Regisztráció  Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Jó éjszakát!
  2017-08-17 23:58:31, csütörtök
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Ha van valami különleges...
  2017-08-17 23:57:43, csütörtök
 
  "Ha van valami különleges, amelyet meg akarsz valósítani, itt az ideje.
Ha meg akarod változtatni a világot, itt az ideje.
Ne higgy azoknak a gondolatoknak, miszerint még várnod kell,
míg öregebb és bölcsebb leszel, vagy még biztonságosabb lesz -
mert ezt így nem működik.
A bölcsesség beérik, a biztonság megszületik.
De előbb Neked kell elkezdeni a saját kalandod."

(Ron Atchison)
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Fóliában sült hal spenótsalátával
  2017-08-17 23:50:11, csütörtök
 
  Fóliában sült hal spenótsalátával - Zsolttól

A nyár elképzelhetetlen sült hal nélkül. És itt most nem a hekkre gondolok! Grillezéskor feltétlenül próbáljuk ki a zöldfűszerekkel pácolt, fóliában egyben sütött halat. Egyszerű, gyors és szenzációs!

Ha családdal grillezni indulunk, a grillezésre szánt halakat már előre, otthon a konyhában is előkészíthetjük. Befűszerezés után belegöngyöljük a fóliába, és hűtőtáskában könnyen szállítható. Megérkezés után csak elő kell venni, és már dobhatjuk is a parázsra. A köretnek szánt salátákat otthon meg lehet mosni, az öntetet el lehet hozzá készíteni, és a helyszínen már nincs is más dolgunk, mint összekeverni.

Fóliában sült tengeri fogas spenótsalátával és zöldfűszeres tejföllel






Fóliában sült hal spenótsalátával

Hozzávalók:
4 db 300g-os tengeri fogas
2 citrom
4 evőkanál petrezselyem
4 teáskanál kapribogyó
10 dkg zsenge vagy mini spenót
1 szál zöldhagyma
1 szál angolzeller
2 cl olívaolaj
½ citrom leve

A zöldfűszeres-tejfölös szószhoz:
1 szár angolzeller
snidling
petrezselyemzöld
bazsalikom
kapor
25 dkg tejföl
12,5 dkg joghurt
olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

Elkészítés: 1. Elkészítjük a tejfölös szószt, ehhez a zöldfűszereket apróra vágjuk, és a tejföllel elkeverjük. Hűtőszekrényben pihentetjük.

2. A halakat megtisztítjuk (a hal előkészítését a képgalériában láthatod), eltávolítjuk a pikkelyeket, kívül-belül sózzuk. A citromról levágjuk a héját (fehér résszel együtt), majd felkarikázzuk, és a kapribogyóval, valamint a petrezselyemmel együtt a halakba töltjük.

3. Az alufóliát megkenjük olívaolajjal, a halakat becsomagoljuk, és a grillen mindkét oldalát 10-10 percig sütjük. (Sütőben 180-200 fokon ugyanígy süthetjük.)

4. A spenótleveleket megmossuk, lecsöpögtetjük, a zöldhagymát, az angolzellert összevágjuk, jól összekeverjük, olívaolajjal, citromlével, és egy csipet sóval ízesítjük.

5. A grillezett tengeri fogast a spenótsalátával tálaljuk. A tejfölös szószt összeforgathatjuk a salátával, vagy adhatjuk külön is a hal mellé.

A salátát kiegészíthetjük pár szem koktél paradicsommal is.

Elkészítés: 35-40 perc
Fogyasztható: azonnal

A halakról

A piacon általában kedden és szerdán van friss hal, ezért ha tehetjük, ezeken a napokon menjünk vásárolni. A hét elején vagy a végén már nem biztos, hogy igazán friss halat kapunk, de azért mindig érdeklődjünk a halasoknál, a halboltokban vagy az nagyobb áruházak halosztályán az áru minőségéről. Vásárolhatunk fagyasztott halat is, mivel az újfajta fagyasztási eljárásoknak köszönhetően mikrobiológiailag jobb eredményt érnek el, mint a friss halak, de a friss hal mindig szaftosabb, lédúsabb, és a profik mindig meg tudják állapítani, hogy friss vagy fagyasztott halból készült étel van eléjük tálalva.

Fóliában sütés

Ha fóliában sütünk, lehetőség szerint ne válasszunk túl nagy halakat, kb. 20-30 cm nagyság az ideális, és szinte bármilyen édesvízi vagy tengeri hal elkészíthető így. A fóliában sült hal pontosan a fóliában sütés miatt megőrzi az aromát és nedvességet, vagyis az így készült hal szaftos és illatokban gazdag. Ha azonban ropogós halra vágyunk, akkor érdemesebb bő olajban vagy zsiradékban, sűrűn beirdalt vagy vékony szeletekre vágott halat sütni. Így a hal ropogós, de sokkal szárazabb marad. Ez egy más típusú elkészítési mód, ehhez a keszeg, kárász és törpeharcsa jó választás.

Fóliában sütéshez pl. a tengeri fogas (branzino), aranydurbincs vagy királydurbincs (dorade royal) kitűnően választás. Hipermarketekben általában beszerezhető, közepes árfekvésű halak, szálkát nem tartalmaznak, könnyű őket tisztítani, és kaphatóak kisebb-nagyobb méretekben. A tengeri halak többsége nyersen is fogyasztható, akár sütve, gőzölve, főzve, grillezve, rostlapon sütve is készíthetjük. Érdemes sütés közben vagy utána sózni, hogy a víztartalmát ne húzza ki a só.

