Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Kellemes őszi idő ködös reggelekkel
  2017-10-14 23:32:56, szombat
 
  Kellemes őszi idő ködös reggelekkel





Kellemes őszi napok jönnek, viszont hétfőtől reggelente egyre nagyobb területen lehet ködös az idő.

Tovább folytatódik a kellemes, csapadékmentes őszi idő. A hétvégén folyamatosan csökken a felhőzet mennyisége, így vasárnap délután már az ország nagy részén derült, gyengén felhős időre van kilátás, többnyire csak fátyolfelhők lehetnek az égen. A hét utolsó napján a hajnali, reggeli órákban többfelé előfordulhatnak pára- és ködfoltok. Mindenhol gyenge, mérsékelt marad a nyugatias légmozgás. 20-24 fok közötti maximumokra van kilátás.




Kapornai nevű felhasználónk felvétele, köszönjük!

Ködös reggelek, kellemes őszi délutánok

A következő hét első felében is folytatódik a nyugodt, csendes, napos, csapadékmentes idő. Hétfőn a hajnali, reggeli órákban az ország nagy részén már pára, köd képződhet, majd a következő napokban ismét nagy területen kell számítani ezek megjelenésére. Keddtől többfelé előfordulhatnak olyan tájak is, ahol a délelőtti órákban csak lassan fog feloszlani a köd, illetve a felszálló köd rétegfelhőzetet hozhat létre. A hőmérséklet is ennek függvényében fog alakulni. A hajnali órákban fagytól nem kell tartanunk, napközben pedig a ködmentesebb területeken gyorsan fog emelkedni a hőmérséklet. Hétfőn és kedden általában 21 és 25 fok közötti maximumokat mérhetünk, de a tartósabban ködös tájakon - ez hétfőn még nem lesz jellemző - kevéssel 20 fok alatt maradhat a csúcshőmérséklet.




Vass Károly fotója, köszönjük!

Szerdán és csütörtökön azokon a tájakon, ahol csak nehezebben oszlik majd fel a köd, ott 20 fok alatt maradhat a maximum-hőmérséklet, máshol viszont továbbra is 20 fok fölé melegedhet a levegő, bár ezeken a napokon már időnként felhők is eltakarhatják a napot, illetve a Dunántúlon feltámad a délies szél.

Pénteken erős szélre készülhetünk

A jelenlegi számítások szerint pénteken az élénk délnyugati szél a Dunántúlon időnként megerősödik, ez véget vet a ködös reggeleknek, Napközben néhol egy-egy kisebb zápor sem kizárt. Előreláthatólag még 19-23 fokot mérhetünk, azonban a távolabbi kilátások már hidegfront érkezésére, lehűlésre engednek következtetni.

Borítókép: Zsozsi91

Írta: Berceli Balázs

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gombapaprikás petrezselymes galuskával
  2017-10-14 23:20:07, szombat
 
  Gombapaprikás petrezselymes galuskával

Hozzávalók

A gombapaprikáshoz:
50 dkg csiperke gomba
2 db vöröshagyma (nagy)
3 szál újhagyma zöldjével
2 gerezd fokhagyma
2 db paradicsom
1 db csípős hegyes paprika
1 db lecsópaprika
2 db csilipaprika

őrölt fekete bors
őrölt csípős pirospaprika
olaj
1 dl vörösbor
2 dl tejföl
3 db csili (díszítésnek)
A galuskához:
1 db tojás
25 dkg liszt

víz
1 csokor petrezselyem
1 ek vaj


Elkészítés

A hagymát és a megtisztított gombát felszeleteljük, a paprikákat karikára vágjuk, a paradicsomot felkockázzuk, a fokhagymát és a csilit felaprítjuk. Egy serpenyőben olajon megdinszteljük a hagymákat, majd rátesszük a paprikát, a csilit, majd a paradicsomot és a gombát, majd megfűszerezzük. Amikor már csaknem puhák a zöldségek, ráöntjük a vörösbort. Végül belekeverjük a tejföl felét.





Közben elkészítjük a galuska tésztáját: a tojást összekeverjük a liszttel, az aprított petrezselyemmel és a vízzel. A masszát sós, forró vízbe szaggatjuk, majd pár perc után kikanalazzuk a vízből.





Tálalásnál a tányérra szedjük a galuskát, teszünk rá vajat, mellé szedjük a gombapaprikást. Kanalazunk rá tejfölt, és egy csilivel díszítjük.





Megjegyzés

Vettem a piacon szép csiperkét. Több elképzelésem is volt, végül gombapaprikás lett belőle. De, hogy ne legyen annyira szokványos, nem rizzsel, tésztával, krumplival, vagy hagyományos nokedlivel készítettem el, hanem vajas petrezselymes nokedlivel. A mérete miatt inkább galuskának neveztem el.
hobbychef

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Csokis muffin marcipán csészében
  2017-10-14 23:14:22, szombat
 
  Csokis muffin marcipán csészében

Hozzávalók

14 dkg olvasztott vaj
12 dkg eritrit
2 db tojás
18 dkg rizsliszt
1 tk sütőpor
2 ek kakaópor
10 dkg étcsokoládé
1,5 dl tej
0,5 dl eszpresszó kávé
A díszítéshez:
5 dkg olvasztott étcsoki
1-2 ek pikáns lekvár
fondant vagy marcipán
pillecukor


Elkészítés

1. A muffinformákat papírkapszlikkal kibéleljük. A vajat a tojással és az eritrittel alaposan elkeverjük, majd hozzákeverjük a kávét és a tejet, végül a kakaóporral és sütőporral elvegyített rizslisztet is. Mindegyik muffinkapszliba egy-egy evőkanálnyi tésztát kanalazunk, majd egy-egy kocka csokit teszünk, végül a maradék masszával egyenletesen befedjük.

