Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Gyógynövények, amelyek csökkentik a cigaretta utáni vágyat
  2020-12-28 23:27:42, hétfő
 
  A dohányzás egy káros szenvedély. Káros, mert súlyos betegségeket okoz, amelyek gyakran halálos kimenetelűek és évente rengeteg emberéletet követelnek.

A dohányzó emberek többsége különféle daganatos betegségek miatt hal meg, hiszen a cigarettafüst rengeteg, a szervezet számára halálos mérget tartalmaz, mindemellett fizikai és pszichikai függőséget is okoz. A fizikai dependenciát a cigarettában lévő nikotin idézi elő, míg a pszichikai függés a cigarettázáshoz kapcsolódó szokások miatt alakul ki. Sok dohányos szerint súly- és stresszoldó hatása is van, ezért is képtelenek sokan megszabadulni tőle.

A dohányzó emberek többsége élete folyamán többször is kísérletet tesz arra, hogy örökre maga mögött tudja káros szenvedélyét, azonban olyan elvonási tüneteket - fáradékonyság, fokozott étvágy, szédülés, verejtékezés, székrekedés, alvászavar, idegesség, ingerlékenység - tapasztalnak, amelyek gátolják őket a mindennapi tevékenységeik elvégzésében, ezért az első adandó alkalommal ismét a kezükbe veszik a bűzölgő rudacskát.

A patikákban számtalan dohányzásról leszoktató eszköz áll a rendelkezésre, de a természetben is vannak olyan gyógyító növények, amelyek segítséget nyújthatnak abban, hogy a dohányzásról való leszokás időszaka ne rémálom legyen a leszokni kívánók számára. A természetben négy olyan gyógynövény is fellelhető, amelyek keveréke segíthet abban, hogy a dohányzó személyek örökre megszabaduljanak a cigarettától. Ezek a gyógynövények a következők: kamilla, orbáncfű, macskagyökér és citromfű.

A kamilla illóolajai nyugtató hatásokkal rendelkeznek.

Az orbáncfű szintén csillapítja az idegeket.

A macskagyökér csökkenti a fejfájást, oldja a feszültséget és a nyugtalanságot.

A citromfű oldja a bennünk felgyülemlett stresszt, enyhíti a fejfájást, és ez a gyógynövény még az alvászavarokra is kiváló.

Egy befőttesüvegben keverjen el egy adag kamillát és két-két adagot a másik három gyógynövényből. Készítsen gyógyteát ebből a keverékből. Forraljon fel két deciliternyi vizet, majd tegyen bele két kiskanálnyi gyógynövénykeveréket. Hagyja állni 15 percig, majd szűrje le. Naponta akár három alkalommal is fogyaszthat ebből a teából. Ezek a gyógynövények a fent leírt tüneteket csillapítják, de hatékonyan enyhít minden más elvonási tünetet is, elősegítik, hogy a leszokni kívánó személy képes legyen a munkájára koncentrálni, és még a méreganyagok gyorsabb kiürülését is elősegítik.

A nikotin fizikai függőséget képes kialakítani az emberi szervezetben. Egy tanulmány arról számol be, hogy a borsmentaolaj ebben is hatékonyan képes segíteni. Csepegtessen pár csepp borsmenta-illóolajat egy zsebkendőre, majd mélyen szippantsa be, amikor rá szeretne gyújtani. A kutatás vezetői megállapították, hogy a borsmenta illóolajai pontosan ugyanolyan hatás keltenek az emberi szervezetben, mint a nikotin.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A természet csodaszere a szentjánoskenyér
  2020-12-28 23:20:06, hétfő
 
 



Lassítja az öregedést, zsírtartalma alacsony, tele van A-, és B-vitaminnal, nagyon magas a kálcium tartalma, koffein-, glutén-, és laktózmentes, nincs benne koleszterin, nátriumtartalma alacsony.

Ime, egy bűntudatmentes csokoládépótló,egészséges alternatíva,melynek az állaga és az íze is olyan, mint a hagyományos csokié, ám sokkal jobb. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, szuper antioxidáns, ráadásul glutén- és laktózmentes!

Mi ez a csodaszer?
A karob, vagy szentjánoskenyér maga a csoda. Számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik elsősorban cukorbetegek számára, de mindazoknak is ajánlott, akik helyettesíteni szeretnék a cukrot vagy a csokoládét.
A karob a szentjánoskenyérfa terméséből származik, a szegények eledelének tartották évezredek óta.

Ennek a fának a sokoldalú felhasználását már a Bibliai időkben felfedezték akkor még nedvét használták édesítésre és erjesztett italok készítésére. Legendák szólnak termésének tápláló hatásáról, egy történet szerint Keresztelő Szent János ennek a termésnek köszönhette életét a sivatagi bolyongásai során.

