelével könnyen kitalálhatjuk, hogy melyik csoport lesz a "domináns".

Raguczki kifejtette, hogy a jelenlegi hitközösség jól működik, sikerült beilleszkedniük, ám most egy csoport érkezik, ami "markánsan", mint egy "mozgalom", ortodox módon képviseli a zsidó vallást, ami vezethet ellentétekhez. A zsidó referens kifejtette, hogy az ortodox zsidók csak a fővárosban tudták eddig megvetni a lábukat, és a kisebb helyi településeken nem. Raguczki sem tudja, hogy "lesz-e megoldás" erre. "Élő egyenesben majd kiderül" - fejtette ki, mint egy belenyugodva a helyzetbe.

A referens sajnálatát fejezte ki, hogy a haszidok nem keresték meg a már ott működő hitközösség tagjait, ami aggályos, mert nincs kommunikáció, így kérdéses az együttműködés és a haszidok eddig semmi tiszteletet nem mutattak még a neológok felé sem.

A műsorból kiderül, hogy már voltak a városban, és felmérték, hogy milyen szolgáltatásokat tudnak igénybe venni. Raguczki szavaiból mintha az érződne, hogy ezt a beköltöztetést parancsba kapták, amit ők maguk sem szeretnének, de nem tudnak mit tenni ellene, és inkább valahogy a feszültség oldását szeretnék elérni.

Raguczki szerint jó a zsidó jelenlét minden városnak, mert ez felvirágoztatja a helyi turizmust, és ez a közösség ráadásul komoly nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkezik.

A helyi rádiónak, a RadioX-nek a műsora, meghallgatható ITT.

(Szent Korona Rádió)


http://szentkoronaradio.com/belfold/2009_01_02_haszid-zsidok-telepulnek-hodmezova sarhelyre
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A vendeé-i holokauszt
  2009-01-02 19:25:41, péntek
 
  A vendeé-i holokauszt

2009. január 02. 16:18
HunHír.Hu
A nagy francia forradalom valójában egy szabadkőműves terroresemény volt. Eltávolítani azokat akik a terror potenciális ellenzői voltak, illetve lehettek. És itt bejött az azóta is szívesen kevert két fogalom. Egyszer faj, egyszer vallás. De az eredmény önmagáért beszél:170 ezer brutálisan kivégzett férfi, nő, gyermek. Nem csoda, hogy a francia "baloldal" nem szívesen akar emlékezni az eseményekre.

1794 elején, a Terror uralmának tetőpontján francia katonák masíroztak be az atlanti parti Vendée-be, ahol korábban a párizsi forradalmi kormányzat ellen lázadtak fel a helyiek. Louis-Marie Turreau tábornok tizenkét ,,pokoli oszlopa" kegyetlen parancsot kapott: öljenek meg mindent, és mindenkit, aki és ami él és mozog. A katonák ekkor több tízezer embert - nőket és gyerekeket egyaránt - mészároltak le, és az egész vidéket felgyújtották.

Nantes városában a forradalmi vezető, Jean-Baptiste Carrier a helyi rabok tömeges lemészárlásával folytatta: meztelen férfiakat, nőket és gyermekeket kötöztek össze és zsúfoltak olyan lélekvesztőkre, amelyeket aztán a Loire közepén ágyúlövésekkel süllyesztettek el, majd az esetleges túlélőket is lelődözték. Amikor a katonák végeztek, Francois Joseph Westermann tábornok a következőt írta feletteseinek: "Vendée nincs többé... A kapott parancsok alapján lovakkal tapostattam agyon a gyerekeket, lemészároltattam a nőket, akik így nem szülnek több brigantit. Nincs egyetlen fogoly, aki ezt felemlegetné: kivégzettem mindet." A történészek szerint a hadsereg közel 170 ezer embert ölt meg.

A tartomány most azt szeretné, ha az akkor történteket a modern történelem első dokumentált népirtásává minősítenék. A helyiek szerint erre azért is szükség lenne, mert mintha mostanra megfeledkeztek volna minderről. Az egykori véres események egyébként régóta hiányoznak a francia történelemkönyvekből is, ugyanis az nem vet túl jó fényt a dicső forradalom egykori vezetőire.

A jobboldali MPF korábbi elnökjelöltje, Philippe de Villiers szerint az kezdettől a forradalom egyik alapköve volt, hogy ,,kiirtsák a vendée-i fajt". Szerinte a mészárlásra vallási okok miatt került sor, így ma ezt népirtásnak neveznénk, ezért állásfoglalást követel az ügyben Sarkozytől, és annak elismerését kéri az ENSZ-től is. A politikus novemberben Örményországba látogatott, ahol a Vendée-ben 1794-ben történeteket az örmény népirtáshoz hasonlította.

múlt-kor nyomán



http://hunhir.hu/index.php?pid=hirek&id=15612
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
2008.12 2009. Január 2009.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1115 db bejegyzés
e év: 7232 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1370
  • e Hét: 11637
  • e Hónap: 22748
  • e Év: 176244
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.