Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Részvétüket fejezték ki
  2013-06-19 21:32:24, szerda
 
  A politikus 2007. szeptember 16-án került a Honvédkórházba súlyos betegséggel. Korábbi közlések szerint a kórházban VIP-teremben feküdt, állapotáról pedig teljes hírzárlatot rendeltek el a család kérésére.
Magyarország egykori miniszterelnöke 81 éves korában, hosszú betegség után hunyt el a Honvédkórházban Horn Gyula.
.


Horn Budapesten, a Honvédkórház kiemelt részlegében, egy kétágyas szobában egye­dül la­kott közel hat éve.
Horn Gyula utoljára a 75. születésnapjára rendezett ünnepségen jelent meg a nyilvánosság előtt.

Hat éve már súlyos betegen kezelték. A kormány részvétét és együttérzését fejezte ki az elhunyt családjának.
Egy résztvevő mécsest helyez a gyertyafényes demonstráción, amit a miskolci szocialisták a helyi Fidesz-iroda előtt tartanak. A megmozdulást Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő Horn Gyula volt kormányfővel, valamint az elhunyt pécsi polgármesterrel, Toller Lászlóval kapcsolatos kijelentései miatt szervezte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei MSZP.
A családdal egyeztet az illetékes temetési bizottság
Horn Gyula temetéséről a család kívánságai szerint intézkedik az illetékes temetési bizottság - nyilatkozta szerdán az MTI érdeklődésére a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke.
Radnainé Fogarasi Katalin elmondta, hogy már beszélt Horn Gyula lányával, akivel később találkozik, hogy egyeztessék a kegyeleti eljárás részleteit. Közlése szerint, hasonló körülmények között, ismert államférfi halála esetén ad-hoc jellegű bizottság jön létre állami szervek, a többi között a Miniszterelnökség, a Külügyminisztérium és a temetkezési intézet képviselőinek részvételével. A testület dönt az eljárás módjáról, úgy hogy eközben maximálisan figyelembe veszik az érintett család kívánságait. Mivel Horn Gyula személyében nemzetközi hírű államférfi hunyt el, így várhatóan külföldi politikusok is le kívánják róni kegyeletüket a volt miniszterelnök sírjánál. Különösen német vendégekre számítanak a szertartáson - tette hozzá. Ez azt jelenti, hogy bizonyos időt igénybe vesz a temetés megszervezése - mondta Radnainé Fogarasi Katalin.

A Kormányzati Információs Központ a távirati irodához eljuttatott közleményében együttérzését és részvétét fejezte ki a volt miniszterelnök családjának. A Fidesz képviselőcsoportja szintén közleményben nyilvánított részvétet. Azt írták: Horn Gyula nemcsak Magyarország miniszterelnöke, hanem a szocialista párt meghatározó személyisége is volt. A KDNP közleményében az áll, a párt osztozik a szocialista politikust gyászolók fájdalmában.
- Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc is a legnagyobb közösségi oldalon nyilvánított részvétet. Az MSZP elnöke szerint Magyarország egyik legsikeresebb miniszterelnökét veszítette el. Gyurcsány Ferenc pedig azt írta: nagy ember ment el. Olyan, aki őszinte hittel állt a barikád mindkét oldalán.
- Bajnai Gordon a távirati irodának küldött közleményében azt írta, Magyarország és Európa egy igazi államférfit veszített el, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a vasfüggöny lebontásában. A Jobbik nem reagált a hírre.
- Az LMP szerint Horn Gyula egy olyan politikus volt, akit érdekelt az emberek véleménye. Schiffer András, aki személyesen is jól ismerte a volt miniszterelnököt azt mondta a Hír Televízónak, hogy Horn Gyula halálával a rendszerváltozás utáni Magyarország egyik jelentős államférfija távozott.
- Az MSZP saját halottjának tekinti Horn Gyulát. Szanyi Tibor szerint a politikus örök legenda lesz. Az MSZP elnökségi tagja saját bevallása szerint a volt miniszterelnök miatt lett politikus.
- Ő volt a két lábon járó baloldaliság, szociáldemokrata, szocialista politikus volt, ebben soha nem volt semmilyen megingása. Ő Magyarországot látta a világtérképen - hozzáteszem, hogy ezrével vannak politikusok, akik felakarnak mászni a világtérképre - őt hívták és látta a világban Magyarországot, Európát. Egy olyan távlatos politikus volt, aki nem csak azt tudta, hogy holnap mit akar csinálni, hanem azt, hogy egy emberöltő múlva milyen Magyarországot akar - mondta Szanyi Tibor.

