Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
Lázár a képviselők fizetését m
  2011-12-08 21:20:01, csütörtök
 
  Lázár a képviselők fizetését magyarázta a parlamentben
MTI


MTI

2011.12.08., 11:24 Frissítve: ma, 11:26 217

Mint mondta, tudja, népszerű úgy beállítani ezt az előterjesztést, mint egy "elvtelen béremelési javaslatot", de alapos számításokat próbáltak végezni, hogy vajon nő vagy csökken a képviselők bére, és ennek eredménye szerint átlagosan nem fog változni a javadalmazásuk. A frakcióvezető megjegyezte, a parlamenti képviselőktől meg sokszor azt hallja, hogy kevesebb lesz a fizetésük, vagyis a nyilvánosság és a képviselők véleménye köszönőviszonyban sincs egymással, ami szerinte éppen a javaslat "elvi helyességét mutatja".

Mint mondta, a képviselőknek most 230 ezer forint körüli az alapbérük, de a különböző pótlékok miatt a 386 képviselő 386 féleképpen keres, 450 ezer forinttól 1 millió 200 ezer forintig.

A fideszes előterjesztés arra tesz javaslatot, hogy a jövőben a képviselők a mindenkori helyettes államtitkárénak megfelelő, 747 ezer forintos javadalmazásban részesüljenek - mondta Lázár János, hozzátéve, hogy számításaik szerint ez jelentős költségvetési többletterhet nem jelent. Ugyanakkor azt is kezdeményezik, hogy a visszaélésekre alkalmas pótlékok, trükközésre ösztönző rendszerelemek szűnjenek meg, alakuljanak át.
hirdetés

A Fidesz frakcióvezetője úgy vélte: nagy erkölcsi dilemma, hogy a mai szociális viszonyok között egy bérrendezés aktuális lehet-e egyáltalán - miközben látják, mennyi a minimálbér, hogy emberek milliói szociális nehézséggel küszködnek, a sajtó pedig azt mondja, hogy "a pofátlan képviselők" megemelik a saját fizetésüket. Szerinte ugyanakkor a mai válságos helyzetben nem lehetőség, hanem kötelesség rendezni ezt a szimbolikus kérdést. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a helyettes államtitkárénak megfelelő javadalmazás azt is jelenti, hogy a képviselői fizetés a jövőben a közszolgálati illetményalap változásait követi majd, ami eddig is "leképezte" az adott társadalmi, szociális helyzetet.

Lázár János az új szabályok legfontosabb elvi céljának azt tartotta, hogy garantálja a parlamenti képviselő egzisztenciális függetlenségét, és olyan helyzetet teremtsen, amelyben a képviselőnek a trükközésre se szüksége, se lehetősége nincs.

Fontosnak nevezte, hogy javaslatban rendezik az eddigi a visszaélési pontokat: a gépjárműhasználat, az utazási költségtérítés és a lakhatás rendszerét. A javaslat szerint a jövőben az adóhivatal által meghatározott elszámolási keretek között kaphat üzemanyagkártyát a képviselő, illetve összvonalas bérletet is igénybe vehet. A lakhatás kérdését az Országgyűlés Hivatala magára veszi azzal, hogy szálláslehetőséget biztosít vagy akár középtávon lakásokat vásárol a képviselők számára - közölte Lázár János.

A Fidesz frakcióvezetője azt is jelezte, hogy a 200 tagú parlament bevezetésével átalakul majd a parlamenti munka, kevesebb képviselőnek, többet kell majd dolgoznia. Jelezte: az Országgyűlés elnöke javaslatot tesz majd az Országgyűlési törvényre, amely reményei szerint világosan fogalmaz majd arról is, hogy 200 tagú parlament esetében a képviselői tisztség nem fér össze mással.

Lázár János nyitottságot ígért a módosító javaslatokkal kapcsolatban, és arra kérte az ellenzéket, mérlegeljék annak a lehetőségét, hogy húsz év után rendet tehetnek ebben a kérdésben.


http://hirszerzo.hu/hirek/2011/12/8/20111208_lazar_kepviseloi_fizetesek#utm_sourc e=hirlevel&utm_medium=email&utm_campaign=hirlevel-2011-12-08
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fegyveres lázadás kezdődött Vi
  2011-12-08 21:14:26, csütörtök
 
  Gyorshír: Fegyveres lázadás kezdődött Virginia államban



Fegyveres lázadás kezdődött az Egyesült Államokban, a Virginia Tech. University előtt egy rendőr meghalt. Rengeteg fegyveres van jelen, a hírről a PressTV számolt be, majd pár perccel azután a honlap ellen túlterheléses támadás indult.

PressTv/Jövőnk.info


2011. december 08.

http://www.jovonk.info/2011/12/08/gyorshir-fegyveres-lazadas-kezdodott-virginia-a llamban
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az Európai Központi Bank megke
  2011-12-08 21:13:21, csütörtök
 
  Az Európai Központi Bank megkezdte a felkészülést az euró eltörlésére



Az Európai Központi Bankok cselekvési program kidolgozásába kezdett arra az esetre, ha egy vagy több EU tagállam elhagyná az eurózónát. Az információt a Wall Street Journal jelentette meg pénzügyi forrásokra hivatkozva.

