Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Intelligens krémes, az okos süti
  2013-10-12 23:59:03, szombat
 
   
  Intelligens krémes, az okos süti

Okos süti? Igen! Nagyon egyszerűen elkészíthető, gyakorlatilag elronthatatlan, és igencsak krémes, vaníliás, nagyon jól illenek hozzá a különféle gyümölcsök.

Léteznek olyan ételek, melyek érdekes nevekkel rendelkeznek, ez is egy ilyen desszert. Mert hogy intelligens. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kevésbé intelligens rokonával ne próbálkozhatnánk... De ez kevésbé macerás, ellenben nagyon finom. Nézzük csak, miért is lett intelligens?




Intelligens krémes - okosan rétegeződő süti

Többek szerint azért, mert sütés közben jól látható módon, magától szétválik a tészta úgy, hogy lesz alja, krémes közepe, illetve habos teteje. Így nem kell külön bajlódnunk a tészta és a krém elkészítésével. Bár ha az ember szeret sütni-főzni, akkor bajlódásról nem beszélhetünk, de néha mindenkinek jól jön egy-két pikk-pakk recept. És bár hasonlít a mi hagyományos krémesünkhöz, leginkább a tejespitékkel - vagy clafoutis-kkal - van közelebbi rokonságban. Tényleg nagyon egyszerű és elronthatatlan: tej, tojás, vaj, cukor és liszt megfelelő aránya összekeverve, tepsi, sütő - és csókolom.




Elronthatatlanul egyszerű :)

Intelligens krémes málnaöntettel

Hozzávalók:
8 tojás
20 dkg kristálycukor
10 dkg porcukor
Fél rúd vanília kikapart belseje
15 dkg vaj
9 evőkanál liszt
1 liter tej

A málnaöntethez:
25 dkg málna
3 dl vörösbor
10 dkg cukor
1 evőkanál keményítő vízzel elkeverve

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a 20 dkg cukorral habosra verjük, hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét, hozzáadjuk a felolvasztott vajat és a lisztet, és apránként hozzáadjuk a tejet. A tojásfehérjét a porcukorral keményre verjük, majd a habot a tejes masszába forgatjuk.




A sok-sok sárgát a cukorral kikeverjük...




Mehet hozzá az olvasztott vaj, majd a liszt...




Végül a tej, majd a felvert tojásfehérje...




A tepsibe öntjük, és kitartóan várju, míg megsül az okos süti :)

Vajjal kikent tepsibe öntjük, és 175 fokos sütőben 1 órát sütjük.

Az öntethez a cukrot világosra karamellizáljuk, felöntjük a borral, felforraljuk, pár percig főzzük, beletesszük a málna felét, ezzel is pár percig főzzük. A keményítővel besűrítjük, és szitán átszűrjük (nem szükséges, ha valakit nem zavarnak a magok).

A süteményt hidegre tesszük, ha kihűlt, felkockázzuk, és a málnaöntettel valamint a maradék friss málnával tálaljuk. Az öntetet kínálhatjuk lehűtve, de melegen is.





A krémes, vaníliás sütihez jól illik a gyümölcs, bármilyen legyen is az!

Ezen a fotón friss málnát kínálok mellé, ami majd csak június közepétől terem, de természetesen bármely gyümölcs alkalmas hozzá és a szezonnak megfelelően alakíthatjuk receptünket, így mindenki kitalálhatja, hogy melyik variáció a kedvence. Most a földieper van középpontban, aztán itt a rebarbara is, együtt alkalmazva szinergiát képeznek.

A minap a Rosenstein étteremben spárgát ettünk desszertként eperrel kombinálva mártásként elkészítve, hozzá vaníliafagylaltot szervíroztak, ami szintén házi készítésű volt. És még friss málnaszörp is volt :)! Aki teheti, nézzen be hozzájuk, a Keleti Pályaudvar mellett van, békebeli hely, családi vállalkozás, ahol a minőség és a folyamatos megújulás a legfontosabb.

Most még az epernek örülünk, de hamarosan jön a málna is, már alig várom. :) Tudtátok-e, hogy a málna az ókori ódák szerint fehér volt, és vadon, az erdőben termett. A monda szerint Ida, a nimfa, a kis Jupiternek málnát gyűjtött, mikor az ujját megszúrta a málnabokor tüskéje, vérétől a málna pirossá változott. Így hát várhatjuk, mikor lesz újra fehér.




