Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Jó éjszakát!
  2018-03-25 23:58:12, vasárnap
 
  Szeretettel kívánok Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Virágvasárnap
  2018-03-25 23:36:04, vasárnap
 
  Ma van virágvasárnap, ezzel a nappal hivatalosan is megkezdődött a nagyhét, amely húsvétig tart.

Virágvasárnap ünnepli az egyház Jézusnak szamáron való diadalmas jeruzsálemi bevonulását: sokan a nép közül ruhájukat terítették az útra, mások ágakat törtek a fákról, s eléje szórták. Az előttejáró és utána tóduló sokaság így kiáltozott: Hozsanna Dávid fiának! Áldott, ki az Úr nevében jön! Hozsanna a magasságban! (Mt 21, 8). Ennek nyomán került az ünnep szertartásai közé a pálmás, Európa északi tájain pedig a barkás körmenet.

A körmenet tehát jeruzsálemi eredetű, ahol a legutóbbi időkig minden esztendőben megismétlődött a jeruzsálemi püspök személyében az Úr jelképes bevonulása a szent városba. A körmenet népe a falakon kívül gyülekezett. Itt történt a pálmaszentelés. A kapukat bezárták a menet előtt, csak később nyitották meg. A püspök szamárháton vonult be, a kanonokok és hívek pedig ruhájukat terítették eléje.




Jézus bevonulása a palermói Capella Palatina mozaikján

A pálma a győzelem és a diadal jelképe. Ezért az ünnep neve több nyelven pálmavasárnap (latin nyelven Dominica palmarum, németül Palmsonntag, olaszul Domenica delle Palme stb.). Mivel az európai országok többségében nincsenek pálmák, az ünnepléskor a pálmaágakat itt gyakran tiszafa, fűzfa vagy más fák ágaival helyettesítették. Az ünnepet például angol nyelvterületen ezért Yew Sunday ("tiszafavasárnap") vagy egyszerűen Branch Sunday ("ágvasárnap") neveken is ismerik.

A magyar népszokáskincsben a virágvasárnaphoz kapcsolódott többek közt a barkaszentelés.






 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Tavaszias idővel zárul a március
  2018-03-25 23:28:50, vasárnap
 
  Tavaszias idővel zárul a március




Március utolsó hetében már tavaszias hőmérsékletre, ugyanakkor csapadékosabb időre számíthatunk.

Az idei március meglehetősen szeszélyesre sikeredett: kemény fagyokkal indult a hónap befagyott a Balaton. Ezt követően ugyan néhány napig megízlelhettük a tavaszt, kialakultak az év első zivatarjai. A hónap középen azonban újabb lehűlés érkezett, északkeleten hóvihar tombolt, de máshol is havazott az országban.




Ha egy képen összefoglalhatnánk a márciust (Fotók: Galeerius, Ágics Évi, EB090)

Március utolsó hete azonban már végre tavaszt ígér számunkra, legalábbis, ami hőmérsékletet illeti. Az igazi napsütéses idő még várat magára, az esernyőkre viszont gyakran szükségünk lehet az előttünk álló héten.

Hétfőn a felhőké lesz a főszerep, melyekből főként a középső országrészben eshet helyenként gyenge eső. A nap leginkább nyugaton bújhat elő. Gyenge lesz a keleti, északkeleti irányú légmozgás. Hajnalban már csak északkeleten és nyugaton várható gyenge fagy. Délután pedig 6-12 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Lassan vége a fagyos reggeleknek

Kedden már inkább gomolyfelhős időre kell készülni hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Többfelé előfordulhat kisebb eső, zápor. Feltámad az északnyugati szél. Hajnalban már nem kell fagyra számítani, 1-5 fok között alakulhatnak a minimumok. Napközben 8 és 13 fok között alakul a csúcshőmérséklet.




Bodrogi Attila fotója, köszönjük!

Szerdán egy nyugat felől érkező melegfront okozhat több helyen esőt, záporokat. Néhol

zivatar kialakulhat.

Kevesebb csapadékra délen készülhetünk, délután délnyugaton hosszabb időre a nap is kisüthet. Többfelé megerősödhet a délnyugati szél, mely melegebb levegőt hoz térségünkbe. Így délután már 7-16 fokos maximumokat mérhetünk.

Csütörtökön északnyugat felől egy hidegfront érkezhet erős, helyenként viharos északnyugati széllel, és sok esővel. Jelentős lehűléstől azonban nem kell tartani: 6-14 fok valószínű a nappali órákban.




Ifj. Németh Lajos fotója, köszönjük!

A tavasziasan enyhe idő a hétvégén is ki fog tartani, eső, zápor azonban továbbra is kialakulhat.

Borítókép: Mona33

Írta: Varga Sándor

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 363 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 14872
  • e Hónap: 28777
  • e Év: 158484
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.