Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
Fokhagyma
  2010-12-12 20:03:19, vasárnap
 
 


Fokhagyma

A fokhagyma hagyományos gyógyszer a népi gyógyászatban. Még a boszorkányűzésben is szerepet kapott, ami azt bizonyítja, elődeink igen csak hittek hatóerejében. Legtöbb esetben beválik a fokhagyma, mint gyógyszer, de mint minden mással, módjával bánjunk vele.

A fokhagyma/ Allium kativum/ egészségmegőrző szerepéről már 35oo éve vannak feljegyzések,mert egy Kr.e.l5oo-ban írt papíruszra az egyiptomi tudósok az illatos gumó 22-féle orvosi alkalmazását jegyezték fel. Herodotosz a neves görög történetíró is megemlíti,hogy a Kheopsz-piramist építő munkások azért bírták az embertelenül nagy igénybevételt,mert táplálékuk egyik legfontosabb összetevője a fokhagyma volt. A babiloni királyi kertről készült kimutatásban első helyen említik, s népszerűségére egy régi, perzsa udvarból fennmaradt feljegyzés is kitér,amikor leírja,hogy a király és udvartartása naponta 26 kg fokhagymát fogyasztott el.

De hasonló,elképesztő adatokat ismerünk sumér, asszír,föniciai és zsidó forrásokból is. Mindez arra utal,hogy a fokhagyma az orvostudomány és a gasztronómia történetének is egyik fontos fejezetét alkotja. Őshazája Közép-és Nyugat-Ázsia.Európába is a kirgiz sztyeppékről került át, állítólag-Dzsingisz kán lovasai hozták be,akiknek süvege is fokhagymafejre emlékeztetett.

A különleges ízű és illatú fűszernövény hamar népszerűvé vált a kulturnépek körében is,így felhasználása végigkíséri az emberiség kultúrtörténetét, mert jelentősége,szerepe a legújabb korban sem halványult el, különösen azután,hogy l858-ban Louis Pasteur felfedezte a fokhagyma baktériumölő képességét.

De az orvostudomány még napjainkban is tartogat meglepetéseket: l983-ban Sidney Belman amerikai biokémikus laboratóriumi kisérletei során rájött,hogy az egerek bőrének fokhagymaolajos ecsetelésével meggátolható a daganatok kifejlődése.
Gyógyszerként már a régi arab orvosok is használták különböző betegségek ellen De egy XVII.századi orvos könyvben is százféle alkalmazását említik. Antioxidáns, immunerősítő,
koleszerincsökkentő, fertőtlenítő, értágító,
féregűző és megelőzi a vérrögképződést.

Vírusos agyhártyagyulladás:
A vírusos agyhártyagyulladás ma is végzetes betegség lehet, mert nincs meg ellene a hatásos gyógyszer. Így legjobb ha felismerés után azonnal a népi gyógyszerhez a fokhagymához folyamodunk, természetesen kikérve a kezelőorvos véleményét. Ebben az esetben ajánlatos a fokhagymalét vöröshagyma-lével keverni, és óvakodni az édességtől. Legjobb ha a hagymalét petrezselyem-lével ízesítjük.

Koleszterin-csökkentő:
A fokhagyma nemcsak megakadályozza a koleszterin illetve a zsír lerakodását a vérben, hanem képes a már lerakodott masszát feloldani, csökkenteni a vér koleszterin szintjét. Nem szabad azonban túlzásba vinni, mert a fokhagyma csökkenti ugyan az LDL-t de ugyanakkor csökkenhet a HDL is, ami szívelégtelenséghez vezethet. Ha nagymértékben fogyasztjuk, egyesek számára enyhén mérgező lehet, s a kén hatására a gyomorban és a belekben erős szelek támadnak, és megjelenik a fokhagyma másodlagos illata.

Arterioszklerózis:
Az arterioszklerózis úgy keletkezik, hogy a véredények falára lerakódnak anyagok, és ezáltal fokozatosan kisebbé válik a vér járata az artériákban. Minél szűkebb a járat, annak arányában emelkedik a vérnyomás, és annál nagyobb feladat terheli a szívet. Végül a kapilláris vérerek eldugulnak és megjelennek a kísérő bajok, valamint a szívben legtöbb esetben koszorúér szűkület alakul ki, aminek következtében csökken a szív vérellátása. Mind gyakoribb a szívtáji fájdalom, s beköszönt a végső baj, a szívszélhűdés.
Természetesen a végső kifejlődést nem szabad megvárni. Mert annak ellenére, hogy a leglappangóbb betegség, ma már nagyon kevésből áll egy koleszterin ellenőrzés és ha szükséges, meg kell tenni az intézkedéseket a táplálkozási szokások megváltoztatására.

A fokhagyma két hónap alatt érezhetően leviheti a vérzsír szintet. Ez-alatt van időnk a többi élelem között is böngészni, mit dobjunk ki egészen, és mi az amit be kell vennünk étrendünkbe. Figyelmesen ellenőrizni kell, melyik az az étel, amit leggyakrabban fogyasztunk. Pl. dúsított tej, vagy tejföl, ami ugyancsak megemelheti a koleszterin szintet.

Baktérium és vírusölő:
Valamikor vegyszeres gyógyszer hiányában baktérium vírus és gomba-fertőzéses betegségekkel szemben a fokhagymával gyógyították a tífuszt, kolerát stb.
Ma is sikerrel használhatjuk egyes betegségekkel szemben Ha elgondoljuk, hogy a vírusok ellen még mindig nincs hatékony vegyszer, szívesen kísérletezünk, a természetes gyógyszerekkel, hogy mihamarább a gyógyulás útjára lépjünk. Ugyancsak hatékony a fokhagyma a candida gombabetegséggel szemben. Szinte minden emberben van kisebb nagyobb mennyiségű élesztő gomba ami a nyálkahártyákon telepszik meg, és gyulladást okoz. Több betegség alap-okozója lehet. Legjobb védekezés ellene a fokhagyma. Ajánlatos joghurttal bevenni egy kiskanállal naponta, különösen, ha előzőleg antibiotikumot szedtünk. A joghurt ugyanis segít visszaállítani a bélflórát.

Féregűző:
Kevés olyan gyerek van, aki valamilyen állattal van kapcsolatban és nincs valamilyen bélférge. Régen azt tartották, ha a gyerek piszkálj az orrát bélférge van. Az ismertető jel inkább az, ha a gyereknek gyakran viszket a feneke. Ha a kicsi nem hajlandó bevenni a fokhagymát még mézzel sem, legjobb ha a mézbe fokhagymaport keverünk, és azt adjuk neki. Súlyosabb esetben többhetes kúrát is javasolhat az orvos.

