Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Receptek borágóból
  2010-10-21 10:20:45, csütörtök
 
 



RECEPTEK és amiért érdemes fogyasztani

- Tejfölös uborkasaláta borágóval

1 db uborka, 5-6 fiatal borágólevél, 1 gerezd fokhagyma, tejföl, só, cukor, ecet, pirospaprika, bors.

A legyalult uborkát és a megmosott, felaprított borágólevelet besózzuk, megcukrozzuk és beletörjük a fokhagymát, fól összekeverjük, 1 órai állás után kinyomkodjuk az uborkát és a borágóleveleket. Ezután ráöntünk egy kevés ecetet, tejfölt, összekeverjük, a tetejét meghintjük pirospaprikával és borssal.



- Vegyes borágósaláta

5-6fiatal borágólevél, 1 uborka, 2 paprika, 2 hagyma, só, cukor, ecet, bors.

A megmosott borágólevelet felaprítjuk, hozzáadjuk a legyalult uborkát, az apróra vágott paprikát és hagymát. Ezeket jól besózzuk, megcukrozzuk és állni hagyjuk. Utána kinyomkodjuk, kevés ecettel, borssal ízesítjük.

Érdemes fogyasztani mert :

Értékes ásványisó-tartalma miatt a népi gyógyászatban vese- és hólyagbántalmak ellen használják.

Terméséből kivont zsírosolajában linol-, linóién-, olaj-, palmitinsav található, míg a zöld részekben a nagy ásványianyag-tartalom mellett szaponin és cseranyag fordul elő. A zsírosolaj gamma-linolénsava csökkenti a vér koleszterinszintjét, így az érelmeszesedést lassítja.

Jelentős mennyiségű cseranyagáért és nyálkatartalmáért hasmenés ellen alkalmazzák. Illóolaj-, gyantasav-, szaponintartalmáért, nyálkaanyagaiért külsőleg bőrgyógyászatban gennyes pattanásokra, kelésekre, borogatásra, illetve toroköblögetésre használják. A kozmetikai ipar egyre növekvő mennyiségben termelteti.

Forrás: Terebess
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Zsálya és gyógyhatásai
  2010-10-21 10:11:40, csütörtök
 
 


Zsálya

30-50 cm magas, évelő növény. Tőlevelei hosszú nyelűek, mélyen szíves vállból háromszög alakúak, tompa csúcsúak, a fonákukon molyhosak. A levél széle enyhén csipkés. A szár levéltelen, csak a virágzatok alatt találhatók apró ülő, hegyes csúcsú murvalevelek.

Az egyik legfontosabb, amit a zsályáról tudnunk kell, hogy többféle típusa is ismert. Az ún. orvosi zsálya (Salvia officinalis) Dél-Európában vadon termő, jellegzetes illatú, kesernyésen aromás ízű gyógynövény. A növényt már az ókori görögök és rómaiak is ismerték és használták - kezdetben csupán tartósításra - azonban gyógyhatásai is hamar ismertté váltak, melyre latin neve is utal.

Salvia magyarul annyit tesz: 'gyógyítani'. Mivel segíti az emésztést, fűszerként különböző zsíros ételeket ízesíthetünk vele.

A zsálya fő hatóanyagai a növény illóolajában találhatók, melynek fő komponense a mérgező tujon (30-50%), cineol, borneol, továbbá tartalmaz cserzőanyagot, tritepéneket, keserű anyagot, ösztrogén anyagokat, valamint a nikotinsav amidját is.

Figyelem !
Fontos tudnunk, hogy lehetséges mérgező hatása miatt az orvosi zsálya illóolaja nem használható gyógyításra. Ilyen célokra sokkal alkalmasabb a muskotályzsálya (Salvia sclarea), amely tartalmazza az orvosi zsálya minden jótékony tulajdonságát, ám nem mérgező.

Megfelelő módon alkalmazva a zsálya rendkívül hasznos gyógynövény.

- Forrázata illóolaj- és cseranyag-tartalmánál fogva mandula- és torokgyulladás, köhögés, rekedtség ellen használható, öblögetőként pedig szájüreggyulladás, illetve gennygócos fogak kezelésére alkalmas. (A mérgező tujon kb. öt perc főzéssel elillan.)
- Éhgyomorra fogyasztva a meleg zsályatea csökkenti a vércukorszintet, keserű íze miatt pedig kitűnő étvágyjavító.
- Csökkenti a gyulladást, izzadást.
- Összehúzó és antibiotikus hatása is van.
- Az egyik legjobb vértisztító gyógynövény, különösen ekcéma, köszvény és nehezen gyógyuló sebeknél. Aranyeres bántalmaknál ülőfürdők készítésére javasolt, külsőleg pedig sebek gyógyítására és nedvező ekcémára alkalmas.
- Ellazítja az emésztőszervek izomzatát, így elősegítve a könnyebb emésztést és nyugtatja a bélgáz vagy gyomorfájás miatt háborgó emésztőrendszert.
- Jótékonyan hat a pikkelysömör okozta gyulladásoknál és más egyéb bőrbetegségeknél.
- Az égési seb gyorsabban gyógyul és csökken a viszkető, égető érzés is általa.
- Fiatalosan tartja a bőrt, szabályozza a faggyúkiválasztást ezáltal csökkentve a pattanásosodást.
- Ha a fejbőrbe masszírozzuk, elmúlhat a korpásódás és csökken a hajhullás.

Forrás: népgyógyászat

Megfigyelés alapján osteoporozis esetén jól beválik a kálciumterápia mellett, mert a jobb felszívódás segíti a kálcium beépülését.
Jó hatású klimax esetén is.
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2010.09 2010. Október 2010.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 152 db bejegyzés
e év: 840 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6332
  • e Hét: 22999
  • e Hónap: 54485
  • e Év: 259186
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.