Továbbra sem nyilvánosak az arra vonatkozó tervek, hogy a bankok hogyan próbálják kezelni azt a helyzetet, amiben az euróövezeti országok visszaállnak a nemzeti valuták használatára. A nemzetközi médiában pedig egyre terjed az a nézet, hogy a pénzügyi szabályozók titokban tartása végleg alááshatja az egységes európai valuta hitelességét. A központi bank lehetséges módszereket dolgoz ki az euró és a nemzeti valuta ütközésének elkerülésére az olyan országok számára, amelyek nem tartoznak az euróövezethez, de szoros gazdasági kapcsolatban vannak azzal.

Hivatalos állásfoglalása szerint Svájc központi bankja is lehetségesnek tartja, hogy az Európai Unió legnagyobb gazdaságai átmenetileg felhagyjanak az euró használatával, és fokozatosan nemzeti valutákra álljanak át. Ezt az elképzelést támasztja alá a balkáni országok egyre erőteljesebb pénzügyi szabályozása. Az orosz Sberbank is számol az euró megszüntetésével és a nemzeti valuták újra beiktatásával, az elemzők szerint lehetséges a francia és német nemzeti valuta bevezetése, hogy ezzel szemben lehessen mérni az egyébként elértéktelenedő euró értékét.

Az Egyesült Királyság központi bankja is aggodalmait fejezte ki az euró eltörlésének lehetősége miatt. Hogy milyen eljárásokat fognak használni a bankárok, azt a kiadvány nem hozza nyilvánosságra, de a brit cégek egy része már elkezdett felkészülni az euró eltörlésére. Számolnak azzal a lehetőséggel is, hogy a Vodafone és a GSK gyógyszergyár nem fogja elfogadni az eurót mint fizetőeszközt.

Az európai politikusok folyamatosan azt ismételgetik, hogy megteszik a szükséges intézkedéseket az euró összeomlásának megakadályozása érdekében. December 8-án az Európai Bizottság elnöke, Jose Manuel Barroso kijelentette, hogy az európai valuta még mindig megbízható, mindent meg kell tenni az euró megmentése érdekében. November végén a média arról számolt be, hogy több országban - köztük Görögországban is - folyamatban van az egységes európai kereskedelmi platform szoftverének tesztelése. Egy ilyen rendszer bevezetése a közös európai államkötvények kibocsátásának, vagyis a kapitalista gazdaságon alapuló föderális Európa létrehozásának utolsó lépcsőfoka.

Több keleti befektető is fenntartásainak adott hangot az új kereskedési rendszer működőképességével kapcsolatban, aminek összehangolása láthatóan nem a kívánt ütemben halad - vagyis az előzetes várakozásoknak megfelelően a gerjesztett pénzügyi válság közepén létrehozott föderális Európa egyáltalán nem biztos, hogy a kívánt hatást fogja kiváltani.

A svájci UBS bank becslése szerint ha az ország kilép az eurózónából, az 9500-11500 euró veszteséget jelent az eurózóna minden lakójának az első évben, a következő években pedig 3-4000 euróra becsülik. Mivel az átlag magyar fizetése meg sem közelíti ezt az összeget, ezért nyilvánvaló, hogy a fizetések drasztikus csökkentése mellett a gazdaság további zsugorodására kell számítani, ami a tömeges elbocsátásokat és a munkanélküliség drasztikus növekedését jelenti.

A britek számolnak az euró mint fizetőeszköz megszűnésével. Ahogy a hírekből kitűnik, az oroszok is. Magyarország is számol vele, de mint az a Széll Kálmán programból kiderül, a kormány felvállalta, hogy Magyarország beáldozható a dominóeffektus lassítása érdekében.

Molnár István - Jövőnk.info
2011. december 08.

http://www.jovonk.info/2011/12/08/az-europai-kozponti-bank-megkezdte-felkeszulest -az-euro-eltorlesere
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Indiánok ülnek a sátor előtt.
  2011-12-08 21:09:07, csütörtök
 
  Indiánok ülnek a sátor előtt.

A fiatalabbik megkérdezi az idősebbiket
- Mondd, Szárnyaló Sas, a mi népünk emberei hogyan kapnak nevet maguknak?
- Amikor az ifjú indián megszületik, a törzsfőnök kimegy a sátrából, és az első dolog amit meglát odakint, az lesz az ifjú indián neve. De miért kérdezed, Kefélő Kutyák???
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Hivatalosan is banánköztársasá
  2011-12-08 20:50:46, csütörtök
 
  2011
dec.
4.
15:30

Hivatalosan is banánköztársaság


Matolcsy György elkészítette a Magyar Növekedés Tervet. Már önmagában is vicces, hogy miután gazdaságpolitikájával zsákutcába vitte Magyarországot, és már az IMF-fel sem ülhet egy asztalhoz, bárki úgy gondolta, hogy Matolcsy erre alkalmas. Ismerve a Fidesz irreális gazdasági vízióit, nem lepődtünk meg. Egy újabb kordokumentummal gazdagodott a "nem-ortodox" álmok papírra vetett halma, mert ebből növekedés biztosan nem lesz.