Tisztítja a légutakat:
A fokhagymának a meghűléses betegségek gyógyításában is nagy szerepe van a népi gyógyászatban. A legtöbb esetben ezek a betegségek a nyálkahártyákhoz kötődnek. Asztma, köhögés, szamár-köhögés, hörghurut esetében a nyálkahártya kevésbé ingerlékeny a tejben főtt fokhagyma hatására.
Vigyázat: nagy hőségben ne használjunk nagyobb mennyiségű fokhagymát. Óvakodjanak továbbá a fokhagymától azok is, akik gyulladásos betegségben szenvednek, így gyomorfekélyben, vagy bélgyulladásban.

Emésztési zavarok:
Ez emésztési zavarok nemcsak a kor velejárója. Nehéz ételek fogyasztása után felléphetnek bárkinél. Ezt már a régiek is tudták, valamint azt is, hogy a fokhagymának baktérium ölő hatása is van. Így társították a hús tartósításával, így maradt ránk a kolbászkészítés, aminek a magyar konyha mestere.
Mint látjuk, nemcsak az étel tartósításban van szerepe a fokhagymának, hanem az emésztésben is. Különösen a száraz húst könnyebb megemészteni fokhagymával. Mindannyian jól ismerjük az abált szalonnát. Mit sem ér, ha nincs rajta paprikás fokhagyma.
Ugyanezt mondhatnánk a kocsonyára is, és sorolhatnánk a többi húsételeket, amelyek mindegyikének megvan a készítési miértje.

Forrás : népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Ginseng
  2010-12-12 19:56:23, vasárnap
 
 


Ginseng

A ginseng a Koreai-félsziget északi, és Kína északkeleti részének (Mandzsúria) magashegyi vidékeiről származik, de néhol vadon is előfordul. Magassága 40-60 cm közötti, de az 1 métert is elérheti. Egyenes szárának színe vöröses, minek csúcsán helyezkedik el az öt fordított tojás alakú levélkéből álló összetett levél.

Virágzata ernyős, rózsaszín virágaiból borsó nagyságú, fényes, piros termések fejlődnek. Gyökerei elágazók, a főgyökérből vastagabb oldalhajtások és hajszálgyökerek ágaznak le. A legkeresettebb és legjelentősebb kínai vagy koreai ginseng mellett más ginseng fajokat is termesztenek, mivel az előbbiek természetes állományai erősen megritkultak. A növény Kelet-Ázsiában rendkívüli tiszteletnek örvend, egy-egy nagyméretű gyökér rendkívüli és értékes ajándék. Az ázsiai ginseng (Panax ginseng) az Araliaceae család tagja, mely magában foglalja még az amerikai ginsenget (Panax quinquefolius) és az eleutheronak rövidített szibériai ginsenget (Eleutherococcus senticosus).

A kínaiak jensen-nek, vagyis 'embergyökérnek' is hívják alakja miatt - s évszázadok óta használják -, mi magyarok csak erőgyökér, csodagyökér néven szoktuk emlegetni ezt a borostyánfélék családjába tartozó növényt.
A kínaiak szerint minél idősebb a gyökér, annál több értéket rejt magában. Ezt a vásárlásnál is szem előtt tartják, ezért a fiatalabb, vékonyabb gyökér nem is olyan "drága", mint a vaskosabb, öregebb.

A legenda szerint a növény megvilágosítja a tudatot, javítja az emlékezőképességet, aktivizálja a kreativitást, vagyis teljesebbé, élvezetesebbé teszi az életet, jelentősen javítva annak minőségén. Rendkívül jelentős sejtmegújító, roboráló hatása. Az ember ezerféle baját tudja orvosolni, ezért napjainkban nálunk is egyre inkább elismerik gyógynövényként.

Megvédi szervezetünket a káros sugárzásoktól, segíti a szervezet méregtelenítését, szabályozza a vérnyomást.

Szellemi és fizikai munkát végzőknek egyaránt ajánlott, hiszen növeli a munkavégzés eredményességét. Hatását irodalmi adatok igazolják.

A ginseng számos hatóanyagot tartalmaz: szaponinokat, olajokat, fitoszterolt, szénhidrátot, aminosavakat, vitaminokat és peptideket. A hatásért felelős vegyületek, a ginsenoidok a stressz által okozott tüneteket szüntetik meg, és növelik a szellemi, fizikai teljesítőképességet. A ginseng alkalmazható a munkateljesítmény fokozására, a koncentráló képesség növelésére, betegség utáni lábadozásokban, fáradtság, kimerültség esetén.

Egyéb összetevők a panaxanok, melyek a vércukorszintet csökkentik és a poliszacharidok, melyek immunerősítő hatásúak. Egyes tanulmányok szerint a ginseng egyes frakciói antioxidáns hatással rendelkeznek, és jelentős szerepet játszhatnak az érelmeszesedés, a máj és a szembetegségek kialakulásának megelőzésében.

A szakértők egyértelműen elismerik a ginseng általános szervezeterősítő, tonizáns hatását.
A ginsengből készült kozmetikai termékek megfiatalítják a bőrt, vitalitást egészséges szint adnak neki, hatásosan kezelik a bőrhibákat, gyulladásokat, krónikus elváltozásokat.

Figyelem !
Koffein fogyasztása a ginseng szedése közben kerülendő, mivel emelkedhet a gyomor-bélrendszeri eltérések kialakulásának kockázata. Magas vérnyomású betegek esetén a ginseng nagy óvatossággal használható.

Mellékhatások: A keleti ginseng fogyasztás több mint 2000 éves történelemre tekint vissza, a megfelelő dózisok bevitele mellett súlyos mellékhatások a szer szedésénél nem fordultak elő. Az előírt mennyiségben alkalmazott ginzeng biztonságos. Esetleg álmatlanságot okozhat. A ginseng hosszú távú használata menstruációs zavarokat és a mell érzékenységét idézheti elő. Szedése ellenjavalt terhes és szoptatós anyáknak.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gyömbér
  2010-12-12 19:52:08, vasárnap
 
 


Gyömbér

A gyömbér gumós gyökerű, trópusi évelő növény. Minden évben 1 méter hosszú szárat hoz, vékony, lándzsa alakú levelekkel, sárga és bíbor virággal. Felhasználható része a gyökere. Szabadban csak meleg éghajlaton nő, de üvegházban nálunk is termeszthető.
A gyömbér a kínai ételek egyik legfontosabb ízesítője. Konfuciuszról azt tartják, hogy minden étkezéskor fogyasztott gyömbért.

