Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
3 hasznos tipp, mihez kezdj a savanykás ribizlivel!
  2018-06-27 23:56:10, szerda
 
  3 hasznos tipp, mihez kezdj a savanykás ribizlivel!

Beértek a hazai bokrokon a kellemesen savanykás piros, fekete és fehér bogyók. Szemezgesd le a vitamindús ribizlifürtöket, vagy használd fel egészben!

Dekorálj vele édességeket!

A ribizli jól mutat süteményen, tortán, pudingon , pohárkrémen vagy fagylaltkehely és parfé tetején.

A friss fürtöt szűrőkanálban tartsd gőz fölé egy rövid időre, majd forgasd porcukorba. A jobb tapadás érdekében megnedvesített fürtöket cukorszórással is behavazhatod.






Egész évben lesz mivel díszíteni a desszerteket, ha tartósítasz néhány szép ribizlifürtöt. Főzz sűrűre 1 kg cukrot 5 dl vízzel (akkor jó, ha szálat tudsz belőle húzni), és szűrőkanálon meríts nagy szemű fürtöket a forró szirupba néhány percre. Szitán vagy sűrű rácson elrendezve hagyd kihűlni, majd szórd be vastagon átszitált porcukorral és szárítsd meg a napon tüllel letakarva vagy a langyos sütőben, nyitott ajtó mellett. Végül porcukorral ismételten megszórva csomagold el dobozba.

Tipp: A visszamaradt szirupot ribizlilekvárhoz, -dzsemhez és -zseléhez hasznosíthatod.





Ribizlis túrótorta

Főzd be mag nélküli dzsemnek!

A megmosott és lecsepegtetett ribizlit villával húzd le a kocsányról, főzd szét nagyon kevés (1 kg-onként 1 dl) vízben, majd törd át szitán, és a lecsurgott lét forrald fel literenként 70 dkg cukorral együtt. Közben a szitán visszamaradt sűrűjét egy edényben öntsd fel hideg vízzel. A felszínre úszó héjdarabokat szedd le szűrőkanállal, add a cukros léhez, és főzd kb. 20 percig. A képződő habot szedd le, és a főzés vége felé végezz zselépróbát. A kocsonyásodó masszát forrón töltsd az előkészített üvegekbe, és azonnal zárd le. Nem kell dunsztolni, ha a csavaros vagy csatos üvegeket 5 percre a fejükre állítod.






Tipp: A ribizli nem utóérő, ezért teljesen érett állapotban fogyaszd vagy dolgozd fel. Kivétel a dzsem! Ehhez akkor kell leszedni a fürtöket, amikor a csúcsukon lévő egy-két pici bogyó kissé éretlennek tűnik. Ilyenkor a gyümölcs még sok pektint tartalmaz, ami megkönnyíti a zselésedést.

Töltsd a levét poharadba!

Házi ribizliborhoz 2 kg megmosott érett fürtöt zúzz össze egy 10 l-es uborkás üvegben vagy ép zománcú fazékban. Szórj rá 1 kg cukrot, öntsd fel 4 l hideg vízzel, és keverd át. Letakarva hagyd állni 4-5 napig, majd szűrd le. A sűrűjét mosd át 1-2 l vízzel (mint a dzsemnél), és add a leszűrt léhez. Keverj hozzá 2 kg cukrot, töltsd demizsonba, és ,,kotyogóra" ledugaszolva hagyd állni langyos helyen 2-3 hétig. Fejtsd át tiszta demizsonba, végül a teljesen letisztult bort töltsd palackokba.





Ribizlis smoothie

Tipp: Ribizliből likőrt, valamint üdítő szörpöt és egészséges smoothie-t is készíthetsz.

Tudtad, hogy az első magyar nyelvű leírás Lippay János Posoni Kert című, 1667-ben megjelent könyvében olvasható a piros ribiszkéről? A szerző szerint az ,,édes savanyúcska" ízű gyümölcsből az ,,étkekben sült-alá-való leveket és sásákat [mártásokat] csinálnak, és tortákat töltenek véle".


