Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
SzentviktoriKarácsonyi himnusz
  2010-12-25 20:46:02, szombat
 
  Szentviktori Ádám: Karácsonyi himnusz

Nemzetekre fény hasadt,
Kik halálos árny alatt
Sötétségben ültenek.
Vigadozz szegény világ,
Mert a Szűz ma Kisfiát
Számotokra szülte meg.

Im, hogy bűnöst fölsegítsen,
Vállaljon az Ember-Isten
Emberségünk nyomorát.
Ki nem örvend, ki nem újjong,
S nem csodálja ezt az újdon
Új kegyelmet és csodát?

Mi volna édesebb,
Mi van mélységesebb,
Mint ez a nagy Titok?
Légy hát háládatos,
Mert oly csodálatos,
Amit az Úr adott.

Föl nem fejti kényes elme,
Amit itt az Úr kegyelme
Kötött nekünk, a bogot.
Megáll eszem a hogyannál,
Ám tudom: több Isten annál,
Miz eszemmel fölfogok.

Ó fölséges
Isteni gondolat!
Minden véges
Emberit meghalad.
Rügy az Áron
Nyeste száron:
Szűz kelyhen fiu fakad.

Épségében
Nem érte bántalom,
Szépségében
Marad a szűz szirom,
Foganásban,
Fakadásban,
Fehér, mint a liliom.

Mária, tenger csillagfénye,
Hajótöröttek reménye
Isten után egymagad,
Nézz le hozzánk, kérünk téged,
Nézd az álnok ellenséget,
Mely dühével ránk szakad.

Te adsz erőt, te töröd meg
Kevélységét az ördögnek
Fiad által, jó Anya.
Meg ne rontson, megoltalmazz,
Ama kurta, borzadalmas
Utolsó szentencia.

/Fordította: Sík Sándor/

 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
A Jupiter volt a betlehemi ...
  2010-12-25 20:02:26, szombat
 
  A Jupiter volt a betlehemi csillag?
Frissítve: 2010.12.23. 15:40 Hir24

Ha igen, akkor novemberben vagy júniusban születhetett Jézus Krisztus.
A BBC újságírója, Mark Thompson úgy döntött, Kepler és számos csillagász, teológus nyomdokain járva rekonstruálja a három királyok útját, és megkeresi a betlehemi csillagot. Thompson azon az elméleten indult el, mely az osztrák K. Ferrari d'Occhieppo osztrák asztronómus nevéhez fűződik. Eszerint i. e. 7-ben a Jupiter mutatta az utat Jézus születésének helye felé. Ferrari elképzelése szerint a három királyok számára a Jupiter volt a királyok csillaga, mely a Szaturnusszal együtt alkotta a Betlehem fölött ragyogó objektumot.
Thompson mérései szintén a Jupitert teszik meg a világ leghíresebb csillagának. Elképzelése azon alapszik, hogy a Jupiter retrográd - látszólag visszafelé menő - mozgását követve a három királyok három hónap alatt Perzsiából pontosan Betlehembe érkezhettek.
Az új elmélet úgy magyarázza a csillag keletkezését, hogy a Jupiter nem a Szaturnusszal, hanem a Vénusz együttállásával hozta létre a fénylő égi jelenséget. Az Indiana Egyetem kutatói 2003-ban megállapították, hogy i. e. 2-ben június 17-én valóban lehetett Vénusz-Jupiter együttállás.
Ha azonban a Jupiter a Szaturnusszal együtt alkotta a betlehemi csillagot, Jézus Krisztus i. e. 7. november 17-én születhetett
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Karácsonyfatalpalávaló.
  2010-12-25 19:57:29, szombat
 
  Karácsonyfatalpalávaló.
Frissítve: 2010.12.24. 16:31 Hír24

Ilyenkorra már rendszerint tele van a puttonyunk a bevásárlóközpontok sablonos és agyoncsépelt karácsonyi válogatásaival, amik kérlelhetetlenül nyomulnak be utánunk a butikoktól a liften át a mellékhelyiségekbe, ezért megkértük a lemezlovasunkat, hogy varázsoljon a fa alá valami frissebb és eredetibb szettet.
Javasoljuk tehát idén a Mennyből az angyal helyett a következőkre felszaggatni az aftershave-es, nyakkendős, akciósmobiltelefonos stb. dobozokra feszülő csomagolópapírt
Az elmúlt 50 év karácsonyi dalai közül válogattunk méltatlanul háttérbe szorított szerzeményeket, többek közt a címbeli bölcs tanácsot megfogalmazó Alma Cogan-számot. Cogan dalai az 50-es, 60-as évek Nagy-Britanniájában arattak, míg a Brenda Lee-számok a tengerentúlon tették ugyanezt. Mi mindkettejüktől válogattunk tehát.
Hazánkban sem ismeretlen a pirosorrú rénszarvas, aki egyszer éppen sokat cikizett orra segítségével mentette meg a karácsonyt, mert a Télapó enélkül a fényforrás nélkül nem tudta volna magát átverekedni egy hóviharon, és az ajándékokat időben kézbesíteni. Azt már kevesebben tudják, hogy Rudolfot Chuck Berry is feldolgozta igazi dögös rock and roll számmá.
A Waitresses zenekar dalának női főhőse sokak problémájával küzd: nem tud kikapcsolódni az ünnepek alatt, akkora a hajtás. Egész évben szeretett volna összehozni egy randit egy korábban megismert nagyon ígéretes fiatalemberrel, de nem jött össze. A pechszéria ráadásul szenteste is folytatódik, az ünnepi sült pulykához hiányzik az áfonyaszósz (ezért is jobb rántott halat csinálni). Az egyetlen nyitva lévő boltba kell tehát elrohanni szószért, ahol, na, mit gondolnak, kivel fut össze? Hát kell ennél aribb történet karira?
Boldog karácsonyt!
Videó link Link
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Erdő Péter bíboros karácsonyi,
  2010-12-25 19:05:49, szombat
 