Dél-Kínában és Indiában már ősidők óta ismerik a kurkumával és a majoránnával szoros rokonságban álló gyömbért, amely valamikor az időszámításunk kezdetén jelent meg Európában, ahol hamarosan igen ritka és drága áru lett. Az ókori indiaiak testet, lelket megtisztító szerként tekintettek rá, vallásos ünnepek előtt ezért gyömbért ettek, hogy leheletük édes, az istenek számára elfogadható legyen.

Angliában és az amerikai gyarmatokon - ahová spanyol és portugál hajósok révén került - gyomornyugtató italokat és sört készítettek belőle. Ez utóbbi előfutára volt a mai világos gyömbérsörnek, amely még mindig népszerű házi patikaszer hasmenés, émelygés és hányinger ellen.

Nem csak fűszer-, hanem gyógynövényként, orvosságként is az egyik legrégebb óta ismert növény. Afrikában a férfiak körében, mint szexuális erőt növelő afrodiziákum terjedt el. Új-Guineában a szárított gyömbérgyökeret, fogamzásgátlóként használták.

Régi indiai recept szerint levét mézzel és reszelt kemény tojással keverve kiváló gyógyszer impotencia ellen.

Régebben Európában is gyakran sütöttek a lányok gyömbérrel ízesített kenyeret, mert azt remélték, hogyha a kiválasztott férfiút megetetik vele, akkor férjhez mehetnek hozzá.

Új-Guineában fogamzásgátlóként használták a szárított gyömbérgyökeret. Egyes hagyományok szerint a gyömbér felhevít és javítja a memóriát. A gyömbér gyógyír lehet a terhesség, utazás, stressz vagy gyógyszeres kezelés mellékhatásaként fellépő émelygéses átmeneti rosszullétre.

Illóolaja ugyanis csökkenti a nyálkahártyák irritációját és nyugtatja a gyomrot. Előnyös tulajdonsága, hogy a központi idegrendszerre ható kémiai szerekkel ellentétben nem okoz mellékhatásként fáradtságot, álmosságot, így azok is nyugodtan használhatják, akik vezetnek.

A gyömbért évezredek óta a világ szinte minden táján emésztési zavarok, enyhe gyomorrontás, puffadás, émelygés megszüntetésére is használják. Emésztésserkentő és étvágyjavító hatása van, mivel fokozza az emésztőnedvek termelődését, így segíti a nehéz, zsíros ételek emésztését, illetve mérsékli a bélgázok képződését, és hasgörcsök enyhítésében is hatásos. A görögök ezért gyakran étkezés után fogyasztották. Az indiai és kínai konyha pedig gyakran alkalmazza húsok, nehezebben emészthető ételek ízesítésére. A fűszerezésen túl azonban alkalmazhatjuk a gyömbérgyökeret önállóan, teaként vagy por formájában egyaránt.

Ízületi gyulladás kezelésénél is használhatjuk, mivel gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, és gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését.

Csökkenti a fájdalmat, az ízület mozgékonyságát és reggeli merevségét. Olaj formájában is alkalmazhatjuk a fájó ízületeknél.

Gyulladáscsökkentő hatását ki lehet használni megfázásos, lázzal, gyulladásokkal járó betegségek kezelésére. Az influenzavírusok elpusztításában is szerepet játszik, valamint erősíti az immunrendszert, és a lázat is mérsékli. A megfázást kísérő hörghurut és az influenzával járó izom- és mellkas-fájdalom enyhítésében is segít.

A népi gyógyászatban már régóta használják - friss gyömbér rágcsálását, gyömbértea, vagy egykanálnyi mézbe csöpögtetve a gyömbérgyökér-törzsből frissen kipréselt lé fogyasztását ajánlják.

Kísérletek azt is kimutatták, hogy a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentésében és a szívinfarktust kiváltó belső vérrögképződés megelőzésében is segít, és hatásos növényi véralvadásgátló.

Csökkenti a bélgázok kialakulását, mivel erjedésgátló, hasmenés ellen is jó, valamint kitűnő görcsoldó, legyen szó bél vagy menstruációs görcsről.

A gyömbér ezenkívül igen hatásos fájdalomcsillapító is, így nagyon jó reuma, csúz, izomgörcsök kezelésére. Főleg a hát alsó szakaszán hatásos. Vérkeringés fokozó, jótékonyan hat a visszereknél.
Illóolaja gyorsítja a sebek és zúzódások gyógyulását, a kínai orvosok szerint jó fogfájás, malária, hidegrázás, orrdugulás, orr- és homloküreg-gyulladás, hasmenés, vérhas, köhögés ellen is.

A hagyomány szerint a gyömbérolaj felhevíti a hűvös, szomorú vagy félénk természetűeket. Mikor pedig a rómaiak felfedezték szerelmi hatóerejét, sokszor boraikat ezzel fűszerezték a rózsával és korianderrel együtt a gyömbért az egyik leghatékonyabb afrodiziákumként.

Az illatszeriparban is igen kedvelt a gyömbér illóolaj, mivel nagyon szép élénk zöld színe, pikáns, fűszeres illata van. Általában férfiparfümök adalékanyaga. Ritkán használják a bőrápoló termékekbe, mert az érzékeny bőrt izgatja, de mivel nagyon jó vérbőségfokozó, segíthet a narancsbőr és a visszértágulatok kezelésében.

Aromalámpában párologtatva négy csepp gyömbér és egy csepp fahéj meghűléses megbetegedéskor ajánlott, ez jó fejfájás ellen, és megelőzés végett is hasznos. A gyömbéres aromafürdő és masszázsolaj javítja a vérkeringést, melegít, ezért reumás panaszok és izomfájdalom esetén alkalmazható.

A gyömbérnek tehát az élet megannyi területén jó, javító és kellemes hatása van. Használjuk hát bátran ezt a ma még hazánkban kevéssé ismert fűszer- és gyógynövényt!

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Hibiszkusz
  2010-12-12 19:47:32, vasárnap
 
 


Hibiszkusz

Hazánkban általában dézsás növényként tartják. Életerős, bokros növény, eredetileg Ázsia trópusi részeiről származik. Nem szereti sem a szárazságot, sem a pangó vizet. A világos, széltől védett helyeket kedveli legjobban
.
A legtöbben csak kedvelt szobanövényként ismerik azt a növény, kevesen tudják csak, hogy egyben gyógynövény is.

A hibiszkusz majdnem minden gyümölcsteában megtalálható, különleges aromája és jótékony hatása miatt, önmagában kellemesen savanykás ízű, szomjoltó tea, ami nagyon jó hatással van az emésztőrendszerre.

