Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
A kömény gyógyhatásairól
  2020-12-04 23:54:42, péntek
 
 



Mindenkinek megtalálható a konyhájában, minden nap használjuk, de nem tudja mindenki, hogy mekkora gyógyereje van. Nagyszerű ízesítő szer a kömény főzéshez, és ezen túl rengeteg betegséget is kezelhetünk vele.

A kömény gyógyító hatásai
Segíti az emésztést a gyömbérporral elkevert őrölt kömény. Keverjünk össze egy kávéskanál gyömbérport egy kávéskanál őrölt köménnyel, tegyünk hozzá kevés fekete borsot, és sót. Étkezés után ezt a keveréket vegyük be egy evőkanállal, és igyunk meg egy pohár vizet.

A kömény lúgosít. Egy kiskanál őrölt köményt vegyél be, ha sok a savad, vagy gyötör a reflux. Tartsd a szádban néhány másodpercig, majd nyeld le. Rögtön érezni fogod az enyhülést.

Hányinger esetén keverj el egy kevés köményt mézzel, és étkezés után fogyaszd.

Megfázásra és köhögés ellen forralj fel 2 dl vízben egy kevés köménymagot, majd leszűrés után kortyold el a keletkezett főzetet.

Hatékonyan szabályozza a vércukorszintet. Cukorbetegség ellen egy pohár vízben oldj fel egy kávéskanál őrölt köményt, és naponta fogyaszd 2-3 alkalommal.

Álmatlanság esetén is hatásos, ha egy összetört banánhoz hozzá adsz fél teáskanál pirított köménymag port. Lefekvés előtt fogyaszd el és nyugodtan fogsz aludni.

Gyomorfájás ellen 3 gramm köményport keverj össze langyos vízzel és ezt idd meg.

Rendkívül magas vastartalma miatt vérszegénység ellen fogyassz minél több köményt, bármilyen formában.

Hatóanyagainak köszönhetően az egész testet méregteleníti főleg a toxinokat elraktározó májat.

A rheumatoid arthritist a méreganyagok felhalmozódása mellett támogatja az életvitel- és a táplálkozás rendellenessége, az emésztőrendszer gyenge működése, mozgásszegény ülőmunka, az átlagon felüli megterhelő mozgáskényszer, amely túlterheli az ízületeket. Iktassuk be táplálkozásunkba a köményt, de mellette még fogyasszunk több koriandert, gyömbért, fokhagymát, édesköményt és kurkumát is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A természet titkolt kincse: az adzuki bab
  2020-12-04 23:23:19, péntek
 
 



Méltatlanul száműztük a konyhából a mai modern táplálkozással a hüvelyeseket, pedig nem is olyan régen elképzelhetetlen volt a téli hónapokban az étkezés nélkülük.

Mára már tudjuk a babról, hogy a téli depresszió ellen is ajánlott fogyasztásuk. Értékes tulajdonsága, hogy kevés zsírt tartalmaz, fehérjetartalma nagy, és segíti az emésztést, könnyen és olcsón beszerezhető, készülhet belőle leves, főzelék, egytálétel vagy köret is.

Az időszámítás előtti idők Kínájában már ismert volt az adzuki bab. A szójabab után a japánok második legkedveltebb babfélesége az adzuki bab. Fogyasztása nem új keletű, hisz már időszámításunk előtt 1000 évvel is ismerték Kelet-Ázsiában. Ez idő tájt Kínában és Koreában fogyasztották előszeretettel, Japánba később került be, mint táplálkozásuk egyik kedvelt élelmiszere. Az adzuki legáltalánosabb színe a vörös, de létezik fehér, fekete és szürkés színben is.

Az adzuki bab a makrobiotikus konyha egyik kedvence. Gazdag proteinekben, A-, B1- és B2-vitaminban. Híres vas- és kalcium-tartalmáról, továbbá magnézium és foszfor is található benne, kitűnő fehérje- és rostforrás. Természetes inzulinszabályozó, koleszterincsökkentő, vérnyomás-szabályozó tulajdonsága is ismert. Az adzuki bab magjának csíráztatásakor a fehérjék aminosavakra bomlanak, melyek értékes esszenciális aminosavak.

