Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 34 
Vörös mókuska
  2020-12-06 23:44:43, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mókusok  
Holdteszt
  2020-12-06 23:36:34, vasárnap
 
 



Válassz egy holdat a 3 közül! Megtudhatod, mire van szüksége a lelkednek a következő időszakban.

Ha az első Holdat választottad
A lelkednek békére van szüksége, ez egy igen nehéz időszak mindenki számára nem csak neked. Próbálj egy kicsit jobban figyelni önmagadra, csinálj olyan dolgokat, amelyek boldogsággal töltenek el, de ne hanyagold el a baráti kapcsolataidat sem.

Hallgass a szívedre, próbálj arra koncentrálni, mire lenne leginkább szükséged, tervezd meg előre a következő időszakot.

Ha a második Holdat választottad
Több szeretetre van szüksége a lelkednek, próbálj egy kicsivel több elfogadással fordulni önmagad felé, így a hozzád közelállóknak is több szeretetet tudsz majd adni. Ne légy olyan kritikus önmagaddal szemben, próbálj hálás lenni mindazért, amit eddig sikerült elérned.

Használd ki ezeket a pillanatokat, és tanuld meg feltétel nélkül szeretni és elfogadni önmagad. Mindegy, hogy épp egy jó vagy rossz időszakban vagy, mindegy, hogy mennyire vagy elégedett vagy kétségbeesett, a lényeg az elfogadás.

Ha a harmadik Holdat választottad
Nyugtasd meg a lelked, hogy minden rendben lesz. Ez egy igen megterhelő és nehéz időszak, de tudd, hogy végül minden jól alakul, csak türelemmel ki kell várni, míg a Nap felkel.

Összpontosíts a pozitív dolgokra, azokra az egyszerű, de megismételhetetlen dolgokra, amelyek mosolyt csalnak az arcodra. Így sokkal könnyebb lesz megtalálnod a reményt a folytatáshoz. Próbáld ki azt az egyszerű gyakorlatot: minden este lefekvés előtt keress három olyan dolgot, amiért hálás lehetsz aznap!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Személyiségteszt karácsonyfák
  2020-12-06 23:28:33, vasárnap
 
 



Csak annyit kell tenned, hogy átnézed a fenti képet, és kiválasztod a karácsonyfádat. Ezután keresd meg a fa mellett lévő számot, hogy megkapd a leírást.

1. ,,Egységes témájú" fa
Ha felismered a karácsonyfád ezen a képen, ez azt jelentheti, hogy meglehetősen konzervatív ember vagy. Magabiztos, és pontosan tudod, mire van szükséged. Nem könnyen hagyod el a kényelmi zónád, és nem szereted a szokatlan vagy új dolgokat.

Megbízható ember vagy, aki készen áll más emberek támogatására. Szereted a szabályokat, és mindig próbálod betartani őket. Szereted, ha az életben minden egyértelmű, szereted a dolgokat percekig megtervezni, és megőrjít, ha valami rosszul sikerül.

2. ,,Egyedi" fa
Szereted, ha a karácsonyfád a zöld színtől eltérő színű, ami azt jelentheti, hogy szeretsz kiemelkedni a tömegből, és a saját utadat járni. Nem zavar, ha hangos vagy, és gyakran megsérted a szabályokat. Merész ember vagy, aki mindig a legmagasabb célokat tűzi ki. Az önkifejezés és a személyes tér sokat jelent neked.

Elismerésre törekszel, és készen állsz arra, hogy megmutasd az erőd. Mindig nyitott vagy bármi újabb iránt, és készen állsz a kísérletezésre. A nehézségek szinte soha nem ijesztenek meg, és kitartásodnak köszönhetően meg tudsz birkózni velük.

3. Az ,,Itt van az összes játékom" fa
Ha így díszíted fel a karácsonyfát, azt jelezheti, hogy következetlen ember vagy. Gyakran változtatod meg terveid, mivel nehezen tudsz döntéseket hozni, és csak egy dolgot kiválasztani. Ugyanakkor könnyen kötsz kompromisszumokat, és megpróbálsz mindenkit boldoggá tenni.Gyakran gondolkodsz azon, hogy jó lépéseket teszel-e, és azok alapján hosszú távú döntéseket hozol. Úgy érzed, hogy meg kell ismerned saját magad, hogy mi a jó és rossz oldalad minden helyzetben.

4. ,,A lehető legtöbb fény" fa
A fények iránti szeretet jelezheti, hogy éles eszű, független ember vagy. Élvezed az egyéniséged, és arra törekszel, hogy a reflektorfénybe kerülj. Mások véleménye semmit sem jelent neked. A személyes tapasztalatod a fő tanácsadód és az egyetlen tudásforrásod.