Az év elején még 4-7 százalék közötti növekedési pályáról álmodott Matolcsy, ma már az is csodának számítana, ha növekedésről beszélhetünk 2012-ben. Az OECD szerint például nem elképzelhetetlen a recesszió.

Hogyan jutottunk idáig?

A gazdasági növekedés négy fő tényezőre vezethető vissza: beruházások, fogyasztás, kormányzati kiadások, és nettó export. Kis, nyitott gazdaság lévén, a legfőbb húzóágazatnak az export számít, ennek teljesítőképessége nagyban függ a világgazdasági konjunktúra-ciklustoktól. Szokás mondani, ha Németországnak jól megy, akkor nekünk is, ha pedig ,,tüsszent", akkor Magyarország ,,megfázik". Nem szabad megfeledkezni a növekedés három másik tényezőjéről sem. Nyilvánvalóan a különböző, külföldről érkező sokkhatások ezeket is befolyásolják, viszont begyűrűzésük mértéke nagyban függ a hazai gazdaságpolitikától.

A Merrill Lynch 2012-re vonatkozó előrejelzése jól tükrözi a problémákat:




Hiába lesz többletes az export jövőre is, ha közben a fogyasztási és beruházási pálya alulteljesít.

Beruházások

A növekvő adóterhek, az ágazatokra kivetett különadók, a vállalatoktól elvárt bérkompenzáció mind-mind negatívan hatnak a beruházási kedvre. Az ilyen gazdasági környezet egyaránt távol tartja a külföldi és belföldi befektetőket is. Ehhez még hozzáadódik a hitelezési csatorna jelentős mértékű beszűkölése - a bankadó és a végtörlesztés miatt. A nem ortodox gazdaságpolitika oda vezetett, hogy a külföldiek inkább menekítik a tőkét az országból, minthogy behoznák. A beszállítói láncban elhelyezkedő magyar KKV-k pedig sorban tönkremennek.

Fogyasztás

Az egykulcsos adó csődöt mondott. A fogyasztást nem pörgette fel, viszont az államháztartási egyenleg felborulása miatt, kompenzálni kellett az így kieső adóbevételeket - más típusú adóemelésekkel és kiadáscsökkentéssel. Ezek a lépések semmiképpen sem segítették a fogyasztás bővülését. Ráadásul a bizonytalan gazdasági környezet oda vezetett, hogy azok a háztartások, amelyeknek lehetőségük van rá, inkább megtakarítanak, felkészülve a még rosszabb időkre.

A gazdaság felpörgetésének egy másik eszköze az anticiklikus gazdaságpolitika, például a kormányzati beruházások és fogyasztás növelése révén, azonban erre a mozgástér hiánya miatt nincs lehetőség. Tartani kell a 3 százalék alatti hiányt, és az államadósság sem szaladhat el. Fiskális lazításra nincs lehetőség, azonban a monetáris kondíciók enyhítése fűthetné a gazdaságot. Erre szintén nincs lehetőség, köszönhetően a Fidesz gazdaságpolitikájának.

A héten a Magyar Nemzeti Bank 50 bázispontos kamatemelést jelentett be, hogy csökkentse az országra nehezedő nyomást. Nagy valószínűséggel egy kamatemelési ciklus kezdődött meg, és további restriktív döntések várhatóak mindaddig, amíg az IMF-fel meg nem állapodik a kormány. Ez rövid ideig egyfajta védőhálót nyújt az országnak, viszont a növekvő jegybanki kamatláb negatívan hat a beruházásokra, tovább hűtve a gazdasági teljesítményt. Nem a jegybank tehet a kamatemelésről; szükségszerű lépés volt, köszönhetően a "nem ortodox" gazdaságpolitikának.

Az a bizonyos fordítókorong...

A Matolcsy-féle növekedési terv a fellendülést az új Széchenyi Tervtől, és a nettó export maximalizálásától várja.

Nettó export: export-import különbsége. Az elmúlt másfél évben semmit sem tettek a fellendítés érdekében. Az egykulcsos adó például az import termékek iránti keresletet növeli, mert azok a háztartások, amelyek az adócsökkentés által jutottak többletforráshoz, olyan magas hozzáadott értékkel rendelkező termékeket keresnek, amelyeket külföldről lehet beszerezni. Az exportbevételek növekednek a forintárfolyam mélyrepülése miatt, de:

az árfolyam volatilitás jelentős tranzakciós költségeket okoz;
amennyiben rugalmasak a szerződések, és a külföldi partnerországokban keresletcsökkenés tapasztalható a tőlünk exportált termékek iránt, az adott ország csökkentheti importigényét;
a relatív árak változása hatással van a ,,tradable" termékek fogyasztási pályájára.