Fűszerezés

Bátran alkalmazzunk friss fűszereket: petrezselymet, bazsalikomot, zsályát, mentát, citromos kakukkfüvet, fokhagymát. A grillezésre szánt halunk belsejébe tölthetjük a különböző fűszereket és más ízesítőket, ami lehet rozmaring, zöldhagyma, citrom, olívabogyó, kapribogyó.


A spenótról

Közismert tény, hagy a spenót nagyon magas vastartalmú zöldségféle, igen gazdag ásványi sókban is. Leggyakrabban főzelékként használják, amit az óvodások igen kedvelnek. Kevesebben tudják azonban, hogy a spenótnak több fajtája van, ez megmutatkozik méretben és ízben is.

Bébi spenót salátának

A zsenge spenóthajtások vagy a mini spenót, amit nálunk is termesztenek, de a hazai boltokban elsősorban a többnyire Olaszországból importált változatát lehet kapni, igen jól felhasználható friss salátaként. Nem kell főznünk, aprítanunk, elég csak megmosni, lecsepegtetni, és máris fogyasztható. Klasszikus ecetes-olajos öntetet tehetünk rá, vagy például extra szűz olívaolajat citromlével, mogyoróolajat fehérborecettel. De készíthetjük tejföllel, joghurttal, kefirrel is. Kiegészíthető más zöldségfélékkel, pl. zöldhagymával, tavaszi retekkel és más salátafélékkel is. A mini spenót zsenge levelei azonban könnyen összeesnek, törnek, ezért esztétikai értéküket gyorsan elveszítik. Ezért mindig óvatosan tisztítsuk őket, és az önteteket csak tálalás előtt vagy evés közben tegyük rá, így mindig friss és ropogós marad. Ez amúgy érvényes a többi zsenge salátafélére is.

Nem csak főzeléknek...





Dunszt Zsolt

A spenót nagyobb, klasszikus fajtáját ill. leveleit leforrázva akár burkolásra (bardírozás) is alkalmas. Sós, szódabikarbónás vízzel a leveleket leforrázzuk, a vaskos szárát ne vágjuk ki, mert így könnyebben kezelhető. A forró vízből kivéve egyből jeges vízbe tesszük, abból egyenként kivéve, konyharuhára fektetve leszárítjuk a leveleket, és ezután már kivághatjuk a szárát. Ezekkel a levelekkel be is burkolhatjuk, bele is göngyölhetjük a halakat, de akár húst is.

Szintén a ,,nagy zöldlevelűek" családjába tartozik a mangold, hasonlóképpen értékes és hasonlóképpen felhasználható, mint a spenót. Legközelebb Horvátországban találkozhatunk vele gyakrabban, ott általában a halételek mellé burgonyát és fokhagymás mangoldot (blitvát) kínálnak.

Dunszt Zsolt, fotó: Győrfi Viki, syling: Kovács Andrea

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Grillezett kukorica baconbe tekerve
  2017-08-17 23:48:02, csütörtök
 
  Grillezett kukorica baconbe tekerve - recept és grillezési ötletek Balázstól

A grillező időszak javában folyik, melegek a sütők, izzanak a szenek, mindenki a hétvégét várja, hogy kimenjen a kertbe, a hétvégi telekre, vagy bármilyen zöldbe, ahol kedvét lelheti ebben a nagyszerű programban családjával, barátokkal, ismerősökkel.

A grillsütőről
Gondolom, már mindenki beszerezte a grillezéshez szükséges eszközt, de aki várt eddig, és még nem vásárolt, az olvassa el ezt a kis figyelemfelkeltőnek szánt pár sort. Aki meg már vásárolt, hasonlítsa össze a leírtakkal. A lehető legegyszerűbben megtudhatjuk, hogy milyen a minősége a kiszemelt darabnak. Emeljük fel a fedelét, és máris kiderül. Nehéz, avagy sem? Általában a nehéz a jobb. Alumínium ötvözet helyett inkább acélból készített sütőket válasszunk.





Őszi Balázs

Egy barátom a neves hipermarket mindenre kiterjedő reklámanyagának hasábjairól szemezgetve, egy rendkívül kitűnő ajánlatnak nem ellenállva, egy hipermodern készüléket magához ragadva, persze késésben és estére vendégeket várva (köztük engem is), hazarohant. Dobozt feltépve, a grillsütőt szinte pillanatok alatt, cirka 3 óra 40 perc alatt összeszerelve, zihálva, megtörve, nevetség tárgyát képezve, 2 marék megmaradt alkatrészt szemlélve, mindenféle oda nem illő szavakat ismételve, a garázs előtt összeroskadva, épp lemondani készült a vacsorát. Végül a vacsora mégis megszületett. A dolog pikantériája, hogy még kétszer sütött benne, és az izzó szén kiégette az alumíniumötvözet alját, és alul kipotyogott. Szóval jobb a nehéz acél, mint a könnyű aluminium...