Török Zsuzsa Gyümölcs

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Csőben sült spenótos tészta
  2018-06-27 23:54:12, szerda
 
  Csőben sült spenótos tészta

Hozzávalók

40 dkg csavart tészta
40 dkg fagyasztott spenót
1 pohár tejföl (kisebb)
5 gerezd fokhagyma
1 db tojás

bors
5 dkg vaj
10 dkg reszelt parmezán sajt


Elkészítés

A tésztát a csomagoláson található előírás szerint forró, sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
A fagyasztott spenótot felolvasztjuk, összekeverjük a tejföllel, a zúzott fokhagymával, a felvert tojással és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A leszűrt tésztát összekeverjük a spenótos szósszal és egy hőálló tálba öntjük. A tetejére vajat morzsolunk és megszórjuk reszelt parmezán sajttal.
200 fokos sütőben 20 percig sütjük.





Megjegyzés

Recept és fotó: MW
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Túrós-meggyes palacsinta
  2018-06-27 23:51:44, szerda
 
  Túrós-meggyes palacsinta

Hozzávalók

12,5 dkg túró
10 dkg meggy vagy meggybefőtt
10 dkg barack (elhagyható)
1 pohár joghurt
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
kevés fahéj
kb. 20 db palacsinta


Elkészítés

A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a joghurtot, a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat. Ízlés szerinti mennyiségben hozzákeverjük a meggyet (és az apróra vágott barackot), vagy mellé tálaljuk. A palacsintákat megtöltjük a krémmel.
Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható, vanília- vagy csokisodóval kínáljuk.





Megjegyzés

Nagyon finom, kiadós desszert. Vendégváró, de másodiknak is kiváló, pl. gulyásleves után. Nyáron finom igazán, hűtő hidegen. Persze bármilyen más gyümölcsöt is rakhatunk bele, barackot, ananászt, epret is, ami éppen van. Mi meggyel szeretjük legjobban.
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Hagyományos brassói
  2018-06-27 23:47:25, szerda
 
  Hagyományos brassói

Hozzávalók

50 dkg sertéslapocka
15 dkg füstölt szalonna
3 fej hagyma
1 tk pirospaprika
4 gerezd fokhagyma

bors
1 tk majoránna
50 dkg krumpli
olaj vagy zsír a sütéshez


Elkészítés

A megtisztított húst és a szalonnát kockára vágjuk.
Egy lábasban kisütjük a szalonnát, amikor üveges, rátesszük az apróra vágott hagymát és együtt világosra pirítjuk.
Hozzáadjuk a húst, fehéredésig pirítjuk, aztán megszórjuk pirospaprikával, majd hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, végül sózzuk, borsozzuk. Kevés vizet aláöntve, fedő alatt pároljuk, amíg a hús teljesen puha nem lesz, a vizet mindig pótoljuk. Amikor a hús már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a majoránnát.
A krumplit megmossuk, meghámozzuk és kockára vágjuk. Olajban vagy zsírban kisütjük (lehet a kettő keveréke is), majd összekeverjük a szaftos hússal.





Megjegyzés

Savanyúság, saláta feltétlenül kell hozzá.
kovacsagi58

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Orjaleves
  2018-06-27 23:44:44, szerda
 
  Orjaleves

Hozzávalók:
80 dkg orja (sertésgerinc)
20 dkg sárgarépa
20 dkg fehérrépa
20 dkg zeller
20 dkg karalábé
1 fej vöröshagyma
A fűszerezéshez:
gyömbér
szerecsendió-virág
csípős paprika
bors



Elkészítés: A sertéshúst feldaraboljuk, kb. 3 liter vízbe feltesszük főni. Megsózzuk és beletesszük a megtisztított hagymát és a fűszereket. Amikor felforrt, habját leszedjük, majd beletesszük a megtisztított és feldarabolt zöldségeket. Lassú tűzön főzzük, amíg minden megpuhul.

Betétként vékony metéltet (laskát), vagy árpagyöngyöt (gerslit) főzünk bele. Tálaláskor, ha szükséges, színezőként még kevés sáfrányt (sáfrányos szeklicét) is teszünk bele. Petrezselyemmel meghintve tálaljuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 186 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 237
  • e Hét: 15109
  • e Hónap: 29014
  • e Év: 158721
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.