A karob köztudottan antioxidáns hatású, védi a beleket az izgató anyagoktól, emellett gazdag vitaminokban ( A és B vitamin), kalciumban és ásványi anyagokban.

Termése magjainak pépes belseje tele van kálciummal, fontos rostokkal és rengeteg pektinnel! A pektin egy natúr méregtelenítő, hatása egyedülálló! Kivonja a szervezetből az egészségre igen káros nehézfémeket, valamint hozzájárul a bőr nedvességtartalmának fenntartásához, ezáltal megóvja a bőr rugalmasságát, amivel határozottan késleltethető az öregedés!

A karob glutén- és laktózmentes, nem tartalmaz koleszterint és nátriumszegény. A karobot így nyugodtan fogyaszthatják gyermekek, várandós és szoptató anyukák, idősek, lisztérzékenyek, tejcukorra és kakaóra érzékenyek, csontritkulásban, szív- és keringési betegségekben szenvedők, valamint köszvényes betegek is.

A Szentjánoskenyérfa a Földközi-tenger környékéről származik és hazánkban nem él meg, mert meleg igényét a mi éghajlatunk nem elégíti ki. A fa barna termése magokat tartalmaz, a magok pedig édes ehető pépet. A karob lisztet (ismertebb nevén a szentjánoskenyér-lisztet pedig a szárított magokból készítik. Ez a por küllemre és ízre is hasonlít a kakaóporhoz. Receptekhez egy az egyben felhasználva ajánlott a kakaópor és a cukor helyettesítőjeként! Régen édesítőként használták, valamint gyomorbántalmak kezelésére is nagyon hatékony, amellett, hogy immunerősítő bomba.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Orosz természetgyógyászok néhány gyógynövénye
  2020-12-28 22:38:02, hétfő
 
 



Gyógynövények, amiket orosz természetgyógyászok ajánlanak:
A világ minden táján tudják az emberek, hogy a megelőzés egyszerűbb, mint a betegségek gyógyítása. Vajon mit használnak az orosz természetgyógyászok az immunrendszer erősítésére?

Csipkebogyó
Ahogy nálunk is, ott is az egyik legrégibb népi gyógyszer. Már a kisgyerekeket is csipkebogyó teával itatják. Magas C-vitamin-tartalma révén immunerősítő, frissítő hatású.

Áfonya
Antioxidánsokban gazdag, vérképző gyümölcsét ott is immunerősítés céljából fogyasztják. A növény leveleinek főzetével viszont ízületi problémákat orvosolnak.

Nyírfanedv
A nyírfanedv, a nyírfa gyökeréből, az ágak felé áramló, tápanyagokban gazdag esszencia, a nyírfa vére. Tavasszal az egyik legjobb természetes ásványi anyag pótló. A tavaszi lombfakadás előtt mindössze 3 hét áll rendelkezésre a csapolására, és a palackozására.

Kányabangita vagy kányafa
Az első fagyok után betakarított bogyós növény termése immunerősítő hatású. Teáját főleg télen, tavasz elején fogyasztják, de az év bármely szakában megerősíthetjük vele a szervezetünk védelmi vonalát
.
Dióburok vagy diókopács
A dióburok főzetét önmagában vagy más gyógynövényekkel fogyasztják. Gyomorerősítő hatása a legismertebb.

Csaga tea (chaga)
Az orosz népi gyógyászat nagyágyúja. A csaga gombát porítják és teát készítenek belőle. A gomba ismertebb és gyakoribb oroszországi népi alkalmazásai: általános erősítés, vértisztítás, sebfertőtlenítés és sebkezelés, tuberkulózis, bélférgesség, máj- és szívbántalmak, valamint gyomorfájdalom és gyomorfekély kezelése.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Diókopács (dióburok) főzet hétköznapi bajokra
  2020-12-28 22:30:02, hétfő
 
 



A diókopácsban a diófa hatóanyagai jelentős mennyiségben megtalálhatók. Flavonoidokban rendkívül gazdag. Vizsgálatok igazolják, hogy 12-féle flavonoid található a zöld dióburokban.

A dióburok gyógyhatását már Hippokratész is ismerte és ismertette, gyomor- és bélbetegségek ellen dióburok-főzetet alkalmazott. Tanai elterjedtek, Angliában és máshol Európában is ismert volt a dióburok-főzet, mint a gyomor- és bélhurut gyógyszere. A törököknél a kopács ecettel leöntve gyomorerősítő házi szer volt.

