|
2010-12-21 22:08:44, kedd
|
|
|
|
|
|
Hagyományos karácsonyi menü:
Diós-mákos bejgli
Hozzávalók (2 rúd)
A tésztához
500 g liszt
250 g vaj vagy margarin
4 tojássárgája
20 g élesztő
20 g porcukor
1,5 dl tej
1 db tojás a kenéshez
só
Diótöltelék
200 g darált dió
200 g porcukor
20 g vaníliás cukor
0,5 dl tej
50 g mazsola
2 cl rum
Máktöltelék
200 g darált mák
200 g porcukor
1 db citrom leve és reszelt héja
0,5 dl tej
50 g mazsola
2 cl rum
A tészta elkészítése
A tejhez hozzáadjuk az élesztőt, és elkeverjük benne. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a hűtőszekrényből kivett vajat vagy margarint, és gyorsan, hogy a zsiradék meg ne olvadjon, összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tejben elkevert élesztőt, a porcukrot, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat, csipetnyi sót, és egynemű tésztává dolgozzuk. Két egyforma nagyságú cipót formázunk belőle, liszttel meghintjük, és 20-30 percig hűtőben pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket az alábbiak szerint, függetlenül attól, hogy mák vagy dió tölteléket készítünk. A tejben elkeverjük a cukrot, és felforraljuk. A darált nyersanyagokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a megválogatott és rumban áztatott mazsolát, a reszelt citromhéjat - diótöltelék esetén a vaníliás cukrot is - elkeverjük, és a felforralt szirupot hozzáöntjük, egyneműsítjük, majd kihűtjük.
A tésztát a jégszekrényből kivéve 3-4 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kihűtött tölteléket a tésztára kenjük egyenletesen oly módon, hogy a szélei 0,5 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. Keskenyebb széleit felhajtjuk a töltelékre, és hosszanti irányban feltekerjük. Figyeljünk arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek.
A kenéshez a tojást szétválasztjuk, a tojás sárgáját felverjük, és a tészta felületét megkenjük vele, langyos helyen fél órán át hagyjuk szikkadni, majd a fehérjével (nem kell felverni!!) megtesszük ugyanezt. A tojással való megkenés és szikkasztás adja a beigli márványosságát. Lisztezett sütőlapra téve tetejét megszurkáljuk villával - ezzel a sütés közben keletkező gőzök távozását tesszük lehetővé - előmelegített (kb. 180 fok) sütőben készre sütjük. A lemezen hagyjuk kihűlni és ujjnyi szeletekre vágva adjuk asztalra.
Forrás: Nők Lapja Café - Jancsi bá |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
Címkék: hűtőszekrényből, összedolgozzuk, jégszekrényből, szétválasztjuk, márványosságát, nyersanyagokat, megválogatott, előmelegített, megszurkáljuk, egyneműsítjük, felforraljuk, tojássárgája, egyenletesen, diótöltelék, elkészítése, citromhéjat, függetlenül, máktöltelék, keverőtálba, pihentetjük, elkészítjük, hozzáöntjük, szikkasztás, feltekerjük, hagyományos, meghintjük, megtesszük, tölteléket, lisztezett, elkeverjük, hozzáadjuk, szeletekre, fehérjével, felhajtjuk, felforralt, keskenyebb, tészta elkészítése, tejhez hozzáadjuk, lisztet keverőtálba, hűtőszekrényből kivett, tejben elkevert, tojások sárgáját, reszelt citromhéjat, tészta pihen, alábbiak szerint, tejben elkeverjük, darált nyersanyagokat, vaníliás cukrot, felforralt szirupot, jégszekrényből kivéve, kihűtött tölteléket, tésztára kenjük, Lapja Café,
|
|
|
|
tészta elkészítése, tejhez hozzáadjuk, lisztet keverőtálba, hűtőszekrényből kivett, tejben elkevert, tojások sárgáját, reszelt citromhéjat, tészta pihen, alábbiak szerint, tejben elkeverjük, darált nyersanyagokat, vaníliás cukrot, felforralt szirupot, jégszekrényből kivéve, kihűtött tölteléket, tésztára kenjük, hajtások mindig, tojást szétválasztjuk, tojás sárgáját, tészta felületét, tojással való, beigli márványosságát, sütés közben, lemezen hagyjuk, hűtőszekrényből, összedolgozzuk, jégszekrényből, szétválasztjuk, márványosságát, nyersanyagokat, megválogatott, előmelegített, megszurkáljuk, egyneműsítjük, felforraljuk, tojássárgája, egyenletesen, diótöltelék, elkészítése, citromhéjat, függetlenül, máktöltelék, keverőtálba, pihentetjük, elkészítjük, hozzáöntjük, szikkasztás, feltekerjük, hagyományos, meghintjük, megtesszük, tölteléket, lisztezett, elkeverjük, hozzáadjuk, szeletekre, fehérjével, felhajtjuk, felforralt, keskenyebb, maradjanak, töltelékre, karácsonyi, kerüljenek, figyeljünk, hozzávalók, készítünk, keletkező, felverjük, formázunk, margarint, felületét, megkenjük, csipetnyi, dolgozzuk, szikkadni, tésztához, sütőlapra, porcukrot, hosszanti, távozását, élesztőt, asztalra, téglalap, sárgáját, elkevert, alábbiak, porcukor, olvadjon, villával, nyújtjuk, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 2910
- e Hét: 12413
- e Hónap: 26318
- e Év: 156025
|
|
|