Az sem mindegy, milyen a rács, amin sütünk. A nikkelezett rács könnyen tisztítható, és nem is rozsdásodik. A lehető legfontosabb a választáskor, hogy gázsütős, lávaköves vagy faszenes készüléket vegyünk-e. Aki a gyors megoldásokat kedveli, nem szeret sokáig időzni a sütéssel, és többnyire felindulásból, hirtelen dönt a vacsora grillen készült mivoltáról, annak a gázgrillt ajánlom. Gyors, és nem koszolja össze magát az ember, viszont az elkötelezetteknek csak a faszenes grillt javaslom. Kicsit tovább tart a begyújtása, mint egy gombnyomás, de lehet variálni, a különböző fából származó szenek más aromájúak. A brikett például rendkívül sokáig tartja a hőt. Egyedi tulajdonsága, hogy a szénre friss fűszereket dobva (rozmaring, kakukkfű...) rendkívüli ízt és illatot kölcsönöz a felette sütött húsnak vagy más süldögélő ételne. Ha desszertet vagy gyümölcsöt készítünk, jó rá a fahéj, a kardamom, a vanília, stb. Szóval, mindenki döntsön belátása szerint.





Grillezett kukorica baconbe tekerve

Ez a grillezett kukorica kitűnő köretnek vagy előételnek. Pálcát beleszúrva, vendégeink ehetik a jégkrémhez hasonlóan.





Zsenge kukorica baconnel grillezve

Grillezett kukorica baconbe tekerve Hozzávalók 4 személyre:
4 cső kukorica
2 evőkanál mustár
16 szelet bacon

Elkészítés:

1. A kukoricát megtisztítjuk, kb. 10-15 percet főzzük.

2. Lecsöpögtetjük, kihűtjük.

3. A kukoricacsöveket négybe vágjuk, a bacon szeleteket megkenjük vékonyan a mustárral, majd a kukoricacsövekre tekerjük.





4. Közepes hőmérsékletű grillen (faszén), de lehet elektromos is, folyamatosan forgatva szép pirosra grillezzük.




Grillezett húsokhoz szenzációs kísérő lehet friss salátákkal kiegészítve!

Forrás:Minmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Halak a grillen
  2017-08-17 23:41:20, csütörtök
 
  Halak a grillen

Halfogyasztásunk ugyan még mindig messze elmarad az európai átlagtól, de az utóbbi időben - ha lassan is, de - évről évre növekszik. Ehhez a karácsonyi hal és a konzervek fogyasztása mellett a nyári szezonban készített grillezett halak is hozzájárulnak.

A halak grillezése sokban eltér a húsok grillezésétől, de néhány alapvető szabály figyelembevételével könnyen a grill hal készítésének mesterei lehetünk.





A halakat is érdemes bepácolni sütés előtt

A halakat sokféle módon elkészíthetjük a grillen. Süthetünk egyben kisebb és nagyobb halakat, a hal húsát grillezhetjük bőrén, használhatunk filét, süthetünk halszeleteket, s fóliába rejtve is elkészíthetjük a halat.

Grillezésre nagyon alkalmas többek között az afrikai harcsa, a naphal, a keszeg, a makréla, a pisztráng, a durbincs, a busa, a tonhal, a kardhal, a harcsa, a tőkehal, a ponty, a csuka, a lazac is, s akkor még nem is beszéltünk a különféle tengeri herkentyűkről.

Egyben sült halak
Az egyben sütött hal esetén a kizsigerelt, pikkelyeitől megszabadított példányt beirdaljuk, hasüregét a megálmodott ízvilágnak megfelelően megtöltjük, majd rövid idő alatt megsütjük. A hal grillezésénél ugyanis mindig szem előtt kell tartani, hogy viszonylag gyorsan átpárolódik, így nem szabad sokáig a tűzön hagyni, mert akkor kiszárad.




Az omlós húsú halakat érdemes fóliára téve sütni a grillen

Mivel a legtöbb hal húsa meglehetősen omlós, és a bőre hajlamos rátapadni a rácsra, ezért célszerű úgynevezett halsütő rácsot venni. A halsütő egy olyan szerkezet, amely közrefogja a halat, segítségével könnyen egyben tarthatjuk, és a tűzön történő forgatása, mozgatása sem okoz gondot. Mivel a hal könnyen rátapad a rácsra, ezért használat előtt a halsütőt is alaposan kenjük meg olajjal vagy vajjal.

Az egyben sütött halak közül a legkönnyebben a fél kilogramm környéki halakkal van dolgunk. Az egyben sütött halat könnyedén ízesíthetjük úgy, hogy a hasüregébe friss fűszernövényeket, citrusféléket teszünk, szárított fűszerekkel, fűszervajjal is bekenhetjük, vagy akár egy kis szalonnát is tehetünk bele.





Praktikus szerkezet a halak sütésére az összcsukható rács, ezzel egy mozdulattal megfordíthatjuk a sülő halakat

Halfilék, szeletek a grillrácson
Ha nem szeretnénk egy egész halat elkészíteni, akkor választhatjuk a bőrén sütött halszeleteket is. Ez a módszer a létező legegyszerűbb, hiszen semmi más dolgunk nincs, mint a rácsra ráfektetni a hal olajjal alaposan bekent bőrös oldalát, s hagyni, hogy a hal szépen átpárolódjon. Forgatni nem kell, csupán annyit érdemes megtenni, hogy a halhúst valamilyen fűszerrel megszórjuk, vagy páccal megkenjük, amíg a hő hatására tökéletesen megpárolódik.