Megpróbálod diverzifikálni az életed, és gyakran fogadsz el meghívásokat partikra és találkozókra. Nem háziasszony vagy, hanem társasági ember, aki szeret időt tölteni mások gyakran zajos társaságában. Könnyen szerzel új barátokat, mivel nagyon könnyen teremtesz kapcsolatot másokkal.

5. ,,Minden egyben " fa
Ha a karácsonyfád így néz ki, ez azt jelentheti, hogy álmodozó vagy, aki kiszámíthatatlanul cselekszik. Nyitott vagy minden olyan lehetőség előtt, amelyet az élet nyújt neked. De az elkezdett sok tevékenység és ötlet miatt néha nem fejezed be az egyiket, mielőtt egy másikba kezdesz.

Képes vagy alkalmazkodni a változó feltételekhez, és mindig megtalálod a kiutat minden helyzetből. Olyan képességgel rendelkezel az emberekkel való kapcsolattartásban, amely segít megszerezni a bizalmukat és támogatásukat. Tudják, hogy bármilyen kérdéssel fordulhatnak hozzád, és nem hagyod el őket nehéz helyzetben

6. A ,,méret nem számít" fa
Ha olyan karácsonyfád van, mint ez, akkor ez azt jelenti, hogy nem igazán szereted a meglepetéseket és a szokásos életmódbeli változásokat. Szerény és nyugodt vagy, anélkül hogy megpróbálnád magadra felhívni a figyelmet, mert erre nincs szükséged.

Úgy vagy értékes, ahogy vagy, és nem igyekszel minden áron meglepni az embereket. Úgy gondolod, hogy egy embernek saját magát kell mutatnia, hamis díszítés nélkül. És megpróbálod követni ezt a szabályt. Határozott vagy, és tudod, mit akarsz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Depresszió ellen - természetes módszerekkel
  2020-12-06 22:57:26, vasárnap
 
  Számos kutatás igazolja, hogy nem szükséges kémiai anyagokat magunkba tömködni ahhoz, hogy megszabaduljunk a depressziótól és teljes legyen a felépülés.

Egyre többen próbálnak meg természetes gyógymódokat alkalmazni depresszió esetén, de a többség még mindig a gyógyszerekhez fordul segítségért.

A szerotonin (egy neurotranszmitter) hiánya, vagy alacsony szintje depresszióval és szorongással társul. A helytelen táplálkozás, a drogok, a koffein, a dohányzás, a hormonális problémák, vagy alacsony vérnyomás csökkentik szerotonin szintet.

Kísérletekkel bizonyították, hogy nem szükséges antidepresszánsokat szedni, természetes kezeléssel is meg lehet szüntetni a huzamosabb ideig tartó depressziót. Két növény segítségével ki lehet lábalni a betegségből.

Az egyik a ginkgo biloba, vagy páfrányfenyő (népies nevén ginkó), a másik az orbáncfű, mely a Kárpát-medence gyakori növénye. Ezek mellett azonban az életmód megváltoztatása és az életszemléletünk is fontos ahhoz, hogy ki lehessen kerülni a depresszió lelki állapotából.

Tudjunk meg többet ezekről a növényekről
A ginkgo biloba javítja a neurotranszmitterek (ingerületátvivő anyagok, specializált kémiai hírvivő molekulák, melyek feladata, hogy egyik idegsejttől a másikig üzenetet szállítsanak) termelését az agyban, mely segíti az oxigénben gazdag vér áramlását.

Ha együtt szeretnénk alkalmazni a természetes gyógymódot az orvos által előírt pirulákkal, mindenképpen kérjük ki az orvos tanácsát, bármilyen ártalmatlannak is tűnik a gyógynövény. (Nem csak a depresszió esetén.)

Az orbáncfű is különösen hatásos a depresszió kezelésében, főleg a gyenge és közepes erősségűeknél, és nincs mellékhatása, mint a gyógyszereknek. Antidepresszív hatása tudományosan bizonyított. A legújabb tanulmányok szerint az orbáncfűkészítmények az antidepresszánsokhoz hasonló hatást képesek kiváltani.

Az orbáncfüvet már a középkorban is alkalmazták melankolikus kedélyállapot ellen. Lehet, hogy nem olyan eredményes a keményebb eseteknél, de ha valaki nem szeretne kémiai anyaggal kísérletezni, mindenképpen megéri megpróbálni. Még egyszer fontos megemlíteni, hogy nem ajánlatos egyszerre többféle szert alkalmazni! Orbáncfű alkalmazásánál csökkenhet a fogamzásgátló tabletták hatása!