Latin neve Hibiscus rosa-sinensis. Gyógyteákhoz a növény virágaszirmait használják. Belsőleg alkalmazva jó köptető és köhögéscsillapító hatású. Torokgyulladásra is gyakran alkalmazzák.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Kendermag, kendermagolaj
  2010-12-12 19:44:12, vasárnap
 
 


Kendermag

A kender az emberiség történetében az élelemtermelés kezdete óta termesztett növény. Számtalan felhasználási módja ismert. Készítettek belőle vitorlát, kötelet, papírt, de élelmiszerként és gyógyszerként is alkalmazták. Kínában, Ausztráliában és Európában a nagy éhínségek idején életmentő táplálékul szolgált a lakosságnak.

Gyógyító hatása évezredek óta ismert. Különböző részeiből készült kivonatok a világban mindenütt az emberi betegségek legelterjedtebb gyógyszerei voltak.

Ma a kender a ,,tiltott város". A legtöbb embernek a kábítószer jut eszébe róla. Éppen ezért még a növény termesztését is tiltják a világon. Nem veszik tudomásul, hogy ez őseink mindennapi étke volt.
A kendermagból magas tápértékű olaj sajtolható ki, amely a növényvilágban a legnagyobb mennyiségben tartalmaz olyan, esszenciális zsírsavakat, amelyeket a test nem képes önmaga előállítani, a táplálkozás során kell felvenni.

Ezek az esszenciális zsírsavak felelősek immunválaszunkért, és megtisztítják érrendszerünket a koleszterintől és a lerakódásoktól.

A kendermag olajban található zsírsavak:
Omega-3 19%
Omega-6 57%
Omega-9 12%
Palmitin 6%
Stearin 2%
Gamma-linolen 1.7%
Egyéb 2.3%

Az Omega-3, Omega-6 zsírsav javítja a szív egészségét
A többszörösen telítetlen zsírsavaknak alapvető szerepük van az agy megfelelő működésében, a szaporodásban és az anyagcsere folyamatokban, továbbá segítenek fenntartani a bőr és a haj egészségét. Tanulmányok bizonyítják, hogy az Omega-3 zsírsavban gazdag étkezés elősegíti a megfelelő koleszterinszint fenntartását.

Az Omega-9 zsírsav nem esszenciális zsírsav, ami azt jelenti, hogy az emberi test képes korlátozott mennyiségben előállítani. Csökkenti az érfalak lerakódását, a vércukor szintet egyensúlyban tartja és segít helyreállítani az immunrendszert.

A GLA (gamma-linolén sav) egyike az esszenciális zsírsavak két fajtájának. Legalább olyan fontos szerepe van a szervezet számára, mint a vitaminoknak. Hatásos izületi gyulladás, gyulladással járó rendellenességek, fekélyek gyógyítására. A GLA használatával sikert értek el már agydaganatos betegek kezelése során is. Az Egyesült Államokban és Európában ekcéma, valamint a menstruációs ciklussal együtt járó mellfájdalom kezelésére alkalmazzák.

A hatékony méregtelenítés és az eredményes fogyás alapfeltétele, hogy csökkentsük a kalória bevitelt, ugyanakkor enyhítsük az éhségérzetet. A kendermag olaj a gyomor falát vékonyréteggel vonja be, így az üres gyomorban termelődő gyomorsav nem irritálja a gyomor nyálkahártyáját, ezáltal az éhségérzet csökken.

A kendermag olaj fogyasztásának előnyei
Kitűnő forrása az esszenciális zsírsavaknak (Omega-3, Omega-6 és GLA). Csökkenti a koleszterin szintet (LDL). Hatásosan csökkenti a vérnyomást és helyreállítja a vérkeringést. Javítja a szervek működését, a test immunrendszerét. Emeli az energia- és az anyagcsere szintet. Enyhíti a menstruációs görcsöket Enyhíti az izületi gyulladással járó tüneteket.
Sportolás után segít az izmok regenerálásában
Hatásos száraz bőr kezelésére, helyreállítja a hajproblémák egy részét.

A kendermag olaj egyszerű felhasználás módja:
Mivel a kendermag olaj nagyon ízletes, fogyaszthatja úgy is, hogy a napi étkezések során ételét meglocsolja egy evőkanál olajjal, vagy kedvenc italába keveri. Nagyszerű főtt vagy párolt zöldségekhez, salátákhoz, még a vajat is helyettesítheti vele vagy egyszerűen kortyolgathatja.
A kendermag olaj tartósítószert nem tartalmaz, felbontás után hűtőszekrényben kell tárolni!

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Kombucha
  2010-12-12 19:20:35, vasárnap
 
 


Kombucha

Az élő táplálék, amely szervezetünk egyensúlyát fenntartja
Az "Isteni gomba"

A teagomba ősrégi népi- és házi szer. A kombucha teát Kínában a halhatatlanság italának nevezik. Talán nem véletlenül, hiszen számos betegségre, egészségügyi problémára jelenthet gyógyírt fogyasztása. Valójában nem tudjuk biztosan, hogy honnan származik, egy biztos, hogy a kombucha gyógyító szerként való használatának több évezredes távol-keleti hagyományai vannak. Az első feljegyzések Kínából az időszámításunk előtti 221-ből ismeretesek, ahol "Mennyei teaként", sőt "Az örök élet itala"-ként említik.

Nevei: mandzsúriai kombucha gomba, kirgiz tea, Kombuchal, Gerbstoffe, Combucha, Kum-Cha, Fungus japonicas, Fungojapon, Indo-Japanese tea fungus, Pichia fermentans, Cembuya orientalis, Combuchu, Tschambucco, Volga spring, Mo-gu, Champignon de longue vie, Tea kvas, Teakwass, Kwassan, Kargasok, Kocha kinoko.

Mint látjuk, a kombucha gombának és a belőle erjesztett italnak nagyon sok neve van. Ezek közül talán legismertebb a kirgiz tea. Ez az elnevezés onnan ered, hogy egy japán hölgy kb. 60 évvel ezelőtt Kirgíziába látogatott, és megdöbbentette, hogy milyen sok, 100 évnél idősebb ember él ott. Még inkább meglepte, hogy a 80 év feletti asszonyok arcán is alig látott ráncot. Megpróbálta a titkot megfejteni, és ennek során feltűnt neki, hogy szinte minden házban (fiatalok és öregek egyaránt) naponta legalább 3 dl kombucha teát fogyasztottak.

