Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Luca napi menű
  2010-12-13 23:37:29, hétfő
 
  Luca napi menü

Pethes Leves,
Hozzávalók:
1 kg marhafartő,
1 kg velős csont,
3 sárgarépa, 2 fehérrépa,
1 kis zeller, 1 kis karalábé,
10 dkg kelkáposzta,
2 kis fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 ek. paradicsompüré,
ételízesítő, szemes bors, gyömbér

Elkészítés:
A húst és a csontokat forraljuk pár percig, amíg már több habja nem lesz, majd lemossuk és feltesszük tiszta vízben. Kislángon forraljuk két óra hosszat, majd beletesszük a zöldségeket, fűszerezzük
ízlés szerint. Kislángon, fedő alatt kell főzni, éppen csak forrjon,
összesen legalább 2-3 óra hosszat. A levét utána kell tölteni kb. félóránként, különben a hús és a zöldség nagyon sós lesz.
Ha a hús puha, félórát hűlni hagyjuk, majd kiszedjük a húst és a csontot, a zöldséget külön tálra, és a levest finom szűrőn leszűrjük.
Tálaláskor egy-egy szelet fartőre 2-3 karika csontvelőt helyezünk. Törött bors, fűszerpaprika, só legyen az asztalon a velő ízesítéséhez. Cérna metéltet adjunk hozzá levesbetétnek. Díszítésül megszórhatjuk finomra vágott snidlinggel.


Magyaros egy tál,
Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb,
1 pár debreceni kolbász,
1,2 kg burgonya,
2 zöldpaprika, 2 paradicsom,
1 nagy vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 doboz pritamin,
10 deka császárszalonna,
2 evőkanál olaj, só, őrölt pirospaprika, fekete bors, szurokfű, rozmaring, 1 húsleveskocka.
Elkészítés:
A császárhúst csíkokra vágjuk, kiolvasztjuk, és a zsírján megfuttatjuk az apróra vágott hagymát és zöldpaprikát. Beletesszük a kockára vágott húst és a paradicsomokat, víz hozzáadásával 30 percig pároljuk. Ezután belekeverjük a szétnyomott fokhagymát, a pritamin, a leveskockát, a meghámozott és nagy kockára vágott krumplit, a felkarikázott szafaládét, az olajat. Fűszerezzük 1 kávéskanál sóval, 1 evőkanál édes és erős paprikával, 1-1 késhegynyivel a fűszerekből. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje az ételt. Kis lángon, letakarva, addig főzzük, amíg a krumpli megfő (ne legyen túl puha).
Tanácsok:
A legjobb kovászos uborkával, de bármilyen savanyúságot adhatunk mellé.


Húsos krumplikazal,
Hozzávalók:
80 dkg burgonya,
20 dkg sült vagy főtt hús,
1 fej vöröshagyma,
1,5 dl húsleves,
vaj,
kevés olaj,
1 kávéskanál liszt,
1 evőkanál zsemlemorzsa,
reszelt sajt,
só.
Elkészítés:
A meghámozott nyers krumplit tökgyalun, vagy nagy lyukú reszelőn reszeld le (a levét csorgasd le), a húst vágd apróra, vagy daráld le, a hagymát lehelletnyi olajon pirítsd aranysárgára. Majd ezeket keverd össze alaposan, sózd, s simítsd egy kivajazott tűzálló tálba. A tetejét hintsd meg a liszttel, locsold meg a húslevessel, szórd meg reszelt sajttal és zsemlemorzsával, majd tedd előmelegített sütőbe, s süsd, amíg a teteje meg nem pirul. A tálalás előtt olvasztott vajjal is meglocsolhatod.


Piramis,
Hány személyre: 4
» 15 dkg liszt
» 12 dkg porcukor
» 6 tojás
» A krémhez:
» 1 dl tej
» 1 dl tejszín
» 20 dkg margarin
» 20 dkg cukor
» 2 csomag vaníliás cukor
» 10 dkg kakaópor
» 6 cl rum
» A bevonáshoz:
» 20 dkg étcsokoládé
» 10 dkg vaj
Egy tálban összekeverjük a tojássárgáját, a cukrot, a lisztet, majd beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét, és kivajazott tepsiben lapokat sütünk belőle. Eközben a tejszínt és a tejet felforraljuk, belekeverjük a cukrokat és a kakaóport, majd a tűzről levéve a rumot és a vajat is. A tésztalapokból 6 darab 12 cm-es csíkot vágunk ki, majd ötöt összeragasztunk a krémmel. Ezután hűtőbe tesszük, majd ferdén félbevágjuk, és így két fél háromszöget kapunk. Ezeket fejjel lefelé összetapasztjuk a krémmel, majd fél órára hűtőbe tesszük. Végül a vajjal megolvasztott csokival bevonjuk, és amint megdermedt, kínálhatjuk is.