A halat filézve is rácsra tehetjük, de mivel ilyenkor már nincs csont és szálka, ami megtartsa a húst, feltétlen használjunk valamilyen halrácsot, esetleg grilltálcát, vagy tegyük fóliába a húst. A fóliát vajjal vagy olajjal kikenve használjuk, vagy tehetünk bele sütőpapírt vagy akár szőlőlevelet, netán banánlevelet is, hogy ne ragadjon bele a hal. A fóliába tekert hal mellé fűszereken kívül zöldségeket is tehetünk, de arra figyeljünk, hogy a batyuban nagyjából minden egyszerre legyen kész.

A halfilénél érdemes bepácolni a húst, amivel könnyedén és teljes körűen ízesíthetjük a sütésre váró darabokat. A pácolás persze nem csak erre szolgál. Az egyben sütött halszeletek esetében például a megfelelő zsiradék hozzáadásának is jó módja lehet a pácolás. Míg a lazacszeletek nem igénylik az extra mennyiségű zsiradékot, például a tonhal vagy a kardhal esetében nem árt olajos pácot alkalmazni a hús sütése előtt.




Ne fukarkodjunk a fűszerekkel, a zöldfűszerek és a fokhagyma minden halhoz illik

A húsimádók számára javasolt a tonhalból készített steak, amely vetekszik a klasszikus steakekkel. Az egyben sütött halszeleteknél a zsiradék mellett nagyon fontos szempont, hogy milyen vastagságú a szelet, így ha igazán jó steakre vágyunk, akkor másfél centiméter körüli vastagságúra érdemes vágni a hal húsát.

Grill köret a hal mellé
A hal mellé tökéletes köret a zöldség. A zöldséget adhatjuk saláta formájában, vagy ugyanúgy grillezve, mint a halat. A batyuban együtt készülhet a köret a hallal, de ha elég nagy a grillező felületünk, akkor a rácson is könnyedén egy időben sülhet a hal és a körete.

Tengeri kincsek
A halak mellett a különféle tengeri herkentyűket is grillre rakhatjuk. Ha apró vegyes herkentyűkkel van dolgunk, akkor a legjobb és legegyszerűbb megoldás, ha az egészet hagyjuk egy éjszakán át pácolódni - amire például ideális a fokhagymás olaj alapú pác -, majd lecsöpögtetve grilltálcán sütjük át. Így nem szárad ki, kellően fűszeres lesz, a grilltálcának hála nem potyog le a rácsok között, nem ég meg és nem sül rá a rácsra.





A rákokat érdemes nyársra húzni, így egyszerűbben forgatható a grillen

Ha nagyobb rákokkal van dolgunk, akkor a páncéljától megszabadított, kierezett rákot nem csak grilltálcán készíthetjük el, hanem pálcára, nyársra fűzve is. A rákokat nem csak olajban pácolhatjuk, hanem akár baconbe csavarva is megsüthetjük. A rákok mellett nagyon jól grillezhető a kalamári, azaz a tintahal, a fésűkagyló, illetve más kagylók is, amelyeket akár a héjukban hagyva is megsüthetünk. A kagyló héja jó indikátor is, a kisebb kagylókat pont addig kell sütni, amíg a korábban már picit szétnyitott kagylóhéjak teljesen szétnyílnak.

Bőrén sült lazacszeletek
Hozzávalók:
1 kg bőrös lazacfilé
1 fej vöröshagyma
1 citrom leve
olívaolaj

frissen őrölt feketebors

Elkészítés: A hagymát vékony karikákra vágom. A lazacot kétujjnyi szeletekre vágom, egy tálba rendezem, megszórom a hagymakarikákkal. Az olajhoz hozzáadom a citromlevet, és a halat meglocsolom vele. A tálat lefedem, s egy éjszakára a hűtőbe teszem.
A marinádból kiszedett halat lecsöpögtetem, majd a tiszta grillrácsra helyezem, s hagyom, hogy átpárolódjon. Tálaláskor sózom, borsozom.





A citrom sose maradjon el a hal mellől, grillezéskor sem!

Szalonnás durbincs
Hozzávalók:
4 kisebb durbincs (50-70 dkg)
10 dkg zsírszalonna
1 szál friss oregano

frissen őrölt feketebors
1 lime

Elkészítés: A durbincsot megpucolom, uszonyait levágom, kizsigerelem, majd mindkét oldalát beirdalom egészen a csontig. A szalonnát vékony csíkokra vágom. A hal hasüregébe egy szál friss oreganót teszek, az oldalvágatokba szalonnacsíkokat nyomkodok.
A halakat a halsütő rács közé fogom, majd 6-8 percet sütöm oldalanként. Tálaláskor a halat sózom, borsozom, és kevés lime lével meglocsolom.





A legtöbb hal húsa sovány, könnyű és egészséges, érdemes grillezve is fogyasztani!

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Grillezzünk, de ne csak húst!
  2017-08-17 23:34:58, csütörtök
 
  Még tart a jó idő, ki kellene használni:

Grillezzünk, de ne csak húst!

