|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 10
|
|
|
|
2011-01-16 22:52:50, vasárnap
|
|
|
Juhász Gyula - Sonnet Consolant
Ha suhog is már selyme a nagy estnek,
Ne haljon ki a dal az eresz alján:
Röppenjenek föl a szilaj, a harsány
Rapszódiák helyett ma halk szonettek.
Hideg szonettek, hófehér szonettek,
Mind halk szavú, mind tépett szárnyú, halvány,
De vigasz annak - álmok alkonyatján -
Aki szeretett s akit nem szerettek.
S megindul árván, esti áve-szóra,
A hervadt vágyak halk processziója,
Új, ismeretlen szentséget keresve, -
A barna lombok őszi ködben áznak,
Mint tömjén száll a nehéz hervadás-szag
S halk szonett-kórus cseng belé az estbe.
|
|
|
0 komment
, kategória: Versek |
|
|
|
|
|
2011-01-16 22:49:38, vasárnap
|
|
|
Reményik Sándor - Jóakarat
"Én jót akartam, - s minden rosszra vált..."
Van-e szörnyűbb szó, szörnyűbb tőr döfés,
Mellyel a szív magának ád halált,
S önnön hajába markol szaggatón
A Kétségbeesés?!
"Én jót akartam.
Zephirt vetettem, - és vihart arattam. -
Szóltam a földnek: gyorsabban forogj! -
S az megindult alattam,
Mint a horkanó paripa, vadul.
Egy tégla nem tetszett a templom falban,
Megmozgattam, - s a templom összedőlt.
Én jót akartam"
Mikor eljő az ítéletnek napja,
A végső nap
S a maga jussát minden szív kikapja,
Mikor a Bíró rátekint merőn:
Egyensúlyozni bűnök tonna súlyát,
Egy hópehely a másik serpenyőn;
Láng tengerek közt keskeny tej folyó,
Kárhozat-földjén üdvösség-barázda:
Jóakarat - elég lesz ez a szó?...
|
|
|
0 komment
, kategória: Versek |
|
|
|
|
|
2011-01-16 22:39:06, vasárnap
|
|
|
Kaffka Margit - Köszöntés
Jó estét emlékek. Adj Isten, álmok!...
Kék szemű ködben tünedeznek, szállnak
Foszlányai a sugár teli délnek, --
Lengő, testetlen árnyak már, -- nem élnek.
Rég volt, -- hogy száraz szemmel, lázban égve,
Némán dobáltam a kályha tüzébe
-- Hogy zizegtek, hogy hullt a pernye rájok! --
Régi levelet, elszáradt virágot.
S ma -- ócska holmi közt, -- adj Isten álmok!
Egy ittfeledt írásra rátalálok...
Elrejtem gyorsan, senki meg ne lássa!...
Mégis -- csak nem küldhetem a padlásra?
|
|
|
0 komment
, kategória: Versek |
|
|
|
|
|
2011-01-16 15:30:11, vasárnap
|
|
|
Sós kifli - Mirza módra:
Hozzávalók:
4,5 dl tej
2 dkg sütőmargarin
1 evőkanál só
fél evőkanál cukor
68 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütő gépbe tesszük, és bedagasztjuk, kelesztjük.
2.) A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, 3 cipóra vágjuk. Minden cipót hosszúkásra nyújtunk (mint egy sálat), és háromszöveket vágunk ki belőlük. Minden háromszöget a szélesebb felénél kezdve felcsavarjuk.
3.) A kifliket sütőpapírral borított tepsibe tesszük, felvert tojással lekenjük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
Megjegyzés:
A receptet Mirza (Morzsalos) küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu - Morzsáló blogja
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2011-01-16 15:23:39, vasárnap
|
|
|
Hétfő - menüajánlat:
Előétel: Zöldséges-babos paradicsomleves
Főétel: Paella csirkemellel és kolbásszal
Desszert: Narancs
Vegetáriánus ajánlat: Január saláta
Zöldséges-babos paradicsomleves:
Hozzávalók:
10 dkg bacon
1 doboz vesebab
30 dkg krumpli
10 dkg póréhagyma
1 fej közepes hagyma
2 evőkanál paradicsompüré
3-4 felaprózott paradicsom
3 evőkanál csípős ketchup vagy piros arany (ízlés szerint)
Elkészítés:
A kockára vágott bacont (lehet füstölt szalonna is) kiolvasztjuk, az apróra vágott hagymát és karikákra szelt pórét 2 percig élénk tűzön pirítjuk rajta. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott krumplit, 1 liter vizet, sózzuk, borsozzuk.