A törökök a kopács főzetét ülőfürdőként is használták, húgyúti megbetegedésekre és női bajokra. A falusi török asszonyok a szülés utáni méh-összehúzódást úgy segítették elő, hogy a diókopácsot megpörkölték - szárítani nem volt idő, - összetörték, szőlősziruppal keverték, és borogatásként használták. Összehúzta az ereket, megszüntette a vérzést. A szárított, összetört kopácsot mézzel keverve a fogínyre kenték, a fogínygyulladás megszüntetésére.

Szárított, pörkölt diókopácsot a horvátok is használtak, de nem vérzés ellen, hanem a vizelés megkönnyítésére.

Megszáríthatjuk a napon vékony rétegben kiterítve, nyitott sütőajtónál, aszalógépben. Vigyázzunk, hogy a hőfok ne haladja meg a 40 fokot értékes C-vitamin tartalma miatt, a 30 fokot viszont érje el a hőmérséklet.

Használj kesztyűt, mert lemoshatatlanul sötétbarnára színezi a kéz bőrét!





A diókopács juglont és hidrojuglon glikozidokat tartalmaz. A juglon az emberi szervezetet nem károsítja. Elpusztítja a betegségeket okozó baktériumokat és gombákat.

A juglon mellett a diókopács további fontos hatóanyaga a csersav (tanninsav), mely úgy hat az ember hámszöveteire, hogy összehúzza, összeszorulásra bírja a hámsejteket. Ugyanilyen összehúzó hatása van a nyálkahártyákra és a kapilláris csövekre. Ezen kívül lázat és viszketést csökkentő hatásai is ismertek. A tannin baktériumölő is, kapcsolatba lép a baktérium fehérjéivel, és tönkreteszi azokat. Legnagyobb arányban a zöld kopács tartalmazza a dió részei közül.

A diófát kiemelten fontos gyógynövényünknek tekinthetjük. A juglon és a csersav az a két hatóanyag, ami igazolja a sok évszázados népi megfigyeléseket a dió gyógyhatásáról itthon és világszerte.

Mire használhatjuk a diókopács főzetét?
Ugyan úgy használhatjuk, mint a diólevél teát, de a kopácsnak intenzívebb a hatása. Íme néhány felhasználási mód:
izzadás-, bél- és gyomorhurut esetén,
a diókopács teának bélféregölő hatása is ismert,
rendkívül hatékony száraz köhögés ellen,
bőrfertőtlenítés és hajhullás kezelésére is használható,
általános erősítőszer,
gyógyítja a szájüreg és a torok betegségeit, gargarizálhatunk vele mandulagyulladás esetén,
összehúzó-, baktériumölő hatása miatt kitűnő szájvíz fogíny betegségekre és a rossz lehelet kezelésére,
javítja az étvágyat,
ülőfürdőként húgyúti megbetegedésekre és női bajokra is használhatod,
a dió kopács külsőleg és belsőleg egyaránt hatékony a sebek begyógyítására,
gyomor- és bélelnyálkásodásra,
higanymérgezésre,
túlzott lábizzadásra,
ekcémára,
ótvar ellen - diókopács főzetes hajmosás rendbe teszi a fejbőrt.

Diókopács főzet készítése
Három-négy evőkanálnyi szárított zöld dióburkot tegyünk fél liter forró vízbe és főzzük egy percig, majd hagyjuk állni két óráig. Lehűlés után szűrjük le és fogyasszuk, ha lehet ízesítés nélkül, de tehetünk bele mézet. Természetesen, ha külsőleg használjuk, akkor nem kell édesíteni.

Csak a dió zöld burkát használhatjuk gyógyászati célra, mert a feketén begyűjtött burokmaradvány már veszít értékes beltartalmából. Lecsökken C-vitamin- és csersavtartalma, ami a zöld kopácsban bőven jelen van.

A zöld dióburkot diószüretkor nyerhetjük nagy mennyiségben. Próbáljuk leverni, vagy lerázni, esetleg az alsó ágakról leszedni azokat a diókat, amelyeken még rajta van a burok, de már könnyen lefejthető. Ha még jobb minőségű alapanyagot szeretnénk gyógyászati célja, akkor már a dió szétrepedése előtt is lefejthetjük késsel, körbevágva. A feketedő és a romló foltokat vágjuk ki, ne használjuk fel.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Bulgur gyógyhatásairól
  2020-12-28 22:21:06, hétfő
 
 


A bulgur egy nagyon finom, hazánkban nem rég felfedezett gabonaféle, számtalan jótékony hatással.

A bulgur - más néven török búza (vagy török rizs) - tulajdonképpen rostban gazdag durumbúza töret. A bulgur Törökországban és a Közel-Keleten kedvelt gabonatermék. A teljes érés előtt betakarított búzaszem, amelyet kevés ideig előfőznek vagy gőzölnek, majd a napon megszárítanak, miközben a mag érése is befejeződik.