A kormány megrendüléssel értesült Horn haláláról
Forrás ATV
kormány megrendüléssel értesült arról, hogy hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Horn Gyula, Magyarország egykori miniszterelnöke - közölte a Kormányzati Információs Központ szerdán az MTI-vel. Közleményük szerint a kormány részvétét és együttérzését fejezi ki az elhunyt családjának.
,,Szíven ütött" - közölte megkeresésünkre Botka László, az MSZP választmányi elnöke, aki hallhatóan megrendült a tőlünk megtudott hírtől. ,,Nagyformátumú igazi államférfit veszítettünk, aki nagyon sokat tett a magyar demokráciáért, Magyarországnak a NATO-hoz és az Európai Unióhoz történő csatlakozásáért" - fogalmazott Szeged polgármestere. ,,Horn a főszereplője volt a rendszerváltás után a magyar baloldal megújításának" - hangsúlyozta az ellenzéki politikus.
,,Bízom benne, hogy emlékét tisztelettel megőrzi minden magyar demokrata, világnézetre és pártállásra való tekintet nélkül" - fogalmazott az atv.hu-nak Botka László, aki Horn miniszterelnöksége idején az Országgyűlés korjegyzője volt. ,,Nagyon sokat tanultam tőle. Nemcsak egy vezetőt, egy politikustársat vesztettünk, hanem emberként is nagy veszteség. Osztozunk a család gyászában" - zárta gondolatait a politikus.
Boross: ,,nem olyan könnyű ilyenkor nyilatkozni"
,,Nem olyan könnyű ilyenkor nyilatkozni" - fogalmazott megkeresésünkre Horn Gyula közvetlen miniszterelnöki elődje, Boross Péter. ,,Politikai ellenfelem volt, de szánalommal néztem ezt a hét-nyolc éves időszakot, ami folyamatos agonizálás volt. Bizonyára szerettei is megváltásnak tekintik a halálát" - mondta a volt kormányfő.
,,Bizonyos kérdésekben jól együtt tudtunk működni" - közölte Boross. ,,1994-ben teljesen egyetértettünk abban, hogy az OTP ne kerüljön külföldi kézbe. A kormányváltásnál ő erre ígéretet tett és ezt be is tartotta" - emlékezett a volt politikus. ,,Számtalan más kérdésben nem voltunk azonos véleményünk, de sosem volt dühöket kiváltó ellentét köztünk. Régi ellenfél vagy harcostárs eltávozása okoz némi keserűséget ebben az elmúlásban" - fogalmazott megkeresésünkre a Hornnál négy évvel korábban született Boross Péter.
Mesterházy: mély fájdalommal értesültem
Mesterházy Attila szerint a modern magyar baloldal legmeghatározóbb elnökét, Magyarország egyik legsikeresebb miniszterelnökét, Európa pedig a rendszerváltás egyik legnagyobb hatású alakítóját veszítette el. Az MSZP elnöke Facebook-oldalán szerdán közölte, hogy mély fájdalommal értesült Horn Gyula haláláról. Közölte: "az MSZP minden tagja és támogatója nevében ezúton is őszinte együttérzésemet fejezem ki a családnak".

Mesterházy hozzátette: Horn Gyula még külügyminiszterként történelmi érdemeket szerzett a vasfüggöny lebontásában, a békés rendszerváltás elindításában, Németország, és ezáltal Európa újjáegyesítésében is. Miniszterelnökként pedig következetesen vitte tovább Magyarország demokratikus átalakítását, mélyített el az ország európai integrációját és állította fejlődési pályára a magyar gazdaságot. Kormányának egykor legfontosabb célja - ma már történelmi tényként leírható érdeme - az ország fejlődésének szolgálata, a munkájukból élők megbecsülése és az elesettek védelme volt. Az általa vezetett kormány egyik legnagyobb eredménye, hogy felelős nemzetpolitikájával megnyugtatóan rendezte viszonyunkat a szomszédos országokkal, ezzel segítve a határon túli magyarság boldogulását és jogainak érvényesülését - írta az MSZP elnöke.