Nem elég azonban egy szertől - legyen az gyógynövény - elvárni a teljes gyógyulást. Nekünk magunknak is tennünk kell érte. Ha barátaink segítenének, fogadjuk el a kéznyújtást.

Természetes, hogy ha valakit nagy veszteség ért egy ideig ,,depós" lesz. Ilyenkor meg kell élni a természetes reakciót.

Antidepresszánsok, mérgező pszichiátriai drogok szedése helyett azonban meg kell keresni a személyes problémák valós megoldásához vezető utat és így kezelni a problémát.

A depresszió ma már sok embert érint, és egy nagyon komoly betegség, amelynek tünetei lehetnek a tartós szomorúság érzése, az étkezési és alvászavarok, koncentrációs problémák az élet minden területén, negatív gondolatok és érzések, amelyek gyakran egyfajta ürességgel, feleslegesség érzésével párosulnak. Ennek oka lehet a felgyorsult élettempó, a munkahely elvesztésétől való félelem, a megfelelési kényszer. A depresszióban szenvedő ember sok esetben segítség nélkül képtelen változtatni a kialakult helyzeten.

Lelki okokon kívül a fizikai okok is vezethetnek depresszióhoz, mint pl. vérszegénység, vércukorszint ingadozás, candida, króm-, cink-, magnézium hiány, mellékvese elégtelenség, vagy méreganyag túltengés. Jó hír azonban, hogy ezeket is kezelhetjük természetes gyógymódokkal.

Feltehetően az emberi civilizáció megjelenésével egyidős a depresszió jelensége. A depresszió, definíciója szerint rosszkedvű, szomorú állapotot jelöl, melyben a világ kietlennek a nehézségek pedig leküzdhetetlennek tűnnek. A Hippokratész által melankóliának elnevezett lelki állapotot az orvostudomány 19. századi fellendülése óta kezelik betegségként. A depresszió betegség, hangulatzavar.

Gyakran gondoljuk azt, ha szomorúak vagyunk, hogy ez már bizony a depresszió jele, azonban a szomorúság nem depresszió. A szomorúság egy múlékony állapot, egy érzelem. A szomorúság, rosszkedv, normális esetben néhány napon, legfeljebb néhány héten belül elmúlik, míg a depresszió több mint két héten át, de akár hónapokig, bizonyos típusok esetleg évekig is fennállhatnak.

Változtassunk az életmódon, de hogyan?
mozogj többet - ha alig tudsz az ágyból kikászálódni, akkor is vegyél erőt magadon és menj el egy rövid sétára, uszodába, jógázni, biciklizni, vagy tedd azt, amihez kedved van,

barátaid megértő segítsége sokat számít - ha nincs kedved velük most buliba menni, akkor se mard el őket magad mellől, hiszen gyógyulásod legfontosabb kulcsai gyakran ők,

figyelj oda az ételadalékokra - kerüld a finomított cukrokat, egészségtelen zsiradékokat, koffeint, gyorséttermeket. Károsak lehetnek a kozmetikai szerekben található adalékok is,

vidám-, ritmusos zene (tánc, mozgás) is segíthet - hosszú távon lehetséges, hogy nem gyógyít, de egy rövid ideig biztosan jobb hangulatban leszünk tőle,

foglalkozz olyan dolgokkal, melyeket kedvelsz - festés, kertészkedés, olvasás, írás, álmodozás,

nézz vígjátékokat, hallgass kabaré előadásokat - hallgass/nézz humoristákat,

igyál sok vizet és tartózkodj sokat napfényen - az élet alapelemei segítenek.

Nem vagyunk egyformák, mindenkin más módszer segíthet, de akármelyikkel is próbálkozol, érdemes szem előtt tartani, hogy egyik sem segít egyik napról a másikra. Ne türelmetlenkedj, minimum egy hónap után dönts el, hogy neked melyik válik be.

A hormonális tényezőket tekintve a kortizolnak, a mellékvesekéreg egyik hormonjának - vagy közismertebb nevén a stresszhormonnak - van kiemelkedő szerepe. A depressziós embereknek általában igen magas a kortizolszintjük, ami nem meglepő, hiszen az epizódokat gyakran előzik meg komoly stresszhelyzetek. A negatív életesemények gyakori elindítói a depressziós epizódnak.

Mi utalhat arra, hogy valaki depresszióban szenved?