Amíg felforr, a paradicsomot meghámozzuk és kis kockákra vágjuk,(vagy felaprózott paradicsomkonzervet használunk). Belekeverjük a már forró levesbe a paradicsompürével együtt, és 10-12 percig szelíd forralással főzzük. Utána hozzáadjuk a ketchupot (piros aranyat), a leöblített, lecspegtetett babot, további 2-3 percig forraljuk, ízlés szerint édesítjük, utánasózzuk.
Néhány félretett póréhagymakarikával, esetleg tejföllel díszítve tálaljuk.
Megjegyzés:
A receptet Camilla66 küldte. Köszönjük!
Paella csirkemellel és kolbásszal:
Hozzávalók:
3 db nagyobb csirkemell kockázva, bepácolva
2 bögre (1=2,5 dl) rizs
40 dkg mezei szegfűgomba vagy csiperke
20 dkg cukorborsó
3 db közepes színes paprika (piros, zöld, sárga) karikázva, gyufára vágva
1 db chilipaprika behasítva
3 kisebb paradicsom hámozva, vékonyra cikkezve
20 dkg aprózott csípős vastagkolbász
1 egész fej fokhagyma megpucolva
2 db közepes vöröshagyma reszelve
3-4 db húsleveskocka
2 teáskanál sáfrányos szeklice
só
bors (frissen őrölt)
Erős Pista
olívaolaj
A páchoz:
olívaolaj
bors
majoranna
sáfrány
fehérbor
csipet szegfűszeg
Elkészítés:
Mintegy kétheti erőnléti és állóképesség fejlesztő edzést követően 2 napra bepácol(tat) a gyönyörszép csirkemelleket, fűszeres olaj lepje, fedő, fólia, hűtőbe, időnként hosszabb ágú villával átkever. A várakozási idő leteltével kényelmes harci szerelésben, lelkesen beköltözik a konyhába.
A rizst vagy 3 gerezd fokhagymával, a leveskockákkal, sáfránnyal dúsított vízben kedve szerinti puhaságúra főz, leszűr, félre. Levében dettó a cukorborsót, leszűr, félre, a levét is.
Közben szeletel, csíkozgat, reszelget, előkotor a patinás, viszont fajsúlyos wokot, játékosan súlyemel, majd kissé megrogyva előkészíti a galád edényt (forrósít, hűlni hagy).
Ha minden belevaló a felhasználás sorrendjében felsorakoztatva, egy gyors időközi mosogatás, kávé, stb., hopp, a favilla erősen szükségeltetik, a fémeket látványosan mellőz.
A tűzhely mellé plántál magát, vékonyan kiolajoz a wokot, felforrósít, áthúz benne 3 db, hosszában félbevágott fokhagymát, kiszed, vissza a többihez. Indít a kevergetéses attakot, a wokba a pácolt gyönyörűség, kínai villámtempóra váltva élénkebb tűzön, folyamatosan átforgatva, a wok alján, lankás oldalán egyenletesen eloszlatva fehérre pirít. Bele a vöröshagyma, a paprikák, kevergetve egyfolytában néhány percig, bele a gomba, a paradicsom, beletör a maradék fokhagymát, a pirítottakat beleszel, a só, a bors, ízlés szerint. Rá a wokfedő, takarék, időnként átkeverve főzöget, párolgat tovább. A keverések során a fedelén összegyűlt gőzpárát a mosogatóba rázogat.
Lángra lobbant a legkisebb gázrózsát, felforral a borsó főzőlevét, takarék, alája néhány lángelosztó. Ha közben elfő a húslé, ebből pótolgat forrón, szűkös merőkanálkával.
Felesleges cuccot elrakosgat - ugye, mennyi hely lett rögvest -, és végre lecsüccsen cseppet.
Amikor majdnem puha a hús, bele a kolbász, tovább párol teljes puhulásig, bele a cukorborsó, átkever, egyet rottyant rajta. Meóz, utánízesít, bele a pisti, mégmeóz, mert imádja.
Le a tűzről, apránként, óvatosan beleforgat a rizst, takarékon vissza, rá a fedő, összeforrósít, kész (a lebágyadt alkotójával együtt).