A grillezés, szabadtéri sütögetés kötelező nyári program, mégpedig jó társaságban az igazi, sokféle pácolt finomsággal, salátákkal. Bár a grillezésről a húsok jutnak elsőként eszünkbe, érdemes kipróbálni húsmentes alapanyagokat is. A tapasztalat szerint ugyanis ezek fogynak el mindig elsőnek!
Mindenkinek megvan a jól bevált grillpáca, kedvenc fóliás batyu-receptje, de azért időnként kipróbálunk újdonságokat is. A húson túl is érdemes kísérletezni, mert népes vendégsereg esetén szinte biztosan akad a társaságban, aki valamilyen megfontolásból sem a húsok, sem a kolbász vagy a szalonna iránt nem mutat érdeklődést. A húsevők pedig köretként kóstolhatják a vegetáriánus grillezett fogásokat.

Grillezzünk sajtot!
A grillezett sajt mindig népszerű fogás - akár tartalmas saláta, akár paradicsomkarikák vagy friss nyers zöldségek társulnak hozzá. De mikor lesz tökéletes? Egy biztos, a trappistát, edámit és más úgynevezett félkemény, no meg gyúrt (mozzarella, scamorza) sajtokat tegyük inkább szendvicsekbe, reszeljük a salátára, de ne süssük grillen! Erre a célra kizárólag kemény, vagy a kifejezetten grillsajtként kínált fajták alkalmasak.





A halloumi egyike a legjobb grillezhető sajtoknak

Az egyik legjobb, nálunk is kapható ciprusi specialitás a halloumi sajt. Ez a rendszerint kecske- és juhtejjel is gazdagított tehéntejből készülő, erősen sós sajtféle létezik natúr vagy zöldfűszerekkel (nem ritkán kevés mentával) ízesített formában is. Nagyjából 1 cm vastag szeletekre vágva, kevés olajjal megkenve mindkét oldalát (ha nem szabadban készítjük, elegendő a serpenyőbe permetezni egy kevés olajat) aranybarnára pirítva akár héjában sült krumplival, akár salátával tálalva tökéletes. Remekül illenek hozzá a majonézes, joghurtos öntettel készülő vegyes saláták, de egy kakukkfüves, majonézes krumplisalátával is bőséges és laktató fogás. Mivel a halloumi sós, enyhén fűszerezzük a garnírungot!

A tehén- és juhgomolya is remekül grillezhető, miként ezek füstölt változatai. Ha kemény kecskesajthoz jutunk, feltétlenül érdemes kipróbálni akár serpenyőben, akár szabadban grillezve. A sajt könnyen odatapad a serpenyő aljához, nem árt olajjal vagy olajos páccal megkenni. A rácsra a sajtok sütésénél a biztonság kedvéért célszerű alufóliát vagy grilltepsit helyezni. A köret itt is lehet a jól bevált uborkasalátától a káposztasalátán át a paradicsomsalátáig szinte bármi, és egy-egy szelet ropogós héjú kenyér is jól jön mellé.

Ha nem túl kemény és kevéssé markáns grillsajtot választunk, a sütés előtti napon célszerű bepácolni - így nem csupán az ízei lesznek gazdagabbak, de külön zsiradékra sem lesz szükségünk, ha mégis úgy ítéljük meg, hogy nem árt egy kis zsiradék, a páclével nyugodtan kenegethetjük a grilltepsinket.

Az olívaolaj, a fokhagyma és a friss rozmaring keverékéből készült pác tökéletesen illik a sajtok mindegyikéhez. Arra érdemes ügyelni, hogy bármekkora mennyiséget is készítünk elő, a pác mindig tökéletesen fedje, mintegy légmentes záróréteget képezve a sajtszeletek felett.






A grillezhető kemény sajtokhoz az olívabogyó, a paprika vagy a kapribogyó is nagyon jól illik
Az sem mindegy, mekkorára daraboljuk a sajtot. Ha camembert sajtot vagy lágyabb kecskesajtot tennénk a grillre, ne vágjuk fel. Enyhén olajozott alufóliába csomagoljuk be, így tegyük a rácsra. Ha a közepe megolvadt, kenyérrel vagy péksüteménnyel kínáljuk.

A szeletelhető típusokat pedig ne vágjuk túlságosan vékonyra, az 1-1,5 cm-es vastagság ideális a grillezéshez.

Gombát, hagymát, zöldséget a grillre!
A csiperke, vargánya, őzlábgomba mind remek szabadtéren sütve, grillezve. Alapszabály, hogy csakis friss és megbízható helyről vagy gombaszakértő által bevizsgált gombát fogyasszunk! Grillezéshez a nagyobb méretű gombák ideálisak, és érdemes őket fűszeres pácban érlelni rövid ideig.

A gombafélékhez ideális zöldfűszerek többek között a kakukkfű, a bazsalikom, a rozmaring. Ezeken túl kerülhet a pácba bors vagy chili, aki csípősebben szereti, fokhagyma (mértékkel). Mivel a gombák víztartalma rendkívül magas, a sütésnél, grillezésnél ez óhatatlan folyadékveszteséget jelent. Hogy ne essenek össze a gombáink, rövid ideig süssük, és fajtától függően érdemes hosszában kettévágni, vagy kizárólag a kalapját megsütni - az egészséges tönkök levesben, pörköltben is felhasználhatók.





