Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
egyben gratulálok a könyvedhez.
  2012-03-17 21:34:23, szombat
 
  Szia Maroka!
Ezzel a szép tavaszi csokorral köszöntelek és egyben gratulálok a könyvedhez. Nagyon ügyes vagy, elámultam rajta! Át is tettem a Facebook oldalamra, hogy könnyebben jussak hozzá.-
Puszillak Bertina



...... ......

 
 
0 komment , kategória:  Barátaimtól elismerés  
Böllér fesztivál 2012.03.17 Kapuvár
  2012-03-17 21:02:17, szombat
 
  ........



Tények videó link Link

Mintegy húsz csapat részvételével másodszor rendezik meg Kapuváron a város gasztronómiai hírességének számító böllérmáj ünnepét.
Tóth István szervező tájékoztatás szerint a szombati fesztiválon 3-5 fős csapatok indulnak, helyszín a Lumniczer Sándor utcai sportpálya parkolójában felállított rendezvénysátor lesz.
A feladat az egykor a városban álló, azóta viszont elbontott Gulyás csárda étlapján először fél évszázada feltűnő étel elkészítése. Körülbelül 12 porciónyi alapanyagból kell a versenyzőknek előállítaniuk az alapvetően kisszériás csemegét. Ehhez csapatonként két kiló sertésmájat, egy kilónyi velőt, vöröshagymát, sót, étolajat, zsírt és a kóstoltatáshoz szükséges kellékeket biztosítanak a szervezők. A zsűrizéshez egy adag ételt kell elkészíteni. A további alapanyag "bemelegítésként" vagy a közönség részére kínált kóstolóadagok elkészítéséhez használható fel - áll a rendezvény tájékoztatójában.

Böllérmájas receptje:
- Veszünk 15 deka májat, 7-8 deka velőt, 10 deka hagymát, a mennyiséget pedig felszorozzuk annyival, ahány emberre főzünk. Hagymát pirítunk, ráugrik a máj, és amikor már ez is pirul, jöhet a velő, meg a három-négy perces összerotyogtatás. Fűszernek majoránnát teszünk bele - épp annyit, amennyit az avatatlan szem már túl soknak találna -, meg frissen őrölt borsot, a legvégén pedig egy kis pirospaprikát" - ekként adta meg a szakmai alapokat Tóth István, a kapuvári Ivik vendéglő tulajdonosa-főszakácsa, a böllérmáj-kampány egyik vezéralakja.
- A két trükk egyike, hogy a legfrissebb alapanyagokat használjuk, a másik, hogy vagy hatalmas serpenyőre vagy némi türelemre van szüksége a szakácsnak: a böllérmáj ugyanis akkor finom, ha az összetevőkből csak egy vékonyka réteg rotyog egyszerre.
 
 
1 komment , kategória:  receptek  
Gyönyörű felvétel a hóvirágról
  2012-03-17 20:55:41, szombat
 
  ..

 
 
1 komment , kategória:  Tavaszi versek és képek  
Szent Patrik napja március 17.
  2012-03-17 19:55:37, szombat
 
  Szent Patrik, Írország egyik védőszentje tiszteletére, az írek nemzeti ünnepe. Március 17-én tartják, azon a napon, melyen a hagyomány szerint Patrik meghalt.
Munkaszüneti nap Észak-Írországban, Írországban, Montserratban és Newfoundland és Labrador kanadai tartományban. Kanada többi részén, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban sok helyen megünneplik, de nem hivatalos ünnepnap.
Szent Patrik napi ünnepségről. New Yorkban például karnevál lesz, Chicagoban meg akár még a folyót is zöldre festik ebből az alkalomból, de az ünnep fő központja természetesen Írország, ahol egész nap felvonulások, sörözések, és nagy bulik lesznek. De ki is volt Szent Patrik, és miért ünneplik meg?
Szent Patrik