A kombuchában található az egyik leghasznosabb méregtelenítő a glukoronsav. Vizelethajtó szerként is kiváló, különösen ödémák esetén. Élénkíti a mirigyrendszer működését. Folyamatos fogyasztása meghosszabbítja az életkort. Normál értéken stabilizálja a vérnyomást, állandó jó közérzetet és alvást biztosít, oldja a stresszt.

Természetes antibiotikum hatású, enyhíti a gyulladásokat, az asztmás köhögést, segít a váladék feloldásában. Csökkenti a koleszterinszintet, rugalmasabbá teszi az erek falait, enyhíti az érgyulladás fájdalmait. Tisztítja a vért, kedvező hatást fejt ki a vese, a máj, az epehólyag működésére. Anyagcserezavarok, korai érelmeszesedés, fáradékonyság, rossz koncentrációs képesség, sőt potenciazavarok esetében is jó hatású.

A Kombucha alábbi hatásait figyelték meg:
Az életminőség jelentős javulása, felszabadult közérzet, tökéletes emésztés, fizikai- és szellemi frissesség. Idősebb korban javul a mozgékonyság és az aktivitás.

A kombuchagomba-teában a szervezet működését segítő sejtek milliói élnek, amelyek először a bélflórát, majd a teljes szervezetet méregtelenítik, regenerálják. A tea rendszeres fogyasztása többek között Q-10 koenzimjének köszönhetően csökkenti a ráncok képződését, segít megőrizni a fiatalságot. Megelőzi a rák kialakulását, amit szovjet rákkutatók vizsgálatai igazoltak.

Szibéria legszennyezettebb területein, ahol a kálium, ólom, higany és azbesztszennyezés jelentős, találtak olyan falvakat, ahol az emberek immunisak voltak a rákmegbetegedésre, ugyanakkor a környéken országosan a legrosszabb a rákstatisztika. Solikamszk és Bereznyiki körzetében viszont nem tudtak rákos eseteket regisztrálni, a talált néhány emberről kiderült, hogy máshonnan költöztek oda. Ezen a két területen rendszeresen isszák az emberek az ún. “tea kvass"-t, vagyis a kombucha teát.

A tea gyógyítja az izületi gyulladást, enyhíti az izomfájdalmakat, stabilizálja a vérnyomást, állandó jó közérzetet és alvást biztosít. Oldja a stresszt, orvosolja a gyomor- és bélpanaszokat, tisztítja a vért, erősíti a vesét, oldja az epe- és vesekövet. Csökkenti a koleszterinszintet, és rugalmassá teszi a vénákat, artériákat. Segít a súlycsökkenésben, a zsírszövetek lebontásában.

Segít az immunrendszer gyengeségéből adódó betegségeken, így például az allergián. Enyhíti a menopauza tüneteit. Megakadályozza a kopaszodást, elősegíti az erősebb hajszálak kialakulását, valamint visszaszínezi az ősz hajszálakat, felgyorsítja a haj növekedését.

A tea fogyasztásánál figyelni kell arra, hogy fokozatosan növeljük az adagot, mert a hirtelen elfogyasztott nagyobb mennyiség például hasmenést okozhat.
Napi hat evőkanállal kezdjük. a kombuchával végzett kúra kezdetén minden kellemetlen érzés elkerülhető, ha sok vizet iszunk. Így a távozni akaró méreganyagok hamarabb kiürülnek. Csupán az első néhány napon kell óvatosabbnak lenni, de amint a szervezet megszokta, akár literszám is fogyasztható

. Ha nem konkrét megbetegedésre fogyasztjuk, 2-3 dl-t ihatunk naponta: egy deciliter reggeli előtt az emésztőrendszer tisztítására, és egy-egy decilitert ebéd és vacsora után az emésztés elősegítésére.

Nagyobb folyadékvesztésnél, forró nyári napokon, nagyobb fizikai megterheléseket követően, ásványvízzel fele-fele arányban hígítva, ennek többszöröse is fogyasztható. Ha konkrét betegséget akarunk kezelni, napi 3x1 dl-t ajánlunk és a javasolt időszak 3-6 hónap. 1 hónap szünetet követően újra kezdhetjük a kúrát.

A bőrön lévő kiütésekre külsőleg is használják a teát. Gyógyítja a keléseket, hólyagos fertőzéseket. Égési sebekre, felégésekre, nagyfokú fáradtságra, kínzó fájdalmak enyhítésére javasoljuk a pakolást, borogatást. Frissítő fürdőbe (max. 35 fokos vízbe) 2-3 l teát kell önteni. Javasolt fürdési idő 30-35 perc. Nyitott sebbe a tea ne kerüljön!

Olyankor, amikor az emberek keveset mozognak, ülő foglalkozásuk van, rendszertelenül étkeznek és sok olyan szénhidrátot fogyasztanak, amelyeknek csak kalóriatartalmuk van, de vitaminokat és ásványi sókat nem tartalmaznak, a belek eltunyulnak, oxidációs folyamatok indulnak el, amelyek a méreganyagok felhalmozódásához vezetnek, a zsírszövet lerakódásának kedveznek.

A kombucha azonkívül, hogy az intenzívebb anyagcsere miatt lebontja a zsírszövetet, a belek mozgásait is felgyorsítja, így a tápanyagfölösleg nem marad tovább a belekben, hanem kiürül. Ez az oka, hogy kombucha fogyasztásnál gyakoribb a széklet.

Ha kombuchával fogyókúrázunk, akkor megmarad az evés öröme, nem kell számolnunk a magunkhoz vett kalóriákat. Egy dologra azért figyelnünk kell, a rendszeres fizikai mozgásra, mert ezzel együtt hat tökéletesen a kombucha, mint “fogyasztószer"
.
A B-vitamin-komplexet “szellemi vitaminnak" vagy “energia vitaminnak" is nevezik. Mivel a kombuchagomba-tea teljes és tökéletes B-vitamin-komplex forrás, ezért a szellemi munkát végzőknek és a stresszes körülmények között élőknek különösen hasznos a rendszeres fogyasztása. A kombucha javítja a tápanyag felszívódását és felerősíti az anyagcsere lebontási folyamatait. Ennek az eredménye, hogy a zsírszövet természetes módon elég. A jobb anyagcsere folytán az energiaforrások hatékonyabb kihasználása válik lehetővé. Többlet energiát ad azáltal, hogy az energiakészletünk jobban hasznosul.