Amennyiben az alábbi tünetek közül legalább öt együttesen fennáll legalább két héten keresztül, a depresszió diagnózisa valószínűsíthető:
rossz hangulat,
szomorúnak, elhagyatottnak, reményvesztettnek érzed magad,
időnként akár sírógörcseid vannak (hajnalban és reggel a legsúlyosabb),
nem tudsz örülni szinte semminek,
korábban örömöt okozó dolgoknak, eseményeknek sem tudsz örülni,
kevesebb érdeklődés a szex iránt,
a napi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése,
az önértékelés alacsony szintje,
kívülállók számára jelentéktelennek tűnő dolgokon rágódsz, múltbeli cselekedeteid miatt indokolatlan mértékű önvád kínoz,
alvászavar, tipikusan túl korai ébredés és visszaalvási képtelenség, de lehet aluszékonyság is,
csökkent koncentrálás, akadályoztatott gondolkodás,
testtömeg változás - csökken az étvágy (típusos esetben), vagy nő az étvágy (atípusos esetben),
nyugtalanság, ingerlékenység, esetleg az ellenkezője - lassulás,
érzelemmentes-, monoton beszédhang,
súlyosabb esetekben halállal kapcsolatos gondolatok,
szorongás,
járkálás, zaklatott viselkedés, gyakori hangulatváltozások,
alvásképtelenség több éjszakán keresztül,
visszavonulás, elfordulás a tevékenységektől és a kapcsolatoktól.

Depresszióról csak bizonyos tipikus tünetek egyidejű előfordulása esetén beszélhetünk.
A depresszió számos testi panaszt is létrehozhat, mint például emésztőrendszeri betegségeket, emésztési zavarokat, székrekedést, hasmenést, fejfájást, hátfájást.

Enyhe depressziós tüneteken segíthetnek még más gyógynövények is, mint pl.

Golgotavirág
Enyhe depressziónál segíthet a golgotavirág levele. A gyógynövény különösen belső nyugtalanság, ingerlékenység és alvászavarok ellen hat. A golgotavirágnak általános nyugtató hatása van szorongásos zavaroknál, ezért pozitív hatással lehet a depresszív hangulatokra.

Keltike
A keltike gyökérgumója nyugtató és ugyancsak antidepresszív hatással rendelkezik. A keltikekivonatból készült szereket gyakran alkalmazzák alvászavarok és belső nyugtalanság enyhítésére.

Macskagyökér
A macskagyökér nyugtató hatású gyógynövényként ismert, a központi idegrendszerre van pozitív hatással, de azok is használhatják, akik úgy érzik, hogy szellemileg túl vannak terhelve, sokszor ingerlékenyek, idegesek és emellett gyakran éreznek szorongást. Hatásos alvászavarokra és idegességre, antidepresszáns szernek számít. A pozitív hatás a macskagyökér bevétele után meglehetősen hamar bekövetkezik.

Citromfű
A citromfű egy csodálatos gyógynövény, amely elsősorban nyugtató hatásáról híres, de erősíti az idegrendszert is. Sok esetben a feszültség lehet a gátja az éjszakai nyugodt pihenésnek, ez esetben lefekvés előtt egy órával érdemes egy csésze citromfű teát elkortyolgatni.

Levendula
A levendula gyógyhatása is jól használható depresszió ellen. Olaját inhalálva, krémbe keverve vagy illatpárnára csepegtetve már hosszú ideje használják nyugtató hatása miatt. Alvászavarokra is tökéletes választás. A levendula fogyasztása (tea, olaj vagy kapszula formájában) teljesen biztonságos, nincsenek olyan mellékhatásai, mint az álmosság vagy a fáradékonyság.

Zöld tea
A zöld tea, pontosabban a belőle kivont L-theanin serkenti a dopamin-termelődést, nyugodttá, de éberré is tesz fáradtságérzet nélkül. Emellett segít koncentrálni, támogatja a memóriát is, így mindenképpen érdemes tenni vele egy próbát.

Egyeztess orvosoddal, lehetőleg olyat keress, aki nyitott a természetes gyógymódok irányában.

A depresszió egy nagyon komoly betegség, ezért súlyos esetekben semmiképpen ne kísérletezz az otthoni gyógyítással. Mindenképpen szükséges orvossal konzultálni, hogy a pirulák mellett milyen gyógynövényeket alkalmazhatunk a mielőbbi gyógyulás érdekében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A naspolya a sokoldalú gyógyító gyümölcs
  2020-12-06 22:52:41, vasárnap
 
 



A naspolya nagyon sok hasznos tulajdonsággal rendelkezik, ennek ellenére nem tartozik a legismertebb gyümölcseink közé. Különleges alakú gyümölcs, mely utóérő, vagyis a fáról leszedve megérik.

A naspolya az ősz vége felé október és november között érik. A téli hónapok értékes növénye, mivel gyümölcsének igen magas a C-vitamin tartalma. Érésének idején más hazai gyümölcs már ritkán található.

Rendkívül magas C-, B-, E- és A-vitamin tartalma. Kiemelkedő a naspolyában található vas, kálcium, kálium, magnézium, cink, mangán és réz mennyisége, jelentős a csersav és a pektin tartalma.

