Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Kelt ostoros rétes!
  2012-03-02 23:24:20, péntek
 
  Kelt ostoros rétes! /Ancsutól kaptam

Hozzávalók:
-a tésztához:
-60 dkg liszt
-3 tojás sárgája
-3 evőkanál olaj
-6 dkg kristálycokor
-4 dl langyos tej
-5 dkg élesztő
-1 mokkáskanál só

A töltelékhez:
-25 dkg Rama margarin
-20 dkg kristálycukor
-3 evőkanál kakaópor
-A tetejére:
-1 db tojás

A tésztához valókat egy tálban jól bedagasztjuk - az élesztőt csak bele kell morzsolni, nem kell felfuttatni -, és meleg helyen 50 percig kelesztjük a duplájára. Ezidő alatt elkészítjük a tölteléket: jól kikavarjuk a margarint a cukorral, bele a kakaóport is. A tésztát lisztezett gyúrólapra borítjuk, és 2 egyforma részre osztjuk - ebből az egyik db-t 3, és a másik db-t is 3 részre vágjuk majd. Az első 3 db-t egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük kakaós krémmel. (A krémet is 2 részre kell elosztani, majd azt is 3-3 részre.) Az első 3 tekercset úgy feltekerjük, mint a beiglit - majd hármasfonássaL FONOTT KALÁCSOT hajtogatunk. Ebből a mennyiségből 2 kalácsunk lesz, melyeket kikent, magas falú tepsibe teszünk, tetejüket felvert tojással kenjük meg. Úgy 20x30 cm tepsit használjunk, mert akkor jó, ha a kalács a tepsi falához ér (mert így csak felfelé növekedhet). 10 perc pihenés után közepes lánggal 35-40 percig sütjük.

...... ........... .....


Megjegyzés:
Ez egy nagyon foszlós, finom kalács - ami töltve van. Egyszerűen isteni!


 
 
1 komment , kategória:  receptek  
Rém aranyos idézet
  2012-03-02 23:17:04, péntek
 
  Ha a puszik esőcseppek,akkor én egy tengert küldök.
Ha az ölelések falevelek,akkor egy erdőt küldök.
És ha a szeretet örök,
akkor én az örökkévalóságot küldöm
 
 
1 komment , kategória:  versek  
Piros az égalja
  2012-03-02 23:00:09, péntek
 
  ...... .....

 
 
0 komment , kategória:  tél képekben és versben  
Csendélet a tó közepén
  2012-03-02 22:54:45, péntek
 
  .........

 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Istvántól kaptam
  2012-03-02 22:48:37, péntek
 
  .......

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Az év fája 2012 – Zselnice-meggyfa
  2012-03-02 22:42:23, péntek
 
  Zselnice-meggyfa

...... .....


A hazai erdők egyik legkorábban, már a lombfakadással egyidőben virágzó fafaját, a zselnicemeggyet választotta 2012-ben az év fájának az Országos Erdészeti Egyesület. Az egész Európában elterjedt fafaj termését a kőkorszaki ember fogyasztotta, napjainkban az erdők élővilágának változatosságát növelő szerepe és esztétikai értéke jelentős. A zsűri által kiválasztott 12 döntős fára csaknem tízezren szavaztak.
Az Országos Erdészeti Egyesület által az idei évre a figyelem középpontjába emelt fafaj magyar neve a szláv eredetű zöld (zelena) szóból vezethető le, ami szintén a korai lombfakadásra utal. Erősen illatos, 15-20 fehér virágból álló fürtös virágzata a mészkerülő erdők patak- és folyómenti részeinek dísze. A magyar nyelv ismeri még májusfaként, büdöshársként, gyöngyvirágfaként vagy apró fekete terméseire utalva vadmeggyként és kutyacseresznyeként.
A zselnicemeggy hatalmas területen megtalálható, Eurázsia java részét felöleli. Európában a Skandináv-félsziget északi csücskéig is eljut, délen viszont az Ibériai-, Appennin- és Balkán-félszigeten ritkul. Nyugat-keleti irányban Nagy-Britanniától egészen az Amur-vidékig, Kamcsatkáig és Japán északi részéig nyúlik, érdekes módon Észak-Afrikában az Atlasz-hegységben is megjelenik, s itt éri el legmagasabb előfordulását 2200 m tengerszint feletti magasságon. Közeli rokonai Koreában és Észak-Amerikában élnek, ez utóbbiak közé tartozik a hazánkban idegenhonos fajként terjedő kései meggy
8-18 m magas fafaj, de kedvezőtlen termőhelyeken csak cserjeméretű marad. Feketésszürke kérge egyébként gyógyászati jelentőségű (Cortex Pruni Padi), amelynek hatóanyaga vizelethajtó, izzasztó hatású, s köszvény, reuma és szifilisz ellen is használták. Különösen a skandináv országokban kérgéből színanyagokat vontak ki, s különböző vegyi anyagok hozzáadásával szürke, narancssárga vagy sötétbarna gyapjúfestékeket nyertek.
Borsó nagyságú, fényes fekete lédús termései keserédesek, július végén érnek. Bár kevésbé élvezhetőek, régészeti bizonyítékaink vannak arra nézve, hogy a kő- és bronzkorban fogyasztották azokat. Ázsiai népek gyümölcslé és vegyes gyümölcsíz készítésére ma is alkalmazzák. Fateste sárgás- vagy vörösesfehér, közepe - az ún. gesztje - zöldesen sávozott. A faanyag meglehetősen rugalmas, könnyen hasítható, jól polírozható és esztergályozható. Nincs akkora jelentősége a faiparban, mint a közönséges cseresznyének, de a belsőépítészetben és csónakgyártásnál gyakran találkozunk érdekes faanyagával.
Termőhelyi igényei közül ki kell emelni a fagyokkal szembeni ellenállóképességét, a hidegtűrését, valamint a magas vízigényét. Ezeken kívül tipikus mészkerülő faj, mindig mészmentes termőhelyi viszonyok között jelenik meg. Szereti a humuszban és tápanyagokban gazdag talajokat, lombos fafajaink közül lombalma az egyik leggyorsabban lebomló, nagymennyiségű kalciumot juttat vissza a talajba, ezáltal termőhelyét is javítja. Termőhelyi igényének megfelelően hazánkban a síkvidékeken elsősorban az ártereken jelenik meg, ahol jól elviseli a nagyobb termetű fafajok árnyalását. Ezen kívül ott van a láperdőkben is, ebből következően mind a mozgó, mind a pangó vizet jól tolerálja. A hegy- és dombvidékeken a patakok mentén találjuk, miként a láperdőkben, itt is a mézgás éger (Alnus glutinosa) jellemző kísérő fafaja.