A legfontosabb hatóanyagok és hatásaik
Tejsav: a belek pH-jának fontos szabályozója.
Dextrogyral: rákellenes vegyület. A kötőszövetnek van rá szüksége, hogy a rákos burjánzást megakadályozza. A papayás K-teában megtalálható még a longicin és a goniothalamicinone, ezek a rákos sejtek bizonyos csoportjainak szelektív sejtmérgei, a hasnyálmirigy rákos megbetegedése esetében például milliószor hatékonyabb mint a jelenleg használt adriamycin.
Glükoronsav: a máj fő méregtelenítője, amely a májban hozzákapcsolódik a szervezet számára káros mérgekhez, legyen az környezeti vagy metabolikus eredetű. Ha a mérgek egyszer már hozzákapcsolódtak a glükoronsavhoz, akkor már nem kerül vissza a szervezetbe, hanem kiválasztódik a vizelettel és verejtékkel.

Egy megfelelő mennyiségű glükoronsavat termelő egészséges máj kritikus állapotba kerül, ha hirtelen a környezetből vagy a dohányzás, szeszes ital, antibiotikumok, kábítószerek, gyógyszerek lebontása során nagyobb mennyiségű mérget kap feldolgozásra.

Akárhogy is nézzük, fájdalmasan nyilvánvaló, hogy a máj méregtelenítését a modern életvitel mellett támogatni kell. Ebben pedig a kulcsszerepet játszó glükoronsav pótlása áthidalhatatlannak tűnik. A kombucha pótolhatatlannak látszik ennek a kérdésnek a megoldásában, ugyanis egy liter kombuchateában a glükoronsav és származékainak a mennyisége meghaladja a 25 grammot. Ez az eddig ismert legmagasabb érték a természetes élelmiszerek között. Vagyis: méregtelenítésre a legjobb.

Hyaluronsav: az immunválaszok szabályozásának magasszintű képviselője. Először a szem csarnokvízéből különítették el. Fontos biológiai szerepe van: a kötőszövetek gélszerű alapanyagának jelentős része hyaluronsav. Nagy viszkozítása folytán az izületek működésénél a “kenőanyag" szerepét tölti be.

Chondroitinszulfát: fontos poliszaharid, a porc, az ín, a szemben lévő folyadék fontos alkotórésze, a vér alvadását gátló termékre, a heparinra is hatással van

Ezt "A kombucha haszna" listát Beverly Ferguson állította össze. Az egész világból 700 embernek a tapasztalatait és híradásait gyûjtötte össze, akik a Kombucha levelező listán naponta megbeszélik kombuchás tapasztalataikat. Itt ennek a kérdőíves felmérésnek az eredményeit olvashatják. A kombuchával elért eredmények (haszon) az emberek személyes megfigyeléseire alapulnak, azért ezeket nem lehet általánosítani. Az eredmény mindenkinél másban nyilvánulhat meg.
 Remek ital
 Igen megjavítja az ember közérzetét
 Erősebb haj
 Energiaszint emelkedése
 Segített osteoarthritis esetén
 Óriási beszédtéma!
 Segített asztmánál
 Nagyon érdekes emberekkel ismerkedtem meg általa
 Stresszölő
 Nyugtató
 Növekedett a potencia és a libido
 Szabályozta a bélműködést
 Gyógyította a Candida burjánzását
 Segítette az emésztést - különösen tejérzékenységnél
 Igen jóízű (az ember többé nem szeretne lemondani a kombucháról)
 Megszüntetette vagy csökkentette a lázhólyagokat
 A lábak vérellátása javult a vénákban
 A bőr kitisztult és szebb lett
 Jó hajöblítő
 A fájdalmas menstruációs görcsöket megszüntette
 Kiválóan alkalmas arcmaszknak
 Segített a köszvényes panaszaimnál
 Csökkentette és stabilizálta a vérnyomást
 Megakadályozta és gyógyította a hólyagfertőződést
 Enyhítette a carpal tunnel szindrómát
 Meggyógyította a furunkulusokat és a staphylo fertőzést a bőrön
 Megakadályozta a gyulladásos keléseket a szájban
 Segített ekcémánál és pikkelysömörnél
 Háztartási tisztítóként is lehet alkalmazni: eltünteti a zsírfoltokat, tisztítja a sütőt, fürdőszobacsempét, ablakot, réztárgyakat
 Gyorsabban nőtt a haj és a köröm
 Növelte az energiát
 Megszüntetette a lábujjak gombásodását
 Nagyon kellemes érzést nyújtott: a jó közérzetet!
 Segített egy korosodó asszonynak, hogy fiatalabbnak érezhesse magár és fiatalosabban nézzen ki
 Segített az arthritis-ben szenvedőkön
 Méregtelenítette a szervezetet
 Enyhítette a leégést
 A méhcsípések okozta fájdalmat és duzzanatot megszüntette
 Néhányan arról adnak hírt, hogy alkohol utáni vágyuk csökkent és kevésbé érzik magukat feszültnek
 Legyőzte az influenzát és megfázásokat
 A berepedezett ajkak sokkal gyorsabban meggyógyultak, ha kombuchával beecsetelték
 Kombuchagombával minden lehetséges panaszra lehetett borogatást készíteni
 Ősz haj néhány embernél visszanyerte eredeti színét
 Javult a látás

Az ember szervezetében szimbiózisban élő közel 400 féle baktériumtörzs állapota a legköz-vetlenebbül hat egészségünkre. Ezek az élő, jótékony mikroorganizmusok, a bélflórát alkotó probiotikumok, szervezetünkben egyensúlyi állapotban vannak, amelyet külső hatások révén könnyen felboríthatunk.

Ezek közül a legjelentősebb tényező az élő táplálékok hiánya étren-dünkből, az antibiotikumokkal szennyezett étkek, gyógyszerek fogyasztása, a kemoterápia, a radiológiai kezelések és a stressz. Az egyensúly felborulásának következményeként néhány káros baktérium, vagy gomba elszaporodhat a jótékony baktériumok kárára, amelynek jelei a táplálkozást követő gyengeség, puffadás, felszívódási problémák, emésztési zavarok, állandó fáradtság, az ellenálló képesség csökkenése, bőrproblémák, hajhullás, korpásodás és az aller-giás reakciók.