Bulghur, burghul néven is találkozhatunk vele a világban. Fogyasztják Dél-Európában, az arab országokban és Indiában is. Az emberiség egyik legősibb tápláléka, archeológusok a közelmúltban 8000 éves bulgurt találtak egy bolgár ásatáson. Egészséges, finom, a diétázóknak, kismamáknak pedig kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mégsem ismerik túl sokan.

Nagyobb bevásárlóközpontokban, drogérialáncokban, keleti élelmiszerboltokban és bioboltokban juthatunk hozzá.

A bulgur különlegesen finom ízű gabonaféle, változatosan és egyszerűen elkészíthető. Egyszerűen megunhatatlan!

A bulgur kétféle méretben kapható: van nagyobb, fél-egész búzaszemekből álló, melyet köretként fogyasztanak, és egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító. Ez saláták, főtt ételek összetevői között szerepel. Íze enyhén a dióra emlékeztet.

Kapható világos bulgur és barna bulgur is. A barna bulgurt másfajta búzából készítik, mint a világos fajtát, ízük is különböző, talán a barnáé kicsit karakteresebb.

Hogyan kell elkészíteni?

A bulgur elkészítése egyszerű! Egy csésze bulgurra önts 2 csésze forró vizet, főzd 10 percig lefedve, majd tedd félre 10 percre, hogy magába szívhassa a maradék vizet.

A világos és a barna bulgur főzési ideje megegyezik, így a két fajtát akár vegyesen is főzheted!

Mindenféle zöldség, hús és fűszer illik hozzá, bátran próbálkozhatsz vele! Indiában a tejbegrízhez hasonlóan édesen is fogyasztják tejjel felfőzve, cukorral ízesítve.

A bulgur nagy előnye, hogy a szemek soha nem tapadnak össze.

A bulgurnak alacsony a glikémiás indexe, gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Íze a fehér rizshez hasonlóan semleges, ezért nagyon sokoldalúan készítheted el a bulgurt.

Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak és ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak.

Mivel megfőzve nagyon hasonlít a tarhonyára, használhatod tarhonya helyett is. Aki nem ismeri ezt a gabonafélét, nem fog rájönni a cserére, mert az íze is annyira hasonló a tarhonyáéhoz. A tarhonyával szemben viszont, sokkal egészségesebb!

A bulgur egészségre gyakorolt jótékony hatásai
A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz. Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van.
A bulgur rosttartalma több mint 5-szöröse a barna rizsének, ezért fogyókúrában, inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben, valamint egészséges táplálkozásban is kiváló alternatíva.
A bulgur folsavban, foszforban, magnéziumban, káliumban, vasban gazdag.
Magas folsavtartalma miatt kismamáknak is előnyös a fogyasztása.
Székrekedés, enyhe emésztés esetén különösen ajánlott, természetesen bőséges folyadékfogyasztás mellett.
A többi gabonához hasonlóan a B1-, B2-, B6-vitaminokhoz jutsz hozzá a fogyasztásával, így támogatja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét.
Az idegrendszer megfelelő működésében is hasznos táplálék.
Különösen magas az E-vitamin tartalma.

A bulgur nagy mennyiségben tartalmaz vasat is, ami a fertőzésekkel szembeni általános védettséget is erősíti.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Mi az ízületi kopás és mit tehetünk ellene?
  2020-12-28 22:13:22, hétfő
 
  Az ízületi kopás, más néven oszteoartrózis nagyon fájdalmas betegség, hiszen egyre kevesebb a kenőanyag az ízületek között, így a fájdalom akár az elviselhetetlenségig is fokozódhat. Ha még nem olyan súlyos a helyzet, kipróbálhatunk erre a problémára természetes módszereket is, melyek nagyon hatásosak lehetnek. Ha nem is tüntetik el a betegséget, jelentősen enyhíthetik a tüneteket.

Az antioxidáns C-vitamin nagyon hatásos lehet a térdízület fájdalmának csökkentésében, hiszen védelmet jelent az ízület számára. Amennyiben szereti a zöldségeket és a gyümölcsöket, úgy érdemes minél többet fogyasztani belőlük, hiszen a legtöbb tartalmazza ezt az értékes tápanyagot. Zöldségek közül a brokkoliban, a paprikában, a káposztában van nagyon sok C-vitamin. Gyümölcsök közül pedig a kivi, a narancs, a grapefruit, a citrom, a lime, az eper, az áfonya bővelkedik ebben a vitaminban.

Gyógynövényeket is fogyaszthat, hiszen például a csipkebogyó és a homoktövis is nagyon sok C-vitamint tartalmaz. A homoktövisvelő kicsit savanyú, de megéri rendszeresen fogyasztani, hiszen nemcsak az ízületeket, hanem az immunrendszert is védi.

