Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Kékruhás hölgy
  2018-10-20 22:15:10, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hosszúruhás hölgyek   
Egy bögre...... jó tudni a háztartásban
  2018-10-20 22:10:50, szombat
 
  Kisokos átszámoláshoz

Mindenki örül, ha bögrés receptet talál: nem kell méregetni, alig kell mosogatni. Na de mi van akkor, ha nem minden hozzávaló van bögrében megadva? Hogyan növeljük, csökkentsük az adagot? Mégis mekkora bögréről lehet szó?

Én is azok közé tartozom, akik imádják és keresik is a bögrés-csészés recepteket. Ennek ellenére nem egyszer fordult velem elő az, hogy szerettem volna változtatni az adagon, és nem tudtam, hogyan növeljem vagy csökkentsem a hozzávalók mennyiségét.

Addig még oké, amíg minden bögrében van megadva, de mi van akkor, amikor azt látjuk, hogy 1 bögre liszt, 1 bögre cukor, 13 dkg vaj? Ha nekem 10 dkg vajam van csak otthon, akkor az 1 bögre hozzávalóból mennyi kell hozzá? Ilyenkor érdemes lehet a bögrét is visszaváltani dkg-ba, nehogy elrontsuk a sütinket a rossz arányokkal.

Ha azt látjuk egy receptben, hogy 1 bögre, akkor a 2,5 dl-es bögrét vegyük alapnak. Ha ettől eltérő méretű bögrét használnak, akkor azt általában a recept szerzője feltünteti valahol az oldalon. Gyakran előfordul a csésze kifejezés is, ilyenkor nem kell egy pici kávéscsészére gondolni. Ezt a megnevezést főleg az angolok használják a receptekben, de náluk is 2,4-2,5 dl-es mértéket jelöl.

Persze nemcsak bögrét számolhatunk át, hanem evőkanalat, teáskanalat, kávéskanalat is. Alapból - persze a folyadéktól függ - egy evőkanál 15 ml, egy teáskanál 5 ml, egy kávéskanál pedig 1 ml.

Lássuk is, hogy milyen hozzávalóból mennyi az 1 bögre, 1 evőkanál, 1 teáskanál!

1. Liszt
1 bögre - 140 g
1 púpos evőkanál - 18 g
1 csapott evőkanál - 12 g
1 púpos teáskanál - 7 g
1 csapott teáskanál - 4 g

2. Kristálycukor
1 bögre - 220 g
1 púpos evőkanál - 22 g
1 csapott evőkanál - 15 g
1 púpos teáskanál - 9 g
1 csapott teáskanál - 6 g

3. Só
1 bögre: 300 g
1 púpos evőkanál - 25 g
1 csapott evőkanál - 20 g
1 púpos teáskanál - 10 g
1 csapott teáskanál - 8 g
1 késhegynyi - 4 g

4. Vaj, zsír
1 bögre - 225 g
1 evőkanál - 25-30 g

5. Olaj
1 bögre: 230 g
1 evőkanál: 22 g

6. Porcukor
1 bögre: 200 g
1 evőkanál: 20 g

7. Kakaópor
1 bögre: 100 g
1 evőkanál: 7 g


Ezek az adatok csak körülbelüli értékek, nem biztos, hogy minden esetben ennyire jönnek ki, eltérő lehet a mennyiség attól függően is, hogy pl. milyen fajta lisztet vagy milyen cukrot mérünk. Ezen az angol weboldalon át tudtok váltani bármit bögréről grammra, csak arra figyeljetek, hogy a "metric cup"-ot válasszátok ki, az felel meg a 250 ml-es bögrének.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Jó tudni a mélyfagyasztásról
  2018-10-20 22:04:05, szombat
 
  A fagyasztóban meddig áll el a hús vagy a gyümölcs?

Ha az ételek szavatossági idejét nézzük, kétféle ember létezik: az egyik a minőség megőrzését jelölő dátum lejárta után mindent a kukába dob, a másik lazán kezeli a lejárati dátumokat, és napokkal vagy hetekkel azok után szaglás, látvány vagy íz alapján dönti el, elfogyasztja-e az adott ételt vagy sem.

A hűtőben tárolt ételeknél egyértelműbb, mit meddig ajánlott felhasználni és megenni, a fagyasztóban tároltaknál nem minden esetben. A saját magunk által bezacskózott gyümölcsöket, zöldségeket és húsokat érdemes felcímkézni és dátummal ellátni, mert nem mindegy, hány hónapon belül vesszük ki és esszük meg őket.

A húsfélék hosszú ideig fagyaszthatók, de típustól függően van, amelyiket egy évig is eláll, másokat 1-2 hónapon belül javasolt felhasználni. A vadhúsok és az egész baromfi 8-12 hónapig tárolható a mélyhűtőben, darabolva 9 hónapnál tovább ne tartsuk őket a fagyasztóban, a baromfi aprólékot és a darált húst pedig csak 3-4 hónapig hagyjuk ott. A nyers rostélyos, a bélszín vagy a karaj 4-12 hónapig áll el.

A főtt húsoknál a határ 2-3 hónap, a sonka, a virsli, a bacon, a szalonna és a kolbász 1-2 hónapig tartható csak a mélyhűtőben. A főtt húst 2-6 hónapig fagyaszthatod, a sülteket 1-3 hónapig. Ezek az adatok a legalább -18 fokon fagyasztott húsokra érvényesek. Felolvasztott húst semmiképp ne fagyaszd újra.

A nyers hal a mélyhűtőben 2-3 hónapig tárolható anélkül, hogy a minősége romlani kezdene. A nyers kagyló és a rákfélék 3-6 hónapig állnak el.

A gyümölcsök közül az epret 12, a meggyet, a cseresznyét, a szilvát, az őszibarackot 10, a sárgabarackot 8 hónapnál tovább ne hagyd a fagyasztóban.

A zöldségeket 6-12 hónapig tarthatod a fagyasztóban. A káposzta, a kelbimbó, a karfiol 6, a hüvelyesek (bab, borsó), a paprika, a répa, a spárga és spenót 12 hónapig is tarthatók a mélyhűtőben.

A kenyeret és a süteményeket legfeljebb 3 hónapig érdemes tárolni a fagyasztóban, a vajat 6-9 hónapig, a pizzát 1-2 hónapig, a hamburgert 3-4 hónapig.

A friss tojást feltörve fagyaszd le, külön a fehérjét és a sárgáját: az előbbi 12 hónapig is el áll a mélyhűtőben, az utóbbi nem fagy meg jól. A főtt tojást ne fagyaszd le.

A felbontott jégkrémet 2-3 hónapon belül fogyaszd el, de ha teljesen felolvadt, már ne fagyaszd vissza.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 177 db bejegyzés
e év: 1532 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1081
  • e Hét: 25972
  • e Hónap: 57458
  • e Év: 262159
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.