A Candidás fertőzések kialakulásának oka, hogy a szervezetbarát élő baktériumok lassan kipusztulnak és helyüket a kórokozók foglalják el. Az immunanyagok 70%-át a bélflóra termeli, ennek károsodása súlyosan veszélyezteti immunrendszerünk normális működését. A megsérült bélflóra regenerálását probiotikus tejsavbaktériumokkal támogathatjuk.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Koriander
  2010-12-12 19:14:59, vasárnap
 
 


Koriander

A koriander szépen hangzó nevét a latin Coriandrum sativumból kapta.Népies neve: bolhafű, cigánypetrezselyem, poloskaszagú kapor, koldusbors, büdöskapor, beléndfű, koriandrom, zergefű
60 cm magasra növő, kb. 20 cm átmérőjű egynyári növény. Gyökere világosbarna, répaszerű. Szára erősen szerteágazó, vékony, puha. Virága apró, erős, a fehértől a halványliláig terjedő színű. Levele háromrészes, magja kerek, világosbarna. Az egész növény erőteljesen aromás.

Az óegyiptomiak már háromezer éve foglalkoznak a koriander termesztésével, és a boldogság fűszerének tartották, mert szerelmi serkentőnek is bevált.
Az elhunyt fáraók mellé is elhelyezték, hogyha szükség lenne rá a túlvilágon, ne legyen hiány belőle.
A rómaiak és a görögök boruk ízesítésére használták, a kínaiak halhatatlanságot elősegítő erőt tulajdonítottak neki, a zsidók a húsvéti szertartáson alkalmazták.

Állítólag lényeges alkotóeleme volt a szerelmi bájitaloknak. Az indiaiak gyakran alkalmazták a szülés megkönnyítésére, valamint, ha valakit bélgörcs, székrekedés kínzott.

A nők szintén gyakran használták, mert úgy hitték, hogy a koriander által könnyebben megfogannak. Angliában kandiscukorral bevont koriandermagot rágcsáltak étkezés után, hogy csökkentsék a puffadást.

Likőröket is ízesítettek vele, valamint pipadohányokat is. A legtöbb fűszerhez hasonlóan a koriander is kedvezően hat az emésztésre, emésztést elősegítő hatása jól ismert, segít a hasmenésnél, székrekedésnél, puffadásnál, hányingernél.

Megszüntetheti a kóros étvágytalanságot, a keleti orvosok pedig vérhas esetén gyógyítottak vele. Ha étkezés után rágcsálunk koriandermagot, az megállíthatja a csuklást.

Megelőzi a gyomor- és bélgázosságot, segít az emésztési zavarokban. Magja és levele segít legyőzni a nagyobb étkezések utáni álmosságot. Emésztést rendben tartó hatása miatt segíthet az emésztési zavarok okozta fejfájásokban is.

Levele és magja csökkenti a feszültséget és csillapítja a fájdalmat. A régi arab orvoslás szülési fájdalmak csökkentésére is használta. A magjában lévő illóolajok antibakteriális hatásúak. Különösen a gyomor-bél csatornában hatásos baktériumok okozta fertőzések leküzdésében.

Fokozza az immunrendszer működését. A koriander magjából készített forró tea elősegíti a hurutos betegségek gyógyulását, csökkenti a lázat. A kiütéses fertőző betegségekben, például kanyaróban, bárányhimlőben elősegíti a bőrkiütések megjelenését.

A koriander gyógyhatásáról már eleink is tudtak, s ma - más gyógynövényekhez hasonlóan - hazánkban is kezd ismertté válni. Fokozza a gyomornedv-elválasztást, ezzel étvágyat csinál, és puffadás esetén enyhe görcsoldó hatása is ismert. Vérkeringést serkentő hatása kiváló, ezért előszeretettel alkalmazzák köszvénynél, reumánál, fájó ízületeknél.

Nagyon jó görcsoldó hatása van, ezért segít a légzés szabályozásában és a fájdalomcsillapításnál.

Remek méregtelenítő, segít eltávozni a lerakódott méreganyagoknak.

Serkenti az egész test működését, növeli az alacsony energiaszintet.

Európai orvosok gyakran kezelik vele a migrének egyes fajtáit, és mivel ösztönzi a mirigyrendszer működését, ezáltal az ösztrogéntermelést, nőknél segíthet a menstruáció rendszerességében, valamint a klimax idején csökkenti a kellemetlen fizikai tüneteket.

Használják szépségápolásban, mivel fokozza a vérkeringést, jó hatású az anyagcsere miatti bőrproblémák, és a narancsbőr kezelésénél.

Serkenti a központi idegrendszert úgy, hogy közben ellazítja és lecsendesíti az érzelmeket, elmulasztja a szorongást, a feszültséget.

Segít nagy traumáknál, megrázkódtatásnál. Kiegyensúlyozza a női hormonháztartást, jó hatással van az impotenciára.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Kurkuma
  2010-12-12 19:10:56, vasárnap
 
 


Kurkuma

A kurkuma (Curcuma longa) a hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer. De már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti.

Dél-Ázsiában honos fűszernövény, a gyömbérfélék családjának tagja. Trópusi és szubtrópusi vidékeken termesztik, különösen Indiában, Kínában, Indonéziában. Mérsékelt égöv alatt nem termeszthető kertben. Évelő növény, a föld felett mintegy 90 cm magasra nő, levelei nagyok, a lilioméhoz hasonlóak, sárga tölcséres virágai egyetlen központi virágszáron helyezkednek el. A gyömbérfélék családjába tartozó növény, szintén a gyökerét használják. Élénk téglavörös színű kesernyés-aromás pora a currypor egyik legfontosabb alkotóeleme. Magát a fűszert a sárga színű gyökértörzsből nyerik, amit méregmentes sárga festékanyaga (kurkumin) miatt "indiai sáfránynak" is neveznek. A kurkuma az európai konyhakultúrában viszonylag új keletű, hazájában, Indiában viszont évezredek óta ismerik és használják.

Sokáig a jómód jelképének tartották és ennek megfelelően az egész test megtisztítását várták tőle. Orvosilag emésztésserkentőként, lázak, fertőzések, izületi panaszok és májbetegségek ellen használták.
A kínai gyógyászatban szintén alkalmazták a vérkeringés javítására, vérzések csillapítására, valamint menstruációs panaszok kezelésére.
Gyógynövényként még sokoldalúbban alkalmazható, fő hatóanyaga, a kurkumin révén.
A vizsgálatok szerint hatóanyagai
erősítik az epehólyagot; gátolják a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkentik a trombózisveszélyt; serkentik a zsíranyagcserét (valószínűleg a súlycsökkenést is);
koleszterincsökkentő hatású;
javítja a látást; fájdalomcsillapító,
véralvadásgátló,
gátolja az érelmeszesedés kialakulását,
javítja az emésztést,
oldja a bélgörcsöket,
serkenti az epe kiválasztását, a máj működését,
és véd a fekélyek kialakulása ellen és gyulladáscsökkentő hatásuk is van.

A kurkuma nem épül be a szervezetbe, nagyon élénk tisztító hatása van.