Ha eddig nem iktatta be a halakat az étrendjébe, a jövőben mindenképpen tegye meg, hiszen nagyon egészségesek és még az ízületeket is védik. Ezt a pozitív hatásukat az omega-3 zsírsavnak köszönhetik, amelyben bővelkednek az olajos halak, leginkább a makréla, a lazac, illetve a tonhal.

Ha sokat szenved az ízületi kopás miatt, akkor próbálja ki a szójafehérjét, ugyanis ez az egyik legjobb táplálék, amely még néhány fájdalomcsillapító hatásával is vetekszik. Egy kísérletbe olyan embereket vontak be, akik ízületi kopásban szenvedtek. Az egyik csoport szójafehérjét kapott, míg a másik csak placebót. A vizsgálat 3 hónapig tartott, majd ezt követően megnézték a vizsgálatba bevont személyek egészségi állapotát. Kiderült, hogy azok a személyek, akik szójafehérjét kaptak nem panaszkodtak már a fájdalom miatt.

Milyen pozitív hatásai vannak a szójának? Nos, a szója izoflavonoidokban gazdag, ezek a növényi vegyületek ugyanis gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Mivel az ízületi kopást elsősorban az itt kialakult gyulladás okozza, az érintettek számára nagyon hasznos a szója rendszeres fogyasztása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Természetes fájdalomcsillapítók mindenféle fájdalomra
  2020-12-28 22:11:20, hétfő
 
  Életünk során minden testrészünk fájhat. Szenvedhetünk fejfájástól, fájhat a hátunk, a lábunk, az ízületeink, egyszóval sokféle fájdalom érhet bennünket. A gyógyszer nem lehet mindig megoldás, hiszen, ahogy öregszünk, úgy egyre több fájdalommal kell szembe néznünk, és ha minden egyes alkalommal fájdalomcsillapítót veszünk be, akkor annak az egészségünk látná a kárát.

A fájdalomcsillapítók ráadásul hozzászokást is eredményeznek. Kisebb és nagyobb fájdalom csillapításában is bátran számíthatunk a természet patikájára, hiszen sok száz éve bizonyít, és akik rendszeresen a gyógynövényeket alkalmazzák fájdalomcsillapítására, nagyon elégedettek.

Az egyik legjobb fájdalomcsillapító a kurkuma. Ezt a fűszernövényt már évszázadok óta alkalmazzák. Antioxidánsban bővelkedik, amely védelmet jelenhet a sejt- és a szövetkárosodás ellen. A kurkuma hatékonyan gyógyítja az emésztési panaszokat, de hasznos lehet gyomorfájdalom és pikkelysömör esetén is. Mivel csökkenti és megszünteti a gyulladást, így megelőzés céljából is fogyaszthatjuk. A kurkuma a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Milyen természetes módszereket alkalmazzunk, ha fáj a hátunk? A testmozgást semmiképpen ne hagyjuk abba. Az egyik leghatékonyabb mozgásforma hátfájdalom esetén a jóga. Természetes gyógymód az is, ha lefogyunk, ugyanis a többletsúly cipelése is oka lehet a problémának.

Hátfájdalmat az is okozhat, ha nem fogyasztunk elegendő tápanyagban gazdag ételt. A B12-vitamin hiánya például zsibbadást, depressziót és az izmok fájdalmát is okozhatja.

A szegfűszeg is rendelkezik antioxidáns hatással. Segítségével megelőzhetjük és kezelhetjük a fogfájást. Az émelygést is csökkenti, illetve ha rendszeresen elrágcsálunk egy-egy szegfűszeget, úgy megakadályozhatjuk, hogy a szájüregben baktériumok szaporodjanak el. Erre azért is oda kell figyelnünk, mert így elkerülhetővé válhatnak azok a betegségek, melyeket ezek a szájüregi baktériumok okozhatnak, például a szívbetegséget.

Az ízületi gyulladás megszüntetésében is segíthet a kurkuma, mivel antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Ebben az esetben hatékony lehet az akkupunktúrás kezelés is, hiszen nemcsak a fájdalmat csillapítja, hanem segítséget nyújt az izmok ellazításában.

A rendszeres mozgás, illetve hideg és meleg borogatás is jelentősen enyhítheti az ízületi gyulladás miatt kialakult fájdalmat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Gyógyító erő a mezei katáng (cikória) gyökerében
  2020-12-28 20:49:25, hétfő
 
 



A mezei katángot minden természetjáró jól ismeri, hisz megterem mindenhol, gyomos zöld részeken, árokparton, szántóföldeken, utak szélén, töltéseken, legelőkön, parlagterületeken, de még kiskertekben is találkozhatunk ezzel a kedves, nyári, kék virággal.