A Növekedési Terv szerint az elmúlt két kormányzati ciklus gazdaságpolitikája miatt esett vissza a belső kereslet. Ez nem igaz, hiszen az olyan lépések, mint például a 13. havi fizetés vagy nyugdíj bevezetése, éppen a fogyasztást élénkítették. Más kérdés, hogy az államadósság növekedésének dinamikáját is nagyban befolyásolták ezek a jóléti intézkedések. Ráadásul a belső kereslet felpörgetése ikerdeficithez vezetett, a folyó fizetési mérlegben hiány keletkezett. Egy kis, nyitott országban ezért nem lehet a fogyasztás belső élénkítésére építeni a gazdasági növekedést.

Széchenyi Terv

A Széchenyi Terv elsődleges cél az üzleti környezet javítása. Ehhez a versenyképesség területén kell előrelépni. Idén valamelyest javult Magyarország versenyképességi mutatója, azonban rengeteg területen jelentős hiányosságaink vannak. Az alábbi grafikon azokat a faktorokat ábrázolja (válaszok százalékában), amelyek a legproblémásabbak az üzleti környezetben.

Ha csak az első négy értéket nézzük, jövőre javulás biztos nem lesz tapasztalható. A vállalkozások még mindig nehezen jutnak hozzá a támogatásokhoz, a transzparencia ráadásul nagyon gyenge. Jövőre szinte minden adó emelkedik, és egyre átláthatatlanabb lesz a rendszer. A különböző ágazatokra kivetett adók szintén nem segítik a versenyképesség javulását. A korrupciós mutatónk idén sem változott, és jövőre sem várható javulás. A kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően, 2012-ben romló versenyképességi mutatókat fogunk tapasztalni, így a Széchenyi Terv nem tudja beváltani a hozzá fűzött reményeket. A bizonytalanság csak tovább rontja a helyzetet.

Nem szabad megfeledkezni az oktatás és vállalatok közötti túlcsordulási hatásokról sem. A közoktatás és felsőoktatás szétrombolása károsan hat erre a tényezőre, rövid távon hozzájárulva a versenyképesség romlásához - például a K+F szektor visszaesése vagy a képzetlen munkaerő-állomány növekedése miatt.

Banánköztársaság

A Növekedési Terv talán legviccesebb része, hogy Magyarországot egy idő- és térszerkezeti fordítókorongként írja le, valamint egy kelet-európai banán részeként. Mit mondhatnánk erre? Végre kormányzati körökben is elismerték, hogy banánköztársaság lettünk. A kijelentés egyébként arra épít, hogy Kelet-Európában egyfajta magország leszünk, amely utat nyit kelet-nyugat és észak-dél között. A probléma csak az, hogy mind az infrastrukturális, mind a makrogazdasági adottságot hiányoznak. Ráadásul ez nagyon ambiciózus, hosszú távú álom, így nem tudjuk elképzelni, miben segítené a jövő évi növekedést.

Abban igaza van a Növekedési Tervnek, hogy azokat az ágazatokat kell leginkább támogatni, amelyeknek magas a hozzáadott értékük. iIyen például az a telekommunikációs szektor, amelyre százmilliárdos nagyságrendű adót vetettek ki. Ez finoman szólva, egyfajta paradoxonnak nevezhető.

A Magyar Növekedési Terv legfőbb hiányosságai

Elsőként azon merengtünk el, hogy most ez komolyan egy NGM által kiadott tanulmány, vagy egy nagyon terjedelmes alapszakos szakdolgozat. Hiányoznak a számítások, a modellezések és a háttérelemzések. A fiskális politika intézkedéseit és a monetáris transzmissziós mechanizmust egyaránt modellezni kellene: például az adóváltoztatások, vagy a jegybanki kamatváltoztatás hogyan érinti a fogyasztói és beruházói döntéseket.

Arra sem derül fény, hogy például 2015-ben hogyan leszünk a versenyképességi rangsorban huszadikak. Talán egy táltos jósolta meg nekik? Vannak odahányt számok a szövegben, de még a legegyszerűbb matematikai műveletek is hiányoznak. Kár azért a néhány jó gondolatért is, ha a valóságban pont az ellenkezőjét teszi a kormány.


http://egyenlito.blog.hu/2011/12/04/hivatalosan_is_banankoztarsasag
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kettőt fizet, egyet kap ̵
  2011-12-08 20:47:56, csütörtök
 
  2011
dec.
6.
06:00

Kettőt fizet, egyet kap - költségvetés-tervezet balekoknak


Csak első olvasatra tört ki belőlem a harsány röhögés, miközben már az motoszkált a fejemben, hogy ,,ezek tényleg mindent megengedhetnek maguknak?". Igen, az Index cikkét olvastam a pécsi és a zuglói költségvetésről, pontosabban arról, hogy a városi képviselő-testületek elé tárt irományokban még a vesszőhibák is azonosak voltak.
Másodikra aztán már erősen felháborodtam, hogy ez azért már túlzás, mit képzel a Fidesz, egyforma költségvetés-tervezeteket dobálnak végszavazásra, Páva és Papcsák polgármester urak teljesen hülyének néznek mindenkit. Aztán rájöttem, hogy nincs igazam. Ezúttal valószínűleg nem ők néztek hülyének másokat, éppen ellenkezőleg: őket nézték hülyének.