  Erdő Péter bíboros karácsonyi, éjféli misén mondott szentbeszéde
Elhangzott a budapesti Szent István-bazilikában, 2010. december 25-én

Krisztusban Kedves Testvérek!
Szent karácsony ünnepén Jézus Krisztus születésének örvend a világ. Mi, keresztények tudatosan is ünneplünk, de velünk ujjong az egész teremtés, mert Isten személyesen belépett az általa alkotott világmindenségbe.

1. ,,Augustus császár rendeletet adott ki, hogy írják össze az egész földkerekséget" (Lk 2,1). Nem ez volt az első római pénzbehajtási akció a Szentföldön. Amikor a Krisztus előtti hatvanas években Pompeius uralma alá vonta Jeruzsálemet, adókkal terhelte meg a népet. Pénzügyi feltételeket szabott Jeruzsálem számára. Alattvalóvá vált a nép, és a rómaiak rövid határidőn belül tízezer talentumot követeltek tőlük. Ez azonban még inkább hadisarc volt, nem valódi adatokra épülő adóztatás. Szent József mindenesetre Augustus népszámlálása idején Szűz Máriával elindult Betlehembe, hogy engedelmeskedjen a császár parancsának. Az ő döntésük által vállalta ezt az engedelmességet maga Jézus Krisztus is, akit a Szűzanya szíve alatt hordozott. A földi hatalom össze akarta íratni az uralma alatt álló embereket, hogy megadóztassa őket. De ennek a hatalomnak engedelmeskedve eljött az Isten, hogy összeírja az emberiséget, beírja összes kiválasztottait az Élet könyvébe, az örökkévaló boldogságba. Mindannyiunk számára utat akart nyitni az Atyához. Ahogy a középkor Jézus életét elbeszélő legismertebb munkájában szászországi Ludolf mester (kb. 1300-1378) írta: ,,Az alattvalók a császárnak adóval tartoztak, mi Istennek hittel és igazságossággal tartozunk, mégpedig szívünkben, beszédünkben és tetteinkben egyaránt." Ha a birodalom adópénzén a császár képmása volt - ezt egyébként Jézus is említi, mikor azt kérdezik tőle, hogy szabad-e adót fizetni a császárnak (vö. Mk 12,14-16) -, a mi adópénzünkön, amivel a Mindenhatónak tartozunk, Isten képe látható, a mi dénárunk a saját lelkünk, amely Isten arcának világosságát tükrözi. Ahogyan a római alattvalók nem voltak mentesek az adók terhe alól, és a mai állampolgárok sem azok, ugyanúgy senki sem mentes az Istennek való engedelmesség kötelezettségétől.

2. ,,Isten parancsai nem nehezek" (1Jn 5,3). Nem kell ezer szabályt emlékezetből tudnunk ahhoz, hogy megtartsuk őket. De igazán könnyűvé Isten akaratának követését mégiscsak az teszi, ha megtartjuk a főparancsot: ,,Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből" (MTörv 6,5; Mt 22,37). Ha tudjuk Isten akaratát szenvedélyesen keresni, ha ő áll a legközelebb a lelkünkhöz, ha át is érezzük, hogy sohasem lehetünk magányosak, mert ő szívünk legbensejénél is beljebb van, lényünk középpontjában (intimior intimo meo, superior supremo meo), akkor szenvedélyesen keressük az arcát (vö. Zsolt 27,8).