Régen miután leszedték, szalmára terítették egy rétegben és így hagyták beérni. A népi gyógyászatban a naspolya fa kérgének főzetével vérzést csillapítottak, a magjának főzetét pedig vesekő esetén fogyasztották. Fája roppant kemény, csodálatos eszközöket faragtak belőle, a sétabotok és a szélmalmok fa alkatrészeinek kedvenc alapanyaga volt, később pedig faütőt használó sportok során vették hasznát. Ma is használják faszobrászati és faipari célokra.

A naspolya Közép-Ázsiából származó növény és rokona az almának, körtének és a birsnek is. A mediterrán vidékeken, Törökország keleti részén, Iránban, illetve az egész Kaukázusban honos. Az 1400-as évekből származó magyarországi írásos emlékek nespula néven említik a naspolyát, azonban nem lehet tudni, hogy mióta terem hazánkban is.

Termését akkor érleli be, mikor már más gyümölcs nem terem a kertben. A gyümölcsnek pár fok mínusz jót tesz, mivel a gyenge fagytól édesebbé, zamatosabbá válik és a fán is bepuhul. Novemberben azonban már szüretelhető még keményen, mivel utóérő.

A növény távol-keleti rokona, a japán naspolya.

A naspolya gyógyhatásai
a naspolya pektintartalma védelmezi az emésztőrendszert, a pektin a bélbe kerülve védőréteget alkot a nyálkahártyán, így a különböző bélrendszeri problémákon segíthet,

segíti az emésztést, hatásos székrekedés, de hasmenés esetén is,

lassítja a szénhidrátok gyors felszívódását,

magas C-vitamin és antioxidáns tartalma miatt immunrendszerünk természetes erősítője,

javasolt fogyasztása vashiány esetén is, vérszegényeknek különösen javasolt,

csonterősítő hatású,

gyulladáscsökkentő, főleg szájüreg- és torokgyulladásnál,

helyreállítja a vér koleszterinszintjét,

a bőrápolásban is segítségünkre lehet a naspolya, hidratáló és regeneráló hatása miatt is érdemes alkalmaznunk, mivel a naspolyából készült készítményeket minden bőrtípus esetén nyugodtan használhatjuk.

Tudományos vizsgálatokról nem sokat lehet hallani a naspolya gyógyhatását illetően, pedig egész biztosan jóval több pozitív hatása van az egészségre, mint amennyit jelenleg ismerünk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A quinoa egy szuper étel, melynek jótékonyak a hatásai
  2020-12-06 22:43:49, vasárnap
 
 



A quinoa rendkívül jó hatással van a szervezetre és az egészségre, ezen felül segít csökkenteni a szívroham és a magas vérnyomás kockázatát.

Szuperélelmiszerként is emlegethetnénk quinoát, hiszen egészségünkre számtalan jótékony hatással lehet. Fontos szerepe lehet a gluténmentes étkezésben, magas a fehérjetartalma és még finom is.

Gabonaként emlegetik, kicsi, gluténmentes, szemes növény, ami elképesztő dolgokat tesz a szervezeteddel, ha beépíted az étrendedbe.

Kutatások bizonyítják, hogy ha csökken a gluténtartalmú gabonafélék, vagy legalább a búza bevitele a szervezetünkbe, akkor jobban érezhetjük magukat, és még fogyhatunk is.
A quinoa tele van aminosavakkal, vitaminokkal és rostokkal, tartalmaz kalciumot, foszfort és vasat is.

Quinoa történelem
A Quinoa (ejtsd 'kinoa') az Andok területéről származik, Ecuadorban, Bolíviában, Columbiában és Peruban őshonos.

Az inkák a magok anyjának nevezték és szent növénynek számított.

Dél- Amerikában, az Andok magasan fekvő területein termesztették. 5ooo éve használják a vidéken élők alapélelmiszerként. A spanyol hódítók, nem ismervén a quinoa jótékony hatásait, megtiltották az indiánoknak a quinoa termesztését, aminek következtében a növény csaknem teljesen eltűnt. 198o-ban fedezte fel újra és ismertette meg a nyugati világgal két amerikai, akik elkezdték termeszteni Coloradóban.

A quinoa akkor a legédesebb, ha 38oo méter feletti magasságban terem.

Hogyan használjuk a quinoát?
A quinoát mindig alaposan ki kell áztatni. Tegyük szűrőbe, engedjünk rá hideg vizet addig, míg a habzó réteg el nem tűnik. Kóstoljunk meg néhány magot, és ha keserű az ízük, mossuk tovább.
A quinoát főzés után felhasználhatjuk salátákhoz, köretekhez, müzlihez, vagy pudingokhoz. Lisztként gluténmentes péksütemények készítéséhez használhatjuk.