Hamis linzer
Hozzávalók:
0.5 kg liszt
25 dkg vaj
20 dkg cukor
2 tojás
0.5 citrom leve
pici só
szódabikarbóna
tejföl vagy tej
Elkészítése
A lisztet összedolgozzuk a vajjal, a porcukorral, tojással, citromlével, 1 csipet sóval, és 1 késhegynyi szódabikarbónával. Ha kemény 1-2 kanál tejföllel vagy tejjel higítjuk. 1 órát pihentetjük.
1/3 -át levesszük rácsnak. A többit kinyújtjuk, vagy alufóliázott tepsibe tesszük, vagy kivajazott -ki lisztezett tepsibe. Reszelt, kinyomkodott almával töltjük. A félretett tésztából csíkokat készítünk, és berácsozzuk a tetejét. Kevés cukros tejjel lekenjük.
200/220 fokon sütjük 30-40 percig
 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
Ma van Luca napja
  2010-12-13 23:17:42, hétfő
 
  Luca napi vers

Luca, Luca kity-koty,
tojjanak a tiktyok!,,
A kamrájuk tele legyen,
üres hasa sose legyen
a gazdának itt!

Luca, Luca kity-koty!,,
Hogy a holnap mit hoz?
Dúskálnak majd a gyermekek.
Szórják csak rá a szemeket
a fejünkre most!

Luca, Luca kity-koty,
tojjanak a tiktyok!"
Szalmájukból ugyan loptunk,
az adósuk nem maradtunk,
Isten áldja meg

Luca napjának hajnalán a gyerekek (esetenként kísértetnek öltözve) körbejárták a házakat, és lopott fán vagy szalmán térdepelve mondókákkal bő termést és jószágszaporulatot ígértek kisebb ajándékokért cserébe, és átkokat, ha nem kapnak ajándékot.
 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
Nyári Mikulás
  2010-12-13 21:38:33, hétfő
 
  Nyári Mikulás

...... ........... ..............


 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
Piros fenyőfa
  2010-12-13 21:35:24, hétfő
 
  Piros fenyőfa

...... ..............

 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Két éves az AngyalNing oldal
  2010-12-13 21:31:58, hétfő
 
  Két éves az AngyalNing oldal

...... .............

 
 
0 komment , kategória:  Közösségi oldalak  
Fenyőfák vándorútja
  2010-12-13 19:15:54, hétfő
 
  Vidor Miklós - Fenyőfák vándorútja

Az erdőt vastag hó borította. Mélységes csend és kékes ködpára gomolygott. Dermedten roskadoztak a fák szikrázó-fehér prémes terhük alatt. Egyszerre csak suttogás támadt közöttük.
- Valaki jár az erdőn! - adta tovább egyik a másiknak. S a magasabbak már azt is látták, hogy a túlsó erdőszélen hatalmas szál ezüstfenyő lépked, s amerre elhalad, nyomában elindulnak a fenyőfák. Izgatott mozgolódás támadt.
- Mi az? - kérdezgették öregebb társaikat a fiatal fenyőcskék.
- Most elindulnak a városba a karácsonyfák - felelték azok nyugodt, méltóságos hangon. A menet egyre nőtt.
- Mindjárt ideérnek - suttogta lázasan egy apró lucfenyő a társainak.
- Ti úgysem kelletek - dörmögött rájuk egy sudár, szép ezüstfenyő.
- Pedig de szeretnék én is karácsonyfa lenni, ott ragyogni az ünnepen! - sóhajtott fel sóvárogva a törpe lucfenyő.
- Te, te csöppség, hiszen nem bírnád az utat a városig. Az ágad mind letörne a gyertyák alatt! - vágott közbe a gőgös fenyőóriás.
- Látod, én nem is megyek! Pedig tudom, szívesen vinnének, de én nem akarok az emberek közé kerülni! A menet odaérkezett eléjük. Legelöl hatalmas, mindnyájuknál magasabb, arányos termetű fa haladt.
- A vezérfenyő! - susogták egymásnak áhítattal a helyükön rostoklók. Az öregek tudják, hogy minden esztendőben végighalad az erdőn és kiválogatja az újonnan felnövekedett legszebb szál fákat, hogy elvezesse őket az emberek ünnepére. Nagy tobozszemével csak végignézett egyik-másik fenyőfán, erős ágkarjaival intett neki, s az könnyedén, alázatosan odaállt a sor végére s indult a többi után. Ahogy a vezérfenyő rápillantott a törzsekre, mindegyik fa tudta már, mi a dolga. A szép, egyenes derekú fák rendre bekerültek a menetbe, a kicsinyek a helyükön maradtak, hadd erősödjenek még jövő karácsonyig. S a meleg, barna tobozszempár egyszerre csak végigsimogatta a sóvárgó kis törpefenyőt is.