3. Krisztus születése szétszakítja fölöttünk a világmindenség burkát. A tér, az idő, az anyagvilág beláthatatlan távolságai szűkösek a számunkra. A mi horizontunk magának Istennek a távlata. ,,A mi hazánk a mennyben van" (Fil 3,20; vö. 2Pt 3,13; Zsid 13,14; stb.) - ahogy Szent Pál írja. De Isten iránti szeretetünk, akaratának szenvedélyes keresése az ember felé fordít minket. Ösztönösen is takarót szeretnénk vinni a jászolban fekvő betlehemi újszülöttnek, vagy ahogyan hajdan Temesvári Pelbárt fogalmazta , komatálat szeretnénk hordani a gyermekágyas Szűz Máriának, finom csirkelevessel és minden földi jóval, amit ilyenkor szeretteinknek adni szokás. Ezt jelképezik a karácsonyi ajándékok. Ezért szép igazán, ha ilyenkor közös ünnepi ebédre vagy vacsorára egybegyűlik a család. De a Kisjézusban minden embert meg kell látnunk. A saját családunk tagjait, akiktől néha meg nem értés vagy régi sérelem tart távol minket. Szüleinket, testvéreinket, rokonainkat, akiket akaratlanul is néha megbántottunk, vagy akikkel egyszerűen szétszórt és hajszolt életünk miatt már régen nem találkoztunk. Távolra kerülünk egymástól a munka vagy a tanulás miatt, nincs időnk egymás számára sokszor már azért sem, mert két-három ember helyett kell dolgoznunk ahhoz, hogy megélhessünk. Legalább a Kisjézus jászla körül, a karácsonyfa alatt találkozzunk egymással, szeretetben.
De meg kell látnunk a betlehemi gyermekben a távolállókat is. Mindenkit, akinek segítségre van szüksége. Aki munka nélkül értelmetlennek érzi az életét, aki magányos, aki beteg, akinek nem jut emberhez méltó lakás, akit nyelve, vallása, bőrszíne, társadalmi helyzete miatt bántanak vagy üldöznek, akinek az életén háborúk gázolnak keresztül, aki széteső, önző vagy erőszakba merülő társadalomban hiába keresi a nyugodt életet és a jövőt.
Ha körülnézünk a közvetlen környezetünkben, itt is látunk elég szükséget és szomorúságot. Az idei évben hazánkat is sújtották katasztrófák. De ekkor mutatkozott meg, hogy él még az emberek szívében a segítőkészség, hogy nem csak adományokkal, de önkéntes munkával és törődéssel is tudunk egymáson segíteni.
Adja Isten, hogy a karácsony örömét is tovább tudjuk adni mindenkinek, hogy a remény jelei lehessünk az emberek között, és mások is meglássák rajtunk Isten arcát, mert az ő ragyogása az igazi boldogság az ember számára.
,,Valami jót ki mutat immár nekünk?
Ragyogtasd fel ránk arcod fényességét, Istenünk!" (Zsolt 4,7)
Ámen.

 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
2010. karácsonyi üzenete
  2010-12-25 19:01:46, szombat
 
  A Szentatya 2010. karácsonyi ,,Urbi et orbi" üzenete

Képek az alábbi linken
Link
Karácsony napján XVI. Benedek pápa a Szent Péter téren összegyűlt több tízezer ember előtt mondta el üzenetét. A pápa a szokás szerint több nyelven köszöntötte a híveket, közöttük magyarul is. Az Urbi et orbi üzenet magyar fordítását az alábbiakban közöljük.