Elkészítése nem bonyolultabb, mint a többi babféleségé. Főzés előtt viszont érdemes éjszakára beáztatni hideg vízbe. Magunk is csíráztathatunk adzukit. Egész évben lehetőség nyílik rá, és a csíráztatási idő csak 3-5 nap. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a csíráztatott adzuki bab - más babokkal ellentétben - nem okoz bélgázképződést. A magas rosttartalmú szemekkel élettanilag hasznos fehérjékhez, vízben oldódó ásványi sókhoz, vitaminokhoz juthatunk.

Az adzuki bab gyógyhatásai:
a szívre és a vékonybélre gyógyító hatással van,
erősíti a vese és a mellékvese működését,
méregteleníti a testet ,
eloszlatja a vér pangását ,
csökkenti a duzzanatokat,
vízhajtó hatású,
megszüntethető vele a fehérfolyás,
segíti a máj működését sárgaság és hasvízkór esetén,
hasmenés megszüntetésére is alkalmazható,
szabályozza a vérnyomást,
elősegíti a fogyást.

Nagyon jót teszünk a szervezetünknek és az egészségünknek, ha ez az édes ízű bab gyakori szereplője lesz az étkezéseinknek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Vitamin és ásványanyagforrások télire
  2020-12-04 23:16:13, péntek
 
 



Télen nagyon fontos egészségünk megőrzése, szervezetünk vitaminokkal és ásványi anyagokkal való felturbózása. Amennyiben nem védjük magunkat és nem fogyasztunk elegendő tápanyagot, úgy megtalálnak bennünket a vírusok és a baktériumok.

Sokan úgy gondoljuk, hogy téli hónapban, a hidegben többet kell ennünk, s gyakran a nehezebb, zsírosabb, laktatóbb ételeket kívánjuk. Ennek eredménye, hogy a tavasz kezdetére néhány kilóval többet nyom a mérleg.

Az alábbiakban bemutatott néhány növény fogyasztásával hatékonyan segítjük kivédeni a támadásokat és még a testsúlyunk sem változik.

A cékla
A céklának magas antioxidáns tartalmának köszönhetően csodás hatásai vannak. Rákmegelőző hatású, javítja a látást, tisztítja a beleket és a májat, segít a fogyásban.

A kelkáposzta
Kiváló K-vitamin forrás, amely főként a csontok egészségét garantálja. Karbantartja az emésztést, magas a rost tartalma, és alacsony a kalóriatartalma miatt segíti a fogyókúrát.

A brokkoli
Kevés kalóriát tartalmaz, tele van antioxidánssal, növényi rostokkal, C-vitaminnal és kalciummal. Erősíti az immunrendszered, és energiával tölt fel. Mi ez, ha nem egy csodazöldség?

A zeller
Kiválóan harcol a rákos megbetegedések ellen, a szervezet legjobb méregtelenítője. Jelentős a vitamintartalma, sok rostot és káliumot tartalmaz. Egyensúlyban tartja a hormonokat, megelőzi az impotenciát és a meddőséget.

A gomba
A gombának vírusölő hatása van, ugyanakkor gyulladáscsökkentő és immunrendszer erősítő is. Kiváló antioxidáns, rengeteg szelént tartalmaz és felveszi a harcot több rákos betegség ellen is.

A fokhagyma
A legjobb megoldás lehet a hideg időszakban a megfázások és nátha ellen. Hatásos a különböző baktériumok, vírusok és a bélfertőzések leküzdésében, és enyhíti a megfázásos, köhögéses és légúti panaszokat. Csökkenti a rákos betegségek kialakulásának esélyét is.

A dió
A dió jó hatású az egészséges ember szívére, ereire, agyára, idegeire, ellátja energiával, életerővel, és gátolja a rák kialakulását is, egyszóval őrzi az ember egészségét.

A vöröshagyma
Olyan kémiai anyagokat tartalmaz, amelyek megvédik a szervezetet a betegségekkel szemben és méregtelenítenek is. A vöröshagyma gazdag kénben, rostokban, káliumban, B- és C- vitaminban, illetve alacsony a zsír, koleszterin és nátrium tartalma.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Természetes antibiotikum a bazsalikom
  2020-12-04 23:09:59, péntek
 
 



A bazsalikom egyike a régi, népszerű gyógynövényeknek, melyet már nagyanyáink is használtak, ismerték antibiotikus hatását. Nemcsak fűszerként, de gyógynövényként is termesztik szerte a világon. Ezt a növényt tartják az egyik legegészségesebb gyógynövénynek.