Mit tartalmaz a quinoa és milyen gyógyhatásai vannak?
Magas a fehérje tartalma. Több benne a protein, mint a kölesben, vagy a búzában.

Jelentős mennyiségű B2-vitamint tartalmaz, mely segít csökkenteni a migrénes fejfájások gyakoriságát.

A quinoában található szaponin fertőtlenítő hatással rendelkezik, ezért alkalmas a bőr sérüléseinek kezelésére.

Nagyon jó választás vegetáriánusok számára.

A quinoa lizin tartalma elősegíti a szövetek növekedését és gyógyulását.

Quinoa rizs helyett egy egészséges választás
Készítsd el a quinoa-t a rizshez hasonlóan. Kétszer annyi vizet ráöntve 12-18 perc alatt elkészül.

Tálalhatod húsételek mellé köretként, használhatod levesbetétként, összekeverheted zöldségekkel, sütheted is velük pont úgy, mint a rizst.

Quinoa gabonapehelyként
Eheted reggelire gabonapehelyként is, miután megfőzted ugyanúgy, mint a zabkását szokás tejben vagy vízben. Tehetsz hozzá friss-, vagy aszalt gyümölcsöt, joghurtot vagy mézet is. Igazán jól kezdheted vele a napot, fehérjével, vitaminokkal feltöltve a szervezetedet.

Figyelmeztetés a quinoa használatával kapcsolatban!
A quinoát is mértékkel fogyasszuk. A quinoa szemeket szaponin borítja. Fontos, hogy ezt a szaponin réteget felhasználás előtt alaposan kiáztassuk, mivel ha ez nem történik meg, akkor keserű lesz az ételünk. A quinoa ugyan nem tartozik az allergén növények közé, de jó ha tudjuk, hogy oxalátokat tartalmaz. Aki oxalátmentes diétát alkalmaz, az kerülje a növény használatát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A szeder gyógyhatásairól
  2020-12-06 22:30:37, vasárnap
 
 



Ott nő mindenhol és nem tudod, hogy gyógyítja a cukorbajt, gyulladáscsökkentő, valamint megállítja az őszülést is ez a csodanövény!

A szeder bogyója nagy mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B6- és C- vitamint, kalciumot, káliumot, vasat, mangánt, foszfort, magnéziumot, rezet, folsavat, pantoténsavat, riboflavint és niacint.

Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns flavonoidokat, amelyek rendkívül jó immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatásúak.

E-vitaminja erős antioxidáns, mely segít a bőr egészségét fenntartani

A szeder növényi rostjai segítik az emésztést, csökkentik a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, gyümölcssavai és ásványi sói a vírusok és baktériumok leküzdésében segítenek. Magas pektintartalma csökkenti a koleszterinszintet és az érelmeszesedést. A szederből főzött lekvár hashajtó hatása ismert, ezenkívül jó gyomor-, vese- és hólyagpanaszokra. Magas antioxidáns tartalma miatt nagyon hatékony a szabad gyökök elleni védekezésben, így jelentős rákmegelőző és gyógyító hatása. Fáradékonyság ellen is kiváló hatású.

Ausztráliai kutatások során kimutatták, hogy bizonyos bogyós termésűek, így a szeder préselt levéből készült italok hatékonyan gátolják káros baktériumok és gombák szaporodását és növekedését.

Más kutatások megerősítették, hogy a szeder magas antioxidáns tartalmának köszönhetően daganatos megbetegedések elleni hatása jelentős.

Gazdag beltartalmának köszönhetően a szeder igen jó öregedésgátló hatású. Így csökkenti a káros napsugarak bőröregítő hatását, valamint késlelteti az időskori szellemi leépülés kialakulását. Emellett egy forradalmian új felfedezésnek köszönhetően őszülés-késleltető hatását is megismerhettük. A sejtek helyes anyagcseréjét elősegítve a szeder hatóanyagai a hajhagymák egészségét biztosítják. Így téve komplexszé a gyümölcs öregedéskésleltető hatását. Természetes fitoösztrogén-tartalmának köszönhetően női betegségeket megelőző és gyógyító hatását több tanulmány is kimutatta.

A rendívül értékes hatóanyagokat tartalmazó szederlevélből teát főzhetünk, melynek salaktalanító, hasfogó, vérnyomáscsökkentő hatása van. A szeder levél tea kiválóan gyógyítja a vashiányos vérszegénységet. Gyulladásgátló hatása mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazva jelentős. Gargarizáló és öblögető szerként a száj nyálkahártyájának betegségeit és az ínygyulladást gyógyítja. Légúti betegségek gyógyításában is hatásos. Ülőfürdőként is alkalmazható aranyérbetegség gyógyítására.