,,Az Ige testté lett..." (Jn 1,14).
Kedves testvéreim, akik itt Rómában és a földkerekségen hallgattok, örömmel hirdetem meg Karácsony üzenetét: Isten emberré lett és eljött, hogy köztünk lakjon. Isten nincs távol: közel van, sőt ő az ,,Emmánuel", a velünk való Isten. Nem ismeretlen: van arca, mégpedig Jézusé.
Ez egy mindig új üzenet, mindig meglepő, mivel meghaladja a mi valamennyi legmerészebb reményünket. Mindenekelőtt azért, mert ez nem csupán egy üzenet: ez egy esemény, egy történés, amelyet hiteles tanúk láttak, hallottak, személyesen érintették a názáreti Jézust! Amikor vele voltak, megfigyelték cselekedeteit, hallgatták szavait és felismerték Jézusban a Messiást. Látták őt, miután feltámadt, azután hogy keresztre feszítették, bizonyosak voltak abban, hogy Ő, valóságos ember, ugyanakkor valóságos Isten volt, az Atyától jött egyszülött Fiú, akit kegyelem és igazság tölt el (vö. Jn 1,14).
,,Az Ige testté lett." Ezzel a kinyilatkoztatással szemben újra felrémlik bennünk a kérdés: hogyan lehet ez? Az Ige és a test ellentétes valóságok, hogyan tud az örök és mindenható Ige törékeny és halandó emberré válni? Nincs más válasz, mint: Szeretetből. Aki szeret, az meg akarja osztani magát a szeretett személlyel, egy akar lenni vele, és a Szentírás éppen így mutatja be Isten népe felé forduló hatalmas szeretetének történetét, amely csúcspontját Jézus Krisztusban érte el.
Valójában Isten nem változik: ő hű marad önmagához. Aki a világot teremtette ugyanaz mint aki meghívta Ábrahámot, mint aki kinyilatkoztatta nevét Mózesnek: Én vagyok, aki vagyok... Ábrahám, Izsák és Jákob Istene... Isten irgalmas és kegyes, gazdag a szeretetben és a hűségben (vö. Kiv 3,14-15; 34,6). Isten nem változik, ő a Szeretet mindöröktől és mindörökké. Ő önmagában közösség, egység a Háromságban, minden műve és szava a közösségre irányul. A megtestesülés a teremtés csúcspontja. Amikor Mária méhében, az Atya akaratából és a Szentlélek közreműködésével testet öltött Jézus, az Isten Fia lett emberré, a teremtmény csúcspontjára érkezett. Az univerzum (a mindenség) teremtő elve, a Logosz, élni kezdett a világban, időben és térben.
,,Az Ige testté lett." Ennek az igazságnak a fénye abban mutatkozik meg, aki hittel befogadja, mert ez a szeretet misztériuma. Csak az jut el Karácsony világosságára, aki megnyílik a szeretetben. Így volt ez a betlehemi éjszakában, és így van ez ma is. Isten Fiának megtestesülése olyan esemény, amely a történelemben ment végbe, ugyanakkor túl is lépett rajta. A világ sötétségében kigyulladt egy új fény, amelyet az Üdvözítőre nyitott hit egyszerű szemeivel, szelíd és alázatos szívvel is láthatunk. Amennyiben az igazság csak egy matematikai képlet lenne, akkor bizonyos értelemben önmagától kötelezne. Ám az Igazság Szeretet, amely megkívánja a hitet, a mi szívünk ,,igenjét".
S valójában mit is keres a szívünk, ha nem azt az Igazságot, amely Szeretet? Ezt keresi a gyermek a maga kérdéseivel, amelyek lefegyverezők és izgalmasak. Ezt keresi a fiatal, akinek meg kell találnia élete mélységes értelmét. Ezt keresi az érett férfi és nő, hogy családi és hivatásbeli kötelezettségét teljesítse. Ezt keresi az idős ember, hogy földi létének beteljesedést adjon.
,,Az Ige testté lett." Karácsony üzenete világosságot jelent a népeknek azon az úton, amelyen együtt halad az emberiség. ,,Emmánuel", Velünk az Isten úgy érkezett mint az igazság és a béke Királya. Országa - tudjuk - nem e világból való, mégis fontosabb ennek a világnak minden uralmánál. Mint az emberiség kovásza: ha hiányozna, akkor kevesebb lenne az erő, amely az igazi haladást előmozdítja. Serkenti a közjóért való együttműködést, a felebarátaink iránti önzetlen szolgálatot, az igazságért folytatott békés küzdelmet. Hinni Istenben, aki meg akarta osztani velünk a történelmet - állandó buzdítás a történelemben való elkötelezettségre, olykor még ellentmondásai közepette is. A reménység oka mindazoknak, akiknek méltóságát megsértik és fenyegetik, mivel Ő, aki Betlehemben született azért jött, hogy megszabadítsa az embert minden szolgaság gyökerétől.
Karácsony világossága ragyogjon fel újra azon a Földön, ahol Jézus született és indítsa az izraelieket és a palesztinokat arra, hogy keressék az igaz és békés együttélést. Emmanuel eljövetelének vigasztaló üzenete enyhítse a fájdalmakat és vigasztalja azokat a kedves keresztény közösségeket, akik Iraqban és az egész Közel Keleten élnek, megerősítve őket és reményt adva nekik a jövőre, ugyanakkor arra bíztatva a Nemzetek felelőseit, hogy gyakoroljanak együttérzést irántuk. Ugyanez valósuljon meg mindazok javára, akik Haitiben még mindig szenvednek a pusztító földrengés következményeként és a kolera járvány miatt. Ne feledkezzünk el a Columbiában és Venezuelában valamint Guatemalában és Costa Ricában élőkről sem, akiket a természeti csapások sújtottak.
Az Üdvözítő születése nyissa meg a maradandó béke távlatait és a hiteles fejlődést Somalia, Darfur és az Elefáncsontpart népeinek; mozdítsa elő a politikai és szociális megszilárdulást Madagaszkáron, hozzon biztonságot és az emberi jogok tiszteletben tartását Afganisztánban és Pakisztánban; bátorítsa a párbeszédet Nicaragua és Costa Rica között és támogassa a kiengesztelődést a kóreai félszigeten.
Az Üdvözítő születésének ünnepe erősítse a hit és a türelem lelkületét és adjon bátorságot a kínai kontinensen lévő egyháznak, hogy ne veszítsék lelki erejüket vallási és lelkiismereti szabadságuk korlátozásában, tartsanak ki a Krisztus és Egyháza iránti hűségükben, életben tartva a reménység lángját. A ,,Velünk való Isten" adjon kitartást mindazoknak a keresztény közösségeknek, amelyek a megkülönböztetés és az üldözés miatt szenvednek, és keltse fel a politikai és vallási vezetőkben azt a szándékot, hogy elkötelezetten valósítsák meg mindenki teljes vallásszabadságát!
Kedves Testvéreim! ,,Az Ige testté lett", köztünk lakozott. Ő az Emmánuel, az Isten, aki közel jött hozzánk. Szemléljük együtt a szeretetnek ezt a nagy misztériumát, engedjük, hogy az a fény világosítsa meg a szívünket, amely a betlehemi barlangban gyulladt! Áldott Karácsonyt kívánok mindenkinek!
(fordította: Pákozdi István)
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
XVI. Benedek, pápa, karácsony
  2010-12-25 18:57:11, szombat
 