Papcsák és Páva - ők nem hasonlítanak egymásra, csak a költségvetés-tervezeteik

Hiszen egyértelmű - az említett tervezetek egyazon szerző tollából származnak. Innentől két lehetséges verzió is van: vagy a Fidesz által központilag kiadott tervezet-mintáról beszélhetünk, vagy valaki szerződött a fent nevezett városokkal, illetve polgármesterekkel a költségvetés megírására. Az előbbit azonnal elvethetjük, mert akkor a legtöbb magyar település feje egyforma iratokat tárt volna a képviselők elé. Marad tehát a második, a ,,kettőt fizet, egyet kap" módszer.

Tehát feltételezésem szerint a következő történt (,,Tisztelt Bíróság, még bele is írtam a cikkbe, hogy feltételezés..."): két, viszonylag jelentős városi önkormányzat - nevezzük nevén a gyereket -, Pécs és Zugló megbízott egy (valószínűleg) Fidesz-közeli céget, hogy az megírja a 2012. évi költségvetés-tervezetüket. A cég erre leszerződött az önkormányzatokkal, nyilván nem a polgármesterek két szép szeméért. Megírta a tervezeteket, felvette a munkáért járó összeget. Ha itt érne véget a történet, nem is lenne semmi gond. Azonban van folytatás is: a sajtó kiszúrta, hogy egyformák a tervezetek. Itt tartunk most.

A végkövetkeztetés azonban ismét két irányba mutat. Ha az egyik önkormányzat nyúlta le a másiktól a tervezet - egyébként siránkozó bullshitekkel teli - szövegét, akkor kijelenthetjük, hogy vagy Zugló, vagy Pécs vezetésében tolvajok dolgoznak. Ha becsapták őket, és fizettek azért, hogy egy szélhámostól egyforma, előre elkészített költségvetés-tervezetet kapjanak, akkor szimplán balekok.

Nem tisztem, és nem is szeretnék ítélkezni, így már csak egy kérdés van hátra. Kedves Olvasó, Ön mit szeretne jobban - tolvajok vagy balekok vezessék a települést, ahol él? Netán egyiket sem?


Kérjük Kedves Olvasóinkat, kommentjeikben semmiképpen se írjanak csúnyát Papcsák úrról, mert akkor megint rendőri védelmet kér majd, ami sok-sok adóforintba kerül.

http://egyenlito.blog.hu/2011/12/06/kettot_fizet_egyet_kap_koltsegvetes_tervezet_ balekoknak
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
brutál hiány jön decemberben
  2011-12-08 20:17:36, csütörtök
 
  2011. december 7., szerda 16:42 Papp Zsolt

Itt a NGM prognózis: brutál hiány jön decemberben

Az államháztartás hiánya a magányugdíjpénzeknek köszönhetően novemberben 1247,9 milliárd forintra csökkent - közölte az NGM . A tárca az év végére 1517,1 milliárdos hiányt jósol - vagyis decemberben 269 milliárddal nőne a deficit - ami példátlan lenne.

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - 2011. november végi hiánya 1247,9 milliárd forintra csökkent, ami 79,9 milliárdos csökkenés az előző hónaphoz mérten. A folyamatok ellentmondóak, ugyanis vaskos hiány keletkezett az államháztartásban - ám ezt elfedte a magánnyugdíjpénztári vagyonelemek értékesítéséből novemberben befolyt 219,2 milliárd forintos bevétel.

Az államháztartás központi alrendszerének november havi többlete 79,9 milliárd forintban teljesült. Ezen belül a központi költségvetés 39,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 1,6 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 120,7 milliárd forintos szufficittel zártak.

Az államháztartás központi alrendszerének 2011 november havi többletéhez jelentős mértékben hozzájárult, hogy a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból ebben a hónapban összesen 219,2 milliárd forintos bevétel realizálódott. Ezen túl a többlet elérésében szerepet játszanak a kormány évközi költségvetési stabilitást biztosító intézkedései - olvasható az NGM közleményében. Mindezek együttesen biztonságosan tarthatóvá teszik a 2011. évi költségvetés hiánycélját - teszik hozzá. Októberben 200 milliárd forintnyi nyugdíjpénztári vagyon számoltak el hiánycsökkentésre, így az utolsó hónapra még 110 milliárd forint maradt, az 529 milliárdos előirányzatból.

A központi költségvetés november havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest közel 14 milliárd forinttal magasabb összegben alakultak. A magasabb teljesülés hátterében elsősorban a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból befolyt bevételek állnak. Emellett magasabb összegben alakultak a társasági adó és a regisztrációs adóbevételek is.

A központi költségvetés november havi kiadásai mintegy 88 milliárd forinttal kisebb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos hónapjában. Ez elsősorban a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok alacsonyabb alakulásának köszönhető. Emellett elmaradtak a tavalyi évtől az egyedi és normatív támogatások, a kezességérvényesítések és az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások is.

A kamatkiadások 2011. novemberben 130,2 milliárd forintot tettek ki, 20,8 milliárd forinttal többet, mint az előző év időszakában, a kamatbevételek pedig 11,3 milliárd forintos szintet értek el, 1,2 milliárddal többet az előző évinél. A nettó kamatkiadások (118,9 milliárd forint) összességében 19,6 milliárd forinttal lettek nagyobbak, mint az előző évben. A havi nettó kamatkiadások növekedése a finanszírozási terv sajátosságainak következtében állt elő.