Gondoltad volna, hogy ez a közönségesnek tűnő, égszínkék virágzatú gyomnövény milyen csodás gyógyító hatással rendelkezik.

Legenda szerint a mezei katáng virágai egy szomorú leány szeme színét őrzik, akinek a kedvese a tengerbe veszett.

Első évben pongyolapitypanghoz hasonló levelekből álló tőlevélrózsája fejlődik csak ki, következő évben pedig már elérheti akár a másfél méteres magasságot is.

Kétéves növény. Ha a magjai kedvező körülmények közé kerülnek, és kicsíráznak, akkor az első évben csak levélrózsát és gyökeret fejleszt. A virágszár képzésére, virágzásra és magérlelésre csak a második évben kerül sor.

Az ókori egyiptomiak nagy mennyiségben fogyasztották a cikóriát, mert úgy vélték, hogy a növény tisztítja a vért és a májat, míg mások a növény erejét a szív szenvedélyeinek” enyhítésében látták. A cikória napjainkban is népszerű gyógynövény, mivel számos gyógyhatása van.

A cikória gyöktörzse és hajtása a népi gyógyításban már régóta ismert. Leveleinek és gyökerének főzetéről Varró Aladár Béla, híres gyógyfüves azt írja, hogy a gyökeréből készült főzet tisztítja a májat, vesét, lépet, vízhajtó hatású és étvágynövelő is egyben. A napóleoni háborúk miatt a kávészállítmányok nem jutottak el Európába, így nagyon népszerű volt a kávépótlónak használt cikóriagyökér.

A cikória megszáradt leveleit és gyökerét ősszel gyűjtik össze gyógyászati célokra. Virágzáskor az egész növényt leszedik és megszárítják.

A cikória használata
Belsőleg a következő rendellenességek gyógyítására használhatod:
sárgaság,
a lép megbetegedései,
epekő,
reuma,
köszvény,
étvágytalanság.

Külsőleg a cikória leveleit borogatásként is lehet alkalmazni bőrgyulladások, illetve duzzanatok enyhítésére. A néphit szerint a cikóriát gyermekek számára hashajtóként is javasolták, és úgy tartották, hogy javítja az epeműködést. Enyhe vizelethajtóként megnöveli a folyadékáramlást a testből, emiatt jól használható a reuma és a köszvény kezelésére.

A premenstruális szindrómában (PMS) szenvedő nőknek a cikóriagyökér rendszeres fogyasztása gyomorkeserűként, illetve üdítőként segíthet a hormonális egyensúly fenntartásában és a PMS tüneteinek enyhítésében.

A cikória javítja a test kalcium felvevő képességét.

Emésztést elősegítő hatása mellett a cikória szerepet játszik a máj egészségének fenntartásában is. Cikóriagyökérből készült étrend-kiegészítők fogyasztása a koleszterin megfelelő hasznosítását is elősegíti. A cikória nyugtatóként hat a központi idegrendszerre.

Elkészítése
A vadon termő és a konyhakerti cikória egyaránt felhasználható.

Tanulmányok kimutatták, hogy a cikória lactucin és lactucopicrin tartalmának köszönhetően jól kiegészíti a kávét. E két összetevő felelős a cikória kesernyés ízéért, és enyhíteni tudja a koffein stimuláló hatásait.

Cikóriát nagyon sok helyen lehet kapni, a levelét is, és szárított gyökerét is. Teát is lehet belőle készíteni a következő módon:

2 teáskanál gyökér őrleményt vagy szárított levelet egy bögre vízbe 10 percen át kell áztatni, majd leszűrni. Sárgaság, lépműködési zavarok, epekövek, illetve gyomorhurut kezelésére igyál meg 2-3 dl cikóriateát naponta.

A cikória fogyasztásának nincsenek mellékhatásai.

Egyik nemesített változatát, a kávépótló cikóriát (Cichorium intybus var. sativum) nálunk is termesztik, ugyanis felaprított és megpirított gyökereiből kávéalapanyagot lehet készíteni. Erre a célra már a 17. század óta használják, és termelése főként a napóleoni háborúk idején lendült fel, amikor a tengerentúlról nem tudtak babkávét behozni Európába.

A cikória egyike a legősibb zöldségféléknek, amely hosszú évek után most ismét az érdeklődés terébe került. A cikória jól megfelel a korszerű táplálkozás követelményeinek, bővíti a téli friss zöldségválasztékot.