  XVI. Benedek, pápa, karácsony

XVI. Benedek pápa szombaton karácsonyi üzenetében a közel-keleti béke újjászületéséért imádkozott, valamint Irak és a kommunista Kína katolikusait biztatta: álljanak ellen az üldöztetésnek.
Hagyományos, úgynevezett Urbi et Orbi (a városnak, azaz Rómának és a világnak szóló) beszédében, amelyet idén fokozott biztonsági intézkedések mellett mondott el, a katolikus egyházfő azt hangoztatta, hogy a karácsony üzenete mindenkit az igazságért folytatott békés küzdelemre kell biztasson.
A pápa a Szent Péter-bazilika középponti erkélyéről beszélt a hideg és a szemerkélő eső ellenére összegyűlt több ezres tömeghez. XVI. Benedek az idén is 65 nyelven osztott áldást - tizenegyedikként magyarul -, üdvözölve a világ népeit, köztük a Föld konfliktusövezeteinek lakosságát.
"Ragyogja be újra Karácsony fénye ezt a Földet, ahol Jézus született, s ösztönözze az izraelieket és a palesztinokat arra, hogy törekedjenek egy igazságos és békés egymás mellett élésre" - mondta.
Reményét fejezte ki, hogy a Karácsony vigaszt hoz a keresztényeknek Irakban és az egész Közel-Keleten, ahol a Vatikán félelmei szerint keresztény exodushoz vezethetnek az olyan erőszakcselekmények, mint amilyen az egyik bagdadi káld templom ellen októberben elkövetett, 52 halálos áldozatot követelő fegyveres támadás volt.
XVI. Benedek emellett nyíltan bírálta Kínát, ahol hozzá hű katolikusokat nemrég arra kényszerítettek, hogy részt vegyenek az állam által támogatott és a Vatikán fennhatóságát nem elismerő egyház egyik eseménysorozatán, újabb mélypontjára juttatva ezzel Peking és a Vatikán viszonyát.
A pápa imádkozott azért, hogy a karácsony erősítse meg az egyház Kínában élő híveinek "hitét, türelmét és bátorságát", s elítélte "lelkiismereti és vallási szabadságuk korlátozását".
A pápa arra kérte az Istent, hogy "adományozzon állhatatosságot mindazon keresztény közösségeknek, amelyek megkülönböztetést és üldöztetést szenvednek el, és ösztönözze a politikai és vallási vezetőket mindenki vallásszabadságának teljes tiszteletben tartására".
A világ más tájaira fordítva figyelmét az egyházfő "biztonságot és az emberi jogok tiszteletben tartását" kérte Afganisztánban és Pakisztánban, "megbékélést" a koreai félszigeten, "tartós békét és igazi haladást" Szomália, a szudáni Dárfúr és Elefántcsontpart népének. A járvány és földrengés sújtotta Haitiról megemlékezve XVI. Benedek "hatékony szolidaritásra" biztatta a világot, és azt is kérte, hogy ne feledkezzen meg Kolumbiáról, Venezueláról, Guatemaláról és Costa Ricáról, ahol súlyos természeti csapások pusztítottak.
A rendőrség fokozott készültségben volt a Vatikánban és Rómában két nappal azután, hogy csomagbombák robbantak Chile, illetve Svájc római nagykövetségén, súlyosan megsebesítve a két képviselet egy-egy alkalmazottját. A csomagbombák feladójaként egy olasz anarchista csoport jelentkezett.

 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Éjféli mise a terrorfenyegetés
  2010-12-25 10:54:02, szombat
 
  Éjféli mise a terrorfenyegetés árnyékában
2010. december 25. szombat, 08:20 | MTI




Róma| XVI. Benedek pápa bemutatta péntek este 22 órakor a szokásos éjféli misét, amelyen a békéért imádkozott.
Eközben is azonban az olasz hatóságok emelt szintű riadókészültségben voltak, mert az ország újabb terrortámadástól tartott a csomagbombákkal elkövetett előző napi merényletek után.
A pápa éjféli miséjét mintegy 10 ezer ember hallgatta a helyszínen a zuhogó eső ellenére.
"Ezen az órán hálával telve csatlakozunk mindannyian az évszázadok énekléséhez, amely egyesíti az eget a Földdel, az angyalokat az emberekkel. Add Urunk, hogy minél többen csatlakozhassunk hozzád a szeretetben, és váljunk a béke embereivé!" - mondta.
Az egyházfő előzőleg rendhagyó módon indította el a karácsonyi ünnepségeket. A BBC brit közszolgálati rádióban elhangzott a pápa angol nyelvű üzenete, amelyet az angol anyanyelvű keresztényekhez intézett. A beszédet még szerdán vették föl.