Megjegyzés:
Egyszerűbb a rizs külön előkészítése miatt, együtt főzve mindig bajban voltam vele, a gond így letudva. Bonyolultabb a pácolás miatt, de ezzel vált ízessé, omlóssá az egyébként szárazkásabb húsnemű.
A reci forrása a Spanyol ételek nevezetű recikönyvecske 1991-ből. Sajna, az eredeti reci szerinti frissen fogott tintahal, feketekagyló, tengeri angolna, menyhal, scampi, óriásgarnéla híján kénytelen voltam saját ízlésünkre alakítani, viszont rendkívüli módon kedveljük, így.
A receptet Bgaboca küldte. Köszönjük!
Narancs:
Január saláta:
Hozzávalók:
fél fej tölgylevél saláta
1 közepes alma
fél jégcsapretek
fél uborka
kis darab füstölt trappista sajt
1 marék dió
kevés citromlé
Az öntethez:
2 evőkanál majonéz
3 evőkanál tejföl
2 gerezd átpréselt fokhagyma
1 kiskanál mustár
só
bors
citromlé
Elkészítés:
Az almákat apró kockára vágom, meglocsolom citromlével, hogy ne barnuljon meg. Hozzáadom a többi zöldséget, valamint a sajtot, szintén felkockázva. A diót is hozzákeverem, és jó alaposan összeforgatom az öntettel.
Egy salátástálat kibélelek az alaposan megmosott és darabjaira szedett tölgylevél salátával, és erre halmozom a zöldséges-sajtos-diós salátát. Azonnal fogyasztható, de ha pár órát áll a hűtőben, még finomabban összeérnek az ízek.
Megjegyzés:
Ezt a salátát több saláta receptből gyúrtam össze. Éppen ezek a hozzávalók voltak otthon, így jött létre ez a fantasztikusan finom ízkompozíció. :-)))
A receptet Kovacspalanta küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
|
|
|
|
2011-01-16 15:18:08, vasárnap
|
|
|
Heti menüajánlat - 2011 január 17-23.
Hétfő:
Előétel: Zöldséges-babos paradicsomleves
Főétel: Paella csirkemellel és kolbásszal
Desszert: Narancs
Vegetáriánus ajánlat: Január saláta
Kedd: - Morzsálós Mirza napi menüje
Előétel: Sajtos-petrezselymes édeskömény-krémleves
Főétel: Kelkáposzta főzelék marhapörkölttel
Desszert: Bagolyszemes túrós
Vegetáriánus ajánlat: Kelkáposztás krumplitorta
Szerda:
Előétel: Rántott leves pirított kiflikarikákkal
Főétel: Pulykafasírt rozmaringos sült burgonyával
Desszert: Banán
Vegetáriánus ajánlat: Gombafasírt rozmaringos sült burgonyával
Csütörtök:
Előétel: Tárkonyos zúzaragu leves
Főétel: Sasadi szelet burgonya ropogóssal
Desszert: Kanalas fánk másként
Vegetáriánus ajánlat: Színes articsókafelfújt
Péntek:
Előétel: Almás sütőtökkrémleves
Főétel: Káposztás cvekedli
Desszert: Körte
Vegetáriánus ajánlat: Káposztás cvekedli
Szombat:
Reggeli: Mazsolás kalács kakaóval
Előétel: Boros szilvakrémleves habgaluskával
Főétel: Rakott krumpli sajttal gazdagítva
Desszert: Tejfölös piskóta dióval és gyümölcsdarabokkal
Vacsora: Gyors zöldséges rétes virslivel, pohár fehérborral
Vegetáriánus ajánlat: Füstölt lazaccal töltött tengeri halfilé
Vasárnap:
Reggeli: Gazdag rántotta ropogós kenyérrel, frissen facsart narancslével
Előétel: Gazdag húsleves
Főétel: Ördögi rostélyos
Desszert: Csokis-banános muffin édesszájúaknak
Vacsora: Melegszendvics, megérdemel egy kevés forralt bort
Vegetáriánus ajánlat: Kukoricás-fetás töltött avokádó
Forrás:Mindmegette.hu - Pasik konyhája blog |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 10
|
|
|
|
2011. Január
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
332 db bejegyzés |
e év: |
2798 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 1116
- e Hét: 10619
- e Hónap: 24524
- e Év: 154231
|
|
|