A gombafejek gyorsan átsülnek a rácson, tölthetjük is őket

Grillezett barnacsiperke
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg közepes méretű barnacsiperke
1-2 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
1 mokkáskanál chilipehely
3 kisebb ág friss rozmaring
2-3 kakukkfűág
2 csokor petrezselyemzöld
1 teáskanál szárított oregánó
1 db nagyobb méretű citrom
só, frissen őrölt színes bors - ízlés szerint

Elkészítés: A páchoz csavaros tetejű üvegbe öntjük az olajat, hozzáfacsarjuk a citrom levét. A rozmaring, a petrezselyem és a kakukkfű leveleit finomra aprítjuk, a fokhagymát finomra vágjuk vagy fokhagymanyomón átpréseljük. A chilipehellyel, sóval és kevés borssal együtt az olajhoz kanalazzuk. Az egészet alaposan összerázzuk.
A gombákat óvatosan megtisztítjuk a szennyeződésektől, tönkjeit eltávolítjuk. Ha túlságosan nagyok a gombafejek, félbevágjuk. Kalapjukkal felfelé tálba rakosgatjuk, a páclével meglocsoljuk, időnként megkeverjük, hogy mindenütt átjárja a pác, 15-20 percig pihentetjük.
Forró grillrácsra helyezett grilltepsiben vagy grillserpenyőben néhány perc alatt megsütjük.

Ha nem kapunk barnacsiperkét, amely krémesebb, határozottabb ízekkel rendelkezik, fehér csiperkéből is készülhet. Egyszerű vinaigrette mártással locsolt, friss leveles salátával, zsenge fejes salátával, friss kenyérrel tálaljuk.

A grillezett hagyma tökéletes kísérője lehet akár fűszeres túróval kínált héjában sült burgonyának, akár húsféléknek. Grillezéshez nagyjából 3-4 cm átmérőjű vöröshagymát vagy lilahagymát érdemes választani. Tisztítás után akár vastag szeletekre vágva, sóval, kevés paprikával fűszerezve, olajjal meglocsolva mehet is a rácsra, serpenyőbe, de negyedelhetjük is. Ez utóbbi esetben is érdemes sütés előtt fűszerezni. Ha azt szeretnénk, hogy szépen karamellizálódjon, hintsük meg kevés sóval, szórjunk rá finomra aprított kakukkfüvet és leheletnyi cukrot. A hagyma természetes édességét ezzel a kis segítséggel remekül érvényesíteni lehet, de nem lesz édes a végeredmény, csupán aranyszínű bevonatot képez a hagymagerezdeken. Ha előzetesen olajos-fűszeres pácban érleljük, még ízletesebb lesz!




A grillezett zöldségsaláta előételnek, köretnek is jó választás

A burgonyafélék szabadtéri sütésénél kétféle módszer terjedt el. A nagyméretű krumplikat fóliába csomagolva, parázson célszerű puhára sütni - ezeket akár a grillezés elején elkezdhetjük, ha akkora helyünk van, hogy megfelelő parazsat tudunk elkülöníteni, vagy rácsra is tehetjük, de ne felejtsük el időnként megforgatni.

Ha gyorsabban szeretnénk grillezett burgonyához jutni, héjában 10-12 perc alatt főzzük elő a nem túlságosan nagy krumplikat, majd nagyjából 1 cm vastagra karikázzuk, olajjal meglocsolva dobjuk a rácsra vagy serpenyőbe - újkrumpliból is tökéletes, gyorsan elkészül. A végén sózzuk. Ha nem újkrumplival dolgozunk, mindig lisztes típust válasszunk, amelynek alacsonyabb a víztartalma.

A krumplihoz kínálhatunk körözöttet, vagy épp snidlinggel, petrezselyemmel, zsázsával fűszerezett túrókrémet, amihez érdemes egy kevés pirított tökmagot is szórni - mennyei!

A grillezés kedvenc zöldségei vitathatatlanul a padlizsán, a paprika, a paradicsom, a zsenge tök, a cukkini - egyik finomabb, mint a másik, nem is igazi a grillparti nélkül.





Nem csak finom, de gyorsan elkészül grillen a padlizsán

Mindegyiket süthetjük olajjal meglocsolva, natúr módon, illetve különféle fűszerkeverékkel (a készen kapható grill fűszerkeverék éppúgy megfelel, mint a magunk ízlésére formált, saját kombináció) megszórva. A zöldségeket is érdemes pácolni, hogy még ízletesebbek legyenek. Ezek esetében azonban a folyamat közel sem olyan időigényes, mint a húsoknál, és nem is célszerű 1 óránál tovább pácban hagyni őket, mert túlságosan megereszkednek.

Készíthetünk olaj és mustár, valamint só, bors és szinte bármilyen finomra aprított zöldfűszer keverékével is pácot, amellyel megkenjük a hosszában felszeletelt vagy karikákra vágott padlizsánt, cukkinit. Tökéletesen megfelel azonban az egyszerű olajos - fokhagymával, rozmaringgal ízesített, citrommal vagy borecettel pikánsabbá tett - páclé is. Már 15-20 perc elteltével átveszik a zöldségek a fűszerek aromáit.