A csütörtöki merényletekben csomagbombák súlyosan megsebesítették Chile, illetve Svájc római nagykövetségének egy-egy alkalmazottját.
A Vatikánban az utóbbi két év karácsonyán történt egy-egy incidens. Egy zavart elméjű nő 2008-ban és 2009-ben is nekirontott az egyházfőnek, miközben ő végigsétált a Szent Péter-bazilika főhajóján. Tavaly sikerült a földre rántania a pápát. Most azonban semmi rendkívüli nem zavarta meg a misét.

 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Áldott Meghitt szép Karácsonyt
  2010-12-25 10:25:19, szombat
 
  Szia Kedves Maróka!
Köszönöm szépen a jelölésed, örömmel fogadtam:)
Köszönöm a videót és a szép képeket is. Nagyon tetszettek.
Áldott, Meghitt, szép Karácsonyt kívánok Neked és kedves Családodnak.
Küldöm szeretettel Margó /margoboszi

Klikk a linkre
Link

...... ........... .........


"Küldök egy lángocskát, szívem melegéből,
Elviszi egy angyal ki eljön az égből.
Füledbe súgja mit szívből kívánok,
De leírom én is: Boldog Karácsonyt Kívánok!"
.........


Köszönöm szépen a kedves soraidat és ajándékodat
 
 
1 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Karácsony – Pásztorok mi
  2010-12-25 09:29:35, szombat
 
  2010. december 25. - Urunk születése - Karácsony - Pásztorok miséje

Miután az angyalok visszatértek a mennybe, a pásztorok így biztatták egymást: ,,Menjünk hát Betlehembe, nézzük meg a történteket, amelyeket az Úr hírül adott nekünk!" El is mentek sietve, és megtalálták Máriát, Józsefet és a jászolban fekvő Kisdedet. Miután látták, elbeszélték mindazt, amit már korábban megtudtak a Gyermekről. Aki csak hallotta, csodálkozott a pásztorok elbeszélésén. Mária pedig szívébe véste szavaikat, és gyakran elgondolkodott rajtuk. A pásztorok ezután hazatértek. Dicsérték és magasztalták Istent mindazért, amit láttak és hallottak, pontosan úgy, amint előre megmondták nekik.
Lk 2,15-20

A Karácsony Istené
December első napjaiban egy család látogatott meg és elmesélték, hogy idén ősszel a sok eső miatt viszonylag keveset tudtak kirándulni. A vasárnapi szentmiséről nem szoktak hiányozni és még az esőre vagy a rossz időre sem szoktak hivatkozni, hogy emiatt nem tudnak elmenni a misére. A lelki épülés mellett hétvégeken kirándulni szoktak. Egy ilyen őszi természetjárás közben a Bakonyban találkoztak egy festővel, aki ügyes mozdulatokkal varázsolta a tájat a vászonra. A festmények természetesen nem olyanok, mint a fényképek, s ez így volt ebben az esetben is. A kiránduló család elcsodálkozott a művészeti alkotás és a szemükkel látható táj különbségén, de úgy ítélték meg, hogy ennek ellenére a festmény hűen tükrözi a valóságot, sőt, szinte az évszakok változását is magába sűríti. A család nyolc esztendős kislánya, Eszter, aki ugyan nem érthet még a művészethez, bátran megkérdezte a festőt, hogy miért más van a képen, mint, ami látható. A festő egyszerű választ adott az érdeklődő Eszternek: Azt is lefestem, ami a látható dolgok mögött van. A kislány ekkor megjegyezte, hogy a látható dolgok mögött egy másik valóság is rejlik, s ezzel mindannyian egyetérthetünk. A kérdés számunkra csak az, hogy ki látja meg ezt a másik valóságot? Ki veszi észre ezt a másik világot? Hogyan látható meg egyáltalán ez a szemmel láthatatlan valóság? Úgy gondolom, hogy sok esetben a művészek láttatják meg velünk ezt a titokzatos világot, más esetekben pedig a művészethez talán nem értő, de a lényege példásan felismerő gyermekek lehetnek a segítségünkre.
Karácsony ünnepén szeretnénk a látható események mögé nézni, szeretnénk az ünnep lényegét megérteni. Ebben talán ugyanaz a kíváncsisággal tel érdeklődés vezet minket, mint ami a betlehemi pásztorokban is élhetett. Először is nézzük azt, ami látható! Az éjféli szentmise és a karácsony napi reggeli szentmise, a pásztorok miséjének evangéliuma röviden és egyszerűen írja le Jézus születésének történetét. Az angyalok éjnek idején hírt hoznak a pásztoroknak, hogy megszületett Betlehem városában egy gyermek, az Üdvözítő. Ők egymást bíztatva elindulnak, hogy lássák mindazt, amit megtudtak az angyali jelenés során és lássák a gyermeket.
A látható események mögé nézve, és ez már a hit cselekedete részünkről, felfedezhetjük az isteni szeretet titkát, az isteni szeretet titokzatos világát. A mennyei Atya elküldi Fiát emberi világunkba, hogy mi soha ne érezzük magunkat egyedül, hanem megtapasztaljuk, hogy velünk az Isten.
A betlehemi Gyermekben a hit szemével nézve felismerhetjük Megváltónkat és Üdvözítőnket. Ez a Gyermek hozza el számunkra a békességet és a boldogságot, és reményt gyújt mindannyiunk szívében. E Gyermek nélkül és az általa hozott békesség és szeretet nélkül nincs Karácsony. A kis Jézust nem tudja helyettesíteni a gazdagon feldíszített fenyőfa, a hóesés gyönyörű látványa, de még a legszebbnek tűnő ajándék sem. Korunk legnagyobb tragédiája éppe az, hogy Isten helyébe bálványok egész sorát tették és sajnos a Karácsony sem kivétel. Mindenféle látványos dolgokkal és értékes ajándékokkal próbálják egyesek helyettesíteni a szeretetet. Pedig Isten, aki maga a szeretet nem helyettesíthető senkivel és semmivel. És a Karácsony Istené.
© Horváth István Sándor