A bazsalikom olyan vegyi elemeket tartalmaz, melyek kedvezően befolyásolják egészségünket.

Gazdag olyan polifenol flavonoidokban, mint az orientin és a vicenin. Laboratóriumi kísérletek kimutatták a májra gyakorolt védőhatását, a sugárzások kiváltotta zsírtermeléssel szemben.

Levele jótékony illóolajokat tartalmaz, amelyek alapvetően gyulladás gátló és antibakteriális tulajdonságúak.

A levelek kalóriatartalma igen alacsony, és nincs bennük koleszterin, de rendkívül gazdagok alapvető tápanyagokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, optimálisan hatva az emberi egészségre.

A bazsalikom tartalmaz jó adag béta-karotént, A-vitamint, kriptoxantint, luteint és zea-xantint. Ezek az anyagok védik a szervezetet a szabad gyökök és a reaktív oxigén származékok hatása ellen, melyeknek óriási szerepük van az öregedés és bizonyos betegségek kialakulásában.

Sok ásványi anyagot tartalmaz: kálium, mangán, réz és magnézium van benne. A kálium fontos szerepet kap a szervezet sejtjeinek és nedveinek karbantartásában, rendben tartja a vérnyomást és a szívműködést.

A levele gazdag vasforrás, 100 g bazsalikom 3,17 mg-ot tartalmaz (ez kb. 26%-a a javasolt napi mennyiségnek). A vasra, mint a vörösvértestek hemoglobinjának alkotóelemére, fontos szerep hárul a vér oxigénszállításában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr antibiotikumok   
Az agy egészségének megőrzése
  2020-12-04 23:01:19, péntek
 
  Az egészség egy kincs, érdemes vigyázni rá. Ha már megbetegszünk sokkal nehezebb az adott betegséget kezelni, mint megőrizni az egészségünket. Az egészség a testi, az érzelmi, a szellemi és a lelki egészséget is jelenti. Nem elég azonban csak a testünket edzeni, azt is figyelembe kell vennünk, hogy az agyunkat is edzésben tartsuk, hiszen hiába vagyunk izmosak még 50 éves korunkban is, ha romlik a memóriánk és olyan betegségek fenyegetnek bennünket, mint a demencia vagy éppen az Alzheimer-kór.

Mit tehetünk? Hogyan őrizhetjük meg minél tovább az emlékezőképességünket és a memóriánkat? A cikkben 3 okos tevékenységet sorolunk fel, amelyek segíthetnek az agyi neurodegeneratív betegségek elkerülésében.

dővel a kognitív funkciók elkezdenek hanyatlani. Számtalan kutatás támasztotta alá, hogy ez a folyamat akkor indul be, amikor nem foglalkozunk eleget a szívünk és az érrendszerünk egészségével. Nem véletlen, hiszen szoros kapcsolatban állnak a kognitív funkciókkal.

Mivel erősíthetjük leginkább a szívünket és az érrendszerünket? Először is vigyázunk kell a testsúlyunkra, hogy ne hízzunk el, ne dohányozzunk, de rendszeresen mozognunk is kell. Fontos az is, hogy ne legyen tartósan magas a koleszterinszintünk, a vérnyomásunk is a normál tartományban mozogjon, és alapvetően figyeljünk a táplálkozásunkra.

A mediterrán étrend nagyon jó választás, hiszen bővelkedik zöldségekben és gyümölcsökben. Ennek az étrendnek az alappillérei a halak, a teljes kiőrlésű gabonák, az egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag növényi olajok, mint az olívaolaj, rengeteg zöldség és gyümölcs, és még egy-egy pohár bor is belefér.

Fogyasszon gyulladást csökkentő ételeket, ugyanis ezzel akár krónikus betegségeket is megelőzhet. Nemcsak a testünkben lehet gyulladás, hanem az agyban is kialakulhat. Választhatunk olyan mozgásformákat, amelyek csökkentik a szervezetben ezt a problémát, ilyen lehet például az úszás. Fontos, hogy az ételeink is gyulladáscsökkentő táplálékok legyenek, és ne olyanok, amelyek fokozzák a gyulladást, mint például a zsíros, fűszeres ételek vagy a vörös húsok.