Gyurcsány: nagy ember ment el
A legellentmondásosabbnak és a legtehetségesebbnek nevezte a szerdán elhunyt Horn Gyulát Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. A volt szocialista miniszterelnök Facebook-oldalán azt írta, hogy nagyon sokra tartotta Horn Gyulát. "Nagy ember ment el. Olyan, aki őszinte hittel állt a barikád mindkét oldalán. Értünk küzdött. Itt is, ott is. Persze vele együtt mi is sokáig hittük, hogy a szegények igazsága minden más igazságnál erősebb. Közösen tévedtünk. És változtunk. Sokra tartottam. Nagyon sokra" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Kuncze: Horn politikája az ország érdekét szolgálta
,,Nagyformátumú külpolitikus, belpolitikában a kisemberek miniszterelnöke volt, amikor azonban kellett, át tudott lépni saját árnyékán és meg tudta hozni azokat a döntéseket, amelyek az ország érdekét szolgálták, és amelyet Magyarország gazdaságát fenntartható növekedési pályára állították" - fogalmazott megkeresésünkre Kuncze Gábor, a Horn-kormány koalíciós miniszterelnök-helyettese.

,,Emiatt Horn Gyulát az elmúlt huszonhárom év legsikeresebb miniszterelnökének tartom: amikor átadta a kormányrudat, Magyarország egyértelműen az átalakuló országok élén állt - ez sajnos ma nem mondható el" - tette hozzá az SZDSZ kétszeres volt elnöke. ,,Együttérzek a családdal és a hozzátartozókkal" - fogalmazott Kuncze Gábor.

Megrendüléssel értesült a hírről a KDNP
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) megrendüléssel értesült Horn Gyula volt miniszterelnök haláláról - közölte a párt szerdán az MTI-vel. A párt részvétét nyilvánítja a gyászoló családnak, és osztozik a szocialista politikust gyászolók fájdalmában - írták.

Bajnai: egy igazi államférfit vesztett el Magyarország
"Horn Gyula egykori külügyminiszter és miniszterelnök halálával Európa, és benne Magyarország, egy igazi államférfit, családja és barátai pedig egy nagy embert veszítettek el. Olyan politikus volt, aki formálta és alakította a kort, amelyben élt. Személyes történetén is képes volt felülemelkedni, amikor elévülhetetlen érdemeket szerzett a vasfüggöny ledöntésében és Magyarország demokratikus újrateremtésében. Személye jelképe volt a békés és sikeres magyar rendszerváltásnak, miniszterelnökként sokat tett azért, hogy hazánkat kivezesse a rendszerváltozást követő gazdasági és társadalmi válságból.
Magyarország ma egy jó emberrel lett kevesebb" - írta Bajnai Gordon az Együtt 2014 vezetője.
"Együttérzek azokkal, akik az MSZP tagjaként vagy támogatójaként gyászolják egykori elnöküket. Családjának és közeli barátainak sok erőt kívánok a veszteség elviseléséhez" - írta Bajnai Gordon.

Schmuck szomorú
,,Szomorú vagyok" - mondta megkeresésünkre Schmuck Andor, mondta a szocdemek elnöke. ,,Köszönet a családnak, hogy a végigkísérte azon az úton, amelyen Miniszterelnök Úrnak végig kellett mennie a betegsége miatt az elmúlt öt évben" - fogalmazott a politikus.
,,Horn Gyula az a politikus volt, aki nemcsak beszélt, hanem tett is az elesettek, a nehéz körülmények között élők, a nyugdíjasok érdekében. Olyan államférfi, akit nagybetűvel kellett és kell tisztelni ezért az önfeláldozó munkájáért" - folytatta. ,,1989-től ismertem. Nagy megtiszteltetés volt vele együtt dolgozni és tanulni tőle. Bízom abban, hogy méltó utódjai tudunk lenni, de ehhez sokat kell tennünk, bizonyítanunk és tanulnunk" - közölte az atv.hu megkeresésére Schmuck Andor.

Pető: halála mindenkinek megrendítő
,,A halála mindenkinek megrendítő. Horn Gyula régóta beteg volt, a családjának mély részvétem. Ennyit tudok mondani" - közölte megkeresésünkre Pető Iván, az SZDSZ 1992 és 1997 közötti elnöke, aki 1994-ben tagja volt annak a háromfős SZDSZ-es küldöttségnek, amely a Horn Gyula vezette MSZP-vel tárgyalt a két párt közötti koalícióról.
atv.hu, Sz. P., MTI

Gyurcsány Ferenc akkori és Medgyessy Péter volt miniszterelnökkel 2006-ban
...... .........



...... .....

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
81 éves korában elhunyt Horn Gyula
  2013-06-19 20:28:02, szerda
 
  ...... ........... .........