2010. december 25. - Urunk születése - Karácsony - Ünnepi mise
Evangélium
Kezdetben volt az Ige. Az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige. Ő volt kezdetben Istennél. Minden őáltala lett, és nélküle semmi sem lett, ami lett. Őbenne élet volt, és ez az élet volt az emberek világossága. A világosság a sötétségben világít, de a sötétség nem fogadta be. Föllépett egy ember, akit Isten küldött: János volt a neve. Azért jött, hogy tanúságot tegyen: tanúságot a világosságról, hogy mindenki higgyen általa. Nem ő volt a világosság, ő csak azért jött, hogy tanúságot tegyen a világosságról. Az Ige az igazi világosság volt, amely a világba jött, hogy megvilágítson minden embert. A világban volt, és a világ őáltala lett, de a világ nem ismerte fel őt. A tulajdonába jött, de övéi nem fogadták be. Mindazoknak azonban, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekei legyenek; azoknak, akik hisznek benne, akik nem vér szerint, nem a test kívánságából, és nem is a férfi akaratából, hanem Istentől születtek. És az Ige testté lett, és közöttünk lakott. Mi pedig láttuk az ő dicsőségét, mely az Atya Egyszülöttjének dicsősége, telve kegyelemmel és igazsággal. János tanúságot tett róla, amikor ezt hirdette: ,,Ő az, akiről mondtam, hogy utánam jön, de megelőz engem, mert előbb volt, mint én." Hiszen mi mindannyian az ő teljességéből nyertünk kegyelemből kegyelmet. A törvényt ugyanis Mózes által kaptuk, a kegyelem és az igazság azonban Jézus Krisztus által valósult meg.Istent soha senki nem látta; Isten Egyszülöttje, aki az Atya kebelén van, ő nyilatkoztatta ki.
Jn 1,1-18