2. 190 fokra előmelegített sütőben, légkeverés mellett, 20 perc alatt megsütjük, és hűtőrácsra tesszük őket. A fondant-t vagy a marcipánt 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, majd a muffinok méretéhez mérten kivágunk belőle annyi, jó hosszú alapú trapézt, amennyi muffint dekorálunk. A muffinokat körbekenjük lekvárral, majd burkoljuk a fondant-nal. A csészékre a maradék maradék burkolatból füleket készítünk.

3. Az olvasztott csokit óvatosan a csészékbe kanalazzuk: ez lesz a kávé. Végül 2-3 pillecukorból készített kockacukorral édesítjük a kész "kávét."





Megjegyzés

Egy kis móka kell egy jó lagzihoz, hogy meglepődnének a vendégek, ha egy csésze "én félémmel" kínálnák meg őket!
scarlett69

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Tejben sült provence-i csirkecomb
  2017-10-14 23:09:43, szombat
 
  Tejben sült provence-i csirkecomb

Hozzávalók

6-8 db csirkecomb (csonttal együtt)

bors
1,5 ek szárított provence-i fűszerkeverék
4 szál friss kakukkfű
2 db babérlevél
8 db salotta hagyma
8 gerezd fokhagyma
3 bögre tej (min. 2,8%-os)
1 csipet reszelt szerecsendió


Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 160-165 fokra. A csirkecombokat kettévágjuk, megmossuk, megtöröljük, majd bedörzsöljük sóval, borssal és a szárított fűszerkeverékkel. A kakukkfüvet és a babérlevelet leöblítjük, leszárítjuk. A salotta hagymákat megtisztítjuk és félbevágjuk, a fokhagymagerezdeket kibontjuk a héjukból.
Közepes tűzön felhevítünk egy sütőbe rakható zománcozott öntöttvasedényt. Körbepirítjuk benne az alsó és felső combokat, majd levesszük a tűzről, és áttesszük egy tányérra.
A kakukkfüvet, a babérlevelet, valamint a salottát és a fokhagymát az edénybe dobjuk, és megkapatjuk. Az esetleg letapadt részeket fakanállal felkaparjuk. A combokat visszatesszük, majd felöntjük a tejjel, és felforraljuk. Az edényt lefedve az előmelegített sütőbe toljuk, és a combokat a tejben pároljuk-sütjük kb. 1,5 órát. Közben a tetejüket 30 percenként meglocsoljuk a tejjel.
A combokat, a salottát és a fokhagymát kiszedjük egy előmelegített tálra. Az edényt feltesszük a tűzhelyre. A kakukkfüvet és a babérlevelet eltávolítjuk, végül a visszamaradt tejet forralással besűrítjük. A combokat a salottával és a fokhagymával kínáljuk. A mártást a szerecsendióval ízesítjük, és külön tálaljuk. Burgonyapüré illik hozzá.





Megjegyzés

Recept és fotó: Le Creuset
MME
FAZEKAS KIRA
Főszerkesztő

Ha nincs sütőbe rakható öntöttvasedényed, serpenyőben pirítsd meg a combokat egy kevés olívaolajon, majd tedd át sütőtálba, és öntsd alá az előzőleg külön felforralt tejet.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Legényfogó leves, ahogy Sylvia készíti
  2017-10-14 23:06:45, szombat
 
  Legényfogó leves, ahogy Sylvia készíti

Hozzávalók

50 dkg csirkemell
1 db vöröshagyma
30 dkg gomba
30 dkg sárgarépa
20 dkg fehérrépa
1 ek mustár
2-3 db babérlevél
2 dl tejföl
1 ek liszt
2 ek olaj
1,5 liter húslevesalaplé (kockából is lehet)
1 csokor petrezselyemzöld

bors
bazsalikom


Elkészítés

Az olajon aranybarnára pirítjuk az apróra vágott hagymát. Rárakjuk az apró kockákra vágott húst. Fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a szintén apróra darabolt sárga- és fehérrépát. Ízesítjük sóval, borssal, bazsalikommal, mustárral.
Fedő alatt félig megpároljuk a húst és a zöldségeket, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát és a babérlevelet is. Felöntjük kb. 1,5 liter alaplével és mindent puhára főzünk.
A tejfölt egy kevés vízzel és a liszttel elkeverjük, majd a forró levesből is adunk hozzá pár kanállal. A forrásban lévő leveshez adjuk a tejfölös habarást, a végén pedig a friss, apróra vágott petrezselyemzöldet. Ha nem lenne elég pikáns, akkor még egy kis mustárral, esetleg egy kevés citromlével fokozzuk az ízhatást.





Megjegyzés

Ez egy laktató, pikáns leves, amivel nem csak a legényeket lehet megfogni! :)
szilviamalmos

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Boldog hétvégét!
  2017-10-14 23:03:26, szombat
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További jó estét!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hétvégét  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 405 db bejegyzés
e év: 4386 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2394
  • e Hét: 11897
  • e Hónap: 25802
  • e Év: 155509
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.