A legfrissebb amerikai vizsgálatok szerint a kurkuma - az indiai curry fűszerkeverék egyik összetevője - fékezi a rosszindulatú bőrrák sejtjeinek kifejlődését, sőt kedvez azok eltűnésének is

. A vizsgálat eredményei egy rákbetegséggel foglalkozó amerikai folyóiratban jelentek meg.
A kurkuma oxidáló és gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert fűszer.

Az elmúlt években egyre több vizsgálatot végeznek világszerte, amelyek azt sugallják, hogy e fűszer legyőzheti a rákos sejteket. A kurkuma daganatellenes képességét eddig csak a mellrák esetében figyelték meg. A legfrissebb vizsgálat azonban megerősítette azt a feltételezést, hogy a fűszer a bőrrák esetében is kifejezetten kedvező hatással bír.
A vizsgálat egyértelműen azt mutatja, hogy a kurkuma a bőrrák növekedésének gátlója, illetve a rákos sejteket önmaguk megsemmisítésére ösztönzi.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Lenmag
  2010-12-12 19:03:45, vasárnap
 
 


Lenmag

Ennek a növénynek Linum usitatissimum L. a botanikai neve, és már a közép-kőkor ember számára is ismert volt hasznossága. A lent rost- és olajnyerésre használták. Erre következtetnek a svájci cölöpépítményeknél talált leletekből. A len termelésre már a Kr. e. XIV. századból vannak bizonyítékok; az egyiptomi sírkamrákban találtak lenmagokat a halottaknak adott útravalóként. Hippokratész (Kr. e. 500 körül) említi először a lenmagot hurut, testi fájdalmak és hasmenés elleni gyógyszerként. A Paracelsusnak is nevezett Theophrastus von Hohenheim (1493-1541) ingerenyhítő köhögés elleni szerként említi a lenmagnyákot. A lenmag alkalmazása a népi gyógyászatban Hieronymus Bockra vezethető vissza, aki a lenmag orvosi alkalmazásáról igen részletesen beszámol

A lenmag egészségmegőrző hatással bír, a népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza. A lenmag használata a modern táplálkozásban kapott helyet. A mind több feldolgozott élelmiszer sűrűjében a legmegbízhatóbbak egyike, a feldolgozatlan lenmag.

Így a szervezet hozzájut a legtisztább forráshoz, hogy ellássa magát a legfinomabb esszenciális zsírral. A lenmag 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebből 58 százalék linolenic nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a szójababban 9 százalék van, a tökmagban 15 százalék, és a dióban 5 százalék. Más táplálékunkban nem fordul elő, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben. A legtisztább és legtöbb esszenciális olajat tartalmazza, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunkká vált.

Gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül nagymennyiségben van benne kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór mangán, szilikon, réz, fluor, alumínium, nikkel, kobalt, jód, alybdenum, króm stb.

Serkenti az agyműködést:
A test koleszterin lerakódását akadályozza meg, amennyiben ezt a nélkülözhetetlen zsírsavat fogyasztjuk a közönséges zsírok helyett. Ily módon hat a kapilláris vérerek működésére, megakadályozva azok eldugulását az agyban és a vesékben. Ezzel a tulajdonságával számos más öregkori nyavalyától kímél meg a lenolaj, vagy legalábbis késlelteti azokat.

Izületi gyulladás:
Megkeni a csuklókat, így csökkenti a degeneratív betegségek okozta fájdalmát illetve az össz autoimmun betegségek hatékonyságának csökkentéséhez járul hozzá.

Bronhitis, tüdő görcsös összehúzódása:
A lenmag kitűnő ellenszere a légutak gyulladásos megbetegedéseinek. Negyed-liter forró vízbe, tegyünk másfél evő kanál lenmagot, és forraljuk tíz percen át. Tegyük félre még fél órára, hogy jól kiázzon. melegítsük fel ismét, és kortyoljuk el. Ha mindenképpen édesíteni akarjuk, legyen az méz.
A hörghurut lefolyásának könnyítésére szolgál a lenmag fogyasztása, vagy lenolaj, a görcsös összehúzódás enyhítésére. Így nemcsak a hörgők, ingerlésére hat enyhítőleg, hanem a tüdőre is.

Forrás : népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Ligetszépe
  2010-12-12 19:00:32, vasárnap
 
 


Ligetszépe

Észak- amerikai eredetű, Magyarországon meghonosodott növény. Megtalálható töltések mellett, ugarokon. Többnyire évelő, 1,5-2 m-re is megnövő lágyszárú növény. Levelei átellenesek, pálhásak, füzérszerű virágzata 2-3 cm-es vajsárga vagy aranysárga virágokból áll. Virágzás: június-szeptember. Termése 4 kopácsú tok, apró, szögletes, barnás-fekete magvakkal.

A virágzása pontosan akkor történik, amikor a Nap utolsó sugarai is eltűnnek a horizonton. Érdemes a néhány percig tartó nyílási folyamatot megnézni. Először a csészecimpák csapódnak hirtelen hátra, majd a szirmok többszöri hirtelen, gyors szaggatott mozdulatokkal kicsavarodnak és kiterülnek. A virág csak 1 napig "él", majd elhervad.

Esszenciális zsíros olajokat (g-linolénsav), keményítőt, fehérjeanyagokat tartalmaz. A g-linolénsav az emberi szervezet számára létfontosságú prosztaglandin prekurzora.
Gátolja a vérlemezkék aggregációját, javítja a koszorúér keringését. Elősegíti a bőr megújulását. A menstruációs és klimaxos panaszokat enyhíti. Érrendszeri betegségek és menstruációs panaszok gyógyítására alkalmazzák.

Javier Menéndez, egy chicagói kutatóintézet molekuláris biológiával foglalkozó tudósa együttműködve Ramón Colomerrel, a katalán Rákkutató Intézet orvosával megállapította, hogy az apró, sárga virágú növény olaja védőfunkcióval bír többfajta tumor esetében.

A Journal of the National Cancer Institute című újságban publikált tanulmányban a kutatók leírták, hogy emberi rákos sejtek tenyésztésekor bukkantak rá a gamma-linolén savra, mely 50 százalékos hatékonysággal gátolja egy rákkeltő gén tevékenységét, mely agresszív szerepet játszik a mell-, petefészek- és gyomordaganat kialakulásában.

Egyéb felhasználás
A kozmetikában száraz, gyulladt bőr ápolására alkalmazzák.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 840 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5184
  • e Hét: 21851
  • e Hónap: 53337
  • e Év: 258038
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.