A cikória értékes zöldségnövény. Jól segíti az emésztést, sok ásványi sót, emészthető rostokat, meszet és foszfort tartalmaz. A-vitamin tartalma alig valamivel kevesebb a sárgarépáénál, C-vitamin tartalma azonban jelentéktelen.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gyógyszerek ellensége a kendermag
  2020-12-28 20:31:56, hétfő
 
 


A kendermag tartalmaz minden, az egészséges emberi élet fenntartásához szükséges esszenciális aminosavat és esszenciális zsírsavat.

Fontos kiemelni, hogy a kendermag nem tartalmazza a kábító hatású delta-D-tetrahidro-kannabinolt (=THC). A THC ugyanis a növény virágos hajtásainak levelein elhelyezkedő mirigyekben van.

Ma a kender a ,,tiltott város". A legtöbb embernek a kábítószer jut eszébe róla. Éppen ezért még a növény termesztését is tiltják a világon. Nem veszik tudomásul, hogy ez őseink mindennapi étke volt.

Nincs még egy olyan növényforrás, amely teljes értékű fehérjét, ilyen könnyen emészthető formában, és az élethez szükséges olajokat ennyire, az emberi egészséghez és életerőhöz szükséges tökéletes arányban szolgáltatna.

Az élet energiája a teljes mag. A kenderből készült ételek remek ízűek!

A kendermag fehérjéje rendkívül könnyen felszívódik, így nagymértékben hozzájárulhat az egészséges immunrendszer fenntartásához.

Régen vidéken a parasztok kendervajat ettek. Ellenállóbbak voltak a betegségekkel szemben, mint a nemesek.

Gyógyító hatása évezredek óta ismert. Különböző részeiből készült kivonatok a világban mindenütt az emberi betegségek legelterjedtebb gyógyszerei voltak.

A kender az emberiség történetében az élelemtermelés kezdete óta termesztett növény. Számtalan felhasználási módja ismert. Készítettek belőle vitorlát, kötelet, papírt, de élelmiszerként és gyógyszerként is alkalmazták. Kínában, Ausztráliában és Európában a nagy éhínségek idején életmentő táplálékul szolgált a lakosságnak.

A kendermag fájdalomcsillapító, kiváló gyulladáscsökkentő, ideg- és szíverősítő tulajdonságokkal bír. A kendermag sok betegség felett győzedelmeskedik, sokat meggyógyít. Könnyíti a székrekedést és az azzal járó kellemetlenségeket. Jótékony hatással van a fekélyekre és a gyulladt nyálkahártyára is. Legjobb, ha egészben fogyasztjuk a kendermagot.

Olajként a kendermag lecsökkenti a gyulladást az olyan bőrbetegségeknél, mint az ekcéma, pikkelysömör, lecsökkenti a szervezet alacsony sűrűségű koleszterinszintjét, valamint a zsírlerakódást és a véralvadást is. Hatékony a cukorbetegség kezelésében, csökkenti a vérnyomást, támogatja fogyókúra sikerét azáltal, hogy kitakarítja a felesleges zsírt a szervezetünkből, erősíti az immunrendszert, fokozza az agyműködést, növelve ezzel szellemi teljesítőképességünket.

A kendermagból kisajtolt olaj 55 % linolsavat, és 25 % linolénsavat tartalmaz. Ezek az esszenciális zsírsavak felelősek az immunválaszért.

A kendermagolajban ezenkívül alapvetően fontos aminosavak és magas tápértékű fehérjék is megtalálhatók. A benne található vitaminok (A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, D- és E-vitamin), ásványi anyagok (kálium, kalcium, vas, magnézium) és enzimek az egyik legértékesebb növényi olajjá emelik a kendermagolajat.

Az esszenciális zsírsavak szabályozzák a növekedést, a vitalitást és az elmeállapotot. A linolsav és a linolénsav szerepet játszik abban, hogy az oxigén eljusson a tüdőből a test minden sejtjéhez. Részük van abban, hogy az oxigén megmarad a sejthártyában, ahol gátolja a behatoló vírusokat és baktériumokat, amelyek egyike sem képes oxigén jelenlétében tenyészni.

A természet a magokat olyan külső burokkal látja el, amely biztonságosan megvédi a vitális olajokat és vitaminokat a lebomlástól. Ez a burok tökéletes, és ugyanakkor ehető tartály. A kendermag péppé őrölhető, hasonlóan a mogyoróvajhoz, csak az íze finomabb. A megőrölt magokból kenyér, sütemény és lángos is süthető.