Elmélkedés
Észrevehető szeretet
Öt esztendővel ezelőtt, néhány nappal a Karácsony ünnepét megelőzően Rómából utaztam haza Magyarországra. A repülőtérre kiérve kellemetlen hír fogadott, a járat öt óra késéssel indul. Ennyi időt nem szoktam semmittevéssel elfecsérelni, de egy repülőtéren nem sok lehetősége van az embernek, ezért imádkozni kezdtem, illetve arról gondolkozni, miről beszéljek majd a karácsonyi szentmisén. Kis idő után felfigyeltem egy várakozó anyukára és hat-hét év körüli kislányára. Beszédjükből ítélve lengyelek lehettek, a kislány neve idegenül hangzott, de ha magyarok lettek volna, biztosan Eszternek hívták volna. A fiatal édesanya gyermekével játszott. A kislány többször körbefutotta a padokat, majd visszatért anyukájához, ilyenkor megölelték egymást, egymásra mosolyogtak és az anya megsimogatta gyermeke arcát. Érzékelhető volt kettejük egymás iránti szeretete. Legalábbis számomra, aki türelmesen várakoztam, csendesen imádkoztam, észrevehető volt ez a szeretet. Akik türelmetlenül szaladgáltak vagy idegeskedtek a járatuk késése miatt, aligha vették észre ezt a szeretetet, az anya szeretetét gyermeke iránt és a kislány szeretetét édesanyja iránt.
Minden ünnep, jelen esetben a Karácsony ünnepe megállít minket. Nem azért, hogy semmittevéssel töltsünk órákat és napokat, hanem azért, hogy legyen időnk az elcsendesedésre, és legyen lehetőségünk észrevenni a szeretetet. A karácsonyi napokban szemünk a betlehemi istállóra, a városszéli barlangra szegeződik. Elcsodálkozunk a szegényes környezeten, az Isten Fiához szinte már méltatlan helyen és az újszülött közelében lévő állatokon. Mindezeknek persze jelentősége van. A szegényes körülmények, a jászol szalmája jelként szolgált a pásztoroknak és nekünk is. S bár a hely, az állatok istállója méltatlannak tűnhet, Isten számára nincs méltatlan hely a földön. Mindenhol megszületik, mindenütt jelen van, mindenhol él, ahol emberek élnek a földön és szeretetre vágynak. Pillanatnyi csodálkozásaink után pedig észrevehetjük az édesanyát, Máriát és gyermekét, a kis Jézust. S rögtön észrevehetjük kettejük szeretetét. Mária szeretetét újszülött gyermeke iránt, s a gyermek szeretetét édesanyja iránt. Kettejük kölcsönös szeretetét inkább az imént felidézett repülőtéri tapasztalatom miatt említem elsőként, de valószínűleg nagyon félresiklanánk és nem értenénk meg a karácsonyi titok lényegét, ha azt gondolnánk, hogy a mostani ünnep csupán Máriának és a kis Jézusnak a szeretetéről tanúsodik. Kétségtelen, hogy ez is jelen van, ez is fontos, ez is észrevehető számunkra. Rögtön észre fogjuk venni, hogy kettejük szeretetében is sokkal több van, mint amit első pillanatban gondolunk. Emellett ugyanis érdemes észrevennünk Isten szeretetét, hiszen Jézus világra jötte ennek ragyogó jele és szembetűnő bizonyítéka. Sokszor emlegetjük, hogy a karácsony a szeretet ünnepe. De ha ezalatt csupán azt értjük, hogy az emberek egymás iránti szeretetét, a családtagok szeretetét ünnepeljük, akkor nagyon múlékony lesz a szeretet megtapasztalásakor érzett boldogságunk.
A karácsony mindenekelőtt Isten szeretetéről szól, az ő örökké tartó szeretetéről. Isten szeretetből lesz emberré, szeretetből vállalja az emberi életet és sorsot, szeretetből jön el közénk. Karácsonykor Isten szeretetét ünnepeljük, amely Jézus Krisztus születésében nyilvánvalóvá, észrevehetővé, láthatóvá válik az emberek számára. Karácsonykor Isten szeretetét ünnepeljük, amely minden embernek szól, s amelyből minden emberek közti szeretetkapcsolat ered. A betlehemi gyermek édesanyja felé irányuló szeretetében benne rejlik Isten minden ember felé, minden édesanya, minden édesapa és minden gyermek felé irányuló szeretete is. A másik oldalról nézve pedig azt mondhatjuk, hogy Máriának, az édesanyának gyermeke iránti szeretetében benne foglaltatik az egész emberiség szeretete, mindannyiunk szeretete Isten felé, ezért mondtam az imént, hogy kettejük szeretete sokkal mélyebb, mint azt első pillanatban gondoljuk. Vegyük észre és ünnepeljük Isten szeretetét!
(Horváth István Sándor)

Imádság:
Urunk, Jézus Krisztus! Te eljöttél emberi világunkba, hogy megmutasd számunkra Isten szeretetét, az örökké tartó és a minket boldoggá tevő szeretetet. Az angyalokkal és a pásztorokkal együtt mi is hirdetni akarjuk és szereteted jelenlétét a világban. Hozz békét a földre!
Hozz békességet szívünkbe!
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Hát Boldog Karácsonyt!
  2010-12-25 00:03:59, szombat
 
  Hát Boldog Karácsonyt!

Ének: Kuka János - Miklósi Erika
Videó link Link
Boldog Karácsonyt kívánok Neked
És mindenki másnak szép ünnepeket.
Egy év megint elmúlt, s már itt van egy új
De gondolj a Földre, hol háború dúl.

Refr.:
És szóljon egy ének az ünnepekért
És szóljon egy ének a gyermekekért.

Hát boldog Karácsonyt most mindenkinek
Ki távol van tőlem, s ki itt él velem.
Hát szervusz Karácsony, békét hozz, reményt,
Maradj még ne menj el, ne vidd el a fényt.

Ének: Szecsődi Karcsi
Videó link Link



 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 340 db bejegyzés
e év: 3087 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1159
  • e Hét: 24219
  • e Hónap: 57373
  • e Év: 291120
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.