A nyugdíjkasszákba került a manyupok pénze

A társadalombiztosítási alapok 120,7 milliárd forintos többletének alakulásánál figyelembe kell venni egyrészt, hogy a nyugdíjbiztosítási járulékbevételek 2011 ben már a teljes járulék befizetést tartalmazzák. Másrészt, míg 2010-ben a Nyugdíjbiztosítási Alap többféle jogcímen részesült támogatásban a központi költségvetésből, addig 2011. február hónapjától e támogatások már teljesen megszüntetésre kerültek. A kieső támogatást a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó bevétel pótolja, melyből november hónapban 179,7 milliárd forintos bevétel realizálódott.

A nemzetgazdasági tárca az év végére 1517,2 milliárd forintos hiányt jósol, ami azt jelentené, hogy az utolsó hónapban 269 milliárddal nőhet a deficit. Ennél ugyan magasabb volt a hiány 2002-ben és 2006-ban, amikor a választások után konszolidálták az MFB, ám a növekedés mindenképp kirívó. Valami hasonló várható az idén is MÁV és esetleg a BKV esetében. A parlament ugyanakkor már döntött a megyei önkormányzatok konszolidálásáról és az MFB feltőkésítéséről - e két tétel 250 milliárdba kerül. Ugyanakkor decemberben folynak be a különadó és társasági adóbevételek - ezért a decemberi 269 milliárdos deficit mindenképp meghökkentő.


Az államháztartás hiánya novemberben (milliárd forint)2001 -326,6
2002 -956,4
2003 -1130,9
2004 -1435,1
2005 -1197,1
2006 -1739,8
2007 -1339,4
2008 -975,7
2009 -1124,4
2010 -1304,8
2011 -1247,9

Forrás: NGM


http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/itt_a_ngm_prognozis_brutal_hiany_jon_decemberb en.504210.html

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Fidesz frakció új tagja: Mar
  2011-12-08 20:14:50, csütörtök
 
  2011.12.07. 05:19

A Fidesz frakció új tagja: Marx Károly


Nincs több találgatás, nincs több bizonytalanság: a Fidesz Láng Zsolt helyett Marx Károlyt ülteti a frakció megüresedett helyére. Legalábbis erre utal Láng legfrissebb törvényjavaslata a nemzeti mobil fizetési rendszerről, mert Zsotya azért annyira nem lángelme, hogy tollbamondás nélkül összedobjon egy ilyet.

A nyájas olvasó most persze csodálkozik hogy lehet, hogy az Úr 2011-ik évében, Európa közepén egy kormány a piacgazdaság és a szabad verseny ellensége. Legutóbb ekkorát egyszerű magyar parasztnak a búzatáblában hugyozó Rákosi elvtárson volt alkalma csodálkozni. Szerintem az európai jobboldal a fejét fogva éppen a Néppártból való távozásra felszólító levelet fogalmazza az államosítás-központosítás-tervgazdaság bermuda háromszögében fuldokló Fidesznek. Abban még ők is egyetérthetnek, hogy gazdasági irányváltásra van szüksége a matolcsyzmusba belebukó kormánynak, de hogy az interkontinentális fordítókorong hogy a picsába dobott minket a marxizmus felé, és mi miért indulunk el rajta újra, azt ők se nagyon érthetik.
Láng Zsolt - illetve a megfogalmazó - javaslata szerint az autópályadíj és parkolási díj, az összes közlekedési jegy és minden mobilról is fizethető olyan szolgáltatás amihez az államnak bármi köze van, állami monopólium lesz. A jelenlegi szolgáltatók ügyfélkörével a kormány úgy tesz, mint a manyup lóvéval: vagyis einstand, ez már a miénk, lehet menni az Európai Bírósághoz megint panaszra, úgyis visszatérő vendégek leszünk ott a közeli jövőben. A magánszerződésekre ismét teszünk magasról, elvégre az ötvenes években sem holmi alkotmányok meg általunk is aláírt alapjogi charták voltak a mérvadóak.

Láng agymenése önálló indítványnak látszik, de nagyon is egy kidolgozott terv része. Koszorús László november harmadikán nyújtotta be szintén egyéni indítványát, - ugye róla sem hisszük, hogy ezt neki saját ötlete - ami a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat létrehozását szabályozná. Hogyezmiez? Ez az államigazgatási szervek közötti elektronikus adatközlés jelenlegi infrastruktúrája, amit elvennének az eddig szolgáltató T-System csoporttól, és az üzemeltetést az MVM egyik erre a célra alapított leánykájára bíznák. De, ha már hálózat van, akkor ügyfélkör sem ártana, így erre a célra pont megfelelnek a mobilról állami szolgáltatást fizető ügyfelek.

Nem is olyan egyszerű ez, mint ahogy a Láng féle javaslat beállítani igyekszik. Ennek az indoklásában vannak olyan gyöngyszemek, milyeneket legutóbb a téeszcsébe lépés idején hangoztatott kormány Magyarországon.