A kendermagolaj jótékony hatásai:
A menstruáció előtt fellépő fájdalmak, ízületi gyulladások és a cukorbetegség-eredetű idegbántalmak enyhítése.
Az alfa-linolén zsírsav segíthet az érrendszeri betegségek kezelésében.
A kendermagolajnak szerepe van a koleszterin anyagcserében, megelőzi a vérrögképződést, ahogy meggátolja a vérlemezkék leragadását.
A krónikus gyulladások gyakori kiváltó oka a gyenge immunrendszer, az Omega-3 zsírsavak tompítják ennek tüneteit, ezért ajánlott a kendermagolaj használata izületi gyulladás, a húgyhólyag krónikus gyulladása, vagy pikkelysömör, fekélyes vastagbélgyulladás és egyéb krónikus bélgyulladások esetén, valamint mozgásszervi rendellenességek kezelésére.
Az Omega3 zsírsavak - mint a kendermagolaj - kiváló fájdalomcsillapítók.
A hatékony méregtelenítés és az eredményes fogyás alapfeltétele, hogy csökkentsük a kalória bevitelt, ugyanakkor enyhítsük az éhségérzetet. A kendermag olaj a gyomor falát vékonyréteggel vonja be, így az üres gyomorban termelődő gyomorsav nem irritálja a gyomor nyálkahártyáját, ezáltal az éhségérzet csökken.
A kendermag olajban található omega-3 zsírsav védi az érfalakat, csökkenti a trombózis veszélyét a vér viszkozitásának csökkentése által, jó szívritmuszavar ellen, csökkenti a vérnyomást.

A kendermag rostjainak is figyelemreméltó pozitív tulajdonságai vannak
Segíti a megfelelő bélműködést, késlelteti szervezetünk öregedését, hatásos savtúltengés ellen, érfal erősítő, kedvezően hat a vércukorszintre, erősíti látásunkat, és még a fogszuvasodást is megelőzhetjük vele.

A kendermag egészséges összetevőihez háromféleképpen juthatunk hozzá. Fogyaszthatjuk kapszula, olaj vagy magas rosttartalmú lekvár formájában is. Ez utóbbit természetesen nem kell kenyérre kenni.

Mivel a kendermag olaj nagyon ízletes, fogyaszthatod úgy is, hogy a napi étkezések során ételed meglocsolod egy evőkanál olajjal, vagy kedvenc italadba keveri. Nagyszerű főtt vagy párolt zöldségekhez, salátákhoz, még a vajat is helyettesítheted vele vagy egyszerűen kortyolgathatod.

Adagolás
Naponta 10-15 g mag megdarálva vagy pépesítve,
45 g főzve (tea),
olaj 50 ml salátákra, ételekbe.

A kendermag fogyasztásának semmilyen egészségkárosító vagy kábító hatása nincs!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A mák a csontritkulás egyik legjobb ősi ellenszere
  2020-12-28 20:20:49, hétfő
 
 



A mák ősidők óta termesztett kultúrnövény, rendkívül értékes gyógynövény. A csontozat első számú természetes segítője.

Mákot sajnos általában ritkán fogyasztunk. Van, aki csak karácsonykor találkozik vele a bejgliben. Azonban jó, ha tudod, hogy a mák és a hidegen sajtolt mákolaj jelentős mennyiségű B6-vitamint, E-vitamint, kalciumot, magnéziumot tartalmaz, valamint kiemelkedően magas vastartalommal bír.

A mák a csontritkulás egyik legjobb ősi ellenszere. Hetente 2-3 alkalommal fogyasszunk mákot tartalmazó ételt. A csontritkulás megelőzésére és gyógyítására egyaránt kiváló.

Milyen gyógyító hatásai vannak a mákolajnak?
A mákolaj aminosavakban, Omega-3 zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban is roppant gazdag, ennek köszönhetően elősegíti a magas vérnyomás csökkentését, valamint kedvező zsírsav összetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása.

A mákolaj további fontos hatásai
normalizálja a vér koleszterinszintjét,
jótékony hatása kimutatott a sebek gyógyulásánál,
tisztítja a bélrendszert,
a bőr a mák olajától táplált és puha lesz,
növeli a szellemi teljesítőképességet,
idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású,
a csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt. A mákolaj igen magas foszfortartalma biztosítja a kalcium hatékony beépülését a csontokba.

Ha már kialakult csontritkulásod van, a gyógyulás természetes módszere a mákolaj. Fogyassz naponta 1-2 kiskanál mákolajat. A mákolajat egyszerűen fogyaszthatod magában is naponta reggel étkezés előtt vagy reggelire pirított kenyérre csepegtetve.

Darált mákot keverj össze mézzel és kevés vízzel, naponta egyél belőle 1-2 teáskanállal. Hűtőszekrényben több napig eltartható, nem kell naponta elkészíteni. Ha hosszú távon fogyasztod, az eredmény nem marad el.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2020.11 2020. December 2021.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 771 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4818
  • e Hét: 21485
  • e Hónap: 52971
  • e Év: 257672
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.