A szeder sokféleképpen felhasználható, fogyasztható. Egészségmegőrző, jótékony hatásait leginkább nyersen, frissen élvezhetjük. Értékes anyagait, a vitaminokat, flavonoidokat a friss gyümölcshús tartalmazza. Készíthető a szederből szörp, leves, dzsem, befőtt, lekvár, sőt mártás is. Kellemes, savanykás, finom íze miatt desszertek, sütemények ízesítéséhez kiváló. Különböző tejtermékek, például joghurtok ízesítéséhez is remekül használható. Készíthető belőle még szederbor, sőt likőr is.

A fekete szeder természetes módon gátolja a vastagbélpolipok kialakulását. A kutatók ezért kijelentették, hogy ennek a gyümölcsnek újfajta daganatgátló szerepe van.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A bambusz az egyik legértékesebb gyógynövényünk a világon
  2020-12-06 22:24:30, vasárnap
 
 



A bambusz már hazánkban is egyre népszerűbb és nagyon jól hasznosítható az élet szinte minden területén.

A bambusz az egyik legértékesebb növény a világon. 1500 évre nyúlnak vissza a feljegyzések az alkalmazásáról az orvostudományban. Európában 1850-ben bukkant fel.

Bambusz a kertünkben
Hazánkban elsősorban dísznövényként termesztik, mivel igen dekoratív növény. Általában egy, az anyanövényről leválasztott gyökérdarabot elültetve történik a szaporítása. A gyökerek a föld alatt minden irányba szétterjednek és ezekről különböző sűrűségben hajtások bújnak elő. A hajtások általában tavasszal jelennek meg, és négy-hat hét alatt megnőnek teljes magasságukra. Ekkor még levélzet nem, vagy csak alig található rajtuk. A gyökérzet fejlettsége határozza meg, hogy a hajtások az adott évben milyen magasra és milyen vastagságban nőnek.

A hajtásokkal ellentétben a gyökérzet szinte egész évben - kivéve a téli, fagyos időszakokat - fejlődik. Kordában tartása a nem kívánt hajtások lenyírásával vagy a gyökérzet terjedésének betonnal, erős fóliával (pl. nagy sűrűségű polietilén HDPE) való körbe kerítésével lehetséges. Szinte minden típusú talajban megél, de szereti a tápanyagban gazdag talajt és a bőséges vízellátást. A bambuszok környezeti igényei változóak, de általánosságban szívós, ellenálló növények.

A bambusz zsenge hajtása, a bambuszrügy ehető, Ázsiában természetesen évezredek óta a mindennapi étkezés része, Európában, így nálunk is inkább csak kuriózum. Pedig a bambuszrügy számos kedvező élettani hatással bír. Gazdag vitaminokban, aminosavakban, rosttartalma miatt jótékonyan hat a gyomorra, kutatások szerint a magas koleszterinszint és magas vérnyomás kezelésére is alkalmazható.

A bambuszlevél teája a bambusz zsenge hajtásainak leveleit tartalmazza. Ellentétben a zöld teával, ez a tea koffeinmentes. Főzete édeskés, friss, lágy, és illatos. A tea lúgos kémhatású, gazdag rostokban és fehérjékben. Tele van ásványi anyagokkal, nyomelemekkel.

A bambusz gyógyhatásai
gazdag az aminosavakban, proteinekben és keményítőben,

a bambusz levél flavonoidjai tisztítják az ereket és a vért a káros lerakódásoktól,

megszünteti a szorongást, csökkenti a fáradtságot, erősíti a memóriát és a nyugodt alvásban is segítségünkre lehet,

jótékony hatással van a szívre és az érrendszerre, védi az agyat, csökkenti a koleszterinszintet, valamint javítja a mikrokeringést és az agyi vérkeringést is,

vízhajtó hatása van, segít testünkből eltávolítani a fölösleges vizet,

méregtelenítő, gyulladáscsökkentő és immunrendszer erősítő,

a bambusz kivonata csökkenti a bőr irritációját, antioxidáns hatású, védi a bőr épségét és egészséges állapotát, valamint hidratál is.

A bambuszlevél fogyasztásának nincsenek káros hatásai még túlzott fogyasztás esetén sem.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A cékla nyersen fogyasztva csökkenti a vérnyomást
  2020-12-06 21:30:46, vasárnap
 
 



Egy pohár céklalével gyorsan és hatékonyan csökkenthető a vérnyomás. Artériás hipertóniában szenvedő betegek már napi két pohár céklalével meglehetősen pozitív hatást érhetnek el.