1: A sok különálló és egymással is versenyben lévő cég unalmas, rossz, az egy monolit tömbbe ágyazott összes szolgáltatás meg jó. Ha állami az pláne jó, mert az állam szeret téged kedves állampolgár.

- Főleg, mert láthatóan egy darab piaci szereplő marad, akinek se versenyezni nem kell senkivel, se hálózatfejlesztési-szolgáltatói piaci nyomás nincs rajta. Szarhat bele az egészbe, ahogy tette ezt a nem túl szép emlékű MATÁV idején is. Ha szolgáltatás kell nem ugrálsz, hanem virítod a lóvét oszt'jonapot.

2: Elejét veszi a szigetszerű fejlesztéseknek, lehetővé teszi a rendszer által kínált szolgáltatások hatékony fejlesztését és innovatív díjstruktúrák bevezetését.

- Jó is lesz, ha nem fejlesztget itt senki semmit összevissza! Az ne legyen, hogy valami valahol kiemelkedik és fejlődik, innentől az egységes állami modell lesz érvényben, pont ahogy a MÁV, BKV esetében is nézhetjük. Vagyis a béka segge alatt lesz minden, de legalább egységesen, és ezért igen innovatív lesz a díjszámítás.

3: A méretgazdaságosság elve alapján növeli a hatékonyságot.

- Ja. Mint a - majdnem (GYESEV)- egyetlen vasúti cég az országban, aminek a méretgazdaságosság elve szerint legalább minimális hasznot kéne termelnie a milliárdos adóssághegyek helyett.

4: Felgyorsítja a bevezetést a személyszállítási szegmensben, amitől elégedettek és boldogok leszünk, pluszbónusz a közpénzek hatékony felhasználásnak ellenőrzése is hatékonyabbá válik.

- Ha kiröhögted magad vegyél egy nagy levegőt és folytassuk. Ebben az országban a legnagyobb, legátláthatatlanabb közpénztemetők az állami vállalatok, főleg a személyszállítási szegmensben. MÁV, BKV és egyéb közlekedési társaságok, Malév, elég csak ezeknek a felhalmozott adósságaira, fejlesztetlenségére, lepukkantságára gondolni. Ide feltétlenül kell még egy állami monopol mamut, aminek a fejlesztésére nem fog jutni soha egy büdös peták sem, hisz versenyhelyzet nincs, kényszeríteni semmi nem fogja az államot.

Azt gondolom a gazdaság és a kormány iránti befektetői bizalom jelenlegi állása - nulla - mellett milliárdos fejlesztéseket végrehajtó piaci szereplőket kitúrni onnan egy tollvonással az önherénrúgással egyenlő. Arról nem beszélve, hogy a mobil távközlési piacot sújtó válságadó miatt már megyünk az Európai Bíróságra, ahol a menetrend szerint elmeszelnek érte. Tovább romboljuk az országimázst a magánszerződésekbe nyúlással amiért a végtörlesztés esetében már megkaptuk a sallert, és ugyancsak az Európai Bíróság elé visznek minket. Innentől már csak az marad hátra, hogy a magyar mobilnetezők és okostelefont használók kedvenc játékát az angry birds-öt is államosítsuk. Legyen egy Orbán season, amiben Viktor arcú madarakkal dönthetünk le mobiltornyokat a szemétül röhögő zöld malacok fejére, miheztartás végett. Úgy vélem ennyi kárpótlás jár azért, mert neked kedves állampolgár majd külön kivetett rendkívüli adók formájában kell összedobnod az uniós büntetéseket. Azt már csak csöndben kérdezem, hogy ha a mobilszolgáltató luxusprofittal dolgozik amiből ágazati különadóznia kell a nemzetrontó szemétnek, akkor hogyhogy magatoknak is meghagyjátok ezt az aprócska kedvességet? Igen, tudom, hiszen naponta használom, hogy a szolgáltatás pénzbe kerül. Meg is fizetem, mert utálok a kútnál rendszámpötyögéssel tökölni mikor a telefonomban mentve van minden, utálok aprót tartani magamnál a parkolóautomatákba, utálok egyáltalán elsétálni addig, meg a jeggyel vissza. De, ha mindez szerintetek luxusprofithoz juttatja a cégeket, akkor hogyhogy nekem továbbra is fizetnem kell a "kényelmi díjat" az állambácsi felé? Luxusprofitra vág meg az állam ami szeret engem? Hogy lehet ez, Viktor?

Tudjátok Károly bácsi is azt dörmögte a szakálla mögül, hogy az ideális társadalom megteremtéséhez szükség van egy átmeneti, politikai korszakra. Viktor azt mondta tegnap, hogy éppen ezt az átmeneti korszakot éljük, nektek az ország teljes átalakításához még három év kell. Tudjátok, hogy nevezte ezt az átmeneti időszakot az öreg? Úgy van, szocializmusnak. Gondolom a KISZ vezetőképzőben elmondták mi következik a szocializmus után, ha készen lesz a nagy mű.