A padlizsán pácolásánál és sütésénél mindenképp figyelembe kell venni, hogy valóságos szivacsként működik - alaposan magába szívja az olajat, ezért ne hagyjuk túl sokáig állni. A régi módszer szerint a padlizsánkarikákat vagy padlizsánszeleteket célszerű besózni, 1 órán át pihentetni, hogy a keserű lé távozzon, de igazság szerint az utóbbi években kapható padlizsánok ezt egyáltalán nem igénylik. Nem keserűek, így aztán időtakarékosan elkészíthetők. Elegendő sózni, fűszerezni vagy pácolni, és máris süthető!

Paprikából a zöld, sárga vagy piros kaliforniai mellett a kápia vagy a paradicsom alakú, de a vastag húsú szentesi is isteni grillezve. A fokhagymás, olívás pácba forgatott, frissen őrölt borssal megszórt grillezett paprikaszeletek joghurtos mártogató szószokkal, zöldfűszeres túróval is tökéletesek, de jól illenek csevapcsicsához, mititeihez is. Minél több fajtából készül, annál ízletesebb és színesebb a grillezett paprikatál, amit utólag is meglocsolhatunk egy kevés citromlével, olajjal.

Paradicsomból mindig kemény, lehetőség szerint napérlelte fajtát válasszunk. A szilva- vagy lucullus paradicsom ideális grillezve. A nagyméretű kora nyári paradicsomok is rendkívül ízletesek lesznek, ha félbevágjuk, magjait és levét teáskanállal kikapargatjuk, enyhén sózzuk, néhány csepp balzsamecetet vagy balzsamecet-szirupot locsolunk rá, friss bazsalikomlevelekkel szórjuk meg.





Könnyű, szíbes, finom, egyszerű - sokféle zöldség, mind grillezve

Ha cukkinit vagy zsenge tököt grillezünk, ne hámozzuk meg, egyszerűen karikázzuk, szeleteljük fel ferdén, fűszerezzük vagy pácoljuk, és úgy süssük meg. A tökfélék semleges ízéhez tökéletesen illenek a markáns zöldfűszerek. Ha egyszer bazsalikommal, máskor kaporral, harmadszor tárkonnyal szórjuk meg, olyan, mintha három különböző zöldségfélét sütöttünk volna. Természetesen olajos-fokhagymás, kevés citromlével ízesített olívaolajjal kenegetve is nagyon finom.

Ha zsenge csöves kukoricához jutunk, akár alufóliába tekerve, vajdarabkákkal megszórva, akár nyársra tűzve, fűszerezve is grillezhetjük. Utólag ki-ki kedvére sózhatja, borsozhatja.

Grillnyársakat többféle zöldség és gomba felhasználásával is egyszerű összeállítani - a lényeg, hogy nagyjából megegyező méretűre vágott zöldségek kerüljenek a hosszú fém- vagy előzetesen beáztatott fanyársakra. A pácolt zöldségdarabokkal készült színes nyársak már a készítés közben olyan csábítóak, hogy sokszor nehéz kivárni, amíg tökéletesre sülnek. Kerülhet rá előfőzött burgonya, piros, vastaghúsú paprika, cukkini, hagymakarika, gomba, sőt akár koktélparadicsom vagy egy darab a tejes kukoricából is, biztosan elégedett lesz, akinek a tányérjára kerül!





Nyársra tűzve itt a nyár - friss zöldsalátával, mártogatóval

A grillezett zöldségekből - ha nagyobb mennyiség készül - akár saláta is kerekedhet. A már kihűlt, azonos mennyiségű grillezett paprikából, cukkiniből, padlizsánból friss paradicsomkarikákkal, ecetes dresszinggel, sok friss zöldfűszerrel (oregánóval, bazsalikommal), kevés fokhagymával ízesítve egyszerűen összeállítható, de abbahagyhatatlan lesz a kerti grillsaláta.

Remek szendvics vagy bruschetta készíthető grillezett zöldségekkel - az előzetesen olívával permetezett kenyeret pillanatok alatt megpirítva gazdagon megpakolhatjuk a sült padlizsánnal, cukkinivel, gombával, sőt még sajttal is.





Friss fűszerekkel, borecettel és kis fantáziával sokféle grillezett zöldségsalátát kínálhatunk

Grillezett desszertek
A zöldségeken túl gyümölcsöket is érdemes kipróbálni sütve, grillezve. Az alma, az ananász, a barack vagy a körte biztosan nem okoznak csalódást grillezve, mondjuk egy kis vaníliafagyival tálalva.

Grillezett ananász fahéjjal és szerecsendióval
Hozzávalók 4 személyre:
1 db kisebb egész ananász
2 evőkanál szőlőmagolaj
4-5 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál őrölt fahéj
½ szerecsendió - frissen reszelve
A tálaláshoz:
ízlés szerint vaníliafagylalt vagy tejszínhab

Elkészítés: Az ananászt meghámozzuk, 1 cm vastag karikákra vágjuk, a középső, fás részt eltávolítjuk. A cukrot a fahéjjal és a szerecsendióval elkeverjük. A grillserpenyőt vagy a grillrácsot vékonyan megolajozzuk, az ananászkarikákat meghintjük a fűszeres cukorral. Előbb az egyik, majd a másik oldalát karamellizáljuk.
Magában vagy fagylalttal, illetve tejszínhabbal frissen tálaljuk.