 
 
0 komment , kategória:  Tavaszi versek és képek  
400 éves hársfa - Európa év fája
  2012-03-02 21:01:32, péntek
 
  Visszaszámlálásához érkezett az Európai Év Fája 2012 verseny, melyen hazánkat a 400 éves felsőmocsoládi hársfa képviseli, amely jelenleg vezeti a szavazást. A fákra a hónap végéig lehet leadni a voksokat.
Eredmények:
1. Az öreg hárs (11 158 szavazat)
.........


Az Európai Év Fája 2012 elnevezésű versenyen a felsőmocsoládi öreg hárs képviseli Magyarországot. A jelöltekre február 29-ig lehet szavazni. A megmérettetésen azok a fák vesznek részt, amelyek az adott országban elnyerték az Év Fája címet.
A bolgár, cseh, francia, lengyel, magyar, román és szlovák fákra a Tree of the year weboldalon keresztül lehet szavazni. A győztest a brüsszeli díjátadón hirdeti ki a verseny szervezője, a cseh Nadace Partnerství és Magyarországi társszervezete, az Ökotárs Alapítvány.
A fák saját történeteikkel, legendáikkal indulnak a versenyen. A több száz éves matuzsálemekről szóló, és az őket az emberekkel összekötő legendákról az érdeklődők a verseny honlapján olvashatnak. A magyar nyertes fa, a felsőmocsoládi öreg hárs például mágikus erejéről szóló történetét a környékről származó Bánó család őrizte meg. A család máig élő hagyománya, hogy legfiatalabb tagjaikat bemutatják az "öregnek".
Az Európai Év Fája versenyt második alkalommal szervezik meg az Environmental Partnership alapítványok, a Cseh Környezetvédelmi Alap és Csehország Környezetvédelmi Minisztériumának támogatásával. A versengés egyik kiemelten fontos célja, hogy felhívja a figyelmet a biodiverzitás, a biológiai sokféleség csökkenésére, ami "korunk egyik legsúlyosabb globális problémája".
Az Év Fája mozgalmat 1996-ban elindító Országos Erdészeti Egyesület 2012-től részt vesz az Év Fája verseny lebonyolításában is.
Az Év Fája mozgalom célja, hogy a hazai erdők kevésbé ismert fafajtáit mind a szakmai, mind a nagyközönség számára bemutassa és közelebb hozza. Az adott évben az erdészeti ismeretterjesztés, az erdei iskola programok, tanulmányi versenyek és a szakmai kutatások kiemelten foglalkoznak az év fájával, amelyről az elmúlt időszakban mintegy 200 tanulmány és kiadvány jelent meg. 2012-ben a hazai ligeterdők egyik legkorábban virágzó fafajtája, a zselnicemeggy kerül a figyelem középpontjába


Hét öreg európai fa közül a Somogy megyei Felsőmocsolád 400 éves hársfája lett az első helyezett, és ezzel az interneten szavazók döntése alapján elnyerte az Európai Év Fája díjat
Az eredményről értesülve Vogl Szilvia, a település polgármestere azt mondta: “nem voltunk biztosak benne, de nagyon-nagyon reménykedtünk a győzelemben". A polgármester szerint azzal, hogy valóra váltak a reményeik, új távlatok is feltárultak a mintegy ötszáz lelkes falu előtt.
“Régóta vártunk már arra, hogy adódjon lehetőség a turizmus fellendítésére, értékeink bemutatására" - mondta Vogl Szilvia, hozzátéve: ez a győzelem most lendületet ad, máris elkezdtek gondolkodni azon, miként tudnának pályázni parkolóhelyekre, rendezett fogadóhelyre az öreg hárs környékén. A falun két turistaút is átvezet, ezt is szeretnék kihasználni - osztotta meg a friss terveket a polgármester.
...... ..........