Mert a tanokat el nem felejtettétek, az tisztán látszik.

http://varanus.blog.hu/2011/12/07/a_fidesz_frakcio_uj_tagja_marx_karoly
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szőcs Géza: a Hősök terén lesz
  2011-12-08 19:41:52, csütörtök
 
  Szőcs Géza: a Hősök terén lesz Mátészalka!


2011. december 8., csütörtök


A Nemzetierőforrás-minisztérium államtitkára beavatott minket a Budapest átalakításáról szőtt terveibe.

,,Kelemen Anna mellszobra váltja le az Erzsébet téren található hatalmas kődidkót" - kezdte Szőcs Géza, akitől megtudtuk: 2016-ra rá sem fogunk ismerni a fővárosra.

,,A Gellért-hegy Dunára néző meredélyén épülne a Szent Gellért emlék-csúszdapark, amelynek csúszdáiról egyenesen a Rudas fürdőbe lehetne csobbanni. A Hősök terét hőlégballonon felengednénk Budapest fölé, hogy mindenki szabadon gyönyörködhessen benne, a helyére pedig, skanzenfalu-jelleggel beköltöztetnénk Mátészalkát. A trolibusz Király utcai felsővezetékén libegőt alakítanánk ki, a József Attila-szobrot pedig a Soroksári-Dunaághoz telepítenénk, mert a lassabb folyás miatt ott szebben úszik a dinnyehéj."

A költő-államtitkár emellett füstbement tervekről is mesélt: ,,Gondolkodtunk azon, hogy egy 96 méter magas kopjafát állítunk, és a SOTE toronyépületéval karózzuk ki, amivel az ismeretlen honfoglalóknak állítanánk emléket, de valószínűleg már másnap tele lenne rovásírásos graffitikkel, amelyeket csak úgy lehetne eltűntetni, ha átcsiszolnánk az egészet, hat átcsiszolás után pedig úgy élne az emlékmű a köznyelvben, hogy a fogpiszkáló".


http://hircsarda.blog.hu/2011/12/08/szocs_geza_a_hosok_teren_lesz_mateszalka
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Meddig hátrálunk még?
  2011-12-08 19:29:17, csütörtök
 
  Meddig hátrálunk még?

2011. december 8. 02:26:04

Orbán Viktor az Európai Néppárt kongresszusán újságíróknak arról beszélt, hogy ,,bár mi nem vagyunk tagja az eurózónának, mégis azért érdemes szorítanunk, hogy az eurózóna országainak miniszterelnökei megegyezésre jussanak, mert ha azt leértékelik, az hazánkat is magával ránthatja."

Ezzel ismét beismerte Magyarország függőségét és önállótlanságát.

A kormányzati PR munka ellenére egyre valószínűbb, hogy a narancsos vezetésnek semmilyen kidolgozott terve nincs a jövőre vonatkozóan. Nem hogy hosszú távúak nincsenek, de ahogy látszik, még rövid távúak sem. Sokszor hallhatjuk az átlag Fidesz-szavazóktól, hogy Orbán ,,milyen jól lavíroz" a hazai érdekek és a nemzetközi hatalmak érdekei és követelései közt, ami azért valljuk meg, elég erős csúsztatás, hisz pont ezt a politikát láthatjuk most kudarcot vallani.

Teljes bizonytalanságban kormányoznak egy országot, elhitetik az emberekkel a magabiztosságukat, de egyre inkább kibukik az igazság, vagyis az, hogy ők sem tudják, mi lesz velünk.

A világ húsz legnagyobb hatalmát tömörítő G-20-ak országai most épp azt fontolgatják, hogy 600 milliárd dollárnyi plusz forrást juttatnak a Nemzetközi Valutaalapnak, hogy azt a bajba került euróövezeti tagállamok megsegítésére használja. És itt be is zárul az ördögi kör, amiből kilépni lenne az egyetlen hosszú távú megoldás, hisz ma már jól látszik, hogy a nemzetközi világhatalmi érdekek célja az, hogy az elszakadni készülő húrt minél tovább feszítsék, minél jobban kizsákmányolva az embereket.

Kérdés, hogy mikor pattan el az átlagember agya, és mikor megy neki fizikailag az útjába kerülő legelső banknak, vagy multi cégnek. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy sokáig képesek vagyunk tűrni. Talán túl sokáig is. Amíg az átlagember még ki tudja fizetni a tescos sört és nézheti a tévét, addig nem fogja észrevenni, hogy egy haszonállattá vált, akit a hatalom kényére-kedvére kihasznál.

A hithű fideszeseknek is észre kellene venniük, hogy sokáig nem lehet lavírozni két ellentétes érdek között, nem lehet egyszerre két urat szolgálni. Nekik sem fog menni.

Lassan összedől a kártyavár, és mindenki felébred a kábulatból.

Rose

Forrás: radicalpuzzle.blogspot.hu

http://nemenyi.net/default.asp?SID=0&AID=0&Direkt=92200
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2011.11 2011. December 2012.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 443 db bejegyzés
e év: 5608 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3010
  • e Hét: 13277
  • e Hónap: 24388
  • e Év: 177884
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.