1932. július 5-én született Budapesten. Elhunyt Budapest 2013.Június 19.
- 1948-ban a dolgozók esti iskoláján szakérettségi vizsgát tett. Ezt követően a Szovjetunióban végzett felsőfokú tanulmányokat. 1954-ben a Rosztovi Közgazdasági és Pénzügyi Főiskolán szerzett diplomát, 1970-ben elvégezte a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) Politikai Főiskoláját is. 1977-ben elnyerte a közgazdaságtudomány kandidátusa címet.
- 1954-56 között a Magyar Dolgozók Pártja, 1956-1989-ig az MSZMP tagja volt. 1985-89-ig az MSZMP KB..
- 1954-1959-ig a Pénzügyminisztériumban dolgozott főelőadóként.
1956. október-novemberben nemzetőr volt, majd 1956 decemberétől 1957 júniusáig az MSZMP KB felkérésére a karhatalmi őrszolgálatnál volt állományban.
A Külügyminisztériumban 1959-ben a szovjet osztályon attasé rangban kezdett dolgozni. Bulgáriai, jugoszláviai külszolgálata alatt nagykövetségi titkári, később tanácsosi rangban tevékenykedett.
- 1969-től kezdődően 16 éven keresztül az MSZMP KB Külügyi osztályán dolgozott. Politikai munkatárs, konzultáns, osztályvezető-helyettes, majd egy évig osztályvezető volt. 1985-ben került vissza a külügyi tárcához, négy évig volt külügyminisztériumi államtitkár, miközben 1987-88-ban tagja volt a Minisztertanács Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Bizottságának is.
...... .....


1989 májusától 1990 májusáig a Németh-kormány külügyminisztere volt, nevéhez fűződött a diplomáciai kapcsolatok felvétele Dél-Koreával, Izraellel, a Vatikánnal és a Dél-afrikai Köztársasággal.
- 1989. június 27-én ő volt az, aki osztrák kollégájával ünnepélyesen átvágta a vasfüggönynek nevezett műszaki határzár szögesdrótját, valamint bejelentette, hogy 1989. szeptember 11-től a magyar hatóságok átengedik a nyugati határon a Német Demokratikus Köztársaság (NDK) azon állampolgárait, akiket Ausztria vízum nélkül hajlandó fogadni. A határ október 7-ig állt nyitva. A döntés bejelentésekor mintegy hatvanezer keletnémet volt Magyarországon. Ez a határnyitás jelentős lépésnek bizonyult később a német újraegyesítés folyamatában.
.........


- Előkészítette és 1990 márciusában ő írta alá a magyar-szovjet csapatkivonási megállapodást
Már ebben az időszakban felvetette Magyarország lehetséges NATO-tagságának témáját, illetve az Európai Unióhoz való távlati csatlakozás kérdését.
- 1988-89-ig az MSZMP Politikai Intéző Bizottsága tagjaként is tevékenykedett.
1989 októberében egyike volt a Magyar Szocialista Párt (MSZP) alapítóinak. 1989 októberétől tagja az MSZP Országos Elnökségének, 1990 májusától 1998 szeptemberéig a párt elnöke volt.
- 1990-től 2010-ig volt tagja az Országgyűlésnek, 2007 szeptembere óta azonban, betegsége miatt, nem vett részt a parlament munkájában. 1990 májusától 1993. januári lemondásáig az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöki tisztét is ellátta.
- 1994. július 15-én - mint a választásokon győztes párt vezetőjét - az Országgyűlés miniszterelnökké választotta, s e tisztséget 1998. július 6-ig látta el.
Horn Gyula Baja Ferenccel, miután a szocialisták megnyerték a választásokat 1994. május 30-án
.........


Az ő kormánya fogadta el és hajtotta végre a gazdaság szanálása érdekében az akkori pénzügyminiszterről elnevezett Bokros-csomagot, amely hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország elkerülte a fenyegető pénzügyi csődöt és az ország gazdasága viszonylag rövid időn belül növekedési pályára állt. Az ellenzék akkor is, később is azzal bírálta a csomagot, hogy a magyar társadalomnak indokolatlanul magas árat kellett fizetnie a gazdasági korrekcióért..Horn Gyula, a harmadik Magyar Köztársaság 1994 és 1998 közötti miniszterelnöke.
- 1998-ban az MSZP elvesztette a országgyűlési választásokat, ő az országos lista vezetőjeként szerzett ismét országgyűlési mandátumot. A választási vereséget követően 1998 szeptemberében, az MSZP VI. kongresszusán lemondott pártelnöki tisztéről.
- Medgyessy Péter miniszterelnök 2002-ben az európai uniós ügyekben illetékes különmegbízottjának nevezte ki őt. A 2004-es európai parlamenti választások során az MSZP listájának 2. helyén szerepelt, de már a szavazást megelőzően bejelentette, hogy magát a képviselőséget nem vállalja.