A Hypertension szaklapban megjelent kutatásból kiderül, hogy 250 ml céklalé elfogyasztása 10 higanymilliméterrel csökkenti a vérnyomás értéket. Adatok szerint a cékla leve órákra lejjebb viszi a vérnyomást, sőt, még másnap is jelentkezik hatása. A Londoni Egyetem kutatói évek óta vizsgálják a cékla vérnyomáscsökkentő hatását, és arra a következtetésre jutottak, hogy a cékla nitráttartalma a vérerek kitágítása révén elősegíti a véráramlást. Angina pectorisban szenvedő betegek (mely a koszorúér betegségek egyik fajtája) nagy része nitráttartalmú gyógyszereket szed a tünetek enyhítésére.

A nitrát természetes módon van jelen a talajban, ahonnan a zöldségek a növekedésük elősegítése érdekében a gyökereiken keresztül felszívják. Dr. Amrita Ahluwalia elmondta, meglepődve tapasztalták, milyen kevés nitrátra volt szükség ilyen jelentős hatás eléréséhez.

,,Azt reméljük, hogy a magas nitráttartalmú növények, például a zöld leveles zöldségek és a cékla étrendi arányának növelésével olyan életmódbeli megközelítést alakíthatunk ki, amelyet mindenki könnyen alkalmazhat szív- és érrendszeri egészségének javítása érdekében. " - nyilatkozta Dr. Ahluwalia. A céklalevet ivók meglepődésének megelőzése végett még hozzátette, hogy a vizelet rózsaszínűre színeződhet.

De mi az oka annak, hogy ilyen jó hatással van a magas vérnyomásra a céklalé?
Tudósok szerint ennek két oka is van: az egyik, hogy a vöröses-lilás színű zöldségben lévő nitrátot a test nitrogén-oxiddá alakítja, ami kitágítja a vénákat és segít abban, hogy a vér szabadabban, akadály nélkül haladhasson az erekben. Ezenkívül megtalálható a céklában a betalain nevű vegyület, ami antioxidáns tulajdonságai miatt hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelemhez.

A cékla a vérnyomás őre
Téli időszakban a cékla az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrás.A cékla vitamin- és ásványianyag-tartalma magas, főként káliumban gazdag, melynek köszönhetően vizelethajtó hatású. Sok kalciumot, vasat, foszfort, A-, B- és C-vitamint tartalmaz. Fontos antioxidáns-forrás, B9-vitamin tartalma miatt jelentős a vérképző szerepe, méregteleníti a szervezetet, segít szervezetünk sav-bázis egyensúlyának helyreállításában, megakadályozza a gyomorrák kialakulását és támogatja a máj működését is.

Gátolja a rákos sejtek szaporodását, és a daganatos betegségek kezelésében, megelőzésében is fontos a szerepe. Alacsony kalória- és szénhidráttartalma miatt diétázóknak ajánlott.

A színek hatása szervezetünkre
A vörös szín az élet színe, stimulálja az idegrendszert, javítja a keringést, biztonságérzetet ad. A vörös színű ételek fogyasztása segíthet energiaszintünk helyreállításában. Kifejezetten ajánlott alacsony energiaszint, valamint vérszegénység esetén.

A céklalé a színe révén vérképző funkcióval rendelkezik. Azonban nem a vörös festékanyag, a betanin teszi a céklát olyan értékessé, hanem sokkal inkább a céklában lévő B-vitamin, folsav és a vas, amelyek a vérképzésben részt vesznek. Vashiány esetén ezért gyakran fogyasszunk céklát. Ajánlatos C-vitaminban gazdag ételekkel és italokkal együtt fogyasztani, hogy a vas jobban felszívódhasson.

Legjobb, ha a céklát léként fogyasztod, azonban a változatosság kedvéért gyümölcsökkel, zöldségekkel is feldobhatod a céklalevet! A zellerben pl. rengeteg C-vitamin van, hű társ a fogyókúrában, és kiváló idegerősítő. Az alma láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztés körüli zavar esetén is ajánlott, míg a répa csökkenti a rák kockázatát, ezenkívül védi a szemet és a gyomrot.

Fogyaszthatjuk nyers formában céklasalátaként is, mivel főzéskor nagyon sok tápanyag megy veszendőbe.

A cékla sok oxálsavat tartalmaz, amely vesekő képződéséhez vezethet, ezért aki hajlamos a vesekőre, az csak kis mennyiségekben fogyasszon céklát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Havas táj
  2020-12-06 21:23:14, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 34 
2020.11 2020. December 2021.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 771 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1081
  • e Hét: 25972
  • e Hónap: 57458
  • e Év: 262159
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.