A versenyre Csorba Simon Mária, a felsőmocsoládi birtok egykori tulajdonosainak egyik leszármazottja nevezte be a öreg hársfát. Az egykori Bánó-kastély ma ismét a család tulajdonában van, és jelenleg szállodaként működik. Az öreg hárs végig fölényesen vezetve, 11 158 szavazattal nyerte meg a február végéig tartó versenyt, 1300 szavazattal maga mögé utasítva a második helyezett köpeci (Capeni, Románia) szilt. Harmadik helyen, hatezer szavazattal, a bulgáriai “Kívánságfa" végzett. A döntőbe azok a fák jutottak be, amelyeknek érdekes története van. A legenda szerint a felsőmocsoládi öreg hárs mágikus erejével védelmezi az őt körülvevő erdőt. Történetét a környékről származó Bánó család őrizte meg. A család máig élő hagyománya, hogy legfiatalabb tagjaikat bemutatják az ,,öregnek".

...... ........... .........




Eredmények:
2. A köpeci szil (9 812)
......


300 éves, 7,3 méter körméretű,
........


35 méternél magasabb.
A köpeci szilfa gyámjával, Antal Jenő bácsival külön kép is készült





3. A kívánságfa (6 071 szavazat)
......



4. A Lipany hárs (5 591)
.....




5. A dęblini tölgy (3 685)
.......



6. Skaličkai fasor (2 976 szavazat)
......



7. Korzikai pisztáciafa (2 056 szavazat)
.........



 
 
1 komment , kategória:  érdekes képek  
Aranyosi Ervin: Tavaszvárás
  2012-03-02 18:48:00, péntek
 
  Aranyosi Ervin: Tavaszvárás

Hóemberünk földre száradt,
itt már nem a hó az úr!
Tél tábornok belefáradt,
szégyenszemre elvonul.

Halott fáink csupasz ága,
bennük friss élet kering,
s ébredő nap szép sugára
frissíti emlékeink.

Kis madárkák fenn a fákon,
kis szemükben, nagy remény.
Tavasz árad a világon
s visszatér vele a fény.

És a kedvünk visszatér-e,
elmúlik minden panasz?
A szerelmest hajtja vére,
s újra éleszt a tavasz.

Csipkerózsa álmainkból,
felébredni oly csodás.
Szívünk telve vágyainktól,
s mosolyt hoz az olvadás.
Ébredezik a természet,

már a nap is ránk nevet.
Visszatér belénk az élet,
Nagyon vártunk kikelet!
 
 
0 komment , kategória:  Tavaszi versek és képek  
Aranyosi Ervin: Tavaszébredés
  2012-03-02 18:45:46, péntek
 
  Aranyosi Ervin: Tavaszébredés

Tavaszi szél tépi a fákat.
Aranyló napunk ránk tekint.

Föld mélyére bújik a bánat,
életre kelnek sejtjeink.

Apró virág, hófehér szirma,
hirdeti itt a kikelet.

A hófoltokra rá van írva:
Elűztük végre a telet!

Megújult erővel az élet,
ősi jussát követeli,
A tél eliszkolt, s a természet,
madárdallal megint teli.

Hit és remény most újra éled,
vidáman dobban a szívünk.
Téli álmod tán elmeséled,
s egy szebb jövőben is hiszünk.
 
 
0 komment , kategória:  Tavaszi versek és képek  
Aranyosi Ervin: Hóvirág
  2012-03-02 18:43:17, péntek
 
  Aranyosi Ervin: Hóvirág

Zord télnek sötétjében alszik a világ,
amikor előbújik az apró hóvirág.

Még fák ágain táncol, a hideg tél szele,
ám e picinyke élet, mégis dacol vele.

Törékeny, zöld levélkék, védelmező kezek,
védik a karcsú szárat, óvják az életet.

Fehér apró virágok, lehajtott, kis fejek,
a szolgáló alázat példája ez lehet.

Bátor, törékeny hírnök, tavasz küldötte Ő,
S úgy várjuk évről-évre mikor bújik elő?
 
 
0 komment , kategória:  Tavaszi versek és képek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2012.02 2012. Március 2012.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 277 db bejegyzés
e év: 3554 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 10770
  • e Hét: 33830
  • e Hónap: 66984
  • e Év: 300731
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.