Az agy trenírozására az egyik legjobb módszer, ha megtanul sakkozni. A sakkjátékhoz fontos, hogy előre tervezzünk, jó legyen a logikánk és a megfigyelőképességünk. Amikor sakkozunk, akkor voltaképpen az agy frontális lebenyét trenírozzuk, ez felel a végrehajtási funkcióért. Az öregedési folyamatok elsősorban a frontális lebenyre hatnak, így jó, ha olyan tevékenységeket folytatunk, amelyek munkára ösztönzik az agy ezen területét. A sakkozás az egyik legjobb dolog, amit csak tehetünk, hogy elkerüljük az időskori demenciát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Brokkoli és karfiol jó hatásai
  2020-12-04 22:55:49, péntek
 
 



A brokkoli és a karfiol is a keresztesvirágú zöldségek táborába tartozik. Mindkettő tele van értékes tápanyagokkal, olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek szükségesek ahhoz, hogy sokáig megőrizzük az egészségünket. Ezért is érdemes mind a brokkolit, mind a karfiolt rendszeresen fogyasztani, köretként, főételként vagy akár salátaként.

A keresztesvirágú zöldségeket nagyon változatosan fogyaszthatjuk. Készíthetünk belőlük levest, főzeléket, húsokhoz és tésztafélékhez is társíthatjuk őket, mindenképpen nagyszerű főételt készíthetünk brokkoli és karfiol hozzáadásával. Ezeket a zöldségeket fogyaszthatjuk párolva, főve és sült változatban is.

Fogyasszunk gyakran salátát, mert nemcsak az egészségünknek, de az alakunknak is jót tesz.

Almás brokkolisaláta pirított dióval
Hozzávalók:
1 közepes fej brokkoli
4-5 darab újhagyma
2 db bio lime
ízlés szerint só és tarka bors
szerecsendió
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál magvas mustár
2 dl natúr joghurt
2 evőkanál majonéz
2 kisebb alma
fél csésze darabolt, pirított dió
2 evőkanál olívaolaj

Hogyan készítse el?

Szedje rózsáira a brokkolit, mossa meg és csöpögtesse le. Hevítsen olívaolajat egy serpenyőben és párolja meg a brokkolirózsákat. Sózza, borsozza és adjon hozzá 1-2 csipet szerecsendiót is. Amikor elkészült, azaz a brokkoli roppanósan puha, akkor tegye félre hűlni. Majd hámozza meg és vágja kockákra az almákat, illetve karikázza fel az újhagymákat a száraival együtt. Keverje össze egy salátástálban a zöldségeket. Egy kisebb üvegtálban keverje össze a lime lereszelt héját és a frissen facsart levét a lereszelt fokhagymával, a mustárral, a joghurttal és a majonézzel. Keverje a dresszinget a salátához. Végül szórja meg a salátát pirított dióval.

Kapros brokkolisaláta
Hozzávalók:
1 közepes fej karfiol
2 db főtt tojás
2-3 evőkanál fokhagymás olaj
2 szárzeller
1 kisebb csokor kapor
2 dl natúr joghurt
3 evőkanál majonéz
1 lime leve
3 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só, bors

Szedje rózsáira a karfiolt, majd mossa meg. Szórja meg sóval és borssal, majd a fokhagymás olajon párolja puhára. Ez körülbelül 5-10 percet vesz igénybe. Főzze meg a tojásokat, majd miután kihűltek, szeletelje fel. Egy salátástálban keverje össze a tojásokat, a karfiolt, a vékonyan felszeletelt szárzellert. Reszelje le a fokhagymát, dobja egy kisebb üvegtálba a megmosott és felaprított kaporral, a lime levével, a joghurttal és a majonézzel egyetemben, majd keverjen mindent alaposan össze. Utolsó lépésként keverje a dresszinget a zöldségekhez.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Virágos rét
  2020-12-04 15:22:08, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Erdők-mezők növényei   
Ikrás fogasír virág
  2020-12-04 15:21:20, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Erdők-mezők növényei   
Ibolyák
  2020-12-04 15:16:26, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Erdők-mezők növényei   
Hegyi kőtörőfű
  2020-12-04 15:15:42, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Erdők-mezők növényei   
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2020.11 2020. December 2021.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 771 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5184
  • e Hét: 21851
  • e Hónap: 53337
  • e Év: 258038
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.