Kitüntetései:
- Külpolitikai munkásságának elismeréseként 1990-ben a német Stresemann Társaság aranyéremmel tüntette ki, s szintén 1990-ben az európai egyesülés érdekében kifejtett tevékenységéért elnyerte a nemzetközi Károly-díjat. A német újraegyesítés elősegítéséért 1991-ben Solingen az Éles Penge-díjat, 1992-ben Bonn városa a német szabadkőművesek humanitárius nagydíját adományozta számára.
- A német ARD televízió 26. Arany Európa-díjainak 1994. végi átadásán politikai különdíjat kapott az egykori Kelet-Nyugat-Európa között lévő vasfüggöny lebontásában vállalt szerepéért. 1995-ben Kassel városában a Prizma polgári díjat vehette át a német egység megteremtése érdekében vállalt szolgálataiért.
- Munkásságát számos további díjjal, kitüntetéssel ismerték el, többek között 2005-ben a bajorországi Memmingenben Szabadság-díjjal tüntették ki a német újraegyesítésben játszott szerepéért. Ugyanebben az évben megkapta a Nagy Arany Érdemrend a Szalaggal az Osztrák Köztársaság Szolgálatáért kitüntetést


Hivatalos okiratok szerint azonban novembertől állományban volt a forradalmi karhatalmi őrszolgálatnál (pufajkások), ahol a szovjet csapatok segítőjeként a Kádár-rendszer megszilárdításán dolgozott. A forradalom 50. évfordulóján a Die Welt-nek adott interjújában azt állítja, hogy "'56 nem a kommunizmus elleni harc volt", továbbá azt, hogy a pufajkások "a törvényes rendet védték a kiszabadult bűnözőkkel szemben."
Ezek a kijelentések 2007-ben arra késztették Sólyom László köztársasági elnököt, hogy a Magyar Köztársaság Érdemrendje nagykeresztje polgári kitüntetésére felterjesztett poltikusnak nem adta át a díjat. A 75. születésnapján tartott beszédekor Horn Gyula tartotta magát kijelentéseihez, ekkor az SZDSZ határolódott el nyilatkozatában a politikustól. Hasonlóan kérdéses a Vasfüggöny lebontásában játszott szerepe is. Bár tény, hogy az osztrák külügyminiszterrel együtt ő vágta át 1989-ben a műszaki határzár megmaradt, tízméteres szakaszát, de már előtte, a Páneurópai Piknik során átengedték a kelet-németeket.
--Németh Miklós, akkor miniszterelnök 2010-ben azt nyilatkozta, hogy Horn Gyulának egyáltalán nem volt köze az ezt megelőző tárgyalásokhoz. Az pedig, hogy a hírhedt 1994-es autóbalesete valóban merénylet volt-e a személye ellen, vagy pusztán figyelmetlenség történt valószínűleg sosem derül már ki.

Horn Gyula 75. születésnapján Gyurcsány Ferenccel és Mihail Gorbacsovval
........


80 éves születésnapjára az MSZP idézett Horn Gyula beszédeiből:
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Édi cicabébik
  2013-06-19 13:27:45, szerda
 
  ......

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Virágokból készült szökőkút
  2013-06-19 13:25:08, szerda
 
  ......

 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Virágokból készült bicikli
  2013-06-19 13:23:34, szerda
 
  ........

 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Magányos gyermek
  2013-06-19 13:20:43, szerda
 
  ........

 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Sörívás egyszerre 4 pohárból
  2013-06-19 13:18:16, szerda
 
  ......

 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
Állati játék a guruló falóval
  2013-06-19 13:11:32, szerda
 
  .........

 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
Pistike! - Megint sáros a ....
  2013-06-19 13:10:28, szerda
 
  ........

 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
Hajósék nehezen viselték a búcsút.
  2013-06-19 12:50:39, szerda
 
  Aktív videó Link
Farkas Zsolti lett Az ének iskolájának osztályelsője. A fiatal tehetség könnyekig meghatotta a zsűrit produkciójával, Hajós András pedig férfimunkának minősítette Zsolti előadását. A döntővel véget ért a műsor, ami a búcsút jelentette a diákok számára. Flóra könnyeivel küszködve vallotta be, hogy hiányozni fognak neki új barátai. De nem csak a tanulók, a tanárok is nehezen viselték az utolsó pillanatokat.
 
 
0 komment , kategória:  8-14 éves korig_ének iskolája  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2013.05 2013. Június 2013.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 364 db bejegyzés
e év: 4484 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6284
  • e Hét: 29344
  • e Hónap: 62498
  • e Év: 296245
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.