Pedig nem is "odavalósi": Britanniában született kb. 387-ben, de 16 évesen ír rablók elrabolták, és ezután hat évig ír földön szolgált (pásztorként), míg végül visszaszökött. A története itt érdekes fordulatot vett: belépett a keresztény egyházba, járt Franciaországban és a feltételezések szerint Rómában is, majd papként visszatért Írországba, hogy megkeresztelje az íreket (nem nehéz a történetben felfedezni a jézusi megbocsátást). Itteni életéről és munkásságáról keveset tudunk - vannak források, de kritikus szemlélettel kell fogadni azokat, mert a legtöbbet jóval halála után írták -, egy azonban biztos: sikerrel járt. Halálának időpontja is kérdéses: valószínűleg 461. március 17-én halt meg - innen kiderül, hogy ma tulajdonképpen halálának napját ünnepeljük. Ez eddig egyházi ünnepnek tűnik, de valójában nem sok köze van ahhoz: ezen a napon az írek magukat ünneplik, az államukat, a nemzetüket. Ez az egyetlen saját nemzeti ünnepük. A legjobban talán augusztus huszadikához lehetne hasonlítani, de míg ott mi, magyarok az államalapítást és Szent István királyt ünnepeljük, addig az íreknél egy Szent Gellérthez hasonló papra emlékeznek, államalapításról pedig szó sincs. Érzitek a különbséget?
És hát más az ünneplés módja is. A mi pátosszal teli, komoly, szónokolásokkal tarkított nemzeti ünnepeinket tessék elfelejteni; az írek a saját nemzetüket ír termékekkel és ír kultúrához köthető szokásokkal ünneplik meg. Ilyenkor hordószámra folyik a Guinness sör, felvonulásokat tartanak karneváli hangulatban, szól az ír népzene, és mindenki zöldbe öltözik, hogy hódoljon Paddynek, az ír nemzetnek, az ír hagyományoknak, a manóknak, a tündéreknek, a szivárvány végén elásott kincsesládának, a négylevelű lóherének - igen, mindennek, mi Írországhoz köthető...
... és közben fájdalmasan megjegyzem, hogy míg igen gazdag hagyományokkal rendelkeznek, és igen színes kultúrával, a legfontosabbat, a saját anyanyelvüket gyakorlatilag elvesztették. Habár a gael nyelv az angol mellett hivatalos és egyenrangú, gyakorlatilag alig beszélik (a felmérések szerint az ír lakosság maximum 5%-a beszéli a nyelvet; tapasztalataim szerint a felmérések erősen túloznak). A gael nyelvet szinte idegen nyelvként tanítják, és az iskolások nyűgnek veszik - csakúgy, mint mi anno az oroszt. Jellemző példa, hogy lengyel kolléganőm lengyel kisfia osztályelső gael nyelvből, mert az íreket annyira nem érdekli őseik nyelve. De ír kollégáim is maximum néhány szót tudnak gael nyelven, és legfeljebb az idősebbek értik a nyelvet - ennyire letarolt mindent a hódítók, az angolok nyelve. "Nyelvében él a nemzet" - mondta anno Széchenyi, és köszönjük meg őseinknek, hogy nem hagyták veszni anyanyelvünket. Patrikot 16 éves korában kóborló ír fosztogatók rabolták el otthonából, és a csatornán át Írországba hozták, hogy ott rabszolgaként dolgoztassák. Szorult helyzetében lett buzgó kereszténnyé. Fogságából megszökött, és visszatért Angliába, de fogdalmat tett, hogy életét az írek keresztény hitre térítésének áldozza. Pappá szentelték, és Írország reménybeli egyházának jövendő püspökévé nevezték ki. Ezután visszatért a csatorna túlpartjára. Armagh-ban telepedett le, és fantasztikus gyorsasággal, óriási számban evangelizálta a parasztságot és az ír nemességet. 30 éven belül Írország lakosságának nagy része megkeresztelkedett, az ország működő egyházmegyékre és egyházközségekre oszlott.
Ma a Köztársaság lakosságának körülbelül 90%-át tekintik hivatalosan római katolikusnak- de legalább a felük nem gyakorolja vallását-, 3%-a vallja magát protestánsnak, 0,1%-a zsidó, a többi nem követője egyetlen vallásnak sem.

A végére egy találós kérdés: vajon mi köze az íreknek a lóheréhez? Mit jelképez a háromlevelű lóhere?


A Szent Patrik nap egyik jellegzetes szimbóluma a 3 levelu lóhere. Ennek eredete abból a történetbol származik, ahogyan Patrik a Szentháromságot elmagyarázta egy lóhere segítségével. Szentbeszédeiben a 3 levél jelképezte az Atya, a Fiú, és a Szentlélek szentháromságát, melyek mégis egy létben egyesülnek, mely a növény szára. Követoi átvették a lóhere viselésének szokását ezen az ünnepen.
...... ........... ..........

 
 
1 komment , kategória:  vallás  
Megdőlt minden melegrekord
  2012-03-17 19:49:00, szombat
 
  Megdőlt a budapesti és az országos napi melegrekord szombaton.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa azt mondta: március 17-én Budapesten 2005-ben volt a legmelegebb, akkor Pestszentlőrincen 21,9 Celsius-fokot mértek. Ez a rekord egy tizedfokkal dőlt meg. Szombaton ugyanis szintén Pestszentlőrincen 22 fokot mértek.

Az országos napi melegrekordot szintén 2005-ben állították be. Ekkor Sopronban és Szentgotthárdon is 23,2 Celsius-fok volt. Mostantól az új országos napi melegrekord 24,5 fok, ezt Baján mérték - mondta a meteorológus. Hozzátette: az értékelések ugyanakkor hosszabb időt vesznek igénybe, így az új rekordok csak 1-2 nap elteltével válnak teljesen hivatalossá.
...... ..........


Tények Videó link
Link
 
 
0 komment , kategória:  Tavaszi versek és képek  
Nyáriasan tavasz a Fenetlen tónál (+25 fok volt)
  2012-03-17 19:28:27, szombat
 
  Saját fotózás
...... ........



Már a teknőcök is árnyékba vonultak
.........



...... ........... .............



...... ..........

 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
Nőnapra kaptam a virágokat
  2012-03-17 19:18:49, szombat
 
  Saját fotózás
...... ........... ...........

 
 
1 komment , kategória:  saját készítés  
Kláritól tavaszi verses kép
  2012-03-17 10:33:55, szombat
 
  .........

 
 
0 komment , kategória:  Verses képek  
Köszönöm a könyvet nagyon ügyes vagy
  2012-03-17 10:02:40, szombat
 
  Szia Drága Barátnöm!
Köszönöm hogy meglátogadtál,Köszönöm a könyvet nagyon ügyes vagy ,miket nem tudsz én ijet nem tudok fölrakni.
Millio puszi.Ézsiás Lászlóné, Teca

 
 
1 komment , kategória:  Barátaimtól elismerés  
megnézhettem a munkádat nagyon tetszett
  2012-03-17 09:59:53, szombat
 
  Drága Maroka!
Köszönöm,hogy megnézhettem a munkádat nagyon tetszett.
Sok szeretettel puszi, Hadi Piri

 
 
0 komment , kategória:  Barátaimtól elismerés  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2012.02 2012. Március 2012.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 277 db bejegyzés
e év: 3554 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3560
  • e Hét: 26620
  • e Hónap: 59774
  • e Év: 293521
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.