- A kis fenyő érezte, hogy válik el gyökere a földtől, s ahogy repesve odalépett társai közé, minden lépéssel megnőtt egy fejjel. Úgy érezte, hogy mire a sorba ért, már majdnem akkora lett, mint derekabb fivérei. Boldogan nézett vissza a helyükön maradt fákra, s csodálkozva vette észre, hogy a gőgös ezüstfenyő fölött elsiklott a vezérfenyő tekintete, s az lehajtott fővel szégyenkezve áll az út mentén. "Érdekes - gondolta magában a kis törpefenyő - hiszen örülnie kellene! Nem is akart a városba menni..."
- A csapat kiegészült. Az utolsó fákat is elhagyták már a kiválasztottak, s az erdőn túli réten megindultak vezetőjük nyomán, a város felé. Hanem a kis törpefenyő egyszerre csak úgy érezte, hogy elnehezül a szíve. Hirtelen előresietett a menet legelejére, s megszólította a méltóságosan haladó vezérfenyőt:
- Bocsáss meg, kérlek - kezdte akadozva, és szépen elmondta neki a szép szál ezüstfenyő dolgát, hogy ő úgy látta, a végén mégiscsak elszomorodott, amiért nem lehet karácsonyfa.
- Aki nem akar velünk jönni, itt maradhat az erdőn - felelte halkan a vezető, s mélyen, figyelmesen rátekintett.
- De hátha megbánta, és most fáj a szíve... - szólalt meg újból bátortalanul a kis fenyőfa. A vándorfenyő fölemelte karját, s a légen át a távolból vékonyan, tépett zokogást hozott utánuk a szél. És mindnyájan érezték, hogy a daliás ezüstfenyő sír.
- Akarjátok mégis? - kérdezte a szelíd vándor, és ők egyszerre bólintottak valamennyien. - Akkor itt megvárjuk.
És alig mondta ki, már látták is közeledni az erdőszél felől, sietősen, szinte futva a hatalmas ezüstfenyőt. Olyan magas volt, mint közülük a legerősebbek. S ahogy elébük ért, minden lépésnél kisebb lett egy fejel. Mire a sor végére lépett, már ugyanakkor volt csak, mint a legtöbbjük. Szótlanul igazodott a jószívű kis törpefenyő mellé: válluk épp egy vonalba került.
- Akkor hát indulhatunk - szólt a vezérfenyő, és a menet nekivágott az útnak.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Karácsonyi jókívánság
  2010-12-13 19:01:02, hétfő
 
  Mentovics Éva: Karácsonyi jókívánság

...... ........... ..........


Szent karácsony beköszöntött,
pompázatos ruhát öltött.
Oly szaporán, mint a zápor,
ezer csillag hull a fáról.

Örömkönnyek hullnak egyre,
s pottyannak a kis kezekre.
Fenyőfánkat körbeálljuk,
és egymásnak azt kívánjuk:

E szép este minden fénye
adjon erőt az új évre.
Minden napja legyen ünnep,
melengesse kis szívünket.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Fésüs Éva: Karácsonykor
  2010-12-13 18:11:55, hétfő
 
  Fésüs Éva: Karácsonykor

.........


Karácsonykor fényesek a felhők,
csillagokból horgol a tél kendőt.
Ráteríti hegyek tetejére,
fenyőágnak jégrojtos a vége.

Karácsonykor mindenki varázsol,
meglepetés bújik ki a zsákból.
Szekrényeknek titkos rejtekéből,
édesapám legmélyebb zsebéből.