Dunszt Zsolt

A mitológiától függetlenül a málnának több fajtája létezik. Leginkább piros, de van fehér, sőt olykor sárgát is lehet kapni. Ilyenkor még csak melegházi van, és bár tetszetősek és nagyok, előfordulhat, hogy íztelenek. Sajnos szezonban sem lesz soha olcsó, mert nagyon érzékeny, csak kézzel szedhető, és néhány óra után tönkremegy, sérül érzékeny húsa, vagyis gyorsan romlik.

A málnában kevés a kalória, pektinben viszont gazdag. Én már próbáltam ketchuppal keverve a passzírozott málnát, kitűnő virslihez! De főképp azért fagyit, szorbetet, lekvárt, likőrt, pálinkát készítenek belőle.

Dunszt Zsolt, fotó: Győrfi Viki, styling: Matis Edit Dodi

Forrás: Mindmegette.hu - Mesterkurzus blog


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Címkék: próbálkozhatnánk, elronthatatlanul, karamellizáljuk, elronthatatlan, szétválasztjuk, elkészítésével, gyakorlatilag, málnaöntettel, tojásfehérjét, természetesen, kristálycukor, felolvasztott, tejespitékkel, málnaöntethez, kitalálhatja, passzírozott, középpontban, krémesünkhöz, előfordulhat, legfontosabb, mitológiától, beszélhetünk, szervíroztak, rendelkeznek, mesterkurzus, tojásfehérje, desszertként, összekeverve, elkészíthető, keményítővel, felkockázzuk, alakíthatjuk, felforraljuk, intelligens, mindenkinek, porcukorral, okos süti, különféle gyümölcsök, ilyen desszert, kevésbé intelligens, krém elkészítésével, ember szeret, tejespitékkel –, tojásokat szétválasztjuk, vanília kikapart, felolvasztott vajat, porcukorral keményre, tejes masszába, sok-sok sárgát, cukorral kikeverjük, felvert tojásfehérje, tepsibe öntjük, Keleti Pályaudvar, Dunszt Zsolt, Győrfi Viki, Matis Edit Dodi,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alázat  Ágai Ágnes – Csendélet  Alázat  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Png ház  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Kövesd a cowboyt!  A jó emberek mindig szépek mar...  Kövesd a cowboyt!  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Png kutya  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Png kislány  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Németh László tollából  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Albert Einstein gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Fekete István - Akác  Szép napot kívánok  Alázat  A jó emberek mindig szépek mar...  Garai Gábor - Takarítás  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Amikor Jézus rátapos a lábadra  képre írva  Nagyi telefonál  Png nő  Rátalálsz  Leonardo da Vinci gondolata  Albert Einsteinről  Albert Einsteinről  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Nem méltó hozzád  Alázat  Akarat  Facebookon kaptam  Adakozás  Akarat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Akik bántanak téged  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy bizonyos határt  A boldog családok mind hasonló...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
okos süti, különféle gyümölcsök, ilyen desszert, kevésbé intelligens, krém elkészítésével, ember szeret, tejespitékkel &#8211, tojásokat szétválasztjuk, vanília kikapart, felolvasztott vajat, porcukorral keményre, tejes masszába, sok-sok sárgát, cukorral kikeverjük, felvert tojásfehérje, tepsibe öntjük, cukrot világosra, málna felét, keményítővel besűrítjük, süteményt hidegre, málnaöntettel valamint, maradék friss, öntetet kínálhatjuk, fotón friss, szezonnak megfelelően, folyamatos megújulás, epernek örülünk, ókori ódák, erdőben termett, monda szerint, ujját megszúrta, málnabokor tüskéje, málna pirossá, mitológiától függetlenül, málnának több, málnában kevés, passzírozott málnát, próbálkozhatnánk, elronthatatlanul, karamellizáljuk, elronthatatlan, szétválasztjuk, elkészítésével, gyakorlatilag, málnaöntettel, tojásfehérjét, természetesen, kristálycukor, felolvasztott, tejespitékkel, málnaöntethez, kitalálhatja, passzírozott, középpontban, krémesünkhöz, előfordulhat, legfontosabb, mitológiától, beszélhetünk, szervíroztak, rendelkeznek, mesterkurzus, tojásfehérje, desszertként, összekeverve, elkészíthető, keményítővel, felkockázzuk, alakíthatjuk, felforraljuk, intelligens, mindenkinek, porcukorral, receptünket, vállalkozás, tetszetősek, beletesszük, bajlódásról, hagyományos, mindmegette, függetlenül, megfelelően, kínálhatjuk, rokonságban, hozzáadjuk, elkészítés, folyamatos, hozzávalók, bajlódnunk, olvasztott, málnabokor, jupiternek, kikeverjük, étteremben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1424
  • e Hét: 16296
  • e Hónap: 30201
  • e Év: 159908
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.