Ha grillrácson készítjük, és korábban húst vagy zöldségeket sütöttünk rajta, feltétlenül tegyünk egy darab alufóliát a rácsra, és azon süssük meg a gyümölcsöt!

Nyáron különösen érdemes kipróbálni a nektarin, az őszibarack grillezését. A kevés cukorral meghintett félbevágott grillezett őszibarackok magjának helyére kerülhet gyümölcs- vagy vaníliafagylalt, de kevés illatos mézzel is locsolgathatjuk, ánizzsal, gyömbérrel is fűszerezhetjük.




Kemény, de érett barackot érdemes grillezni - a tejszínhab már ráadás a tálalásnál

Ha sokféle gyümölcs akad a háznál, a zöldségekhez hasonlóan nyársra is tűzdelhetjük a nagyjából megegyező méretűre darabolt alapanyagokat. Eperből, szőlőből, szilvából, alma- vagy barackkockákból nem csak színes, de finom és egészséges nyársakat állíthatunk össze. A legjobb kevés cukorban meghempergetve karamellizálni. Csokoládémártással, vaníliaszósszal vagy fagylalttal tálalva garantált a siker. Aki látványos desszertet kínálna, grillserpenyőben sütve, flambírozhatja is a gyümölcsöket.

Ha már beszereztük a megfelelő mennyiségű faszenet, beizzítottuk a kerti grillsütőt - érdemes minél több mindent készíteni rajta!

HL

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Frissítő
  2017-08-17 23:24:25, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Gombás quiche
  2017-08-17 23:20:59, csütörtök
 
  Gombás quiche

Hozzávalók

20 dkg tetszés szerinti gomba (pl. rókagomba, csiperke)
1 fej hagyma
2 ek vaj + a formához

bors
6 db tojás
1/2 dl főzőtejszín
1 csomag konyhakész linzertészta
1 ek aprított kakukkfű


Elkészítés

A gombát letisztogatjuk és felszeleteljük. A megtisztított hagymát csíkokra metéljük. Serpenyőben felhevítjük a vajat, majd hozzáadjuk a gombát a hagymával együtt, és kevergetve enyhén megpirítjuk kb. 5 perc alatt. Megsózzuk, megborsozzuk, és levesszük a tűzről.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A leveles tésztát kigöngyöljük, és kibélelünk vele egy vajjal kikent szögletes piteformát. Leterítjük sütőpapírral, nehezéknek szárazborsót vagy -babot szórunk rá, és a sütő alsó részében, alsó melegítéssel sütjük 15 percig.
Közben a felvert tojásokat elkeverjük a tejszínnel. A nehezéket a sütőpapírral együtt kiemeljük a formából. A hagymás gombát elosztjuk a tésztán, majd rámerjük a tojásos keveréket és megszórjuk az aprított kakukkfűvel. Változatlan hőfokon készre sütjük kb. 35 perc alatt.





PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

Ha gyakran sütsz quiche-t, akkor a nyári gyümölcsszezonban összegyűjtheted a cseresznye- és meggymagot nehezéknek. Megmosva száríts meg, és akárhányszor felhasználhatod.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Banánpalacsinta
  2017-08-17 23:17:10, csütörtök
 
  Banánpalacsinta

Hozzávalók

1 db nagyobb banán
2 db tojás
1 csipet sütőpor
1-2 csepp vaníliakivonat
1 tk olaj

Elkészítés

A banánt villával összetörjük annyira, hogy sűrű pürét kapjunk. A tojásokat felverjük, majd a banános péphez keverjük, és hozzáadjuk a sütőport, valamint a vaníliakivonatot is.
Közepes hőmérsékleten felforrósítunk egy palacsintasütőt, és kikenjük az olaj felével. A tészta feléből a palacsintasütőbe kanalazunk két kisebb palacsintát. 1-2 percig sütjük mindkét oldalát, majd tányérra csúsztatjuk őket.
Ugyanígy járunk el a maradék tésztával. Végül friss banánkarikákkal vagy ízlés szerinti, szezonális, friss gyümölcsökkel tálaljuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Görög csirkecomb
  2017-08-17 23:14:29, csütörtök
 
  Görög csirkecomb

Hozzávalók

4 db egész csirkecomb

bors
olívaolaj
4 db paradicsom
3 gerezd fokhagyma
10 dkg magozott olajbogyó
10 dkg feta sajt
friss oregánó
friss kakukkfű


Elkészítés

A megmosott és szárazra törölt csirkecombokat megsózzuk, megborsozzuk, és olívaolajon néhány perc alatt elősütjük.
Egy kiolajozott tepsibe sorakoztatjuk a combokat, majd megszórjuk a feldarabolt paradicsommal és fokhagymával, a morzsolt feta sajttal és az olívabogyóval. Ezután megszórjuk friss kakukkfűvel és oregánóval, és meglocsoljuk olívaolajjal.
180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük.





ÍME A RECEPT VIDEÓN: Link



Kőrösy Gabriella gasztrogabo

Forrás: Mindmegette.hu



 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2017.07 2017. Augusztus 2017.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 340 db bejegyzés
e év: 3911 db bejegyzés
Összes: 29570 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3613
  • e Hét: 9378
  • e Hónap: 95182
  • e Év: 1363164
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.