Karácsonyra kalácsot is sütnek,
nincsen ennél izgalmasabb ünnep!
Ajándékot én is készítettem,
amíg készült majdnem tündér lettem!

 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
A szeretet románca
  2010-12-13 18:08:11, hétfő
 
  A szeretet románca

...... ..............


Libegő hópelyhek angyalok tánca,
karácsony jön a szeretet románca.
Szürke felhők alatt, hol szunnyad a nap,
ott álmot kerget éltető sugara.

Kopasz lombokon csüng hópehely csipke,
oly fehér, mint csecsemő tiszta lelke.
Oly őszinte zúzmarás lehelete,
átjárja csontom, s didereg testem.

Karácsony, nyakamba hull a hópehely,
fenyő illata az utcán tekereg.
Mily édes, e kétnapos hű szeretet,
pedig naponta kívánja az ember.

Kívánja ám, de önmagát becsapja,
titkolja vágyát, büszkeség takarja.
Lelkében a fényt az Isteni lángot,
eloltja, amire oly nagyon vágyott.

Libegő hópelyhek angyalok tánca,
járjátok át testem ébredjen vágya.
Törjön ki a vulkán, hamuját szórja
reám, öleljen át Isteni lángja.

Égjen a tűz a karácsonyi mágia,
ezer színben Jézus szemének árnya.
Én, követem Őt bűnbánó imában,
mint hűséges szolga felnézek rája.

Fogadalmakat rebegi az ajkam,
de megbénítja az a gyarló tudat.
Hogy bűnben járó néped hitvány szolga,
bocsásd meg hát vétkem, áldott légy Uram!

Égjen a tűz a karácsonyi mágia,
s felhők fölött is ragyogjon a nap.
Mennyben légy áldott megbocsájtó Uram,
gyarló népednek mutass egy új utat!

Nagy Erzsébet
Szarvas

 
 
0 komment , kategória:  versek  
Advent idején
  2010-12-13 17:57:31, hétfő
 
  Advent idején
Forrás: Amatőr művészek fóruma

Advent van, s átjárja lelkem
a szeretet és az emlékezés.
Rájövök ismét tán ezredszer,
Hogy szépen élni gyakran túl kevés.
Szeretni szóban és tettekben,
hinni, remélni szüntelen.
Táplálni kell mosollyal, öleléssel,
hogy emléked hibátlan legyen.

Most visszaröpülök gondolatban
gyermeki önmagamba újra.
Látom amint kályha mellett
Nagymamám fagyos lábujjamat gyúrja.
Hársfa teát tölt poharamba
Idd meg! Nem fogsz fázni majd!
Átmelegedett testem valóban
S én azt hittem a tea tette azt.

Ma már tudom, tőle volt a meleg.
Ölelés, szeretet, gondoskodás
ezek voltak mitől az a jó
a testem és lelkem járta át.
Ez adta azt a boldog érzést,
mi ma is rám tör, ha a múltba révedek.
Hiánya így advent idején
fájón kéri vissza az elmúlt éveket.

Emlékszem a finom illatokra
ami a konyhát járta át,
mikor sült a mézes
és a lágyan foszló mákos kalács.
Arca piros volt az izgalomtól,
mikor a szobába engedett
csilingelt egy üvegpohár szélén.
Itt az angyalka! Megjelent!

Futottunk mind a fenyő köré
ámultunk örültünk nagyon.
Ezt a boldog érzést gyerekeimnek
minden karácsonykor átadom.
Már sokszor töltöttük el nélküle
a karácsony szent ünnepét,
de lelkemben ott mosolyog képe
ahogy átöleli a gyermekét.

Mert az ünnep attól sokkal szebb lesz
ha gyertya fényben rá emlékezünk.
S tudom onnan fentről ő is nézi.
Ugye mindenkit szeretünk?
Jusson szép szóból bárkinek!
Simogató, ölelő kezekből,
mosolytól csillogó szemekből,
áradó tűz gyújtson fényeket!

Muzsika szálljon a gyermek kacajból,
áhítat járja át a lelkeket!
A szeretetet, mit tőle tanultunk
naponta adjuk át mindenkinek."
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 340 db bejegyzés
e év: 3087 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2760
  • e Hét: 37746
  • e Hónap: 70900
  • e Év: 304647
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.